Kiteen romumiinat

Tähän osioon onnettomuudet ja muu rikoksiin liittyvä keskustelu.
Avatar
Luupää
Perry Mason
Viestit: 3852
Liittynyt: To Heinä 10, 2008 10:03 pm

Re: Kiteen romumiinat

Viesti Kirjoittaja Luupää »

'
Kappas vaan! Romumiinoittajat ovat kopissa, mutta nyt on Kiteen kunnailla aktivoitunut naula-ansoittaja. Vai taaskohan on asialla kahden tai useamman henkilön kokoonpano?

Eri tekijät juu, mutta saman lajin hönöilyä samalla seudulla joten menköön samaan ketjuun. Laitetaan nyt kuitenkin uudelle sivulle. En ihmettelisi jos jo kopitettujen romumiinoittajien ja vielä irrallaan häiriköivän yhden tai useamman naulankylväjän välillä olisi jonkinlainen yhteys.

http://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka ... ja-6565967
11.7.2016

Kiteellä on taas asetettu naula-ansoja tielle. Poliisi tutkii tapausta liikennetuhotyönä.

Poliisi sai viikonloppuna hätäkeskuksen kautta ilmoituksen Kiteen Tolosenmäessä tielle asetetusta naula-ansasta. Naula-ansa oli aiheuttanut yhden auton renkaan puhkeamisen.

Naula-ansa oli Valtatie kuudella etelän suuntaan johtavalla ajokaistalla Rääkkyläntien risteyksen kohdalla. Ilmoituksen hätäkeskukseen teki paikalle ajanut autoilija.

Poliisi sai myös toisen ilmoituksen, jonka mukaan Kiteen Tolosenmäessä Kiteentielle oli asetettu vastaavantyyppinen naula-ansa. Naula-ansa oli Kiteentiellä rautatien yli johtavalla sillalla valtatie kuuden suuntaan johtavalla ajokaistalla. Tämäkin naula-ansa oli puhkaissut yhden paikalle ajaneen henkilöauton renkaan.

Naula-ansat ovat piinanneet Kiteen seudulla autoilevia jo vuosia. Vuosina 2014-2016 tapahtunut vastaavantyyppinen liikennetuhotöiden sarja on käräjäoikeuskäsittelyssä. Pohjois-Karjalan käräjäoikeus antaa asiasta tuomion huomenna tiistaina.
Kun linkität niin kopioi ainakin olennaiset, tapaukseen liittyvät osat tekstistä samalla ketjuun, koska monet linkit lakkaavat ajan mittaan toimimasta ja asia katoaa bittiavaruuteen.
Avatar
Luupää
Perry Mason
Viestit: 3852
Liittynyt: To Heinä 10, 2008 10:03 pm

Re: Kiteen romumiinat

Viesti Kirjoittaja Luupää »

.
Kiinni jäi naula-ansoittajakin.

http://www.karjalainen.fi/uutiset/uutis ... i-huomenna
14.7.2016

Naula-ansojen levittämisestä epäilty mies jäi kiinni

Poliisi sai viime lauantaina kaksi ilmoitusta tielle asetetuista naula-ansoista Kiteen Tolosenmäessä. Naula-ansat havaittiin Kutostiellä ja Kiteentiellä lähellä toisiaan kello 22-23 aikoihin.

Molemmat ansat puhkaisivat renkaan niihin ajaneista henkilöautoista.

Poliisi tutkii tapauksia liikennetuhotöinä. Keskiviikkona poliisi pidätti tapauksiin liittyen 29-vuotiaan Rääkkylässä asuvan miehen. Mies on suoritetuissa kuulusteluissa myöntänyt asettaneensa molemmat naula-ansat tielle.

Mies ei ole pystynyt kuulusteluissa kertomaan mitään varsinaista loogista motiivia teoille. Miehen jäljille päästiin poliisin omien tutkimusta avulla. Miehen syyllisyydestä on esitutkinnassa saatu myös muuta näyttöä tunnustamisen lisäksi.

Miestä esitetään perjantaina vangittavaksi Pohjois-Karjalan käräjäoikeudessa. Liikennetuhotyöstä voi seurata enimmillään neljän vuoden vankeusrangaistus.

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus tuomitsi tällä viikolla kiteeläismiehen yli kolmeksi vuodeksi vankeuteen lukuisista vastaavantyyppisistä tielle asetetuista ansoista vuosien 2014-2016 ajalta.

- Nyt pidätetyllä miehellä ei ole poliisin tiedon mukaan yhteyksiä aiempiin Kiteen alueella tehtyihin liikennetuhotöihin tai niistä tuomittuihin henkilöihin, kertoo tutkinnajohtaja Simo Hämäläinen.
Kun linkität niin kopioi ainakin olennaiset, tapaukseen liittyvät osat tekstistä samalla ketjuun, koska monet linkit lakkaavat ajan mittaan toimimasta ja asia katoaa bittiavaruuteen.
Doctor Lecter
James Bond (Daniel Graig)
Viestit: 17119
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Kiteen romumiinat

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter »

Romuansoja maanteille kylväneen miehen tuomio koveni hovioikeudessa

Itä-Suomen hovioikeus on korottanut toisen Kiteen romuansoista tuomitun miehen rangaistusta.
Päätekijäksi katsottu Tuukka Gustaf Kristian Kotilainen, 29, tuomittiin käräjillä 3 vuoden ja 4 kuukauden vankeuteen muun muassa 36 liikennetuhotyöstä.

Kotilainen ja toinen mies asettivat maanteille vaarallisia esteitä lähinnä Kiteen alueella. Isolla osalla teistä oli 80 kilometrin tai 100 kilometrin tuntinopeusrajoitus.

Hovioikeuden mukaan Kotilaisen käräjätuomio oli liian lievä ottaen huomioon hänen syykseen luettujen liikennetuhotöiden lukuisuus, vahingollisuus ja vaarallisuus. Hovi korotti tuomion neljään vuoteen.

Toinen mies sai käräjäoikeudessa vuoden ja kahden kuukauden ehdollisen tuomion. Hänen rangaistuksensa pysyi hovissa ennallaan.

IltaSanomat
26.1. 14:40
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!
Doctor Lecter
James Bond (Daniel Graig)
Viestit: 17119
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Kiteen romumiinat

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter »

Hienosti koottu yhteenveto tapahtumista ja ihmisestä sen takana:

Tuikitavallinen varaosamyyjä muuttui pimeän tullen pelottavaksi romumiinojen kylväjäksi

Akkuja ja romuja, viisimetrinen tukki, isoja kiviä – mies hääräsi öisin teille vaarallisen ansan toisensa jälkeen. Poliisi työskenteli paineessa: kuoleeko joku ennen tekijän paljastumista?

Ajoneuvoyhdistelmän kuljettaja ajoi puoli neljän aikaan talviyönä valtatietä 6 etelään päin, kun hän Suorlahden kohdalla Kiteellä havaitsi vastaantulevien kaistalla valoa heijastavan laatikon. Kuljettaja alkoi hiljennellä käydäkseen siirtämässä esteen pois, kun äkkiä omalla kaistalla häämötti edessä iso möhkäle.

Kuljettaja ei ehtinyt väistää. Suuri kivi osui etuakseliin ja kulki sen jälkeen auton alla ruhjoen alustaa. Rikkoutuneesta hydrauliikkasäiliöstä valui valtatielle satoja litroja öljyä.

Kuljettaja onnistui kuitenkin pysäyttämään ajoneuvoyhdistelmän turvallisesti ja kävi työntämässä akvaarion toiselta kaistalta tien sivuun. Sitten mies soitti hätäkeskukseen ja palasi hyttiin odottamaan poliiseja.

Vastakkaisesta suunnasta lähestyi henkilöauto, jota rekan kuljettaja varoitti vilkuttelemalla ajovaloja. Mutta auto vain kiihdytti vauhtiaan, väisti akvaariota ja hävisi pimeyteen.

Palokunta saapui putsaamaan öljyä tieltä. Paikalle ehättänyt poliisipartio ihmetteli sillä välin, miten valtatielle on voinut päätyä täysin ehjä lasinen akvaario täynnä rojua.

Ajoneuvoyhdistelmän kuljettaja jäi miettimään, olivatko esteiden laittajat ohi pyyhältäneessä autossa.

Seuraavana päivänä, maanantaina 20. tammikuuta 2014 Itä-Suomen poliisilaitoksella Kontiolahden Lammintiellä pidettiin tavanomainen aamupalaveri.

Rikoskomisario Jarkko Timonen, 42, kuuli palaverissa, että ajoneuvoyhdistelmä oli edellisenä yönä törmännyt kuutostielle asetettuun isoon kiveen Kiteellä.

“Täysin älytön teko, hirveetä vaaraa aiheutettu tiellä liikkujille. Olisi voinut olla minkälaiset seuraukset tahansa.”

Täysin älytön teko, hirveetä vaaraa aiheutettu tiellä liikkujille. Olisi voinut olla minkälaiset seuraukset tahansa, Timonen tuumi mielessään.

Rikoskomisario kuitenkin kuittasi mielessään tapauksen yksittäisenä ilkivallan tekona. Hän ei osannut aavistaa, että pitkä liikennetuhotöiden sarja oli vasta aluillaan. Ja että juttu päätyisi lopulta hänen omalle tutkintaryhmälleen.

Viisimetrinen tukki raahattiin yöllä pinosta keskelle tietä

Tukki teillä poikittain

Tievandaaleja oli tässä vaiheessa kaksi. Jotkut vaarallisista ideoista vaativat molempien voimia.

Otimme puutukin tienpientareelta ja muistaakseni pyöritimme tai nostimme sen ajoradalle, Teme kertoi myöhemmin.

Hän ei muista, jäikö kantatie 71:n tukkeeksi "päähänpistosta" raahattu viisimetrinen tukki molempien ajoratojen päälle. Sen sijaan 26-vuotiaan mieleen jäi, että hän toimi kuskina, kun liikkeellä oltiin sillä kertaa Samulin kullanvärisellä Mersulla.

Tukki odotti poikittain tiellä, kun muusikkojen pikkubussi lähti keikan jälkeen Kiteeltä kotimatkalle yön selkään, Savonlinnan kautta kohti Jyväskylää. Kyydissä oli myös bändin laulaja, vuoden 2003 tangokuningatar Saija Tuupanen.

Keikkabussin kuljettaja havaitsi erään mäennyppylän jälkeen jotakin tiellä ja hiljensi vauhtia. Hän ei saanut autoa pysähtymään jäisellä tiellä ja väisti keskelle ajorataa laitetun rungon oikealta.

Säikähtänyt seurue pysähtyi läheiselle bussipysäkille. Tarvittiin kolme bändin miestä pyörittelemään liukkaalla iso tukki tien sivuun.

Kolmen peräkkäisen päivän aikana kertyi seitsemän tiellä liikkuneita vaarantanutta tapausta: kuusi Kiteellä ja yksi etelämpänä Parikkalassa. Ihmisiä ei loukkaantunut, mutta pelkästään rekan korjaus maksoi 6 500 euroa.

Oudoista tieansoista kerrottiin kaikissa tiedotusvälineissä. Tekijäkaksikon lihaskimppu Teme pelästyi ja päätti jättää romukeikat. Sen sijaan pienempikokoista Samulia kiehtoi tekoja seurannut ihmetys ja julkisuus, hän ei halunnut lopettaa.

Akkuun raapustettu teksti järkytti poliiseja

Mitään ei tapahtunut kuukauteen, kunnes sattui uusia tapauksia naapurikunnassa.

Tohmajärvellä pakettiauton kuljettaja ei pystynyt väistämään koko tien leveydeltä kylvettyjä metalliromuja. Autosta puhkesi kolme rengasta, ajoneuvo vaurioitui, vahingot tuhansia euroja. Oli silkkaa onnea, ettei kukaan loukkaantunut.

Poliisi oli kuitenkin yhä epävarma, olivatko kaikki tapaukset samaa sarjaa ja tahallisia: ainakin auton akkuja olisi saattanut pudota tielle jostakin kuljetusautosta.

Tutkijoiden huoli kasvoi: yksikään romukasa ei siis ollut vahinko.
Kunnes tekijä itse jätti karmaisevan vinkin. Yhteen tielle viskattuun akkuun oli kirjoitettu: "Suomen Tieromupalvelu Oy". Tutkijoiden huoli kasvoi: yksikään romukasa ei siis ollut vahinko.

Poliisi kuulusteli lähiseudun mahdollisia tekijöitä. Ilmi ei kuitenkaan tullut riittävää epäilyä tai näyttöä kenenkään osallisuudesta. Teme oli puhutettujen joukossa ja livahti näin poliisin käsistä.

Syksyllä kaverukset hajottivat postilaatikoita foliopommeilla. Samuli tehtaili marraskuussa rypäksen tieansoja. Yön pimeydessä hän kuljetti eri paikkoihin muun muassa auton ratin, renkaita vanteineen, ison kiven ja akkuja. Osa kuljettajista ehti väistää romuja, osa ei ja korjaamoille tuli töitä.

Joulukuun ensimmäisenä päivänä tielle laitettuihin auton renkaisiin osui keihäänheittäjä Oona Sormusen isä. Etupenkillä istui myös äiti, nuori urheilija itse takapenkillä siskonsa kanssa.

Säikähtäneen perheen pelasti kuiva tie.

Jos olisi ollut liukasta, olisimme olleet pöpelikössä, Oona arveli jälkikäteen poliisille.

Ihmisiä huolestutti, mitä sattuu seuraavaksi. Poliisin paine löytää tekijä tai tekijät kasvoi; järjetön romuleikki oli saatava loppumaan.

Romumiinoittajaa jahdataan, tutkinta junnaa

Rikosilmoituksia tapauksista oli kirjattu jo parikymmentä, kun rikospoliisin päällikkö päätti siirtää jutun Jarkko Timosen tutkintaryhmälle kesäkuussa 2015.

Poliisikaan ei uskonut, että tuuria tien päällä jatkuisi loputtomiin.

Ennemmin tai myöhemmin jollekin sattuu pahasti, Timonen arveli, sillä asfalttiteillä ajetaan 80–100 kilometrin tuntivauhtia.

Median nimeämä "romumiinajuttu" asetettiin Timosen ryhmän tärkeimmäksi selvitettäväksi. Poliisi perkasi kaikki samantyyppiset tapaukset läpi etsien yhteneväisyyksiä. Sitten alkoi raaka jalkatyö: ihmisiä puhutettiin ja vihjeitä pyydettiin.

Juttu pysyi kuitenkin "pimeänä". Poliisilla oli edelleen vain epäilyksiä tekijöistä, ei mitään konkreettista.

Tekojen keskittyminen Kiteen Puhoksen alueelle rajasi tekijäjoukkoa. Poliisilla ei kuitenkaan riittänyt resursseja kaikkien mahdollisten tyyppien puhuttamiseen.

Yleisöltäkin tuli vinkkejä tekijäkandidaateista. Tutkinnassa nämä kuitenkin karsiutuivat yksitellen pois.

Tutkijat yrittivät löytää tekijän tai tekijät myös keksimällä teoille jonkin "järkevän selityksen". Turhaan.

Samaan aikaan vaaralliset romumiinat puhuttivat jo ihmisiä koko Pohjois-Karjalassa. Lähitienoon ihmiset olivat varuillaan ja ajoivat pimeällä entistä varovaisemmin.

Rikostutkintaa 16 vuotta tehnyt Jarkko Timonen tuskaili tutkinnan junnaamista. Hankaluutta lisäsi, että teot tapahtuivat "purskeissa": välillä lukuisia ansoja, sen jälkeen jopa kuukausien hiljaisuus.

Samuli hääräsi väliaikoina muussa pahanteossa Temen ja toisen kaverinsa kanssa: pysäköityjä autoja rusikoitiin ja poltettiin, postilaatikkoja tuhottiin ja naapurustoa terrorisoitiin foliopommeilla.

Poliisille satoi rikosilmoituksia. Tutkijat pitivät mahdollisena, että vahingonteot ja tieansat liittyvät toisiinsa. Oletus ei kuitenkaan auttanut, koska tekijöitä ei löydetty.

Turhauttavaa palapelin kokoamista

Syksyllä 2015 Samuli ei pitänyt taukoja, joka kuukausi hän ajoi useita öisiä romujen kylvöreissuja. Ennen joulua mies raahasi Kiteellä kuutostien pimeään risteykseen toiselle kaistalle auton peräosan, toiselle yli metrin pituisen runkopalkin. Kolme autoa törmäsi esteisiin, korjauslaskut ylittivät 6 000 euroa.

Poliisi perkasi uusia tapauksia entistä tarkemmalla kammalla. Ratkaisevia teknisiä löytöjä tapahtumapaikoilta ei kuitenkaan saatu, koska esimerkiksi renkaanjälkiä oli aina useita.

Aiemmin poliisi oli huomannut, että teot tapahtuivat useimmiten alkuviikolla iltapimeällä. Samalta seudulta kotoisin olevaa tutkinnanjohtajaa harmitti, että tämäkään tieto ei juuri edistänyt tutkintaa: keskeinen tekoalue käsitti kymmeniä tiekilometrejä eikä virkavalta pystynyt alati valvomaan alueen joka kolkassa.

Poliisi kuitenkin lisäsi valvontaa tyypillisinä tekoaikoina eli iltapäivästä myöhään iltaan. Sekä hälytyspartioita että liikennepuolen partioita keskitettiin seudulle tarkkailemaan liikennettä.

Tuloksetta. Koko 7-henkinen tutkintaryhmä alkoi turhautua. On sitkeä juttu, rauhallisena pidetty tutkinnanjohtaja Timonenkin purki tuntojaan. Koko ajan painoi huoli: mitä tapahtuisi seuraavalla kerralla?

Tekijä ahkeroi yöt ja päivät, vakuutusyhtiöt saivat tarpeekseen

Alkoi vuosi 2016. Romumiinoittajaksi nimetty outo hahmo oli piinannut Kiteen seutua jo kaksi vuotta.

Tammikuun pimeydessä Samuli hääräsi seitsemän ansaa. Saman kuukauden aikana hän Temen kanssa hajotti ja poltti pari autoa sekä sytytti metsästysseuran hirvitornin tuleen. Päivisin Samuli kävi palkkatyössä.

Uusia yleisövihjeitä tipahteli koko ajan poliisin tarkistettavaksi. Läpimurtoa ei kuitenkaan saatu.

Helmikuussa tutkinnanjohtaja Timonen vaihtoi työnantajaa Itä-Suomen poliisilaitokselta Keskusrikospoliisin leipiin. Hän sai kuitenkin luvan hoitaa työteliään romumiinajutun loppuun.

Maaliskuussa tiedotusvälineillä oli kiintoisaa kerrottavaa: vakuutusyhtiöt halusivat lopun kalliille rikossarjalle ja lupasivat maksaa ratkaisevasta vihjeestä palkkion.

Tapauksia oli tammikuusta 2014 alkaen kertynyt jo 35, joista 11 kertaa auto oli törmännyt romuun.

Palkkion lupaaminen toi poliisille vihjeryöpyn. Lopulta yhdessä puhelinsoitossa annettiin ratkaiseva tieto, joka johti tutkinnan Samulin jäljille.

Silmukan kiristymistä Samulin ja Temen ympärillä vahvistivat sopivat asuinpaikat ja liikkuminen, joka paljastui seurannan avulla.

Kiteen Puhoksessa ilmestyi 20. maaliskuuta 2016 illalla kantatien 71 molemmille kaistoille nauloja ja ruuveja täynnä olevat pahvit. Kun lisäksi syytä epäillä -kynnys ylittyi jo reilusti, tutkinnanjohtaja Jarkko Timonen päätti Samulin ja Temen kiinniottamisesta vielä samana iltana.

Epäilty ei hätkähtänyt kiinniotosta

On maaliskuinen myöhäisilta, tunti ennen keskiyötä. Pimeässä maisemassa on yhä lunta ja pakkasta.

Poliisipartioita Joensuusta ja Kiteeltä ajaa yht’aikaa kahteen kiteeläiskotiin, kolme autoa kumpaankin.

Samulin kotona talon väki ei ole vielä nukkumassa, kun poliisi ilmestyy etuovelle.

Näyttää normaalilta nuorelta mieheltä, Jarkko Timonen hämmästyy nähdessään ensi kertaa poliisia yli kaksi vuotta työllistäneen Samulin.

Tutkinnan aikana hän oli olettanut, että kyse olisi syrjäytyneestä tyypistä, jolla ei ehkä ole työtä. Tällä nuorella miehellä kuitenkin on vakituinen työpaikka varaosaliikkeessä ja kelpo auto.

Samuli käyttäytyy kiinniottohetkellä rauhallisesti. Saman katon alla asustavat vanhemmat sen sijaan ihmettelevät poliisin toimia. Tutkinnanjohtaja Timonen joutuu myös perustelemaan heille kotietsinnän syitä.

Etsintä tuo kuitenkin tulosta: autotallista löytyy muun muassa samanlaisia ruuveja, jollaisia oli pystyssä tieltä löytyneessä pahvissa.

Tutkijat ilmoittavat radiopuhelimella Timoselle, että myös Temen kiinniotto sujui suunnitelmien mukaan. Tutkinnanjohtajan mielen valtaa helpotus: lopultakin epäiltyjä päästään kuulustelemaan.

Jo ensimmäisissä kuulusteluissa Samuli ja Teme alkoivat tunnustaa tekoja poliisille. Syy vaarallisiin temppuihin ei kuitenkaan selvinnyt.

“Ei siinä mitään järkeä ollut.” Tarkoitus oli kuulemma vain aiheuttaa hämmennystä ja kummastusta.
– Ei siinä mitään järkeä ollut, Samuli vastasi kuulustelijoille.

Tarkoitus oli kuulemma vain aiheuttaa hämmennystä ja kummastusta. Teme selitti, että tieromujen levittely oli "ihan vain tyhmyyttä".

Tutkinnanjohtaja Timonen esitti molempia vangittaviksi kolmantena päivänä kiinnioton jälkeen. Pohjois-Karjalan käräjäoikeus hyväksyi vaatimuksen ja katsoi, että todennäköiset syyt ovat olemassa.

Koko kevään 2016 Jarkko Timosen tutkintaryhmä keskittyi laajan jutun esitutkintaan. Työtä riitti, sillä tutkittavana oli yli 50 tapausta ja asianomistajia piti kuulla kymmeniä.Tutkinnanjohtaja puolestaan palaveerasi lukuisia kertoja syyttäjän kanssa.

Parin työntäyteisen kuukauden jälkeen poliisi oli saanut kirjattua kaikki ylös ja syyttäjä sai kesän alussa eteensä paksun pinon pöytäkirjoja. Syyteharkinnassa kaikista tutkituista tapauksista ei löytynyt riittävästi näyttöä oikeuteen asti, mutta valtaosasta löytyi.

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus pääsi käsittelemään harvinaista rikossarjaa vielä ennen juhannusta. Laajaa juttua käsiteltiin useita päiviä.

Oikeuden ratkaisua odoteltaessa sattui kuitenkin jotakin täysin odottamatonta.

Epäillyt telkien takana, silti uusi ansa!

Samuli ja Teme istuivat jo tutkintavankeudessa, kun heinäkuun 2016 alussa kuultiin uskomaton uutinen: jälleen samalla seudulla sekä valtatielle että Kiteentielle oli tuotu kaksi naula-ansaa! Naulat puhkaisivat niiden yli ajaneiden autojen renkaita.

Ei ole todellista, tutkinnanjohtaja Jarkko Timonen ihmetteli kuultuaan uusista tapauksista.

Yhtä hämmentyneitä olivat myös media ja kansa. Eikö vaara olekaan ohi? Onko lukkojen takana sittenkin väärät miehet? Vai onko tekijöitä useampia?

Poliisille kuitenkin selvisi nopeasti, että tuoreet ansat eivät liittyneet aiempaan sarjaan. Ne oli - romumiinoittajaa matkien - väsännyt kolmas nuorehko mies naapurikunnasta.

Samuli kertoi kuulustelijoilleen toivovansa yhdyskuntapalvelua, jos romukeikoista aiheutuisi vankilatuomio.

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus antoi tuomionsa 12. heinäkuuta 2016. Tutkintavankeudessa 29 vuotta täyttänyt Samuli tuomittiin 36 liikennetuhotyöstä ja kymmenestä vahingonteosta sekä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta yli kolmeksi vuodeksi vankeuteen.

Hänet tuomittiin myös maksamaan korvauksia 26 000 euroa ja lisäksi yhteisvastuullisesti Temen kanssa 8 000 euroa.

Enimmäkseen vahingontekoihin erikoistunut Teme samasta pikkukaupungista sai hieman yli vuoden pituisen vankeusrangaistuksen ehdollisena. Hänet tuomittiin maksamaan korvauksia 5 000 euroa ja yhdessä Samulin kanssa 8 000 euroa.

Tutkinnanjohtaja Jarkko Timonen lähti oikeuden ratkaisun jälkeen kesälomalle hyvillä mielin. Pitkä aherrus tuotti tuloksia ja autolla Kiteen seudulla liikkuneiden yli kaksi vuotta kestänyt piina oli ohi.

Samulinkin onni oli, että kymmenistä hänen aiheuttamistaan vaaratilanteista huolimatta kukaan ei menettänyt henkeään tai loukkaantunut vakavasti, vaikka monet autot törmäsivät romuansoihin ja lukuisat kuljettajat tekivät vaarallisia äkkiväistöjä.

Työpaikkansa menettänyt ja isoihin korvauksiin tuomittu Samuli valitti tuomiostaan Itä-Suomen hovioikeuteen. Hovioikeus päätti koventaa tuomiota neljään vuoteen vankeutta tekojen suuren määrän, vahingollisuuden ja vaarallisuuden vuoksi.

Samuli voi hakea tuomiostaan valituslupaa korkeimmalta oikeudelta maaliskuun loppupuolelle saakka. Joka tapauksessa hän viettää vankilassa myös 30-vuotissyntymäpäivänsä.

Jutun lähteenä on käytetty myös poliisin esitutkintapöytäkirjoja. Tuomittujen nimet on muutettu.

YLE
27.1.2017 klo 10:01 päivitetty 27.1.2017 klo 10:32
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!
Avatar
Dortmunder
Hetty Wainthropp
Viestit: 456
Liittynyt: Ma Tammi 25, 2016 12:15 pm
Paikkakunta: New York

Re: Kiteen romumiinat

Viesti Kirjoittaja Dortmunder »

Kerrankin onnellinen loppu tarinassa joka olisi voinut päättyä todella ikävästikin.
Muistan kun itse ajelin samoilla teillä noihin aikoihin kun nämä jutut tapahtui syyspimeillä...oli se aika hirveä tunne kun piti varoa jokaista pimeää ja tummaa möykkyä minkä kuvitteli näkevänsä keskellä tietä. Toki edelleen pitää olla tarkkana - kopiopellejä kun riittää...

Toivottavasti pojat valittavat vielä korkeimpaan niin voidaan nostaa tuomiota taas vuodella, parilla. Katumusta pitäisi osoittaa ja se ei tapahdu valittamalla tuomiosta jonka ansaitsee.
'JOHN DORTMUNDER, a free man, not even on parole, walked into the O.J. Bar & Grill on Amsterdam Avenue that Friday night.'
holmesin haamu
Sherlock Holmes
Viestit: 7472
Liittynyt: Pe Huhti 19, 2013 2:44 pm

Re: Kiteen romumiinat

Viesti Kirjoittaja holmesin haamu »

Aika pahasti ovat seonneet päästä tehdäkseen tuollaista. Ei ole ihan täysjärkisen puuhaa levitellä öiseen aikaan romumiinoja. Hyvä oli saada tekijät kiinni.
Avatar
PiikkiSika
Adrian Monk
Viestit: 2808
Liittynyt: To Tammi 14, 2016 11:52 pm

Re: Kiteen romumiinat

Viesti Kirjoittaja PiikkiSika »

:D :D :D Kiteeläinen "...Gustaf Kristian..." nimien perusteella lienee aika vanhaa perua jonkinasteinen huomion keskipiste - varamaanki haukuttu hurriks jne. koko lapsuuden? Ja siitä sitten lähtenyt vauhtipyörän hihna huolella luistamaan - ensin kilahtanut ja sitten "wanna-be-vasuri-anarkistiksi" ryhtynyt...
! ! ! Eläköön EU-direktiivit ja kansan syväkyykky ! ! !
Avatar
VoDKa
Ainesta Watsoniksi
Viestit: 4913
Liittynyt: Ke Marras 07, 2007 5:17 am
Paikkakunta: Better place.

Re: Kiteen romumiinat

Viesti Kirjoittaja VoDKa »

Minulla oli tekijästä mielikuva silloin kun ei oltu vielä kiinni saatu, että kyseessä olisi joku keski-ikää lähempänä oleva mahdollisesti alkoholisoitunut ja syrjäytynyt kaveri, joka eleli joko tuilla tai sitten duunasi jotain puolipimeää hommaa autoja korjaamalla tai romua myymällä, koko ikänsä on asunut Kiteellä ja jäänyt sinne ikään kuin jumiin jonnekin mökkiin joka sekin on aika heikossa hapessa ja peruja vanhempiensa jäljiltä. Tutkinnanjohtajan kanssa oltiin siis yhtä mieltä siitä että syrjäytynyt ja vähillä rahoilla elävä. Ikäarvio meni itsellä pieleen, mutta autohomma osui jossain määrin.

Edelleen jos olisin lukenut tuon jutun eikä siinä olisi tuotu ilmi että kaveri oli ihan vakitöissä, olisin uskonut kyseessä olevan syrjäytynyt ja ehkä rikkonaisesta perheestä oleva tyyppi, joka on jäänyt vaille perheen tukea ja kunnollista kasvatusta lapsesta lähtien. Eikä todellakaan ole missään töissä vaan lähinnä juo kaljaa päivät pitkät likaisessa yksiössään reikäisissä kalsareissa pahalta haisten ja illat tihutöitä tehden.

Mutta tämä asuikin ilmeisesti yhä vanhempiensa nurkissa vaikka ikää oli se melkein 30? Kyllähän siinä hyvät rahat säästää ja ostaa sen paremmankin auton halutessaan kun palkkatöissä käy, eikä tarvitse edes montaa hetkeä töissä käydä kun siihen autoon jo on varaa jos on sellainen 5 pvää viikossa, 8h päivässä-duuni. Kiteellä toki vuokra-asuminen tuskin mitenkään huippukallista on, mutta onpa nekin kulut vähempänä kuitenkin tuollaisella järjestelyllä.

Hyvä vain että kiinni jäivät, tuollainen terrorisointi on kyllä merkki jostain pahemmista ongelmista ja ihmeiden ihme se tosiaan on ettei kukaan henkeään menettänyt tässä perseilyssä. Harmi vain, että taitaa istua sen kuuluisan puolikkaan pelkästään, joten eihän tuo haittaisi jos tuomiota nostettaisiin vielä vaikka vuodella tai parilla.

Kiitos Lecterille valaisevasta tekstistä.

One day I might just disappear and you will never find me. Nobody will ever find me.

Vastaa Viestiin