Sipilälle kovat moitteet Julkisen sanan neuvostolta

Tänne keskustelut politiikasta siihen liittyvästä korruptiosta yms.

Valvoja: Moderaattorit

Jukka Siintonen
Andy Sipowich NYPD
Viestit: 1309
Liittynyt: Ti Tammi 26, 2016 6:36 pm

Sipilälle kovat moitteet Julkisen sanan neuvostolta

Viesti Kirjoittaja Jukka Siintonen »

Sipilälle kovat moitteet Julkisen sanan neuvostolta: painostusta!

Torstai 23.3.2017 klo 14.14 (päivitetty klo 15.01)

Julkisen sanan neuvoston mukaan pääministeri Juha Sipilän toiminta voitiin tulkita painostukseksi ja se oli omiaan rajoittamaan sananvapautta.

Julkisen sanan neuvosto (JSN) kritisoi voimakkaasti Sipilän toimintaa Ylen Katera Steel -uutiseen liittyen.
Neuvoston mukaan Sipilän lukuisat viestit päätoimittajalle ja jutun kirjoittaneelle toimittajalle voitiin tulkita painostukseksi.
Neuvoston mukaan myös Sipilän lähettämien viestien määrää ja sävyä voi pitää poikkeuksellisena.

Sipilän viestit on JSN:n mukaan mahdollista tulkita painostusyritykseksi.
Sipilän viestit on JSN:n mukaan mahdollista tulkita painostusyritykseksi. (PETTERI PAALASMAA)
LUE MYÖS

Ylen päätoimittaja Atte Jääskeläinen: En aio erota

Ylen toimitusjohtaja seisoo yhä Jääskeläisen takana

Ylelle langettava päätösvallan luovuttamisesta

Julkisen sanan neuvosto julkaisi torstaina pääministeri Juha Sipilän (kesk) toimintaa koskevan erillisen lausuman.

Lausumassa käsitellään Sipilän toimintaa sen jälkeen, kun Yle uutisoi viime vuoden marraskuussa Sipilän sukulaisten omistaman Katera Steelin saaneen valtion omistamalta Terrafamelta noin 500 000 euron arvoisen tilauksen.

Jutun julkaisemisen jälkeen valtion omistajaohjauksesta vastaava Sipilä lähetti Ylen päätoimittajalle Atte Jääskeläiselle useita tekstiviestejä, joissa muun muassa arvosteltiin Ylen aihevalintaa.

Sen jälkeen Sipilä lähetti Ylen toimintaa arvostelevia sähköposteja Jääskeläiselle ja jutun kirjoittaneelle toimittajalle. Lisäksi Sipilä välitti Jääskeläiselle ja jutun kirjoittaneelle toimittajalle kansalaisilta saamiaan kriittisiä palauteviestejä.

Neuvoston mukaan vallankäyttäjillä on muiden kansalaisten kanssa yhtäläinen oikeus antaa palautetta, vaatia oikaisuja ja tulla kuulluksi silloin, kun heihin kohdistuu erittäin kielteistä julkisuutta.

Pääministerin sananvapauteen kuuluu myös oikeus ilmaista tyytymättömyytensä juttuun ja jopa sen näkökulmaan, JSN katsoo.

- Tässä tapauksessa pääministerin lähettämien viestien määrää ja sävyä voi kuitenkin pitää niin poikkeuksellisena, että viestit on mahdollista tulkita painostusyritykseksi, JSN toteaa lausumassaan.

Neuvoston mukaan myös sitä, että Sipilä kieltäytyi kahden päivän ajan kommentoimasta Ylelle yhteyttään Katera Steeliin, voidaan pitää sananvapautta rajoittavana - erityisesti, kun kyseessä on pääministeri.

Neuvoston mukaan se on huolestuneena pannut merkille, että tämän tyyppinen sananvapautta rajoittava toiminta on yleistynyt.

- Ministeritasoisetkin poliitikot ovat alkaneet valikoida tiedotusvälineitä antamalla haastatteluja ja lausuntoja vain tiedotusvälineille, joiden julkaisema journalismi on miellyttänyt heitä. Neuvosto korostaa, että tällainen on demokratiaa rapauttavaa tiedonvälityksen rajoittamista.

Neuvosto huomauttaa lausumansa lopuksi, että yhteiskunnan faktapohjaisuuden turvaaminen ja informaatiovaikuttamisen torjuminen ovat suomalaisen yhteiskunnan suurimpia haasteita.

- Neuvosto toivoo, että vallankäyttäjät ymmärtäisivät tämän eivätkä toiminnallaan turhaan vahingoittaisi vastuullisesit toimivan faktapohjaisen journalismin toimintaedellytyksiä.
MARKO-OSKARI LEHTONEN
Jukka Siintonen
Andy Sipowich NYPD
Viestit: 1309
Liittynyt: Ti Tammi 26, 2016 6:36 pm

Re: Sipilälle kovat moitteet Julkisen sanan neuvostolta

Viesti Kirjoittaja Jukka Siintonen »

Ylen päätoimittaja Atte Jääskeläinen: En aio erota

Torstai 23.3.2017 klo 14.42 (päivitetty klo 15.24)

Yleisradion vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen sanoi Yleisradion haastattelussa, ettei hän ole JSN:n langettavasta ratkaisun seurauksena aikeissa erota tehtävästään.

(AOP)
LUE MYÖS

Sipilälle kovat moitteet Julkisen sanan neuvostolta: painostusta!

Ylen toimitusjohtaja seisoo yhä Jääskeläisen takana

Ylelle langettava päätösvallan luovuttamisesta

Jääskeläinen kommentoi Julkisen sanan neuvoston päätöstä Ylen suorassa verkkolähetyksessä.

Atte Jääskeläinen piti kovana JSN:n päätöstä. Hän myös vakuutti olevansa sujut omatuntonsa kanssa.

Jääskeläinen kiisti yhä antaneensa kategorisen käskyn olla uutisoimatta pääministeri Juha Sipilän (kesk) mahdollisiin Terrafame-kytköksiin liittyvistä asioista.

Jääskeläinen korosti, ettei Sipilään liittyvissä uutisissa ole ollut virheitä.

Varsinaisesti Julkisen sanan neuvoston langettavaa päätöstä ja moitteita ulkopuoliseen painostukseen taipumisesta Jääskeläinen kommentoi vähän uutisankkuri Matti Röngän suorassa haastattelussa.

- JSN otti kantaa siihen, voiko tällaisia päätöksiä tehdä pääministerin hyvin voimakkaan reagoinnin jälkeen ja totesi, että ei voi.

Julkisen sanan neuvosto katsoi, että tapauksessa on nähtävissä paljon piirteitä, joita voi tulkita siten, että päätoimittaja on taipunut ulkopuoliseen painostukseen.

JSN:n mukaan Yle teki pääministerin yhteydenottojen jälkeen jutun muokkaamisessa ja sitä seuranneessa aiheen käsittelyssä useita poikkeuksellisia ratkaisuja, jotka myötäilivät pääministerin näkemyksiä. Jutussa ei ollut pääministeriin kohdistuvaa erittäin kielteistä julkisuutta eikä olennaisia asiavirheitä.

- Tämä olisi ollut mahdollista käsitellä keskenämme, mutta nyt tästä tuli julkinen asia. Jotkut halusivat käsitellä nämä asiat julkisesti ja protestoivat sillä varmaankin minun päätöksiäni, Jääskeläinen sanoi.
REETTA PAUNONEN
[email protected]
Pieni piiri pyörii, pyörii se vaan.
Totuuden Puolesta
Olivia Benson
Viestit: 709
Liittynyt: La Loka 22, 2016 11:54 am

Re: Sipilälle kovat moitteet Julkisen sanan neuvostolta

Viesti Kirjoittaja Totuuden Puolesta »

Atte Jääskeläinen: en aio erota.
Juha Sipilä: en aio erota.
Anne Berner: en aio erota.

...
Pelkästään vuonna 2017 on tähän mennessä tapahtunut 1540 muslimien tekemää terrori-iskua 56 eri maassa, joissa uhreja 10661 kuollutta ja 11028 loukkaantunutta mukaan lukien lapsia.

The Religion of Peace
Paa
Jane Marple
Viestit: 1009
Liittynyt: Ti Huhti 09, 2013 8:19 pm

Re: Sipilälle kovat moitteet Julkisen sanan neuvostolta

Viesti Kirjoittaja Paa »

Hyi Sipilä ja Jääskeläinen. Mitäs nyt? Elämä jatkuu, unohdetaan, ei vastuunkantoa, kaikki hyvin.
Niin kuin kasvot kuvastuvat vedessä, niin ihmisen sydän toisessa ihmisessä. (Snl.27:19)
Totuuden Puolesta
Olivia Benson
Viestit: 709
Liittynyt: La Loka 22, 2016 11:54 am

Re: Sipilälle kovat moitteet Julkisen sanan neuvostolta

Viesti Kirjoittaja Totuuden Puolesta »

http://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/vi ... ta/755169/
Vies­tin­tä­oi­keu­den professori JSN-ratkaisusta: Toivon julkista keskustelua Ylen rahoituksesta

Kotimaa 23.3.2017 19:35 | Päivitetty 23.3.2017 19:37
Laura Myllymäki

Helsingin yliopiston viestintäoikeuden professori Päivi Korpisaari pitää Julkisen sanan neuvoston (JSN) Ylelle antamaa langettavaa ratkaisua ja pääministerin toimintaa koskevaa lausumaa Terrafame-uutisoinnista erittäin merkittävinä. Korpisaari ei muista omalta uraltaan vastaavia tapauksia.

Korpisaari kertoo ajatelleensa aikaisemmin, että Ylen rahoitus verorahoilla ei ole ongelma, ja että journalistinen päätöksenteko sekä demokratia toimivat Suomessa hyvin. Terrafame-jupakka kuitenkin herättää hänestä kysymyksiä Yleisradion rahoitusmallista. Korpisaari ei osaa sanoa, mikä malli olisi nykyistä parempi.

– Toivon aiheesta julkista keskustelua, hän sanoo Lännen Medialle.

Yksi vaihtoehto voisi Korpisaaren mukaan olla se, että rahoituksen taso taattaisiin kerrallaan nykyistä pidemmäksi ajaksi, esimerkiksi eduskunnan istuntokaudeksi. Siinä tapauksessa kulloinkin vallassa olevat poliitikot eivät voisi vaikuttaa niin suorasti Ylen rahoitukseen kuin nykyään. Tällä hetkellä eduskunta päättää Yle-veron indeksikorotuksista.

Yleisradio sai JSN:ltä journalistiseen päätösvaltaan liittyvistä kanteluista äänestyspäätöksellä 6–amp;ndash;6 langettavan ratkaisun, jossa puheenjohtaja Elina Grundströmin ääni ratkaisi asian. Neuvosto katsoi, että Ylen vastaavan päätoimittajan Atte Jääskeläisen voi tulkita taipuneen ulkopuoliseen, pääministeri Juha Sipilän (kesk.) painostukseen. Neuvosto antoi myös lausuman, jossa se käsitteli pääministeri Sipilän toimintaa. Terrafame-uutisoinnin tapauksessa pääministerin Ylelle lähettämien viestien määrää ja sävyä saattoi pitää niin poikkeuksellisena, että sen saattoi tulkita painostusyrityksenä.

Se, että tiedotusväline ei tee päätöstä journalistisin perustein, koskee Korpisaaren mukaan tavallisesti tapauksia, joissa lehti julkaisee samassa lehdessä ilmoituksen ja ilmoittajaa koskevan journalistisen jutun.

Kyse on Korpisaaren mukaan journalismin etiikasta ja ydinasiasta, josta langettavan ratkaisun saaminen on vakava asia päätoimittajalle. Hän ei kuitenkaan halua arvioida sitä, pitäisikö Atte Jääskeläisen erota. Jääskeläinen on ilmoittanut, että hän ei aio erota.

– Se, jos tiedotusvälineen sisältöä koskevaa päätöstä ei ole tehty journalistisin perustein, on vakavampi asia kuin jos vaikka olisi tullut virhe samanaikaisessa kuulemisessa, hän sanoo.

Korpisaari sanoo, että langettava ratkaisu varmasti soittaa hälytyskelloja poliitikoissa ja vähentää suoran yhteydenpidon haluja mediaan.

– Mietin myös sitä, aiheuttaako tämä journalisteissakin pelkoja siitä, että tilanteessa, jossa aidosti koetaan, että juttua voisi muuttaa, ei sitten muutetakaan sen perusteella, että sen pelätään näyttävän painostusyritykseltä, Korpisaari sanoo.

Kokonaisuudessa aihepiiri on Korpisaaren mukaan ollut poikkeuksellinen ja huomiota herättävä.

– Tuskin kukaan päätoimittaja haluaa olla vastaamassa tämäntyyppiseen kanteluun tulevaisuudessa.

Korpisaari pitää JSN:n lausumaa myös joiltain osin ongelmallisena. Ongelmat liittyvät hänestä siihen kohtaan, jossa todetaan, että Juha Sipilä sanoi, että hän ei arvosta Yleä. JSN piti lausumassaan Sipilän sanomista harkitsemattomana Yleisradion aseman takia.

– Poliitikoilla on perinteisesti ollut laaja sananvapaus ihmisoikeustuomioistuimen käytännössä.

– Voiko tulkita niin, että JSN:n mielestä Yle olisi jotenkin arvostelun yläpuolella sen takia, kun sen toimintaa rahoitetaan verovaroilla? Korpisaari sanoo.

Korpisaari sanoo, että demokratiaan kuuluu laaja sananvapaus, ja poliitikot voivat olla toimittajien kanssa eri mieltä.

– Tiedotusvälineen pitäisi sisäisesti taata se, että arvostelulla ei ole vaikutusta julkaisupäätöksiin, eikä niin, että poliitikkojen suut tukitaan.

Korpisaari pitää ongelmallisena myös sitä, että pääministerin kategorista kieltäytymistä asian kommentoinnista tulkitaan sananvapauden rajoittamisena.

– Sananvapauteen kuuluu vapaus sanoa tai olla sanomatta. Ei kai voida asettaa sellaista velvollisuutta, että jotain tiettyä asiaa täytyisi kommentoida varsinkin, jos siitä on muutenkin laajasti uutisoitu.

Korpisaari katsoo, että JSN:n harvakseltaan tekemät lausumat tulevat useamman ihmiseen tietoon kuin päätökset, joita on paljon.

– Lausumat ovat vähän niin kuin journalistin ohjeisiin rinnastuvia kannanottoja, joita seurataan tulevissa tapauksissa, hän sanoo.
Pelkästään vuonna 2017 on tähän mennessä tapahtunut 1540 muslimien tekemää terrori-iskua 56 eri maassa, joissa uhreja 10661 kuollutta ja 11028 loukkaantunutta mukaan lukien lapsia.

The Religion of Peace
Vastaa Viestiin