Suomen väkivaltaisimmat kunnat

Sana on vapaa jos netiketti on hallussa.

Valvoja: Moderaattorit

Avatar
samoilija
Neuvoja-Jack
Viestit: 502
Liittynyt: Pe Huhti 08, 2016 11:06 am

Suomen väkivaltaisimmat kunnat

Viesti Kirjoittaja samoilija »

Täällä nyrkki heiluu – IS listasi Suomen väkivaltaisimmat kunnat

Suomen pahoinpitelyherkin kunta tilastojen mukaan on Oripään pikkukunta Varsinais-Suomessa. Siellä tilastoja nostaa yksi ainoa nuorehko mies, joka pahoinpiteli puolisoaan kymmeniä kertoja yli kahden vuoden ajan. Poikkeuksellisesta tapauksesta kirjattiin tekokertoja Tilastokeskuksen tilastoihin yhteensä viisikymmentä. Nuo pahoinpitelyt yksin nostavat Oripään tämän tilaston kärkeen.

Oripääläismies pahoinpiteli lisäksi kerran myös vauvaikäistä poikaansa. Siksi syyttäjä vaati miehelle tuomiota vaimonsa pahoinpitelyn lisäksi myös lapsensa törkeästä pahoinpitelystä. Varsinais-Suomen käräjäoikeus tuomitsi miehen lopulta kahdesta pahoinpitelystä 11 kuukauden ehdolliseen vankeuteen. Tapauksesta tulee tuomiotilastoihin siis kirjaus vain kahdesta pahoinpitelystä, vaikka uhri ja tekijäkin kertoivat paljon useammista kerroista.

Suomen pahoinpitelytilastoissa toisena on Taivassalo. Myös sen tilastoja nostaa vuodelta 2013 yksi ainoa pahoinpitelytapaus. Siihen on kirjattu 20 tapahtumakertaa. Myös Taivassalon tapaus on tapahtunut jo aiempana vuonna mutta ilmoitettu poliisille vasta tutkimuksessa mukana olevana vuonna 2013.

Taivassalossakaan tilanne ei siis välttämättä ole niin huono kuin tilasto näyttää.

– Ei näissä valtavaa piikkiä ole näissä pahoinpitelyissä itsessään, komisario Kirsi Koskinen Uudenkaupungin poliisista sanoo.
Esimerkiksi 15 hengen joukkotappelusta voi tulla tilastoon kymmeniä pahoinpitelyjä. Jos kaksi ihmistä pahoinpitelee keskenään toisiaan, ja molemmista tulee sekä asianomistajia että epäiltyjä, siitä kirjautuu kaksi tapahtumakertaa, vaikka tappeluja on vain yksi.

– Jos toinen vetää toista turpaan ja toinen vetää takaisin, siitä kirjataan kaksi pahoinpitelyä, komisario Kirsi Koskinen selittää.

Jos toinen vetää toista turpaan ja toinen vetää takaisin, siitä kirjataan kaksi pahoinpitelyä.
– Tilastot ovat aina hyvin haastavia luettavia, että löytää syyn jonkin tilaston takana, Koskinen sanoo.

Toisaalta Tilastokeskuksen kirjaamistapa on kuvaavampi, koska esimerkiksi Oripään poikkeuksellinen tapaus ei olisi muuten tilastoissa näkynyt. Poliisin ja Tilastokeskuksen kirjaamiskäytännöt eivät ole aina täysin samanlaiset. Tilastokeskus nimittää tapahtumakertoja rikosilmoituksiksi, mikä hämmentää entisestään.

– On ollut erilaisia kirjaamiskäytäntöjä, Koskinen sanoo.

Tilastokeskuksen yliaktuaari Kimmo Haapakangas myöntää saman.

– Tilastokeskuksella ja poliisilla ei ole aina kaikkien rikosten osalta aivan yhtenevä laskukäytäntö tapahtumakertojen laskemisen suhteen.

Alueellisesti tilastosta huomaa, että suurissa kaupungeissa nahistellaan lähes poikkeuksetta paljon. Vähiten pahoinpitelyjä asukaslukuun suhteutettuna kirjataan Ahvenanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla. Ahvenanmaalla Maarianhaminan lukuja nostanee ruotsinlaivoilla sattuvat tapaukset, joita usein kirjataan sinne.

Kuva

Kuva
http://www.is.fi/kotimaa/art-2000005127016.html

14.3.2017 18:06
When the goings get weird, the weird turn pro
URSA
James Bond (David Niven)
Viestit: 11416
Liittynyt: Pe Loka 25, 2013 6:57 pm

Re: Suomen väkivaltaisimmat kunnat

Viesti Kirjoittaja URSA »

Hurjaa menoa Lumparlandissa. Vuonna 2015 yksi pahoinpitely, ja Lumparland pääsi tilaston sijalle 4. Ilmeisesti pieni paikkakunta. Parasta varoa lumparlandilaisia kun ovat väkivaltaisuudessa kärkipäässä.
Dr Bergmeister
Adrian Monk
Viestit: 2803
Liittynyt: La Maalis 13, 2010 10:37 pm
Paikkakunta: Pohjanmaan rannikkoseutu

Re: Suomen väkivaltaisimmat kunnat

Viesti Kirjoittaja Dr Bergmeister »

Lumbarland. En ole ikinä kuullut puhuttavankaan tämän nimisestä paikkakunnasta. Missähän päin Suomea tuo mahtaa sijaita, ehkä ruosinkielisellä seudulla? Mutta pysytään pois sieltä ettei tule köniin.
Gods made heavy metal.
Jukka Siintonen
Andy Sipowich NYPD
Viestit: 1309
Liittynyt: Ti Tammi 26, 2016 6:36 pm

Re: Suomen väkivaltaisimmat kunnat

Viesti Kirjoittaja Jukka Siintonen »

Lumparlandissa lienee 2013 pidetyn joukkotappelun parempien suomalaisten kesken, koska väkivaltatapauksia on kirjattu peräti 13!
saksanundulaatti
Hercule Poirotin viikset
Viestit: 103
Liittynyt: Pe Elo 12, 2011 2:32 pm

Re: Suomen väkivaltaisimmat kunnat

Viesti Kirjoittaja saksanundulaatti »

En tiedä onko noilla kauheasti informaatioarvoa, koska tuollaisten muutaman sadan hengen kuntien sijoitus voi raketoida ihan täysin vaikka yhden isomman sukujuhlilla sattuneen kärhämän takia.
Pedrosa
Armas Tammelin
Viestit: 88
Liittynyt: Ma Heinä 25, 2016 12:13 pm

Re: Suomen väkivaltaisimmat kunnat

Viesti Kirjoittaja Pedrosa »

Aika "hyvin" jälleen Lappi edustettuna tuolla..huoh..
Vastaa Viestiin