Työttömyys ja työttömyysturvan aktiivimalli

Tänne keskustelut politiikasta siihen liittyvästä korruptiosta yms.

Valvoja: Moderaattorit

apollo
Christopher Lorenzo
Viestit: 1584
Liittynyt: La Heinä 14, 2007 4:09 am

Re: Työttömyysturvan aktiivimalli

Viesti Kirjoittaja apollo »

Tuo edellinen viesti pisti miettimään, että miten työttömät saisi muka koneiston pysähtymään. Yksi idea pienen ihmisen pienestä kapinasta olisi seuraavanlainen:

Jokainen työtön hakee töitä hallituspuoleiden kansanedustajilta yksi kerrallaan ja kerran viikossa. Tästä voisi edustajat saada osviittaa millainen hakemusralli on tulossa aktivointimallin seuraavassa vaiheessa, jossa karenssin uhalla pitää hakea yhtä työpaikkaa viikossa. Itseasiassa tuossahan tuo ukaasi täyttyisi samalla.

Työhakemus ilman muuta myös paperisena versiona eduskuntaan. Vapaassa työhakemuksessa voisi olla otsikkona esim. PAPERINLAJITTELIJA TARJOLLA, TYÖAIKA 18h/3kk.

Tokihan myös "työpaikan vaihtajat" voisivat hakemuksia pistää menemään.

https://www.eduskunta.fi/FI/kansanedust ... fault.aspx

ReissuLasse
Jessica Fletcher
Viestit: 3218
Liittynyt: To Touko 07, 2015 6:47 pm

Re: Työttömyysturvan aktiivimalli

Viesti Kirjoittaja ReissuLasse »

apollo kirjoitti:Tuo edellinen viesti pisti miettimään, että miten työttömät saisi muka koneiston pysähtymään. Yksi idea pienen ihmisen pienestä kapinasta olisi seuraavanlainen:

Jokainen työtön hakee töitä hallituspuoleiden kansanedustajilta yksi kerrallaan ja kerran viikossa. Tästä voisi edustajat saada osviittaa millainen hakemusralli on tulossa aktivointimallin seuraavassa vaiheessa, jossa karenssin uhalla pitää hakea yhtä työpaikkaa viikossa. Itseasiassa tuossahan tuo ukaasi täyttyisi samalla.

Työhakemus ilman muuta myös paperisena versiona eduskuntaan. Vapaassa työhakemuksessa voisi olla otsikkona esim. PAPERINLAJITTELIJA TARJOLLA, TYÖAIKA 18h/3kk.

Tokihan myös "työpaikan vaihtajat" voisivat hakemuksia pistää menemään.

https://www.eduskunta.fi/FI/kansanedust ... fault.aspx
Tuossa hyvä alku. Keinoja ja temppuja on vaikka mitä. Eikä mitään velttoja muutaman tunnin miekkareita jotka painuu unholaan viimeistään seuraavana aamuna. Noita työhakemuksiahan on jo kansanedustajille laitettu. Suurin este kai aktiivisuudella taitaa olla se että se oma napa on kuitenkin se tärkein.

Avatar
Rescuer
Perry Mason
Viestit: 3642
Liittynyt: Ti Heinä 08, 2008 8:15 pm

Re: Työttömyysturvan aktiivimalli

Viesti Kirjoittaja Rescuer »

TE-toimistoihin jokainen työtön hakemaan töitä työnhakemisesta tehtyjen selvitysten selvittelijänä...
Mitä enemmän vihreitä hymiöitä, sitä heikommat argumentit.
Eräässä entisessä hallituspuolueessa oltiin erittäin kiinnostuneita uusista pilvipalveluista. Sitten joku kertoi heille, ettei pilvipalveluilla ole mitään tekemistä kannabiksen kanssa...

Avatar
ABC
Michael Knight
Viestit: 4320
Liittynyt: To Touko 31, 2007 2:23 am

Re: Työttömyysturvan aktiivimalli

Viesti Kirjoittaja ABC »

SAK:n hallitus käsittelee aktiivimallia huomenna. Koska aktiivimalli on de facto työttömyysturvan leikkaus, se on tietenkin kikyn vastainen. Tämä osoittaa myös se, että vaihtoehtoiset mallit olivat kaikki suoraan leikkaavia malleja - jotka liitot siis jo kertaalleen torppasivat.

Joitain päiviä sitten tukevasti hallituksen takataskussa oleva valtamediamme (Yle, Sanoma, Alma) yritti aloitella liittoja vastaan suunnattua mielipiteenmuokkauskampanjaa väittämällä, että liitot liioittelevat jäsenmääriään. Homma kuitenkin kusi kintuilleen alkuunsa, sillä juttujen kommenttikentät täyttyivät viesteistä, joissa jutut oli ymmärretty aivan oikein propagandapläjäykseksi ay-liikettä vastaan, jotta se ei voisi uskottavasti järjestäytyä aktiivimallia vastaan. Puolen päivän jälkeen sekä artikkelit, että kommenttiketjulinkit olivatkin jo vikkelästi poistuneet suosituimpien listasta. :lol:
Every ship must sail a world.

URSA
James Bond (David Niven)
Viestit: 11302
Liittynyt: Pe Loka 25, 2013 6:57 pm

Re: Työttömyysturvan aktiivimalli

Viesti Kirjoittaja URSA »

https://yle.fi/uutiset/3-10023059
SAK järjestää laajan mielenilmauksen aktiivimallia vastaan – "Toria ei ole vielä varattu"

SAK:n mukaan osallistujamäärässä puhutaan tuhansista.

15.1.2018 klo 13:30päivitetty 15.1.2018 klo 14:00

Suomen suurin palkansaajajärjestö SAK kokoaa helmikuun alkuun poliittista mielenilmausta työttömyysturvan aktiivimallia vastaan. Paikkana olisi Helsinki.

– Varmasti on väkeä myös maakunnista, jota tänne haluaa tulla. Järjestämme kulkuyhteyksiä, mutta minkä tyyppisenä tämä tehdään, se tarkentuu, sanoi SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta maanantaina.

Hänen mukaansa toria ei ole varattu vielä, mutta varausta ollaan parhaillaan tekemässä. Mielenilmaus on määrä pitää 2. helmikuuta. Elorannan mukaan osallistujamäärässä puhutaan "tuhansista".

SAK:n hallitus pui maanantaina vastatoimia työttömyysturvan aktiivimallille, muttei päättänyt mielenilmauksen lisäksi varsinaisista työtaisteluista. Kokous venyi yli tunnilla aiotusta.

SAK:n liittojen päättäjät kokoontuvat ensi viikon tiistaina käymään tilannetta läpi ja keskustelemaan mielenilmauksesta. SAK vaatii yhä että aktiivimalli ja tekeillä oleva toinen malli, aktiivisen työnhaun malli perutaan.

Maanantaina iltapäivällä on koolla myös toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n hallitus, jossa aktiivimalli on yhtenä keskustelun aiheena.

Eloranta toivotti muut palkansaajakeskusjärjestöt mukaan mielenilmaukseen, johon hän innosti myös tavallisia kansalaisia.

– Tässä ei ainakaan vielä ole kolme keskusjärjestöä yhdessä, vaan tämä on tällä erää vain SAK:n hallituksen päätös.

Aktiivimallia moitittu nöyryyttäväksi

Aktiivimallia on arvosteltu rajusti muun muassa työttömien kyykyttämistä ja alueellista epätasa-arvoisuudesta. Aktiivimallia vastustavalla kansalaisaloitteella on jo yli 125 000 allekirjoittajaa.

SAK on jo aiemmin arvostellut, että aktiivimalli nöyryyttää työnhakijoita ja heikentää järjestön luottamusta hallitukseen sopijakumppanina.

Vuoden alussa voimaan tulleessa aktiivimallissa työttömyysturvaa leikataan, jos työtön ei kolmen kuukauden jaksoissa osoita riittävää aktiivisuutta.

Työttömyyskorvaus pienenee 4,65 prosenttia, jos työtön ei kolmen kuukauden aikana ole tehnyt vähintään 18:a tuntia palkkatyötä, tienannut yrittäjänä 241:tä euroa tai osallistunut työllistymispalveluihin viitenä päivänä.

Eduskunta edellytti lausumassaan, että uudistuksen vaikutuksia pitää seurata. Oikeuskansleri Tuomas Pöysti sanoi lauantaina Yle TV1:n Ykkösaamussa, että hallituksen pitää olla valmis tekemään aktiivimallin pikaisesti korjauksia, jos siinä ilmenee ongelmia.

Ensimmäisen kerran aktiivimalli voi vaikuttaa työttömyysetuuden määrään huhtikuun alusta lähtien, sillä ensimmäinen tarkastelujakso on paraikaa menossa.

URSA
James Bond (David Niven)
Viestit: 11302
Liittynyt: Pe Loka 25, 2013 6:57 pm

Re: Työttömyysturvan aktiivimalli

Viesti Kirjoittaja URSA »

http://www.iltalehti.fi/politiikka/2018 ... 5_pi.shtml
Ammattiliiton lista näyttää siltä, että aktiivimallin protesti voisi pysäyttää koko Suomen - näin lakko vaikuttaa suomalaisten arkeen

Tiistai 23.1.2018 klo 21.45

AKT:n ja Rakennusliiton 2. helmikuuta järjestettävien työnseisausten vaikutukset ulottuvat useille eri aloille.

LUE MYÖS

Sähköliittokin vuorokauden lakkoon aktiivimallin vastustamiseksi - voi aiheuttaa ongelmia tavallisille kansalaisille

Ministeri Lindström STT:lle aktiivimalliraivosta: Hallitus pitää nyt kuskin paikkaa - ”ei tässä pitänyt olla mitään yllättävää”

AKT ja Rakennusliitto järjestävät lakon aktiivimallin vastustamiseksi

Suomen ammattiliittojen keskusjärjestö SAK aikoo järjestää poliittisen mielenilmauksen hallituksen aktiivimallin vastustamiseksi 2. helmikuuta kello 11 Helsingin Senaatintorilla.

Auto- ja kuljetusalan ammattiliitto AKT sekä Rakennusliitto ilmoittivat tiistaina järjestävänsä vuorokauden mittaiset työnseisaukset aktiivimallin vastustamiseksi. ATK:n sopimusaloilla työnseisausten pituudet vaihtelevat.
Palvelualojen ammattiliitto PAM ilmoittaa osallistuvansa mielenilmaukseen "vahvasti".

AKT listaa sivullaan, miten työnseisaus vaikuttaa eri sopimusaloilla:

Kuorma-autoala ja säiliöautoala: Torstain 1.2 puolella lähteneet vuorot ajetaan loppuun, ja seuraavan kerran lähdöt ovat perjantaina 2.2 kello 18.00 jälkeen.

Linja-autoala, huoltokorjaamot ja matkahuolto: Työvuoroja ei tehdä 2.2 klo 03.00-18.00 välisenä aikana

Terminaalit: Työvuoroja ei tehdä 2.2 kello 06.00-18.00 välisenä aikana

Kaupan ja elintarvikealan automiehet: Työvuoroja ei tehdä 2.2 kello 06.00-18.00 välisenä aikana

Matkatoimistot: 2.2 kello 06.00-18.00 välisiä työvuoroja ei tehdä

Ympäristöhuolto: 2.2 aamuvuoron ja kello 18.00 välillä olevia työvuoroja ei tehdä

Satamat, huolinta- ja öljytuote: 2.2 kello 06.00-3.2 kello 06.00 välisiä työvuoroja ei tehdä

Matkustaja-alukset: Tallink Silja Line/Vuosaari 2.2 kello 06.00-3.2 kello 06.00 välisiä työvuoroja ei tehdä

Satamiin vaikutusta

AKT:n mukaan työnseisaus koskee linja-autoalaa. Helsingin seudun liikenteen (HSL) viestintä- ja markkinointipäällikkö Sari Kotikankaan mukaan lakko aiheuttaisi pääkaupunkiseudun bussiliikenteelle haittaa, mutta vielä ei ole tiedossa, kuinka merkittäviä lakon vaikutukset tulevat olemaan.

- Jos suuri osa osallistuu työnseisaukseen ja se sattuu vielä ruuhka-ajalle, niin totta kai sillä on vaikutuksia ihmisten liikkumiseen, Kotikangas toteaa.

Tallink Silja Linen viestintäjohtaja Marika Nöjd kertoo, ettei heidän tietojensa mukaan AKT:n lakko vaikuta matkustajalaivojen vuoroihin tai matkustajiin.

- Vaikutuksia voi olla ilman kuljettajaa toimivien rahtiyksiköiden toimintaan, Nöjd kertoo.

Satamien toimintaan lakko voi vaikuttaa. Helsingin sataman viestintäpäällikkö Eeva Hietanen kertoo, että ainakin Vuosaaren sataman toimintaan vaikutuksia voi olla.

Iltalehti ei ole tiistaina tavoittanut AKT:n puheenjohtaja Marko Piiraista kommentoimaan, kuinka laajoja työnseisausten vaikutukset olisivat.

Rakentajat suuressa lakossa

Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemen mukaan Rakennusliiton lakko koskee kymmeniätuhansia rakennusalan työntekijöitä.

Rakentajat pysäyttävät työnsä perjantaina 2. helmikuuta kello 00.00, ja työnseisaus kestää täyden vuorokauden. Lakko koskee kaikkia liiton sopimusaloja pois lukien sellainen rakennustuoteteollisuuden prosessiteollisuus, joka edellyttäisi aikaisemmin aloitettavaa tuotannon alasajoa.

- Tarkoitus on, että rakennustyöt pysähtyisivät vuorokaudeksi koko maassa ja että ihmisillä on mahdollisuus osallistua poliittiseen mielenilmaisuun, Harjuniemi kertoo.

Rakennusliitossa on noin 87 000 jäsentä. Rakennuksilla, rakennustuoteteollisuudessa, talotekniikka- sekä maa- ja vesirakennusalalla työskentelevät ovat yleensä Rakennusliiton jäseniä.

Tuhansia palvelualoilta mukaan mielenilmaukseen

Palvelualojen ammattiliiton PAMin puheenjohtaja Ann Selin korostaa, että mielenosoitus on vakava viesti maan hallitukselle.

- Ensi viikon perjantaina Senaatintorin mielenosoituksessa pamilaiset ovat vahvasti mukana osoittamassa maan hallitukselle, että työttömiä kyykyttävä aktiivimalli on peruttava, Selin sanoo tiedotteessa.

Selin kertoo Ylelle, että liiton tiedossa on jo tuhansia työntekijöitä, jotka aikovat osallistua mielenilmaukseen työvuoropäivänä. Vaikutuksia odotetaan etenkin varastoalan työpaikoille.
Mainiota. Saapa nähdä, onko lakolla kuitenkaan vaikutusta hallituksen päätöksiin jatkossa.

ReissuLasse
Jessica Fletcher
Viestit: 3218
Liittynyt: To Touko 07, 2015 6:47 pm

Re: Työttömyysturvan aktiivimalli

Viesti Kirjoittaja ReissuLasse »

No mitä työllisten lakkoilu mahtoi asiaa edistää. Työttömät eivät sitten saa itseään kokoon vaikka heitä on satojatuhansia. Mahdollisuudet lähes rajattomat mutta niitä ei käytetä, eli ei taida olla sittenkään niin vakavasta asiasta kyse.

Rautapallo
Armas Tammelin
Viestit: 79
Liittynyt: To Heinä 28, 2016 5:47 pm

Re: Työttömyysturvan aktiivimalli

Viesti Kirjoittaja Rautapallo »

ReissuLasse kirjoitti:No mitä työllisten lakkoilu mahtoi asiaa edistää. Työttömät eivät sitten saa itseään kokoon vaikka heitä on satojatuhansia. Mahdollisuudet lähes rajattomat mutta niitä ei käytetä, eli ei taida olla sittenkään niin vakavasta asiasta kyse.
Mitä sä sönkötät,et tosissaan voi kysyä miten työllisten lakkoilu asiaa edistää? Ihan lyhyesti se varmaan kertoo siitä että aktiivimallia vastustaa niin työtön kun työllinenkin,ei pelkästää se pieni osa jotka lussuttaa pajaa/kittaa kaljaa yksiössä 24/7 tarkotuksena olla tekemättä mitään. Käsittääkseni lakko oli maanlaajunen vai meinaatko että koska torilla ei ollut satoja tuhansia niin mitään ei tapahtunut, eikä ongelmaa ole?

Avatar
Rescuer
Perry Mason
Viestit: 3642
Liittynyt: Ti Heinä 08, 2008 8:15 pm

Re: Työttömyysturvan aktiivimalli

Viesti Kirjoittaja Rescuer »

Tuo aktiivimalli itsessään perseestä, mutta tuo poliittinen mielenilmaus aiheuttaa pari kysymystä:
-Miksei sitä vastustettu silloin kun se oli eduskunnassa käsittelyssä?
-Miksi päiväksi "ihan vahingossa" osui ajankohta, joka on ammattiliitoille paras mahdollinen päivä "voimannäyttöön"? Perjantai, jolloin saadaan väkeä paikalle mahdollisimman paljon muualtakin kuin pk-seudulta. Ja "ihan sattumalta" oli iso osa työehtosopimuksista umpeutunut 31.1. Miksei mielenilmausta järjestetty viikkoa aiemmin tai myöhemmin?
Mitä enemmän vihreitä hymiöitä, sitä heikommat argumentit.
Eräässä entisessä hallituspuolueessa oltiin erittäin kiinnostuneita uusista pilvipalveluista. Sitten joku kertoi heille, ettei pilvipalveluilla ole mitään tekemistä kannabiksen kanssa...

ReissuLasse
Jessica Fletcher
Viestit: 3218
Liittynyt: To Touko 07, 2015 6:47 pm

Re: Työttömyysturvan aktiivimalli

Viesti Kirjoittaja ReissuLasse »

Rautapallo kirjoitti:
ReissuLasse kirjoitti:No mitä työllisten lakkoilu mahtoi asiaa edistää. Työttömät eivät sitten saa itseään kokoon vaikka heitä on satojatuhansia. Mahdollisuudet lähes rajattomat mutta niitä ei käytetä, eli ei taida olla sittenkään niin vakavasta asiasta kyse.
Mitä sä sönkötät,et tosissaan voi kysyä miten työllisten lakkoilu asiaa edistää? Ihan lyhyesti se varmaan kertoo siitä että aktiivimallia vastustaa niin työtön kun työllinenkin,ei pelkästää se pieni osa jotka lussuttaa pajaa/kittaa kaljaa yksiössä 24/7 tarkotuksena olla tekemättä mitään. Käsittääkseni lakko oli maanlaajunen vai meinaatko että koska torilla ei ollut satoja tuhansia niin mitään ei tapahtunut, eikä ongelmaa ole?
No mitä tapahtui tai tapahtuu? Jännityksellä odotamme.
No siltä se vaikuttaa jos työttömiä on vaikka kolmesataatuhatta niin tuota massaa ei sitten missään näy eivätkä ääntä pidä. Aika laimee oli tuo mielenilmaus, eli asia ei voi olla vielä kovin vakava.

Rautapallo
Armas Tammelin
Viestit: 79
Liittynyt: To Heinä 28, 2016 5:47 pm

Re: Työttömyysturvan aktiivimalli

Viesti Kirjoittaja Rautapallo »

ReissuLasse kirjoitti:
Rautapallo kirjoitti:
ReissuLasse kirjoitti:No mitä työllisten lakkoilu mahtoi asiaa edistää. Työttömät eivät sitten saa itseään kokoon vaikka heitä on satojatuhansia. Mahdollisuudet lähes rajattomat mutta niitä ei käytetä, eli ei taida olla sittenkään niin vakavasta asiasta kyse.
Mitä sä sönkötät,et tosissaan voi kysyä miten työllisten lakkoilu asiaa edistää? Ihan lyhyesti se varmaan kertoo siitä että aktiivimallia vastustaa niin työtön kun työllinenkin,ei pelkästää se pieni osa jotka lussuttaa pajaa/kittaa kaljaa yksiössä 24/7 tarkotuksena olla tekemättä mitään. Käsittääkseni lakko oli maanlaajunen vai meinaatko että koska torilla ei ollut satoja tuhansia niin mitään ei tapahtunut, eikä ongelmaa ole?
No mitä tapahtui tai tapahtuu? Jännityksellä odotamme.
No siltä se vaikuttaa jos työttömiä on vaikka kolmesataatuhatta niin tuota massaa ei sitten missään näy eivätkä ääntä pidä. Aika laimee oli tuo mielenilmaus, eli asia ei voi olla vielä kovin vakava.
Turha väittää ettei sulla olis pointtia tuossa,onhan se 8000 ihmistä vähän verrattuna työttömien määrään. Mutta mielestäni ongelman vakavuutta ei voi ihan suoraan mitata mielenosoittajien määrällä. Merkittävä osa työttömistä ovat mm syrjäytyneitä jotka eivät liiku juuri muutenkaan kauppaa pidemmälle,ei mielellään sinnekään. On laiskuutta,häpeää,pelkoa,liikkumisongelmaa. Sovitaan että ongelma ei sitten vielä ole vakava,niinpä,vielä. Pitäisiköhän asialle tehdä toimenpiteitä ennen kuin asiat menevät vakavammaksi. En itsekään ole täysin aktiivimallia vastaan. Hyväksyisin kyllä työttömältä aktiivisuutta ja yritystä mutta en tällä tavalla. Mielestäni työllisyyspalvelua pitäisi parantaa roimasti jotta olisi kannattavaa vaatia lisää aktiivisuutta. Mikäli työkkärin kautta olisi oikeasti paremmat mahdollisuudet saada palkallinen työpaikka (vaikka ei täysin omaa koulutusta vastaisikaan) niin ymmärtäisin tätä aktiivisuuden vaatimista ja jopa tarkkailua. Se on ihan fakta että tuolla on paljon työttömiä jotka haluavat töihin mutta eivät pääse,ei heitä aktivoi se että nyt heillä on jopa pakko saada työtä tai etuuksia leikataan.

"No mitä tapahtui tai tapahtuu? Jännityksellä odotamme."

Sitähän on mahdotonta vielä sanoa tässä ajassa. En usko että kovin suuria mutta aivan varmasti luo paineita järkeistää aktiivimallin seuraavia vaiheita. Unelmoijana toivoisin että työvoimatoimiston väkeä ja palveluja alettaisiin tulevaisuutta varten uudistamaan ja tehostamaan. http://www.iltalehti.fi/kotimaa/2018020 ... 5_u0.shtml
Tuosta vaikkapa oppia koko maahan.

Marokonsoturi
Javier Pena
Viestit: 1865
Liittynyt: La Helmi 03, 2018 3:38 pm

Re: Työttömyysturvan aktiivimalli

Viesti Kirjoittaja Marokonsoturi »

ReissuLasse kirjoitti: No mitä tapahtui tai tapahtuu? Jännityksellä odotamme.
No siltä se vaikuttaa jos työttömiä on vaikka kolmesataatuhatta niin tuota massaa ei sitten missään näy eivätkä ääntä pidä. Aika laimee oli tuo mielenilmaus, eli asia ei voi olla vielä kovin vakava.
Millä ne persaukiset työttömät kulkevat mielenilmauksiin Helsingin ytimeen? Inarista liftaamalla? Ja toisekseen miksi ihmeessä työttömät erikseen lakkoilisivat, he jo ovat kansanosa joka on olosuhteiden pakosta lakossa eli toimettomana eli työttömänä.

Marokonsoturi
Javier Pena
Viestit: 1865
Liittynyt: La Helmi 03, 2018 3:38 pm

Re: Työttömyysturvan aktiivimalli

Viesti Kirjoittaja Marokonsoturi »

Rautapallo kirjoitti:Merkittävä osa työttömistä ovat mm syrjäytyneitä jotka eivät liiku juuri muutenkaan kauppaa pidemmälle,ei mielellään sinnekään. On laiskuutta,häpeää,pelkoa,liikkumisongelmaa. Sovitaan että ongelma ei sitten vielä ole vakava,niinpä,vielä. Pitäisiköhän asialle tehdä toimenpiteitä ennen kuin asiat menevät vakavammaksi.
Sinulla on aivan väärä kuva työttömistä. He ovat syrjäytyneitä, koska työttömyyskorvaus ei riitä mihinkään. Ei työttömyyskorvauksella käydä elokuvissa, oopperassa, pelata jääkiekkoa, tai yhtään mitään muutakaan. Lapsiperheillä ei taida olla varaa edes kuukausikortteihin, jos julkista liikennettä nyt on ensinkään paikkakunnalla. Eivät ihmiset syrjäydy sen vuoksi, että ovat työttömiä vaan sen vuoksi, että työttömyyskorvaus perusmuotoisena ei riitä kuin vuokraan ja ruokaan.

Ei siihen tarvitse kenenkään työttömäksi ryhtyä, että voi kokeilla miten mukavaa on kanniskella ruokaa kävellen kaupungin keskustasta lähikaupan sijaan. Sen lisäksi, ettei tietenkään työttömät voi ostaa kuin lähinnä sitä halvinta. Sitä halvinta saa kyllä siitä lähikaupastakin.

Avatar
ABC
Michael Knight
Viestit: 4320
Liittynyt: To Touko 31, 2007 2:23 am

Re: Työttömyysturvan aktiivimalli

Viesti Kirjoittaja ABC »

Tuo mielenosoitus oli kyllä toteutettu siten, että tekisi mieli kaivaa foliohatut naftaliinista. 2.2. eivät vielä kansanedustajat olleet edes palanneet joululomalta, vasta 5.2.(!). Ja aivan kuin liitot olisivat torpanneet oman mielenosoituksensa järkkäämällä kuljetusvälineiden lakon samaksi päiväksi...

Eliitti on eliitti, ja kaikki siihen kuuluvat pitävät toistensa puolta, eivätkä keikuta venettä. Persutkin elitisoituivat nopeasti päästyään vallan kahvaan ja sen vuoksi nähtiin jopa eräänlainen potentiaalisten etujen kähminnän maailmanennätys sinisten irtautuessa persuista hillotolpan menetyksen pelossa.

Kannattaa lukea semmoinen kirja kuin "Likainen Harri - 20 vuotta Erkon renkinä". Siinä tulee aika kivasti ilmi, miten piiri pieni pyörii.
Every ship must sail a world.

URSA
James Bond (David Niven)
Viestit: 11302
Liittynyt: Pe Loka 25, 2013 6:57 pm

Re: Työttömyysturvan aktiivimalli

Viesti Kirjoittaja URSA »

Syy aktiivimallin kehittelyyn taisi olla vain työllisyystilastojen siistiminen kauniimmiksi. Suomi nousuun! Edes tilastoissa.

http://www.iltalehti.fi/politiikka/2018 ... 3_pi.shtml
IL-analyysi: Työllisyystilastot liian ruusuisia - aktiivimalli luo jo valetyöllisiä

Torstai 22.2.2018 klo 06.31

Vain yksi tunti töitä viikossa tekee työttömästä työllisen tilastoissa. Aktiivimalli kiihdyttää valetyöllisten määrän kasvua.

Työelämä muuttuu vauhdilla, mutta tilastointimenetelmät pysyvät samoina.
Tilastokeskus katsoo henkilön työlliseksi, jos hän on tehnyt yhden tunnin töitä viikossa. Kyseinen ihminen pitää itse itseään työttömänä. Tilastointimenetelmä luokin Suomeen yhä enemmän ns. valetyöllisiä.
Osa-aikatöitä tekevien ihmisten määrä on kasvanut selvästi viime vuosina Suomessa. Kyseessä on kansainvälinen murros työn tekemisessä.
Suomessa on nyt saman verran piilotyöttömiä kuin oli 1990-luvun lopussa. Piilotyöttömien määrä laski Suomessa juuri ennen finanssikriisiä 80 000 henkeen, mutta määrä lähti voimakkaaseen kasvuun finanssikriisin jälkeen.

Mikä on aktiivimalli? Katso videolta selitys.

Suomessa iloittiin tiistaina uusista työllisyystilastoista. Työllisyysaste eli työllisten osuus 15-64-vuotiaista oli tammikuussa 69,3 prosenttia, kun se vuotta aiemmin oli 67,0 prosenttia. Työllisyysasteen kausi- ja satunnaisvaihtelusta tasoitettu trendi oli 70,9 prosenttia.

Juha Sipilän (kesk) hallituksen tavoitteena on saada vaihteluista tasoitettu työllisyysaste 72 prosenttiin. Tavoitetta pidettiin vielä vuosi sitten epärealistisena. Nyt tavoitetta arvioidaan vähintäänkin mahdolliseksi.

Suurin syy hallituksen tavoitteen mahdolliseen toteutumiseen johtuu parantuneesta taloustilanteesta. Maailmantaloudessa on menossa poikkeuksellisen vahva vaihe, jossa sekä Yhdysvaltain, Euroopan että Aasian talouksilla menee lujaa samaan aikaan.

Vain yhden luvun tuijottaminen on kuitenkin vaarallista. Työelämä muuttuu vauhdilla, mutta tilastointimenetelmät pysyvät samoina. Tilastokeskus katsoo henkilön työlliseksi, jos hän on tehnyt yhden tunnin töitä viikossa. Kyseinen ihminen pitää itse itseään työttömänä. Tilastointimenetelmä luokin Suomeen yhä enemmän ns. valetyöllisiä.

Osa-aikatöitä tekevien ihmisten määrä on kasvanut selvästi viime vuosina Suomessa. Kyseessä on kansainvälinen murros työn tekemisessä. Esimerkiksi Ruotsissa osa-aikatöitä tekeviä on suhteessa vielä paljon enemmän kuin Suomessa. Tämä osaltaan selittää, miksi Ruotsissa työllisyysaste on Suomea selkeästi korkeammalla.

- Voi sanoa, että Suomessakin työllisissä on tapahtunut laadullista heikkenemistä, Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki toteaa.

Tilastokeskus selvittää työllisten ja työttömien määrää haastattelemalla suomalaisia. Jos haastateltava kertoo tekevänsä osa-aikatyötä, häneltä kysytään vielä erikseen, miksi hän tekee osa-aikatyötä. Jos haastateltava kertoo haluavansa tehdä enemmän työtä, mutta hänellä ei ole siihen mahdollisuutta, tilastoituu henkilö alityölliseksi.

- Alityöllisten määrä on kasvanut voimakkaasti pitkän taantuman aikana ja on ennätyslukemissa. Luvut ovat tulleet hieman alaspäin vuoden 2016 jälkeen, mutta vielä ollaan korkealla tasolla, Suomen Hypoteekkiyhdistyksen pääekonomisti Juhana Brotherus toteaa.

Tutkimuskoordinaattori Merja Kauhanen Palkansaajien tutkimuslaitoksesta toivoo, että Suomessa kiinnitettäisiin enemmän huomiota työpaikkojen laatuun pelkän määrän sijaan.

- Keskustelu on nyt keskittynyt siihen, että kunhan ihmiset vain saadaan töihin. Mielestäni tavoitetaso voisi olla myös työpaikkojen laadun parantamisessa. Että työ tarjoaa riittävän toimeentulon ja mahdollisuuden urakehitykseen, Kauhanen toteaa.

Aktiivimalli luo jo valetyöllisiä

Sipilän hallituksen aktiivimalli on tuonut jo lisää valetyöllisiä uusimpiin tilastoihin. Tammikuussa alkoi ensimmäinen noin kolmen kuukauden tarkastelujakso, jonka aikana työttömien tulee tehdä keskimäärin reilu tunti viikossa töitä.

Tarkalleen ottaen työttömän työnhakijan on 65 työttömyysetuuden maksupäivän tarkastelujakson aikana tehtävä 18 tuntia palkkatyötä, ansaittava yritystoiminnassa yhteensä vähintään 23 prosenttia yrittäjän työssäoloehtoon vaaditusta kuukausiansiosta (vuonna 2018 241 euroa) tai oltava viisi päivää TE-toimiston työllistymistä edistävässä palvelussa. Mikäli mikään näistä edellytyksistä ei täyty, työttömyysetuus pienenee seuraavan tarkastelujakson ajaksi 4,65 prosenttia.

Iltalehden haastattelemien ekonomistien mukaan aktiivimallin vaikutusta ei pysty varmuudella lukemaan tammikuun työvoimatiedoista. He pitävät kuitenkin varmana, että jonkin verran työttömiä on jo muuttunut tilastoissa valetyöllisiksi aktiivimallin vuoksi. Eli työttömät tekevät vain juuri sen verran töitä, että välttyvät päivärahan leikkaukselta, eivätkä ole aidosti työllistyneet.
Ilmoitus

Tosin aktiivimallin uskotaan lisäävän myös ihan oikeasti työllisten määrää, vaikkakin vain hieman.

- Aktiivimalli ei ole mikään hopealuoti, Brotherus toteaa.

Piilotyöttömyys laskee

Tilastokeskuksen mukaan työvoiman ulkopuolella olevista oli piilotyöttömiä 140 000 henkeä, mikä oli 22 000 vähemmän kuin vuoden 2017 tammikuussa. Piilotyöttömäksi luetaan työvoiman ulkopuolella oleva henkilö, joka haluaisi ansiotyötä ja olisi työhön käytettävissä kahden viikon kuluessa, mutta ei ole etsinyt työtä viimeisen neljän viikon aikana.

Piilotyöttömyyden syitä ovat työnhausta luopuminen tai muut syyt kuten opiskelu, lasten hoito tai terveydelliset syyt. Henkilö voi olla te-toimistossa kirjoilla työttömänä työnhakijana, mutta jos hän ei ole etsinyt aktiivisesti töitä, niin tilastokeskus kirjaa hänet piilotyöttömäksi.

Brotherus muistuttaa, että Suomessa on nyt saman verran piilotyöttömiä kuin oli 1990-luvun lopussa. Piilotyöttömien määrä laski Suomessa juuri ennen finanssikriisiä 80 000 henkeen, mutta määrä lähti voimakkaaseen kasvuun finanssikriisin jälkeen.

- Voidaan sanoa, että ainakin 40 000 ihmistä on saatavissa paremmin työmarkkinoille, Brotherus toteaa.

Piilotyötön voi palata työmarkkinoille työntekijänä, jolloin hän nostaa työllisyysastetta. Tai sitten hän päättää ryhtyä aktiivisesti etsimään työtä, jolloin tilastokeskus kirjaa hänet piilotyöttömän sijaan työttömäksi.

- Piilotyöttömyyden vähentyminen onkin vaikuttanut siihen, että työttömyys ei ole nyt juuri vähentynyt tilastokeskuksen luvuissa, Brotherus jatkaa.

Ikääntyminen parantaa työllisyysastetta

Työllisyysaste mittaa 15-64-vuotiaiden työllisten osuutta. Tämä osa väestöstä supistuu, kun Suomi ikääntyy vauhdilla. Viimeisen vuoden aikana 15-64-vuotiaiden määrä Suomessa väheni 11 000 hengellä.

- Kun 15-64-vuotiaiden osuus supistuu, niin sehän helpottaa työllisyysasteen nostamista, Kauhanen huomauttaa.

Myös vuoden 2017 alussa voimaan astunut eläkeuudistus vaikuttaa. Uusi eläkejärjestelmä kannustaa yhä useampaa suomalaista työskentelemään vähintään 65-vuotiaaksi asti, jolloin työssäkäyvien 15-64-vuotiaiden osuus kasvaa.

- Samaan aikaan varhaiseläkereittejä on karsittu. Nyt on entistä vaikeampi poistua aikaisemmin työelämästä, Kauhanen jatkaa.

Iäkkäämpien työntekijöiden työllisyysaste on noussut lisäksi paremman kansanterveyden ja koulutustason ansiosta. Yhä useampi työntekijä pystyy tekemään työtään entistä pidempään.

Väestön ikääntymisen vuoksi Sipilän hallituksen 72 prosentin työllisyystavoite ei tule riittämään Suomen taloudelle. Työllisyysasteen tulee olla tulevaisuudessa huomattavasti korkeampi, lähempänä 80 prosenttia, jotta työssäkäyviltä kerättävät verot ja sosiaaliturvamaksut riittävät ikääntyvän väestön hoitokuluihin.

Vastaa Viestiin