Aarteenmetsästäjät mellastaneet Raaseporin linnan luona

Tähän osioon onnettomuudet ja muu rikoksiin liittyvä keskustelu.
URSA
James Bond (David Niven)
Viestit: 11303
Liittynyt: Pe Loka 25, 2013 6:57 pm

Aarteenmetsästäjät mellastaneet Raaseporin linnan luona

Viesti Kirjoittaja URSA »

Taitaa olla ensimmäinen näin vakava tällainen rikos Suomessa. Toisaalta tämä on ollut odotettavissa metallinpaljastimien määrän lisääntyessä, ja koska jotkut metallinetsijät kuvittelevat rikastuvansa ryöstämällä arkeologisia esineitä metallinpaljastimen avulla. Vanhojen rojujen ainoa todellinen arvo on kuitenkin siinä, mitä niiden avulla saadaan selville historiasta, ja harrastelijan ylös kaivamina ne ovat lähinnä romumetallia.

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005471987.html
”Totaalinen tuho” Raaseporin linnalla: maahan kaivettu yli 280 kuoppaa, arvokkaita esineitä viety – ”En tiedä, millaiset markkinat niillä on, mutta ilmeisesti löytyy joku syy”

Metsähallitus ja Museovirasto ovat tehneet tapauksesta rikosilmoituksen.

Raaseporin linna rakennettiin 1370-luvulla.

Julkaistu: 1.12. 10:46 , Päivitetty: 1.12. 13:36

Raaseporin rauniolinnan viereiselle peltoalueelle on kaivettu laittomasti satoja kuoppia, kertoo Metsähallitus. Kuoppia on yli 280 ja ne liittyvät metallinetsintään. Kuopat havaitsi Slottsmalmenilla työskentelevä arkeologinen tutkimusryhmä.

Metsähallitus epäilee, että metallinetsijät ovat mahdollisesti ottaneet pellosta tutkimuksen kannalta tärkeitä metalliesineitä. Puistonjohtaja Henrik Janssonin mukaan tarkkaa tietoa vietyjen esineiden määrästä ei ole, mutta niitä voi olla jopa vajaat 300.

Keskiaikaiset esineet ovat peräisin 1300–1500-luvulta ja voivat olla esimerkiksi kolikoita, koruja, aseen osia ja vallan merkkejä. Maasta löytyy myös keramiikkaa, mutta se ei ole kaivajia kiinnostanut.

Janssonin mukaan luvaton kaivelu alueella on ollut niin laajaa ja systemaattista, että tuhon voidaan sanoa olevan metallilöytöjen osalta lähes totaalinen. Kuoppia on kaivettu jonkinlaisella lapiolla.

”Isoa tuhoa on saatu aikaan. Tiedämme, että linnan vieressä on ollut asutusta ja toimintaa, ja nyt iso osa siitä on tuhoutunut. Samalla kun on kaivettu, on häiritty maanalaisia kerrostumia. Jos puhutaan 300 esineestä, niiden mukana on viety valtava määrä informaatiota. Se on todella iso menetys”, hän kertoo.

Raaseporin linna rakennettiin 1370-luvulla. Päälinnan lisäksi alueella on kolme esilinnaa. Linna on ollut aikanaan läntisen Uudenmaan hallintokeskus ja kaupanteon paikka sekä sotilaallinen tukikohta.

”Raaseporin linna oli keskiajalla yksi kuninkaan linnoista Suomessa ja se on ollut Turun linnaan ja Hämeen linnaan verrattavissa oleva kohde. Se vaan hylättiin heti 1500-luvulla ja on siksi jäänyt keskiaikaiseen muotoon. Se on ollut keskiajalla merkittävä vallan paikka, mikä näkyy tietenkin esineistössä”, Jansson kuvaa.

Metsähallituksen tiedotteen mukaan alueella on tehty viimeisen kymmenen vuoden aikana arkeologista tutkimusta, josta on saatu Suomessa harvinaista tutkimustietoa.

Kaivauksissa pitää Janssonin mukaan olla erityisen varovainen, sillä samalla aiheutetaan tuhoa, eikä samaa paikkaa voi kaivaa uudestaan. Hän ei tiedä, miten tutkimushanketta pystytään nyt jatkamaan.

Janssonin mukaan ympäristöstä löytyneillä esineistöllä on ennen kaikkea arvoa siksi, millaista tarinaa ne linnan aikaisesta toiminnasta kertovat.

”En tiedä, millaiset markkinat niillä on, mutta ilmeisesti löytyy joku syy, miksi joku on halunnut kaivaa melkein 300 kuoppaa.”

Metsähallituksen mukaan rauniolinnan alue ja sen itäpuolella oleva peltoalue ovat muinaismuistolain nojalla rauhoitettuja kiinteitä muinaisjäännöksiä. Muinaisjäännöksiin ei saa lain mukaan kajota ilman erikseen haettavaa lupaa.

Metsähallitus ja Museovirasto ovat tehneet tapauksesta rikosilmoituksen poliisille.

tötterö
Rico Tubbs
Viestit: 1209
Liittynyt: Pe Elo 30, 2013 9:11 am

Re: Aarteenmetsästäjät mellastaneet Raaseporin linnan luona

Viesti Kirjoittaja tötterö »

Voi sniif. Ihan kuoppia kaivettu. Kas kun ei sanottu että heinää poljettu.

janita
Jane Marple
Viestit: 1003
Liittynyt: Ke Touko 13, 2009 5:58 pm

Re: Aarteenmetsästäjät mellastaneet Raaseporin linnan luona

Viesti Kirjoittaja janita »

Tuollaiset löydöt kertovat paikan historiasta ja siksi tiettyjen alueiden kaivu on yksityisiltä kielletty. Joillejin alueille voi saada erillisiä lupia.

Noilla piippailijoilla on käytössään nettikartat joihin on merkitty sallitut ja kielletyt alueet. Aarteenetsintään kuuluu omat sääntönsä, kuten että esim. yli 100v vanhat kolikot tulee ilmoittaa museovirastolle (harrastajat tosin tietävät mitkä vanhoista rahoista ovat yleisiä, eivätkä jaksa niitä turhaan ilmoittaa). Kaivetut kuopat myös peitetään.

Ei nuo kuopat se ongelma ole, vaan se mitä niistä on löytynyt. Se voi olla museoviraston omaisuutta ja oleellista historian kannalta.

Avatar
Tuomion Pasuuna
Jessica Fletcher
Viestit: 3484
Liittynyt: Ma Heinä 18, 2011 10:43 am

Re: Aarteenmetsästäjät mellastaneet Raaseporin linnan luona

Viesti Kirjoittaja Tuomion Pasuuna »

Lisäksi tuo lapiolla kaivaminen tuhoaa arkeologisia jäänteitä.

Avatar
PiikkiSika
Adrian Monk
Viestit: 2808
Liittynyt: To Tammi 14, 2016 11:52 pm

Re: Aarteenmetsästäjät mellastaneet Raaseporin linnan luona

Viesti Kirjoittaja PiikkiSika »

Tuomion Pasuuna kirjoitti:Lisäksi tuo lapiolla kaivaminen tuhoaa arkeologisia jäänteitä.
Hyvä että rojua menny vihdoinkin hyötykäyttöön. Ja jos jota kut anyt niin vitusti haittaa, että siellä maan alla piilossa ei enää ole sitä mitä siellä tietämättämme joskus on ollut, niin leikitään vaikka että kaivajat ovat sieltä vaan etsineet matoja :idea:

Jokusen kerran tuolla käyneenä en kyllä ymmärrä kuinka lapiolla voi mitään pahaa saada aikaiseksi - sen kun täyttää montut ja ihanuus jatkukoon!
! ! ! Eläköön EU-direktiivit ja kansan syväkyykky ! ! !

Avatar
Tuomion Pasuuna
Jessica Fletcher
Viestit: 3484
Liittynyt: Ma Heinä 18, 2011 10:43 am

Re: Aarteenmetsästäjät mellastaneet Raaseporin linnan luona

Viesti Kirjoittaja Tuomion Pasuuna »

Sieltä tuhoutui arkeologista tietoa, jota olisi ollut mahdollista saada noista esineistä. Arkeologiassa on oleellista paitsi se itse esine, myös tiedot siitä, millaisista olosuhteista se on löydetty. Siis esimerkiksi maakerros, josta se on löydetty. Ja nyt on ne esineetkin varastettu.

URSA
James Bond (David Niven)
Viestit: 11303
Liittynyt: Pe Loka 25, 2013 6:57 pm

Re: Aarteenmetsästäjät mellastaneet Raaseporin linnan luona

Viesti Kirjoittaja URSA »

Arkeologiset tutkimukset ovat nyt turhia Raaseporin linnan luona, vaikka kaivauksiin vielä joskus riittäisi rahoitusta, koska eri aikakausilta olevat maakerrokset eli kulttuurikerrokset ovat sekoittuneet kaivelun takia toisiinsa, ja sen takia mahdollisia esinelöytöjä ei pystytä enää ajoittamaan riittävällä varmuudella. Ilman kaiveluita olisi ollut vielä mahdollista joskus tutkia tarkemmin, millä tavalla eri vuosisadoilla elettiin alueella, mutta nyt se on muuttunut toivottomaksi. Vaikka alueelta vielä löytyy esineitä, niiden perusteella ei voida enää sanoa riittävällä varmuudella, milloin ne ovat päätyneet maahan linnan lähelle. Arkeologinen tutkimus on nyt turhaa kuoppien kohdalla. Aarteenetsijä on todennäköisesti löytänyt vain vanhoja nappeja ja solkia, mutta pilannut niiden takia linnan historian tutkimisen.

Onhan tämä oikea rikos, vaikka veri ei ole lentänyt, kun on luvattu jopa vihjepalkkio.

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005474110.html
Metallinetsijät raivostuivat Raaseporin linnan ympäristön tuhotöistä – lähes 2000 euron palkkio ratkaisevasta vihjeestä

Raaseporin linnan ympäristöön on kaivettu lähes 300 kuoppaa.

Julkaistu: 2.12. 17:24

Raaseporin rauniolinnan ympäristössä on syksyn kuluessa tehty luvattomia kaivauksia. Tuohtuneet metallinetsijäharrastajat laittoivat vihjepalkkiokolehdin pystyyn.
Linnan viereiseltä peltoalueelta on ilmeisesti etsitty metallia ja kaivettu yli 280 kuoppaa, Metsähallitus tiedotti perjantaina.

Esilinnan ulkopuolisella alueella on vuodesta 2007 suoritettu arkeologisia tutkimuksia, joista on saatu harvinaista tutkimustietoa. Peltoalueella työskentelevä arkeologinen tutkimusryhmä havaitsi kuopat.

Raaseporin linna rakennettiin 1370-luvulla läntisen Uudenmaan hallintokeskukseksi, ja se oli käytössä 1500-luvun puoliväliin asti. Rauniolinnan alue sekä itäisellä puolella oleva peltoalue, Slottsmalmen, ovat rauhoitettuja kiinteitä muinaisjäännöksiä.

Rikosylikomisario Paavo Myöhäsen mukaan viittaa siihen, että luvattomien kaivausten yhteydessä alueelta on mahdollisesti nostettu ylös linnan käyttöaikaan ajoittuvia metalliesineitä.

Mitään tietoa kaivausten todellisesta laajuudesta tai alueelta vietyjen esineiden määrästä ei kuitenkaan ole. Metsähallitus ja Museovirasto ovat tehneet asiasta rikosilmoituksen.

Poliisilla ei ole tiedossa, kuinka paljon alueelta on esineitä mahdollisesti anastettu tai mitä alueelta on viety. Esineiden arvo tarkentuu vasta, kun tiedetään, mitä sieltä on viety. Myöhäsen mukaan vielä ei ole selvillä, minkälaisilla välineillä kaivauksia on tehty.

– Kaivauksia ja metalliesineitä pystyy havaitsemaan suhteellisen pienillä välineistöillä, Myöhänen sanoo Ilta-Sanomille.

Myöhäsen mukaan asia siirtyy todennäköisesti talousrikosyksikön hoidettavaksi.

Rahallinen arvo pieni verrattuna kulttuuriseen arvoon

Suomen Metallinetsijät ry lupaa ratkaisevasta vihjeestä palkkion. Yhdistyksen puheenjohtaja Lasse Nyman kertoo Ilta-Sanomille vihjepalkkio olevan tällä hetkellä 1800 euroa ja potti saattaa hieman vielä nousta. Nyman kertoo aloittaneensa vihjepalkkiokeräyksen laittamalla 500 euroa kasaan, ja metallinetsijäharrastajat ovat kartuttaneet summaa sen jälkeen.

– Itselläni on halu viedä vastuullisen metallinetsinnän sanomaa eteenpäin. Luulen, että muilla pottiin osallistuneilla on sama ajatus. Olemme tehneet todella paljon töitä, että pääsemme yhteistyöhön arkeologien ja muiden tutkijoiden kanssa, Nyman selittää.

Esineiden oletettuun rahalliseen arvoon nähden kasassa oleva summa on Nymanin mukaan ihan käypä. Kukaan muu kuin tekijät, eivät tiedä metalliesineiden rahallista arvoa. Kulttuurihistorian kannalta menetys on paljon suurempi.

– Kun meidän yhteistä kulttuuriperintöä lähdetään tuhoamaan, niin kyllä tämä kirpaisee vastuullisen metallinetsijän sydäntä niin paljon, että tekisi mieli kirota, Nyman jatkaa.

Nyman on käynyt rauniolinnalla tapauksen jälkeen yhdessä arkeologin kanssa. Nyman epäilee, että aloittelijoista tai vahingosta ei ole kyse.

– Kukaan ei lähde huvikseen yöllä kaivamaan vesisateessa otsalampun kanssa linnaraunioiden viereen, Nyman toteaa.

Luvaton kaivelu laajaa ja systemaattista

Luvattomien kaivauksien yhteydessä nostettujen metalliesineiden mukana on arkeologien mukaan menetetty tutkimuksen kannalta tärkeää tietoa.

– Luvaton kaivelu alueella on ollut niin laajaa ja systemaattista, että tuhon voidaan sanoa olevan metallilöytöjen osalta lähes totaalinen. Peltokerroksen alaisia rakenteita ja kulttuurikerroksien tulkintaa tukevaa metalliesineistöä ei ole enää paljoa jäljellä, harmittelee Metsähallituksen puistonjohtaja Henrik Jansson Metsähallituksen tiedotteessa.

URSA
James Bond (David Niven)
Viestit: 11303
Liittynyt: Pe Loka 25, 2013 6:57 pm

Re: Aarteenmetsästäjät mellastaneet Raaseporin linnan luona

Viesti Kirjoittaja URSA »

Virolainen tuli kaivelemaan suomalaisten muinaishistoriaa pilalle! Missä se olisi muualla saanut lapsena lyijykuulia Narvasta, kuin Virossa. Pelkkiä lyijymöykkyjä ja niiden takia pilaa linnoituksen ympäristön arkeologisen arvon.

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006624279.html
Mies kaivoi Raaseporin linnoitukselle 300 kuoppaa ja kavalsi kymmeniä vuosisatoja vanhoja lyijykuulia – tuomittu väitti saaliinsa olevan aivan muualta

Syytetty kiisti vieneensä muinaismuistoesineet Raaseporista ja sanoi niiden olevan peräisin Narvasta.

Raaseporin linnaa pidetään uniikkina, koska se on saanut olla rauhassa vuosisatojen ajan.

15:00

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi perjantaina miehen ehdolliseen vankeusrangaistukseen Raaseporin linnoituksen muinaismuistoesineiden kavaltamisesta. Oikeuden mukaan linnoitukselle kaivettiin loppuvuodesta 2017 liki 300 kuoppaa ja sieltä vietiin 62 lyijykuulaa.

30-vuotias mies tuomittiin rakennussuojelurikoksesta ja kavalluksesta yhdeksän kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Oikeus määräsi mieheltä löytyneet kuulat valtiolle.

Mies kiisti syytteet. Hän sanoi käyneensä linnoituksen alueella, mutta vain katsomassa nähtävyyksiä. Miehen mukaan hänen kotoaan löytyneet kuulat olivat peräisin Virosta Narvan alueelta ja sen läheisyydestä.

– Osan ammuksista hän on löytänyt Udrian alueelta pelloilta ja merenrannoilta ja osan hän on saanut naapuriltaan ja isältään. Hän on saanut joitakin ammuksia lapsena vaihtokauppoina ystäviltään, miehen vastauksessa sanotaan.

Oikeus katsoi, ettei voida sulkea pois mahdollisuutta, että kuulat olisivat Narvasta. Miehen selitys kuulien päätymisestä hänelle oli oikeuden mukaan kuitenkin epäuskottava, ja se katsoi näytetyksi kuulien olevan Raaseporin linnoitukselta. Oikeus ei myöskään uskonut miehen kertomusta nähtävyyksien katsomisesta, sillä hänen vierailunsa oli ilta-aikaan hyvin pimeällä.

Arkeologi: Suuri historiallinen merkitys

Asiantuntijalausunnon mukaan lyijykuulat ovat peräisin 1400–1500-luvuilta. Niiden joukossa oli muun muassa kammiotykkien tai muiden pienehköjen tykkien ammuksia, yksöis- ja kaksoishakojen ammuksia sekä hakapyssyjen kuulia.

Oikeudessa todistajana kuullun arkeologin mukaan esineillä ei juurikaan ole jälleenmyyntiarvoa. Historiallista merkitystä niillä kuitenkin on ja suurin vahinko on ollut kulttuurihistoriallisen tiedon menetys, todistaja kertoi.

Todistajan mukaan Raaseporin linna on uniikki, koska se on saanut olla rauhassa vuosisatojen ajan, toisin kuin monet muut linnat, joiden ympärille on rakennettu katuja.

Syytteessä oli myös toinen mies, joka tavoitettiin tuomitun kanssa linnoituksen alueelta. Oikeus ei kuitenkaan katsonut hänen kajonneen muinaismuistoesineisiin ja hänen syytteensä hylättiin.

Insomnia
Harjunpää
Viestit: 347
Liittynyt: Ti Joulu 03, 2019 4:28 pm

Re: Aarteenmetsästäjät mellastaneet Raaseporin linnan luona

Viesti Kirjoittaja Insomnia »

Onko linnan maaperä ollut jo valmiiksi tarkoin kartoitettu mitä maa uumeniinsa kätkee ja listattu, vai miten tuossa nyt jälkikäteen pahoitetaan mieli löytyneistä kuulista? En toki itsekkään hyväksy historiallisilla alueilla omin nokkineen tonkimista, mutta vähän hämmentää tuo mielikuva, että vaalittu jotain murkulaa maan alla, jonka olemassa olosta ei ehkä ollut edes tietoa?

Onkohan ollut tarkoitus joskus kaivaa ne nyt menetetyt historian ”kirjat” ylös kansan hämmästeltäviksi, vai pitää ikuisesti kätkössään, jolloin menetys on nyt + - 0 ? :roll:

Avatar
ABC
Michael Knight
Viestit: 4320
Liittynyt: To Touko 31, 2007 2:23 am

Re: Aarteenmetsästäjät mellastaneet Raaseporin linnan luona

Viesti Kirjoittaja ABC »

Tämän tapauksen yhteydessä on syyllistetty suomalaisia metallinetsijöitä oikein urakalla. Kertaakaan ei ennen tapauksen selviämistä mainittu sitä tosiasiaa, että vaikka Suomen naapurimaissa Baltiassa ja Venäjällä muinaiskohteiden ryöstely on valtava ongelma, ei Museovirasto ei ole vaivautunut tekemään mitään sille, että kaikkien suomalaisten muinaiskohteiden tiedot GPS-koordinaatteja myöten ovat verkossa koko maailman nähtävillä. Jos niille pääsy olisi estettu ulkomaisista nettiosoitteista, en usko, että tätä tapausta olisi sattunut. Raasepori on sen verran syrjässä, eikä kovin tunnettu turistikohde edes Suomessa.

Metallinetsijät joutuivat keräämään itse palkkion selvittämiseen johtavista tiedoista, koska ammattiarkeologit ja Museovirasto syyllistivät heitä tapauksesta. Samaten viimeisimmissä lehtijutuissa on rikollisten ulkomaalaisuutta pyritty edelleen häivyttämään. Iltalehden jutussa viitataan vain lyhyesti miehen "kotimaahan", mistä tarkkaavainen lukija voi päätellä, ettei kyseessä ole suomalainen.

Yleisenä kommenttina asiaan liittyen: Museovirasto noin yleisesti ottaen on täysin kyvytön suojelemaan yhtään mitään. Karkeasti ottaen kolmannes paikoista, joissa olen itse käynyt, on ollut joko kokonaan tuhoutunut tai merkittävästi huonommassa kunnossa kuin Kyppi.fi:n kuvaukset kertovat. Tuhoajille ei tule mitään merkittäviä seuraamuksia; tässä poikkeuksen tekevät kirkkorakennukset, koska niiden suojelua vahtii myös luterilainen kirkko, joten MV ei voi normaaliin tapaansa antaa tuhota kohdetta seuraamuksetta. MV on myöskin täysin itse vastuussa siitä, että paikkojen GPS-koordinaatit ovat verkossa kaikkien rikollisten ulottuvilla, edes rekisteröitymistä ei tarvita (aiemmin tietoja varten tuli mennä kirjastoon).

Nykyinen Museovirasto on osoittanut kykenemättömyytensä myös tutkimustoimintaan, mikä alkuaikoina oli sen perustamisen keskeinen syy. MV:lle kuuluisi rahoituksen hankkiminen tähän, toisin sanoen sen tulisi harjoittaa varainhankintaa ja lobbausta. Valitettavasti ammattiarkeologit ovat tutkijatyyppeinä varsin kykenemättömiä tällaiseen toimintaan. Arkeologien keskinäisen yhteisön myös tiedetään olevan riitainen, mutta MV:n alkuaikoina silti rahoitusta järjestyi, koska aito palo tutkia maan menneisyyttä oli olemassa. Nyt sitä ei ainakaan MV:n johdossa ole, vaan puljusta on tullut jonkinlainen hillotolppa, eikä myöskään ulkopuolisia ammattilaisia ole palkattu hoitamaan lobbausta.
Every ship must sail a world.

URSA
James Bond (David Niven)
Viestit: 11303
Liittynyt: Pe Loka 25, 2013 6:57 pm

Re: Aarteenmetsästäjät mellastaneet Raaseporin linnan luona

Viesti Kirjoittaja URSA »

Insomnia kirjoitti:
Pe Syys 04, 2020 5:55 pm
Onko linnan maaperä ollut jo valmiiksi tarkoin kartoitettu mitä maa uumeniinsa kätkee ja listattu, vai miten tuossa nyt jälkikäteen pahoitetaan mieli löytyneistä kuulista? En toki itsekkään hyväksy historiallisilla alueilla omin nokkineen tonkimista, mutta vähän hämmentää tuo mielikuva, että vaalittu jotain murkulaa maan alla, jonka olemassa olosta ei ehkä ollut edes tietoa?

Onkohan ollut tarkoitus joskus kaivaa ne nyt menetetyt historian ”kirjat” ylös kansan hämmästeltäviksi, vai pitää ikuisesti kätkössään, jolloin menetys on nyt + - 0 ? :roll:
Murkuloiden menetyksen takia alueen arkeologinen merkitys on kadonnut. Sitten joskus kun olisi ollut rahaa suorittaa paikalla arkeologisia kaivauksia, murkuloista olisi saatu selville, koska linnan ympärillä on ammuskeltu. Ajoittaminen olisi ollut mahdollista sen perusteella, mistä maakerroksesta murkula olisi löytynyt. Nyt koko alue on sotkettu kaiveluilla, ja maakerrokset sekoittuneet toisiinsa.

Iltasanomien kommenttiosiossa on usein ymmärtäjiä sille, ettei "aarteita" luovuteta Museovirastolle, joka "ei maksa riittävästi" löydöistä. Sikäli lyijymöykkyjen kaivelija olisi voinutkin olla suomalainen.

Doctor Lecter
James Bond (Daniel Graig)
Viestit: 17033
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Aarteenmetsästäjät mellastaneet Raaseporin linnan luona

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter »

Metallinetsijälle ehdollista Raaseporin linnan ympäristön tärvelemisestä sadoilla kuopilla – kähvelsi alueelta kymmeniä "muinaismuistoja"

Helsingin hovioikeus lievensi Raaseporin linnan ympärille satoja kuoppia kaivaneen ja alueelta kymmeniä muinaismuistoja kähveltäneen miehen rangaistusta.

Tapaus sai alkunsa kesällä 2017, kun Raaseporin linnanraunioiden ympäristöön ilmestyi kymmenittäin kuoppia. Kuopat olivat metallinetsijöille tyypillisiä pieniä teräväreunaisia kaivantoja, joista osa oli yritetty peitellä piiloon.

Raaseporin linnoitus on kulttuurihistoriallisesti poikkeuksellisen arvokas muinaisjäänne, johon kuuluu linnaa ympäröivä suoja-alue. Kuopat kaivettiin suoja-alueelle.

Marrakuussa 2017 sivullinen havaitsi pimeään aikaan linnan ympäristössä hiippareita, joita epäili metallinetsijöiksi. Hän ilmoitti asiasta hätäkeskukseen.

Kun linnan ympäristössä käyskennelleet miehet palasivat autolleen, heitä odotti siellä poliisipartio. Poliisi tarkasti miehet ja heidän autonsa, muttei löytänyt mitään.

Myöhemmin toisen miehen kotiin tehdyssä kotietsinnässä takavarikoitiin kuitenkin kymmenittäin lyijykuulia, jotka vaikuttivat Raaseporin linnan ympäriltä löytyneiltä.

Syyttäjä vaati kaksikolle rangaistusta ensisijaisesti törkeästä vahingonteosta ja törkeästä varkaudesta.

Miehet kiistivät rikokset. He eivät kertomansa mukaan kaivaneet yhtäkään kuopista tai vieneet ainuttakaan muinaismuistoa alueelta.

Kaksikko kertoi, että oli vain käynyt ihailemassa linnan raunioita.

Takavarikoituja lyijykuulia kotonaan säilyttänyt mies väitti, että oli saanut ison osan ammuksista isältään ja vaihtokauppoina ystäviltään lapsena Virossa. Monet kuulista olivat miehen mukaan peräisin esimerkiksi Narvan linnan lähistöltä.

Museoviraston mukaan muinaismuistolöydöissä on tärkeää, ettei kaivauksia tehdä suunnittelematta. Historian tutkimuksen kannalta on tärkeää, että muinaismuistoesineen yhteys löytöpaikkaan kyetään säilyttämään ja dokumentoimaan.
– Jos löydetyn esineen yhteys löytöpaikkaansa katkeaa, esineestä ja löytöpaikasta on saatavissa huomattavasti vähemmän luotettavaa tietoa, Museoviraston edustaja kertoi oikeudessa.

Museovirasto luonnehti linnan ympärillä tehtyjä laittomia etsintöjä poikkeuksellisen laajoiksi. Luvallisissa kaivauksissa linnan läheltä oli löydetty esimerkiksi nuolenkärkiä, ammuksia ja myös jonkun verran kolikoita.

Toiselta mieheltä takavarikoitiin 62 erikokoista lyijykuulaa. Museoviraston mukaan kyseisille muinaismuistoille on mahdotonta määritellä rahallista arvoa.

Osa kuulista oli 1400–1500-lukujen kammiotykkien tai muiden pienehköjen tykkien ammuksia. Osa ammuksista sopi hakapyssyjen, puolihakojen tai varhaisten käsituliaseiden kuuliksi.

Käräjäoikeus hankki lausuntoja myös Viron alueelta, ja niiden mukaan vastaavien kuulien löytyminen Virosta oli epätodennäköistä.

Käräjäoikeus tuomitsi kuulia hallussaan pitäneen miehen yhdeksäksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen rakennussuojelurikoksesta ja kavalluksesta. Kuulat oikeus määräsi valtiolle.

Toisen miehen syyteet oikeus hylkäsi näytön puutteessa.

Ehdollisen vankeustuomion saanut valitti tuomiostaan Helsingin hovioikeuteen.

Hovioikeus kuuli uutena todistajana arkeologian professoria, jonka mukaan osassa miehen hallusta löytyneistä kuulista oli rautaydin. Sellaiset kuulat ovat poikkeuksellisia.

Asiantuntijan mukaan miehen hallusta löytynyt kuulamäärä oli niin suuri, että ainoa mahdollinen löytöpaikka niille oli taistelupaikan tyylinen alue, jollainen Suomesta löytyi ainoastaan Raaseporin linnan alueelta.
– Maallikon olisi vaikeaa saada Suomessa vastaavaa määrää kuulia haltuunsa laillisesti, eikä Suomen laki salli tällaisten määrien maahantuontia, asiantuntija todisti.

Helsingin hovioikeus katsoi 32-vuotiaan syylliseksi käräjäoikeuden tavoin rakennussuojelurikokseen ja kavallukseen. Hovioikeus kuitenkin totesi, että rakennussuojelurikoksesta, joka oli rikoksista vakavampi, on viime vuosina määrätty vain sakkoja.

Tästä syystä hovioikeus lievensi miehen tuomion puoleksi vuodeksi ehdollista vankeutta.
mtvuutiset.fi
21.10.2022 07:01
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

Vastaa Viestiin