Punavuoren kaksoissurma - Helsinki 1991

Suomessa tapahtuneet vielä selvittämättömät henkirikokset
jamppa
Andy Sipowich NYPD
Viestit: 1328
Liittynyt: Pe Elo 24, 2007 4:05 pm
Paikkakunta: Korpi pohjoisessa

Viesti Kirjoittaja jamppa »

Ai hitto rupes taas hymyilyttämään, kun näin tän jälleen :) On toi kyllä aika levoton kaveri Huh Huh sanon mä.
Olette lukinneet itsenne pelon häkkeihin, ja katso, valitatteko nyt vapauden puuttumisesta.

Doctor Lecter
James Bond (Daniel Graig)
Viestit: 17026
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter »

Kuka ampui Kartsan ja Jussin teekkarikylän rannassa?

"Täällä Wärtsilän lähellä on autossa ruumis... Hietalahden rannassa A-Vakuutuksen kohdalla", koiranulkoiluttaja kertoi puhelimessa poliisille 24. helmikuuta 1992.

Poliisipartio tuli paikalla ja löysi Volkswagen Golfista toisenkin ruumiin.

Löytöpaikan perusteella tapaus tunnetaan nimellä Punavuoren kaksoissurma, vaikka ampuminen oli tapahtunut Espoon Otaniemessä.

Pari kuukautta ruumislöydön jälkeen löytyi Grönin lompakko teekkarikylän kaislikkoisesta rannasta. Siellä lojui myös 29 samanlaista teollisuusliinaa, joiden kuituja oli Grönin ja Tahvanaisen vaatteissa.

Lempinimillä Kartsa ja Jussi tunnetut kaverukset juhlivat Kartsan 25-vuotissyntymäpäivää Marskin kellarissa 15. joulukuuta 1991.

He tuskin odottivat, että seuraavasta päivästä tulisi viimeinen elävien kirjoissa.

Mitä siis tapahtui, miksi he kuolivat ja kuka ampui?

"He olivat keränneet vimmatusti rahaa, rahan tarve oli suuri. Todennäköisesti kyse oli huumevelasta ja heille oli ehkä ilmoitettu, että oli viimeinen päivä hoitaa velka rikosylikomisario Tero Haapala KRP:stä kertoo.

Vaihtoehtoisesti miesten piti tehdä iso huumekauppa. Joka tapauksessa jokin meni pahasti mönkään.

Kaikki oli ollut hyvin vielä alkuillasta.

Jussin luo tuli tuttavapariskunta, jolla hänen 14. joulkuuta vuokraamansa Golf oli ollut käytössä pari päivää. Vieraat eivät ehtineet edes sisälle, kun hän kehotti heitä ajamaan Peugeotinsa perässä. Kartsa näkyi jo istuvan Peugeotissa.

Tultiin Helsingin pitäjän vanhalle kirkolle. Siellä Grön myi Peugeotinsa 42 000 markalla vantaalaismiehelle.

Golfilla Jussi tuttavineen ja Kartsa ajoivat keskustaan Tuusulantietä ja Mäkelänkatua. Sattumalta Kartsa näki viereisellä kaistalla amerikanraudassa tuntemansa romanimiehen ja alkoi huumekaupan hieronta.

"Tahvanainen kertoi olevansa menossa hakemaan halpaa pilveä. Hän sanoi häneltä puuttuvan enää muutaman tonnin ja kysyi, haluanko minä pilveä", tuttava "Pepe" kertoi kuulustelussa. Hän antoi 2500 markkaa 60 gramman ostoksista.

Sitten Jussi, Kartsa ja pariskunta ajoivat Herttoniemen Shellille. Jussi antoi pariskunnalla kaksi tuhannen markan seteliä, jotta nämä voisivat vuokrata toisen auton.

Shelliltä miehet huristivat Golfilla, eikä heistä sen koommin ole näköhavaintoja. Ylen pääutisten aikaan Kartsa soitti NMT-puhelimellaan tyttöystävälleen ja kertoi olevansa "tekemässä bisneksiä". Kenen kanssa, sitä ei tiedetä. Poliisi teki kaksoissurmasta sadoittain kuulusteluja ja sai kasaan valtavasti tietoja. Silti ratkaisevaa läpimurtoa ei saatu.

"Pahinta oli, että tässä menetettiin kaksi ja puoli kuukautta tutkinta-aikaa, koska ei edes tiedetty, että rikos on tapahtunut", tutkinnanjohtaja Haapala harmittelee.

Rikostutkintaa haittasi, että keväällä poliisi ei vielä saanut puhelutietoja. Vasta saman vuoden lokakuussa voimaan tullut lakimuutos toi poliisille televalvontatiedot Tahvanaisen NMT-puheluista.

Vihjeitä on sentään tipahdellut harvakseltaan. Kaksoissurma kun lukeutuu alamaailman vakituisiin puheenaiheisiin.

Kaikista viime vuosikymmenen pimeistä henkirikoksista tapaus on ainoa, josta on käyty käräjiä. Poliisitutkimuksen perusteella pääepäillyksi nousi nopeasti helsinkiläinen yrittäjä. Käräjäoikeus kuitenkin vapautti hänet puutteellisen näytön vuoksi. Poliisi uskoo yhä, että epäilty oli osallinen murhaan. "Ei voi sanoa, oliko hän avunantaja, yllyttäjä vai tekijä", rikosylikomisario Haapala sanoo.

Ylläoleva artikkeli on lähes tälläisenään julkaistu Helsingin Sanomissa 9.7.2001

Mihin he ajoivat Herttoniemen Shelliltä? Ajoivatko he sieltä suoraan Otaniemeen? Heidän tuiki tavallinen autonsa tuskin kiinnitti matkalla kenenkään huomiota.

Oliko heistä tehty katoamisilmoitusta? Ja jos, niin milloin?

Grön yritti loppukesällä 1991 järjestää yli sadan miljoonan dollarin luottoa Yhdysvalloista erään toisen henkilön kanssa suomalaiselle yrittäjälle, (HS 24.11.-92)

Toinen mielenkiintoinen tapaus on Grönin yhteys vuonna 1990 konkurssiin menneiden Espoon Hiekka Oy:n ja Sorak Oy:n toimintaan! Liikemies Sven Erik Falck jätti jälkeensä 27 miljoonan markan velat. Hän pakoili ulkomailla kunnes rahat loppuivat ja mies saapui Suomeen ja joutui vankilaan. Nimellinen petoksentekijä hänen liiketoimissaan oli - Veli Juhani Grön. (HS 10.5.1995)

Oikeudessa

Tuo syytettynä ollut yrittäjä väitti, että syytteet ovat vain hakuammuntaa, jotka kohdistuvat häneen poliisin tutkimusten mentyä umpikujaan.

Todistajana ollut Kari Tahvanaisen tyttöystävän lausunto kytki yhteen Punavuoren kaksoissurman ja itärikollisuuden. Hänen lausuntonsa tuki surmista syytteessä olleen 34-vuotiaan syyttömyyttä.

21-vuotias todistaja kertoi kuulleensa surmatöistä kolmelta eri taholta tammikuussa 1992. Nainen kertoi mm., että eräs Katajanokan vankilasta paennut mies oli kertonut hänelle yksityiskohtia surmatöistä ja näyttänyt hänelle paikan Espoossa, jossa surmatyöt hänen mukaansa oli tehty. Rakenteilla ollut rakennus oli "korkea ja siinä oli peili-ikkunoita". Paikka on todennäköisesti Tapiolan liittymän lähellä oleva rakennustyömaa. Tekijöiksi mies oli maininnut "kaksi ryssää".

Sama vankilasta pakoilija oli kertonut myös surma-aseesta ja nimennyt henkilöitä, jotka olivat paikalla, kun miehet ammuttiin tai jotka inakin tiesivät surmatyöstä.

Tyttöystävän todistajanlausunnon mukaan kyse on ollut jostain rahariidasta.

Toisen kerran tyttöystävä kuuli surmatöistä eräässä nyrkkeilyottelussa, jolloin eräs mies oli kertonut hänlle, ettei Tahvanaista kannata "turhaan odotella" ja että tallinnalaiset ovat hoitaneet tahvanaisen ja toisen surmatun - Grönin.

Kolmannen kerran todistaja kuuli surmatöistä eräältä tallinnalaiselta ilotytöltä.

Todistaja ei kertomansa mukaan ollut kuullut syyteessä olevasta liikemiehestä tai hänen yhteyksistään surmattuihin miehiin.

Todistajan lausunto HS 20.1.1993

Mutta mutta... Miksi ruumiita ei yksinkertaisesti vain hävitetty? Miksi heidät piti laittaa autoon ja kuka ajoi auton löytöpaikalle? Miksi heidät piti löytää?

Jos tekijät ovat itäystäviä ja/tai "Lähi-Etelästä", niin juttu tuskin selviää koskaan.
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

EuroJR
Jessica Fletcher
Viestit: 3334
Liittynyt: Ma Maalis 26, 2007 7:26 pm
Paikkakunta: Costa del Crime

Viesti Kirjoittaja EuroJR »

Hmmm... tähän saakka kaikki ovat lähteneet oletuksesta, että sällit olivat "pystyveikkoja". Heillä oli kuitenkin tuolloin rahaa hankittuna aikapuun mukaan sangen mittava summa. Kuka velkoja nyt olisi lypsävän lehmän tappanut? Puhutaan myös siitä, kuinka kaverukset joutuivat "esimerkiksi"siitä, miten käy kun säätää. Mielestäni Suomen oloissa sangen harvinainen käytäntö. Olisiko sitten mahdollista tämä huomattavasti useammin toteutunut motiivi, eli ryöstö?

Niin ja löytöpaikaltahan on suht lyhyt dallailumatka eteläsatamaan lautalle. Eli voisi ajatella kuviota, missä uhrit pakataan autoon, jolla ajetaan tarpeeksi lähelle lauttaa, mistä sitten luikahdetaan ekalla mahdollisella lautalla Eestiin.

Hessu52
Watson itse
Viestit: 5685
Liittynyt: To Huhti 26, 2007 7:36 am

Viesti Kirjoittaja Hessu52 »

Oliko siitä tietoa, milloin Golf oli ilmestynyt parkkipaikalle.

Jos se on siinä kauan seissyt, niin kait lappuliisat, tai poliisi siitä kiinnostuvat, varsinkin, jos auto on vuokrattu ja jätetty palauttamatta määräaikaan mennessä?

Doctor Lecter
James Bond (Daniel Graig)
Viestit: 17026
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter »

Hessu52 kirjoitti:Jos se on siinä kauan seissyt, niin kait lappuliisat, tai poliisi siitä kiinnostuvat, varsinkin, jos auto on vuokrattu ja jätetty palauttamatta määräaikaan mennessä?
Muistini mukaan vuokraamo ilmoitti auton varastetuksi, joten tuskin se löytöpaikalla olisi kauaa ollut tulematta havaituksi normaalin poliisipartionnin yhteydessä :arrow: tapaus Jack Morre ja Saab 900.

Tuo koiranulkoiluttaja tosin kertoi nähneensä auton tuolla löytöpaikalla jo - oliko se nyt jo viikkoa aiemmin. Täytyykin tarkistaa tuo tieto...

Mutta missä Golf oli 16. joulukuuta lähtien parisen kuukautta? Olivatko jäätyneet ruumiit auton sisällä koko ajan? Ei auto ilman ruumiitakaan voinut kovin näkyvällä paikalla olla, juuri tuon vuokra-ajan ylittymisen johdosta, vai tiesivätkö surmaajat, että auto ei ollut kummankaan uhrin ja autoa saattaa joku piakkoin kaivata?

Olivatko uhrit astumassa jonkun varpaille ts. ajattelivat ohittaa "pomonsa" tms. huumekaupan yhteydessä ja ostaa joku tietty erä itselleen ja saada "omat markkinat"? Menivät kuitenkin ansaan päästen hengestään ja rahoistaan. Se, että ruumiit jätettiin löydettäviksi on ollut tietylle taholle eräänlainen varoitus. Otaksun?

Mitä tekijät lienevät miettineet, että koska Golf ja ruumiit havaitaan?
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

EuroJR
Jessica Fletcher
Viestit: 3334
Liittynyt: Ma Maalis 26, 2007 7:26 pm
Paikkakunta: Costa del Crime

Viesti Kirjoittaja EuroJR »

Olivatko uhrit astumassa jonkun varpaille ts. ajattelivat ohittaa "pomonsa" tms. huumekaupan yhteydessä ja ostaa joku tietty erä itselleen ja saada "omat markkinat"? Menivät kuitenkin ansaan päästen hengestään ja rahoistaan. Se, että ruumiit jätettiin löydettäviksi on ollut tietylle taholle eräänlainen varoitus. Otaksun
?

Keskusteluistani sekä poliisien, että rikollisten kanssa, ja muusta yleistietämyksestäni asian saralta, olen tämänhetkisten tietojeni nojalla päätynyt siihen, ettei minkäänlaisia "markkinariitoja" Suomessa juuri ole tänäkään päivänä, saatika sitten tuolloin. "Kaikki menee, mitä tuodaan" , on yleinen lause. Eli mielestäni tästä ei voi olla kyse.

Olisiko sitten kyse velkojan tappamisesta kostoksi ja näytiksi? Niin pitkään luulin, mutta äijillähän oli tuolloin ihan hyvin rahaa päällä. Kuka olisi typeryyksissään tappanut hyvin lypsävän lehmän? Eikä mitään "esimerkkiäkään" heistä olisi tarvinnut tehdä, kun kiltisti rahaakin olisivat keränneet, kuten nyt tiedämme.

Entistä enemmän kallistun siihen, että äijät yksinkertaisesti ryöstettiin ja pistettiin kylmäksi. Ruumiit olivat alussa jemmassa, ja sitten niistä piti hankkiutua eroon. Miksi sitten olivat tuolla telakan alueella? Se on tapauksen mielenkiintoisimpia piirteitä. Yhden vaihtoehdon mukaan olisivat olleet "näytillä" peloitukseksi ja esimerkiksi muille. Toiseksi esimerkiksi voisin ottaa vaikka "bisnesmiehen" itärajan tuolta puolen, joka kaverinsa kanssa pojat suolasi. Myöhemmin tajuavat tulla siirtämään ruumiita parempaan paikkaan, mutta ruumiiden hävityksestä vastaava on kylmähermoinen tai tyhmä. Hän yksinkertaisesti päättää vaan parkkeerata auton ja jättää siihen "koko paskan".

Niin tai näin. Mitäs se awa kirjoittaakaan aina viestin loppuun? Tämä on vain minun spekulaatiotani.

Avatar
Marokon Kauhu
Perry Mason
Viestit: 3688
Liittynyt: Ma Maalis 26, 2007 9:06 pm
Paikkakunta: Rio Grande

Liikemies Late?

Viesti Kirjoittaja Marokon Kauhu »

vasikka kirjoitti:Minunkin käsitukseni mukaan tämä liikemies oli ihan toinen herra kuin Late.
Nii jos "liikemies" oli silloin 35 v. niin ei kait se Late sitten voinut olla.
Jos ei niin kuka?
Johanssonia on tästäkin tapauksesta epäilty, mutta ei kait ole tätä vielä tunnustamisputkeensa saanut.

Laten ikää en saanut Googlettamalla enkä kavereille soittelemalla selville...


Kauhu
- Kilo kokaiinia, kolme yhden hinnalla
- Kilo kokaiinia, en oo joutumassa linnaan
- Sösssön sössön
- Äbälä wäbälä
Milan Jaff - jolle annettiin näin ensi alkuun 10 vuotta linnaa

vasikka
Javier Pena
Viestit: 1847
Liittynyt: Ke Huhti 18, 2007 5:05 pm

Viesti Kirjoittaja vasikka »

^Saattoi se epäilty sittenkin olla Late.

Katjushka
Theo Kojak
Viestit: 1166
Liittynyt: Ma Kesä 11, 2007 9:17 pm

Viesti Kirjoittaja Katjushka »

Ainoa suora vihje (iän lisäksi), joka Hesarin arkistosta löytyy syytetyn henkilöllisyydestä on
Hän on aiemmin palvellut Suomen armeijassa viisi vuotta aseupseerina.
Joku kyseli katoamisilmoituksesta ja siitä oli näin Hesarissa
Tahvanaisen tyttöystävä halusi tehdä ilmoituksen poikaystävänsä katoamisesta kaksi päivää katoamisen jälkeen eli keskiviikkona 18. joulukuuta, mutta ilmoitusta ei tuolloin otettu vastaan. Helsingin rikospoliisi kirjasi katoamisen vasta kuukautta myöhemmin tammikuun puolessa välissä.

uhri

Viesti Kirjoittaja uhri »

Outoa tuo poliisin katoamisilmoituksen vastaanoton viivästely. Poliisilla luulisi olleen kuitenkin tiedossa, että Tahvanainen on lavean tien kulkija, joten mikäs nyt on kun mies on kadonnut.

Kyllä routa porsaan kotiin ajaa... Tuumailivat poliisit.
Viimeksi muokannut uhri, La Marras 15, 2008 6:24 pm. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Doctor Lecter
James Bond (Daniel Graig)
Viestit: 17026
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter »

Itseään legendaarisena pitävänä ex-poliisi Pekka Erkkilä väitti eräässä haastattelussaan, että Hattulassa -92 tapahtuneessa ns. miljoonaluokan dollarikaappauksessa rahansa menettäneet olivat lähettäneet ammattitappajat Erkkilän perään. "Tappoterveisten tuojat kertoivat, että palkkamurhaaja K tulee perässä. Hänen sanottiin hoidelleen mm. Helsingin Punavuoressa autosta kuolleena löydetyt miehet vähän toista vuotta sitten".

Lähde Alibi 3/93
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

mice
Lauri Hanhivaara
Viestit: 133
Liittynyt: To Heinä 10, 2008 2:42 pm

Viesti Kirjoittaja mice »

Minulla on jäänyt mielikuva että tämä Volkkari olisi ollut surma-ajasta lähtien löytöpaikalla eli yli kaksi kuukautta.

TooToo
Sofia Karppi
Viestit: 441
Liittynyt: Ti Tammi 08, 2008 1:28 am
Paikkakunta: Stadi

Viesti Kirjoittaja TooToo »

mice kirjoitti:Minulla on jäänyt mielikuva että tämä Volkkari olisi ollut surma-ajasta lähtien löytöpaikalla eli yli kaksi kuukautta.
Jotain samaa itsekin muistelin, mutta mitään varmaa en kuitenkaan sano. Onko tästäkin jo niin helvetin kauan? Miten tämä aika menee niin nopeasti.

MEG
Adrian Monk
Viestit: 2569
Liittynyt: La Huhti 07, 2007 2:01 pm

Re: Punavuoren kaksoissurma

Viesti Kirjoittaja MEG »

EuroJR kirjoitti:Alibista lyhentäen:
-------------------



Käytettyjen autojen kauppaa harjoittaneet liikemiehet surmattiin todennäköisesti 16. joulukuuta 1991. Uhrien ruumiit löydettiin lukitusta, punaisesta VW-Golf -henkilöautosta joka oli parkkeerattu Telakkakadun varteen Punavuorenkadun päähän Masa-Yardsin telakan ja radan väliselle alueelle. Auto oli vuokrattu pariksi päiväksi 14. joulukuuta. Kun autoa ei palautettu siitä tehtiin varkausilmoitus.
Kannattaa lukea palsta alusta alkaen.

Greg Medavoy
Susikoski
Viestit: 35
Liittynyt: Pe Loka 12, 2007 10:27 pm

Viesti Kirjoittaja Greg Medavoy »

Eikös tuosta auton löytöpaikalta ole tyyliin vartin kävelymatka Tallinnan laivojen terminaalille länsisatamaan?

Jos nyt ei halua ihan ilmeiselle paikalle autoa ajaa suoraan satamaan...

Ihan vaan spekuloin sillä, että tekijä/t olisivat virolaisia.

Vastaa Viestiin