Porilainen Vesa Matti Frantsila, 57, katosi Puolassa v. 2001

Spekulointia kadonneista henkilöistä.
mobiililaiteukkeli
Neuvoja-Jack
Viestit: 567
Liittynyt: Ma Tammi 05, 2015 3:05 am
Paikkakunta: Tampere

Re: Vesa Matti Frantsila, 57, katosi Porissa v. 2001

Viesti Kirjoittaja mobiililaiteukkeli »

Ehkä on ottanut Puolassa uuden henkilöllisyyden ja hankkinut asunnon, jossa on sittemmin maannut vuosia kuolleena ilman että kukaan kaipaa... :)
Oon ihan tavallinen suomalainen mies. Mä käytän harmaita housuja ja tykkään katsella kun kala syö ja syntyy renkaita.

Tiina
Sherlock Holmes
Viestit: 7241
Liittynyt: Ti Touko 01, 2007 6:48 pm
Paikkakunta: Suomessa ollaan.

Re: Vesa Matti Frantsila, 57, katosi Porissa v. 2001

Viesti Kirjoittaja Tiina »

Äidinrakkaus on ihmeellinen asia. Vesa on äidin tarinan mukaan laitettu pakkohoitoon ilman syytä ja kuvaa poikaansa elektroniikkaa, metsää ja eläimiä rakastavaksi mieheksi.

Kyllä tuosta kissojen ja naapurin koiran ampumisesta saa hieman eri kuvan ainakin tuon eläinrakkauden osalta. :?

Outo on heppu kyllä ollut. Ei voi muuta sanoa.

hipsulainen
Axel Foley
Viestit: 2370
Liittynyt: Pe Elo 24, 2007 2:29 pm
Paikkakunta: Lahti

Re: Vesa Matti Frantsila, 57, katosi Porissa v. 2001

Viesti Kirjoittaja hipsulainen »

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2017020 ... 9_uu.shtml

Poliisi tutkii vuonna 2001 kadonneen Vesan kohtaloa: Tutkinnanjohtaja epäilee hänen kuolleen Puolassa - mitään todisteita ei ole

Maanantai 6.2.2017 klo 13.06 (päivitetty klo 13.06)

Vesa Frantsila oli kadonneena 15 vuotta, ennen kuin kotitalon isännöitsijä teki katoamisilmoituksen viime maaliskuussa.

Viimeinen havainto Frantsilasta on vuodelta 2001 Puolassa.
Kukaan ei tehnyt katoamisilmoitusta ennen viime maaliskuuta.
Porissa poliisi on selvittänyt Frantsilan elämäntapahtumia.

MTV uutisoi 27. tammikuuta Vesa Frantsilasta, jonka vasta viime vuonna huomattiin olleen kadoksissa vuodesta 2001. Viime maaliskuussa Porissa ilmastointiyrittäjä meni asuntoon, koska koko taloyhtiössä nuohottiin ilmanvaihtokanavat. Asunto oli pölyn peitossa, ja sieltä löytyi 15 vuoden postit.

Frantsilan asunnossa yhtiövastike oli mennyt suoraveloituksena, mutta se oli katkennut, kun asunnon isännöitsijä vaihtui. Sähköä asunnossa ei ollut.

Tutkinnanjohtaja Tapio Rantanen kertoo Iltalehdelle poliisin aloittaneen tapauksen tutkinnan viime maaliskuussa, kun isännöitsijä teki Frantsilasta katoamisilmoituksen. Rantanen sanoo, että aiemmin kukaan ei ollut yksinkertaisesti kaivannut miestä.

Viimeinen havainto Frantsilasta on 20. elokuuta 2001, kun hän asioi Suomen Suurlähetystössä Varsovassa ja kertoi tulleensa ryöstetyksi.

Poliisilla ei ole tietoa, että Frantsila olisi koskaan palannut Suomeen.

- Epäilen, että hän on kuollut Puolassa vuoden 2001 syksyllä, Rantanen sanoo.

Mikään ei kuitenkaan vahvista tätä epäilyä.

Kuva
Kansainvälinen rikospoliisijärjestö Interpol on tehnyt katoamisilmoituksen Vesa Frantsilasta, josta viimeinen havainto on vuodelta 2001. (INTERPOL)

"Viranomaisvastainen"

MTV:n mukaan Frantsila oli kieltänyt lukkojen sarjoittamisen ja asunnosta löytyi kielto tehdä sähkötarkastus. Asunto oli ansoitettu omatekoisilla sähkövirityksillä, ja siellä oli useita satoja kaiuttimia. Rantanen ei kerro yksityiskohtia asunnosta, mutta sanoo asunnon selittäneen Frantsilan menneisyyttä. Vuonna 1990 hänet määrättiin Vaasan vankimielisairaalaan.

MTV:n mukaan äiti kertoo Frantsilalla olleen vireillä useita oikeusjuttuja viranomaisia vastaan. Vankimielisairaalaan hän joutui yhden käsittelyn jälkeen.

- Hän oli viranomaisvastainen ihminen. Hän ei suin surminkaan poliisin kanssa ollut tekemisissä tai ollut yhteistyökykyinen. Ei hän rikollinen varmaan ollut, mutta hänestä viranomaiset olivat rikollisia, Rantanen sanoo.

Kuva
Jos Vesa Frantsila on elossa, hän on 73-vuotias. (INTERPOL)

Pori Jazzeilla

Rantanen kertoo Frantsilan käyneen usein Porin keskustassa kahviossa tapaamassa ihmisiä. Rantanen kuvailee porukan keskustelleen säännöllisesti yhdessä yhteiskunnallisista asioista. Ihmiset olivat tottuneet siihen, että Frantsila on paljon poissa esimerkiksi ulkomailla.

- Olen soitellut ja puhunut ihmisten kanssa, jotka ovat olleet Frantsilan kanssa jossain tekemisissä jossain kohtaa hänen elämänsä aikana, Rantanen kertoo.

Frantsila oli aikanaan vapaaehtoisena mukana järjestemässä Pori Jazz -tapahtumaa. Rantanen kertoo jutelleensa myös perustajan Jyrki Kankaan kanssa Frantsilasta, ja tämä on kertonut Frantsilan olleen mukana.

Rantanen ei tiedä, oliko Frantsilalla koulutusta.

Kuolleeksi julistaminen

MTV:n mukaan Frantsila kertoi joutuneensa ryöstetyksi myös 1990-luvun loppupuolella Tansaniassa. Hän kertoi väkivaltaisesta ryöstöstä Ilta-Sanomissa vuonna 1997.

Rantasen tutkimusten mukaan Frantsila matkusteli paljon jo nuoruudestaan asti, yleensä yksin. Hän on nuorena työskennellyt esimerkiksi Frankfurtissa Saksassa.

- Hän on ollut äärimmäisen kielitaitoinen, hyvä englannin kielen taito muun muassa sen perusteella mitä ole hänen kirjoituksiaan lukenut. Voisin kuvitella että saksakin taittui mukavasti.

15 vuoden jälkeen katoamisen tutkiminen on vaikeaa, koska esimerkiksi ennen vuotta 2005 tapahtuneita pankkitietoja ei näe.

- En poliisiurani aikana ole vastaavaa kuullut. Yleensä katoamiset ilmoitetaan aika paljon nopeammin.

Rantasen mukaan Frantsilalle nimetty edunvalvoja on anonut joulukuussa käräjäoikeudelta kuolleeksi julistamista. Kuolleeksi julistaminen ei kuitenkaan vaikuta poliisitutkintaa, ja Rantanen kertoo tutkivansa katoamista vielä lisää, tai se voidaan jättää tähän vaiheeseen. Tutkinnan voi aina aloittaa uudestaan, jos uutta tietoa tulee.

ELLI HARJU
[email protected]
Olet sietämätön tyyppi ja mielipiteesi ovat vääriä
Älä soita tänne enää koskaan - Ultra Bra

NancyDrew
Christopher Lorenzo
Viestit: 1578
Liittynyt: Ti Elo 10, 2010 8:02 am

Re: Vesa Matti Frantsila, 57, katosi Porissa v. 2001

Viesti Kirjoittaja NancyDrew »

Kuva
Vesa Frantsila Satakunnan Kansassa 21. helmikuuta 1997.

Ördög
Lauri Hanhivaara
Viestit: 120
Liittynyt: Ke Maalis 05, 2008 1:49 pm
Paikkakunta: Nordsjö

Re: Vesa Matti Frantsila, 57, katosi Porissa v. 2001

Viesti Kirjoittaja Ördög »

"Katso video Interpolin etsimän Vesa Frantsilan hylätystä asunnosta!"

https://www.seiska.fi/Uutiset/Porilaism ... on/1118955
Nie wird so viel gelogen wie nach der Jagd, im Krieg und vor Wahlen. (Otto von Bismarck)

Avatar
Kissankello
Andy Sipowich NYPD
Viestit: 1401
Liittynyt: To Loka 23, 2014 8:46 pm

Re: Vesa Matti Frantsila, 57, katosi Porissa v. 2001

Viesti Kirjoittaja Kissankello »

Ördög kirjoitti:"Katso video Interpolin etsimän Vesa Frantsilan hylätystä asunnosta!"

https://www.seiska.fi/Uutiset/Porilaism ... on/1118955
Erikoista. Eipä tuo tyhjä asunto siltä näytä että siellä olisi asuttu. Ilmeisesti toiminut vain postiosoitteena. Missähän heppu on varsinaisesti mahtanut majailla ennen reissuun lähtöään ja katoamistaan?

Ja ihmetyttää, että miten on vasta nyt, näin pitkän ajan jälkeen, kämppään menty.
"Before you embark on a journey of revenge, dig two graves."
- Confucius (Chinese philosopher & reformer, 551 BC - 479 BC)

Helmie
Adrian Monk
Viestit: 2879
Liittynyt: Ti Tammi 06, 2009 5:55 pm

Re: Vesa Matti Frantsila, 57, katosi Porissa v. 2001

Viesti Kirjoittaja Helmie »

Seiskassa oli aukeaman juttu tästä Vesan katoamisesta. Lähinnä tuli edelleen vahvasti esiin Vesan viranomaisvastaisuus ja harhaiselta kuulostavat jutut esim. siitä kuinka hänen asunnossaan käydään ja häntä tarkkaillaan.

Tosta Vesan asunnosta, viitaten sekä Kissankellon viestiin, että Seiskan lehtijuttuun:
Mä ainakin käsitin niin, että kyllä asunnossa on ollut ihan kalusteitakin. Asunto on varmasti tyhjennetty niistä ja siksi näyttää videossa niin tyhjältä. Onhan Vesasta täällä se yksi kuvakin, jossa istuskelee sohvalla. Ei tosin tietoa onko hänen omassa asunnossa otettu kuva, mutta ei mun mielestä erityisen merkityksellinen asia.
Seiskan jutussa kuitenkin oli pieni kuva ilmeisesti Vesan olohuoneesta josta jäi mieleen, että seinällä oli iso seeprakuvioinen ryijy. Tämän lisäksi kerrottiin, että Vesalla oli asunnossaan paljon valokuvia hänen matkoistaan sekä myös matkoilta ostettuja muistoesineitä.

Seiskan jutussa sanottin myös, että Puolassa ollessaan Vesa oli viettänyt aikaa puistoissa ja syönyt maapähkinöitä ja linnun ruokaa.
Luin lehtijutun aika pikaisesti, mutta käsitin jutusta, että Vesa oli suurlähetystössä kertonut, että "EU-poliisi" on ryöstänyt hänen matkalaukkunsa jossa on ollut henkkarit ja lompakko, ja matkalippu. Muistelisin peräti matkalipun olleen jopa Ukraina Kiovaan, mutta tästä en ole tä'ysin varma. Mahtaisiko jollakin olla juttu tallessa, niin voisi tarkistaa?

Tiina
Sherlock Holmes
Viestit: 7241
Liittynyt: Ti Touko 01, 2007 6:48 pm
Paikkakunta: Suomessa ollaan.

Re: Vesa Matti Frantsila, 57, katosi Porissa v. 2001

Viesti Kirjoittaja Tiina »

Juu, kyllä tuo asunto ihan kalustettu oli aiemmissa kuvissa. Paljon matkamuistokamaa seinillä ja jossain luki, että satoja kaiuttumia oli myös ollut. Ne ilmeisesti jo siinä vaiheessa viety pois.
Oliko Vesa audiomiehiä ja harrastuksena niitä rakenteli vai miksihän niitä piti niin monia olla? :?

Helmie
Adrian Monk
Viestit: 2879
Liittynyt: Ti Tammi 06, 2009 5:55 pm

Re: Vesa Matti Frantsila, 57, katosi Porissa v. 2001

Viesti Kirjoittaja Helmie »

Löysinkin tarkennuksen tuohon, että minne Vesa oli kertonut, että hänellä oli ollut matkalippu. EI siis Ukrainan Kiovaan, kuten virheellisesti väitin:
VESA-MATTI FRANTSILA
Ikä nyt: 72
Katosi: 6.7.2001 Porissa
Mitä tiedetään? Frantsila matkusti loppukesästä pakettimatkalla Kreetalle. Matka jatkui sieltä Kreikan mantereelle, mistä hän päätyi saman vuoden elokuussa Puolan Varsovaan. Siellä hän oli käynyt Suomen suurlähetystössä, jossa kertoi joutuneensa ryöstetyksi. Frantsila sanoi hukanneensa passin, rahansa ja junalipun Riikaan, mutta hän ei ollut valmis tekemään yhteistyötä suurlähetystön kanssa. Tämän jälkeen hänestä ei ole mitään havaintoja.
Lähde: https://www.seiska.fi/Uutiset/Interpol- ... ea/1118471

Helmie
Adrian Monk
Viestit: 2879
Liittynyt: Ti Tammi 06, 2009 5:55 pm

Re: Vesa Matti Frantsila, 57, katosi Porissa v. 2001

Viesti Kirjoittaja Helmie »

Ei ole Vesaa ilmeisesti vielä löydetty, mutta tässä yksi juttu Ilta-Sanomista ja kaksi Satakunnan kansasta. Näistä löytyy pari pientä, mutta uutta tietoa/tarkennusta:

Ilta-Sanomat 6.2.2017:
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005076902.html
Vesa katosi lähes 16 vuotta sitten – jäljet loppuivat ryöstön jälkeen Puolaan

Poliisi kertoo IS:lle, että vuonna 2001 kadonneen Vesa Frantsilan etsintä jatkuu. Frantsila joutui ennen katoamistaan ryöstetyksi Puolassa. Tämän jälkeen jäljet katosivat.
Poliisi jatkaa yhä vuonna 2001 kadonneen porilaisen Vesa Frantsilan etsintää. Frantsila oli katoamishetkellä 57-vuotias.


Poliisi on toiveikas, että erikoiselle tapaukselle saadaan selvitys. Jos Porissa syntynyt Frantsila on elossa, on hän nyt 73-vuotias.

Hänet tiedettiin innokkaaksi matkailun harrastajaksi ja häntä on kuvattu myös erakkoluonteeksi, mikä saattoi hidastaa katoamisen havaitsemista.

– Meillä on tieto siitä, Vesa Frantsila on nähty varmasti vuonna 2001, jutun tutkinnanjohtaja rikosylikonstaapeli Tapio Rantanen Porista, Lounais-Suomen poliisilaitokselta kertoo Ilta-Sanomille.

Frantsilan katoamisesta ovat kertoneet aiemmin MTV ja Satakunnan Kansa verkkosivuillaan.

Katoamisilmoituksessa Vesa Frantsilan katoamispaikaksi on ilmoitettu Pori ja katoamispäiväksi 6. heinäkuuta 2001.

Ryöstettiin Varsovassa 2001
MTV kertoi, että Frantsila meni syyskuussa Varsovassa Suomen suurlähetystöön ja kertoi siellä, että häneltä on ryöstetty passi, rahat ja matkalippu. Puolaan hän oli matkustanut Kreetalta. Hänet oli nähty aiemmin elokuussa Kreikalle kuuluvalla Kreetan saarella.

Frantsila olisi saanut suurlähetystä apua, mutta Frantsila ei halunnut ottaa apua vastaan.

Mistä toivo tapauksen ratkeamisesta kumpuaa?
Rikosylikonstaapeli Tapio Rantanen korostaa IS:lle, että tapauksen tutkintaa jatketaan.

Mikä on jutun tutkintalinja?

– Poliisilla on ensinnäkin toimimisvelvollisuus. Frantsilasta on ilmoitettu ulkomaalaisille poliiseille ja kansainväliselle rikospoliisijärjestölle, Interpolille. Meillä on käytössä myöhemmän tunnistamisen varalta kerätty Frantsilan dna-näyte. Sen ja esimerkiksi hammaskarttojen avulla meillä on mahdollisuus selvittää asia. Jos hänet esimerkiksi löydetään kuolleena, henkilöllisyys voidaan todentaa näiden tietojen avulla. Olemmekin lähettäneet tästä asiasta pyynnön siitä, että Puolan poliisi selvittää, löytyykö tuntemattomana haudattujen vainajien joukosta Frantsilan dna:ta, Rantanen painottaa.

Hän korostaa, että kaikkialla sivistyneessä maailmassa toimitaan näin ja vanhojakin tapauksia pystyään selvittämään.

– Täyttä varmuutta ei tietysti ole siitä, miten Puolassa on toimittu tuntemattomana haudattujen dna-näytteiden otossa, hän pohtii.

– Henkilö voi myös kadota omasta halustaan, Rantanen muistuttaa.

Isännöitsijä löysi yli 15 vuoden postit
Frantsilan katoaminen huomattiin MTV:n mukaan vasta viime vuoden maaliskuussa, kun taloyhtiössä nuohottiin ilmanvaihtokanavia. Isännöitsijä oli mennyt lukkosepän avustamana Frantsilan asuntoon.

Isännöitsijä löysi postiluukun takaa yli 15 vuoden postit. Isännöitsijä ilmoitti asiasta poliisille. Katoaminen huomattiin siis vasta 2015, mutta Frantsilan katsotaan kadonneen jo vuonna 2001, sillä sen jälkeen miehestä ei ole tehty mitään havaintoja.

Koki kovia Tansaniassa
Vesa Frantsila oli ryöstetty myös aikaisemmalla matkalla Tansanian Arushassa. Ilta-Sanomat kertoi tapauksesta printtilehdessä 20.2.1997. Ryöstö oli tapahtunut edellisellä viikolla.

IS kertoi tuolloin, että aseilla, viidakkoveitsillä ja nuijilla varustautuneet ryöstäjät tunkeutuivat seitsemän suomalaisen hotellihuoneisiin keskellä yötä, pahoinpitelivät nukkumassa olleita matkalaisia ja varastivat kymmenien tuhansien markkojen arvosta rahaa ja tavaroita.

Porilaista Vesa Frantsilaa ryöstäjät potkivat kasvoihin ja veivät häneltä noin 2500 markkaa rahaa sekä hänen isänsä Lapista huuhtoman 15 gramman kultahipun.

Frantsila heräsi kohtalokkaana yönä omassa mökissään koputukseen, jota hän luuli aamuherätykseksi. Frantsilan avattua oven kolme miestä ryntäsi sisään ja kaatoi suomalaisen lattialle. Miehet uhkailivat Frantsilaa katkaistulla kiväärillä.

– He hokivat ”money and passport”. Ilmeisesti näytin yhä liian tarmokkaalta, koska he potkaisivat naamaani. Minun luotani ryöstäjät siirtyivät toiseen suomalaisten asuttamaan mökkiin, jossa he ampuivat pistoolilla kattoon.

Frantsila lähti hakemaan apua hotellin vastaanotosta, mutta löysi lattialta vain kolme pahasti hakattua henkilökunnan jäsentä nelinkontin. Joka paikassa oli tavaroita hujan hajan.

– Rosvot olivat yrittäneet ensin ryöstää hotellin kassakaapin, mutta se ei onnistunut, Frantsila kertoi vuonna 1997 Ilta-Sanomille.

Ryöstetyt suomalaiset tapasivat vastaanotossa, josta he lähtivät ulos mökkien eteen huutelemaan Aurinkomatkojen suomalaisoppaiden nimiä. Oppaat heräsivät huutoihin ja toimittivat pahoinpidellyt sairaalaan tarkastusta varten.

– Yhtä Eskoa ryöstäjät viilsivät viidakkoveitsellä käteen. Naapurihuoneen pariskunnalta he ryöväsivät tuhansien markkojen arvosta rahaa, repivät käsistä korut ja jaloista lenkkarit. Rosvoille kelpasivat myös matkalaukuissa olleet vaatteet. Loppumatkan ajan suomalaiset sitten lainasivat toisilleen kenkiä, Frantsila kuvaili tuolloin.

Aurinkomatkat korvasi varastetut rahat heti seuraavana päivänä.

Jutusta selviää, että Frantsila oli tehnyt aiemmin myös maailmanympärysmatkan kommelluksitta.
Petri Turunen

***

Satakunnan Kansa, 6.2.2017:
https://www.satakunnankansa.fi/kotimaa/ ... -14066044/

15 vuotta sitten kadonneen Vesan tuntomerkkejä vastaavia vainajia etsitään Puolasta ja Euroopasta
KOTIMAA06.02.2017 19.57 Päivitetty 20.46

Harri Vallin
Poliisi sai 18. maaliskuuta viime vuonna ilmoituksen Antinkadulla olevasta asunnosta, joka vaikutti siltä, ettei siellä ollut asuttu vuosikausiin. Ilmoituksen teki isännöitsijä Mikko Pyy, joka meni asuntoon, koska taloyhtiössä nuohottiin ilmanvaihtokanavia.

– Pöly oli laskeutunut ja tavarat olivat paikallaan. Posteja oli postiluukun tasolle saakka ja kasa jatkui metritolkulla sisälle asuntoon, Pyy kuvailee.

Asunto oli porilaisen Vesa Frantsilan, josta ei ole nähty vilaustakaan yli 15 vuoteen.


Viimeinen havainto Suomen Varsovan suurlähetystössä
Kadonneen etsinnässä on tutkinnanjohtaja, rikosylikonstaapeli Tapio Rantasen mukaan oleellisen tärkeää tietää, missä ja milloin kadonnut on viimeisen kerran nähty. Näitä tietoja ei poliisilla ollut pitkään aikaan.

– Tämä on hyvin erikoislaatuinen tapaus. Kadonneiden etsintä koskee useimmiten lasta tai vanhusta, joka on kadonnut hetkeä aiemmin. Nyt olimme heti 15 vuotta perässä.

Frantsilan katoamispäivän ja -paikan selvittäminen oli Rantasen mukaan haastavaa. Tutkinta otti suuren edistysaskeleen joulukuussa 2016, kun selvisi, että Frantsila on poistunut maasta ja nähty Varsovan suurlähetystössä 20. elokuuta 2001. Hän oli kertonut suurlähetystössä, että häneltä on ryöstetty rahat, passi.

Interpol lisäsi Frantsilan uusien tietojen myötä kadonneiden henkilöiden listalle.

Nyt etsitään Frantsilan tuntomerkkeihin sopivia vainajia
Sen jälkeen, kun Frantsila kävi Suomen Varsovan suurlähetystössä, hänestä ei ole tehty poliisi tietoon tulleita havaintoja.

– Pidän häviävän pienenä mahdollisuutena, että Frantsila olisi päässyt jatkamaan matkaansa Varsovasta, Rantanen sanoo.

Jos Frantsila on kuollut ja ruumis on löydetty ilman henkilöpapereja, on hänet saatettu kirjata tuntemattomaksi vainajaksi.

– Nyt on yritetty selvittää sitä, täsmääkö joku Puolasta tai Euroopasta löytynyt tuntematon vainaja Frantsilaan.

Katoaminen huomattiin vasta 15 vuotta myöhemmin
Frantsila ehti olla kateissa yli 15 vuotta, ennen kuin hänen katoamisensa huomattiin viime vuoden maaliskuussa. Yhtenä syynä siihen lienee se, että hän varjeli yksityisyyttään hyvin tarkasti.

– Mikään varsinainen erakko hän ei ollut. Hän kävi usein tuttaviensa kanssa Liikekulman kahvilassa, mutta hänellä ei ollut sellaisia ystäviä, jotka olisivat tunteneet hänet henkilökohtaisesti, Rantanen sanoo.

Frantsilalla on Rantasen mukaan vanhempi veli, mutta he eivät ole olleet aikuisiällä juurikaan tekemisissä keskenään.

Yhtiövastike meni suoraveloituksella automaattisesti Frantsilan tililtä, eivätkä muutkaan laskut herättäneet epäilyksiä miehen katoamisesta. Rantala pitää mahdollisena, että esimerkiksi sähkölaskun maksamattomuus saattoi johtaa vain sähköjen katkaisemiseen ilman, että maksajan perään olisi sen enempää kyselty.

Tuskin katosi tahallaan
Rantanen on ollut kuluneen vuoden aikana yhteydessä lukuisiin Frantsilan tuttaviin, ja hänelle on piirtynyt jonkinlainen kuva siitä, millaisesta ihmisestä on kyse.

– Frantsila oli rohkea matkamies, joka oli matkustanut paljon yksinään. Hän vaikuttaa olleen vähän boheemi ja kirjaviisas ihminen – ei millään tavalla riidanhaluinen.

Frantsilalla oli Rantasen mukaan tapana ottaa kantaa ja keskustella yhteiskunnallisista asioista. Omista asioistaan hän taas ei ole koskaan hirveästi puhunut.

– Hänestä itsestään juuri kukaan ei tunnu tietävän oikein mitään.


Rantanen ei pidä todennäköisenä, että Frantsila olisi kadonnut tahallaan.

– Jos Frantsila olisi halunnut kadota, hän tuskin olisi mennyt suurlähetystöön pyytämään apua. Voisi myös ajatella, että hän olisi siinä tapauksessa myynyt omaisuutensa ennen lähtöään.

Ja niin ikään Satakunnan Kansa 6.2.2017:
https://www.satakunnankansa.fi/kotimaa/ ... a-14066045
Yli 15 vuotta sitten kadonnut porilainen yritti päästä takaisin Suomeen montaa eri reittiä
KOTIMAA06.02.2017 19.57 Päivitetty 21.38

Harri Vallin
Yli 15 vuotta teillä tietymättömillä ollut, mutta vasta viime vuonna kadonneeksi ilmoitettu porilainen Vesa Frantsila poistui Suomesta tiettävästi viimeisen kerran vuoden 2001 heinäkuussa.

Tapauksen tutkinnanjohtaja, rikosylikontaapeli Tapio Rantanen Lounais-Suomen poliisilaitokselta kertoo, että Frantsila lähti 12. heinäkuuta ruotsalaisen matkatoimiston valmismatkalle Kreetan saarelle Kreikkaan. Matkan oli tarkoitus kestää kaksi viikkoa.

Paluulento lähti Kreetalta 26. heinäkuuta, mutta ilman Frantsilaa. Hän kertoi epäonnisesta paluumatkasta myöhemmin Suomen Ateenan suurlähetystössä.

– Oman kertomansa mukaan hänet oli jätetty Kreetan paluulennosta pois, Rantanen sanoo.


Ongelmia junalipun hankkimisessa
Ateenaan Frantsila suuntasi Rantasen mukaan 27. heinäkuuta. Hänen tarkoituksenaan oli ostaa sieltä junalippu Bulgarian Sofiaan, mistä hänen oli ilmeisesti määrä lentää Suomeen.

Frantsila ei kuitenkaan onnistunut ostamaan lippua suoraan Ateena–Sofia-junaan. Hän pyysi apua Suomen Ateenan suurlähetystöstä, minne hän meni 1. elokuuta. Suurlähetystön avulla junalipun hankkiminen onnistui.

Sofiaan matkannen junan kyytiin hän hyppäsi Ateenasta 3. elokuuta.


Jäljet päättyvät Varsovaan
Seuraava havainto Frantsilasta on Puolan Varsovasta. Siitä, miten mies on Sofian ja Varsovan välin taittanut, poliisilla ei ole tietoa.

Aamupäivällä 20. elokuuta Frantsila ilmestyi Suomen Varsovan suurlähetystöön. Siellä mies kertoi, että häneltä oli ryöstetty passi, rahat ja junalippu Latvian Riikaan. Ilmeisesti häneltä oli varastettu laukku, jossa kadonnut omaisuus oli.

Frantsila halusi suurlähetystä apua, mutta hän ei ollut Rantasen mukaan aivan yhteistyöhaluinen, mikä esti avun antamisen. Ilmeisesti ongelmana oli se, ettei Frantsila suostunut tekemään kertomastaan rikoksesta rikosilmoitusta.

Sen jälkeen, kun Frantsila poistui Varsovan suurlähetystöstä, hänestä ei ole mitään havaintoa.

Tarkoitus palata Suomeen Baltian kautta
Frantsilan tarkoituksena oli ilmeisesti palata Suomeen Liettuan, Latvian ja Viron kautta. Tähän viittaa se, että Varsovan suurlähetystä otettiin Frantsilan tiimoilta yhteyttä Vilnan, Riikan ja Tallinnan lähetystöihin.

Sen paremmin Baltian maiden lähetystöissä, kuin missään muuallakaan kadonnutta porilaismatkailijaa ei kuitenkaan enää nähty.


Mihin lie ja miten on Vesan tarina päättynyt. Erittäin mielenkiintoinen tapaus, ja tämä on mietityttänyt paljon. Olisi kiinnostavaa kuulla miten tutkinta on mahdollisesti edennyt.

rami
Hercule Poirotin viikset
Viestit: 105
Liittynyt: Su Elo 11, 2019 12:06 am

Re: Vesa Matti Frantsila, 57, katosi Porissa v. 2001

Viesti Kirjoittaja rami »

Onkost tästä tapauksesta enään kuulunut mitään viimeaikoina ilmeisesti ei onko sopivaa vainajaa löytynyt ulkomailta yms joka voisi olla ollut tuo vesa

mobiililaiteukkeli
Neuvoja-Jack
Viestit: 567
Liittynyt: Ma Tammi 05, 2015 3:05 am
Paikkakunta: Tampere

Re: Vesa Matti Frantsila, 57, katosi Porissa v. 2001

Viesti Kirjoittaja mobiililaiteukkeli »

Olisikohan voinut yrittää reissua Via Balticaa pitkin liftaamalla ja joutunut sitten jonkun matkan tarjoajan tappamaksi?
Oon ihan tavallinen suomalainen mies. Mä käytän harmaita housuja ja tykkään katsella kun kala syö ja syntyy renkaita.

Basil
Armas Tammelin
Viestit: 82
Liittynyt: Ti Kesä 01, 2010 12:51 pm

Re: Porilainen Vesa Matti Frantsila, 57, katosi Puolassa v. 2001

Viesti Kirjoittaja Basil »

Satakunnan Kansa aloitti juttusarjan, jossa kerrotaan Satakunnan kadonneista ihmisistä.
Ensimmäisenä oli vuorossa Vesa Frantsila. Juttu ei sinällään mitään uutta tapauksesta tuonut esiin, mutta vahvisti kyllä kadonneen erikoisuutta, ei ihan mikään tavallinen tallaaja ollut kyseessä. Ei kyllä ikinä tule löytymään tämä kadonnut, aikaa on kulunut liikaa.

Avatar
dazu
Ainesta Watsoniksi
Viestit: 4658
Liittynyt: Pe Elo 19, 2011 4:28 pm
Paikkakunta: Tampereen puukotushoodit

Re: Porilainen Vesa Matti Frantsila, 57, katosi Puolassa v. 2001

Viesti Kirjoittaja dazu »

Ketäs muita siinä juttusarjassa esiteltiin? Näkyykö nämä jutut netistä, vai oliko vaan paperilehdessä?
Suomen on ottanut otteeseensa USAsta ja Venäjältä johdettu alt-right oikeisto ja USAsta johdettu vihervasemmisto, jotka toteuttavat USAn ja Venäjän sisäpolitiikkaa Suomessa ja ovat näin tehneet Suomesta ks. maiden jatkeen ja vieneet Suomelta itsenäisyyden

bullitt
Remington Steele
Viestit: 225
Liittynyt: Su Joulu 27, 2009 10:58 pm

Re: Porilainen Vesa Matti Frantsila, 57, katosi Puolassa v. 2001

Viesti Kirjoittaja bullitt »

dazu kirjoitti:
Su Joulu 29, 2019 1:46 am
Ketäs muita siinä juttusarjassa esiteltiin? Näkyykö nämä jutut netistä, vai oliko vaan paperilehdessä?
" Satakunnan Kansan juttusarja esittelee kaikki poliisin yhä tutkimat mysteeriksi jääneet katoamistapaukset Satakunnassa. " https://www.satakunnankansa.fi/a/5d240f ... e5dc2a4ca2
Juttusarja on näkyvissä vain tilaajille ja Vesan tapaus oli ensimmäinen tapaus. https://www.satakunnankansa.fi/a/569c06 ... 0b2fec02f3
Siihen että onko lehdessä,uskoisin niin mutta en tiedä.

Vastaa Viestiin