Murha Meksikossa- Jyri Jaakkola

Ulkomailla tapahtuneet selvitetyt tai vielä selvittämättömät henkirikokset
Kafka
Nikke Knakkertton
Viestit: 178
Liittynyt: La Elo 11, 2012 2:22 pm
Paikkakunta: Kuusamo

Murha Meksikossa- Jyri Jaakkola

Viesti Kirjoittaja Kafka »

Jyri Jaakkolasta en löytänyt hakemalla ketjua, joten aloitin uuden.
Puolisotilaalliset joukot ampuivat suomalaisen ihmisoikeusaktivistin Jyri Jaakkolan Oaxacassa, Etelä-Meksikossa huhtikuussa 2010. Jyrin äiti Eeva-Leena on kuuden vuoden ajan yrittänyt saada poikansa murhaajia oikeuteen vastaamaan teostaan. Juuri nyt Eeva-Leena on kuvausryhmän kanssa Meksikossa. Siellä syntyvä dokumenttielokuva seuraa äidin taistelua poikansa puolesta. Voit seurata suorissa lähetyksissä dokumentin tekoa, kun työryhmä kertoo matkan tilanteista Dokumenttiprojektin Facebook-sivulla.

Jyri Jaakkola osallistui avustussaattueeseen, joka joutui tulituksen kohteeksi, kun se oli viemässä huopia ja lääkkeitä puolisotilaallisten joukkojen saartamaan kylään. Kylän asukkaat olivat pääasiassa Meksikon alkuperäiskansoihin kuuluvia triqui-intiaaneja.

Murha Meksikossa ei ole tavanomainen murhatarina. Dokumentti kertoo hyväntekijästä, joka kuolee puolustaessaan heikoimmassa asemassa olevia ihmisiä. Se kertoo äidistä, joka haluaa saada poikansa murhaajat oikeuteen. Se kertoo yhteiskunnasta, jossa ihmishenki on halpa ja jossa 98 prosenttia murhista jää selvittämättä.

Tarina kertoo äidin tuskasta, joka ei jätä rauhaan. Se kertoo peräänantamattomuudesta, mutta myös epäuskosta ja turhautumisesta, kun Eeva-Leena joutuu kerta toisensa jälkeen pettymään odottaessaan oikeudenkäynnin alkamista.

”Välillä sitä miettii, että jaksaako laisinkaan enää. Mutta vaikea on antaa periksi, kun on todistusaineistoa, on muutama henkilö vangittuna ja sitten on kymmenen pidätysmääräystä.", Eeva-Leena sanoo taistelustaan.

Äiti joutuu kohtaamaan läpipääsemättömältä tuntuvan verkoston, johon ovat sotkeutuneet niin poliitikot, paikalliset viranomaiset kuin rikolliset. Tämä verkosto ja siihen liittyvä korruptio mahdollistavat ihmisoikeuksien polkemisen taloudellisen hyödyn nimissä. Se myös haittaa demokratian toimintaa ja pitää yllä rankaisemattomuuden kulttuuria Meksikossa."Haluan olla rikkomassa Meksikon rankaisemattomuuden kulttuuria. Tämä meidän tapauksemme voisi toimia esimerkkinä niin päin että rikoksesta seuraakin rangaistus", Eeva-Leena Jaakkola toivoo.

Dokumenttielokuva Murha Meksikossa selvittää, mistä Jyri Jaakkolan murhassa lopulta on kyse. Jyri oli aktivistitovereidensa kanssa menossa puolustamaan kyläläisiä, jotka olivat joutuneet rikollisryhmän mielivallan kohteiksi. Onko kyse lopulta siitä, kuka saa päättää alueen luonnonvaroista vai Meksikoa piinaavasta huumerikollisuudesta eli siitä, kuka korjaa tuottoisien huumeviljelmien sadon ja myyntitulot?

Entä miten käy triqui-intiaanien ikivanhan kulttuurin? Kuihtuuko se silmittömän väkivallan takia, kun rikolliset ottavat haltuunsa alkuperäisväestön asuttamat kylät ja karkottavat niiden asukkaat?

Kuvaaja Jouni Soikkeli tallentaa seuraavan parin viikon aikana tapahtumat Meksikossa - ja dokumenttielokuvan ensi-ilta on lokakuussa 2016 Yle TV1:llä ja Areenassa.

Simo Sipola, dokumentin ohjaaja
SEURAA dokumentin tekoa ja Eeva-Leenan taistelua Meksikossa: Dokumenttiprojektin Facebook-sivuilla on katsottavissa suorissa lähetyksissä kuvausryhmän ja Jaakkolan pohdintoja matkan ja tavoitteiden edistymisestä.
http://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/04/20 ... a-kuvataan
Porin

Re: Murha Meksikossa- Jyri Jaakkola

Viesti Kirjoittaja Porin »

Ihanko oikeasti 98 prosenttia henkirikoksista jää selvittämättä?
Melko uskomaton luku.
En löytänyt asialle vahvistusta joten pitääpä aloittaa kunnon googlailu.
Avatar
Kaito Kid
Remington Steele
Viestit: 224
Liittynyt: Pe Loka 02, 2015 6:29 pm

Re: Murha Meksikossa- Jyri Jaakkola

Viesti Kirjoittaja Kaito Kid »

Huomasin juuri uutisista, että Jaakkolan tapauksessa on tehty pidätys.

http://yle.fi/uutiset/meksiko_pidatti_j ... yn/8832458
Meksiko pidätti jälleen yhden ihmisoikeusaktivisti Jyri Jaakkolan murhasta epäillyn

Jaakkolan autosaattue joutui väijytykseen huhtikuussa 2010. Jaakkolan ja toisen ihmisoikeusaktivistin murhasta Oaxacassa tulee ensi viikolla kuluneeksi kuusi vuotta. Aiemmin on jo pidätetty kolme muuta ihmistä ja seitsemästä muusta on annettu pidätysmääräys.

Meksiko on pidättänyt jälleen yhden ihmisen epäiltynä ihmisoikeusaktivistien Jyri Jaakkolan ja Beatriz Cariño Trujillon murhista, kertoo paikallislehti NVI Noticias.

Jaakkolan ja Cariñon autosaattue joutui väijytykseen huhtikuussa 2010, kun he olivat useiden muiden kanssa matkalla San Juan Copalan kylään Oaxacan osavaltiossa. Jaakkola ja Cariño saivat surmansa ja kymmenen muuta haavoittui.

Aiemmin Meksikon viranomaiset ovat pidättäneet kolme ihmistä murhista epäiltynä. Seitsemästä muusta on annettu pidätysmääräys, mutta heitä ei ole vielä saatu kiinni.

Nyt pidätetty mies on Oaxacan alueella toimineen puolisotilaallisen Ubisort-ryhmittymän entisiä johtajia. Hänet pidätettiin torstaina Sinaloan osavaltiossa Luoteis-Meksikossa ja siirrettiin perjantaina Oaxacan osavaltioon oikeudenistuntoa varten.

Jyri Jaakkolan äiti ja veli ovat parhaillaan Meksikossa. Syyttäjä Hector Joaquin Carrillo Ruiz ja Oaxacan osavaltion kuvernööri Gabino Cué tapasivat heidät, Suomen Meksikon-lähettilään Roy Erikssonin sekä Beatriz Cariñon lesken ja vakuuttivat, että tutkintaa aktivistien murhista jatketaan.
Vähän kyllä tuntuu, että tämä ei kyllä enää selviä vaikka mitä tehtäisiin :? Muistan joskus lukeneeni pitkän jutun tästä tapauksesta jostain Hesarin sunnuntainumerosta, siitä on kyllä jo paljon aikaa mutta siinä taidettiin juuri haastatella ainakin äitiä ja toimittajat olivat paikan päällä selvittelemässä juttua.
"When you have eliminated the impossible, whatever remains, however improbable, must be the truth."

"One truth prevails!"
Kafka
Nikke Knakkertton
Viestit: 178
Liittynyt: La Elo 11, 2012 2:22 pm
Paikkakunta: Kuusamo

Re: Murha Meksikossa- Jyri Jaakkola

Viesti Kirjoittaja Kafka »

Uusi pidätys jutussa, mutta entisestäkään ei ole tietoja tainnut mediaan valua.
Suomalaisen Jyri Jaakkolan murhasta epäilty mies pidätettiin Meksikon ja Yhdysvaltain rajalla keskiviikkoyönä.
Oaxacan osavaltiossa Meksikossa vuonna 2010 murhattujen aktivistien Jyri Jaakkolan ja Alberta Cariñon murhassa on tehty jälleen uusi pidätys, kertoo meksikolainen El Universal -lehti.

Lehden mukaan Meksikon poliisi otti epäillyn miehen kiinni keskiviikkoyönä Meksikon ja Yhdysvaltain rajalla, Matamorosin, Tamaulipasin ja Brownsvillen kaupungit yhdistävällä raja-asemalla. Miestä epäillään todennäköisestä osallisuudesta veritekoon.

Aktivistit tapettiin 27. huhtikuuta 2010 heidän yrittäessään toimittaa ruokaa avustussaattueessa Triqui-intaaneille saarrettuun San Juan Copolan kylään.

Viimeksi Meksikossa pidätettiin teosta todennäköisin syin epäilty mies huhtikuussa Escuinapassa Sinaloan osavaltiossa.

Myös kolme muuta miestä on pidätetty tekoon liittyen. Yksi heistä on Triquin alueen sosiaalisen hyvinvoinnin yksikön entinen johtaja, kertoo Sistema Radiofónico Informativo uutisessaan.
http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art- ... 25713.html
Sijaltainen
Harjunpää
Viestit: 338
Liittynyt: Pe Maalis 14, 2008 2:08 am

Re: Murha Meksikossa- Jyri Jaakkola

Viesti Kirjoittaja Sijaltainen »

Tuossa vanhassa ketjussa on jotain Jaakkolastakin:

http://murha.info/phpbb2/viewtopic.php?t=9515
Jos Sijaltainen nousisi, taivaaseen ota luoksesi.
Avatar
Luupää
Perry Mason
Viestit: 3860
Liittynyt: To Heinä 10, 2008 10:03 pm

Re: Murha Meksikossa- Jyri Jaakkola

Viesti Kirjoittaja Luupää »

'
Ketjussa mainittu dokumentti tästä tapauksesta esitetään ykkösellä tänä iltana ja uusintana lauantaina:

YLE TV1: Ma 14.11.2016 klo 21.30

YLE TV1: La 19.11.2016 klo 12.35
Kun linkität niin kopioi ainakin olennaiset, tapaukseen liittyvät osat tekstistä samalla ketjuun, koska monet linkit lakkaavat ajan mittaan toimimasta ja asia katoaa bittiavaruuteen.
humulus
Hercule Poirotin viikset
Viestit: 106
Liittynyt: Ti Helmi 05, 2013 9:19 am

Re: Murha Meksikossa- Jyri Jaakkola

Viesti Kirjoittaja humulus »

Avatar
Valoviikate
Christopher Lorenzo
Viestit: 1506
Liittynyt: Pe Helmi 22, 2008 7:12 pm
Viesti:

Re: Murha Meksikossa- Jyri Jaakkola

Viesti Kirjoittaja Valoviikate »

Tämänhän näkee sitten myös Areenasta:
https://areena.yle.fi/1-2691193
Uutterien läheisten toiveita ja toivottomuutta.
Chefile
Christopher Lorenzo
Viestit: 1500
Liittynyt: Su Marras 23, 2014 11:30 pm

Re: Murha Meksikossa- Jyri Jaakkola

Viesti Kirjoittaja Chefile »

Meksiko on kyllä surullinen maa nykyään: poliisi ja armeija on umpikorruptoitunut, huumejengit pitävät valtaa yllä ja jopa nämä niin sanotut kodinturvajoukot, jotka ovat kyllästyneet kartelleihin ja olevinaan ajaa heitä ulos sieltä, tekee samaan aikaan yhteistyötä kilpailevan kartellin kanssa ja käy huumekauppaa. Samat kodinturvajoukot myös ihan jo pienen vihjeen perusteella hakevat kotoa isän, jonka jalassa roikkuu pieni lapsi tietäen että se taisi olla viimeinen kerta kun isiä näkee. Kiduttavat ja tappavat.

Koko huumeiden vastainen sota on hävitty jo ajat sitten. USAn täytyisi tehdä jotain asialle. Sori offari, täytyi vaan päästä avautuu.
”Yeah man.. I mean the days were slow but the years went fast, you know?”
Vastaa Viestiin