Olof Palme - Tukholma 28.2.1986

Ulkomailla tapahtuneet selvitetyt tai vielä selvittämättömät henkirikokset
Perry
Nikke Knakkertton
Viestit: 179
Liittynyt: Ma Tammi 12, 2009 1:26 pm

Re: Olof Palme-Tukholma 28.2.1986

Viesti Kirjoittaja Perry »

Perry
Nikke Knakkertton
Viestit: 179
Liittynyt: Ma Tammi 12, 2009 1:26 pm

Re: Olof Palme-Tukholma 28.2.1986

Viesti Kirjoittaja Perry »

Tuo "Skandiamannen" on kyllä mielenkiintoinen teoria.

Eli muutamakymmentä metriä murhapaikalta Skandiamannen leimaa itsensä ulos Skandian konttorista, pari minuuttia ennen murhaa. Kävelee Palmejen perässä, kuulee ammuskelua ja menee paikalle "auttamaan" – kukaan ei ilmeisesti kuitenkaan ole nähnyt häntä auttamassa. Juoksee jostain kumman syystä (seurasi poliiseja?) samaa reittiä kuin murhaajan oletetaan paenneen. Pukeutuminen ja olemus täsmää silminnäkijähavaintoihin murhaajasta. Skandiamannen itse epäili silminnäkijöiden sekoittaneen hänet murhaajaan. Mutta jos näin on, onko kukaan nähnyt murhaajaa? TAI sitten... Skandiamannen on murhaaja.

Ensin ajattelin että ihan huuhaa-juttua, jos Skandiamannen olisi sattumalta nähnyt Palmet ja halunnut murhata heidät, olisi taskussa pitänyt olla ase ja päätöksen syntyä nopeasti. MUTTA Skandiamannen olikin ollut töissä vain pari tuntia. Hän oli ehkä nähnyt Palmejen menevän elokuviin vastapäätä, ja tiennyt milloin näytös loppuu. Hakenut aseen ja odottanut työpaikallaan sopivaa hetkeä...

Nyt on selvinnyt että Skandiamannen vihasi Palmea, harrasti pistooliammuntaa ja tunsi epämääräisen asekauppiaan/keräilijän jolta olisi voinut saada sopivan aseen.

Skandiamannen jäi kuitenkin tutkimatta, sillä poliisien mielestä hän oli ilmeisesti "rasittava" ja "epäuskottava", häntä ei huolittu mukaan edes rekonstruktioihin. Tuossa pikku tyylinäyte tyylistä ja juoksusta vuodelta 1986 https://www.youtube.com/watch?v=xE-KsxPJaFU

Valitettavasti ko. henkilö kuoli jo vuonna 2000, ja 85-vuotias leski ei ilmeisesti ole kertonut mitään kiinnostavaa. Jos ei jostain löydy asetta niin spekulaatioksi jää.

Tuossa Lars G.W. Perssonin mietteitä asiasta (ruotsiksi) https://www.youtube.com/watch?v=RbT5KuhrU38

Skandiamannenin kuulustelu oikeudessa (ruotsiksi) https://www.youtube.com/watch?v=L1S7heuGTTQ
Matti Mainio
Alibin satunnaislukija
Viestit: 66
Liittynyt: Su Syys 15, 2013 5:48 pm

Re: Olof Palme-Tukholma 28.2.1986

Viesti Kirjoittaja Matti Mainio »

Ei vaikuta tulleen pariin vuoteen uutta joka antaisi lisätietoa. Niin tai juttua 30 vuotta tutkineen poliisin Lennart Gustafssonin mukaan jäljet erittäin todennäköisesti johtavat korkealle. No henkilöstä esitettiin arvio. Alla linkki joka viittaa samaan korkealla olleeseesen herrasmieheen joka jossain vaiheessa oli CIA:n johtaja. Varsinainen juttu alkaa kun aletaan käsitellä P2:sta.

https://eliitinesoteerisetsymbolit.blog ... a-due.html
Dope Boy
Axel Foley
Viestit: 2021
Liittynyt: To Marras 17, 2016 10:52 pm

Re: Olof Palme-Tukholma 28.2.1986

Viesti Kirjoittaja Dope Boy »

Joskus yksinkertaisin teoria pitää kutinsa, eli Christer Petterson ampui Palmen joko tarkoituksella tai erehtyi henkilösta pollepöllyssä.
"If you aim for a king, you better not miss"
strangelove
Adrian Monk
Viestit: 2921
Liittynyt: To Loka 09, 2008 11:32 am

Re: Olof Palme-Tukholma 28.2.1986

Viesti Kirjoittaja strangelove »

Mielestäni Pettersson-teoria ei ylipäätään ole kovin yksinkertainen - siksi en pidä sitä edes todennäköisimpänä. Pettersson sopii tyyppinä melko huonosti Palmen murhan suorittajaksi ottaen huomioon silminnäkijähavainnot, fyysiset tekijät, rikoksen tekotavan sekä ampujan käyttäytymisen. Mielestäni kaikki nämä puhuvat varsin vakuuttavasti sen puolesta, että tekijä oli joku muu kuin Pettersson.
dmm
Neuvoja-Jack
Viestit: 544
Liittynyt: La Helmi 14, 2009 6:19 pm

Re: Olof Palme-Tukholma 28.2.1986

Viesti Kirjoittaja dmm »

Katselin Viaplaylta tuoreen (2018) dokumenttisarjan aiheesta, Palme: The Murder Investigation, ja täytyy kyllä todeta, että aika mielenkiintoisia pointteja haastatellut toivat esiin.

Tiedän, että näitä on puitu täällä aiemminkin koska dokumentissa on lainailtu aiemmista jutuista osia mutta laitanpa silti...

Kenties päällimäisinä jäi mietityttämään ajatus siitä, että Pettersson olisi ampunut Palmen vahingossa koska luuli pariskuntaa Sigge Cedergreniksi ja tämän naisystävksi. Pariskunnat muistuttivat haastatellun pelisaliemännän kertomuksen mukaan vaatetusta myöten toisiaan. Motiivina Petterssonin velat sekä Siggen aie päästä hankalasta Petterssonista lopullisesti eroon.

Hyvä huomio oli myös Ulf Adelsohnin kommentti, että jos murhaaja olisikin surmannut Lisbet Palmen, ja Olof Palme olisi tunnistanut ampujan Petterssoniksi, olisiko tämä vapautettu syytteistä?
"Kyllä me muuten oltaisiin tultu osoittamaan mieltä ja näyttämään kaapin paikka mutta kun satoi ja oli kylmä, ja äidin leipomat pullat oli juuri uunissa"
Matti Mainio
Alibin satunnaislukija
Viestit: 66
Liittynyt: Su Syys 15, 2013 5:48 pm

Re: Olof Palme-Tukholma 28.2.1986

Viesti Kirjoittaja Matti Mainio »

Ruotsin sos.dem puolueesta tuli uutta tietoa kuinka natsimyönteinen se oli. Kaiken lisäksi siellä harrastettiin rodunjalostusta. Asia on pystytty hyvin vaientamaan mutta nykyisenä netin aikana joku on selvittänyt ja asia on kaiken kansan ihmeteltävä. Linkki alla på svenska.
https://dokumentar.samtiden.nu/

Tuli mieleen, olisiko Palme tulevaisuudessa saattanut tuoda puolueen surullista taustaa esille. Erityisesti Per Albin Hanssonin maine olisi tullut kärsimään. No tämä asia on spekuloinnin puolella joskin mielenkiintoinen lisä siihen, että murhaa 30 vuotta tutkineen poliisin Gustafssonin mukaan murhan syyt tai langat todennäköisesti johtavat korkealle.
Kunto Kalpa
Sofia Karppi
Viestit: 442
Liittynyt: Pe Marras 06, 2015 1:17 pm

Re: Olof Palme-Tukholma 28.2.1986

Viesti Kirjoittaja Kunto Kalpa »

Antaisitko sinä tuhansien eurojen arvoisen "tykin" lainaksi sosiaalituen varassa elävälle sekakäyttäjälle? Mitä tekisit, kun sitä ei kuulu takaisin? Tässä vaan esimerkkejä Pettefsson-teorian surkeudesta. Siihen vielä päälle se sankarisilminnäkijä, joka nimenomaan todisti, ettei kyseessä ollut hänen tuntemansa Pettersson.
Doctor Lecter
James Bond (Daniel Graig)
Viestit: 17099
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Olof Palme-Tukholma 28.2.1986

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter »

Olof Palmen murha­tutkinta nytkähti eteenpäin Millennium-kirjailija Stieg Larssonin arkiston avulla – poliisi sai vihjeen murha-aseen sijainnista

Tiedot käyvät ilmi Larssonin arkistoa tutkineen Jan Stocklassan tänään julkaistusta kirjasta.

RUOTSIN poliisi on saanut merkittävää uutta tietoa Olof Palmen murhatutkinnassa.

Ruotsalais­lehti Aftonbladetin mukaan uudet tiedot ovat saaneet poliisin jälleen kiinnit­tämään huomiota niin kutsuttuun Etelä-Afrikka-teoriaan. Lisäksi poliisilla on videomateriaalia ja sähköpostiaineistoa henkilöstä, joka oli murhapaikalla, jolla oli vahva motiivi ja jonka poliisi jätti aiemmin tutkinnasta sivuun.

Tiedot ovat peräisin tänään maanantaina julkaistusta kirjailija Jan Stocklassan kirjasta Stieg Larssons arkiv – nyckeln till Palmemordet. Kirja ilmestyy suomeksi myöhemmin tällä viikolla nimellä Stieg Larssonin tutkimukset. Kirjan sisällöstä kertoo myös Ruotsin toinen suuri iltapäivälehti Expressen.

Millennium-kirjoistaan maailman­maineeseen noussut tutkiva journalisti Stieg Larsson selvitti myös Palmen murhaa ja etenkin sen kytköksiä Ruotsin äärioikeistopiireihin. Stocklassa on päässyt kirjaansa varten tutustumaan Larssonin Palmea koskevaan arkistoon ja muistiinpanoihin.

Stocklassa yhdistää kirjassa Larssonin tutkimuksia omaan selvitystyöhönsä. Lopputuloksena on teoria, jossa Etelä-Afrikan agentit olisivat hyödyntäneet murhassa ruotsalaisia, Palmea palavasti vihanneita amatöörejä.

Ruotsalaislehdet ovat selvästi päässeet tutustumaan kirjaan etukäteen. HS hankki kirjan käsiinsä maanantaiaamuna. Esipuheessa kirjailija Stocklassa vetää yhteen tärkeimpiä johtopäätöksiään. ”Palmen murha tullaan ratkaisemaan”, hän kirjoittaa.

Kirjailija on Larssonin arkistoihin perehdyttyään myös yhtä mieltä nykyisen tutkinnanjohtajan kanssa siitä, että murhaa ei tehnyt narkomaani Christer Pettersson. Pettersson tuomittiin murhasta käräjäoikeudessa Olof Palmen vaimon Lisbet Palmen tunnistuksen perusteella.

Hovioikeus kuitenkin vapautti hänet teknisen näytön puuttuessa. Tunnistuskin tapahtui kyseenalaisissa oloissa.

Petterssonin syyllisyyteen ei usko myöskään HS:n haastattelema, Palmen murhaa kolmekymmentä vuotta tutkinut poliisi Lennart Gustafsson. ”Minulle se on liian yksinkertaista. Tämä on aivan eri tason asia.”

Aivan ”eri tason asiaan” viittaavat myös Larssonin ja Stocklassan tutkimukset.

RUOTSIN pitkäaikainen pääministeri Palme ammuttiin helmikuussa 1986 Tukholmassa kadulle, kun hän oli matkalla vaimonsa kanssa elokuvateatterista kotiin. Maailman suurimmaksi murhatutkinnaksi kutsuttu selvitystyö on jatkunut keskeytyksettä siitä asti.

Larsson oli etenkin kiinnostunut tutkimaan teoriaa, jossa murhan takana olisi ollut Etelä-Afrikan apartheid-hallinto. Etelä-Afrikan tiedustelu teki iskuja poliittisia vastustajiaan vastaan myös ulkomailla, ja Palme oli yksi näkyvimmistä apartheidin vastustajista.

Stocklassan kirjassa esitetään Aftonbladetin mukaan Etelä-Afrikalle myös konkreettisempi motiivi: Palme suunnitteli työtä maan asekaupan vaikeuttamiseksi. Stocklassa haastattelee kirjaansa varten Etelä-Afrikan ehkä kuuluisinta vakoojaa Craig Williamsonia, joka lehden mukaan vihjaa kirjailijalle asekauppamotiivista.

Viimeksi tämä teoria oli Palme-tutkinnassa ajankohtainen vuonna 1996. Tuolloin eteläafrikkalainen poliisi Eugene de Kock sanoi oikeudenkäynnissä, että Williamson suunnitteli murhan. Myös eräs eteläafrikkalainen tiedustelulähde kävi tuolloin Ruotsin suurlähetystössä kertomassa tietojaan Etelä-Afrikan yhteydestä murhaan.

Aftonbladetin mukaan Stocklassa luo kirjassaan Larssonin aineiston avulla yhteyden Etelä-Afrikan tiedustelupalvelun ja ruotsalaisten Palme-vihaajien välille.

Välikätenä toimi teorian mukaan Pohjois-Kyproksella pitkään asunut ulkoruotsalainen ex-sotilas Bertil Wedin, johon liittyviä Stocklassan artikkeleita on jo julkaistu Svenska Dagbladetissa.

Stocklassa onnistui haastattelemaan Wediniä, vaikka Ruotsin poliisi ei ole saanut häntä kuulusteluun kertaakaan. Wedin kiistää osuutensa murhaan.

Palme_kuja.jpg
Palme_kuja.jpg (112.01 KiB) Katsottu 9123 kertaa
AFTONBLADETIN mukaan uutuuskirjassa on kaivettu esiin myös henkilö, jonka poliisi on aikaisemmin jättänyt hyvin vähälle huomiolle. Kirjassa häntä nimitetään Jakob Thedeliniksi, mutta se ei ole hänen oikea nimensä. Mies oli pitkään Ruotsin yhden tunnetuimman Palme-vihaajan Alf Eneströmin oikea käsi ja tuttava.

Kirjan mukaan mies oli murhan aikaan murhapaikan lähistöllä. Hän oli Palme-vihassaan yhtä tulinen kuin oppi-isänsä Eneström.

Ruotsin turvallisuuspoliisi varjosti miestä pitkään murhan jälkeen, mutta jätti sitten hänet rauhaan.

Aftonbladetin mukaan kirjailija sai kaivettua Thedelinistä lisää tietoja tähän tutustuneen tšekkiläisen naisen, piilotetun videokameran ja sähköpostin hakkeroinnin avulla. Kirjailija löysi naisen Thedelinin Facebook-kavereiden joukosta, ja epäili – aivan oikein – profiilia väärennetyksi.

Stocklassa matkusti naisen luo Prahaan, mistä alkoi heidän yhteinen selvitystyönsä. Kirjailijan mukaan nainen lähtee mukaan silkasta seikkailunhalusta.

Jatko on kuin vakoilijaelokuvasta: nainen tapaa Thedelinin videokuvaa kuvaavin silmälasein varustettuna ja koettaa voittaa tämän luottamuksen. Lopulta Thedelin sanoo, että on Palmen murhaan liittyviä asioita, joita hän on luvannut jollekulle olla kertomatta.

Tšekkiläisnainen saa kontaktiensa avulla hakkeroitua myös Thedelinin viestiliikennettä, mikä saa lukijan pohtimaan, kuka tämä nainen oikeasti on.

Thedelinin sähköposteissa on muun muassa mystinen, selvästikin salakielellä kirjoitettu sähköpostivaihto Kyproksella asuvan Wedinin kanssa, joka voisi viitata murha-aseen sijaintipaikkaan.

Aftonbladetin mukaan poliisi olisi nyt kirjan perusteella kiinnostunut etsimään erästä pankin tallelokeroa. Kirjailija Stocklassa sanoo Aftonbladetille, että poliisi priorisoi hänen tietojaan korkealle. Poliisi ei kuitenkaan ole vielä tiedottanut kirjaan liittyen mitään.[/i]

Helsingin Sanomat
5.11. 9:07 , Päivitetty: 5.11. 11:54

Stieg Larsen oli jossain määrin vasemmistosympatioita omaava henkilö, joten kannaltaan katsottuna äärioikeisto on oikein sopiva syntipukki. Olof Palme oli henkilö, josta voidaan "kiittää" Ruotsin nykyistä tilannetta "humanitäärisena suurvaltana".

Christer Petterson oli keskiluokkaisesta perheestä kotoisin ollut henkilö, joka vaan ajautui alamaailmaan - ja viihtyi siellä. Hän oli nuorena miehenä oppipoikana eräässä valokuvausliikkeessä. Työ päättyi kun kassavaje tuli ilmi. Petterson kiisti kaiken ja oli pöyristynyt "kuinka voit edes kuvitella, että se olin minä. En ikimaailmassa voisi tehdä sinulle näin, sinä olet auttanut minua parhaasi mukaan". "Mutta minulla on valvontakemarean kuvaa varkaudesta ja se olit sinä". "No okei, se olin minä".

Ehkä tuo teatraalinen episodi kertoo myös hänen näyttelijäntaustastaan. Petterson oli aikoinaan mukana tukholmalaisessa harrastajateatterissa. Palme-jutun jälkeen, jo vapaaksi päästyään, Petterson meni teatteriporukan juhliin mukaan, ja oli aivan kuin sitä julkisuudessa ollutta Pettersonia ei olisi olemassakaaan; vitsiä kerrottiin, naurettiin ja oltiin mukavia kaikin puolin.
- Se toinen puoli olikin sitten raadollisempi.
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!
Avatar
Scruffy
Martin Riggs
Viestit: 648
Liittynyt: Pe Kesä 21, 2013 8:19 pm

Re: Olof Palme-Tukholma 28.2.1986

Viesti Kirjoittaja Scruffy »

Stieg Larsen oli jossain määrin vasemmistosympatioita omaava henkilö-
Kirjoitti paljastuksia ruotsalaisista uus-natseista ja testamenttasi omaisuutensa jollekin pienelle trotskisti-puolueelle.

Jossain määrin joo.
Jail's not so bad. You can make sangria in the toilet. Course, it's shank or be shanked.
saksanundulaatti
Hercule Poirotin viikset
Viestit: 103
Liittynyt: Pe Elo 12, 2011 2:32 pm

Re: Olof Palme-Tukholma 28.2.1986

Viesti Kirjoittaja saksanundulaatti »

Hirvittävän paljon kuoleen kaunokirjailijan muistiinpanojen penkomista ja lukuisien täysin aivovammaisten teorioiden kehittelyä niiden perusteella se vaati, mutta näin vaan saatiin kuin saatiinkin lopulta Palmen murha äärioikeiston ja vähän samalla koko valkoisen rodun kollektiiviseksi syyksi. Mahtavaa työtä!
Laasti
Harjunpää
Viestit: 330
Liittynyt: Pe Tammi 06, 2012 9:21 pm
Paikkakunta: Nowhere

Re: Olof Palme-Tukholma 28.2.1986

Viesti Kirjoittaja Laasti »

Vielä vähemmän uskottavampi oli tuo kurdi- linja, jota Ruotsin poliisi tutki turhaan 80-luvun lopussa. Miksi PKK olisi halunnut murhata pääministerin, joka hyysäsi heitä.
Hän on paljastanut vain yhden kerran nimensä alkuperän...
Kunto Kalpa
Sofia Karppi
Viestit: 442
Liittynyt: Pe Marras 06, 2015 1:17 pm

Re: Olof Palme-Tukholma 28.2.1986

Viesti Kirjoittaja Kunto Kalpa »

Hans Holmer oli vasta matkalla tutkimuksia johtamaan, kun kurdi-teoria tuli hänen mieleensä. Valitettavasti siitä tuli Holmerin pakkomielle, joka vei resursseja kunnolliselta tutkinnalta. Mitään perusteita epäilyksille ei ollut, ja motiivi tosiian negatiivinen.

Vielä karmeampi oli Christer Petterson. Käräjäoikeus tuomitsi Lisbethin tunnistuksen perusteella, vaikka Lisbethin tiedettiin ainoana puhuneen siniseen toppatakkiin pukeutuneesta tekijästä. Kuvaukseen sopinut henkilö oli todistajana paikalla ja Lisbethin näkökentässä. Luotettavampi silminnäkijä oli se sollenyunalainen, joka lähti tekijän perään. Hän tunsi lähiöjuoppo Pettérssonin nimeltä ja kertoi, ettei tekijä varmuudella ollut hän.

Murhan on mitä suurimmalla todennäköisyydellä tehnyt joku (ääri)oikeistolainen ruotsalainen. Se ei tutkimuksia paljon auta.
Made man
Nikke Knakkertton
Viestit: 162
Liittynyt: Ma Helmi 01, 2016 2:02 am

Re: Olof Palme-Tukholma 28.2.1986

Viesti Kirjoittaja Made man »

Mitkäs on teidän mielestä todennäköisimmät ehdokkaat syylliseksi?
Matti Mainio
Alibin satunnaislukija
Viestit: 66
Liittynyt: Su Syys 15, 2013 5:48 pm

Re: Olof Palme-Tukholma 28.2.1986

Viesti Kirjoittaja Matti Mainio »

Tulipa mielenkiintoinen väite. Palmea ei olisikaan murhattu vaan hänet olisi viety muualle ja jossain vaiheessa kuollut HIV:n uhrina
https://www.youtube.com/watch?v=-V5AIcV ... ture=share

Videosta hieman. Videolla on paljon todisteita siitä, että Ruotsin pääministeriä Olof Palmea ei murhattu 28.2.1986 Tukholmassa, vaan kyseessä oli teatterimurha ja Palme itse pakeni juonessa mukana olevien poliisien avustamana ensin autolla Borlängeen ja sitten yksityissuihkukoneella Ranskan Chamonixiin.

Syy näin poikkeukselliseen petosmenettelyyn oli se, että Palme oli saanut HIV-tartunnan ja oli kuolemassa. Ruotsin sosiaalidemokraatit eivät halunneet valtavaa skandaalia, joten sen sijaan kehitettiin valhe Palmen ampumisesta. Sairauden salaamalla Palme saattoi jatkaa elämäänsä muualla eikä perheenkään tarvinnut kohdata häväistystä. Ehkä kaikkein helpottuneimpia oltiin kuitenkin sosiaalidemokraattisessa puolueessa, jolle Palmen HIV-tartunnan paljastuminen olisi voinut olla todella kova isku. Lopuksi voidaan sanoa, että yksi motiivi oli vielä siinä, että Palmen murhan lavastuksella Palmesta tehtiin seksihurjastelijan sijaan (15 rakastajatarta) kunnioituksella muisteltava marttyyri.

15 vuotta aihetta tutkinut Claes Hedberg on kirjoittanut Palmen väitetystä murhasta myös kirjan En oväntad vändning: Den hittills dolda sanningen om det som kallas ‘Mordet på Olof Palme’ (Odottamaton käänne: Tähän asti salattu totuus niin kutsutusta ’Olof Palmen murhasta’).

Poliisipäällikkö Hans Holmér sanoi jo vuonna 1986: ”Jos totuus Olof Palmen murhasta tulee julki, se tulee ravisuttamaan Ruotsia sen perustuksia myöten.” Hans Holmér on itse huijauksessa mukana olleena poliisina tehnyt muiden kanssa kaikkensa, että totuus ei tulisi julki. Ainakin 45 Palmen tapaukseen tavalla tai toisella liittyvää henkilöä ja todistajaa on kuollut äkillisesti eli todennäköisesti heidät on hiljennetty murhaamalla.
Vastaa Viestiin