Päivän poliittista keskustelua

Tänne keskustelut politiikasta siihen liittyvästä korruptiosta yms.

Valvoja: Moderaattorit

Doctor Lecter
James Bond (Daniel Graig)
Viestit: 17026
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Päivän poliittista keskustelua

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter »

Jyrki Kataisen (kok) nimitys SITRA:n yliasiamiehen virkaan oli Kokoomuksen ja SDP:n sulle-mulle lehmänkauppa pahimmista päästä. En tiedä mistä ovat lähtöisin nuo faktat, joiden mukaan Kataisen tietämys - ja sen myötä suojatyöpaikkaan nimittäminen - on ylivertainen. Muisteellaanpa hieman näitä "ylivertaisuuksia":
Jyrki Kataisen kootut vastaukset tummennetulla tekstillä
En tiedä.

Katainen kertoi toimittajille neuvottelemastaan Suomen lahjoittamasta Irlannin tukipaketin kokonaismäärästä.

Suomen vastuu on 500 miljoonaa euroa.

Kataisen lausunto hieman myöhemmin. Pari tuntia sen jälkeen summa tarkentui laskentateknistä syistä 740 miljoonaksi. Neljännesmiljardi suomalaisten verorahoja hävisi kuin tuhka tuulee parissa tunnissa. Summalla palkkaisi 8500 sairaanhoitajaa vuodeksi.

Venäjän talous on Hollannin kokoinen.

Katainen arvioi talousalueiden kokoja tehden 700 miljardin virheen. Virhe on 14 kertaa Suomen valtion budjetin kokoinen.

Olen haukkatarhan kukko.

Kataisen toteamus Brysselissä EU-maiden valtiovarainministerien kokouksen tauolla, jossa käytiin läpi myöhemmin romahtaneen Kreikan mahdollisia tukitoimia. Katainen myöntyi kaikkeen hänelle saneltuihin ehtoihin.

Nyt ratkaistaan, kumpi vie ja kumpi vikisee: markkinavoimat vai yhteiskunnallinen päätöksenteko. Tästä pitää kerta kaikkiaan tehdä selvä! Sunnuntaina otamme niskalenkin hallitsemattomista markkinavoimista!

Katainen ennen suomalaisten rahojen lahjoittamista kreikkalaisten leppoisiin eläkepäiviin alle 50-vuotiaina. Niskalenkki markkinavoimista -sloganista on tullut käsite. Sillä tarkoitetaan holtitonta ja päätöntä velkaantumista ja lopulta talouden romahtamista.

Fantastista!

Katainen kehui itseään Hämeenlinnan puoluekokouksessa. Kirkkaasti historian koomisimpien poliittisten puheiden joukkoon lukeutuvasta ylistyksestä kukaan ei ymmärtänyt yhtään mitään. Ilmeisesti Jyrki oli kastellut housunsa kuullessaan Obaman retoriikkaa, joka taas Suomeen ei sovi lainkaan. Fantastista-termistä on muodostunut (jälleen kerran) yleiskieltä. Lyhennetään yleisesti fantsua, jolla tarkoitetaan, että kaikki mahdolliset virheet on tehty.

Toistaiseksi oppositio on tarjonnut vain Otto Wille Kuusisen propagandahallituksen auttavaa kättä.

Katainen TS:n kolumnissaan loukaten kaikkia mahdollisia virallisen poliittisen keskustelun käytössääntöjä.

Sairaanhoitajille on saatava 500 euron palkankorotus.

Katainen haastettelussa ennen 2007 eduskuntavaaleja. Lupaus osoittautui täydeksi roskaksi.

Puoluekokous teki ristiriitaisia päätöksiä.

Katainen selitteli kustuaan puoluekokouksen virallisen päätöksen päälle ruotsin kielen asemasta. Ällistyttävintä asiassa on se, ettei kukaan Kokoomuksen jäsen reagoinut mitenkään, kun puolue rikkoi omia sääntöjään.

Minulla oli tosi hyvä ja asiallinen keskustelu (Seppo Nevalan kanssa), ja se oli sitten minun osalta siinä.

Katainen Helsingin Sanomien haastattelussa 8.9.2010, jossa kysyttiin SUPOn henkilöstömuutoksista. Katainen oli silkkaa pikkusieluisuuttaan savustanut yhden Suomen pätevimmistä poliiseista eli Paavo Selinin osastopäällikön paikalta vuonna 2007. Tätä voidaan pitää virallisena alkuna Suomen koko poliisilaitoksen ylimmän johdon rappiolle, jota on tarmokkaasti toteuttanut Kataisen puoluetoveri Anne Holmlund.

Olen täysin päinvastaista mieltä heidän (Sammon) kanssaan. He ajavat toisenlaista linjaa kuin minä olen ajanut.

Katainen selitellessään vaalirahabordellissa Kokoomuksen valtionyhtiö Sammolta saamaa puoluetukea, josta ei oltu tehty ilmoitusta.

Ei koske Suomea.

Kataisen analyysi keskellä historian suurinta talouskriisiä. Seuraavana vuonna Suomen BKT romahti 8 % eli enemmän kuin koskaan historiassa. Lauseesta on tullut jo olennainen osa yleiskieltä, johon törmää etenkin talouskeskustelussa päivittäin. Lyhennetään EKS.

Se tarkoittaa monikulttuurisempaa Suomea. Se on erittäin myönteinen asia.

Kataisen alakoululaisen tasolla liikkunut kirjoitelma Savon Sanomissa. Kirjoituksen taso todistaa vääjäämättä sen, että se on nimenomaan Kataisen käsialaa. Tästä säälittävyydessään omaa luokkaansa olevasta artikkelista puuttui ainoastaan keltaisella väriliidulla töhritty aurinko.

Tarvitsemme 1,8 miljoonaa maahanmuuttajaa.


Kataisen analyysi Suomeen Lähi-idästä ja Afrikasta tuotavasta ihmismassasta A-Studion haastattelussa vuonna 2008. Jokainen voi kadulla todeta, että lupaus todellakin aiotaan pitää.

Arvion mukaan v2010 Suomessa tarvitaan miljoona uutta työntekijää. Tilastokeskuksen mukaan v 2020 jo kaksi miljoonaa. Ei voi välttyä ajatukselta, että Suomi tarvitsee aktiivista maahanmuuttopolitiikkaa.

Suora lainaus Kataisen puheesta eduskunnassa.

Iskimme tulpan EU-maiden velkaantumiselle.

Katainen lahjoitettuaan suomalaisten rahoja tällä kertaa Irlantiin. Samaan aikaan kaikki EU-maat velkaantuvat hurjaa vauhtia, eikä mitään merkkiä tilanteen paranemisesta ole.Useimmille lausunnon lukeneille tuli välittömästi mieleen paikka, jonne tulppa olisi pitänyt iskeä.

Irlannille mahdollisesti myönnettäville lainoille on saatava vakuudet.

Katainen ennen Irlannin rahalahjoitusneuvotteluita. Vakuuksia ei saatu ja Kataiseen suhtauduttiin neuvotteluissa ivallisella ylenkatseella, aivan kuten hölmöön maksajaan kuuluukin suhtautua.

Työvoimapula alkaa 2010.

Kataisen analyysiä Suomen taloudesta vuonna 2008. Suomessa on faktisesti puoli miljoonaa työtöntä loppuvuonna 2010. Määrä on hieman laskentatavasta riippuen suurempi kuin koskaan historian aikana.

Olen tyytyväinen stressitesteihin. Pankkien riskitestit ovat lisänneet luottamusta markkinoilla. Pankkeja koskenut epätietoisuus on nyt ohi.

Jyrki Katainen arvio Ylen Aamu-TV:ssä elokuussa 2010.

Pidän aiemmin tänä vuonna tehtyjä stressitestejä epäonnistuneina.

Kataisen lausunto Ylen Ykkösaamussa pari kuukautta myöhemmin.
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

Noir
Hercule Poirotin viikset
Viestit: 108
Liittynyt: Ti Huhti 17, 2012 9:55 pm

Re: Päivän poliittista keskustelua

Viesti Kirjoittaja Noir »

”Tuntuu todella pahalta, että matto vedetään jalkojen alta” – Halla-aho ja Essayah kimmastuivat hoitajamitoituksen siirtymäajasta
3.10.2019 15:17 Päivitetty: 3.10.2019 15:17

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah ja perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kritisoivat, että pääministeri Antti Rinteen (sd.) hallitus on rikkonut vaalilupauksensa ja siirtää vastuun hoitajamitoituksesta seuraavalle hallitukselle.

Molemmat puheenjohtajat sanovat, ettei lakiin kirjatusta hoitajamitoituksesta ole hyötyä, jos sen toteuttamiseen ei laiteta rahaa.

– Aika yksiselitteisesti demarit ja (perhe- ja peruspalveluministeri Krista) Kiuru rikkovat oman lupauksensa ja jopa hallitusohjelmassa esitetyt kirjaukset, Halla-aho sanoo.

– Demarit varmasti tiesivät jo ennen vaaleja, ettei rahan löytäminen tule olemaan helppoa, hän jatkaa.

Tänään julkaistussa sosiaali- ja terveysministeriössä valmistellussa lakiluonnoksessa ehdotetaan, että ympärivuorokautisen hoivan sitova hoitajamitoitus tulisi voimaan elokuussa 2020, mutta kaavaillun 0,7:n mitoituksen voisi alittaa siirtymäaikana, joka kestäisi huhtikuuhun 2023.

”Vielä keväällä tämä oli tunnin työ ja nyt tuntuu, että tämä on seuraavan hallituksen työ.”

– Nyt jätetään seuraavalle hallitukselle kokonaan vastuu rahoituksesta tai vaihtoehtoisesti odotetaan, että kunnat kaivaisivat kuvettaan, mutta tämä on täysin mahdotonta. Mielestäni ei pitäisi tehdä sellaista sitovaa lainsäädäntöä, jos ei pystytä osoittamaan kunnille tarvittavia valtionosuuksia, Essayah sanoo.

Kristillisten puheenjohtajan mielestä ei ole reilua, että vastuu viskataan seuraavalle hallitukselle.

– On sillä tavalla surullista, että hoitajamitoitus oli yksi keskeisimpiä vaalilupauksia, joilla hallituspuolueet ratsastivat valtaan. Tuntuu todella pahalta, että matto vedetään jalkojen alta. Vielä keväällä tämä oli tunnin työ ja nyt tuntuu, että tämä on seuraavan hallituksen työ.

Viime vaalikaudella sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajana toiminut Krista Kiuru (sd.) sanoi keväällä, että paljon puhuttu hoitajamitoitus voitaisiin saada yhdellä lisälauseella vanhuspalvelulakiin ja kyse olisi muutaman tunnin työstä.

https://demokraatti.fi/tuntuu-todella-p ... tymaajasta

Doctor Lecter
James Bond (Daniel Graig)
Viestit: 17026
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Päivän poliittista keskustelua

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter »

KD, entinen Suomen Kristillinen Liitto (SKL) on avannut silmänsä sananvapauden puolesta. Vielä vuonna 2015 he vaativat tiukkoja rajoja vihapuheelle. Mutta puolueen kantavan aatteen - Raamatun - vuoksi entinen puheenjohtaja Päivi Räsänen joutui ns. myrskyn silmään. Nyt KD:ssa havahduttiin siihen, että sananvapauden tiukentaminen suosii lähinnä islamia, tuota Euroopan pyhää lehmää
KD:n puolue­sih­teeri Asmo Maan­selkä sanan­va­pau­desta: ”Suomen Uutiset havain­noinut aivan oikein, että kris­til­lis­de­mo­kraat­tien näkö­kulma asiaan on muut­tunut”

Kristillisdemokraattien linja sananvapauskysymyksiin on muutoksessa. Suomen Uutiset nosti äskettäin esille sen, miten KD:n toimijat Päivi Räsänen, Peter Östman ja Antero Laukkanen vuonna 2015 vaativat tiukkoja rajoja vihapuheelle, mutta nyt ääni on toinen. Kristillisdemokraattien puoluesihteeri Asmo Maanselkä kommentoi asiaa Suomen Uutiselle.
– Suomen Uutiset on havainnoinut aivan oikein, että kristillisdemokraattien näkökulma asiaan on muuttunut. Mitään virallista kantaa meillä ei asiasta ole, mutta viimeistään Päivi Räsäsen esitutkinnan yhteydessä on meille avautunut mihin kaikkeen ”kiihottamista kansanryhmään” vastaan voidaankaan soveltaa, Maanselkä toteaa.
– Räsänen korkeintaan kiihotti Aurajoen rannalla toimistoissaan istuvia kirkonmiehiä, mitään ”kansanryhmää” tuskin hänen twiittinsä on kiihottanut.
– Kristillisen kulttuuriperustan puolustaminen on meille ensiarvoisen tärkeää. Jos Raamattu tai sen yksittäiset jakeet tulkitaan vihapuheeksi, ja niiden esillä pitämisestä syyllistyy viharikokseen, niin emme sellaista lainsäädäntöä voida millään puolustaa.

Hän uskoo, että suhtautuminen Jumalanpilkkapykälään tulee muuttumaan. Niin ikään kristillisdemokraattien ajatus pykälästä on muutoksessa.
– Nykyäänhän sitä käytetään islamin suojaamiseksi kritiikiltä, kun taas kristittyjä saa mielin määrin haukkua ja pilkata. Puolustan myös näiden pilkkaajien sananvapautta, kyllä kristillinen usko sen kestää.
– Jos jokin pykälä ei toimi käytännössä, tai sillä suojataan vain yhden uskonnon oppiperustaa kritiikiltä, niin ei sellaista lainsäädäntöä edes pitäisi olla. Irlanti taitaa olla viimeisimpänä maana poistanut vastaavan pykälän.
– Islamilaisessa maailmassa jumalanpilkasta voi seurata jopa kuolemantuomio. Pykälän poisto Suomessa lähettäisi myös islamilaiseen maailmaan viestin, että tällaista lainsäädäntöä ei saisi olla olemassa.

Uusi blogisivusto auki
KD kertoi tänään uuden blogisivuston avaamisesta. Konservatiivi.fi-sivusto lupaa vaihtoehtoista näkemystä ”punaiselle postmarxilaiselle aatteelle”.
– Punaisen postmarxilaisen aatteen takana on postmoderni filosofia, jossa maailmaa tarkastellaan dekonstruktionistisesti erilaisilla ’jälki’- tai ’post’-etuliitteellä varustettuja suuntauksilla, kuten jälkistrukturalismi, postmarxismi ja postfeminismi. Postmoderni skeptismi toteutuu yhteiskunnassa usein arvorelativismina tai nihilisminä. Tämän hölynpölyn vastineeksi Konservatiivi -blogi esittelee konservatiivisia ajattelijoita ja ajatuksia yhteiskunnan eri osa-alueilta, Maanselkä avaa.
Suomen Uutiset
lokakuu 4, 2019 20:45

http://www.konservatiivi.fi/

Onhan se jotenkin kornia, että evlut-maa Suomessa Raamattua saa pilkata ja heittää lattialle juopon kirjailijan toimesta julkisesti, mutta koraani on nostettu pyhimmäksi kirjaksi, mitä tulee sen kautta levitettävän hapatuksen suosimiseen. Koraanista irrotetut lauseet eivät (muka) ole vihapuhetta, mutta Raamatusta otetut sananparret yllä.
- Miten helvetissä tälläinen on tullut mahdolliseksi?
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

Avatar
Tackleberry
Adrian Monk
Viestit: 2733
Liittynyt: La Touko 02, 2015 1:53 am

Re: Päivän poliittista keskustelua

Viesti Kirjoittaja Tackleberry »

No, lohdutuksena kristityille, että muslimitkin aika usein haluavat polkea naisten ja homojen oikeuksia. Siinä mielessä ideologiat täsmää.
Sverdlov kirjoitti:Katsoin juuri Trumpin puheen.Sangen viileästi suhtautui voittoon kaiken sen paskan jälkeen mitä on niskaan kaadettu.Nyt sitten tälläkin areenalla hiljenee
sikakoira kirjoitti:..ei jää epäselväksi tuleeko Trump viemään rökäle voiton jälleen kerran. Kyllä tulee ja helposti

Noir
Hercule Poirotin viikset
Viestit: 108
Liittynyt: Ti Huhti 17, 2012 9:55 pm

Re: Päivän poliittista keskustelua

Viesti Kirjoittaja Noir »

No mitäs vittua tuo lohduttaa, jos kristityt eivät niistä saa sanoa, mutta muslimit kyllä.

Avatar
Tackleberry
Adrian Monk
Viestit: 2733
Liittynyt: La Touko 02, 2015 1:53 am

Re: Päivän poliittista keskustelua

Viesti Kirjoittaja Tackleberry »

Noir kirjoitti:
La Loka 05, 2019 2:54 pm
No mitäs vittua tuo lohduttaa, jos kristityt eivät niistä saa sanoa, mutta muslimit kyllä.
Kyllä kai se vähän lämmittää mieltä, että edes joku kertoo homoille, että Jumala ei heitä hyväksy. :lol:
Sverdlov kirjoitti:Katsoin juuri Trumpin puheen.Sangen viileästi suhtautui voittoon kaiken sen paskan jälkeen mitä on niskaan kaadettu.Nyt sitten tälläkin areenalla hiljenee
sikakoira kirjoitti:..ei jää epäselväksi tuleeko Trump viemään rökäle voiton jälleen kerran. Kyllä tulee ja helposti

Noir
Hercule Poirotin viikset
Viestit: 108
Liittynyt: Ti Huhti 17, 2012 9:55 pm

Re: Päivän poliittista keskustelua

Viesti Kirjoittaja Noir »

Jaa, saat jatkaa sivulaukkaa ihan yksinäs minun puolesta.

Avatar
Tackleberry
Adrian Monk
Viestit: 2733
Liittynyt: La Touko 02, 2015 1:53 am

Re: Päivän poliittista keskustelua

Viesti Kirjoittaja Tackleberry »

Kysely: Enemmistö haluaa valtion hidastavan kaupungistumista

Tuoreen kyselyn mukaan reilusti yli puolet suomalaisista on sitä mieltä, että valtion tulisi hidastaa kaupungistumista. Kolmasosan mielestä valtion ei pidä puuttua kaupungistumiskehitykseen ja kaksi prosenttia katsoo, että valtion pitäisi vauhdittaa kaupungistumista.

Kuva
Koko artikkeli:
https://yle.fi/uutiset/3-11020767

Juu, eiköhän oteta velkaa ja laiteta lisää rahaa tuohon pohjattomaan kaivoon, koska "ennen oli kaikki paremmin".
Persut ja demarit päihittää jopa kepun tässä touhussa. :roll:
Sverdlov kirjoitti:Katsoin juuri Trumpin puheen.Sangen viileästi suhtautui voittoon kaiken sen paskan jälkeen mitä on niskaan kaadettu.Nyt sitten tälläkin areenalla hiljenee
sikakoira kirjoitti:..ei jää epäselväksi tuleeko Trump viemään rökäle voiton jälleen kerran. Kyllä tulee ja helposti

Avatar
ABC
Michael Knight
Viestit: 4320
Liittynyt: To Touko 31, 2007 2:23 am

Re: Päivän poliittista keskustelua

Viesti Kirjoittaja ABC »

^ Kaupungistuminen on yleismaailmallinen ilmiö, ja sen tuomat ongelmat ovat myös yleismaailmallisia. Yksi merkittävimmistä on ghettoutuminen eli eri tuloluokkien asuinalueiden voimakas eriytyminen. Se näkyy nimenomaan kaupungeissa. Tämä lienee syynä siihen, miksi vasemmistopuolueet pyrkivät vastustamaan voimakasta ja nopeaa kaupungistumiskehitystä.

Suomen osalta kaupungistumiseen liittyy myös merkittävästi puolustuspoliittinen näkökohta, jota ei muualla Euroopassa oikein ole. Eli meillä on pinta-alaltaan varsin suuri, harvaan asuttu maa, jonka puolustaminen käytännössä muuttuu sitä haastavammaksi, mitä suurempia alueita on kokonaan asumattomina.

Oma käsitykseni, joka toki tässä vaiheessa on lähinnä jonkinlainen arvaus, on, että kun suurtyöttömyyden pysyvyys käy nuoremmissa ikäluokissa selväksi, niin kaupungistumisen vastapainoksi alkaa pian muuttovirta myös takaisinpäin maaseudulle, jossa asunnot ovat halvempia ja jossa on mahdollisuus osittaiseen omavaraisuuteen. Kun ilmastonmuutoksella perustellut verot lähivuosina iskevät koko kulutuksen kustannusketjuun sekä erilaisiin suoriin kiinteisiin veroihin ja maksuihin, en pitäisi mahdottomana, että moni pyrkii irtisanoutumaan systeemistä kokonaan ja maaseudulle syntyy erilaisia kommuuneja, joissa mm. tuotetaan ruokaa itse.
Every ship must sail a world.

Doctor Lecter
James Bond (Daniel Graig)
Viestit: 17026
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Päivän poliittista keskustelua

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter »

Väärin ajattelevien puolue edelleen suurin:
Perussuomalaiset yhä suurin puolue, keskustan puheenjohtajavaihdos ei näy kannatuksessa

Perussuomalaiset ja vihreät ovat onnistuneet kasvattamaan kannatustaan vaalien jälkeen.

PERUSSUOMALAISET on edelleen Suomen suurin puolue, käy ilmi tuoreesta HS-gallupista.

Jos vaalit järjestettäisiin nyt, se saisi 20,5 prosentin äänisaaliin, mikä on hitusen enemmän kuin edellisessä vastaavassa kyselyssä. Tuolloin perussuomalaisia kannatti 19,8 prosenttia kyselyyn vastanneista.

Kaiken kaikkiaan puoluekannatus on säilynyt lokakuussa hyvin pitkälti ennallaan syyskuun HS-gallupiin verrattuna.

Perussuomalaisten 0,7 prosenttiyksikön kannatusnousu on gallupin suurin yksittäinen muutos. Sen lisäksi kokoomus, Sdp ja vihreät ovat menettäneet aavistuksen kannatuksestaan. Keskusta puolestaan on nitkahtanut hitusen ylöspäin. Kaikki kyselyn muutokset mahtuvat kuitenkin tilastolliseen virhemarginaaliin.

KOKOOMUKSEN ja Sdp:n kannatukset ovat nyt tasoissa, 17 prosentissa. Vihreät on neljänneksi suurin puolue 13,9 prosentin kannatuksella. Viidenneksi suurinta puoluetta keskustaa puolestaan kannattaa 12,2 prosenttia kyselyn vastaajista.

8,2 prosenttia antaisi äänensä vasemmistoliitolle, 4,3 prosenttia Rkp:lle ja 3,3 prosenttia kristillisdemokraateille. Liike Nyt saisi 1,3 prosenttia äänistä.

Gallupissa kysyttiin myös luottamusta hallitukseen. Antti Rinteen (sd) hallituksen muodostavat puolueet saivat nyt 55,6 prosentin luottamuksen. Kuukausi sitten vastaava luku oli 56,0 prosenttia.
HS-gallup_loka_19.jpg
HS-gallup_loka_19.jpg (46.46 KiB) Katsottu 4428 kertaa
HUOMIONARVOISTA lokakuun galluptuloksissa on muun muassa se, ettei puheenjohtajakisa ja Katri Kulmunin nousu keskustan puheenjohtajaksi ole toistaiseksi tuonut juurikaan muutosta puolueen lukemiin. Puolue on edelleen kannatuksessaan historiallisen heikolla tasolla.

”Argumentoinnissaan ja retoriikassaan he ovat viime aikoina aiempaa enemmän haastaneet perussuomalaisia. Se ei kuitenkaan ainakaan lyhyellä tähtäimellä näy vielä kannatuksessa”, sanoo tutkimuksen toteuttaneen Kantar TNS:n tutkimusjohtaja Sakari Nurmela.

Kiinnostavaa on hänestä myös se, että perussuomalaisten kannatus on jatkanut kasvuaan syksyyn asti kevään vaalien jälkeen. Kevään eduskuntavaaleissa puolue sai 17,5 prosentin kannatuksen. Nyt sen gallupkannatus on kolme prosenttiyksikköä suurempi kuin tuolloin.

Tilanne eroaa vuoden 2015 eduskuntavaalien jälkeisestä kehityksestä. Tuolloin perussuomalaisten kannatus lähti melko pian vaalien jälkeen laskuun, ja lokakuussa se oli jo yli kuusi prosenttiyksikköä pienempi kuin vaaleissa.

”Nyt aineistossa ei ainakaan vielä ole merkkejä siitä, että kannatus olisi tuosta tippumassa”, Nurmela sanoo.

Perussuomalaisten lisäksi myös vihreät on onnistunut kasvattamaan kannatustaan vaaleihin nähden. Se sai vaaleissa 11,5 prosentin kannatuksen. Nyt lukema on 13,9 prosenttia.

LOKAKUUN HS-gallupissa kannastaan epätietoisten osuus oli 26 prosenttia. Se on jonkin verran alle pitkän aikavälin keskiarvon, joka on 33 prosenttia.

Epätietoisuus tyypillisesti laskee vaalien jälkeen ja nousee sitten taas jonkin ajan kuluttua. Tuoreeltaan tämän kevään eduskuntavaalien jälkeen kyseinen luku oli 20 prosenttia.

Fakta
Näin tutkimus tehtiin
*Kantar TNS teki Helsingin Sanomien toimeksiannosta tutkimuksen, jossa selvitettiin puolueiden eduskuntavaalikannatusta. Tutkimusaineisto kerättiin 23.9.–21.10.2019.
*Tutkimusta varten haasteltiin kaikkiaan 2 186 henkilöä. Aineisto kerättiin puhelinhaastatteluin.
*Tutkimuksen otos edustaa Suomen 18 vuotta täyttänyttä väestöä pois lukien Ahvenanmaan maakunnassa asuvat.
*Puoluekannatusarvio on laadittu tarkastelemalla yhdessä haastatteluissa saatuja vastauksia sekä vaalitilastoja viime eduskuntavaaleista.
*Tutkimuksen virhemarginaali on noin 2,1 prosenttiyksikköä suuntaansa suurimpien puolueiden kohdalla
.
Helsingin Sanomat
24.10. 2:00 , Päivitetty: 24.10. 10:02
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

Iivis
Perry Mason
Viestit: 3946
Liittynyt: Ti Kesä 23, 2015 11:50 am

Re: Päivän poliittista keskustelua

Viesti Kirjoittaja Iivis »

Näkökulma: Muhiiko pinnan alla Halla-ahon jytkypommi?
Tänään klo 20:03

Jos kansalaisia eriarvoistavaan kehitykseen ei puututa ajoissa, asiat voivat kehittyä kohti karvalakkikapinan tapaista liikehdintää, kirjoittaa yhteiskuntatieteiden tohtori Juho Rahkonen.


Kuva
Jussi Halla-aho kuvattuna eduskuntavaalien äänestyspäivänä viime huhtikuussa. Perussuomalaiset jäi niukasti SDP:n taakse, mutta oli toiseksi suurin puolue. KREETA KARVALA / IL

Kuluttajien luottamus talouteen on heikentynyt viime aikoina, ja pelko työpaikan menettämisestä on kasvanut. Samaan aikaan bensiini kortille -tyyppiset avaukset lisäävät keskiluokan epävarmuutta.

Protestipuolueena kannatuksensa luonut perussuomalaiset vahvistaa kärkiasemiaan – tuoreen tutkimuksen mukaan Jussi Halla-aho on 35–49-vuotiaiden joukossa jo selvä ykkösehdokas seuraavaksi pääministeriksi. Jos poliittisia vaikutuskanavia ei koeta riittäviksi, kansalaisten tyytymättömyys saattaa purkautua jopa Ranskan keltaliivien kaltaisena karvalakkikapinana.

Skenaario on pelottava: eräänä päivänä rakennemuutoksesta kärsineillä Väli-Suomen paikkakunnilla tuhansien ihmisten joukko hyppää ajoneuvoihin ja valmistautuu vihantäyteiselle protestimatkalle. Sitä ennen kuukausien ajan sosiaalisissa medioissa on purettu tyytymättömyyttä tavallisen kansalaisen ostovoiman kehitykseen, lisääntyvään verorasitukseen ja hyvinvointivaltion turvaverkon pettämiseen.

Kaupungistumisen ja väestön ikärakenteen muutoksen seurauksena merkittävä osa kansasta ei enää luota siihen, että julkinen valta pystyy takaamaan heille kunnollisia palveluita. He eivät koe kuuluvansa yhteiskuntaan täysiarvoisina jäseninä, vaan henkihieveriin verotettuina lypsylehminä.

Viimeinen pisara on ollut ilmastotavoitteiden täyttämiseen tähtäävä polttoaineen myynnin säännöstely, josta kokevat kärsivänsä erityisesti harvaan asutuilla seuduilla elävät. Digitaalisen viestinnän aikakaudella he eivät kuitenkaan elä eristyksissä, vaan pystyvät organisoitumaan, vaikka bensa maksaa maltaita.

Kaikessa hiljaisuudessa Suomeen on syntynyt karvalakkikapina, joka Ranskan keltaliivien tavoin lähtee kaduille. Heidän päämääränään on aiheuttaa suurmielenosoitus Helsingissä ja saada politiikan huomio kääntymään ”ääritavisten” eli yhteiskunnan luovassa tuhossa eniten menettävien kansalaisten ahdinkoon.

Matkalla pääkaupunkiin karvalakkilähetystö repii traktoreilla peltipoliisit maasta juurineen. Tämä symboloi viranomaisia kohtaan tunnetun luottamuksen rapautumista ja oikeuden ottamista omiin käsiin – jotain, mikä oli vielä jokin aika sitten ollut suomalaiselle ajatusmaailmalle vierasta.

Ääritapauksessa karvalakkikapinaan saattaa sisältyä väkivaltaisia mielenilmauksia, ja se voi lisätä yksinäisten susien alttiutta esimerkiksi kouluhyökkäyksiin. Ulkomaisilta hakkereilta joukkorahoituksella ostettu palvelunestohyökkäys esimerkiksi Kelaan ei sekään ole poissuljettu.


Kirjoittaja, yhteiskuntatieteiden tohtori Juho Rahkonen työskentelee mielipidetutkijana Taloustutkimus Oy:ssä. INGA RAHKONEN

Edellä oleva skenaario on onneksi vielä tällä hetkellä kaukaista pohdintaa, mutta ei se ole myöskään mitään tieteiskirjallisuutta.

Suomalaista yhteiskuntaa ei uhkaa Putin eikä pakolaisaalto; maahanmuutto- ja venäläisvastaisuus johtuvat pitkälti siitä, että on tarvetta löytää jokin syntipukki arkielämän vaikeutumisesta kumpuavalle ahdistukselle. Suurin uhkamme tulee sisältä päin, eriarvoistumisen ja keskinäisen luottamuksen rapautumisesta.

Kuluttajien luottamus talouteen on heikentynyt viime kuukausina nopeasti, ja samalla työikäiset pelkäävät toimeentulonsa puolesta aiempaa enemmän. Erityisesti 35–49-vuotiaiden ikäryhmässä nähdään pelkojen lisääntyminen. Tämähän on se ikäryhmä, jolla on yleensä eniten vastuita kannettavanaan, lapset huollettavana ja kenties iso asuntolaina – ylipäänsä paljon menetettävää.

Oireellista on, että perussuomalaisten puheenjohtaja hätyyttelee jo tosissaan pääministerin paikkaa. Perussuomalaiset on puolueista selvimmin pitänyt esillä ”kansallista etua” ja pyrkinyt jarruttamaan laajan äänestäjäkuntansa vastustamia ilmastotoimia. Yhä kasvavan joukon näkökulmasta perussuomalaiset on viimeinen tuki ja turva sille, että suomalainen elämäntapa voi jatkua suunnilleen samalla tavalla kuin tähänkin asti.

Taloustutkimus teki lokakuun lopulla omaan käyttöönsä taustatutkimuksen, jossa kysyttiin tuhannelta äänestysikäiseltä suomalaiselta: ”Jos Suomeen muodostettaisiin nyt uusi hallitus, kuka seuraavista puolueiden puheenjohtajista olisi mielestäsi paras henkilö Suomen pääministeriksi?”

Vaihtoehtoina olivat eduskuntapuolueiden puheenjohtajat. Kansalaisten suosikkeja pääministeriksi olisivat tällä hetkellä Petteri Orpo (18 prosenttia) ja Jussi Halla-aho (17 prosenttia). Istuvan pääministerin Antti Rinteen kannatus jäi 12 prosenttiin.

Miesten keskuudessa Halla-aho on 24 prosentillaan ylivoimaisesti suosituin pääministeriehdokas, mutta naiset jättävät hänet keskikastiin 9 prosentilla. Halla-aho on selvästi suosituin pääministeriehdokas 35–49-vuotiaiden keskuudessa.

Toisin kuin presidenttiä valittaessa, pääministeriehdokkaan kannatus on vahvasti sidoksissa vastaajan puoluekantaan. Orpo on omiensa keskuudessa suosituin (83 prosenttia puoluetta äänestävistä kannattaa häntä), Halla-aho toiseksi suosituin (80 prosenttia). Keskustan ja vihreiden joukosta sataa paljon kannatusta myös muille kuin oman puolueen puheenjohtajalle.

Perussuomalaisten nousua valtaan on hillinnyt tähän mennessä se, että puolue herättää edelleen vastustusta etenkin naisten ja korkeasti koulutettujen äänestäjien keskuudessa. Tämäkin on muuttumassa, ja entistä harvempi pitää perussuomalaisia ei-toivottavana hallituspuolueena.

Eriarvoistumisen uhka on maailmanlaajuinen. Ranskalaisen taloustieteilijän Thomas Pikettyn mukaan koko länsimainen maailma on menossa kohti 1800-luvun yhteiskuntaa, jota hallitsi pieni koroilla ja perinnöillä elävä eliitti. Työllä ei enää vaurastu entiseen tapaan.

Historioitsija Juha Siltalan mukaan keskiluokkaa ovat kaikki ne, jotka ovat omalla työllään pystyneet rakentamaan itselleen ja perheelleen säällisen elämän.

Keskiluokan odotushorisontti on ollut voittopuolisen myönteinen, sillä koulutus on parantanut mahdollisuuksia edetä elämässä ja sosiaalinen nousu on luonut ylisukupolvisen sillan. Jos tämän keskiluokkaisen unelman luoma toivo ja yhteisöllisyys asettuvat uhanalaiseksi, ihmiset alkavat muuttaa käyttäytymistään taistele tai pakene -moodiin, millä taas on seurauksia koko yhteiskunnalle ja poliittiselle järjestelmälle.

Huolestuttavat kehitystrendit eivät ole toteutuneet Suomessa läheskään niin jyrkästi kuin monissa muissa maissa, sillä meillä hyvinvointivaltio on hillinnyt eriarvoistumiskehitystä. Silti poliittinen kenttä alkaa täälläkin olla murroksessa, ja se on reaktiota kasvavaan pahaan oloon.

Jos kansalaisia eriarvoistavaan kehitykseen ei puututa ajoissa, asiat voivat kehittyä kohti karvalakkikapinan tapaista liikehdintää. Lievemmässäkin tapauksessa koetaan 25 prosentin ylittävä perussuomalaisten jytkypommi, jonka jäljiltä puolueen menestystä huhtikuun 2011 vaaleissa muistellaan enää vain vaimeana tussahduksena.

Kirjoittaja, yhteiskuntatieteiden tohtori Juho Rahkonen työskentelee mielipidetutkijana Taloustutkimuksessa.

JUHO RAHKONEN

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/2 ... 1c7654e5e3

Iivis
Perry Mason
Viestit: 3946
Liittynyt: Ti Kesä 23, 2015 11:50 am

Re: Päivän poliittista keskustelua

Viesti Kirjoittaja Iivis »

Väärin ajattelevien määrä kasvaa :D
Ylen kysely: Perussuomalaisten kannatuksessa kunnon hyppäys, demarien alamäki vain jatkuu
Mittauksen kärkipaikkaa pitävän perussuomalaisten ja toisena olevan kokoomuksen ero on kasvanut lähes kuuteen prosenttiyksikköön.

Kannatuskyselyt7.11.2019 klo 06.00päivitetty 7.11.2019 klo 09.53
7.11.2019 PUOLUEKANNATUS

Kuva
Perussuomalaiset kasvattivat taas kannatustaan Ylen lokakuun mittauksessa.Jyrki Lyytikkä / Yle

Pääministeripuolue sosiaalidemokraattien ahdinko vain jatkuu. Puolue on menettänyt kannatustaan Ylen lokakuun mittauksessa 1,7 prosenttiyksikköä.

Jos vaalit pidettäisiin nyt, SDP saisi 13,9 prosenttia äänistä. Näillä luvuilla puolue jäisi vaaleissa neljänneksi.

Demareiden kannatuksessa on ollut laskeva trendi kevään eduskuntavaalien jälkeen, mutta näin kehnoa lukemaa joutuu hakemaan yli viiden vuoden takaa.

SDP:n suosio oli viimeksi näin alamaissa heinäkuussa 2014, 13,8 prosenttia. Tämä on Antti Rinteen puheenjohtajakauden huonoin luku.

Odotukset uutta hallitusta kohtaan ovat olleet korkeat, mutta kansalaisten elämässä näkyviä päätöksiä on saatu aikaan vielä vähän. Tämä tyytymättömyys voi kanavoitua päähallituspuolueisiin.

Kolmanneksi demareiden ohi kiivennyt vihreät onkin tällä hetkellä suosituin hallituspuolue.


Pääministeri Antti Rinteen johtaman sosiaalidemokraattien kannatus on laskenut lähes viiden vuoden takaisiin pohjalukemiin.

Mittauksen kärjessä porskuttaa perussuomalaiset, joka on kasvattanut kannatustaan tällä kertaa yli kaksi prosenttiyksikköä.

Puolueen kannatus on ollut nousujohteinen vaaleista lähtien. PS keräisi nyt 23 prosentin äänisaaliin.

Toimittajaraati keskusteli kannatuskyselystä Ylen Aamussa. Politiikan toimittajien arvion mukaan SDP:n kannatuksen lasku johtunee puolueen kannanotoista työmarkkinakysymyksiin sekä Postin ja Veikkauksen ongelmiin. Tästä voi katsoa tallenteen lähetyksestä.

Työntekijät ja eläkeläiset vaihtaneet demarit perussuomalaisiin
Ylen kyselyn tausta-aineistosta selviää, että perussuomalaiset on saanut kannattajia pääkilpailijoiltaan, mutta myös onnistunut aktivoimaan nukkuvia äänestäjiä.

– Perussuomalaisten nousu tulee aika tasaisesti SDP:ltä, keskustalta ja kokoomukselta. Perussuomalaiset saa näiltä puolueilta ja nukkuvien puolueesta uusia äänestäjiä, mittauksen toteuttaneen Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Tuomo Turja kertoo.

Turjan mukaan puolet perussuomalaisten noususta tulee muista puolueista ja puolet nukkuvista äänestäjistä. Perussuomalaisten kannatus on kasvanut erityisesti Helsingissä ja pienissä kaupungeissa.

– Ammattiryhmistä korostuvat selkeästi työntekijät eli duunareista tulee uusia äänestäjiä. Myös eläkeläiset ovat nousseet nyt toiseksi ryhmäksi.

Näin kannatusmittaus tehtiin
Taloustutkimus haastatteli 3 414 ihmistä.

Haastattelut tehtiin 2.10–5.11.2019.

Puoluekantansa kertoi 2397 vastaajaa.

Tulosten virhemarginaali on +/-1,4 prosenttiyksikköä.

Lataa kannatusmittauksen aineisto tästä.(siirryt toiseen palveluun)

Perussuomalaiset on saanut uusia kannattajia erityisesti miehistä, alle 25-vuotiaista nuorista ja niin sanotussa parhaassa työiässä olevista 35–64-vuotiaista.

Tausta-aineiston mukaan sosiaalidemokraatit on menettänyt erityisesti naisia, alle 35-vuotiaita ja yli 50-vuotiaita äänestäjiä.

– SDP menettää kannattajia paitsi perussuomalaisille myös nukkuvien puolueeseen selvästi enemmän kuin muut isot puolueet. Ne ryhmät, missä perussuomalaiset etenee eli työntekjät ja eläkeläiset, aiheuttavat kannatuksen laskua SDP:lle, Turja sanoo.

Demareille on tullut alueellisesti takapakkia pienissä kaupungeissa ja maaseutukeskuksissa.

PS repii eroa muihin puolueisiin
Ero kyselyn ykkösen, perussuomalaisten ja kakkosen, kokoomuksen, välillä on revennyt jo hurjaksi, 5,7 prosenttiyksikköön.

Kokoomusta äänestäisi 17,3 prosenttia kansasta. Puolueen kannatus näytti tuoreessa kyselyssä pientä liikettä ylöspäin.

Perussuomalaiset tekee samalla kaulaa myös muihin puolueisiin. Poliittinen keskustelu on pyörinyt mittausjakson aikana teemoissa, joissa perussuomalaiset on ollut eri mieltä muiden eduskuntapuolueiden kanssa.

Kiivasta keskustelua on käyty esimerkiksi lihansyönnin vähentämisestä ja tutkijoiden esittämistä polttoainekiintiöistä. Nämä liiittyvät ilmastonmuutokseen ja hallituksen kunnianhimoisiin tavoitteisiin päästöjen vähentämiseksi.

Perussuomalaiset on ollut näissä asioissa selkeästi omilla linjoillaan, ja tämä näyttää hyödyttäneen puoluetta. PS on onnistunut kalastamaan kannanotoillaan ääniä sekä porvaripuolueilta että SDP:ltä.

Perussuomalaiset on profiloitunut myös maahanmuuttovastaisena puolueena, ja on käytännössä ainoa vaihtoehto maahanmuuttoa painottaville äänestäjille.


Perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvuaan. Jussi Halla-aho on asemoinut puolueensa ilmastokysymyksissä muita puolueita vastaan, mikä näkyy nyt suosiossa.

Vihreät saisi äänistä 14,2 prosenttia, ja löytyy mittauksen kolmannelta sijalta. Puolueen kannatus aleni muutamia kymmenyksiä edellisestä kyselystä.

Kolmas hallituspuolue, keskusta keräisi 12,9 prosentin kannatuksen. Sillä pääsi kyselyn viidenneksi.

Keskustan kannatuslasku näyttää tasaantuneen syyskuussa tapahtuneen puoluejohtajan vaihdoksen jälkeen. Nyt tuli jo nousua, vaikkakin hyvin vähäistä.

Mittauksen kuudennen puolueen, myös hallituksessa olevan vasemmistoliiton kannatus on pysynyt ennallaan hieman alle kahdeksassa prosentissa.

Pienemmissä puolueissa vain vähän muutoksia
RKP:tä äänestäisi nyt 4,3 prosenttia kansalaisista. Puolueen suosio nousi edellisestä mittauksesta 0,4 prosenttiyksikköä.

Kristilliset taas menetti lokakuussa kannatustaan puoli prosenttiyksikköä, saaden nyt 3,2 prosentin kannatuksen.

Liike Nytin suosiossa ei tapahtunut muutoksia. Eduskunnan ulkopuoliset pienpuolueet eli ryhmä muut menetti hieman kannatustaan.
https://yle.fi/uutiset/3-11054082

Avatar
On Anoi Kaa
James Bond (George Lazenby)
Viestit: 11798
Liittynyt: To Kesä 23, 2011 8:04 pm
Paikkakunta: Syvä joki

Re: Päivän poliittista keskustelua

Viesti Kirjoittaja On Anoi Kaa »

Nykyhallituksen linja (mikä se sitten lieneekään, kun sitä ei ole havaittavissa?), rasismiöyhötys, sisäministeri Ohisalon maanpetturimainen hapatus, kurdit, omien elämiensä husut, alati kiihtyvä raiskailu asylum-porukan toimesta, Ruotsin kehitys. Ympäristö-öyhötys ja lisäverotaakan maalailu sekä polttomoottorikäytön nurkkaanajo samalla, kun aiotaan rakentaa maltaita maksavaa ja ihmisiä eriarvoistavaa sähköinfraa, vaikka verorahat tullaan imemään tähän hulluuteen myös niiltä, jotka eivät edes autoile!
Siinä joku syy perussuomalaisten nousuun.

Halla-Aho on kaiken lisäksi nykypoliitikoista ehkä rationaalisin ja perustelee ajatuksensa aina niin selkeästi, että lapsikin tajuaa. Vaikka hän ei esiintymisestä taida nauttiakaan (punasta päätellen poliitikoille tyypillistä narsisismia en hänessä näe), niin hän on nykyään selkeytensä takia yksi parhaista esiintyjistä politiikassa.

Selkeyttä on hionut ja kehittänyt varmasti se, että joutunut jo vuosia jankkaamaan päivänselviäkin asioita mielisairaan yläastelaisen tasolla oleville henkilöille, mukaanlukien punaviherjutskaan uskonnon lailla tarraavat toimittajat!
Ironiainjektio: Mitä enemmän injektiot, sitä enemmän infektoit (tuore tutkimus). Tästä syystä virustaudit ja syövät saavat usein vallan boostaamisen jälkeen. Olkaa viisaita ja pysähtykää hetkeksi.

Iivis
Perry Mason
Viestit: 3946
Liittynyt: Ti Kesä 23, 2015 11:50 am

Re: Päivän poliittista keskustelua

Viesti Kirjoittaja Iivis »

Huom! SDP:n postisotku ei ehtinyt tähän tutkimukseen.
Perussuomalaisten kannatus nousi taas roimasti – Mitä tutkijat ja puolue itse sanovat ennätysmäisestä suosiosta?
E
ntistä useampi suomalainen äänestäisi perussuomalaisia, jos eduskuntavaalit järjestettäisiin nyt. Kokoomus ohitti Sdp:n toiseksi suosituimpana puolueena.

Julkaistu: 27.11. 20:36

PERUSSUOMALAISTEN kannatus jatkaa edelleen ripeää kasvuaan, kertoo tuore HS-gallup.

Puoluetta äänestäisi jo 22,4 prosenttia suomalaisista, mikäli eduskuntavaalit järjestettäisiin nyt. Lokakuun puoluekannatusmittaukseen verrattuna perussuomalaisten suosio on kasvanut 1,9 prosenttiyksiköllä.

Marraskuun tulosten perusteella kokoomus on noussut selvästi Sdp:n edelle toiseksi suosituimpana puolueena, ja sitä äänestäisi nyt 17,3 prosenttia suomalaisista.

Samaan aikaan Sdp:n suosio on romahtanut. Sen kannatuslukema laski 1,8 prosenttiyksiköllä lokakuuhun verrattuna. Pääministeripuoluetta äänestäisi nyt 15,2 prosenttia suomalaista.

Myös muiden hallituspuolueiden kannatus on laskussa. Ainoastaan Rkp onnistui säilyttämään asemansa edelliseen kannatusmittaukseen verrattuna. Hallituspuolueiden yhteenlaskettu kannatus olisi nyt 52,2 prosenttia.

Kuva

TUTKIMUKSESSA kysyttiin, minkä puolueen edustajaa vastaaja äänestäisi, jos eduskuntavaalit järjestettäisiin nyt. Lisäksi kysyttiin, mitä puoluetta vastaaja äänesti vuoden 2017 kuntavaaleissa ja vuoden 2019 eduskuntavaaleissa.

Perussuomalaisten suosion kasvu näyttää noudattavan samaa jyrkkää nousutrendiä, joka alkoi kevään eduskuntavaalien alla. Vielä kahden ja puolen vuoden takaisissa kuntavaaleissa kannatus oli alle yhdeksän prosenttia, kun se vuoden 2019 eduskuntavaaleissa nousi 17,5 prosenttiin.

HS kysyi politiikan tutkijoilta, mikä selittää perinteisten suurten puolueiden hiipumista ja perussuomalaisten nopeaa nousua.

Perussuomalaiset profiloituu vaihtoehtona monissa kysymyksissä
Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä näkee perussuomalaisten vahvan tuloksen taustalla suuremman, rakenteellisen tekijän. Kun useimmat muut puolueet vaikuttavat monissa kannoissaan epämääräisiltä, pysyvät perussuomalaiset johdonmukaisesti omissa ydinteemoissa.

Maahanmuutto on ollut puolueen kestoaihe, mutta kuluvan vuoden aikana sen rinnalle on tullut myös ilmasto. Jokisipilän mukaan perusuomalaiset ovat vetäneet täysin vastakkaista linjaa muihin puolueisiin nähden.

”Perussuomalaiset on onnistunut profiloitumaan tietyissä aiheissa ikään kuin ainoana vaihtoehtona muille puolueille”, Jokisipilä sanoo.

Hänen mukaansa perussuomalaiset on myös vaalien jälkeen luonut itsestään kuvan puolueena, joka haluaa panostaa ilmastomuutoksen torjuntaan muita puolueita vähemmän. Perussuomalaisissa vallitsevan mielipiteen mukaan suomalaiset tekevät jo nyt tarpeeksi ilmastonmuutoksen torjumiseksi.

Suomessa käytävässä ilmastokeskustelussa on Jokisipilän mukaan siirrytty uuteen vaiheeseen.

”Nyt hallitusohjelma on tehty, ja toimille alkaa näkyä konkreettisia hintalappuja. Moni äänestäjä alkaa kysellä, miten toimet vaikuttavat käytännössä käytettävissä oleviin tuloihin”, Jokisipilä sanoo.

Puolueuskollisuus vaikuttaa
Kannattajien uskollisuus ja kannastaan epävarmojen äänestäjien mobilisointi vaikuttaa suoraan puolueiden suosioon, sanoo Kantar TNS:n tutkimusjohtaja Sakari Nurmela.

Ilmiö näkyy tällä hetkellä etenkin Sdp:n kannattajissa, joista joka viides on siirtynyt politiikan katsomoon. Se näkyy väistämättä puolueen kannatuksessa.

Perussuomalaisilla taas vaikuttaa tällä hetkellä olevan poikkeuksellisen uskollisia äänestäjiä. Jopa 91 prosenttia edellisten eduskuntavaalien äänestäjistä pysyisi puolueen takana.

Seuraavaksi uskollisimmat äänestäjät on kokoomuksella, vihreillä ja vasemmistoliitolla, joita eduskuntavaaleissa äänestäneistä lähes 80 prosenttia pysyisi puolueensa takana myös tällä hetkellä.

Vähiten uskollisia äänestäjiä on keskustalla (64 prosenttia) ja Sdp:llä (64 prosentilla). Sosiaalidemokraateista karataan nyt perussuomalaisiin, mutta perussuomalaisista myös Sdp:n kannattajiksi. Virta kulkee kuitenkin enemmän perussuomalaisten suuntaan.

Perinteisten puolueiden jäsenmäärät laskussa
Markku Jokisipilän mukaan puolueiden kannatuskartan muutoksessa on kyse myös pidemmästä kehityksestä, joka näkyy perinteisten suurten puolueiden hiipumisena.

Isot puolueet ovat pienempiä kuin koskaan ennen.

Se näkyy Jokisipilän mukaan pitkään laskussa olleissa jäsenmäärissä, jonka vuoksi jopa kokonaisia puolueosastoja on jouduttu lopettamaan.

”Eduskuntavaalien tulos ikään kuin päivitti tilanteen sinne, missä se on jo tosiasiallisesti ollut. Samaan aikaan perussuomalaiset on saanut äänestäjänsä hyvin liikkeelle”, Jokisipilä sanoo.

Hänen mukaansa perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho on tehnyt onnistuneen strategisen valinnan: Halla-aho pyrkii puhumaan johdonmukaisesti niistä teemoista, jotka hän hallitsee.

”On valittu tietyt ydinviestit, eikä edes yritetä luvata kaikille kaikkea hyvää, kuten vanhat suuret puolueet meillä ovat tottuneet tekemään”, Jokisipilä sanoo.

Etenkin eduskunnan kyselytunneilla perussuomalaiset on onnistunut ohjaamaan keskustelua haluamiinsa teemoihin, kuten maahanmuuttoon. Se näkyy myös suhteessa kokoomukseen.

”Tuntui, että kokoomus oli pitkään immuuni tälle, mutta nyt arvokonservatiivinen äänestäjäkunta vaikuttaa vuotavan perussuomalaisiin. Se on kokoomukselle todellinen strategisen tason uhkatekijä”, Jokisipilä sanoo.

PERUSSUOMALAISTEN puoluesihteeri Simo Grönroos vahvistaa että etenkin maahanmuutto ja ilmasto ovat teemoja, joista puolue haluaa nyt puhua. Maahanmuuttopolitiikasta puolue haluaa kireämpää. Ilmastopolitiikkaan puolestaan halutaan ”suhteellisuudentajua”.

Grönroos arvelee puolueen jäsenmäärän kasvaneen sadoilla ihmisillä. Jäsenten kokonaismääräksi hän arvioi 11 500.

Omasta linjasta kiinni pitämisen ohella Grönroos nostaa perussuomalaisten menestystekijäksi puheenjohtaja Jussi Halla-Ahon. Halla-aho oli kevään eduskuntavaalien äänikuningas yli 30 000 äänellä.

Politiikan konsensuksen vastustaminen vetoaa monen ikäisiin
Mielipidemittauksen tehneessä Kantar TNS:ssä arvioidaan, että perussuomalaiset on saanut taakseen myös ison joukon uusia äänestäjiä. Nurmelan käsityksen mukaan heitä on tullut eduskuntavaalien jälkeen vähintään kymmeniä tuhansia.

Suuntaa-antavien taustatietojen perusteella perussuomalaiset ovat suosittuja kaikissa ikäryhmissä.

”Perussuomalaiset ovat vahvoja myös nuorten äänestäjien parissa. Vain kokoomusta kannatetaan yhtä lailla tasaisesti kaiken ikäisten parissa”, Nurmela sanoo.

Politiikan tutkija Johanna Vuorelma Tampereen yliopistosta sanoo, että perussuomalaisten kannatuksen kasvussa on kyse myös kulttuurisiin argumentteihin vetoamisesta taloudellisen retoriikan sijaan.

”Puolue on ollut taitava kääntämään perinteisesti talouspoliittisina vaatimuksina pidetyt politiikkakysymykset kulttuurisiksi vaatimuksiksi. Esimerkiksi työmarkkinakysymyksissä puolue ei painota luokkaeroja vaan suomalaisuutta, Vuorelma sanoo.

Hän on Jokisipilän kanssa samaa mieltä, että perussuomalaiset on asemoinut itsensä koko muun poliittisen kentän haastajana. Taustalla on pitkäaikaisempi muutos: kun mielipidemittauksissa on kysytty suomalaisten luottamusta julkisiin instituutioihin, ovat tulokset näyttäneet samalta jo vuosikymmeniä: puolueisiin luotetaan ylipäätään vähän.

Perussuomalaiset osaa hyödyntää tätä epäluottamusta, Vuorelma sanoo.

”Puolue, joka pystyy asemoimaan itsensä poliittisen kentän laidalle tai jopa sen ulkopuolelle, on tällaisessa horisontissa vahvoilla.”
https://www.hs.fi/politiikka/art-2000006323111.html

Doctor Lecter
James Bond (Daniel Graig)
Viestit: 17026
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Päivän poliittista keskustelua

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter »

Politiikan Black Friday olikin aikasmoinen päivä: Postijupakan seurauksena Kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa paatero (sd) joutui eroamaan. Se ei oppositiolle suinkaan riittänyt, vaan Kokoomus sekä Perussuomalaiset vaativat pääministeri Antti Rinteen (sd) eroa.

Hallituskumppaneista Keskusta on selvittelyn kannalla, mutta Vihreät ei niinkään; he haluavat jatkaa eivätkä kyseenalaista.
Keskustan Kulmuni vaatii neuvotteluja hallituksen yhtenäisestä linjasta – Antti Rinne Posti-kohusta: "Minä en ainakaan valehtele"

Rinne: Hallitus käy ennen tiistain välikysymystä läpi Posti-kiistan tapahtumat.

Kuukausia kestänyt Posti-kiista ei ole laantunut eiliseen omistaja-ohjausministeri Sirpa Paateron (sd.) eroilmoitukseen. Nyt myrskyn silmässä on pääministeri Antti Rinne (sd.) ja hänen ja koko hallituksen tulevaisuus.

Keskustan puheenjohtaja, elinkeinoministeri Katri Kulmuni ilmoitti aamulla puolueen Pirkanmaan piirin syyskokouksessa Tampereella, että keskusta haluaa selvityksen Posti-kohusta.

Iltapäivällä Rinne kertoi STT:lle, että neuvonpito asian tiimoilta pidetään lähiaikana.
– Hallitus käy ennen tiistain välikysymystä läpi Posti-kiistan tapahtumat. Hyvä keskustella myös, miten työmarkkinaneuvotteluja seurataan, Rinne kertoi.

Kulmuni: Vahvempana ulos neuvotteluista
Kulmunin mukaan keskusta haluaa, että hallituksen sisällä käydään myös laajemmat neuvottelut yhtenäisestä linjasta.
– Keskustalle tärkeää on se, että hallitus käy myös sisäisesti keskustelun siitä, että on yhtenäinen linja, kuinka toimitaan työmarkkinapolitiikan suhteen, Kulmuni korosti.

Kulmunin mukaan keskusta on aina kunnioittanut sitä, että työmarkkinaosapuolten täytyy pystyä käymään keskusteluja ja neuvotteluja keskenään.
– Meillä on tulossa yksi vaikeimmista työmarkkinakierroksista, joka on käynnistynyt ja jatkuu kevääseen Ja sillä on muuten aika iso merkitys koko tälle maalle ja taloudelle, miten siellä käy. Täytyy olla yhteinen linja, miten työmarkkinoiden kanssa toimitaan ja antaa rauha työmarkkinaosapuolille toimia, Kulmuni linjasi.

Keskusta haluaa hallituksen sisällä myös keskustelua omistajaohjauksen linjasta. Kulmunin mielestä linjan on oltava selkeä, vahva ja uskottava.

Hallitukselle tärkein asia on Kulmunin mukaan työllisyyden hoito.
– Ja näistä kaikista asioista hallituksella pitää olla erittäin selkeä ja yhtenäinen linja, ja keskusta haluaa käydä niistä myös hallituksen sisällä sisäisen keskustelun siten, että niistä voidaan tulla vahvempana ulo, Kulmuni vaatii.

Pääministeri ei aio erota
Yle haastatteli Rinnettä lyhyesti aamulla Oulussa, jossa Rinne vieraili yliopistollisen sairaalan uudisrakennuksen peruskiven muuraustilaisuudessa. Pääministeri sanoi, että hän ei aio erota ja vastaa itse opposition välikysymykseen.

Nyt on nukuttu yön yli Sirpa Paateron eroilmoituksesta. Antti Rinne, minkälaiset ovat tunnelmat?
– Edelleenkin surullinen tästä tapahtumasta. Sirpa on tehnyt hyvää työtä, ja nyt tilanne ajautui tämmöiseen pisteeseen. Ikävä asia.

Oppositio vaatii myös teidän päätänne pölkylle, eroa. Mitä mieltä olette? Aiotteko erota?
– Sehän on opposition tehtävä. Ensi viikolla on välikysymysäänestys.

Miten koette sen, että Posti-kohu on jäänyt SDP:n heiniksi? Ovatko muut hallituspuolueet olleet teidän tukena?
– Minulle on ollut tärkeätä se, että postilaisten työehdot eivät valtion sataprosenttisesti omistamassa yhtiössä heikkene. Siinä onnistuttiin neuvotteluissa: sekä työehtosopimuksessa työnantajien ja palkansaajien välillä ja sitten tässä varsinaisessa kiistassa, jota omistajaohjauksen on pitänyt selvittää. Muutoin minusta on tuntunut, että ihan yhdessä on menty eteenpäin.

Kiistassa on ollut yhtä monta tarinaa kuin on kertojaa. Kuka valehtelee?
– En osaa sanoa sitä. Minä en ainakaan.

Eli tätä selvitetään?
– Tätä selvitellään.

Ohisalo: Ei syytä epäluottamukseen
Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo rauhoittelee tunnelmia Posti-kiistan ympärillä.

Vihreiden puoluevaltuuskunnan kokouksesta Turusta tavoitetun Ohisalon mukaan vihreät on pyytänyt selvitystä Posti-kiistasta ja sellainen selvitys on luvattu hallitukselle antaa.
– Ylipäätään kyse on siitä, että hallituksella täytyy olla yhteinen kuva siitä, mitä tässä on tapahtunut, paitsi viimeisten viikkojen, niin myös kuukausien aikana.
– Ajattelen, että tässä kohtaa ei nyt pidä hötkyillä vaan selvittää asiat porukalla ja katsoa miten siitä eteenpäin, Ohisalo arvioi.

Vihreät haluaa jatkaa Rinteen hallituksessa. Ohisalo ei näe aihetta epäluottamukselle eikä hän usko hallituksen kaatuvan Posti-sotkuun.
YLE
30.11.2019 klo 12.12 päivitetty 30.11.2019 klo 14.35
-----------------------------------------------------------------------

Demarit uhrasivat taas naisministerin. Viimeksi näin kävi vuonna 1997 kun Paavo Lipponen erotti Arja Alhon:
Ministerin erolla on usein pyritty tyynnyttämään kohu – ”Onko naiset helpompi heittää uhrilampaaksi kuin miehet”, asiantuntija kysyy

Professorin mukaan Paateron ero poikkeaa 2000-luvun muista kohun aiheuttamista ministerieroista siinä, että se liittyy nimenomaa virkatehtävien hoitamiseen.

KUNTA- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd) on viides ministeri, joka on 2000-luvulla jättänyt tehtävänsä selkeästi poliittisten paineiden takia.

Valtio-opin emeritusprofessori Heikki Paloheimo arvioi, että kaikissa tapauksissa on yksi yhteinen piirre: ministerin erolla on pyritty tyynnyttämään kohu.

Tämä pätee Paloheimon mukaan myös Paateron tilanteeseen.

”Kun Sdp:n pääministeri kehottaa Sdp:n ministeriä eroamaan, niin kyllähän siinä hyvin perustein voi nostaa uhrilammas-näkökulman. Pääministeri pyrkii saamaan tyynnytettyä Posti-kohun sillä, että yksi ministeri vaihtuu”, Paloheimo sanoo.

Kaava on ollut samankaltainen aiemminkin.

”Ministeriin on kohdistunut hänen omasta puolueestaan selvästi painetta, jonka seurauksena ministeri väistyy tehtävästään.”

TOUKOKUUSSA 2002 kulttuuriministeri Suvi Lindén (kok) pyysi eroa kulttuuriministerin tehtävästään sen jälkeen, kun hänen uutisoitiin antaneen valtiontukea golfkentälle, jossa hän oli itse osakkaana. Pääministeri Anneli Jäätteenmäki (kesk) taas erosi kesäkuussa 2003 niin sanotun Irak-kohun seurauksena.

Huhtikuussa 2008 ulkoministeri Ilkka Kanerva (kok) erosi sen jälkeen, kun hänen ja Johanna Tukiaisen välinen viestittely tuli julkisuuteen. Lokakuussa 2013 omistajaohjauksesta vastannut kehitysministeri Heidi Hautala (vihr) jätti tehtävänsä Arctia Shipping -kohun seurauksena.

Näiden viiden lisäksi myös puolustusministeri Stefan Wallin (r) on jättänyt ministerin tehtävät häneen kohdistuneen kritiikin jälkimainingeissa. Wallin erosi maaliskuussa 2012. Saman vuoden helmikuussa Wallinin epäiltiin kielipoliittisin perustein puuttuneen siihen, mitä varuskuntia lakkautetaan. Wallinin itsensä mukaan ero ei liittynyt tapaukseen.

TAMPEREEN YLIOPISTON valtio-opin professori Ilkka Ruostetsaaren mukaan perinteinen käsitys on ollut se, etteivät ministerit Suomessa joudu jättämään tehtäviään kovin helpolla.

”Siinä mielessä Paateron ero on poikkeava, sillä se liittyy nimenomaa virkatehtävien hoitamiseen”, Ruostetsaari arvioi.

Paateroon ei ole kohdistunut yksityiselämään kietoutunutta kohua toisin kuin Kanervan tapauksessa. Myös Lindénin ja osin Hautalan ministerierojen taustalla oli työtehtävien ulkopuolinen asia.

Lindénillä oli oma taloudellinen kytkös ja Hautalalla taas takanaan toinen kohu, joka todennäköisesti osaltaan vaikeutti selviämistä valtionyhtiö Arctia Shippingiä koskevasta kohusta. Saman vuoden keväällä Hautalan oli kerrottu maksaneen vuonna 2009 pimeästi remontista ja kotisiivouksesta.

RUOSTETSAARI NÄKEE Paateron erossa yhtymäkohtia Anneli Jäätteenmäen ministerieroon.

”Jäätteenmäki kaatui pitkälti siihen, että hänen todettiin valehdelleen eduskunnalle. Sitähän tässä nyt pohditaan, onko Paatero kertonut muunneltua totuutta eduskunnassa”, hän sanoo.

Emeritusprofessori Paloheimon mukaan 2000-lukujen kohujen aiheuttamat ministerierot liittyvät viime vuosikymmeninä voimistuneeseen politiikan henkilöitymiseen. Se on johtanut Paloheimon mukaan aikaisempaa suurempaan poliitikkojen henkilökohtaiseen vastuunkantoon.

”Henkilöityminen näkyy myös sillä tavalla, että poliitikkoja monitoroidaan julkisuudessa ihan eri tavalla kuin joitakin vuosikymmeniä sitten. He ovat itse asiassa ympäri vuorokauden sosiaalisessa mediassa tarkkailun ja arvioinnin kohteena. Se synnyttää eri tavalla henkilöön kohdistuvia paineita.”

2000-LUVUN kohujen aiheuttamissa ministerieroissa silmiinpistävää on se, että enemmistö eronneista on naisia.

Joutuvatko naisministerit eroamaan miesministereitä kevyemmin perustein?

Tätä kysymystä pohdittiin Paloheimon mukaan jo syksyllä 1997, kun silloinen toinen valtiovarainministeri Arja Alho (sd) erosi tehtävästään niin sanotun Sundqvist-jupakan seurauksena.

”Se on tietenkin hyvin spekulatiivinen kysymys, mutta sama näkökulma tulee helposti esille Paateron tilanteessa. On ihan luontevaa esittää se kysymys, onko naiset helpompi heittää uhrilampaaksi kuin miehet.”
Helsingin Sanomat
30.11. 15:25
-------------------------------------------

Tähän vielä se, että Haagan puukottajan veljen vaimon kaveri, SDP:n entinen kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta kuoli uusiutuneeseen vatsasyöpään keskiviikkona 27.11.

SDP:ssä sattuu ja tapahtuu.
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

Vastaa Viestiin