ISIS / ISIL / ISIS-K

Aiheet terrorismista ja terroriryhmistä tänne.
Avatar
poikani
Telkkaridekkareiden asiantuntija
Viestit: 9987
Liittynyt: Ti Heinä 05, 2011 8:50 pm
Paikkakunta: ?? ???????

Re: ISIS / ISIL

Viesti Kirjoittaja poikani »

Ryssät lennättivät ISIS-terroristien lapsia Venäjälle - eli yhteen maailman suurimmista muslimimaista, jonka johtaja on kuin uudelleensyntynyt profeetta M.
Iltalehti kirjoitti:Kymmeniä Isis-jäsenten lapsia lennätettiin Venäjälle Irakista - vanhemmat joko vankilassa tai kuolleita

Tänään klo 0:58

Venäjä lennätti äärijärjestö Isisin jäsenten lapsia sunnuntaina Irakista Venäjälle, maan hallinto ilmoittaa.

Venäjän mukaan lapset ovat venäläisiä. Heidän äitinsä ovat saaneet vankeustuomion Isisiin kuulumisesta. Lasten isät puolestaan ovat kuolleet Irakissa kolmen vuoden aikana käydyissä taisteluissa.

Lapset lennätettiin Bagdadista Moskovaan Venäjän valtion koneella. Ryhmään kuului 16 tyttöä ja 14 poikaa, ja he olivat iältään 3–15-vuotiaita.

Lennolla oli mukana myös ryhmä venäläisiä lääkäreitä, psykologeja, pelastustyöntekijöitä ja Venäjän lapsiasiainvaltuutettu Anna Kuznetsova., joka tapasi Irakissa maan pääministeri Adel Abdel Mahdin.

Kuznetsova kiitti Mahdia Irakin viranomaisten ymmärryksestä ja yhteistyöstä asian hoidossa.

Tšetšeenijohtaja Ramzan Kadyrovin mukaan suurin osa lapsista on kotoisin Venäjään kuuluvasta muslimienemmistöisestä Dagestanista, mutta osa on kotoisin Tšetšeniasta, Penzan alueelta ja Moskovasta.

Kadyrov ylistää tapauksesta Venäjän presidentti Vladimir Putinia.

– Tämä on kiistämätön näyttö Venäjän presidentti Vladimir Putinin toimeenpaneman tehtävän täsmällisestä toteutuksesta, jonka tarkoituksena on pelastaa naiset ja lapset Syyriassa ja Irakissa, tšetšeenijohtaja sanoo.

Kadyrovin mukaan pelkona oli, että ellei lapsia olisi palautettu Venäjälle, ne olisivat päätyneet muihin maihin. Venäjän on myöhemmin tarkoitus lennättää lisää venäläisten Isis-jäsenten lapsia takaisin Venäjälle.

Uutistoimisto AFP:n mukaan kaiken kaikkiaan noin 300 ihmistä on Irakissa tuomittu joko kuolemaan tai elinkautiseen Isisin jäsenyyden vuoksi. Heistä noin kolmasosa on ulkomaan kansalaisia.

Lähteet: AFP ja Deutsche Welle

JARI HIMANEN
https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/70c ... d974145ec1

Tämän siirron myötä maiden asukkaiden keskimääräiset ÄO:t pysyivät muuttumattomina...
????? ?? ??????.

Avatar
PiikkiSika
Adrian Monk
Viestit: 2808
Liittynyt: To Tammi 14, 2016 11:52 pm

Re: ISIS / ISIL

Viesti Kirjoittaja PiikkiSika »

:D :D just äsken tajusin valtamedian ja terroristien salaliiton!
Selaimeni ”vieraillut sivustot” näkymässä olivat peräkkäin IS ja IL , vieläpä punaisen kirkuvina - tämän on pakko tarkoittaa jotain :mrgreen:
! ! ! Eläköön EU-direktiivit ja kansan syväkyykky ! ! !

Doctor Lecter
James Bond (Daniel Graig)
Viestit: 17032
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: ISIS / ISIL

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter »

Isis-teloittaja tänään tv:ssä: ”Tapoin ja teurastin 900 miestä, raiskasin 250 naista”

*21-vuotias Amar kertoo hirmuteoistaan brittitoimittaja Stacey Dooleylle.

Stacey Dooley haastattelee tänään TV2:lla vangittua Isis-teloittajaa reportaasissaan Isis silmästä silmään. Erityisvankilasta todennäköistä kuolemantuomiota odottava Amar, 21, on tunnustanut raakoja rikoksia, joista hän kertoo myös brittitoimittajalle.
– Omin käsin tappamieni ja teurastamieni miesten lukumäärä on noin 900.

13-vuotiaasta saakka terrorismissa mukana olleella Amarilla oli kolme seksiorjaa. Yhden nimi oli Nevine.
– Muiden nimiä en muista. En tosiaan muista.

Kysyttäessä Amar kertoo myös, kuinka monta naista ja lasta hän on raiskannut.
– Isissä ollessani raiskasin 15–16-vuotiaita ehkä 50. Vanhempia naisia raiskasin yli 200.

Amar perustelee tekojaan pakolla. Jos hän ei olisi tappanut, komentaja olisi tappanut hänet. Raiskauksia on vaikeampi selitellä jälkikäteen. Amar kertoo tunteneensa tulleensa painostetuksi. Stacey Dooleylla on vaikea niellä selitystä.
– Seksiä ei kukaan pysty hallitsemaan. Se on voimakas halu, Amar huomauttaa.

Hän kertoo, että "valmiiksi tultuaan" itkevät tytöt saivat hänen sydämensä särkymään. Se ei silti estänyt häntä toistamasta tekoaan yhä uudestaan.
Iltalehti
27.1.2019 08:56

Seksiä ei kukaan pysty hallitsemaan. Se on voimakas halu, Amar huomauttaa.

Oulun tapahtumille on saatu osittainen selitys muslimin toimesta.


Tänään TV:ssä:
CNN-uutiskanavan harvinainen raportti etulinjantaisteluista Isisiä vastaan Syyriassa:

Stacey Dooley: Isis silmästä silmään tänään TV2:lla kello 21.55.
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

Avatar
Lassie
Jessica Fletcher
Viestit: 3045
Liittynyt: Ma Syys 14, 2015 10:10 pm

Re: ISIS / ISIL

Viesti Kirjoittaja Lassie »

Kannattaa tosiaan nähdä Yle Areenasta, vielä kun ohjelmat ovat siellä. "ISIS silmästä silmään" - jakso on periaatteessa jatkoa "Tytöt vastaan ISIS"- jaksolle.

Ensimmäisessä jaksossa ärsyttävä brittitoimittaja Stacey Dooley matkustaa kuvausryhmän kanssa Irakiin haastattelemaan ISIS:n kansanmurhan ja seksiorjuuden kohteeksi joutuneen Yesidi-populaation naisia/tyttöjä, jotka ovat voimistuneet, tarttuneet aseisiin ja ryhtyneet uhreista sotureiksi. ISIS-terroristit uskovat etteivät pääse paratiisiin, jos naispuolinen heidät tappaa. Tämä tuottaa hymyä kidututetun kansan tytöille ja naisille.

Tapahtumien skaala on niin hirvittävää/järkyttävää, tuhotut kaupungit ja kansa, orjamarkkinat ja se, että heidän kansaa on yhä kärsimässä ISISillä - dokumenttien naiset ovat näistä puhuessaan tuskissaan, se on raastavaa. Iso konteksti, ylipäätään. Stacey Dooley seurapiiriperhostyyppisenä bbc-trendaajana ei riitä aiheeseen ja tyylillään miltei pilaa materiaalin.

Dooley muistaakseni kysäisee höttötaustaideologiansa (se tulee ilmi 2. jakson loppupuolella, jossa luulee tietävänsä muita paremmin, mikä on parasta) kautta, että mitä sitten jos tappaa yhden, kautta rantain hakenee "vääryyttä" toimintaan, ja häntä valovuosia edellä oleva yesidi sanoo yhden sijaan tarkoituksena saada mahdollisimman monta terroristia. Ei tällaisia Dooleja aiheisiin, joista eivät ymmärrä hölkäsen pöläystä ja luulevat olevansa ylempiä valistajia á la Yle ja BBC.

Dokumenttien yesiditytöt/naiset. Altavastaajista nousemaan vastaan. Omiensa ja itsensä puolesta. Kunnioitettavaa ja herkistyttävää. Tuli tippa linssiin, olisi yhtäältä tehnyt mieli halata heitä, toisaalta lämäistä reippaasti selkään : olette upeita, älkää kuunnelko dooleita. He tietävät miten heidän kansansa ja he itse pääsevät nousuun.

: "Stacey Dooley- tytöt vastaan ISIS" (44min)

: "Stacey Dooley - ISIS silmästä silmään" (44min)
☀︎☾✧☄︎☙○➣❊
Y-boksista: Vain 100% ystävät. Old school heart on. Ei paskaa, fake ass toimintaa, tietojenkalastamisia, piirien pyörintää, testaamisia, huvipuistokokemuksen hakemista tai vääriä motiiveja.

MEW
Vähänniinkuharrastaja
Viestit: 94
Liittynyt: Pe Syys 22, 2017 12:43 pm

Re: ISIS / ISIL

Viesti Kirjoittaja MEW »

Tietääkö kukaan asiaa seurannut, että onko tällä järjestöllä enää ollenkaan alueita missään hallussa?

Avatar
On Anoi Kaa
James Bond (George Lazenby)
Viestit: 11798
Liittynyt: To Kesä 23, 2011 8:04 pm
Paikkakunta: Syvä joki

Re: ISIS / ISIL

Viesti Kirjoittaja On Anoi Kaa »

Usa valmistautuu julistamaan piakkoin, että ISIS ei hallitse enää mitään maa-alueita. Tällä hetkellä heidän hallussaan on enää n. 50km^2 maapläntti, mutta sen valtaus voi olla käynnissä jo - ainakin se on eristettynä ja eiköhän noidenkin heikot kohdat löydy. Sopivan kaukaa, sopivan kokoisin asein.
Winning! Not...
Winning! Not...
Kalifaatin kutistuma ennen kuoliniskua.png (178.25 KiB) Katsottu 9202 kertaa
Törmäsin france24-uutiskanavalla pätkään, missä mm. eurooppalaiset isis-vaimot nyt vakuuttelevat olevansa vaarattomia kurdien ylläpitämällä leirillä Syyriassa. Joku sanoi, että hän ei edes tiennyt is:n tekevän pahoja asioita liittyessään, vaan hän liittyi koska is teki Syyriassa hyvää! Mitä hyvää, sitä hän ei eritellyt. Jotenkin nautinnollista katsoa näitä is-rinsessoita nyt, leiriä on kuulemma vaikea pitää ininän ja ulinan vuoksi ja siksi, että osa on todella vaarallisia ja siksi, että kukaan ei tiedä keheen heistä uskoa/luottaa. Enjoy:
Battle hardened jihadi-brides trapped in Syria

Videoon liittyvä juttu:
https://www.france24.com/en/20190208-fr ... rdish-camp
Ironiainjektio: Mitä enemmän injektiot, sitä enemmän infektoit (tuore tutkimus). Tästä syystä virustaudit ja syövät saavat usein vallan boostaamisen jälkeen. Olkaa viisaita ja pysähtykää hetkeksi.

Avatar
poikani
Telkkaridekkareiden asiantuntija
Viestit: 9987
Liittynyt: Ti Heinä 05, 2011 8:50 pm
Paikkakunta: ?? ???????

Re: ISIS / ISIL

Viesti Kirjoittaja poikani »

Tuolla videolla joku terrorituristi valittaa, että jopa jotkut koirat saavat osakseen parempaa kohtelua kuin he. Sehän on aivan oikea järjestys!
????? ?? ??????.

L'amourha
Jessica Fletcher
Viestit: 3070
Liittynyt: To Elo 24, 2017 8:02 pm

Re: ISIS / ISIL

Viesti Kirjoittaja L'amourha »

Kyllähän noista edelleen paistoi hullun kiihko vaikka nyt esitetään niin viatonta ja harhautunutta karitsaa.
Surfin' USA - Parasta waterboarding-musaa ikinä

Avatar
Virdon
Sherlock John Holmes
Viestit: 8116
Liittynyt: To Maalis 05, 2009 1:03 am
Paikkakunta: Minas Tirith

Re: ISIS / ISIL

Viesti Kirjoittaja Virdon »

Jos ISIS olisi pysynyt voimissaan jatkossakin, niin eivät nämä terroristimorsiot olisi kaipailemassa silloin takaisin sinne kotiin mistä aikoinaan lähtivätkin. Nyt kun kaikki ei niillä mennyt niin kuin strömsössä, niin halutaan toki uhriutua ja häntä koipien välissä palata kotiin ihan niin kuin mitään ei olisikaan tapahtunut. Eräskin 19-vuotias haluaa takaisin britanniaan vielä syntymättömän lapsensa kanssa. Olisi nyt edes sanonut että kaduttaisi terroristijärjestöön liittyminen, muttei se näemmä sitä ole tehnyt. Mutta takaisin kotiin pitäisi päästä kun nyt tappio kohdalle osui.

Ei jatkoon.
Onnellisuutta on se ettei vituta ihan joka päivä.

Avatar
Marokon Kauhu
Perry Mason
Viestit: 3691
Liittynyt: Ma Maalis 26, 2007 9:06 pm
Paikkakunta: Rio Grande

Re: ISIS / ISIL

Viesti Kirjoittaja Marokon Kauhu »

L'amourha kirjoitti:Kyllähän noista edelleen paistoi hullun kiihko vaikka nyt esitetään niin viatonta ja harhautunutta karitsaa.
Siinähän ne ois samassa kasassa.
Varmaan noiden vartijoiden AK:n rämissä kuitenkin sarjatuli toimii.
- Kilo kokaiinia, kolme yhden hinnalla
- Kilo kokaiinia, en oo joutumassa linnaan
- Sösssön sössön
- Äbälä wäbälä
Milan Jaff - jolle annettiin näin ensi alkuun 10 vuotta linnaa

L'amourha
Jessica Fletcher
Viestit: 3070
Liittynyt: To Elo 24, 2017 8:02 pm

Re: ISIS / ISIL

Viesti Kirjoittaja L'amourha »

Noihin on turha panostaa ja päästää sikiämään ja aatettaan levittämään lähtömaihinsa. Kuivukoot noilla leireillä kun ovat väkisin noiden isis-tyyppien mukaan tuppautuneet.
Vauva-ikäiset jälkeläiset voisi toimittaa turvaan tuolta. Vaikkapa Israeliin kasvamaan, sitten appelsiini-kibbutsille ilmaistyöhön kun oppivat kävelemään.
Surfin' USA - Parasta waterboarding-musaa ikinä

Iivis
Perry Mason
Viestit: 3946
Liittynyt: Ti Kesä 23, 2015 11:50 am

Re: ISIS / ISIL

Viesti Kirjoittaja Iivis »

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/syy ... an/7311864
Syyrian joukot ottivat kiinni norjalais-ruotsalaisen Isis-rekrytoijan

Norjalais-ruotsalainen Isis-rekrytoija on otettu kiinni Syyriassa. Mies on rekrytoinut ruotsalaisia Isisin riveihin jo monen vuoden ajan.

–  Kukaan muu ruotsalainen ei ole toiminut niin kuin hän, sanoo ruotsalainen terrorismitutkija Magnus Ranstorp.

22-vuotias mies värväsi vapaaehtoisia Isisin riveihin ensin Göteborgissa Ruotsissa ja sen jälkeen Syyriasta käsin.

Miehen epäillään myös kehottaneen terroritekoihin Ruotsissa.

–  Mies on ollut mukana jo kauan. Hän matkusti Syyriaan 2014 ja on esiintynyt aktiivisesti ja erittäin näkyvästi Isisin propagandakanavilla, Ranstorp sanoo.

Kurdijoukot ottivat tiettävästi kiinni miehen maanantaina lähellä Isisin viimeistä tukikohtaa Baghouzissa Syyriassa. Miehen vaimo sai surmansa vuodenvaihteessa. Parilla on seitsemän lasta.

Norjan turvallisuuspoliisi vahvistaa SVT:lle, että se on aloittanut esitutkinnan terroristijärjestöön osallistumisesta.

–  Mies on Norjan kansalainen, josta on tehty kansainvälinen pidätysmääräys. Hän on osallistunut terroristijärjestön toimintaan, norjalaisen turvallisuuspoliisin edustaja Trond Hugubakken sanoo norjalaiselle VG-lehdelle.

Iivis
Perry Mason
Viestit: 3946
Liittynyt: Ti Kesä 23, 2015 11:50 am

Re: ISIS / ISIL

Viesti Kirjoittaja Iivis »

Ruotsalainen Michael antautui 7 lapsensa kanssa Isisin viimeisestä piiritetystä linnakkeesta Syyriassa
Kuva
Kurdijoukoille antautuneita Isis-taistelijoita ja heidän mukanaan tulleita naisia ja lapsia Baghouzin kylän edustalla Syyriassa maanantaina. (KUVA: Bulent Kilic)
Julkaistu: 5.3. 21:31


Terroristijärjestö Isisin riveissä taistellut ruotsalaismies antautui piiritetyssä kylässä Syyriassa.

Isis-propagandaa ja terrori-iskuja Ruotsia vastaan vastaan vaatinut ruotsalais-norjalainen Isis-taistelija Michael Skråmo on jäänyt kurdijohtoisten SDF-joukkojen vangiksi Syyriassa, kertovat Ruotsin ja Norjan mediat.

Göteborgissa asunut Michael Skråmo, 33, otettiin kiinni maanantaina Itä-Syyriassa Baghuzin kylän alueella, joka on viimeinen Isisin hallussa oleva linnake.

Isisin ”kalifaatti” on kutistunut alle puolen neliökilometrin kokoiselle alueelle Baghuzin kylään. SDF-joukot olivat aloittaneet hyökkäyksen viime perjantaina sen jälkeen, kun kylästä oli evakuoitu ensin kymmeniätuhansia siviilejä ja antautuneita Isisin taistelijoita.

Evakuoitujen joukossa on kerrottu olleen useita ulkomaalaisia, muun muassa ruotsalaisia, saksalaisia, amerikkalaisia, irakilaisia ja kanadalaisia. Baghuzissa on arvioitu olevan noin 1 000–1 500 miestä, joista suurin osa on Isisin taistelijoita. Valtaosan uskotaan olevan ulkomaalaisia taistelijoita.

– Vain kaikista uskollisimmat, Isisille omistautuneimmat ovat enää jäljellä, kertoo kurdijoukkojen riveissä Isisiä vastaan taistellut ruotsalainen Jesper Söder Aftonbladetille.

Göteborgissa syntynyt ja kasvanut Skråmo on Norjan kansalainen, mutta asunut koko ikänsä Ruotsissa. Skråmo kääntyi islamiin 2000-luvun alussa. Elokuussa 2014 hän matkusti Syyriaan vaimonsa ja neljän lapsen kanssa ja liittyi Isisin riveihin.

Sen jälkeen hän on esiintynyt useissa propagandavideoissa ja yllyttänyt ruotsalaismuslimeita värväytymään Isisiin. Skråmo oli ruotsalaissukulaisten mukaan uhonnut ”mieluummin kuolevan kuin antautuvan”.

Jesper Söderin tietojen mukaan Skråmö antautui yhdessä muiden ruotsalaisten Isis-jäsenten kanssa.

– Hän kuului useiden ruotsalaisten ryhmään, jossa oli myös heidän lapsiaan ja vaimoja, kertoo Söder.

Skråmon perheeseen syntyi Syyriassa kolme lasta lisää. Hänen vaimonsa kerrotaan kuolleen liittouman ilmaiskussa joulukuussa. Skråmo antautui kurdijoukoille yhdessä seitsemän lapsensa kanssa.

Ruotsin suojelupoliisi Säpo ei kommentoi tietoa ruotsalaisjihadistin antautumisesta. Säpon mukaan Ruotsista on vuoden 2012 jälkeen lähtenyt noin 300 henkilöä liittyäkseen terroristijärjestöihin. Heistä noin puolet on palannut Ruotsiin.

– Laskujemme mukaan noin 50 lähteneistä on kuollut, mutta sotatoimialueilta on vaikea saada tietoihin vahvistusta, kertoo Säpon tiedottaja Sofia Hellqvist Expressenille.
Timo Myllyniemi
https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006024858.html

originalnightstalker
Martin Riggs
Viestit: 645
Liittynyt: Ke Huhti 25, 2018 7:10 pm

Re: ISIS / ISIL

Viesti Kirjoittaja originalnightstalker »

Tappaisivat joka ikisen nuista antautuneista, maailma ei menettäs mitään siinä.
Ihmisoikeudet on helvetin hieno asia jossaki suhteissa mutta terroristi ei ole ihminen, eikä myöskään tää median käyttämä "isistaistelija". Toises ketjus sanoinki tästä mutta herranjumala että vituttaa tuo sana isistaistelija

Iivis
Perry Mason
Viestit: 3946
Liittynyt: Ti Kesä 23, 2015 11:50 am

Re: ISIS / ISIL

Viesti Kirjoittaja Iivis »

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/963 ... 67d1be9cde
Isisin kalifaatti on enää vain savua ja tulta - tällaisia olivat terroristijärjestön viisi raakaa vuotta

Tänään klo 10:30

Viisi vuotta sitten Islamilainen tasavalta toimi kahden valtion alueella ja hallitsi 10:a miljoonaa ihmistä pelolla ja kauhulla.
Kuva
Savu nousee ilmaiskun jälkeen Baghuzissa. EPA/AOP

Yhdysvaltain johtama liittouma ajaa viimeisiä Isisin taistelijoita ulos piiloistaan Syyrian Baghuzissa. Taistelijoilla ei ole enää mitään paikkaa, minne paeta. Loppu on edessä hetkenä minä hyvänsä.

Nyt Isisin kalifaatti on pelkkää savua ja tulta, mutta viisi vuotta sitten tilanne oli erilainen. Silloin Isis valtasi suuria alueita Syyriasta ja Irakista, ja kalifaatti hallitsi kahden maan alueella jopa kymmentä miljoonaa ihmistä pelolla ja kauhulla.

Tuhansia eurooppalaisia liittyi järjestöön ja taisteli sen riveissä. Osa jihadisteista on päässyt palaamaan kotimaahansa, osaa ei oteta takaisin turvallisuushuolien takia.

Isisin maan alla elävien tai Eurooppaan kotiin palanneiden soturien pelätään tekevän terrori-iskuja, aivan kuten terroristijärjestö al-Qaida aikoinaan.

Myöskään jihadistien perheet, vaimot ja lapset, eivät välttämättä pääse palaamaan kotimaahansa. Esimerkiksi Britannia riisui kansalaisuuden 15-vuotiaana Syyriaan Isisin riveihin paenneelta Shamima Begumilta ja hänen vastasyntyneeltä lapseltaan. Begum ei osoittanut minkäänlaisia katumuksen merkkejä Isisiin liittymisestä, vaan olisi halunnut palata kotimaahansa lapsensa terveyshuolien takia.

Perusta Persianlahden sodan jälkeisessä ajassa
Isisin perusta valettiin Persianlahden sodan jälkeen, kun Irakin hallitsija Saddam Hussein oli syösty vallasta vuonna 2003 ja maa ajautui sekasorron valtaan. Järjestö oli alunperin osa al-Qaida-terroristijärjestöä ja kutsui itseään Irakin al-Qaidaksi. Järjestö taisteli Irakissa olevia amerikkalaisjoukkoja ja Iranin tukemia shiiajoukkoja vastaan.

Iso osa Irakin al-Qaidan jäsenistä oli Saddam Husseinille uskollisia Baath-puolueen virkailijoita tai sotilaita. He olivat menettäneet työnsä ja vaikutusvaltansa Saddamin tuhon myötä. He toivat järjestöön sotilaallista osaamista, jota siinä ei entuudestaan ollut.

Järjestö kasvoi pikkuhiljaa. Erityisen hyvä kasvualusta sille oli vuonna 2011 alkanut Syyrian sisällissota, jossa se taisteli presidentti Bashar al-Assadin hallintoa vastaan. Yhä useampi ulkomaalainen matkusti jo heti sodan alkuvaiheessa Syyriaan taistellakseen islamistijoukkojen riveissä.

Vuonna 2010 Irakin al-Qaidasta tuli virallisesti Isis, kun johtoon nousi Abu Bakr al-Baghdadi.

Mutta se Isis, jonka me olemme viime vuosina oppineet tuntemaan, syntyi vasta kesällä 2014. Johtaja Abu Bakr al-Baghdadi julisti Syyriasta ja Irakista valtaamilleen alueille kalifaatin, johon oli tarkoitus saada mukaan koko islamilainen maailma.

Isisin pääkaupungiksi Irakissa tuli Mosul ja Syyriassa Raqqa. Terroristijärjestön kulta-aikana sen hallitsemilla maa-alueilla asui jopa kymmenen miljoonaa ihmistä ihmisiä. Sittemmin sekä Mosul että Raqqa vallattiin takaisin.

Isisin tavoitteena oli sunnalaisuuteen perustuvan, ääri-islamilaisen valtion perustaminen, joka perustuu tiukkaan islamilaiseen lakiin.

Kuva
Isisin pääkaupunki Raqqa on tuhoutunut pahoin. EPA/AOP

Jopa 50 000 jihadistin armeija
Baghdadilla oli parhaimmillaan jopa 50 000 jihadistin armeija johdettavanaan. Joukossa oli tuhansia eurooppalaisia nuoria, joihin järjestön väkivaltainen retoriikka tehosi. Isis maksoi myös parhaimpina päivinään palkkaa jihadisteilleen.

Isisin taistelijat olivat äärimmäisen julmia ja raakoja. Heidän tiedetään teloittaneen kymmeniä ihmisiä kerralla, järjestäneen julkisia teloituksia, ristiinnaulitsemisia ja muita julmuuksia ja laittaneen videoita näistä hirmuteoista nettiin.

Isis järkytti vuonna 2014, kun se julkaisi sieppaamansa amerikkalaisen toimittajan James Foleyn teloitusvideon. Teloittaja oli brittiläinen Jihadi-John. Foley oli ollut ennen teloitusta kahden vuoden ajan Isisin vankina.

Järjestö teki näyttäviä terrori-iskuja Euroopassa, muun muassa Ranskassa, Saksassa, Belgiassa ja Britanniassa. Erityisesti Pariisin terrori-isku marraskuussa 2015 ja Nizzan rekkaisku kesällä 2016 järkyttivät raakuudellaan ja uhrimäärällään. Isis otti mielellään kontolleen myös ei-jihadistienkin tekemät iskut.

Isisin loppu alkoi, kun Yhdysvaltain johtama liittouma käynnisti operaation syksyllä 2016 järjestön tuhoamiseksi yhdessä Irakin armeijan ja sen liittolaisten avulla.

Nyt järjestö taistelee kuolinkorinoissaan. Isisin uhka ei kuitenkaan poistu kalifaatin tuhon myötä - Eurooppaan palanneet jihadistit voivat tehdä terrori-iskuja.

Kuva
Assyrian Khabour Guards -joukot ovat osa Yhdysvaltain tukemia Syyrian demokraattisia joukkoja. EPA/AOP
Lähteet: Guardian, Globalis, IL-arkisto

KATRIINA MÄKELÄ

Vastaa Viestiin