Työttömyys ja työttömyysturvan aktiivimalli

Tänne keskustelut politiikasta siihen liittyvästä korruptiosta yms.

Valvoja: Moderaattorit

Avatar
devil_doll
Javier Pena
Viestit: 1881
Liittynyt: Su Huhti 04, 2010 5:22 am
Paikkakunta: From Hell

Re: Työttömyysturvan aktiivimalli

Viesti Kirjoittaja devil_doll »

ReissuLasse kirjoitti:Mitä jos työttämät vaikka perustaisivat jonkun osuuskunnan tai säätiön ja niille jäsenille joilla ei aktiivisuustunnit tulisi täyteen ko. pulju kuittailisi tunnit.
Niin siis näitä työosuuskuntia vai mikä niiden nimi nyt oli, oli olemassa vielä joku vuosi sitten. Aina siihen asti, kunnes valtiovalta teki uudet ohjeet, joiden mukaan niiden kautta tuloja saava tulkitaan yrittäjäksi. Ja yrittäjähän ei saa työttömyystukia lainkaan. Että se siitä ideasta sitten.
Sika naiseksi

There's nothing in my dreams, just some ugly memories. Kiss me like the ocean breeze.

Avatar
meitzi
Alibin Kestotilaaja
Viestit: 5116
Liittynyt: La Loka 18, 2008 8:17 am

Re: Työttömyysturvan aktiivimalli

Viesti Kirjoittaja meitzi »

devil_doll kirjoitti:
ReissuLasse kirjoitti:Mitä jos työttämät vaikka perustaisivat jonkun osuuskunnan tai säätiön ja niille jäsenille joilla ei aktiivisuustunnit tulisi täyteen ko. pulju kuittailisi tunnit.
Niin siis näitä työosuuskuntia vai mikä niiden nimi nyt oli, oli olemassa vielä joku vuosi sitten. Aina siihen asti, kunnes valtiovalta teki uudet ohjeet, joiden mukaan niiden kautta tuloja saava tulkitaan yrittäjäksi. Ja yrittäjähän ei saa työttömyystukia lainkaan. Että se siitä ideasta sitten.
yrittäjä saa 11 euroa päivää kohden per "työntekijä"
Työtön hullu ja eläkeläinen - Takkunatsi

Iivis
Perry Mason
Viestit: 3946
Liittynyt: Ti Kesä 23, 2015 11:50 am

Re: Työttömyysturvan aktiivimalli

Viesti Kirjoittaja Iivis »

Näkökulma: Aktiivimallin poistamisesta tuli sekoilun huipentuma – osa ministereistä ei tiedä, mikä aktiivimalli on
torstai 18.07.2019 klo 8:01

Hanna GråstenEnnen kuin hallitus purkaa aktiivimallin, kannattaisi selvittää kaikille hallituksen jäsenille, mitä aktiivimalli tarkoittaa, kirjoittaa Iltalehden politiikan toimittaja Hanna Gråsten.



Aktiivimalli on herättänyt työttömissä epäselvyyttä siitä, millä kaikilla keinoilla mallin ehdot voi täyttää. Myös osalla päättäjistä vaikuttaa olevan mallin suhteen epäselvyyksiä. ILKKA LAITINEN

Antti Rinteen (sd) hallitus on sopinut ohjelmassaan aktiivimallin leikkurin ja velvoitteiden purkamisesta, kunhan työllisyysvaikutuksiltaan vastaavista toimenpiteistä on päätetty.

Tähän selkeys loppuukin.

Rinteen hallituksen ministerit ovat kertoneet hyvinkin erilaisia näkemyksiä siitä, milloin ja miten aktiivimallin purkaminen tapahtuu. Kaikille ministereille ei edes näytä olevan selvää, mikä aktiivimalli ylipäätään on.

Eniten pakkaa sekoitti pääministeri Rinne todetessaan tiistaina Porin Suomi-areenan puheenjohtajatentissä näin:

– Oleellista on se, että aktiivimalli sisältää pari osiota. Siinä on nämä aktiivimallin haastattelut ja ihmisten auttaminen työpaikoille töihin ja sitten on tämä leikkuri, joka leikkaa toimeentuloa perusteetta. Perusteeton leikkaus toimeentuloon tullaan purkamaan nopeasti, niin nopeasti kuin saadaan asia valmiiksi, ja sitten kun matkan varrella selviää, onko tässä vaikutuksia työllisyysasteen näkökulmasta, sitten korjataan tilannetta, jos tarvitaan.

Lausunto on erikoinen, koska aktiivimalliin ei sisälly mitään haastatteluja. Työttömien määräaikaishaastattelut otettiin käyttöön vuonna 2017 eli vuotta aiemmin kuin aktiivimalli, mutta ne eivät liity millään tavalla aktiivimalliin. Ne ovat vieläpä eri ministeriöiden alaisia uudistuksia.

Aktiivimalliin ei myöskään sisälly ihmisten auttamista työpaikoille.

Kiteytetysti: Aktiivimalli leikkaa työttömyysetuuden tasoa 4,65 prosentilla kolmeksi kuukaudeksi, mikäli työtön työnhakija ei ole osoittanut aktiivisuuttaan olemalla 18 tuntia palkkatöissä, viisi päivää työllistymistä edistävässä palvelussa, tienaamalla 241 euroa yritystoiminnalla tai lyhytaikaisella opiskelulla kolmen kuukauden tarkastelujaksolla.

Aktiivimalli siis sisältää velvoitteen ja leikkurin uhan, mutta se, että TE-toimistojen asiakaspalvelijat auttavat työttömiä löytämään työpaikkoja, ei liity aktiivimalliin ja sitä koskeviin pykäliin.

Myös sisäministeri Maria Ohisalon (vihr) lausunnosta välittyy mielikuva siitä, että aktiivimalliin sisältyisi leikkurin lisäksi jotain palveluita. Näin ei ole.

– Mielestäni aktiivimallin purkamisessa pitää edetä mahdollisimman pian siitä näkökulmasta, että puretaan se leikkuri, joka tällä hetkellä kurittaa ihmisiä, ja jätetään ne palvelut, jotka tukevat ihmisiä siinä työllistymisessä, Ohisalo sanoi tiistain puheenjohtajatentissä.

TE-toimistojen palvelut ovat työ- ja elinkeinoministeriön vastuulla, työttömyysturva ja aktiivimalli sen sisällä puolestaan kuuluu sosiaali- ja terveysministeriölle.TE-toimistojen palvelut ovat työ- ja elinkeinoministeriön vastuulla, työttömyysturva ja aktiivimalli sen sisällä puolestaan kuuluu sosiaali- ja terveysministeriölle.

TE-toimistojen palvelut ovat työ- ja elinkeinoministeriön vastuulla, työttömyysturva ja aktiivimalli sen sisällä puolestaan kuuluu sosiaali- ja terveysministeriölle. INKA SOVERI
Erityisasiantuntija Joni Rehunen STM:stä kertoo, että aktiivimallin myötä TE-toimistojen työllistymistä edistävien palveluiden kysyntä kasvoi, joten TE-toimistot saivat niiden järjestämiseen lisää määrärahaa.

Parempien resurssien turvin palveluita pystyttiin järjestämään enemmän. Aktiivimalliin ei palveluita sisälly, Rehunen tähdentää.

– Sanoisin, että palveluita olisi tullut lisää myös silloin, jos olisi vain lisätty työvoimatoimistojen resursseja. Ei tätä yksin aktiivimallin kunniaksi voi laittaa, sanoo Kelan ryhmäpäällikkö Minna Ylikännö. Hän on mukana aktiivimallin vaikutuksia parhaillaan selvittävässä Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) tutkimuksessa.

Aktiivimallin suurin kritiikki liittyy nimenomaan siihen, että missään ei taata sitä, että työttömälle työnhakijalle järjestyisi vaikkapa mahdollisuus työllistymistä edistävään palveluun.

Työtön työnhakija voi joutua aktiivimallin leikkurin kohteeksi siitä huolimatta, että hän on yrittänyt aktiivisesti saada töitä tai päästä työllistymistä edistäviin palveluihin, mutta ei ole tässä onnistunut. TE-toimistoilla ei esimerkiksi välttämättä ole ollut sopivaa kurssia tarjolla tai kurssi on voinut olla täynnä. Työttömien mahdollisuudet täyttää mallin ehdot vaihtelevat myös alueittain ja ammattikunnittain.

Ministerien puheista ei saa selvyyttä myöskään siihen, miten hallitus aikoo purkaa Rinteen mainitseman aktiivimallin yhden osan eli leikkurin. Osittainen purkaminen olisi Ylikännön mukaan periaatteessa mahdollista, mutta hänestä olisi hölmöä jättää aktiivimallin velvoitteet voimaan ilman leikkuria.

– Jos aktiivimalli purettaisiin, se tarkoittaisi, että sekä aktiivimallin leikkuria että velvoitteita koskevat pykälät poistettaisiin työttömyysturvalaista eli koko malli kumottaisiin, ei tässä oikein muita vaihtoehtoja ole.

Hallitusohjelmaan on kirjattu nimenomaan leikkurin ja velvoitteiden poisto. Ongelma on se, että esimerkiksi Rinne antaa ymmärtää, että aktiivimallissa olisi jotain muita osia, joita voidaan jättää voimaan.
Kuva
Aktiivimallin purkamista on vaatinut äänekkäästi etenkin SAK. Kuvassa poliittinen mielenilmaus helmikuussa 2018. JENNI GÄSTGIVAR

Kaiken kruunaukseksi hallituksen edustajat ovat antaneet ristiriitaisia lausuntoja siitä, millä aikataululla aktiivimalli puretaan.

Työministeri Timo Harakka (sd) sanoi heinäkuun alussa, että aktiivimalli voidaan purkaa heti, eikä hallitus ”jää lukuja odottamaan, jos niitä koskaan saadaankaan”. Valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk) puolestaan korosti Harakan lausunnon jälkeen, että VATT:n tutkimuksen valmistumista pitää odottaa ennen kuin aktiivimallia voidaan purkaa. Tulokset valmistuvat lokakuussa.

Lintilä painotti, että aktiivimallin korvaava keino on oltava tiedossa ennen kuin aktiivimallia voidaan purkaa, koska tästä on kirjaus hallitusohjelmassa. Tähän vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki kuittasi Twitterissä, että ”Lintilä vetää omaa linjaansa”.

Viikkoa myöhemmin Harakka totesi aktiivimallin perumisen aikataulusta olleen epäselvyyttä hänen ”huolettoman” sanomisensa seurauksena.

Aktiivimallin vastuuministeri, sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas) puolestaan sanoi 3. heinäkuuta, että malli voitaisiin purkaa vuoden 2020 alussa ja että ministeriöt katsovat, onko VATT:n raportista apua mallin korvaavien työllistämistoimien keksimisessä. Maanantaina Pekonen sanoi Ylellä, ettei hallituksen pitäisi odottaa VATT:n tutkimuksen mahdollisia lukuja lokakuulle, jotta mallin purkutyö voi alkaa.

Myös opetusministeri Li Andersson (vas) asettui tälle kannalle tiistain puheenjohtajatentissä.

– Aktiivimallin epäoikeudenmukaisista vaikutuksista erityisesti pitkäaikaistyöttömien asemaan on jo ihan riittävästi tietoa. Jos tulee tietoa työllisyysvaikutuksista myöhemmin syksyllä, mikään ei estä hallitusta silloin päättämästä lisätoimista, jolla päästään samantyyppisiin työllisyysvaikutuksiin. Mutta ne ovat toisistaan irrallisia kysymyksiä, Andersson sanoi.

Keskustassa asia nähdään toisin.

Keskustan varapuheenjohtaja, elinkeinoministeri Katri Kulmuni ei pidä aktiivimallin purkamista ja korvaavista toimista päättämistä toisistaan irrallisina asioina.

– Kun korvaavia toimia on, siinä vaiheessa voidaan tehdä sellaisia toimia, joista tässä on puhuttu. Me odotetaan, että hallitusohjelmaa ja sen kirjauksia noudatetaan. Kaiken päätöksenteon pitää perustua tieteelle ja tutkimukselle parhaalla mahdollisella tavalla, Kulmuni painotti tiistain puheenjohtajatentissä.

Ministeri Ohisalokin korosti, että hallituksen päätöksenteko pohjaa tutkittuun tietoon, mutta eri näkökulmasta.

– Tiedetään nyt jo, kun olen tavannut tutkijoita, jotka ovat asiaa selvittäneet, että on täysin mahdotonta erottaa maailmanlaajuinen työllisyys- ja talouskehitys, joka vaikuttaa Suomeen, siellä on paljon heijastusvaikutuksia. Ei voida sulkea täysin pois, mikä on täysin suoraan aktiivimallin vaikutusta. Me emme tule saamaan sellaisia suoria tuloksia, Ohisalo sanoi tiistaina.

Hän huomautti, että sen sijaan tiedossa on jo nyt, että aktiivimalli on ajanut vaikeasti työllistyviä toimeentulotuelle. Hänestä hallituksella on tällä hetkellä riittävän monta toimenpidettä työllisyyden edistämiseksi, eikä hän näe estettä aktiivimallin purkamiselle.

Sosiaali- ja terveysministeriön arvion mukaan aktiivimallin leikkurin purkaminen voisi tulla aikaisintaan vuodenvaihteessa voimaan.

Iltalehti kysyi Rinteeltä vielä tiistain tentin jälkeen, mitä hallitus oikein on tekemässä aktiivimallin purkamisen suhteen, kun ei aktiivimalliin itsessään kuulu palveluita, joita voitaisiin säilyttää, vaikka leikkuri purettaisiin. Vastaus kuului:

– Kannattaa erottaa, on toisaalta aktiivimallin palvelupuoli, jossa on haastattelut mukana ja jossa haetaan sitä, että ihminen saa palveluiden kautta paluun takaisin työelämään tai työelämään ensimmäistä kertaa. Tämä on hyvä asia ja jatketaan tällaisia toimenpiteitä ja kehitetään ja viedään eteenpäin näitä toimenpiteitä. Mutta se täysin perusteeton leikkuri, joka vie toimeentuloa työttömiltä perusteetta, yrittää töihin ja palveluihin, eikä pääse ja silti leikataan. Se leikkuri otetaan pois.

Rinteen mukaan hallituksen sisällä ei ole mitään ristiriitaa tai erimielisyyksiä aktiivimallin purkamisesta. Vaikka ei olisikaan, ulospäin hallituksen viestintä asiasta on ollut todellinen sekoilun huipentuma.

Ennen kuin hallitus purkaa aktiivimallin, kannattaisi selvittää kaikille hallituksen jäsenille, mitä aktiivimalli tarkoittaa.

HANNA GRÅSTEN

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/0 ... 0593c6279c

Pika Juoksija
Neuvoja-Jack
Viestit: 532
Liittynyt: La Maalis 07, 2015 7:25 pm

Re: Työttömyysturvan aktiivimalli

Viesti Kirjoittaja Pika Juoksija »

sikakoira kirjoitti:^

Samaan aikaan maassa laittomasti oleskeleville maksetaan kaikki kulut ja vähän päälle.
Kaikki kulut? Siis mitkä kulut? Vähän päälle? Mitä ne rahat ovat ja kuinka paljon on vähän päälle?

Leipäjonoissa ei ole ensimmäistäkään ihmistä, joka ei saisi rahaa jostain. Leipäjonoissa on töissä käyviä, työttömiä työttömyyskorvausta saavia, eläkeläisiä, sairaseläkeläisiä, toimeentulotuen turvin eläviä, asuntotuista nauttivia jne.

Hyvinvointivaltion periaatteisiin sattuu nyt vain kuulumaan, että täysin ilman tuloja ja kadulla eläminen johtuu enemmänkin omista valinnoista, ei siitä etteikö yhteiskunta olisi tukenut ja antanut mahdollisuuksia.

Mitä tulee paperittomiin, niin:

Kiireellisen hoidon antaminen paperittomille henkilöille
Terveydenhuoltolain mukaan julkisen terveydenhuollon on aina annettava kiireellistä hoitoa kaikille sitä tarvitseville.

Kiireellisellä hoidolla tarkoitetaan:
äkillisen sairastumisen, vamman, pitkäaikaissairauden vaikeutumisen tai toimintakyvyn alenemisen edellyttämää välitöntä arviota ja hoitoa. Näissä tapauksissa hoidon aloittamista ei voida pitkittää ilman, että sairaus pahenee tai vamma vaikeutuu.
kiireellistä suun terveydenhuoltoa, mielenterveyshoitoa, päihde¬hoitoa ja psykososiaalista tukea.
Henkilö maksaa itse hoidon kustannukset, jos hänellä ei ole Suomessa kotikuntaa tai jos hänellä ei ole oikeutta julkisen terveydenhuollon palvelujen käyttämiseen EU-lainsäädännön tai kansainvälisen sosiaaliturvasopimuksen perusteella.

Maksuista huolehditaan kiireellisen hoidon antamisen jälkeen.

Kiireettömän hoidon antaminen paperittomille henkilöille
Osalla paperittomista henkilöistä on tarve myös kiireettömään hoitoon. Henkilöllä ei kuitenkaan ole oikeutta julkisen terveydenhuollon palveluun, jos hänellä ei ole Suomessa kotikuntaa tai jos häneen ei sovelleta EU-lainsäädäntöä tai kansainvälistä sosiaaliturvasopimusta.

Jos paperittomalle henkilölle annetaan hoitoa julkisessa terveydenhuollossa, maksaa hän itse hoidon täydet kustannukset.

https://stm.fi/paperittomien-terveydenhuolto

Näistä kuluista kertoo myös Kelan etuuspäällikkö Marja-Leena Valkonen ja vahvistaa Uudelle Suomelle, että laittomasti maassa oleva paperiton voi saada tipoittain pieniä määriä toimeentulotukea välttämättömiä elämisen tarpeita varten. Käytännössä kyse on vain välttämättömiin ruoka- ja lääketarpeisiin tarkoitetusta avusta, jota annetaan maksusitoumuksella muutamaksi päiväksi kerrallaan. Kyse ei siis ole käteisestä rahasta vaan kaupassa ja apteekissa käyvästä maksusitoumuksesta.

Eli aika kaukana olemme kaikista kuluista ja vähän päälle.

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/228637 ... ruokarahaa
Puunsärkijä,Paskakasa.Tyypillinen kaksikielisen perheen tytär. Katkeroitunut "lund",suomalaisen naisen kanssa sängyssä epäonnistunut hyväksyjä ja kaiken pahan pienentäjä.Katkera,koneella päivät istuva pahansuopainen nilviäinen.Kukkulan kuningas

Avatar
sikakoira
James Bond (Daniel Graig)
Viestit: 25883
Liittynyt: Ke Kesä 07, 2017 8:50 am

Re: Työttömyysturvan aktiivimalli

Viesti Kirjoittaja sikakoira »

https://www.is.fi/politiikka/art-2000006201804.html
Antti Rinne Ylen aamu-tv:ssä: Aktiivi­mallin karenssi­päivät lyhenevät
Aktiivimallista hallitus aikoo purkaa ainoastaan leikkurin.
Pääministeri Antti Rinne (sd) vahvisti Ylen aamu-tv:ssä Helsingin Sanomien tiedon, jonka mukaan aktiivimallissa omavastuupäivät vähenevät viiteen päivään.

HS:n tietojen mukaan Rinteen hallitus purkaa aktiivimallista ainoastaan leikkurin. Aktiivimalli laski omavastuupäivien määrän seitsemästä viiteen. Rinteen hallitus ei HS:n mukaan aio palauttaa päivien määrää seitsemään.

Omavastuuaika tarkoittaa työttömyysjakson alun karenssipäiviä, joilta työttömälle ei vielä makseta työttömyystukea.

Rinne kertoi Ylen aamu-tv:ssä, että lakiesitysluonnos aktiivimallileikkurin purusta on lähdössä liikkeelle. Esityksessä otetaan kantaa karenssipäiviin.

– Karenssipäivät ovat viidessä päivässä.

Rinne muistutti karenssipäivien historiasta. On kuljettu seitsemän ja viiden päivän välillä.

– Kiky-ratkaisu tiputti päiviä toiseen suuntaan.

Hallitusohjelmassa on kirjaus, jonka mukaan ”aktiivimallin leikkurit ja velvoitteet puretaan, kun työllisyysvaikutuksiltaan vastaavista toimenpiteistä on päätetty”.

Aktiivimallin vaikutuksista valmistuu lokakuun lopulla ensimmäistä tutkittua tietoa, kun Valtion taloudellinen tutkimuskeskuksen ja Turun yliopiston tekemä loppuraportti valmistuu.

Pääministeri Rinne sanoi Ylen aamu-tv:ssä, ettei hallitus jää odottamaan loppuraportin tuloksia. Hallitus aikoo poistaa aktiivimallin leikkurin.

– Leikkuri on väärä ja epäoikeudenmukainen toimenpide, Rinne perusteli.
Heh,vaalit on käyty. Saatanan sosialistit. :lol:
Maailma avautuu aivan toisella tavalla kuin jos yritätte rakentaa kuvaa maailmasta pelkän suomalaisen valtamedian varassa Se kuva on täysin virheellinen ja harhainen tarkoituksellisesti Se on mediapoolin ja hybridikeskuksen hybridisotaa teitä kohti

Avatar
meitzi
Alibin Kestotilaaja
Viestit: 5116
Liittynyt: La Loka 18, 2008 8:17 am

Re: Työttömyysturvan aktiivimalli

Viesti Kirjoittaja meitzi »

minkähän takia toimittaja puhuu sekä leikkurista, että karenssipäivistä?
Työtön hullu ja eläkeläinen - Takkunatsi

Avatar
sikakoira
James Bond (Daniel Graig)
Viestit: 25883
Liittynyt: Ke Kesä 07, 2017 8:50 am

Re: Työttömyysturvan aktiivimalli

Viesti Kirjoittaja sikakoira »

^
Toimittaja ei ymmärrä aktiivimallin funktiota
Maailma avautuu aivan toisella tavalla kuin jos yritätte rakentaa kuvaa maailmasta pelkän suomalaisen valtamedian varassa Se kuva on täysin virheellinen ja harhainen tarkoituksellisesti Se on mediapoolin ja hybridikeskuksen hybridisotaa teitä kohti

Avatar
sikakoira
James Bond (Daniel Graig)
Viestit: 25883
Liittynyt: Ke Kesä 07, 2017 8:50 am

Re: Työttömyysturvan aktiivimalli

Viesti Kirjoittaja sikakoira »

https://www.karjalainen.fi/uutiset/uuti ... tem/233148
Yle: Aktiivimalli ei lisännyt Kelan tukemien työttömien työllistymistä, vaikutus ansiosidonnaista saaviin epäselvä
Työttömien aktiivimalli ei lisännyt peruspäivärahaa tai työmarkkinatukea saavien työttömien työllistymistä, kertoo Yle näkemänsä raporttiluonnoksen perusteella.
Sen sijaan ansiosidonnaista päivärahaa saavien työttömien työllistyminen kasvoi aktiivimallin voimaantulon jälkeen, mutta kyse näyttäisi osittain olevan jo aiemmin alkaneesta trendistä.

Aktiivimalli tuli voimaan vuoden 2018 alussa. Sen työllisyysvaikutuksia käsittelevän raportin julkistusta odotetaan lähipäivinä.
Yllätys,kyse oli siis kaikkein köyhimmillä rahastamisesta mikä nyt olikin päivänselvää alusta asti.
Maailma avautuu aivan toisella tavalla kuin jos yritätte rakentaa kuvaa maailmasta pelkän suomalaisen valtamedian varassa Se kuva on täysin virheellinen ja harhainen tarkoituksellisesti Se on mediapoolin ja hybridikeskuksen hybridisotaa teitä kohti

Iivis
Perry Mason
Viestit: 3946
Liittynyt: Ti Kesä 23, 2015 11:50 am

Re: Työttömyysturvan aktiivimalli

Viesti Kirjoittaja Iivis »

No onpa yllätys, yhtään enemmän en ole töihin päässyt aktiivimallin ansiosta. Töitä haen riippumatta aktiivimallista. Jos niitä töitä ei ole, niin ei ole.
Mieluusti olisin töissä vaikka ansiosidonaisella olenkin, olisi kiva ostaa välillä muutakin kuin sitä millä hengissä selviää.

Avatar
sikakoira
James Bond (Daniel Graig)
Viestit: 25883
Liittynyt: Ke Kesä 07, 2017 8:50 am

Re: Työttömyysturvan aktiivimalli

Viesti Kirjoittaja sikakoira »

https://seura.fi/asiat/ajankohtaista/pa ... 051196cf-1
Paljon parjattu aktiivimalli loppuu – Näin muutos vaikuttaa työttömän arkeen
Aktiivimalli ei saavuttanut sille asetettuja tavoitteita eli ei lisännyt merkittävästi työllisyyttä tai vähentänyt työllisyyden pitkittymistä. Sen sijaan malli lisäsi työttömien lyhyillä kursseilla istumista.
Työttömyysturvan aktiivimalli loppuu vuoden lopussa. Päätös vaikuttaa työttömän arkeen niin, että työttömyyskassat ja Kela eivät enää seuraa työttömän aktiivisuutta eikä työttömyystukea enää leikata, jos työtön ei onnistu hankkimaan tuloja tai pääsemään kurssille.

Työttömän tuki palautuu automaattisesti normaalille tasolle vuoden vaihteessa, jos sitä on alennettu aktiivimallin perusteella.

Erityisesti työvoimaviranomaiset ovat nostaneet esille aktiivimallin vaikutuksia selvittävässä raportissa, että aktiivisesti työtä hakevia työttömiä ja täysin passiivisia työttömiä on rangaistu aktiivimallissa epäreilusti samalla tavalla, sillä työn hakuun keskittyvä aktiivimalli kaksi ei koskaan ehtinyt astua voimaan.

Mutta miten aktiivimalli ehti vaikuttaa oltuaan kaksi vuotta voimassa?

Aktiivimalli ei lisännyt työllisyyttä
Aktiivimallin ei ole osoitettu lisänneen työttömyyttä ja vähentäneen työttömyyden pitkittymistä, mikä oli sen alkuperäinen tavoite.

Sen sijaan aktiivimallin vaikutukset ovat olleet toisenlaisia: se on vähentänyt työttömyyspäivärahoja noin puolilla kokonaan työttömistä työnhakijoista ja lisännyt huomattavasti työttömien osallistumista työllisyyttä edistäviin lyhytaikaisiin palveluihin eli muutaman päivän kursseille.

Maanantaina 16. joulukuuta Eläketurvakeskuksen julkaisemasta tutkimuksesta ilmenee aktiivimallin kolmas vaikutus: Aktiivimalli lisäsi työttömien työkyvyttömyyseläkkeen hakemista noin neljänneksellä viime vuonna. Tämä tarkoittaa yli 1 600 ihmisen lisäystä työttömien eläkehakemuksissa, josta seurasi 560 ihmisen lisäys eläkkeelle siirtyneissä työttömissä.

Lain aktiivisuusehto ei koske työkyvyttömyyseläkettä hakeneita ja päätöstä odottavia, joten aktiivimalli kannusti työttömiä ihmisiä jäämään pysyvästi eläkkeelle.

”Kun työttömyystuen maksajat ovat alkaneet tarkistamaan asiakkaan aktiivisuutta, tämän kaltaisissa asiakkaissa se on voinut johtaa sellaiseen reaktioon, että ’Olkoon. On tässä muutenkin yritetty. Nyt teen lopullisen ratkaisun hakea eläkkeelle’”, Uudenmaan TE-toimiston johtaja Jarmo Ukkonen sanoo.

Velvoitteita jää edelleen työttömälle
Jarmo Ukkonen muistuttaa, että aktiivimallin purkaminen ei lopeta työttömän velvollisuuksia. Työttömän pitää edelleen ilmoittaa työpäivistä, työtunneista ja osallistumisesta työttömyyttä edistävään palveluun. Lisäksi työttömän pitää myös edelleen ottaa vastaan tarjottua työtä.

”Velvoite päätoimisesta työnhausta oli jo ennen aktiivimallia, ja siihen ei tule muutosta. Oikeuksissa, velvollisuuksissa ja palveluiden tarjonnassa ei tapahdu muutoksia muita muutoksia kuin, että leikkuri lakkaa”, hän sanoo.

Aktiivimalli työllisti ainakin työvoimatoimistoja, sillä työttömien kyselyt ja tiedustelut lisääntyivät Ukkosen mukaan aktiivimallin alussa noin 40 prosenttia. Työttömät kyselivät paljon, mikä kurssi tai työ täyttää aktiivisuusmallin ehdot ja mikä ei.

Jarmo Ukkonen toivoo lisää resursseja työvoimatoimistoille nyt, kun aktiivimalli on poistunut.

”Eduskuntakäsittelyssä käytiin keskustelua, että leikkurin tilalle pitäisi tuoda henkilökohtaisia, räätälöityjä palveluita. Se tietenkin näkyy asiakkaalle, jos palvelut nyt kasvavat”, Ukkonen sanoo.
Kun malli käyttöön otettiin sai kyllä mediassa lukea kuinka työllisyystilastot lähtivät raketin lailla nousuun.Kyse oli nimenomaan tästä valetyöllistymisestä vaikka tämä julkisuudessa jyrkästi kiistettiin. Hyvä että työvoimatoimistot silti työllistyivät,ei mennyt ihan hukkaan. :lol:
Maailma avautuu aivan toisella tavalla kuin jos yritätte rakentaa kuvaa maailmasta pelkän suomalaisen valtamedian varassa Se kuva on täysin virheellinen ja harhainen tarkoituksellisesti Se on mediapoolin ja hybridikeskuksen hybridisotaa teitä kohti

Avatar
meitzi
Alibin Kestotilaaja
Viestit: 5116
Liittynyt: La Loka 18, 2008 8:17 am

Re: Työttömyysturvan aktiivimalli

Viesti Kirjoittaja meitzi »

Sipilän versio norminpurkutalkoista tarkoitti kyllä kauttaaltaan sitä, että paperien pyöritys ja paperinpyörittäjien määrää kasvatettiin merkittävästi. Läheistä sukua ajatukselle, että verotusta kevennetään.

Ennustan jyrkkää nousua hyväksytyille sairaspäivärahahakemuksille ja väliaikaisten eläkkeiden määrään. Aktiivileikkuriton päiväraha on suurempi kuin sairaspäivärahan minimi (joka on sama kuin väliaikaisessa elääkkeessäkin), mutta aktiivileikattu päiväraha oli pienempi kuin sairaspäivärahan minimi.

Aktiivileikkurin tultua voimaan sairaspäivärahoilta lähti paljon herkemmin peruspäivärahalle kuin ennen sitä.
Työtön hullu ja eläkeläinen - Takkunatsi

Aizerbaidzan
Angus MacGyver
Viestit: 6651
Liittynyt: Su Touko 13, 2007 12:22 pm

Re: Työttömyysturvan aktiivimalli

Viesti Kirjoittaja Aizerbaidzan »

Vuosi vaihtui, aktiivimalli poistui. Kuka jäi kaipaamaan (Juhana Vartiaisen lisäksi)?
Uusimaa kirjoitti:https://www.uusimaa.fi/artikkeli/829729 ... kaipaamaan

Kuopattua aktiivimallia ei jäädä juuri kaipaamaan


Ankaran väännön kautta synnytettyä ja vuodenvaihteessa kuopattua aktiivimallia ei jäädä suuremmin suremaan työmarkkinoilla. TE-toimistoista kerrotaan, että aktiivimallin noudattaminen aiheutti eniten työtä vuoden 2018 alkupuolella, kun työttömyystukien leikkuri tuli voimaan. Epävarmuus oli suurta ja kysymystulva oli suurimmillaan.

Suomen suurimman henkilöstöpalveluyhtiö Baronan toimitusjohtaja Minna Vanhala-Harmanen sanoo, ettei aktiivimallin poistuminen ole näkynyt yhtiön toiminnassa. Toisaalta myöskään aktiivimallin käyttöönotto ei juuri näkynyt Baronalla. Aktiivimallin työssäoloehdon täyttämiseksi vaadittiin 18 tunnin työntekoa kolmen kuukauden jaksolla, jotta tukileikkauksilta vältyttäisiin.

– Jossain määrin tuli hakemuksia, joista ilmeni, että ne oli aktiivimallin takia lähetetty, mutta ei se ollut meidän toiminnan kannalta merkityksellistä. Työn hakeminen ja työntekijöiden löytäminen on tänä päivänä aika haasteellista. Jos se pelkän aktiivimallin takia tehdään, niin ei se kovin hyvää tulosta tuota, Vanhala-Harmanen sanoo STT:lle.

Lisäksi 18 tunnin minimityöaika on niin lyhyt, ettei sellaisia työtehtäviä juuri ole edes tarjolla, hän toteaa. Töitä pitäisi olla ainakin 18 tuntia viikossa.

– Me emme ole ikinä kuuluneet siihen ryhmään, joka olisi pitänyt koko aktiivimallia kovin onnistuneena. Aktivointi on hyvä, kannustus on hyvä sekä työnhakutaitojen kartuttaminen. Myös määräaikaishaastattelut tuottivat hyvää tulosta.

Erityisen tärkeää työllistymisen kannalta olisi antaa tukea ja opastusta, esimerkiksi työnhakuvalmennusta.

– Osaamisen päivittämisen haasteesta on tullut todella iso. Meillä on hienoja koulutuksia, toivoisin, että ihmiset tarttuvat niihin, koska nykyään osaaminen vanhenee todella nopeasti.

Toimialajohtaja Heikki Ruohonen Eezy Urapalveluista kertoi, että aktiivimallin vaikutukset näkyivät heillä alkuvaiheessa siinä, että valmennuksiin tuli jonkin verran enemmän hakemuksia. Työssäoloehdon täyttäviä töitä tehtiin myös jonkin verran Eezyn kautta.

– Vaikutukset ovat ehkä olleet enemmän sillä yksilötasolla, kun työttömät ovat miettineet, mitä minun pitää tehdä.

Uudenmaan TE-toimiston palvelujohtaja Pirjo Krokfors arvioi, että aktiivimallin poistumisen vaikutukset jäävät loppujen lopuksi vähäisiksi. Kurssien ja koulutusten tarjonta perustuu pitkäaikaiseen suunnitteluun. Aktiivimalli ei ole toimistojen toiminnassa pääasia, vaan ihmisten työllistäminen.

– Pitkäaikaistyöttömien palvelussa minusta ratkaisevaa on se tuki, jonka ihminen pystyy ihmiselle antamaan, eri palveluvaihtoehtojen esittelyssä ja arvioinnissa yhdessä asiakkaan kanssa palvelutarpeen pohjalta.

Etelä-Pohjanmaan TE-toimiston johtaja Leena Tuohimaa-Kari arvioi myös, että käytännön vaikutukset aktiivimallin poistumisesta jäävät vaatimattomiksi.

– Asiakkaat ovat itse olleet kiinnostuneita, miten ehdot pystyy täyttämään. Me olemme ohjanneet ja neuvoneet ja yrittäneet auttaa. Suurin huoli on työvoiman saatavuus ja työpaikkojen täyttäminen, ja siltä pohjalta on TE-toimistojen toimintaa suunniteltu.

Aktiivimalli ehti olemassaolonsa aikana vaikuttaa monen työttömän tukiin. Kelan tilastojen mukaan vuosina 2018–19 malli leikkasi lähes joka toisen peruspäivärahaa tai työmarkkinatukea saavan työttömän tukia. Lopullisia lukuja ei ole vielä saatavilla, sillä joulukuun tietoja ei ole vielä saatavilla.

Mallin aikana tuista leikattiin 4,65 prosenttia, jos työtön ei seurantakauden aikana tehnyt vähintään 18 tuntia töitä tai osallistunut työllistymistä edistäviin palveluihin tai yritystoimintaan

Alennettua etuutta ainakin yhdessä tukimaksatuksessa saaneita oli vajaan kahden vuoden jaksolla kaikkiaan 47,5 prosenttia. Vuonna 2018 leikkuri osui 41,5 prosenttiin Kelan tukia saavista työttömistä, viime vuoden aikana osuus nousi 48,3 prosenttiin. Vuonna 2018 alennettuja tuki alettiin maksaa huhtikuun alusta, koska mallin ensimmäinen tarkastelujakso päättyi silloin.

Tutkimusten mukaan aktiivimalli rokotti erityisesti ikääntyneiden ja syrjäseuduilla asuvien työttömien tukia.

Finanssivalvonnan kokoamista tilastoista ilmenee, että myös ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa saavista moni menetti tukia leikkurin takia. Viime vuoden aikana kaikkien työttömyyskassojen edunsaajista kaikkiaan liki 32 000 sai alennettua ansiopäivärahaa ainakin yhdessä maksatuksessa. Kun ansiopäivärahan saajia oli yhteensä reilut 104 000, iski leikkuri noin joka kolmannen työttömän tukiin.

Avatar
PiikkiSika
Adrian Monk
Viestit: 2808
Liittynyt: To Tammi 14, 2016 11:52 pm

Re: Työttömyys ja työttömyysturvan aktiivimalli

Viesti Kirjoittaja PiikkiSika »

hieman sivusta asiaa, mutta kuitenkin siihen vahvasti liittyvä.
Suomessa on tapana jokavuotiset ammattiliittojen lobbaamat/järkkäämät ja rahoittavat lakot - perimmisenä tarkoituksena kyykyttää työnantajia ja heikentää maamme talouden kilpailukykyä.

Onko olemassa esimerkkejä joissa työnantajapuoli ryhtyisi samanlaisiin työnseisauksiin - eli ihan vaan ilmottais työntekoijlille, että jos työehdot, palkka jne ei nappaa, niin tehdas pannaan kiinni ja avataan uudella firmajörjestelyllä vaikkapa singaporeen rekisteröityneenä ja niille jotka uusiin ehtoisin suostuvat otetaan duuniin singaporelaisten työsopparien mukaisesti - mikäli kukaan ei suostu, niin laitetaan ovi kiinni ja perustetaan kuitenkin see uusi firma samaan rakennuksen ja palkataan sinne vain määräaikaista eu:n ulkopuolista työvoimaa jonkun halpamaan työnvölitysfirman kautta.

Voiko työntekijöä puoli käyttää samoja lakkoaseita kun nää ammattiliittojen kommari homot?
! ! ! Eläköön EU-direktiivit ja kansan syväkyykky ! ! !

Sverdlov
Andy Sipowich NYPD
Viestit: 1384
Liittynyt: Pe Marras 11, 2016 9:28 am

Re: Työttömyys ja työttömyysturvan aktiivimalli

Viesti Kirjoittaja Sverdlov »

PiikkiSika kirjoitti:
Pe Tammi 24, 2020 12:02 am
hieman sivusta asiaa, mutta kuitenkin siihen vahvasti liittyvä.
Suomessa on tapana jokavuotiset ammattiliittojen lobbaamat/järkkäämät ja rahoittavat lakot - perimmisenä tarkoituksena kyykyttää työnantajia ja heikentää maamme talouden kilpailukykyä.

Onko olemassa esimerkkejä joissa työnantajapuoli ryhtyisi samanlaisiin työnseisauksiin - eli ihan vaan ilmottais työntekoijlille, että jos työehdot, palkka jne ei nappaa, niin tehdas pannaan kiinni ja avataan uudella firmajörjestelyllä vaikkapa singaporeen rekisteröityneenä ja niille jotka uusiin ehtoisin suostuvat otetaan duuniin singaporelaisten työsopparien mukaisesti - mikäli kukaan ei suostu, niin laitetaan ovi kiinni ja perustetaan kuitenkin see uusi firma samaan rakennuksen ja palkataan sinne vain määräaikaista eu:n ulkopuolista työvoimaa jonkun halpamaan työnvölitysfirman kautta.

Voiko työntekijöä puoli käyttää samoja lakkoaseita kun nää ammattiliittojen kommari homot?
Miten moni tuotantolaitos on siirtynyt ensin Viroon ja sitten muualle, tahi vaikkapa suoraan Laosiin? Nämä siirtymiset tehtiin kokolailla hiljaa, koska pelättiin lakkoja jo ennen siirtämistä. Näitten perusteella voinee todeta että "kommari (tähän pitkä väli) homot" ovat ehkäpä ottaneet juuri tuolta oppia. On hyvinkin yleisessä tiedossa että maamme on rikkampi kuin koskaan ennen, tuloerot ovat kasvaneet ja tätä samaa asiaa ajetaan edelleenkin. Juuri AY -liikkeen pitäisi vasemmistopuolueitten tuella olla työntekijän asialla, mutta katin paskat; juuri nämä "työväen ystävät" haluavat polkea heidän työehtonsa ja palkkansa lassoamalla Lähi-Idästä ja Afrikasta orjia kustantamaan heidän ylläpitonsa. Olisivatkohan nämä niitä oikeita "kommari (tähän pitkä väli) homoja"?
Anteeksi nimimerkkini, mutta en tiedä mihin päin sen pitäisi viitata?

Avatar
sikakoira
James Bond (Daniel Graig)
Viestit: 25883
Liittynyt: Ke Kesä 07, 2017 8:50 am

Re: Työttömyys ja työttömyysturvan aktiivimalli

Viesti Kirjoittaja sikakoira »

PiikkiSika kirjoitti:
Pe Tammi 24, 2020 12:02 am
hieman sivusta asiaa, mutta kuitenkin siihen vahvasti liittyvä.
Suomessa on tapana jokavuotiset ammattiliittojen lobbaamat/järkkäämät ja rahoittavat lakot - perimmisenä tarkoituksena kyykyttää työnantajia ja heikentää maamme talouden kilpailukykyä.

Onko olemassa esimerkkejä joissa työnantajapuoli ryhtyisi samanlaisiin työnseisauksiin - eli ihan vaan ilmottais työntekoijlille, että jos työehdot, palkka jne ei nappaa, niin tehdas pannaan kiinni ja avataan uudella firmajörjestelyllä vaikkapa singaporeen rekisteröityneenä ja niille jotka uusiin ehtoisin suostuvat otetaan duuniin singaporelaisten työsopparien mukaisesti - mikäli kukaan ei suostu, niin laitetaan ovi kiinni ja perustetaan kuitenkin see uusi firma samaan rakennuksen ja palkataan sinne vain määräaikaista eu:n ulkopuolista työvoimaa jonkun halpamaan työnvölitysfirman kautta.

Voiko työntekijöä puoli käyttää samoja lakkoaseita kun nää ammattiliittojen kommari homot?
https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/c ... 11b88cf5b0
Björn Wahlroosilta Ykkösaamussa avoin uhkaus: Metsäteollisuus sulkee Suomessa 2–3 paperikonetta, jos ay-liikkeen vaatimuksiin suostutaan
Maailma avautuu aivan toisella tavalla kuin jos yritätte rakentaa kuvaa maailmasta pelkän suomalaisen valtamedian varassa Se kuva on täysin virheellinen ja harhainen tarkoituksellisesti Se on mediapoolin ja hybridikeskuksen hybridisotaa teitä kohti

Vastaa Viestiin