Työpaikkakiusaamista Helsingin kaupungilla

Tähän osioon onnettomuudet ja muu rikoksiin liittyvä keskustelu.
Silli
Axel Foley
Viestit: 2179
Liittynyt: La Elo 25, 2018 12:28 pm

Re: Työpaikkakiusaamista Helsingin kaupungilla

Viesti Kirjoittaja Silli »

Edwin kirjoitti:Edellä oleva toimialajohtaja Mikko Ahon kommentti osoittaa, kuin vähättelevästi hän ja koko kaupungin johto suhtautuvat kaupungin työntekijöiden kiusaamiseen.
Sukunimensä veroinen mies.
Kauden kalasuositus: Jalostajan Saaristosilli & Sipulisilli

Zipe
Hetty Wainthropp
Viestit: 481
Liittynyt: Ti Huhti 19, 2016 3:51 pm
Paikkakunta: Twin Peaks

Re: Työpaikkakiusaamista Helsingin kaupungilla

Viesti Kirjoittaja Zipe »

Alla linkki suomalaisen korruption olemukseen. Kunnan ja valtion omistamilla työpaikoilla rehottaa suhmurointi ja käytännössä joka pitäjästä löytyy muutama siskomarjamaa - vieläpä pränikkä rinnassa.

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/201705 ... 3_u0.shtml

takka
Frank Drebin
Viestit: 385
Liittynyt: Ma Elo 01, 2016 8:54 pm

Re: Työpaikkakiusaamista Helsingin kaupungilla

Viesti Kirjoittaja takka »

No niin, Sisko Marjamaa lähtee sitten leivättömän pöydän ääreen vastaamaan rikoksistaan. Kiusaajapomolle napsahti syyte työturvallisuusrikoksesta.
Marja Salomaa, HS 20.2.2019

HELSINGIN kaupungin asuntotuotantotoimisto ATT ja entinen toimitusjohtaja Sisko Marjamaa ovat saaneet syytteen työturvallisuusrikoksesta.

Asian käsittely on jo vireillä Helsingin käräjäoikeudessa, mutta käsittelylle ei vielä ole määrätty ajankohtaa.

Poliisitutkinta ATT:ssä alkoi, kun eräs entinen työntekijä teki rikosilmoituksen kohtelustaan. Kiusaamisepäily paljastui keväällä 2017, kun HS kertoi aiheesta työntekijöiden kertomusten perusteella.

ATT:N johtajasta tehtiin suullisia ja kirjallisia valituksia eri tahoille, muun muassa kaupungin työsuojeluun, aluehallintovirastoon (avi), kaupungin henkilöstöjohtoon ja apulaiskaupunginjohtajille. Osa työntekijöistä otti yhteyttä myös silloisiin kaupunginvaltuutettuihin.Toimitusjohtaja siirrettiin syrjään toimestaan jouluna 2017.

ATT vastaa Helsingin kaupungin omasta asuntotuotannosta rakennuttamalla muun muassa vuokra- ja hitas-asuntoja.

Silli
Axel Foley
Viestit: 2179
Liittynyt: La Elo 25, 2018 12:28 pm

Re: Työpaikkakiusaamista Helsingin kaupungilla

Viesti Kirjoittaja Silli »

takka kirjoitti:No niin, Sisko Marjamaa lähtee sitten leivättömän pöydän ääreen vastaamaan rikoksistaan. Kiusaajapomolle napsahti syyte työturvallisuusrikoksesta.
HELSINGIN kaupungin asuntotuotantotoimisto ATT ja entinen toimitusjohtaja Sisko Marjamaa ovat saaneet syytteen työturvallisuusrikoksesta.
Sisko Marjamaalle taitaisi kyllä kuulua muitakin syytteitä, mutta jostain on toki hyvä aloittaa.

Alkaakohan näitä syytteitä rapista muillekin Helsingin kaupungin nykyisille ja/tai entisille työntekijöille? Aihetta olisi. Eikä tietenkään vain Helsingin kaupungin työntekijöille...
Kauden kalasuositus: Jalostajan Saaristosilli & Sipulisilli

Silli
Axel Foley
Viestit: 2179
Liittynyt: La Elo 25, 2018 12:28 pm

Re: Työpaikkakiusaamista Helsingin kaupungilla

Viesti Kirjoittaja Silli »

YLE:n sivuilla oli tällainen juttu, jossa myös Sisko Marjamaan tilanteeseen viitataan.
Moni ei tiedä, että työpaikan johdolla on korostettu vastuu työsuojelusta – piittaamattomuus saattaa käydä kalliiksi

Epäasiallinen kohtelu työpaikalla johtaa pahimmillaan itsemurhaan.

Liian moni askeltaa työpaikalleen allapäin: edessä kiusaamista, vähättelyä, maineen kyseenalaistamista, epäasiallisia työtehtäviä, perusteettomia varoituksia, alistamista.

Eniten kiusaamista ja häirintää esiintyy julkisella sektorilla: erityisesti terveydenhoito- ja opetusalalla ja valtionhallinnossa. Siis työpaikoilla, jotka usein ovat rakenteiltaan hierarkisia ja joita johdetaan autoritäärisesti.

Viime aikoina epäasiallista kohtelua ja myös seksuaalisesta häirintää on epäilty olevan muun muassa elokuva-alalla, kansallisoopperassa ja vaikkapa puolustusvoimissa. Lisäksi esimerkiksi Helsingin korkea johtaja on juuri saanut syytteen alaistensa kiusaamisesta.

Useimmiten töissä epäasiallisesti käyttäytyvä on esimies, kertoo työsuojeluviranomaisten selvitys.

Voi johtaa itsetuhoon

Jos epäasialliselta kohtelulta ja häirinnältä ummistetaan silmät, voi piittamattomuus koitua kohtalokkaaksi. Työntekijä menettää terveytensä ja masentuu.

Mitä kauemmin epäasiallinen kohtelu jatkuu, sitä tuhoisammat ovat seuraukset, kuvaa asian vakavuutta väitöskirjatutkija Susanna Lundell Turun yliopistosta.

– Epäasiallinen kohtelu ja kiusaaminen altistavat itsetuhoisuudelle. Tiedetään, että jotkut kiusatut ja huonosti kohdellut ovat päätyneet itsemurhaan.

Toiset pakenevat ongelmatyöpaikoilta irtisanoutumalla. Osa uhreista saa kiusaamisen ja häirinnän päätteeksi potkut.

Moni ei tiedä, että työpaikan koko johdolla on korostettu vastuu työsuojelusta ja ongelmien ratkaisusta.

Toimittava heti eikä viidestoista päivä

Lounais-Suomen aluehallintoviraston työsuojeluvastuualueen päällikkö, lakimies Anna Pärtty sanoo, että työntajan on oltava valppaana työntekijän terveyttä uhkaavien vaarojen varalta. On tartuttava härkää sarvista jo ennen kuin edes rikosta epäillään.

– Työnantajalla on aktiivinen velvollisuus tarkkailla työyhteisön tilaa. Heti kun havaitaan merkkejä epäasiallisesta kohtelusta tai työtekijä ottaa esille työsuojeluongelman, työnantajalle syntyy velvollisuus ryhtyä toimenpiteisiin.

Häirintää ja epäasiallista kohtelua ei ole laissa määritelty tarkasti.

– Työpäivän aikana voi joutua kestämään huutamista, työyhteisöstä pois sulkemista, maineen kyseenalaistamista tai työtehtävien aliarvioimista perusteettomasti. Kun kyse on työsuojelurikoksesta, se on yleensä järjestelmällistä, pitkää ja toistuvaa.

Kehnoon johtamiseen voi liittyä myös vaikkapa työnjohto-oikeuden väärinkäyttö. Tuskaa voi aiheuttaa työtehtävien laadun tai määrän perusteeton muuttaminen tai nöyryyttävä käskyjen antaminen. Monasti uhrista jopa koetetaan leipoa syyllistä.

Työpaikan lähi- ja keskijohto sekä ylin porras voivat kaikki olla vastuussa samasta teosta.

Silmien sulkeminen tekee teosta tahallisen.

Työnantaja ei voi kuitata epäiltyä työsuojelurikosta "tunnepuheella". Jos pomo vain kysyy: “***taako sua?” ja jättää ongelmien korjaamisen sillensä, voi se tehdä teosta oikeudessa tahallisen.

Kun työnantaja havaitsee, että häirintää tai epäasiallista kohtelua on ollut, pitää ryhtyä toimiin, jolla häirintä loppuu.

Silmien ummistaminen voi olla väkivaltaa ja kallis pieti

Työsuojelurikos tulee aina kalliiksi: työntekijä menettää terveytensä. Yhteiskunnan kannalta taas on kallista, jos ja kun menetetään ihmisen työpanos esimerkiksi sairauslomina ja eläkkeinä.

Työnantajan edustajille itselleenkin – eli koko esimiesketjulle – piittaamattomuus saattaa käydä tyyriiksi. Maksettavat korvaukset työkyvyn mentyksestä voivat olla huomattavia.

Jos kyse on esimerkiksi työntekijän useamman vuoden ansionmenetyksistä, pomolta voi mennä korvauksiin talot ja tavarat, laskeskelee väitöskirjatutkija Susanna Lundell.


– Kustannukset vaihtelevat kymmenistätuhansista jopa satoihintuhansiin euroihin.

Voidaan katsoa pahoinpitelyksi

Työntekijän epäasiallisessa kohtelussa voi olla kyse myös työturvallisuusrikoksesta, jopa pahoinpitelystä, vammantuottamuksesta ja virkavelvollisuuden laiminlyönnistä.

Ehkä tunnetuin esimerkki työturvallisuusrikoksista ja pahoinpitelytuomiosta on Hilkka Ahteen, Timo Rädyn ja AKT:n oikeustapaus. Oikeus katsoi, että kyse oli henkisestä väkivallasta: nöyryyttämisestä, jossa karjuttiin ja lopulta kieltäydyttiin kokonaan puhumasta uhrille.

Miten sitten menetellä, kun ihminen kokee, että häntä kohdellaan työpaikalla epäasiallisesti?

Valvova viranomainen on Aluehallintovirasto. AVIin voi ottaa yhteyttä, jos asioiden korjaaminen ei työpaikalla etene. Myös työsuojeluviranomaisten valtakunnalliseen puhelinneuvontaa nvoi soittaa arkipäivisin virka-aikaan.

Toteennäyttäminen on usein hankalaa, jos kyseessä ovat vaikkapa vain kahden ihmisen keskustelut, sanoo Lounais-Suomen AVIn lakimies Anna Pärtty. Tutkinta helpottuu, jos kirjallisista näyttöä löytyy.

– Kannattaa aina myös muistaa, että epäasiallista kohtelua kokeneen on syytä mahdollisimman varhain ilmoittaa kirjallisesti tukalasta tilanteestaan työnantajalle.

Näyttöä kertyy myös työntekijän yhteydenotoista työsuojeluun ja työterveyshuoltoon.

– Jos epäilemme, että työnantaja on mahdollisesti syyllistynyt työturvallisuusrikokseen, meillä on velvollisuus tehdä siitä esitutkintapyyntö poliisille.

YLE
21.2.2019 klo 05:33
https://yle.fi/uutiset/3-10653097

Huom! Alleviivaukset Sillin tekosia.
Kauden kalasuositus: Jalostajan Saaristosilli & Sipulisilli

Silli
Axel Foley
Viestit: 2179
Liittynyt: La Elo 25, 2018 12:28 pm

Re: Työpaikkakiusaamista Helsingin kaupungilla

Viesti Kirjoittaja Silli »

Tajusikohan Sisko Marjamaa vuonna 2013 Betoni-lehteen haastattelua antaessaan voivansa päätyä minfojulkkikseksi?
Henkilökuvassa Sisko Marjamaa

Betonilehden henkilögalleriassa on haastateltavana diplomi-insinööri Sisko Marjamaa (s. Pellossa)

”Olin luonnollisesti iloinen ja positiivisesti yllättynyt”, Helsingin kaupungin asuntotuotantotoimiston ATT:n toimitusjohtaja Sisko Marjamaa vastaa kysymykseen, miltä tuntui saada vuoden 2011 Asuntovaikuttaja -tunnustus. ”Mutta tunnustus tuli tietysti ATT:lle. Sille työlle, mitä ATT:ssä tehdään: yritämme vilpittömästi tehdä korkealaatuista, kohtuuhintaista asuntotuotantoa”, hän korostaa.
Useaan kertaan palkinnoilla ja mitaleilla palkittu kiusaajapomo Sisko Marjamaa.jpg
Useaan kertaan palkinnoilla ja mitaleilla palkittu kiusaajapomo Sisko Marjamaa.jpg (65.43 KiB) Katsottu 4870 kertaa
Puoli vuotta vapaalla

Sisko Marjamaa on luotsannut ATT:tä vuodesta 1996 lähtien. Betonilehden henkilöhaastattelua toukokuun lopulla ei kuitenkaan sovita Itä-Pasilaan ATT:n toimistolle vaan vapaamuotoiseen ympäristöön kahvikupin ääreen. Sisko on näet ollut lähes kaksi kuukautta vapaalla ja vielä on neljä kuukautta jäljellä. ”Vuorotteluvapaa-ajatus oli muhinut mielessäni liki pari vuotta. Vihdoin huhtikuussa se toteutui. Tosin vain puolen vuoden pituisena. Mutta tervetulleena vaihteluna elämänmenoon, jossa olen ollut työkännykän saavutettavissa 24/7 -tyylillä”, hän toteaa. ”Harrastan murtomaahiihtoa ja ajattelin, että voisin kerrankin hiihtää keskellä päivää sen sijaan että kierrän Paloheinän latuja pimeässä arki-iltoina. Hiihtounelma tosin toteutui vain osaksi. Koska vapaalle lähtöni siirtyi vuodenvaihteen sijasta huhtikuun alkuun, hyviä hiihtokelejä ei Lapissakaan riittänyt kovin pitkään. Hiihtotalvi täällä etelässäkin oli hyvä, joten kilometrejä kertyi kuitenkin 1700”, Sisko kertoo. Aktiivisesta harrastuksesta kertoo se, että tuhat kilometriä on hänelle vuotuinen hiihtomäärä.
Kiusaajapomo rentoutuu murtomaahiihdon parissa.jpg
Kiusaajapomo rentoutuu murtomaahiihdon parissa.jpg (63.75 KiB) Katsottu 4870 kertaa
Jotakin konkreettisempaa kuin matikka

Sisko on syntynyt Pellossa, Tornionjokilaaksossa, josta joen yli katsellaan Ruotsin puolelle. Edelleen kotipaikka on hänelle tärkeä: ”Siellä kun käy, on rauhoittavaa huomata, että vaikka maailma miten myllertää, joki jatkaa virtaamistaan kuten ennenkin.” Sisko kertoo olleensa peruskiltti tyttö ja ahkera koululainen. ”Todistus matikkalinjalta oli hyvä, joten papereilla pääsi suoraan moniin korkeakouluihin. Varsinaista unelmaalaa minulla ei kuitenkaan ollut, joten menin Oulun yliopistoon lukemaan matikkaa.” Vuoden aikana kypsyi ajatus konkreettisemmasta alasta ja vuonna 1975 Sisko vaihtoi Oulun yliopiston rakennusinsinööriosastolle. Pääaineena oli rakentamistalous. ”Opiskeluaikana olin kesät töissä pellolaisessa rakennusliikkeessä, jonka työmaat olivat ympäri Lappia. Se oli täydellistä; minähän rakastan Lappia”, Sisko hymyilee. Lappilainen sointi ja h-kirjaimet ovat hänen puheessaan tallella vuosikymmenien etelänasumisesta huolimatta. ”Toiveeni onkin, että koko Suomi säilyisi asuttuna ja elinvoimaisena. Jottei kaikkien tarvitsisi tulla etelään – jossa se asuntojen puutekin on niin kova”, hän toteaa.

Eksoottisia kesätyökohteita

Paitsi Lappia, kesätöissä pääsi näkemään ja tekemään rakentamista laidasta laitaan, asunnoista tunturirakentamiseen, aputöistä siivoamiseen ja työnjohtoon. Siskolla on kesistä ja töistä hauskoja muistoja: ”Yhden kesän olin töissä Suomen pohjoisimmassa kylässä Nuorgamissa rivitalotyömaalla. Asuimme ensin matkailukylässä, mutta jouduimme väistymään Tenojoen lohestajaturistien tieltä. Loppukesän asuimme sitten rakennustyömaalla, jonne kirvesmiehet tekivät sängyt kakkosnelosista ja lastulevystä, minulle myös yöpöydän. Betonilattialle levitin suojaksi kertakäyttölakanan ja toisen ikkunaan. Toisena kesänä olimme Angelissa, joka oli tuolloin vielä sähkötön kylä. Tutuksi tulivat myös Saariselän, Kilpisjärven ja Karesuvannon työmaat.” 1970–80-lukujen vaihteessa Sisko oli kesätöissä piirirakennustoimistossa Oulussa. Sitä kautta tuli myös diplomityöaihe rakennushallitukselle. Se käsitteli peruskorjausten taloudellisuutta. ”Jo ennen valmistumistani muutimme etelään. Tuolloin ajatuksena oli jossain vaiheessa paluu pohjoiseen. – Mutta työkuviot ovat menneet toisin. Ehkä eläkevuosina”, Sisko miettii. Kun suuri osa läheisistä, myös molemmat lapset, tyttö ja poika, asuvat pääkaupunkiseudulla, muuttoajatus tosin tuntuu kaukaiselta.

Kolme työhakemusta

Ensimmäinen valmiin DI:n työpaikka oli rakennesuunnittelijana Insinööritoimisto Kaista & Sebbaksella. ”Se oli itsellenikin yllätys”, Sisko nauraa. ”Aloitin näet työnhaun tomerasti tutkimalla sunnuntain Hesaria. Lähetin hakemuksen kaikkiin kolmeen lehdessä olleeseen rakennusalan paikkaan: IVO:lle, Hakaan ja Kaista & Sebbakselle, josta tuli heti haastattelukutsu. En ollut opiskelujen missään vaiheessa orientoitunut rakennesuunnitteluun, mutta ajattelin mennä harjoittelemaan työpaikkahaastattelussa käymistä. Kun haastattelua oli kulunut puolisen tuntia, minulta kysyttiin, laitetaanko nimet sopimukseen. Siinä vaiheessa ei ollut kanttia sanoa, etten minä ollut tänne tulossakaan.” Vajaat kolme vuotta rakennesuunnittelijana oli Siskon mukaan hyvä kokemus: ”Toimistorakennusosastolla oli hyviä kokeneita kollegoita ja Rakentajain kalenteristakin sai apua. Tulevaa varten oli rohkaisevaa huomata, että pärjää ja osaa sellaisissakin hommissa, joita itse ajatteli kaikista vähiten osaavansa.”

Koulu- ja asuntohallituksessa kustannuksia valvomassa

Rakennesuunnitelijakipinä ei kuitenkaan roihahtanut. Siinä vaiheessa kun perheeseen syntyi esikoinen, Sisko alkoi tähyillä toisentyyppisiin tehtäviin. ”Olin jonkin aikaa kouluhallituksessa, työni liittyi koulurakennusten taloudellisuuteen ja valtionapuihin. Teimme mm. rakennushallituksen kustannusporukan kanssa yhteistyössä rakentamisen taloudellisuuteen liittyviä kehittämisprojekteja. Tuohon aikaan alkoi myös Haahtelan Kustannustieto-kirjan julkaiseminen.” ”Eräässä hankkeessa teimme yhteistyötä asuntohallituksen kollegoiden kanssa. Innostuin asuntorakentamisesta ja hain töitä sieltä.” Asuntohallituksessa Sisko vastasi valtion lainoittamisessaan edellyttämästä kustannusvalvonnasta ja rakennuttamisen ohjauksesta sekä hyvien urakointi- ja rakentamistapojen noudattamisesta. ”Toisin kuin nyt, silloin tosiaan tehtiin paljon valtion tukemaa tuotantoa. Rahoista taisteltiin. Kustannuksia vahtivana hintapomona pääsin näkemään koko Suomen rakentamista: rakennusliikkeet, rakennuttajat ja kuntien asuntoihmiset tulivat tutuiksi”, hän kertoo.

Muutos ARA:ksi pahimpaan lama-aikaan

Asuntohallitus lakkautettiin vuoden 1993 lopulla. Muutos Valtion asuntorahasto ARA:ksi ajoittui juuri pahimpaan lama-aikaan. ”Muutosvaihe oli rankkaa, kun ihmiset olivat epävarmoja työpaikoistaan. Vain viitisenkymmentä silloisista 200:sta asuntohallituslaisesta siirtyi ARA:aan”, Sisko muistelee. Lamassa oli se hyvä puoli, että silloin tehtiin taas paljon ARA-tuotantoa. ”Joka tuolloin pelasti Suomen rakennusalan. Esimieheni sanoikin , että Siskon huoneeseen johtaa kuravana, kun kohteitaan edistämään pyrkiviä rakennuttajia ja rakentajia kävi niin paljon”, Sisko kertoo. Läheskään kaikkia rakentamisen aloituspäätöksiä odottavia hankkeita ei voitu lainoittaa ja Siskon vastuulla oli hankkeiden valinta taloudellisuuskriteerien perusteella. ARA:ssa hän teki ja kehitti kustannuspuolta. Uudessa virastossa oli hänen mukaansa innostunut henki. ”Tehtiin yhteiskunnallisesti merkittävää palvelutyötä. Samanlainen lähestymistapa minulla on tässä nykyisessä työssäni; rakentamisen ja rakennuttamisen lisäksi työ on kaupungin asuntopoliittisten linjausten toteuttamista ja ihmisten asumisoloihin vaikuttamista ja tämä näkökulma lisää työn mielenkiintoa merkittävästi.”

Tavallisia taloja ei enää tehdä

Nelikymppisenä, vuonna 1996, Siskosta tuli Helsingin kaupungin asuntotuotantotoimisto ATT:n toimitusjohtaja. ”Minulla on ollut hyvä onni, kun olen päätynyt ja päässyt sellaisiin töihin, joista olen pitänyt. Innostusta on aina riittänyt.” Siskon ATT-aikana rakentaminen on muuttunut paljon. ”Uusia haasteita monessa mielessä on tullut koko ajan. ’Tavallisia’ taloja ei oikeastaan tehdä enää lainkaan. Rakennuspaikat ovat vaikeampia sekä maaperäolosuhteiltaan että logistisesti, tekniikat ovat muuttuneet. Laatu, vastuu ympäristöstä ja kaupunkikuvasta, kestävä rakentaminen ja energiatehokkuuden parantaminen ovat korostuneet. Ja kaikki tämä pitäisi tehdä kohtuuhinnalla muuttuvissa suhdannetilanteissa. ”

Suunnitteluun panostettava

ATT on Siskon aikana ollut asuntorakentamisen suunnannäyttäjä. ”Jonkun pitää tehdä, jotta muillekin syntyy paineita.” Rakennusala on hänen mukaansa ehkä turhankin perinteinen. ”Uutta ajattelua ja uusia kokeiluja tarvitaan, tietysti riskit analysoiden ja tekemällä kaikki mahdollinen, jotteivät riskit realisoidu.” ATT on panostanut paljon arkkitehtuuriin. Se järjestää pienimuotoisia suta-, suunnitteluja tarjouskilpailuja, joihin kutsutaan neljä-viisi osallistujaa ilmoittautuneista arkkitehtitoimistoista. Ne tekevät luonnokset kohteesta ja tarjouksen suunnittelusta. ATT maksaa ehdotuksista palkkion, voittaja valitaan ehdotusluonnosten laatuarvioinnin perusteella. ”Painotamme laatua, emme hintaa”, Sisko korostaa. ”Suunnittelijat ovat rakennuttajan tärkeitä luottohenkilöitä. Suunnittelupanostus hankkeeseen on marginaalinen, mutta siitä tinkimällä voidaan tehdä valtavia virheitä”, hän perustelee. ”Haluamme tehdä huipputuotteita, mikä ei suinkaan tarkoita, että talo olisi kallis, vaan sen hinta-laatusuhde on oikea”, hän tiivistää.

Kaikkia materiaaleja tarvitaan

Entä materiaalit? ”Terästaloja en ole itse ollut tekemässä, kaikkia muita kyllä”, Sisko vastaa. Pari vuotta sitten Vuoden Betonirakenne -tunnustuksenkin saanut Helsingin Flooranaukion talo oli hyvä esimerkki innovatiivisesta betonirakentamisesta. Parhaillaan ATT:llä on menossa myös puurakentamiskohteita. ”Kaikkia materiaaleja tarvitaan”, Sisko linjaa ja toivoo samalla että materiaalien välinen kisa tuo paineita kehittää uudentyyppisiä ratkaisuja. ”Tiukka materiaalimääräys kaavatasolla on mielestäni outo lähestymistapa. Meille ihannetilanne olisi se, että voisimme kilpailuttaa kohteen ja toteuttaa sen kulloinkin kilpailukykyisimmäksi todettavilla materiaaleilla.”


Ylemmän kuvan kuvateksti Betoni-lehdessä: Ihmisten asumisodotukset ja tarpeet ovat muuttuneet ja muuttuvat. Sisko Marjamaa vastaa asuntorakennuttajana siitä, että pääkaupungin asuntotarjonnassa otetaan tarpeet huomioon. Sama päämäärä hänellä on ollut lukuisissa luottamustehtävissä esimerkiksi Rakli:ssa, RALA:ssa, ASRA:ssa, Kiinteistöliitossa ja Asuntoreformiyhdistyksessä.

Alemman kuvan kuvateksti Betoni-lehdessä: Isä osti pellolaisen Sisko Marjamaan ensimmäiset sukset naapurinmieheltä, joka sattui olemaan Eero Mäntyranta. Ei ihme, että palo hiihtämiseen on säilynyt läpi vuosikymmenien. Siskon kesälaji on puolestaan golf ”ja mökkeily aina kun mahdollista”. Lukemista ja teatteria voi harrastaa vuodenajasta riippumatta.

Kirjoittanut: Sirkka Saarinen
Julkaistu Betoni-lehdessä 2/2013
Linkki: https://betoni.com/wp-content/uploads/2 ... _84-86.pdf

Huom! Alleviivaukset Sillin tekosia.
Kauden kalasuositus: Jalostajan Saaristosilli & Sipulisilli

Dope Boy
Axel Foley
Viestit: 2021
Liittynyt: To Marras 17, 2016 10:52 pm

Re: Työpaikkakiusaamista Helsingin kaupungilla

Viesti Kirjoittaja Dope Boy »

Varmaan melkein joka firmassa suomessa on jonkinlaista kiusausta.
"If you aim for a king, you better not miss"

Silli
Axel Foley
Viestit: 2179
Liittynyt: La Elo 25, 2018 12:28 pm

Re: Työpaikkakiusaamista Helsingin kaupungilla

Viesti Kirjoittaja Silli »

Dope Boy kirjoitti:Varmaan melkein joka firmassa suomessa on jonkinlaista kiusausta.
Meinaatko että pitäisi painaa villaisella tämä Marjamaan keissi?
Kauden kalasuositus: Jalostajan Saaristosilli & Sipulisilli

jepulis82
Perry Mason
Viestit: 3915
Liittynyt: Ma Kesä 19, 2017 5:28 am

Re: Työpaikkakiusaamista Helsingin kaupungilla

Viesti Kirjoittaja jepulis82 »

Dope Boy kirjoitti:Varmaan melkein joka firmassa suomessa on jonkinlaista kiusausta.
Varmaan on monessa työpaikassa kiusaamista Suomessakin. Tää Marjamaa on vaan yksi keissi, mutta hyvä että korkeassakin virassa olevat kusipäät saavat edes joskus itsekin paskaa niskaan.

Vaikka onhan se vähän niin kuin maan tapa, että byrokraatit ovat jumalasta seuraavia, ja niitä ei voi saada mistään vastuuseen.
"Those who want respect, give respect."

Silli
Axel Foley
Viestit: 2179
Liittynyt: La Elo 25, 2018 12:28 pm

Re: Työpaikkakiusaamista Helsingin kaupungilla

Viesti Kirjoittaja Silli »

Tämä ei sinänsä liity Sisko Marjamaan keissiin, mutta yleisellä tasolla on kiinnostavaa, että näitä työpaikkakiusausjuttuja on nyt useampia käsiteltävänä. Puskaradion kautta olen kuullut, että uusia kiusausjuttuja on myös tuloillaan. Yhteistä näille kaikille taitaa olla, että pomoja ja jopa isojen organisaation ylimpään johtoon kuuluvia pomoja epäillään alaistensa kiusaamisesta. Voi mennä pomojen pestejä vaihtoon jne.
Poliisijohtoa epäiltynä useista rikoksista Lounais-Suomessa – kyse työpaikkakiusaamisesta, esitutkinta alkoi

Poliiseja epäillään työturvallisuusrikoksista ja virkavelvollisuuden rikkomisesta sekä toista poliisia lisäksi työsyrjinnästä.

Lue lisää YLE:n sivuilta: https://yle.fi/uutiset/3-10664869
Kauden kalasuositus: Jalostajan Saaristosilli & Sipulisilli

Silli
Axel Foley
Viestit: 2179
Liittynyt: La Elo 25, 2018 12:28 pm

Re: Työpaikkakiusaamista Helsingin kaupungilla

Viesti Kirjoittaja Silli »

Siltä varalta, että joku haluaa tutustua tarkemmin myös yllä mainittuun poliisijohdon työpaikkakiusaamisen tapaukseen, niin siitä on nyt avattu oma ketjunsa: https://murha.info/phpbb2/viewtopic.php?f=20&t=27151
Kauden kalasuositus: Jalostajan Saaristosilli & Sipulisilli

Doctor Lecter
James Bond (Daniel Graig)
Viestit: 17032
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Työpaikkakiusaamista Helsingin kaupungilla

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter »

Rajusta työpaikkakiusaamisesta syytetty Helsingin korkea johtaja sai tuomion työsyrjinnästä – Alaiset kertoivat raivokohtauksista ja julkisesta nöyryyttämisestä

ATT:n entinen toimitusjohtaja Sisko Marjamaa siirrettiin syrjään toimestaan jouluna 2017.

HELSINGIN kaupungin asuntotuotantotoimiston entinen toimitusjohtaja Sisko Marjamaa sai tuomion työsyrjinnästä ja virkavelvollisuuden rikkomisesta. Helsingin käräjäoikeus antoi tuomion torstaina. Marjamaa tuomittiin 1 800 euron sakkorangaistukseen.

Poliisitutkinta ATT:ssä alkoi, kun eräs entinen työntekijä teki rikosilmoituksen kohtelustaan. Torstaina annetussa tuomiossa on kyse vuosina 2016 ja 2017 tapahtuneesta, yhteen henkilöön kohdistuneesta, syrjinnästä.
Helsingin Sanomat
19.9. 13:32

Siirrettiin syrjään... Polkee jalkaa, nakkelee niskojaan siis jossain muualla? Marjamaalla kuulemma voimakkaita vaikeuksia hahmottaa syyllistyneensä mihinkään rikokseen.

Mutta mutta... mielenkiintoista on se, että puolustusvoimissa tapahtuneesta kiusaamisesta/huutamisesta/rähjäämisestä syyteharkintaan joutuu myös huutajan yms. esimies. Onko pv:ssa ja kaupungilla eri säännöt? Entä yksityisellä puolella? Missä työpaikassa "saa" huutaa ilman, että esimies joutuu vastuuseen? Ovatko näihin suojatyöpaikkoihin poliittisin perustein valitut jakkukalkkunat lain yläpuolella?

Lehtitietojen mukaan "KRP siirtää puolustusvoimien entisen komentajan tutkinnan syyteharkintaan, koska tämän alaisen alainen käyttäytyi sopimattomasti eikä toimenpiteitä epäilyn mukaan aloitettu riittävän nopeasti".

Koska Marjamaa oli huutanut yms. noin 20 vuotta, niin saman logiikan mukaan KRP:n pitäisi tutkia esimiehensä Anni Sinnemäen (vihr) toiminta ja lähettää epäily syyteharkintaan koska kärsineiden alaisten mukaan kaupunki ei ryhtynyt toimiin?
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

ReissuLasse
Jessica Fletcher
Viestit: 3218
Liittynyt: To Touko 07, 2015 6:47 pm

Re: Työpaikkakiusaamista Helsingin kaupungilla

Viesti Kirjoittaja ReissuLasse »

No toihan tuli kun herra insinöörille ei annettu rukoshetkiä. Siinä ois kannattanu rekrytoinnissa hiukan olla pelisilmää ettei homma mee noin pitkälle.

takka
Frank Drebin
Viestit: 385
Liittynyt: Ma Elo 01, 2016 8:54 pm

Re: Työpaikkakiusaamista Helsingin kaupungilla

Viesti Kirjoittaja takka »

Doctor Lecter kirjoitti:
To Syys 19, 2019 1:57 pm
Koska Marjamaa oli huutanut yms. noin 20 vuotta, niin saman logiikan mukaan KRP:n pitäisi tutkia esimiehensä Anni Sinnemäen (vihr) toiminta ja lähettää epäily syyteharkintaan koska kärsineiden alaisten mukaan kaupunki ei ryhtynyt toimiin?
Naulan kantaan. Ainakaan julkisuudessa ei ole ollut tietoja siitä, että Marjamaan esimiehiä olisi tutkittu poliisin toimesta. Lehdissä kirjoiteltiin aikanaan, että Marjamaan alaiset olisivat kirjelmöineet tämän käyttäytymisestä kaupungin johdolle, mutta mitään ei tapahtunut. Kiusaajan toimia päinvastoin vähäteltiin.

Sisko Marjamaan tapaus antaa kamalan kuvan paitsi hänestä itsestään myös Helsingin kaupungista työnantajana.

takka
Frank Drebin
Viestit: 385
Liittynyt: Ma Elo 01, 2016 8:54 pm

Re: Työpaikkakiusaamista Helsingin kaupungilla

Viesti Kirjoittaja takka »

No niin, Marjamaan on nyt todettu kiusaajaksi ihan tuomioistuimen päätöksellä. Myös Helsingin kaupungille kajahti tuomio siitä, että se oli sulkenut silmänsä Marjamaan rikoksilta.

Alla Marja Salomaan juttu, HS 11.12.2019

HELSINGIN käräjäoikeus on tuominnut Helsingin kaupungin asuntotuotantotoimiston (ATT) toimitusjohtajana toimineen Sisko Marjamaan työturvallisuusrikoksesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta 35 päiväsakon rangaistukseen.

Käräjäoikeus on lisäksi tuominnut Helsingin kaupungin 15 000 euron yhteisösakkoon.

Näiden lisäksi Marjamaan on korvattava työpaikkakiusaamisen uhrille kärsimyksestä 2 500 euroa, tilapäisestä haitasta 1 400 euroa ja oikeudenkäyntikuluista 16 368 euroa.

ATT:nä ennen tunnettu Helsingin asuntotuotantotoimisto vaihtoi vuoden 2017 kesäkuussa nimensä Asuntotuotannoksi.


TUOMIO koskee vuoden mittaista jaksoa vuosilta 2016–2017. ATT:n työntekijä joutui käräjäoikeuden mukaan tuolloin kokemaan esimiehenä toimineen Marjamaan toistuvaa ja pitkäaikaista epäasiallista kohtelua.

Käräjäoikeus on katsonut, että asianomistajaan kohdistettu kurinpitomenettely ja osa työnjohdollisista toimista ovat olleet asiattomia. Kurinpitomenettelyä todistanut työsuojeluvaltuutettu on oikeudenistunnossa luonnehtinut tilanteita ”hämmentävinä ja epäasiallisina”.

Marjamaa on kohdellut asianomistajaa epäkunnioittavasti, loukkaavasti ja mitätöivästi, mikä on ilmennyt epäkunnioittavana elekielenä, osaamisen kielteisenä arvosteluna, työsaavutusten mitätöintinä ja vähättelynä muiden läsnä ollessa.

Epäasiallisesta kohtelusta on aiheutunut sen luonteen vuoksi haittaa ja vaaraa asianomistajan terveydelle.

Työntekijä sai lopulta potkut ATT:n organisaatiouudistuksen yhteydessä. Kaupunki on sopinut irtisanomista koskeneen riidan käräjäsalin ulkopuolella.

HELSINGIN käräjäoikeus pitää raskauttavana, ettei kaupunki ryhtynyt riittäviin toimenpiteisiin epäkohdan poistamiseksi, vaikka alaiset viestittivät toimitusjohtajan menettelystä ja uhrin epäasiallisesta kohtelusta lukuisia kertoja.

Sähköposteista ilmenee, että Helsingin kaupungin johdolle oli jo vuoden 2016 alussa välitettyä tietoa siitä, miten epäasiallisesti Marjamaa joitakin alaisiaan kohteli. Yhden viestin oli allekirjoittanut kymmenen työntekijää, jotka kertoivat, ettei työilmapiiri ATT:ssä ollut hyvä.

Alaiset olivat ottaneet yhteyttä sekä maankäytön entiseen apulaiskaupunginjohtajaan Hannu Penttilään kuin myös hänen seuraajaansa Anni Sinnemäkeen. Myös henkilöstötoimikuntaan osallistuneelle entiselle kiinteistöviraston johtajalle Jaakko Staufferille oli kerrottu Marjamaan käytöksestä.

Kukaan ei puuttunut ongelmiin. Penttilä myönsi Marjamaalle yhdessä vaiheessa vuorotteluvapaata, mutta tarkempaa selvitystä ATT:n tilanteesta ei tuolloinkaan tehty.

Käräjäoikeuden mukaan on selvää, että Helsingin kaupunki on ollut tietoinen alaisten epäasiallisesta kohtelusta jo ennen vuoden 2017 kevättä.

Oikeuden mukaan kaupunki ei ole noudattanut omistajayhteisöltä vaadittavaa huolellisuutta ja varovaisuutta työturvallisuusrikoksen ehkäisemiseksi. Tämän vuoksi Helsingin kaupunki on tuomittu yhteisösakkoon.

OIKEUDESSA useat todistajat kertoivat yhdenmukaisesti, miten Marjamaa kohteli uhria kokoustilanteissa. Hän tuhahteli, huokaili, puhui ohi tai käänsi selkänsä uhrille. Todistajien mukaan muut kokouksiin osallistuneet eivät saaneet osakseen samantyyppistä kohtelua.

Oikeuskäsittelyn uhri ei ole ollut ainoa kyykytyksen kohde ATT:ssä

HS haastatteli vuoden 2017 toukokuussa kuutta ATT:n entistä työntekijää, joista osa oli joutunut kiusaamisen kohteeksi, osa taas todistanut kiusaamista.

ATT:n työntekijöiden mukaan johtajan käytöksessä yhdistyivät raivokohtaukset, eristäminen, pilkkaaminen, julkinen nöyryyttäminen sekä työntekijöiden vahtiminen ja muu asiatonta käytöstä.

Erään kaupungilla vuosikymmeniä työskennelleen henkilön mukaan kiusaaminen oli jatkunut jo lähes 20 vuotta ja pahentunut vuosien saatossa.

Marjamaa siirrettiin vuoden 2017 joulukuussa syrjään johtajan tehtävistä.

MARJAMAA sai viime syyskuussa tuomion myös työsyrjinnästä ja virkavelvollisuuden rikkomisesta. Helsingin käräjäoikeus tuomitsi hänet 1 800 euron sakkorangaistukseen.

Marjamaa oli jättänyt tekemättä työsopimuksen projekti-insinöörin tehtävään jo valituksi tulleen henkilön kanssa, kun hänelle selvisi, että miehen uskonto edellytti rukoushetkiä työpäivän aikana.

Aluehallintoviraston mukaan Helsingin kaupungin entiselle työntekijälle olisi voitu järjestää rukoushetket esimerkiksi ruokataukojen yhteydessä.
Avi: Työnantaja voi kieltää rukoushetket kesken työpäivän – Helsingin syrjintä­tapauksessa insinöörin rukoilu olisi kuitenkin voitu järjestää
20.9. 8:33

Vastaa Viestiin