Estonia

Parapsykologia, PSI, rajatieto, kummitukset, salaliitot.

Valvoja: Moderaattorit

Hawthorne
Armas Tammelin
Viestit: 74
Liittynyt: Ma Elo 26, 2013 11:44 pm

Re: Estonia

Viesti Kirjoittaja Hawthorne »

Rescuer kirjoitti:
Ti Loka 08, 2019 5:57 pm
Aiemmin EPIRBit saattoivat olla "häkissä", joka oli painelaukaisimella varustettu kehikko. Monesti vielä jousitettu niin, että painelaukaisimen katkaistessa kehikon lukituksen "ampui" poijun irti. Samalla tavalla toimii monet nykyiset muovikotelotkin.

Estonian aikaisissa EPIRBeissä ei ollut testikytkintä kuten nykyisissä. Tuo Konnad sijotettin vaaka-asentoon ja se laukesi oltuaan riittävän pitkään pystyasennossa.

Estonian kipinä oli tarkastanut poijujen toiminnan n. viikkoa ennen onnettomutta ja silloin nuo olivat toimlneet normaalisti. Nuo Kannadithan testattiin seuraavasti: avattiin poijun "häkki" varovasti ja nostettiin poiju pystyyn. Kun merkkivalo alkoi vilkkumaan, avattiin korkki ja käännettiin katkaisin OFF-asentoon. Tällöin hälytys ei vielä ehtinyt lähteä, mutta poijun "toimivuus" saatiin testattua.
Estonian molemmat EPIRBit olivat löydettäessä pois kytkettynä, olisikohan kipinältä jäänyt poijut virittämättä testin jälkeen? Ei olisi ollut ensimmäinen kerta noissa non-GMDSS laivoissa...
Näinhän sen kertookin hesari:

Estonian hätäpoijuistaoli unohtunut viritys

Autolautta Estonian kaksi hätäpoijua eivät lähettäneet signaalia pelastajille, koska niitä ei ollut viritetty laivalla. Hätäpoijut pulpahtivat pinnalle asianmukaisesti laivan upotessa.

Turman kansainvälinen tutkimuskomissio on selvittänyt Vironrannikolle ajautuneiden hätäpoijujen toimintaa. Poijujen akut olivat täydessä varauksessa, mutta ne eivät voineet lähettää mitään virittämättöminä, kertoo komission jäsen Kari Lehtola.

Komissio päätti kaksipäiväisen kokoukseen perjantaina Helsingissä.

Ns. EPIRB-hätäpoijut oli huollettu äskettäin, ja ne oli sijoitettu sääntöjen mukaisesti paikoilleen. Asennusvaiheessa unohtui kuitenkin poijujen aktivointi: suojakansi pitää avata ja kääntää kytkinpäälle. Hätäpoijun aktivointi kuului Estonialla radiosähköttäjien tehtäviin, joita laivalla oli kaksi.
Tutkinta on vielä kesken, mutta komissio on kuullut radiosähköttäjää asiassa, kertoi komission asiantuntijajäsen Asser Koivisto. Hätäpoijun tarkoitus on lähettää uponneen laivan sijainti sekä kertoa etsijöille laivan nimi Koiviston arvion mukaan poijujen mykkyydellä ei ollut suurta vaikutusta itse pelastustoimiin, sillä poijut pulpahtavat pintaan vasta laivan upottua

CPO
Remington Steele
Viestit: 213
Liittynyt: To Maalis 18, 2010 1:23 pm

Re: Estonia

Viesti Kirjoittaja CPO »

Aiemmin EPIRBit saattoivat olla "häkissä", joka oli painelaukaisimella varustettu kehikko
Ok, ei ole tuo ”häkki”-nimitys tullut koskaan vastaan, Vanhoja EPIRBin rosteritelineitä/-koteloita minulla taitaa olla pari vielä varastossakin makaamassa. Oman alani vuoksi ei tarvinnut noita poijuja testailla, toki Kannadin vehkeet olivat tuttuja ulkonäöltä.
Autolautta Estonian kaksi hätäpoijua
eivät lähettäneet signaalia
pelastajille, koska niitä ei ollut
viritetty laivalla. Hätäpoijut pul
pahtivat pinnalle asianmukaisesti
laivan upotessa.
Tämä oli uutta tietoa, se antaakin loogisen selityksen, miksi varsin toimintavarmat laitteet eivät hälyttäneet.

OscM
Poliisikoira Rex
Viestit: 266
Liittynyt: Su Maalis 06, 2016 10:34 pm

Re: Estonia

Viesti Kirjoittaja OscM »

ABC kirjoitti: Laivoissa on iän kaiken käytetty hiekkaa painona sekä suojaamaan arvokkaita lasteja. Mutta päteekö tämä autolauttoihin, siitä minulla ei ole tietoa. En ole ainakaan ikinä kuullut että ruotsinlaivoissa olisi hiekkaa painona kuin vanhoissa purjelaivoissa!

Raportissa (vrt. yo. kuva) lukee näin: "The hull below the bulkhead deck was subdivided by fifteen watertight transverse bulkheads, equipped with watertight doors as required." Nuo jaot näkyvätkin kuvassa. Jos tällä kannella oli hiekkaa nimenomaan allasosastolla, se on siis luultavammin tullut sinne ulkoa (koska jos laivassa oli jotain painohiekkaa niin se olisi varmastikin ollut jossain muussa osastossa).
.


Heh, vaikka Estonialla olikin ehkä joitain erikoisia turvallisuusratkaisuja (kuten se, ettei painavia kalusteita oltu kiinnitetty asiamukaisesti seiniin), ei siellä saunassa ja suihkutiloissa tosiaan varmaankaan hiekkaa kuljetettu.

ABC:

Alaosan jako 15 vesitiiviiseen osaan tarkoittaa myös, että sinne olisi pitänyt jäädä paljon kellumista edesauttavia "taskuja". Tämän vuoksi vedentulo autokannelle, jota ei ollut jaettu osiin, on täytynyt olla hyvin nopeaa, muuten uppoaminen olisi kestänyt kauemmin. Eli rampin olisi pitänyt olla auki kokonaan tai lähes kokonaan. Mutta nyt kun alus on pohjassa se on auki vain metrin verran. Tälle omituisuudelle olisi kyllä mukava saada selitys



Voisi jollain hataralla fysiikan ymmärtämisellä arvella, että pohjimmaisena laivassa olevat suuret "ilmakammiot" olisivat aiheuttaneet sen, että vaikka autokansi olisi ammollaan ja täynnä vettä, laiva jäisi kyljelleen tai ylösalaisin kellumaan tunneiksi, ehkä ei edes pystyisi uppoamaan. Se niiden tarkoitus kaiketi on.

Jack the Ripper
Adrian Monk
Viestit: 2643
Liittynyt: To Heinä 19, 2007 2:31 am
Paikkakunta: Helsinki

Re: Estonia

Viesti Kirjoittaja Jack the Ripper »

Jopa minä maakrapu tiedän että nykyajan moottoroiduissa aluksissa (M/S) samoin vanhanliiton purjelaivoissa (S/S) saattaa olla painolastitankkeja jotka ovat ladattu, ei hiekalla (sic) vaan merivedellä. Laiva on suunniteltu kulkemaan tietyssä lastissa parhaiten, jos rahtia tulee sopivasti liikaa, merivettä (ballast) pumpataan pois jotta alus ui optimaalisessa syvyydessä, polttoainetta säästyy ja merikelpoisuus säilyy.

Vai olinko U-Boat unessani, painolasti lasketaan mutta boatti ei silti nouse...tästä unesta on niin ihanaa herätä, vaikka pienen huoneeni tunkkaiseen ilmaan, ei haittaa!
"Olen pessimisti. Tiedän kaiken turhaksi, mutta todennäköisesti olen taas tässäkin väärässä"

Sverdlov
Andy Sipowich NYPD
Viestit: 1386
Liittynyt: Pe Marras 11, 2016 9:28 am

Re: Estonia

Viesti Kirjoittaja Sverdlov »

Ettäkö S/S olisi ihan purjelaiva??? No, maakravuksi sinä ilmoittauduitkin.
Anteeksi nimimerkkini, mutta en tiedä mihin päin sen pitäisi viitata?

Laasti
Harjunpää
Viestit: 330
Liittynyt: Pe Tammi 06, 2012 9:21 pm
Paikkakunta: Nowhere

Re: Estonia

Viesti Kirjoittaja Laasti »

Hän on paljastanut vain yhden kerran nimensä alkuperän...

ammattiamatööri
Jack Bauer
Viestit: 902
Liittynyt: Ma Syys 14, 2020 5:03 pm

Re: Estonia

Viesti Kirjoittaja ammattiamatööri »

Miksi Estonia todella upposi? Kohun aiheuttanut dokumentti lupaa uusia tietoja katastrofista

Tänään klo 11:18 (muokattu klo 14:18)

Autolautta Estonian uppoamisesta tulee kuluneeksi syyskuun lopussa jo 26 vuotta, mutta spekulaatiot sen uppoamisen syistä eivät ota loppuakseen.
Hyytävä hätäpuhelu ja radiokeskustelu nostattaa ihokarvat edelleen.

Nyt 26 vuotta onnettomuuden jälkeen Dplayn uusi viisiosainen dokumenttisarja tutkii tragediaa ja sen ympärillä vallinneita olosuhteita. Miten M/S Estonia haaksirikkoutui ja miksi alus todella upposi? ESTONIA – Mullistava löytö saa ensi-iltansa Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa uppoamisen 26. vuotispäivänä.

– Haluamme kertoa mitä todella tapahtui ja antaa uhrien omaisille ja tragediasta elossa selvinneille vastauksia, dokumenttisarjan ohjaaja Henrik Evertsson tuotantoyhtiö Monsterista sanoo.

Tallinnasta Tukholmaan illalla lähtenyt autolautta Estonia upposi 28. syyskuuta 1994 kovassa myrskyssä Suomen meripelastusalueella. Katastrofissa kuoli 852 ihmistä, vain 137 lautalla ollutta saatiin pelastettua.

Onnettomuustutkintakomission mukaan uppoamisen syynä oli keulavisiirin irtoaminen, minkä takia autokannelle virtasi valtavia määriä vettä lyhyessä ajassa. Alus kallistui ja lopulta upposi. Kaikki tapahtui noin tunnin sisällä.

Virallinen versio kyseenalaistettu

Estonia visiiri.jpg
Estonia visiiri.jpg (56.47 KiB) Katsottu 1973 kertaa
Matkustaja-alus Estonian keulaviisirin nosto. HEIKKI SEPPÄNEN, POLIISI

Kaikkia virallinen versio autolautan uppoamisen syistä ei kuitenkaan ole vakuuttanut. Estonian uhrien omaisten Ruotsissa perustama säätiö SEA sekä eloonjääneet ovat tragediasta lähtien vaatineet hylyn perusteellista tutkimista. Vaatimus on torjuttu kerta toisensa jälkeen.

– Kun aloimme tutkia tätä tapausta, olimme yhä vakuuttuneempia siitä, että eloonjääneiden ja sukulaisten ilmaisema huoli oli erittäin perusteltua. Erityisesti päätelmät siitä, miten ja miksi Estonia upposi, olivat erityisen kiinnostavia – ja ehdottoman välttämättömiä, jotta pystyimme tutkimaan asiaa tarkemmin, dokumenttisarjan ohjaaja Evertsson sanoo Discovery Finlandin mukaan.

Noin 80 metrin syvyydessä merenpohjassa lepäävä Estonia on julistettu hautarauhaan. Autolautassa olevien uhrien lepoa valvoo merivartiosto. Sukeltaminen ja kuvaaminen hylyn alueella on kielletty.

IL Estonia.jpg
IL Estonia.jpg (94.52 KiB) Katsottu 1973 kertaa
Iltalehden lööppi onnettomuudesta. ILTALEHTI

Hautarauhaa rikottiin
Dokumenttisarjan tekijät uhmasivat kuitenkin kieltoa, ja kahta heistä syytetään nyt Estonian hautarauhan rikkomisesta. Tuotantoryhmä kävi viime syksynä kuvaamassa hylkyä saksalaistukialukselta. Suomen rajavartiolaitos oli saanut etukäteen tiedon, että tukialukselta aiottiin sukeltaa alueella, ja muistutti hautarauhasta.

– Tuotannon mukaan oli kuitenkin journalistisista syistä johtuen välttämätöntä lähettää vedenalainen robotti dokumentoimaan hylyn tila. Estonian tapaus on yhteiskunnallisesti merkittävä ja sukellus oli ainoa tapa selvittää, onko tänään saatavilla oleva virallinen lausunto onnettomuuden syistä uskottava, vai liittyykö tapaukseen jotain, mitä ei ole vielä kerrottu yleisölle, Discovery Finlandin viestintäpäällikkö Sanna Ignatius sanoo.

Aftonbladetin mukaan dokumenttisarjan tekeminen johti uusiin löytöihin, jotka puolestaan johtivat uusiin päätelmiin onnettomuuden syistä.
https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/578 ... 1edfa97b34

No nyt voi tulla kyllä mielenkiintoista settiä. Harmi kun noikin on jotain dokkareita mitkä on maksumuurin takana mutta saas nähdä tuleeko oikeasti jotain todella sellaista mikä ampuu tykillä päin virallista tutkintaraporttia. Estoniassa on helkkarin paljon kysymysmerkkejä edelleen.

Lisätty pari uutisen yhteydessä olevaa kuvaa
-NILS-

Avatar
H.Moilanen
David Starsky
Viestit: 4528
Liittynyt: Ti Marras 12, 2019 2:30 pm

Re: Estonia

Viesti Kirjoittaja H.Moilanen »

Englanninkieliset ihmiset, jotka väittivät olevansa jenkkejä ja mahdollisesti olivatkin, kyselivät todella paljon Estoniaan liittyviä kysymyksiä joskus yli viisi vuotta sitten. Sitten meni monta vuotta, ettei asiaan palattu. Mutta viime vuonna Estonian 25v-muistojuhlan aikaan heillä oli käsittääkseni taas jotain säpinää päällä. Olivat silloin Ruotsissa kuvailemassa jotain. Jäi mieleen muun muassa sen vuoksi, että just sitä ennen oli ollut Traben-Trarbachin iso ratsia.

En usko, että nuo ^ jenkit(?) olisivat olleet tekemässä kyseistä uutta dokumenttia, mutta jostain kumman syystä Estonia kiinnostaa heitä. Mulla on pikkuisen aavistuksia, mihin voisi liittyä, mutten kehtaa sanoa, kun aina leimataan foliopipo-salaliittohulluksi.
Etsivän Keskuspoliisin mukaan Suomeen jääneet emigrantit olivat poliittisesti epäluotettavia. Lisäksi monet olivat juutalaisia, joita Etsivä Keskuspoliisi luonnehti lausunnoissaan ”epämieluisiksi henkilöiksi”.
Aiheesta lisää täällä.

ammattiamatööri
Jack Bauer
Viestit: 902
Liittynyt: Ma Syys 14, 2020 5:03 pm

Re: Estonia

Viesti Kirjoittaja ammattiamatööri »

En usko, että nuo ^ jenkit(?) olisivat olleet tekemässä kyseistä uutta dokumenttia, mutta jostain kumman syystä Estonia kiinnostaa heitä. Mulla on pikkuisen aavistuksia, mihin voisi liittyä, mutten kehtaa sanoa, kun aina leimataan foliopipo-salaliittohulluksi.
Samat on aavistukset. Toivottavasti nyt tulee tiskiin uutta kuvamateriaalia HD-laadulla ja jotain oikeaa kuvaa oikeista paikoista niin pääsee tästä foliopiposta eroon.

Avatar
H.Moilanen
David Starsky
Viestit: 4528
Liittynyt: Ti Marras 12, 2019 2:30 pm

Re: Estonia

Viesti Kirjoittaja H.Moilanen »

ammattiamatööri kirjoitti:
Ke Syys 16, 2020 6:05 pm
En usko, että nuo ^ jenkit(?) olisivat olleet tekemässä kyseistä uutta dokumenttia, mutta jostain kumman syystä Estonia kiinnostaa heitä. Mulla on pikkuisen aavistuksia, mihin voisi liittyä, mutten kehtaa sanoa, kun aina leimataan foliopipo-salaliittohulluksi.
Samat on aavistukset. Toivottavasti nyt tulee tiskiin uutta kuvamateriaalia HD-laadulla ja jotain oikeaa kuvaa oikeista paikoista niin pääsee tästä foliopiposta eroon.
Juu, sehän olisi suurelle yleisöllekin helpotus, mikäli varmistuisi ettei kukaan ole koskaan huijannut missään Estoniaan liittyvissä asioissa eikä varsinkaan ole kyse mistään salaliittojutuista. Kuumahan tää foliopipo on, joten mielellään heittäisin hiiteen.
Etsivän Keskuspoliisin mukaan Suomeen jääneet emigrantit olivat poliittisesti epäluotettavia. Lisäksi monet olivat juutalaisia, joita Etsivä Keskuspoliisi luonnehti lausunnoissaan ”epämieluisiksi henkilöiksi”.
Aiheesta lisää täällä.

ammattiamatööri
Jack Bauer
Viestit: 902
Liittynyt: Ma Syys 14, 2020 5:03 pm

Re: Estonia

Viesti Kirjoittaja ammattiamatööri »

https://www.dplay.fi/ohjelmat/estonia
Tuosta voi katsoa lyhyen trailerin. Ei tuossa nyt juuri mitään ihmeitä mutta 28. eli ensi viikon maanantaina tulee tuonne dplay+-palveluun ja tarjolle yhdellä kertaa jokainen jakso. Tuohon saa 7 päivän kokeilujakson niin eipä maksa mitään kunhan muistaa peruuttaa tilauksen. Samalla voi tsekata vaikka nuo lähes kaikki kadonneet-sarjan jaksot kun niitäkin näyttää tuolta löytyvän jo melkoisen monta jaksoa.

Avatar
H.Moilanen
David Starsky
Viestit: 4528
Liittynyt: Ti Marras 12, 2019 2:30 pm

Re: Estonia

Viesti Kirjoittaja H.Moilanen »

ammattiamatööri kirjoitti:
Su Syys 20, 2020 1:41 am
https://www.dplay.fi/ohjelmat/estonia
Tuosta voi katsoa lyhyen trailerin. Ei tuossa nyt juuri mitään ihmeitä mutta 28. eli ensi viikon maanantaina tulee tuonne dplay+-palveluun ja tarjolle yhdellä kertaa jokainen jakso. Tuohon saa 7 päivän kokeilujakson niin eipä maksa mitään kunhan muistaa peruuttaa tilauksen.
Hei, kiitos paljon vinkistä. Saattaa olla, etten ehdi näitä katsoa, mutta ei (ainakaan minua) spoilaa yhtään vaikka muut kirjoittaisivat täällä ajatuksiaan dokumentista.
Etsivän Keskuspoliisin mukaan Suomeen jääneet emigrantit olivat poliittisesti epäluotettavia. Lisäksi monet olivat juutalaisia, joita Etsivä Keskuspoliisi luonnehti lausunnoissaan ”epämieluisiksi henkilöiksi”.
Aiheesta lisää täällä.

Avatar
H.Moilanen
David Starsky
Viestit: 4528
Liittynyt: Ti Marras 12, 2019 2:30 pm

Re: Estonia

Viesti Kirjoittaja H.Moilanen »

Piti siis sanomani, etten välttämättä ehdi heti katsoa dokumenttia. Tässä kyllä mukavasti uteliaisuus kasvaa ja ehtii vielä kasvaa lisääkin. Nyt tuntuu tulevan kaikenlaisia jänniä uutisia yks toisensa perään.
Etsivän Keskuspoliisin mukaan Suomeen jääneet emigrantit olivat poliittisesti epäluotettavia. Lisäksi monet olivat juutalaisia, joita Etsivä Keskuspoliisi luonnehti lausunnoissaan ”epämieluisiksi henkilöiksi”.
Aiheesta lisää täällä.

pavlin
Jack Taylor
Viestit: 19
Liittynyt: To Huhti 02, 2015 6:53 pm

Re: Estonia

Viesti Kirjoittaja pavlin »

Kyllähän se Jutta Raben jengi tutki hylyn 2001 (?) kauttaaltaan, etsiäkseen salaliittoteorioilleen jotain todisteita. Mitään konkreettista ei kuitenkaan löytynyt. Siitä olisi kyllä rummutettu isoon ääneen. Näissä tragedioissa vain on lähes aina joidenkin tarve löytää väkisin jokin ihminen/taho syylliseksi. Itseä esim. koitettiin vääntää osasyylliseksi Kauhajoen koulusurma tragediaan, kun oikea syyllinen oli kuollut.

ammattiamatööri
Jack Bauer
Viestit: 902
Liittynyt: Ma Syys 14, 2020 5:03 pm

Re: Estonia

Viesti Kirjoittaja ammattiamatööri »

pavlin kirjoitti:
Ti Syys 22, 2020 2:23 pm
Kyllähän se Jutta Raben jengi tutki hylyn 2001 (?) kauttaaltaan, etsiäkseen salaliittoteorioilleen jotain todisteita. Mitään konkreettista ei kuitenkaan löytynyt. Siitä olisi kyllä rummutettu isoon ääneen. Näissä tragedioissa vain on lähes aina joidenkin tarve löytää väkisin jokin ihminen/taho syylliseksi. Itseä esim. koitettiin vääntää osasyylliseksi Kauhajoen koulusurma tragediaan, kun oikea syyllinen oli kuollut.
Niin no löysihän tuo ne kummalliset reiät ja ihme laatikot kuiteskin sieltä hylystä. Mitä lie ikinä olivatkaan jotain tutkimustuloksia myös, että räjähdysjälkiä tms.. Jos Jutta Rabe olisi ollut ihan höpöhöpö-ukko niin ihmeellisesti koitettiin tätäkin kaveria vaientaa. Se tässä herättää ne kysymysmerkit ja se miksi tuolla nyt ollaan koko aika edelleen 26 vuoden jälkeen rajavartioston toimesta pyörimässä jos joku paikalle pölähtää.

Ei se mene enää hautarauhan rikkomisen puolelle vaan todellakin erikoista, että aluetta vartioidaan noinkin tarkasti. Plus kaikki Ruotsin halut betonoida koko laiva jne jne. Valtiot itse on nyt aiheuttaneet tämän sopan. Jos siellä ei mitään nähtävää olisi ja ei olisi kysymysmerkkejä tyyliin 100 kappaletta koskien turmaa niin eipä ketään enää jaksaisi kiinnostaa ja Estonia makaisi aivan rauhassa meren pohjassa. Selvitettävää on vielä ja paljon mihin virallinen tutkintaraportti ei anna mitään vastauksia.

Vastaa Viestiin