Pasi Aaltonen -surmattu Tampereella v.2002

Suomessa tapahtuneet vielä selvittämättömät henkirikokset
Avatar
ABC
Michael Knight
Viestit: 4320
Liittynyt: To Touko 31, 2007 2:23 am

Re: Pasi Aaltonen -surmattu Tampereella v.2002

Viesti Kirjoittaja ABC »

^ Joo, Kaustisen teoria selittää kenkienhylkääjän asun eli turvakengät. Olin jotenkin ajatellut, että kun uhri oli aseman baarissa, se olisi ollut sen vuoksi, että hän odotti junalla jotain henkilöä saapuvaksi. Siis todennäköisesti tätä pohjoisen kaveria. Ja Pasin kotona sitten olisi ajauduttu riitaan.

Mutta kun poliisi on varmasti tonkinut tuon linjan yltympäri, ja ehkä dna:kin on olemassa, niin ehkäpä tekijä sittenkin on satunnaisempi tuttavuus tai uusi suhdeviritelmä, joka oli alkanut vainoamaan Pasia. Yksi mahdollisuus on myös, että kyseessä olisi "pohjoisen kaverin" entinen tai uusi mustasukkainen kumppani - jota Aaltonen ei ehkä tuntenut ulkonäöltä ja olisi siksi erehtynyt päästämään tämän kotiinsa.

Joka tapauksessa turvakengät viittaavat siihen, että tekijä oli lähtenyt surmaamiseen johtaneeseen tapaamiseen suoraan töistä, oli työpaikka sitten missä tahansa. Eli hänellä olisi ollut työvuoro tuona iltana/päivänä tai seuraavana päivänä, jos hän ajattelin jäävänsä yöksi - viimeinen vaihtoehto edellyttää jonkinlaista suhdetta.
Every ship must sail a world.

sine qua non

Re: Pasi Aaltonen -surmattu Tampereella v.2002

Viesti Kirjoittaja sine qua non »

Muualta tulleen tappajan tai ainakin sellaisen, joka ei vielä tuntenut Tamperetta hyvin, puolesta voisi puhua se(kin), millaiseen paikkaan kengät jätettiin. Ratinan suvannolle on lyhyt matka Satamakatu viidestä, ja sinne jos olisi käynyt heittämässä kengät, olisi niiden löytäminen ollut ainakin paljon työläämpää, jos ei mahdotonta (ellei joku olisi ollut todistamassa kenkien veteen heittoa ja poimimassa niitä pian vedestä ylös). Vedessä veri- ym. eriteroiskeet olisivat, jos eivät kokonaan, niin ainakin isolta osin peseytyneet pois. Tietysti on mahdollista, että tekijä on paniikissa vain nopeasti halunnut jalkineista eroon kovin paljon miettimättä, mihin ne jättää.

vasikka
Javier Pena
Viestit: 1848
Liittynyt: Ke Huhti 18, 2007 5:05 pm

Re: Pasi Aaltonen -surmattu Tampereella v.2002

Viesti Kirjoittaja vasikka »

Kuukauppi kirjoitti:Vasikka, esitit joskus teorioita että tekijä olisi ulkopaikkakuntalainen. Oletko edelleenkin sitä mieltä?
Itse puollan tuota et tekijä voi aivan hyvinki olla esim. pohjosesta.
Ei minulla ole sen suhteen mitään kovin ehdotonta näkemystä. Ajatus tuli siitä, kun olen ulkopaikkakuntalaisena itse pyörinyt usein noilla kulmilla Tampereella käydessäni. Siihen tosin saattaa vaikuttaa vähän sekin sattuma, että eräs hyvä kaverini asui Satamakadulla lähellä tapahtumapaikkaa. Siitä sen teorian keksin heittää ja sitten toisaalta poliisi on sanonut, että tekijä ei luultavasti ole Tampereen gay piireissä tunnettu. Ja on tähän teoriani vaikuttanut sekin seikka, että poliisi ei suoraan ole sanonut tekijän ottaneen jalkaansa Pasin kengät. Oliko tekijä siis matkamies, jolla oli mukanaan kahdet kengät. Oliko turvakengät työkengät vai sellaiset, joita käytetään muutenkin? Toisaalta silminnäkijät eivät ole mistään isosta matkalaukusta kertoneet kaiketi. Oliko reppua mukana? Mitkä keikkatyöammattilaiset käyttävät turvakenkiä?
Ilmeisesti Sievin turvajalkineita on myyty suhteellisesti enemmän Sievin lähialueella kuin Tampereella. Aaltosen kotoa ei ole pitkä matka myöskään juna-asemalle. Ihan spekulaatiotahan tämä vain on, eikä mikään yksittäinen asia kovin vahvasti viittaa ulkopaikkakuntalaiseen, mutta monet seikat yhdessä voisivat mielestäni puoltaa teoriaa. Tekijän toiminta ei ole ollut kovin organisoitua ja hänestä on jäänyt merkittäviä vihjeitä ja kahden ihmisen todentama melko tarkkakin silminnäkijä havainto. Silti hän on vuosienkin jälkeen saattamatta rikosoikeudelliseen vastuuseen.



Sivulla 9 asiamies tai joku sentapainen nimimerkki pohdiskeli, että asunnossa olisi harrastettu miesten välistä seksiä, koska tekijältä oli jäänyt sukka. Se on tietenkin mahdollista. Minulla on kuitenkin ehdottaa toinen mahdollinen selitys. Tekijällä oli turvakengät jalassa hänen potkiessaan ja puukottaessaan Pasia. Tekijän kengille ja päälle roiskui verta. Tekijä luultavasti pyrki pesemään kenkiään ja saattoi jopa käydä suihkussa. Kerrottiin asunnosta löytyneen tekijälle kuuluva jalan jälki. Ei kai sellaista jälkeä oikein jää, jos vain riisuu sukat aktia varten. Tekijä ei ehkä pimeässä ja kiireessä jäänyt etsimään omaa sukkaansa. Omia kenkiään hän luultavasti kantoi mukanaan siksi, että ne oli märät. Tämä taas johtui siitä, että hän oli pessyt niistä pois verta. Sitten hän otti jalkaansa joko Pasin kengät tai sitten hänellä oli omat toiset kengät mukanaan. Poliisikaan ei luultavasti tiedä kumminko päätellen siitä, kuinka asiasta on tiedotettu.

Avatar
ABC
Michael Knight
Viestit: 4320
Liittynyt: To Touko 31, 2007 2:23 am

Re: Pasi Aaltonen -surmattu Tampereella v.2002

Viesti Kirjoittaja ABC »

Rupesin miettimään, että oliko Aaltonen työtön ja jos oli, millä hän eli? Asunto keskustassa ja koiraharrastus vaativat rahaa. Ei kai hän heittänyt prostituutiokeikkaa rahapulassa? Tällaiseen asemaan ajautuminen varmasti olisi myös jotain sellaista, mikä vaivaisi ihmistä ainakin alkuvaiheessa. Monet ammattilaisethan sanovat ohjeeksi, että keikkaa pitäisi heittää vain, kun siihen ei ole absoluuttista pakkoa - pakkotilanteessa oleva on heikommilla. Spekuloin siksi, että entä jos tappaja ei olekaan homoseksuaalina tunnetu, vaan ihan heteromies, joka oli lähtenyt kokeilemaan rahasta ja sitten joku meni vikaan. Tämä heteroteoria on täällä aiemminkin esitetty, mutta prostituutioyhteys merkitsisi, ettei Aaltosella ja tappajalla olisi ollut ehkä mitään muuta aiempaa yhteyttä kuin joku ilmoitus ja siihen vastaaminen. Poliisilla on tietysti tietoa näistä asioistakin, mutta toisaalta keikkoja ei heitetty omalla "virallisella" puhelimella asioiden vaan ostettiin kännyyn puhelinaikakortteja. Entä jos surmaaja vei tämän puhelimen mukanaan? Omat veriset vaatteensa hänen on myös täytynyt viedä kassissa pois, vaikka poliisi ei olekaan kommentoinut muita kantamuksia kuin niitä kenkiä.
Every ship must sail a world.

L'amourha
Jessica Fletcher
Viestit: 3070
Liittynyt: To Elo 24, 2017 8:02 pm

Re: Pasi Aaltonen -surmattu Tampereella v.2002

Viesti Kirjoittaja L'amourha »

Työttömäksihän tuo mainittiin heti jutun aloituksessa.
Lennox kirjoitti:
Aaltonen oli työskennellyt vuosikausia tarjoilijana eri ravintoloissa Tampereen seudulla. Ennen kuolemaansa hän oli kuitenkin työttömänä, mutta etsi itselleen aktiivisesti uutta työpaikkaa. Hän oli jopa suunnitellut hakeutuvansa pieneläinhoitajan koulutukseeen.
Surfin' USA - Parasta waterboarding-musaa ikinä

Avatar
sdude
Sofia Karppi
Viestit: 406
Liittynyt: To Heinä 12, 2007 9:56 am

Re: Pasi Aaltonen -surmattu Tampereella v.2002

Viesti Kirjoittaja sdude »

Mielestäni surma liittyy jotenkin siihen, mitä Pasin sanottiin pelänneen. Kun hän oli harkinnut pohjoiseen muuttamista, jos oikein muistan, pelon aiheuttaja lienee jossain eri ilmansuunnassa kuin pohjoisessa; etelä-Suomessa tai Tampereella/lähistöllä.

Toi vaikuttaa tarjoilijan tekosilta. En tiedä tarjoilijoiden työajoista, mutta kai joku vuoro voisi päättyä jossain puolenyön tietämissä/aikaisemmin illalla? Toisaalta ihan lähellä on myös Takon kartonkitehdas, jonka iltavuoro päättyi kai joskus klo 22 pintaan? Valkoinen paita ei taas oikein sovellu niin hyvin paperimiehelle, toki voinut varata sen pukkariin, mutta miksei sitten olisi varannut myös menokenkiä. Ehkä joitain homoja kiihottaa tuollaiset työkengät/turvakengät.
There are some people who always feel happy. They're called psychopaths

LongTimeNoSee
Susikoski
Viestit: 47
Liittynyt: Pe Elo 03, 2018 10:03 am

Re: Pasi Aaltonen -surmattu Tampereella v.2002

Viesti Kirjoittaja LongTimeNoSee »

ABC kirjoitti:Rupesin miettimään, että oliko Aaltonen työtön ja jos oli, millä hän eli? Asunto keskustassa ja koiraharrastus vaativat rahaa. Ei kai hän heittänyt prostituutiokeikkaa rahapulassa?
Tuhansia työttömiä asuu suurten kaupunkien keskustoissa ja osalla heistä on lemmikkejäkin. Veikkaan että vähemmistö heistä harjoittaa prostituutiota.

vasikka
Javier Pena
Viestit: 1848
Liittynyt: Ke Huhti 18, 2007 5:05 pm

Re: Pasi Aaltonen -surmattu Tampereella v.2002

Viesti Kirjoittaja vasikka »

Ketjun avausviestissä kerrottiin, että Pasin asiat Tampereella eivät olleet täysin kunnossa ja hän saattoi pelätä jotain. Hän oli työtön tarjoilija ja suunnitteli hakeutuvansa pieneläinhoitajan koulutukseen ja muuttoa Kemijärvelle. Kerrottiin, että hänellä ei tiettävästi ollut kumppania kuolemansa aikoihin. Koirat olivat tekohetkellä suljettuna toiseen huoneeseen. Mustasukkaisuus motiivia ei ole suljettu pois.

Mitähän sillä tarkoitetaan, että asiat Tampereella eivät olleet täysin kunnossa? Tapailiko tai oliko Pasi tapaillut henkilöä, joka oli uhkaillut tai pahoinpidellyt häntä aiemmin? Vai oliko hän sekaantunut johonkin sellaiseen, että joutui pelkäämään esimerkiksi velanverijöitä? Johonkin sen suuntaiseenhan tuo kerrottu laittaa ajatuksia. Kyllähän aktiivihomojen kulttuurissa varsin yleisesti myös ABC:n pohtimaa maksullista tai maksutontakin seuraa tarjotaan. Eikä ihmiset niistä kovin paljoa ulkopuolisille huutele. Silminnäkijähavainto on nuoresta miehestä. Luulisi kuitenkin poliisin mahdolliset tuollaiset kuviot saaneen selville ja jotenkin selkeämmin ilmaisseet. Itse en siis oikein pidä maksulliseen seuraan liittyvää motiivia todennäköisenä.

Oliko tekijä joku johon P.A oli tutustunut koiraharrastuksen kautta? Koiria on tietysti ihmisillä paljon muutenkin. Nyt kuitenkin uusi julkisuuteen kerrottu teknisessä tutkinnassa selville saatu seikka viittaa tekijän olleen tekemisissä koirien kanssa. Kyse ei kuitenkaan ole Pasin koirista.

Yksi linja, jonka olisin itse tutkinnassa ottanut erityisesti tarkasteluun on se, että tekijä on saattanut hankkia itselleen samanlaiset turvakengät hyvin pian teon jälkeen.

Kuukauppi
Susikoski
Viestit: 33
Liittynyt: Ma Elo 21, 2017 10:38 pm

Re: Pasi Aaltonen -surmattu Tampereella v.2002

Viesti Kirjoittaja Kuukauppi »

vasikka kirjoitti:Ketjun avausviestissä kerrottiin, että Pasin asiat Tampereella eivät olleet täysin kunnossa ja hän saattoi pelätä jotain. Hän oli työtön tarjoilija ja suunnitteli hakeutuvansa pieneläinhoitajan koulutukseen ja muuttoa Kemijärvelle. Kerrottiin, että hänellä ei tiettävästi ollut kumppania kuolemansa aikoihin. Koirat olivat tekohetkellä suljettuna toiseen huoneeseen. Mustasukkaisuus motiivia ei ole suljettu pois.

Mitähän sillä tarkoitetaan, että asiat Tampereella eivät olleet täysin kunnossa? Tapailiko tai oliko Pasi tapaillut henkilöä, joka oli uhkaillut tai pahoinpidellyt häntä aiemmin? Vai oliko hän sekaantunut johonkin sellaiseen, että joutui pelkäämään esimerkiksi velanverijöitä? Johonkin sen suuntaiseenhan tuo kerrottu laittaa ajatuksia. Kyllähän aktiivihomojen kulttuurissa varsin yleisesti myös ABC:n pohtimaa maksullista tai maksutontakin seuraa tarjotaan. Eikä ihmiset niistä kovin paljoa ulkopuolisille huutele. Silminnäkijähavainto on nuoresta miehestä. Luulisi kuitenkin poliisin mahdolliset tuollaiset kuviot saaneen selville ja jotenkin selkeämmin ilmaisseet. Itse en siis oikein pidä maksulliseen seuraan liittyvää motiivia todennäköisenä.

Oliko tekijä joku johon P.A oli tutustunut koiraharrastuksen kautta? Koiria on tietysti ihmisillä paljon muutenkin. Nyt kuitenkin uusi julkisuuteen kerrottu teknisessä tutkinnassa selville saatu seikka viittaa tekijän olleen tekemisissä koirien kanssa. Kyse ei kuitenkaan ole Pasin koirista.

Yksi linja, jonka olisin itse tutkinnassa ottanut erityisesti tarkasteluun on se, että tekijä on saattanut hankkia itselleen samanlaiset turvakengät hyvin pian teon jälkeen.
Tuo että tekijä on kuitenki kuljettanu useita metrejä kenkiä mukana, pois rikospaikalta ja hylänny ne porttikongiin
Syrjään, viittaa siihen, että tekijällä on ollu jonkilainen tarkotus piilottaa kengät, päästä niistä eroon. Uskon, että ajatteli ettei kukaan keksi yhdistää kenkiä tähän murhaan, mutta toisin kävi.
Sitäkin miettiny monesti missähän vaiheessa murhaaja liittyi pasin seuraan?
Jännä ettei nuitten kenkien perusteella ole tekijää löydetty vaikka kyseisen jalkine mallin ostaja tilastoja voi vielä tarkkailla. Kenkämalli oli poikkeuksellisen uusi.

Green
Susikoski
Viestit: 48
Liittynyt: Pe Kesä 06, 2014 12:49 pm

Re: Pasi Aaltonen -surmattu Tampereella v.2002

Viesti Kirjoittaja Green »

Aamulehti 26.10.2018

"Helteisenä päivänä elokuun puolivälissä vuonna 2002 Pasi Aaltonen halusi lähteä ulos. Seuraa vain ei tahtonut löytyä.

"Lähdetkö radalle?"

Tamperelaisnainen sai Aaltoselta tekstiviestin joskus alkuillasta. Nainen oli Aaltosen hyvä ystävä, mutta tänä perjantaina hän ei voinut lähteä ulos. Seuraavana aamuna piti aikaisin ajaa Ikaalisiin töihin.

Perjantai 23.8.2002 – alkuilta
Aaltonen lähti kotoaan Satamakatu 5:stä ulos yksin. Alkuillasta hän pysähtyi Koskipuiston Rosson pystybaariin.

Ilta oli hikinen. Kuuma ilmamassa oli pitänyt Tamperetta otteessaan jo pitkään, eikä edes sadetta ollut saatu helpotukseksi.

Pystybaarista Aaltonen käveli rautatieasemalla. Matkaa oli alle viisisataa metriä.

Pääsisäänkäynnin oikealla puolella, asematunnelin sisäänkäynnin vieressä sijaitsi Ale-Pub Pikajuna. Se oli vähävaraiselle hyvä paikka nauttia muutama kylmä olut, sillä baari oli yksi Tampereen halvimpia.

Aaltonen joi yleensä olutta. Jos joku tarjosi, hän saattoi kumota salmiakkikossunkin.

Mukava mutta äkkipikainen mies
Pasi Aaltonen oli 38-vuotias tarjoilija. Hän oli jäänyt työttömäksi keväällä, ja nyt rahat olivat vähissä. Tilanne ei ollut hänelle uusi, sillä 1990-luvulla hän oli asuntokauppojen takia velkaantunut pahasti ja ollut välillä lähes tyystin varaton.

Työttömäksi jäämisen aikaan hän oli suunnitellut kouluttautumista pieneläinhoitajaksi Vammalassa. Se olisi sopinut miehelle, jolla oli vaalea labradorinnoutaja, musta sileäkarvainen noutaja ja kissa. Koiriensa kanssa hän harrasti ja touhusi paljon. Vaikka rahat olivat vähissä, eläimet olivat hyvässä kunnossa. Jossain vaiheessa koulutussuunnitelma oli kuitenkin jäänyt.

Ystävän mukaan Pasi oli sosiaalinen ja hauska.

–Meillä oli tuohon aikaan tapana kerääntyä sunnuntaisin Kahdet Kasvot -pubiin, jossa pelasimme Aliasta ja Pictionarya. Pasi oli näissä kokoontumisissa innolla mukana, ystävä sanoo.

–Pasi ei osannut pätkääkään piirtää, joten porukka sai kyllä nauraa.

Aaltonen oli yleensä porukan hauskuuttaja. Silti hän saattoi olla myös äkkipikainen ja paha suustaan, jos ärsyyntyi jostakin.

Pirkanmaan käräjäoikeuden arkisto paljastaa, että kerran Aaltosen käyttäytyminen vei hänet käräjillekin. Se tapahtui hänen ensimmäisinä vuosinaan Tampereella.

Maaliskuussa 1994 hän raivostui jostakin baarissa ja heitti naispuolista tarjoilijaa muovituopilla ja löi tätä. Hän tunnusti tekonsa ja myönsi syytteen oikeaksi. Hänet tuomittiin pahoinpitelystä sakkoihin.

Sittemmin hän ei koskaan joutunut käräjille mistään rikoksesta.

Pasin elämän viimeisinä kuukausina hän oli hieman vetäytynyt ja miltei kadonnut kaveriporukasta, johon kuului muun muassa useita ravintola-alan työntekijöitä.

Aaltosen identtinen kaksoisveli kertoo, että juhannuksena 2002 hänen veljensä oli yllättäen halunnut lähteä heidän mukaansa juhannuksenviettoon. Sitä vietettiin Köyliössä.

Kaikki tuntui olevan hyvin. Samoihin aikoihin Pasi oli kuitenkin kertonut joillekin ystävistään, että jokin pelotti häntä Tampereella. Kukaan ei tiedä, mikä.

Perjantai 23.8.2002 – loppuilta
Elokuun helteessä Aaltonen joi useita annoksia alkoholia mutta ei sellaisella tahdilla, että olisi ollut tuhdissa humalassa. Ale-Pub Pikajunassa hän istui iltaa kahden miehen seurassa.

Miehet poistuivat kolmistaan, mutta sitä ei tiedetä, lähtikö kolmikko ulko-ovelta samaan suuntaan.

Kymmenen aikaan illalla ystävä sai Aaltoselta tekstiviestin.

–Viestittelimme koirista. Pasi ei enää houkutellut minua mukaan.

Ystävän mielestä Aaltosen on täytynyt tässä vaiheessa olla yksin, sillä hänellä ei seurassa ollut tapana pitää kännykkää esillä. Nyt viestinvaihto kesti tovin.

Rautatieasemalta Aaltonen käveli yökerho Mixeihin, joka sijaitsi tuohon aikaan alle 400 metrin päässä Otavalankatu 3:ssa.

Aktiivinen sinkku
Aaltonen oli sinkku, mutta seksin puutteesta hänen ei yleensä tarvinnut kärsiä. Hänen makuunsa olivat stereotyyppisen maskuliiniset miehet.

Mixei oli vuonna 2002 ainoa seksuaalivähemmistöille tarkoitettu yökerho Tampereella, mutta samaan aikaan eli vielä puistotapailun perinne. Se juonsi juurensa aikaan ennen vuotta 1971, jolloin homoseksuaaliset teot olivat rikoksia ja homojen piti tapailla salaa.

Yhteiskuntatieteiden tohtori Tuula Juvonen Tampereen yliopistosta on tutkinut seksuaalivähemmistöjen historiaa. Hänen käsityksensä mukaan Eteläpuisto oli vielä 2002 ainakin vanhemman homoväestön suosiossa.

Aaltonen todennäköisesti lenkitti usein koiriaan Eteläpuistossa. Sitä ei tiedetä, hakiko hän koskaan seksiseuraa sieltä. Sen sijaan Mixei oli hänen kantapaikkansa mutta ei suinkaan ainoa ravintola, josta hän saattoi löytää seuraa.

–Minä varoitin joskus Pasia. Hän tuntui oikein hakevan naimisissa olevia miehiä, ystävä sanoo.

Usein se myös onnistui, ja Aaltonen kertoi seikkailuistaan naureskellen. Ystävät naureskelivat mukana mutta kehottivat häntä olemaan varovainen.

Jokainen pystyi kuvittelemaan, millaisiin väärinkäsityksiin tilanteet saattoivat johtaa.

Yhtenä mahdollisena väkivallan laukaisevana tekijänä on tunnettu ilmiö nimeltä homoseksuaalinen häpeäraivo. Mies voi kokea homoseksuaalisen lähestymisen äärimmäisenä loukkauksena omalle "miehisyydelleen". Seurauksena voi olla rajua väkivaltaa ja jopa henkirikos.

Psykiatrisen vankisairaalan vastaava ylilääkäri ja Turun yliopiston dosentti Hannu Lauerma kertoo, että homoseksuaalinen häpeäraivo voi syntyä myös siten, että mies pelästyy omia homoseksuaalisia tuntemuksiaan ja yrittää tehdä ne tyhjiksi väkivallan avulla.

–Altistavia tekijöitä ovat homofobia, maskuliinisuuden korostamisella peitetty heikko itsetunto ja vanhat kulttuuriset mielikuvat homoseksuaalisuudesta äärimmäisenä heikkoutena tai saastaisuutena, Lauerma kertoo.

Perjantai 23.8.2002 – keskiyö
Kello lähestyi puoltayötä.

Aaltonen istui Mixeissä ikkunapöydässä ja jutteli jonkun miehen kanssa. Rikosylikonstaapeli Vesa Mäkinen kertoo, että kukaan ei ole kertonut tunteneensa miestä.

–Minun veikkaukseni on, että siinä istui tekijä, Mäkinen sanoo.

Mäkinen on Aaltosen henkirikoksen päätutkija ja tuntee jutun kuin omat taskunsa. Hänellä on kokemusta siitä, että henkirikos voi selvitä vuosienkin kuluttua. Mäkinen oli myös Tesoman murhan päätutkija.

Aaltonen lähti Mixeistä puolen yön tienoilla. Lähtiessään hän päätyi ratkaisuun, johon poliisi ei ole löytänyt järkevää selitystä.

Hän nousi taksiin.

Taksimatka ei tunnu loogiselta, sillä Aaltonen ajoi suoraan kotiin. Matkaa kertyi autolla noin 1,1 kilometriä Hämeenkadun ja Kirkkokadun kautta Satamakadulle. Yöaikaan matkaan voi normaalioloissa arvioida kuluvan 4–5 minuuttia.

Kävelymatkaa olisi ollut Kehräsaaren kautta vajaa 800 metriä. Sen olisi taittanut reippaasti kävellen 8–9 minuutissa. Aaltonen oli tehnyt saman matkan lukemattomia kertoja aiemminkin.

Taksin käyttämisestä tekee erityisen epäloogista se, että Pasin rahatilanne oli huono.

Tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Juha Siljamäki kertoo, että taksikuski on tavoitettu ja kuulusteltu. Poliisi pitää selvitettynä sitä, että reitti kulki suoraan Aaltosen osoitteeseen.

Kun Aaltonen nousi autosta, yö oli yhä lämmin. Hän oli käärinyt ruutupaitansa hihat kyynärtaipeisiin saakka.

Tämän jälkeen Aaltosesta ei ole enää havaintoja elävänä. Taksikuski ei nähnyt, menikö Aaltonen suoraan sisään kotiportaaseensa.

Aaltonen huolehti koiristaan hyvin, joten on todennäköistä, että hän joko vei koiransa ulos tai hänen oli ainakin tarkoitus tehdä se pian. Varmuutta asiasta ei ole saatu.

Lauantai 24.8.2002 – aamuyö
Kello oli noin kaksi lauantaina aamuyöllä, kun Näsilinnankadulla asunut henkilö kiinnitti huomiota kadulla kulkeneeseen mieheen.

Mies oli pukeutunut tummiin housuihin ja vaaleaan kauluspaitaan. Silminnäkijä kiinnitti huomiota miehen hiuksiin. Ne olivat ruskeat, ja näytti siltä, että mies oli parturin tarpeessa.

Mies pälyili ympärilleen ja kantoi käsissään kenkiä.

Silminnäkijä näki, kuinka mies meni Näsilinnankatu 33:n porttikongin luo ja jätti kengät sinne. Sitten mies jatkoi matkaansa kohti Hallituskatua ja Kauppa-aukiota.

Käytös oli sen verran omituista, että silminnäkijä kertoi asiasta perheenjäsenelleen. Tämä kävi myöhemmin aamulla hakemassa kengät talteen. Ne olivat Sievi-merkkiset kävelykengiltä näyttävät turvakengät, jotka oli vahvistettu kärjistä.

kymä Pasi Aaltosen asunnon porraskäytävän ovelta Näsilinnankadulle. Kengät löydettiin oikealla näkyvän talon porttikongista.

Perjantai 30.8.2002 – iltapäivä
Seuraava viikko alkoi helteisenä ja sateettomana.

Kun päivät kuluivat, Aaltosen ystävät alkoivat ihmetellä, mihin mies oli kadonnut. Monet olivat kesän aikana tottuneet siihen, että Aaltonen ei ollut enää yhtä sosiaalinen kuin ennen. Perjantaina tuli kuluneeksi viikko siitä, kun kukaan oli kuullut Aaltosesta.

Kukaan ei ollut saanut edes tekstiviestiä perjantai-illan jälkeen.

Ystävät eivät kuitenkaan menneet koputtelemaan Aaltosen oven taakse. He ajattelivat, että hän halusi olla rauhassa.

Maanantai ja tiistai olivat olleet hellepäiviä, ja loppuviikostakin lämpötila pysyi yli kahdessakymmenessä asteessa. Aaltosen asunnosta alkoi levitä porraskäytävään hajua.

Kun asunnosta alkoi kuulua koirien ulvontaa, naapurit epäilivät pahinta.

Perjantaina iltapäivällä 30. elokuuta kiinteistöhuoltaja meni yleisavaimella sisään Pasi Aaltosen asuntoon. Asunnossa makasi ruumis.

Kiinteistöhuoltaja ilmoitti välittömästi poliisille, ja paikalle saapui joukko rikostutkijoita. Asunto eristettiin, ja teknisen tutkinnan ryhmä aloitti työnsä. Vainaja oli Pasi Aaltonen.

Poliisi alkoi heti puhuttaa Aaltosen lähipiiriä ja naapureita.

Aaltosen koirat olivat esteen takana toisessa tilassa. Ne olivat selvinneet syömällä ruokasäkistä ruokaa. Kissa oli kadoksissa.

Aaltosen kaksoisveli oli viikonloppuna vanhempiensa luona Hämeenlinnassa, kun ovikello soi. Oven takana oli kaksi poliisia ja sosiaalityöntekijä.

–He kertoivat, että Pasi on joutunut henkirikoksen uhriksi, veli sanoo.

–Tapahtumista ei kerrottu mitään.

Sunnuntaina asiasta oli juttuja jo ainakin Aamulehdessä ja iltapäivälehdissä. Veljen sokkiin sekoittui raivoa, kun hän huomasi lehtien otsikot: poliisi oli kertonut lehdistölle paljon enemmän kuin omaisille. Uhrin nimikin julkaistiin.

Epäillyn vaatekappaleita

Tutkinnassa Aaltosen kuolinajaksi pääteltiin 0.00–2.00 perjantain ja lauantain välisenä yönä. Asunnossa ei ollut murtojälkiä, joten on todennäköistä, että Aaltonen päästi surmaajansa sisään.

Surmaaja voi teoriassa olla tuntematon mies Mixeistä tai joku täysin toinen. Aaltonen on voinut tavata surmaajansa myös koiralenkin aikana.

Teknisessä tutkinnassa asunnosta saatiin esiin verinen jalanjälki.

Sieltä otettiin talteen myös veriset Adidaksen sukat. Poliisi päätteli niiden kuuluvan surmaajalle. Sekä Aaltosen veli että ystävä kertovat Aamulehdelle, että Aaltonen ei olisi ikimaailmassa käyttänyt valkoisia tennissukkia kaupungilla.

Eräs naapureista oli nähnyt porraskäytävässä aamuyöllä kolmen jälkeen miehen, joka kantoi jotakin. Poliisi haki syyskuun ensimmäisellä viikolla lupaa televalvontatietojen käyttöön, sillä jalanjälki, silminnäkijähavainto porraskäytävästä sekä puhutuksissa esiin tulleet seikat viittasivat erääseen Aaltosen tuttavaan.

Häntä ei kuitenkaan pidätetty, ja hänet suljettiin pian epäiltyjen listalta. Poliisi pitää todennäköisenä, että porraskäytävässä nähty henkilö oli postinkantaja, eikä henkirikoksen tekijä.

Aamulehti ei yksityisyydensuojasyistä kerro yksityiskohtia tutkinnassa epäiltynä olleista henkilöistä.

Paras johtolanka: turvakengät
Tutkinnassa parhaimmiksi johtolangoiksi nousivat jalanjälki, sukat ja kengät, jotka silminnäkijä myöhemmin toimitti poliisille.

Poliisi otti lukuisien henkilöiden jalasta vertailujäljen ja vertasi sitä rikospaikalta taltioituun jälkeen. Vertailun perusteella pystyttiin rajaamaan epäiltyjen joukkoa.

Teknisessä tutkinnassa poliisi pystyi osoittamaan, että porttikongista löytyneet turvakengät olivat olleet Aaltosen asunnossa. Ne eivät kuitenkaan olleet Aaltosen kengät.

Hänellä oli hyvin samannäköiset Top Young -merkkiset kävelykengät. Ne ovat kadoksissa. Poliisin teoria on, että tappaja pani jalkaansa Aaltosen Top Youngit ja jätti omat Sievinsä porttikongiin.

Turvakenkiä käytetään tyypillisesti esimerkiksi erilaisessa teollisuudessa mutta myös ravintola-alalla. Turvakenkien malli oli kesällä 2002 suhteellisen uusi, mutta niitä oli silti tilattu Pirkanmaalle melko paljon.

Poliisin onnistui jäljittämään pääosa pirkanmaalaisista yrityksistä, joihin kenkiä oli tilattu. Tutkijat kiersivät läpi työpaikkoja ja pyysivät työntekijöitä näyttämään kenkänsä. Tarkoituksena oli etsiä henkilöitä, joiden kengät olivat kadonneet.

Tutkintalinja ei johtanut läpimurtoon.

25. syyskuuta teknistä tutkintaa oli suoritettu asunnossa jo melkein kuukausi. Silloin tutkijat löysivät sohvan sisästä kissan. Se oli piileskellyt rakenteiden kätköissä mutta selvinnyt hengissä. Kissa toimitettiin hoitoon ja uuteen kotiin.

Rikoksen motiivi on auki, mutta poliisi pitää mahdollisena myös mustasukkaisuusmotiivia. Se otettiin huomioon jo heti tutkinnan alussa.

Toisaalta teko voi hyvin olla spontaani reaktio jollekin, jota asunnossa tapahtui perjantain ja lauantain välisenä yönä. Suunnitelmallistakaan tekoa ei ole voitu tutkinnassa sulkea pois.

Tällä hetkellä poliisin paras epäilty on tuntematon mies, joka nähtiin kävelemässä yöllä Näsilinnankadulla.

Teknisessä tutkinnassa tehtiin löytöjä, joiden perusteella poliisi pitää todennäköisenä, että mies on ollut tekemisissä koirien kanssa. Nämä koirat eivät ole Pasi Aaltosen koiria.

Yksi vangittiin – ja vapautettiin
Poliisi on vaitonainen rikoksesta epäilemistään henkilöistä. Aamulehden hankkimat asiakirjalähteet kuitenkin paljastavat, että loppuvuodesta 2002 käräjäoikeus vangitsi heikolla "syytä epäillä" -perusteella erään miehen epäiltynä Aaltosen taposta.

Epäily liittyi lähinnä miehen käyttämään vaatetukseen ja siihen, että hän oli väitetysti uhannut tyttöystäväänsä samankaltaisella väkivallalla, joka oli kohdistunut Aaltoseen. Poliisi ei löytänyt näyttöä rikoksesta mutta kuunteli vielä miehen puhelinta, kun tämä vapautettiin. Mies suljettiin pois epäiltyjen joukosta.

Keväällä 2003 poliisi pidätti vielä kolmannen epäillyn. Epäily liittyi siihen, että mies oli antanut ymmärtää, ettei tuntenut Aaltosta tai ollut kuullut henkirikoksesta. Se ei ollut totta. Tutkinnassa hänetkin suljettiin pois epäiltyjen joukosta, eikä häntä koskaan vangittu.

Tutkinnanjohtaja Juha Siljamäki

Tähän päivään mennessä poliisi on kuulustellut tai puhuttanut satoja henkilöitä. Enää vuosiin tutkinta ei ole ollut aktiivista, mutta aika ajoin se on nytkähtänyt eteenpäin, kun työtilanne on sallinut.

–Tälläkin hetkellä meillä on tiedossamme henkilöitä, joiden suhteen täytyy tehdä tarkistuksia, tutkinnanjohtaja Siljamäki sanoo.

–Olen aika luottavainen, että tämä asia jossain vaiheessa tulee selviämään.

Tapon syyteoikeus vanhenee 20 vuodessa, joten aikaa on vielä.

Aaltonen surmattiin tavalla, joka voisi olla rikoslain tarkoittamalla tavalla erityisen raaka tai julma. Nykyään henkirikokset kirjataan tutkinnassa oikeuskäytännön ohjaamana helpommin murhiksi kuin ennen. Pasi Aaltosenkin henkirikoksen nimikettä saatetaan vielä harkita uudelleen.

Rikosnimikkeen muuttuminen murhaksi tarkoittaisi sitä, että rikos ei vanhene koskaan."

LAWoman
Christopher Lorenzo
Viestit: 1604
Liittynyt: To Maalis 11, 2010 5:36 pm
Paikkakunta: Länsirannikko

Re: Pasi Aaltonen -surmattu Tampereella v.2002

Viesti Kirjoittaja LAWoman »

Olipas hyvä juttu. Antoi enemmän tietoa kuin mikään muu aiemmin. Ja loi kyllä uskoa siihen, että juttu voisi joskus jopa ratketa. Olisi mielenkiintoista tietää Mixeissä Pasin seurassa olleen henkilön kuvaus - kai joku sen muistaisi vaikka ei miestä tunnistanutkaan. Eli mätsäisikö tuohon kahden aikaan kulkeneeseen. Ja entäs miltä Pasi on vaikuttanut tässä seurassa? Mietin olisiko voinut havaita onko hänessä pelokkuutta tai epävarmuutta. Tuo aiemmin ehdotettu prostituutio olisi mielestäni voinut olla vaihtoehto myös rahapulassa olevalle miehelle. Miksipä ei? Ja ehkä sen kautta olisi häneen voinut iskeä yleinen pelkotila eikä niinkään pelko jotain tiettyä yksittäistä henkilöä kohtaan?
There's a killer on the road
His brain is squirmin' like a toad
Take a long holiday
Let your children play
If ya give this man a ride
Sweet memory will die
Killer on the road, yeah.

Eilisaamu
Martin Riggs
Viestit: 626
Liittynyt: To Touko 15, 2008 11:06 pm

Re: Pasi Aaltonen -surmattu Tampereella v.2002

Viesti Kirjoittaja Eilisaamu »

Tulee mieleen että Pasi on sopinut treffit tämän Mixeissä istuvan miehen kanssa johonkin lähelle koti osoitetta. Pasi sanonut että hänen käytettävä koirat ulkona, että tulee koirien kanssa vastaan miestä, ja siksi ottanut taksin, jotta olisi nopeammin kotona ja pääsisi treffi kaveria vastaan.
Sitten miehet menneet yhtä matkaa takaisin Pasin asunnolle koirien kanssa.

Calamity Jane
Rico Tubbs
Viestit: 1224
Liittynyt: To Maalis 23, 2017 2:14 am
Paikkakunta: Villi länsi

Re: Pasi Aaltonen -surmattu Tampereella v.2002

Viesti Kirjoittaja Calamity Jane »

Tai Pasi otti taxin yksinkertaisesti pelosta! Se minulle tulee tästä ekana mieleen.Tämä murhaaja saattoi yllättää Pasin kun hän palasi koirien kanssa ulkoa.

vasikka
Javier Pena
Viestit: 1848
Liittynyt: Ke Huhti 18, 2007 5:05 pm

Re: Pasi Aaltonen -surmattu Tampereella v.2002

Viesti Kirjoittaja vasikka »

Taksin käyttämiseen tulee mieleen kaksi mahdollista syytä. Ensimmäinen on halu päästä kotiin mahdollisimman nopeasti tapaamaan jotakuta. Ja toinen ihan vaan yksinkertaisesti, ettei huvittanut kävellä. Yleensähän rahaa ryypätä baarissa ja rällätä taksilla on niillä, joilla sitä rahaa muuten vähiten on.

vasikka
Javier Pena
Viestit: 1848
Liittynyt: Ke Huhti 18, 2007 5:05 pm

Re: Pasi Aaltonen -surmattu Tampereella v.2002

Viesti Kirjoittaja vasikka »

Tosi hyvin kirjoitettu ja taustoitettu on tuo tämän päiväinen Aamulehden juttu. Hyvin piirtyi kuva siitä, minkä tyyppinen henkilö Pasi A oli ja miten vietti viimeiseksi jäänyttä iltaansa.

Vastaa Viestiin