Ruotsin tilanne: maahanmuuttopolitiikka, rikollisuus ja jengit

Tähän osioon onnettomuudet ja muu rikoksiin liittyvä keskustelu.
Doctor Lecter
James Bond (Daniel Graig)
Viestit: 17026
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Ruotsin maahanmuuttopolitiikka, rikollisuus ja jengit

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter »

Ruotsin pääministeri Stefan Löfven (sd) tunnetaan laajalti kyvystään nuoleskella haittamaahanmuuttajien perseitä, mutta onko tässä ennätys:

Löfven_ja_jumalansa.jpg
Löfven_ja_jumalansa.jpg (67.17 KiB) Katsottu 3657 kertaa
Bar iväg och våldtog 80-årig kvinna – nu poserar han med Stefan Löfven
Fria Tider

Artikkeli on maksumuurin - tosin pienen sellaisen - takana.

"Baarista baanalle ja raiskasi 80-vuotiaan naisen - nyt poseeraa Löfvenin kanssa".
Kuvasta suorastaan huokuu vittumainen fiilis. Kaksi persläpeä; tummempi nauraa ruotsalaisille - kuin myös se vaaleampi.
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

Doctor Lecter
James Bond (Daniel Graig)
Viestit: 17026
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Ruotsin maahanmuuttopolitiikka, rikollisuus ja jengit

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter »

Miten voikin saman konsernin lehti kirjoittaa eri tavoin Malmön ongelmista. Itseään toimittajaksi kutsuva Maria Pettersson kävi vuonna 2015 Malmössä tehden omaan aatemaailmaansa sopivan artikkelin, josta ilmeni, että ongelmia ei ole: HS Nyt-liite

Tänään julkaistu artikkeli sen sijaan kertoo, että ongelmia on. Lukija jää syvän hämmennyksen valtaan lukiessaan Sanoma-konsernin aviiseja. Onko niitä ongelmia, vaiko eikö?

Ohessa uusin reportaasi:
Ovelle jätetty veitsi, ampumisten keskeyttämät leikit: Jengiampumiset vaikuttavat Malmössä myös tavallisten ihmisten elämään

Kuolemaan johtaneita jengiampumisia on hieman vähemmän kuin ennen, mutta Karolin Hakimin tapaus järkyttää yhä.

MALMÖ
OLOHUONEEN nurkassa on sähkörummut. Wilfredo Salinasin teini-ikäinen poika tykkää soittaa niitä. Kahvi kiehuu, vaikka on jo myöhä.

Olemme Kroksbäckin asuinalueella Malmössä.

Ruotsiin Perusta 1980-luvun lopulla muuttanut Salinas ei aio lähteä täältä minnekään, vaikka moni olisi lähtenyt.

”Viimeisin auto minulla on ollut jo yli kolme vuotta!” hän iloitsee.

Edelliset neljä poltettiin.

Pieni Chico-koira tulee nuolemaan sormista keksinmuruja.

MALMÖ on ristiriitainen paikka. Ruotsin eteläisin ja monen mielestä viihtyisin suurkaupunki.

Malmössä on Tukholmaa rennompi meno, pitkät rannat, yhteys sillan yli Kööpenhaminaan ja innovatiivisia yrityksiä. Täältä tulevat ilmatyynykypärä Hövding ja kaurajuoma Oatly.

Samalla Malmö on esimerkki kansainvälisen rikollisuuden ja huonon integraation rumimmista puolista: ampumisista, öisistä räjähdyksistä ja huono-osaisuuden keskittymisestä tiettyihin kortteleihin.

Jengirikollisuuden torjunta on politiikan syksyn hallitsevia teemoja Ruotsissa.

Salinasin kotikorttelin Kroksbäckin tilanne kuvaa Malmön viime aikojen kehitystä. Asiat ovat huonosti, mutta joillain mittareilla paremmin.

TÄNÄ vuonna Malmössä on kuollut jengiammuskeluissa vähemmän ihmisiä kuin kahtena aiempana vuonna.

Lähde Ruotsin poliisi.
Lähde Ruotsin poliisi.
Malmö_ammuskelut.jpg (31.78 KiB) Katsottu 3527 kertaa
Poliisin mukaan viranomaisten yhteisprojekti Sluta skjut on onnistunut. Siinä jengirikollisia kootaan keskusteluihin poliisin, muiden viranomaisten ja yhteisön edustajien kanssa.

Malli on matkittu Yhdysvalloista. Poliisi uhkaa keskittyä tutkimaan niitä huumejengejä, jotka jatkavat ampumisia. Pahimpia ammattirikollisia on jo pidätetty.

Samalla kaupunki, järjestöt ja kiinteistöjen omistajat ovat paiskineet töitä ongelma-alueiden kohentamiseksi. Ei voi sanoa, että mitään ei olisi tehty.

KROKSBÄCKISSÄ oli levottominta vuoden 2015 tienoilla. Silloin Salinas sai tarpeekseen. Hän kokosi mielenosoitusliikkeen ja kertoi myös poliisille, missä ja miten huumekauppaa käydään.

”Siitä lähtien he ovat olleet sodassa minun kanssani”, hän sanoo iltakahvin äärellä.

Siksi hänen autonsakin aina poltettiin. Hän naurahtaa.

”Joka kerta jouduin ostamaan halvemman, kun vakuutusyhtiö ei korvannut täyttä arvoa.”

Ikkunan takana väijyy pimeä lokakuu. Kerrostalon alaovella seisoo nytkin pari teinipoikaa, jotka katsovat Salinasia aina pahasti.

”En minä heitä pelkää, ja he tietävät sen.”

Kun HS lähtee talosta Salinasin kanssa, nuoret kysyvät, ovatko kyläilijät kenties konstaapeleita.

Kaksi viikkoa sitten ovelle oli ilmestynyt tappouhkauskirje ja sen viereen veitsi.

”Oikea, paksu veitsi”, Salinas sanoo.

Hän vei sen poliisille, mutta poliisi ei ole toistaiseksi tehnyt asialle mitään. Salinasin mielestä poliisin toiminta kotimaassa Perussa on tämäntyyppisen rikollisuuden kanssa huomattavasti vakuuttavampaa.

SALINAS on iloinen, että tarttui toimeen. Vuoden 2015 autopolttojen jälkeen alueelle alettiin satsata, ja nyt on rauhallisempaa.

Poliisi pidätti huumekauppiaita, ja aluetta alettiin rakentaa viihtyisämmäksi. Tuli jalkapallokenttä ja skeittiramppi. Tärkeintä oli alueen nuorten ohjaaminen työharjoitteluihin ja koulutuksiin.

Siinä auttoivat järjestöt, kuten jalkapalloseura FC Rosengårdin nuorisoapua tekevä siipi Boost by FCR.

”On paljon harjoittelupaikkoja ja koulutuspaikkoja. Ei se ole ongelma. Ongelma on se, miten nuoret saadaan niiden äärelle”, sanoo järjestön toiminnanjohtaja Filippa Engstrand.

Järjestö on auttanut koulutuksen tai työn syrjään tuhansia nuoria aikuisia Malmön vaikeimmilta alueilta. Nuoret tekevät järjestön tiloissa viikko-ohjelmaa, joka valmistaa heitä tulevaan koulutukseen tai työhön. Siihen voi sisältyä myös urheilua.

”Ei pelkkä koulutuspaikan osoittaminen riitä. Silloin ei yleensä tapahdu vielä mitään. Pitää rakentaa luottamus”, Engstrand sanoo.

Engstrandin mielestä olisi tärkeää, että uusia maahanmuuttajia ei päästettäisi vapaasti muuttamaan alueille, joilla on eniten ongelmia ja vähiten töitä.

”Kun olisi myös alueita, joissa on sekä töitä että vapaita koulupaikkoja. On toki ymmärrettävää, että ihmiset muuttavat sinne, missä heillä on verkostoja.”

POLIISI listaa joka vuosi ongelma-alueet. Tämän vuoden listalla on Malmöstä neljä aluetta, joista Kroksbäck on yksi.

Poliisin raportin mukaan Kroksbäck ja kaksi muutakin näistä alueista – myös ulkomaailman parhaiten tuntema Rosengård, josta jalkapalloilija Zlatan Ibrahimović on kotoisin – ovat kehittyneet myönteiseen suuntaan.

Salinas ei vielä halua liikaa innostua.

”Tilastot sanovat, että ampumiset vähenevät, mutta todellisuus näyttää toisenlaiselta.”

HS vietti Malmössä kolme päivää ja puhui sinä aikana turvallisuuden tunteesta monien erilaisten malmöläisten kanssa.

Haastattelut vahvistivat Salinasin sanoman. Kaupunkilaisten uskoa koetellaan tilastoista huolimatta. Vaikka jengiampumiset kohdistuvat yleensä toisiin jengiläisiin, ne vaikuttavat myös tavallisten ihmisten elämään. Ampumisia on tapahtunut pitkään.

Helsingin yliopiston kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutin maanantaina julkaistun vertailuraportin mukaan Malmö oli vuosina 2007–2016 Pohjoismaiden henkirikospääkaupunki. Malmön metropolialueella tehtiin vuodessa keskimäärin 2,16 henkirikosta 100 000 asukasta kohden. Suomen pääkaupunkiseudun luku oli 1,56.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on tunnetusti ihmetellyt Ruotsin tapahtumia. Silti Malmön murhaluvut ovat pieniä verrattuna Yhdysvaltojen suurkaupunkeihin. Pääkaupunki Washingtonissa tehtiin sataatuhatta asukasta kohti 16,7 henkirikosta vuonna 2017. New Yorkin luku oli 3,4.

Jengirikollisuuden vaikutus näkyy vertailussa. Malmön henkirikoksista 56 prosenttia tehtiin tuliaseella. Suomen pääkaupunkiseudulla aseella tapettiin vain joka kymmenes henkirikoksen uhri.

Ei ole vaikeaa löytää malmöläistä, joka on kokenut ampumisen.

Yksi heistä on kuusivuotias Isabell. Hän tasapainoilee vaarallisen näköisesti Malmön suurtorilla olevan lavan reunalla. Lava on siinä, koska torilla pidettiin juuri ampumisista huolestuneiden äitien mielenosoitus.

Äiti, sähköasentaja Matilda Bengtsson purkaa telttaa. Hän kertoo viime kesän välikohtauksesta kotona Lorensborgin kaupunginosassa.

”Isabell oli pihalla leikkimässä naapurintytön kanssa. Yhtäkkiä hän tuli ovesta ja sanoi, että täti käski sisälle, koska joku on ammuttu.”

Ampuminen oli tapahtunut läheisessä puistossa sunnuntaipäivänä. Tyttö kysyi selitystä.

”Sanoin, että ei ole pahoja ihmisiä, mutta jotkut tekevät pahoja asioita. Olosuhteiden vuoksi.”

Tällaiset tapaukset voivat Malmössä jäädä pikku-uutisiksi. 26. päivänä elokuuta tapahtui kuitenkin Malmössä murha, josta Ruotsissa puhutaan yhä.

Kolmikymppinen uraansa aloitteleva lääkäri Karolin Hakim ammuttiin aamupäivällä kotinsa edessä, kun hän kantoi sylissään kaksi kuukautta vanhaa tytärtään.

Hakimin murhasta tuli symboli Malmön väkivallan uudelle raakuudelle. Siksi myös tämä Mammaupproret-mielenosoitus järjestettiin.

MURHA tapahtui hyvinvoivalla Ribersborgin asuinalueella.

Kynttilät ja Hakimin kuva on viety pois nakkikioskin edestä, mutta paikalla on nytkin kaksi poliisiautoa. Todistajien haastatteleminen on yhä kesken, mistä poliisia on kritisoitu.

Metallisessa kukkalaatikossa on luodinreikä.

31-vuotias uraansa aloitteleva lääkäri Karolin Hakim ammuttiin kuoliaaksi vauva sylissään 26. elokuuta Malmön Ribersborgissa. Lokakuun lopulla kynttilät on juuri viety pois grillin nurkalta. Hakimin mies onnistui pakenemaan ampujia kuvassa näkyvää katua pitkin. (KUVA: MAGNUS LAUPA)
31-vuotias uraansa aloitteleva lääkäri Karolin Hakim ammuttiin kuoliaaksi vauva sylissään 26. elokuuta Malmön Ribersborgissa. Lokakuun lopulla kynttilät on juuri viety pois grillin nurkalta. Hakimin mies onnistui pakenemaan ampujia kuvassa näkyvää katua pitkin. (KUVA: MAGNUS LAUPA)
Malmöläinen_kioski.jpg (99.56 KiB) Katsottu 3527 kertaa

Kokki Kalle Österberg istuu kahvilatyöntekijä Klara Banerupin kanssa aidalla aivan murhapaikan edessä, kotioveaan vastapäätä.

Österberg oli kadun päässä matkalla mereen uimaan, kun kaikki tapahtui. Tekijät yrittivät ampua myös Hakimin miestä, jolla on taustaa rikollispiireissä. Luultavasti he olivat odottamassa häntä autossa kerrostalon edessä. Mies näki murhaajat ja onnistui juoksemaan pakoon.

Karolin Hakimin ampuminen ei silti silminnäkijöiden mukaan ollut mikään vahinko.

”Kuulin kahdeksan laukausta ja sitten kirkumista”, Österberg sanoo.

Hän ei lähtenyt katsomaan, vaan meni uimaan.

”Kun palasin myöhemmin, oven edessä oli paljon poliiseja.”

HAKIMIN murhan selvittelyssä on edistytty. Poliisi on julkaissut kuvan epäillystä tekijästä.

Yleisesti ampumisten selvitysprosentti on kuitenkin huono. Tukholmassa poliisi kävi juuri läpi vuosien 2011–2018 kuolemaan johtaneet 61 jengiampumista ja sai todeta, että näyttö oli riittänyt tuomioon vain joka kuudennessa tapauksessa.

Malmö_jengiampumiset_vastuu.jpg
Malmö_jengiampumiset_vastuu.jpg (46.81 KiB) Katsottu 3527 kertaa
Yksi syy on todistajien puute.

Ihmiset keskittyvät mieluummin omaan elämäänsä kuin ottavat riskin kostosta. Ruotsin hallitus harkitsee, voisiko Ruotsikin ottaa Suomen tapaan käyttöön anonyymin todistamisen.

Todistaisitko itse, jos näkisit ampumisen?

Mammaupproretin käynnistänyt lääketieteen tutkija Mariam Bagher jää torilla miettimään kysymystä pitkäksi aikaa.

”Minun täytyisi ajatella lapsiani”, hän sanoo lopulta.

Paljon nähnyt Wilfredo Salinas on suorasanaisempi.

”Ei, sitä en tekisi.”

MALMÖ on tiivis kaupunki. Ampumiset eivät tapahdu ”jossain kaukana”.

”Ongelmalähiöt” eivät oikeastaan ole lähiöitä ollenkaan vaan lähestulkoon keskustaa. Vanhankaupungin keskustorilta on matkaa Rosengårdin ostoskeskukselle 4,5 kilometriä. Kävelymatka.

Silti esimerkiksi Zlatan sanoi elämäkerrassaan, että hän kävi ensimmäisen kerran Malmön keskustassa 14-vuotiaana, kun hän liittyi jalkapalloseura Malmö FF:ään ja alkoi kulkea sen harjoituksissa.

PERILLÄ Rosengårdin alakoulun pihalla odottaa koulun koulukuraattori Sophie Johnsson. Hänkin on mukana äitiliikkeessä.

”Aloin puhua näistä asioista julkisesti, koska en enää tunnistanut kotikaupunkiani”, hän sanoo. Johnsson on syntynyt Malmössä.

Hänestä tärkeintä olisi keskittyä auttamaan pieniä lapsia ennen kuin naapuruston jengit alkavat houkuttaa. Teini-iässä voi jo olla myöhäistä.

”Me näemme koulussa kymmenvuotiailla jengeille tyypillistä käyttäytymistä ja vallankäyttöä”, hän sanoo.

Takana ovat lähes aina vaikeat kotiolot, joskus myös kotiväkivaltaa.

Johnssonin työhön kuuluu vanhempien tapaaminen. Tänäänkin siinä tarvittiin tulkkia. 400 lapsen koulussa ei ole Johnssonin mukaan yhtäkään lasta, jolla ei olisi maahanmuuttajataustaa. Lähes aina lapset osaavat ruotsia vanhempia paremmin.

Johnsson on ylpeä koulusta ja sen lapsista. Koulutulokset ovat paranemaan päin, eikä lintsaajia ole.

Yleensä vanhemmatkin arvostavat koulun työtä. Osa sen sijaan vierastaa viranomaisia. Johnssonin mielestä Ruotsissa pitäisi harkita, voisiko joitakin perheitä myös pakottaa ottamaan apua vastaan.

”Se olisi kuitenkin paljon lievempi toimi kuin huostaanotto, jota nykyään sitten lopulta käytetään.”

KOULUN ympärillä kohoavat Rosengårdin kerrostalot. On rauhallista. Tiaiset hääräävät puskissa, ja lapset keinuvat koulun pihalla.

Annetaan viimeinen sana Rosengårdin asukkaalle. Päiväkodissa työskentelevä Lina Salim työntää koulun ohi lastenvaunuja. Mukana ovat lapset Mohammed, Jonas ja Malak.

”Minä tunnen oloni täällä todella turvalliseksi”, hän aloittaa.

”Kaikki ovat kuin perhettä toisilleen. Se on suuri turva. Minulle ei ole sattunut mitään.”

Sitten yksi tapaus tulee kuitenkin mieleen. Viime kesältä.

”Olimme tässä ulkona lasten kanssa ja kuulimme muutaman laukauksen peräjälkeen. Kaikki alkoivat juosta sinne päin. Se tapahtuu niin äkkiä.”

Salim ei usko, että tekijää olisi saatu kiinni.

”Siitä on tullut vähän holtitonta. Mennään tuolla ympäriinsä ja ammutaan.”

Hän suunnittelee muuttavansa pois parin vuoden kuluessa.

”Minä kyllä pärjään. En kuitenkaan halua, että lapseni kasvavat tässä ympäristössä.”

Lehtijuttua varten on haastateltu myös yliopistotutkija Martti Lehteä Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutista ja Malmön sosiaalidemokraattien kunnanneuvosta Andreas Schönströmiä.
Helsingin Sanomat
26.10. 2:00, Päivitetty: 26.10. 6:11
400 lapsen koulussa ei ole Johnssonin mukaan yhtäkään lasta, jolla ei olisi maahanmuuttajataustaa.
Tavoite on saavutettu. On syytä olla ylpeä.
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

Iivis
Perry Mason
Viestit: 3946
Liittynyt: Ti Kesä 23, 2015 11:50 am

Re: Ruotsin maahanmuuttopolitiikka, rikollisuus ja jengit

Viesti Kirjoittaja Iivis »

Ruotsin sairaus on hivuttautunut naapuri maahan.

Kööpenhamina kipinöi jengisodan kourissa – kaupungissa 15 räjähdystä vuoden sisään


Kuva
Pyöräilijä ohittaa räjähdyksessä vaurioituneen pitserian Kööpenhaminan Vanlösessä 7. lokakuuta. (KUVA: LASSI LAPINTIE / LEHTIKUVA)
Julkaistu: 26.10. 2:41


Ainakin osa räjähdyksistä liittyy käynnissä olevaan jengisotaan, kertoo Tanskan poliisi.
TANSKASSA Kööpenhaminan alueella on tapahtunut vuoden sisällä yhteensä 15 räjähdystä, joista ainakin osan uskotaan liittyvän käynnissä olevaan jengisotaan, kertoo Tanskan poliisi STT:lle.

Poliisin mukaan räjähdykset liittyvät kahden eri rikollisryhmän välisiin erimielisyyksiin. Räjähdysten kohteiksi ovat valikoituneet muun muassa pitseria, thairavintola, verotoimisto ja poliisiasema.

Räjähdyksissä kukaan ei ole kuollut tai vakavasti loukkaantunut. Yksi tuoreimmista tapauksista koettiin Amagerin kaupunginosassa lokakuun puolivälissä, kun käsikranaatti räjähti vesipiippuravintolan ulkopuolella ja aiheutti lieviä loukkaantumisia.

KÖÖPENHAMINAN poliisi oli pitkään vaitonainen räjähdysten välisistä yhteyksistä, mutta syyskuussa viranomaiset vahvistivat, että ainakin osa räjähdyksistä liittyy käynnissä olevaan jengisotaan.

Kööpenhaminan poliisi kieltäytyi antamasta aiheesta kasvotusten haastattelua kaupungissa vierailleelle STT:n toimittajalle. Poliisin tiedottaja kommentoi asiaa ainoastaan sähköpostitse.

– Tähän mennessä Kööpenhaminan poliisi on yhdistänyt useita räjähdyksiä erimielisyyksiin rikollisten ryhmien välillä, poliisilta kerrotaan STT:lle.

Nimeltä poliisi mainitsee vain yhden räjähdyksistä, 18. syyskuuta Vanlösen kaupunginosassa pitseriaan tehdyn iskun.

– Käsityksemme on, että se liittyy käynnissä olevaan jengikonfliktiin. Tutkinnan jatkumisen vuoksi emme voi mennä yksityiskohtiin siitä, mitkä muut räjähdykset saattavat liittyä jengeihin.

Poliisin mukaan käynnissä on konflikti kahden järjestäytyneen rikollisryhmän välillä.

– Kööpenhaminan poliisi ottaa asian hyvin vakavasti. Emme voi hyväksyä, että jengit tekevät vakavia rikoksia osana konfliktia, poliisista kerrotaan.

POLIISI kertoo ottaneensa opikseen vuoden 2017 jengikonfliktista, joka johti useisiin ampumatapauksiin Kööpenhaminassa. Poliisi pitää nykyistä konfliktia kahden vuoden takaista pienempänä.

Vuonna 2017 Kööpenhaminassa tapahtui yhteensä 42 ampumista, joissa osuman sai 25 ihmistä ja kolme kuoli.

Tuoreimmassa jengisodassa on räjäytysten ohella ollut myös ampumisia. Syyskuussa nuori mies kuoli ampumisessa, jonka arvellaan liittyvän jengiväkivaltaan, kertoi Tanskan yleisradio DR.

Poliisi teki syyskuussa mittavan vastaiskun, kun Kööpenhaminan poliisi takavarikoi 20. syyskuuta tehdyissä ratsioissa 57 asetta ja suuren määrän ammuksia eri kohteista Fynin saarella.

– Arviomme on, että näitä aseita oli määrä käyttää jengikonfliktissa Kööpenhaminassa, poliisi kertoo.

POLIISI TEKI myös 26. syyskuuta etsintöjä yhteensä 31 tunnetun jengiläisen koteihin. Tanskan poliisi arvioi, että maassa on tällä hetkellä hieman yli 1 100 rikollisen moottoripyöräkerhon jäsentä tai muuta jengiläistä, joista vajaat 400 on vangittuna.

Kotietsintöjen lisäksi poliisi on ottanut käyttöönsä niin sanotut vierailuvyöhykkeet. Tällaisilla tilapäisillä alueilla poliisilla on tavallista suuremmat toimivaltuudet ihmisten pysäyttämiseen ja ruumiintarkastusten tekemiseen.

Poikkeussääntöjen kohteena on ollut muun muassa Kööpenhaminan keskustan pohjoispuolella sijaitseva Nörrebron kaupunginosa, josta monet jengeistä ovat lähtöisin.

– Olemme kasvattaneet läsnäoloamme vaikutuksen alaisilla alueilla. Jatkamme työskentelyä näillä alueilla siihen asti, että olemme puhdistaneet nykyisen jengikonfliktin, poliisi kertoo.


Monet Kööpenhaminan jengeistä ovat kotoisin Nörrebron kaupunginosasta, joka on ollut poliisin tiukennetun valvonnan kohteena jengisotien vuoksi. (KUVA: LASSI LAPINTIE)

Räjähdykset uutena taktiikkana

Kyseessä on jo kolmas jengisota Kööpenhaminassa yhtä monen vuoden sisään, sillä vuoden 2017 yhteenoton ja nykyisen sodan välillä nähtiin myös lyhyt konflikti viime vuonna.

Aiemmat rikollisten yhteenotot on hoidettu ampuma-asein ja pahoinpitelyin. Räjähdykset ovat uusi taktiikka, joka on tuttu Juutinrauman vastarannalta Ruotsin Malmöstä.

Räjähteiden alkuperä on epäselvä. Kööpenhaminan poliisikomentaja Anne Tönnes kertoi syyskuun lopulla Politiken-lehdelle poliisin takavarikoineen 5–10 kiloa teollisia räjähteitä.

Kööpenhaminan yliopiston kriminologi ja antropologi David Sausdal pitää mahdollisena, että Tanskan rikollispiirit ovat omaksuneet vaikutteita Ruotsista.

– Kriminologiassa on matkintateoria tai tartuntateoria, jonka mukaan rikolliset lainaavat taktiikoita eli saavat inspiraatiota tai "tartunnan" muilta, kertoo Sausdal STT:lle Kööpenhaminassa.

– Keskustelu liittyy paljolti Ruotsiin ja Malmöhön, jotka nähdään paratiisina rikolliselle käyttäytymiselle. Ruotsilla ymmärretään olevan enemmän näitä ongelmia, ja rikollisjengeillä on yhteyksiä Ruotsiin.

Konkreettinen ruotsalaisyhteys on havaittu ainakin yhden räjähdyksen kohdalla. 6. elokuuta räjähti veroviraston rakennuksella Österbron kaupunginosassa, ja Politikenin mukaan rikoksesta epäiltyinä on vangittu 22- ja 23-vuotiaat Ruotsin kansalaiset.

Jengit muuttavat muotoaan
Viime vuosien jengisodat alkoivat konfliktina Nörrebrosta lähtöisin olevien Brothas- ja Loyal to Familia -ryhmien välillä. Konflikti on sittemmin muuttanut muotoaan, ja mediatietojen mukaan sotaa käyvät nyt hajonneen Brothasin entiset osat.

– Vaikein asia poliisitoiminnan kohdistamisessa jengeihin on se, että ne muuttavat muotoaan koko ajan, kertoo kriminologi Sausdal.

– Jos olet jengin jäsen nyt, viiden vuoden päästä et todennäköisesti enää ole. Useimmat jengiläiset lopettavat. Ajatus jengeistä vakaina järjestöinä ei vastaa todellisuutta, hän jatkaa.

Itsekin 15 vuotta Nörrebrossa asuneen Sausdalin mukaan järjestäytyneen rikollisuuden pelko on ajanut viranomaisia yliampuviin toimiin.

Tanskan hallitukset ovat viime vuosina ajaneet läpi kolme lakiuudistusta, jotka ovat muun muassa kaksinkertaistaneet rikoksista määrätyt rangaistukset, jos tuomittu kuuluu rikollisjengiin.

– Elämme historiallisen vähäisten rikosmäärien aikaa maassa, jossa turvallisuus ja turvallisuuden tunne ovat hyvin korkealla. Samaan aikaan meillä on ollut äärimmäisen kova eskalaatio poliittisissa päätöksissä, jotka ovat kasvattaneet poliisin vastuualuetta. Se vaikuttaa paradoksilta.

Sausdalin mukaan tutkimuksista ei löydy selkeitä todisteita siitä, että uusien tiukkojen linjausten ja rikosten määrän välillä olisi yhteyttä. Sausdal kritisoi muun muassa hallituksen tuoretta päätöstä lisätä Kööpenhaminan valvontaa 300 uudella turvakameralla vastauksena jengirikollisuuteen.

– On tutkimuksia, joiden mukaan turvakameroilla on kohtalainen, rajoittava vaikutus rikollisuuteen, mutta lähinnä parkkipaikoilla ja yleisen järjestyksen asioissa, eli pikkurikollisuuteen. Ei ole mitään todisteita siitä, että ne vaikuttaisivat järjestäytyneeseen rikollisuuteen.
https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006286178.html

Iivis
Perry Mason
Viestit: 3946
Liittynyt: Ti Kesä 23, 2015 11:50 am

Re: Ruotsin maahanmuuttopolitiikka, rikollisuus ja jengit

Viesti Kirjoittaja Iivis »

Uppsala saa muslimien kauan kaipaaman moskeijan
26.10.2019 16:52Petri Saarela


Uppsalan islamilainen yhteisö voi olla tyytyväinen. Sen kauan kaipaaman moskeijan suunnitelmat on hyväksytty ja rakennustyö voi alkaa.
Dawa-säätiö hankki Uppsala Nya Tidningenin mukaan vuosia sitten Uppsalan kaupungilta 1200 neliömetriä rakennusmaata 1,8 miljoonalla kruunulla. Puuhamies Atique Ullah kertoi kesällä 2017, että raha on hankittu lahjoituksina säätiön jäseniltä Uppsalassa. Maan hankinnan päälle tulevien moskeijan rakennuskustannusten on arvioitu kohoavan noin 6 miljoonaan kruunuun.

Säätiö on kaavaillut moskeijaa vuodesta 2013 alkaen. Moskeijasta on tarkoitus tulla kaksikerroksinen, ja siellä on tarkoitus palvoa Allahia sekä opiskella koraania. Moskeija tulee nousemaan aivan Uppsalan Pyhän Marian kirkon viereen.

Ullahin mukaan moskeijan pääasiallinen tarkoitus on auttaa musliminuoria integroitumaan ruotsalaiseen yhteiskuntaan.

Ruotsidemokraatit (SD) ovat vastustaneet moskeijahanketta sen alkamisesta lähtien.

– Siitä saattaa tulla radikalisaation alusta, SD:n paikallispoliitikko Simon Alm sanoi kesällä 2017. Vaikka kaikki moskeijat eivät toimikaan radikalisaation pesäkkeinä, ei voida tietää etukäteen, mitkä tulevat aiheuttamaan vaaraa ruotsalaiselle yhteiskunnalle.

Alm muistutti, että radikaaleilla ideologioilla kuten islam, kommunismi ja natsismi on haitallinen vaikutus yhteiskuntaan.

Moskeijan rakentaminen voi alkaa
Uppsalan kunta myönsi viime viikolla rakennusluvan moskeijalle 8 ääntä puolesta, 5 vastaan, kertoo SVT.

Lautakunnan puheenjohtaja, sosiaalidemokraattien Ylva Stadell sanoo luottavansa siihen, että päätös on oikea. Moderaattien Therez Almerfors, lautakunnan varapuheenjohtaja, on hieman varovaisempi. Hänen mukaansa aika näyttää, oliko päätös oikea.

Moskeijaa vastustaneita mielenosoittajia kivitettiin
Ruotsidemokraatit joutuivat syyskuussa kivityksen kohteeksi Uppsalan moskeijaa vastustaneessa mielenosoituksessa.

Puolueen jäsenet pystyttivät teltan ja jakoivat lehtisiä Pyhän Marian kirkon (Sankta Maria kyrka) edustalla, kun nuorisojoukkio tuli häätämään heitä pois.

– Nuoria tuli uhkailemaan meitä ja he sanoivat, että meidän pitää lähteä pois. Sanoimme, että meillä on poliisin lupa, kertoi puolueen valtuutettu Simon Alm.

Tilanne alkoi eskaloitumaan, ja kymmenen minuutin aikana telttaan ja lähelle parkkeerattuun poliisiautoon heitettiin kolme kiveä.
https://www.kansalainen.fi/uppsala-saa- ... moskeijan/


Uppsalan tunnetuin rakennus on ollut tähän saakka kaiketi tuomiokirkko, mutta tuskin enää kauaa minareettien kohotessa korkeuksiin.

Kuva
https://pixabay.com/fi/photos/uppsalan- ... n-2447069/

Avatar
On Anoi Kaa
James Bond (George Lazenby)
Viestit: 11798
Liittynyt: To Kesä 23, 2011 8:04 pm
Paikkakunta: Syvä joki

Re: Ruotsin maahanmuuttopolitiikka, rikollisuus ja jengit

Viesti Kirjoittaja On Anoi Kaa »

Eipä tartte enää Uppsalassakaan käydä. Ekaksi ulisevat kerran viikossa perjantaisin, kohta sen normin 5 krt päivässä... Ja kivet lentävät, jos tätä kehitystä estät. Ja toki paikalliset saavat iloa myös liekehtivistä autoista, ovatkohan yhtään sähköautoa rikastaneet muuten? Niistä lähtee mahtavat liekit ja tulikin on yhtä kuuma kuin chiliä syöneen allahin persereikä rupineen kaikkineen.
Ironiainjektio: Mitä enemmän injektiot, sitä enemmän infektoit (tuore tutkimus). Tästä syystä virustaudit ja syövät saavat usein vallan boostaamisen jälkeen. Olkaa viisaita ja pysähtykää hetkeksi.

Iivis
Perry Mason
Viestit: 3946
Liittynyt: Ti Kesä 23, 2015 11:50 am

Re: Ruotsin maahanmuuttopolitiikka, rikollisuus ja jengit

Viesti Kirjoittaja Iivis »

Nigerialainen rikollisjärjestö leviää nyt myös Uppsalaan – pakottaa naisia prostituutioon voodoon ja kidutuksen avulla
28.10.2019 16:09Petri Saarela


Ihmissalakuljetuksesta, huumekaupasta, petoksista ja naisten pakottamisesta prostituutioon kidutuksen ja voodoon avulla tunnettu järjestö leviää Ruotsissa.
Black Axe, nigerialaislähtöinen kansainvälinen rikollisjärjestö, on saanut jalansijaa muun muassa Tukholmassa, Göteborgissa ja Malmössä, mutta nyt myös Uppsalassa, kertoo SVT.

Uppsalan poliisin tiedottajan Jale Poljareviuksen mukaan järjestön pääasiallinen toimiala on ihmissalakuljetus, mutta myös prostituutio.

– He pitävät naisia panttivankeinaan ja voodoon avulla saavat uhrit uskomaan, että heidän käy huonosti, jos he jättävät työnsä. Mutta he ovat myös sekaantuneet kokaiinin ja heroiinin kauppaan, Poljarevius sanoo.

Ruotsin viranomaiset pelkäävät, että uuden pelurin saapuminen Ruotsin rikollismaailmaan laukaisee väkivallan kierteen.

– Sitä voi vain spekuloida, mutta eivät jengit sano, että ”joo, sieltä tulee Black Axe – tervetuloa peliin” – joka on jo melko täyteen miehitetty, Poljarevius jatkaa.

Markkinoilla on jo enemmän kokaiinia kuin käyttäjiä.

– Se tulee johtamaan ennemminkin väkivaltaan kuin yhteistyöhön, poliisin tiedottaja muistuttaa.

Black Axe -järjestöllä on yhteyksiä nigerialaiseen Neo Black Movement of Africa -järjestöön, joka kertoo olevansa puolueeton ja ei-uskonnollinen järjestö, jonka tavoitteena on palauttaa Afrikan kulttuurin sellaiset ominaisuudet, jotka auttavat Afrikan ja sen ihmisten kehittymistä.

Neo Black Movement on kiistänyt yhteytensä Black Axe -järjestöön, mutta sen julisteissa on usein näkynyt Black Axe -järjestön logoja.

https://www.kansalainen.fi/nigerialaine ... en-avulla/

Doctor Lecter
James Bond (Daniel Graig)
Viestit: 17026
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Ruotsin maahanmuuttopolitiikka, rikollisuus ja jengit

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter »

Taas yksi raja lisää: Tanska aloittaa raja­tarkastukset Ruotsin rikollisuutta vastaan

Ruotsi on tehnyt Tanskan rajalla ”väliaikaisia” tarkastuksia syksystä 2015. Nyt passeja aletaan katsoa myös toiseen suuntaan, vaikka Pohjoismaiden tavoite on päinvastainen.

MALMÖ

MIELETÖNTÄ, tyhmää, epäilyttävää, ymmärrettävää.

On aamuruuhka-aika Malmön päärautatieasemalla Ruotsissa. Reaktiot Tanskan tuoreeseen päätökseen jakautuvat kuin asemalta ulos syöksyvät raiteet, kaikkiin suuntiin.

Lännessä rata vie sillalle ja Tanskan pääkaupunkiin Kööpenhaminaan. Matka sinne tulee pian vaikeutumaan.

Tanska aloittaa 12. marraskuuta rajatarkastukset Ruotsista saapuville matkustajille. Syynä on pelko Ruotsin rikollisuuden valumisesta Tanskan puolelle.

Syksyn aikana Kööpenhaminassa on tapahtunut yksi räjäytys ja kaksi murhaa, joiden tekijöillä epäillään olevan ruotsalaiskytkös.

Tanskan päätöksen seurauksena yksi Pohjoismaiden välinen raja paksuuntuu entisestään. Ruotsi on tehnyt tarkastuksia Tanskasta tulijoille syksystä 2015 lähtien hillitäkseen turvapaikanhakijoiden saapumista.

Eurooppaan matkasi vuonna 2015 yli 1,2 miljoonaa pakolaista ja muuta siirtolaista, mikä sai Ruotsin lisäksi useat muutkin maat ottamaan käyttöön väliaikaisia rajatarkastuksia ja kiristämään maahanmuuttopolitiikkaansa.

AAMUVIIMALTA oranssilla pipolla suojautunut Rafiq Blomqvist ehtii pysähtyä hetkeksi. Hänestä päätös on ”täysin päin seiniä”.

”Aivan mieletöntä, vaikka se ei tapahtuisikaan niin usein. Liikkumisen pitäisi olla vapaata kaikille”, hän sanoo.

”Muistan, kun 2015 ja 2016 junan ikkunasta näkyi ihmisiä aitojen takana odottamassa palautusta kotimaihinsa, joissa on sota. Se tunne jäi juniin kiinni.”

Tämän sanottuaan hän juoksee vaunuun.

Blomqvistin kommentissa tulee esiin monta olennaista asiaa.

Ensinnäkin tarkastukset eivät ole kaiken kattavia. Tanska on ilmoittanut, että niitä tehdään yhdestä kahteen kertaan viikossa teillä, raiteilla ja lautoilla.

Kohteena ovat erityisesti rikollisjengeihin kuuluvat matkustajat. Tanska ei ole kertonut, miten heidät tunnistetaan.

Toinen olennainen maininta on vapaa liikkuvuus. Tanskan päätöksellä on suuri periaatteellinen merkitys, sillä Ruotsi ja Tanska ovat Pohjoismaita ja EU-maita.

Vapaa liikkuminen on Pohjoismaiden yhteistyön kulmakivi. Pohjoismaiden kansalaiset ovat voineet ylitellä toisten Pohjoismaiden rajoja ilman passia 1950-luvulta lähtien.

1980-luvulla luodun Schengen-alueen vapaa liikkuvuus on puolestaan yksi eurooppalaisen yhteistyön suurimmista saavutuksista. Schengeniin kuuluu myös EU:n ulkopuolisia maita.

Nyt Schengenin sisälle on syntynyt rajoja. Tanskan ja Ruotsin tapaus on yksi monista.

Ruotsin ja Tanskan lisäksi myös Norja, Ranska, Saksa ja Itävalta tekevät tätä nykyä tarkastuksia Schengenin sisärajoilla.

Jäsenmaa voi omalla päätöksellä aloittaa tarkastukset, kunhan ne ovat väliaikaisia. Niistä ilmoitetaan yleensä kuudeksi kuukaudeksi eteenpäin.

Väliaikaisuus on kuitenkin suhteellinen käsite.

Tähän liittyy Blomqvistin kommentin neljäs tärkeä havainto: Ruotsi teki sen ensin.

Aseman metalliaitojen takana seisseet siirtolaiset olivat Ruotsin pysäyttämiä.

Ruotsi alkoi katsoa rajalla henkilöllisyystodistuksia syksyllä 2015 hidastaakseen turvapaikanhakijoiden tuloa. Tanska reagoi pian aloittamalla tarkastukset Saksan-vastaisella rajallaan.

Ruotsin tarkastukset ovat jatkuneet pian neljä vuotta. Aina uusi puolivuotinen kerrallaan.

”Niitä tehdään nykyään vain silloin tällöin”, sanoo Malmön asemalaiturilla seisova insinööri Ylva Jonasson.

Joskus tarkastus voi viedä yli vartin, usein vähemmän. ”Eivät he yleensä katso kaikilta. Vain niiltä, jotka eivät näytä ruotsalaisilta. Niin se on. Minun ei ole tarvinnut näyttää kuin ehkä kerran.”

Hänen mielestään on ”tyhmää”, että tarkastuksia täytyy ylipäänsä Pohjoismaiden välillä tehdä.

HIEMAN tyhmältä se tuntuu myös Pohjoismaiden korkeimmista päättäjistä. On tiistai, ja Pohjoismaiden neuvoston 71. istunto on Tukholman valtiopäivätalolla juuri tauonnut.

Pääministerit antavat haastatteluja harmaalla kokolattiamatolla istuntosalin edessä.

Tanskan Mette Frederiksenin ympärillä käy kuhina. Sosiaalidemokraatti selittää mikrofoniparvelle, miksi Ruotsin rikollisuus pakotti Tanskan tähän toimeen.

Suomen Antti Rinteen (sd) ympärillä on rauhallisempaa, vaikka hän EU-puheenjohtajamaan pääministeri onkin.

”Tämähän on täysin visiotamme vastaan”, hän sanoo Tanskan päätöksestä. Pohjoismaat julistavat visiossaan olevansa vuonna 2030 maailman integroitunein ja kestävää kehitystä parhaiten toteuttava alue.

”Hitain askelin vapaaseen liikkuvuuteen pitää päästä takaisin.”

Rinteen mielestä askeleet pitää ottaa Euroopan tasolla. Hän kaipaa Afrikan maiden tukemista ja EU:n ulkorajan valvonnan vahvistamista.

”Kyllähän Schengen-alueen toiminnan edellytys on, että me tiedämme, ketä meidän rajojemme sisäpuolella on.”

Suomalaiset Pohjoismaiden neuvoston jäsenet Wille Rydman (kok) ja Lulu Ranne (ps) sanovat saman asian hieman suorasukaisemmin: EU:n ulkorajat pitäisi saada kuntoon.

”Minä kyllä ymmärrän Tanskan politiikkaa, vaikka se on hirveän valitettava päätös”, Rydman toteaa. Kokoomuslainen sanoo, että kaikki vapaa liikkuvuus perustuu luottamukseen, joka on nyt saanut kolhuja.

Perussuomalaisten Lulu Ranteen mielestä turvallisuus menee aina liikkuvuuden edelle.

”Me olemme sen [Tanskan päätöksen] kannalla ilman muuta. Haluamme itsekin lisää rajaturvallisuutta ja rajavalvontaa pohjoiseen Haaparannan ja Tornion välille.”

MYÖS MALMÖN aamunviileällä asemalaiturilla seisoo Tanskan ymmärtäjiä. Ruotsalainen sosiaalipsykiatrian opiskelija Måns Lundin ei hätkähtänyt Tanskan ilmoituksesta.

”Kun Malmössä räjähtelee, he haluavat, ettei se vuoda heidän puolelleen. Ymmärrän, että he haluavat estää sen.”

Tanskassa herätti erityisen paljon huomiota elokuinen räjäytys Kööpenhaminan veroviraston edustalla. 22-vuotias ruotsalaismies on pidätetty.

Ruotsalaisia istuu pidätettynä myös Kööpenhaminassa ampuma-aseilla tehdystä kahdesta murhasta, joilla epäillään olevan yhteys Tukholman jengikonflikteihin.

Ruotsin sisäministeri, sosiaalidemokraatti Mikael Damberg on opiskelija Lundinin kanssa samoilla linjoilla. Hän painottaa Tanskan ja Ruotsin yhteistyötä.

”Minusta on tervetullutta, jos Tanskalla on parempi kontrolli omalla puolellaan ja meillä omallamme”, hän totesi uutistoimisto TT:lle.

Opiskelija Lundin ymmärtää myös sitä, että Ruotsi jatkaa omia tarkastuksiaan.

”Eurooppaan kohdistuu taas suuri paine, kun Turkki ja Syyria sotivat. Pakolaisia tulee lisää.”
Helsingin Sanomat
1.11. 2:00 , Päivitetty: 1.11. 6:09
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

URSA
James Bond (David Niven)
Viestit: 11301
Liittynyt: Pe Loka 25, 2013 6:57 pm

Re: Ruotsin maahanmuuttopolitiikka, rikollisuus ja jengit

Viesti Kirjoittaja URSA »

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/ruo ... #gs.def2x3
Ruotsissa jo 100 räjähdystä vuoden sisällä: Tekijät entistä nuorempia ja teot rajumpia – "Ennenkuulumatonta, että sivistysvaltiossa on tällainen määrä räjähdyksiä"

MTV Uutiset JULKAISTU 2 TUNTIA SITTEN

Ruotsissa on sattunut jo yli 100 räjähdystä vuoden sisällä. Viimeisimmät tapahtuivat viime yönä Malmössä.

MTV Uutisten Ruotsin-kirjeenvaihtaja Jukka Lehto kertoi MTV Uutiset Livessä, että poliisin pommiryhmä on estänyt 76 tapausta ennen kuin pommi on ehtinyt räjähtää.

– On ennenkuulumatonta, että sivistysvaltiossa on tällainen määrä näitä räjähdyksiä, Lehto kommentoi.

"Tekijät näyttävät olevan entistä nuorempia ja teot rajumpia"


Räjähdyksiä Ruotsissa seurannut Lehto kertoo, että teoista epäillään yhä nuorempia henkilöitä.

– Tekijät näyttävät olevan entistä nuorempia, teot ovat rajumpia, ja aika usein näissä kuitenkin on yhteys myös huumekauppaan.

Ruotsissa on viime aikoina uutisoitu paljon myös autopaloista, joista epäillään myös nuoria tekijöitä.

– Se on nuoremman porukan hupia, ja sieltä tulee sitä ryhmittymää, jotka siirtyvät koko ajan tekemään rajumpia rikoksia, Lehto jatkaa.

– Jos nyt sanotaan vähän ikävästi, niin Ruotsissa on pikkuisen sellainen tapa, että varsinkin jos nuoret miehet tekevät jotain, taputetaan päähän ja sanotaan 'Soo, soo, ei näin saa tehdä'.

Lehdon mukaan Ruotsissa rikoksen tekijöitä yritetään ymmärtää, mikä ei ole johtanut hyviin lopputuloksiin.

Pienten jengien reviiritaisteluja

Suurin osa räjähdyksistä sijoittuu Malmön, Göteborgin ja Tukholman alueille.

Lehdon mukaan kyseessä on pienten jengien reviiritaistelu.

– Se voi myöskin liittyä velkojen maksuun. Siellä voi olla monenlaisia eri skenaarioita takana.

Lehdon mukaan ei voida puhua kuitenkaan jengisodasta.

Poliisi yrittää löytää pommien tekijät

Ruotsin poliisilla on ollut täysi työ selvittää rikoksia, mitä on pidetty syynä siihen, ettei tekijöitä ole saatu juuri kiinni.

– Kansallinen pommiryhmä kertoi, että he ovat ylityöllistettyjä. Poliisien resurssit ovat riittämättömät räjähdysten määrään.

Poliisi epäilee, että pommeja rakentavat toiset henkilöt, ja toiset vievät niitä räjähdyspaikoille.

– Poliisi yrittää nyt selvittää, ketkä pommeja tekevät, koska se on ihan ammattimaista toimintaa.

Avatar
Fire
Rico Tubbs
Viestit: 1207
Liittynyt: Ti Maalis 19, 2019 10:20 pm

Re: Ruotsin maahanmuuttopolitiikka, rikollisuus ja jengit

Viesti Kirjoittaja Fire »

Rikollisjengejä ja rikollisjengejä. Taitavat olla yhteenlyöttäytyneitä mamuja. Hys, hys. Tuskin ovat mitään "äärioikeistolaisia uusnatseja" tai liivijengiläisiä.

https://yle.fi/uutiset/3-11049393
Kriminologi Ruotsin räjähdyksistä: Täysin poikkeuksellista, ei tällaista tapahdu kuin sota-alueilla

Ruotsissa on tehty tänä vuonna jo 102 vakavaa räjähdeiskua. Kolmannes niistä Etelä-Ruotsin Malmössa.

3.11.2019 klo 15.05

Rikollisjoukkioiden Ruotsissa jatkuvasti tekemät räjähdeiskut ovat täysin poikkeuksellisia Euroopan ja jopa maailman mittakaavassa, arvioi kriminologi Amir Rostami sanomalehti Dagens Nyheterissä (siirryt toiseen palveluun).

Ruotsissa on tehty tänä vuonna jo 102 räjähdeiskua, joita tutkimaan on hälytetty poliisin räjähderikoksiin erikoistunut ryhmä. Viime vuonna vastaavana aikana räjähdyksiä oli 39.

Lähes kolmannes räjähdyksistä on sattunut Etelä-Ruotsin Malmössa. Tukholmassa niitä on ollut 19 ja Göteborgissa 13.

Rostamin mukaan vastaavaa määrää räjähdeiskuja ei tehdä missään toisessa rikkaassa maassa, jossa ei käydä sotaa tai jossa ei kärsitä vuosia jatkuneesta terrorismista.

– Löytääkseen vastaavaa pitää etsiä sota-alueita tai maita, joilla on pitkä terrorismihistoria, kriminologi Amir Rostami sanoo haastattelussa.
Pahasti räjähdyksessä vaurioitunut kerrostalon julkisivu.

Taustalla rikollisjengien taistelu

Rostamin mukaan tarkkaa tilastovertailua Ruotsin ja muiden Länsi-Euroopan maiden välillä on vaikea edes tehdä, sillä muiden maiden tilastoihin kirjautuu niin vähän vastaavia rikoksia.

– Olen ollut yhteydessä lukuisiin poliisiviranomaisiin sekä Euroopassa että Pohjois-Amerikassa, eikä missään niistä tunnisteta samanlaista kehityskulkua kuin meillä Ruotsissa, Rostami kertoo.

Tutkijoiden on vaikea löytää selitystä sille, miksi räjähdeiskuja tehdään Ruotsissa, muttei muissa vastaavan väestöpohjan ja sosiaaliset olosuhteet omaavissa maissa. Rostami näkee rikollisjengien väkivallan käytössä 15 vuotta jatkuneen kierteen, jossa keinot ovat koko ajan koventuneet.

– Ensin ammuttiin laukauksia jalkaan ja takapuoleen, sitten ryhdyttiin ampumaan toisia, sitten laukausten määrä lisääntyi, tehtiin suoranaisia teloituksia ja häpäistiin uhreja. Nyt on todella paljon räjähdyksiä, Rostami piirtää väkivallan kierteen punaisen langan.

Rikollisjengeillä, joiden jäsenillä on usein maahanmuuttajatausta, on lukuisia aktiivisia konflikteja eri puolilla Ruotsia. Konfliktien taustalla voi olla niin taistelu huumekaupan reviireistä kuin ihmissuhteetkin.

Toistaiseksi räjähdeiskut ovat aiheuttaneet enimmäkseen aineellista vahinkoa. Tosin syyskuussa Etelä-Ruotsin Lundissa tehdyssä räjäytyksessä haavoittui vakavasti yksi ohikulkija (siirryt toiseen palveluun).

putsari
Ainesta Watsoniksi
Viestit: 4718
Liittynyt: Su Loka 22, 2017 8:04 pm

Re: Ruotsin maahanmuuttopolitiikka, rikollisuus ja jengit

Viesti Kirjoittaja putsari »

Valtaosa niistä Ruotsin liivijengiläisistäkin on mamuja tai toisen polven mamuja.
Karvasvarvas kirjoitti:
Ke Joulu 28, 2022 3:55 pm
Mc Mafia kirjoitti:
Ke Joulu 28, 2022 8:43 am
Ei, 4 000 000 000 x 0,022 = 88 000 000
Lasket 2,2 % todennäköisyydellä.

Iivis
Perry Mason
Viestit: 3946
Liittynyt: Ti Kesä 23, 2015 11:50 am

Re: Ruotsin maahanmuuttopolitiikka, rikollisuus ja jengit

Viesti Kirjoittaja Iivis »

Hesarin juttu vielä samaan sysssyyn.

Kriminologi Dagens Nyheterille: Ruotsin räjähdystilanne täysin poikkeuksellinen
Ruotsissa on tapahtunut tänä vuonna 102 sellaista räjähdysiskua, jota poliisin pommiryhmä on hälytetty tutkimaan.

Kuva
Poliisin tutkijat räjähdyksessä vaurioituneen malmöläisen yökerhon edustalla maaliskuussa. (KUVA: JOHAN NILSSON / TT)
Anniina Rimpiläinen HS
Julkaistu: 3.11. 21:12


RUOTSISSA tapahtuvien räjähdysten määrä on poikkeuksellisen suuri, sanoo kriminologi Amir Rostami Dagens Nyheterille. Rostamin mukaan Ruotsin tilanne on täysin poikkeuksellinen vastaavien rikkaiden eurooppalaisten maiden mittakaavassa ja ehkä jopa maailmassa.

Ruotsissa on tapahtunut tänä vuonna 102 sellaista räjähdysiskua, jota poliisin pommiryhmä on hälytetty tutkimaan. Luku on yli kaksi kertaa suurempi verrattuna viime vuoteen, jolloin vastaavia tapauksia oli 39. Lähes kolmannes räjähdyksistä on sattunut Malmössä Etelä-Ruotsissa. Loput räjähdysiskuista ovat sattuneet pääkaupunki Tukholmassa ja Göteborgissa.

DAGENS NYHETERIN sunnuntaina julkaiseman asiantuntijahaastattelun mukaan Ruotsin räjähdystilannetta on mahdotonta vertailla muiden länsieurooppalaisten maiden kanssa, sillä räjähdysten määrä samankaltaisissa maissa on niin pieni, ettei kunnollisia tilastoja edes ole.

Artikkelin mukaan Ruotsissa tapahtuvat rikollisjärjestöjen tekemät räjähdykset ovat herättäneet laajaa kiinnostusta ulkomailla ja muualta tulevat poliisit ja tutkijat matkustavat Ruotsiin nähdäkseen, voisivatko he oppia mitään Ruotsin tilanteesta ja ennaltaehkäistä samanlaisen tilanteen eskaloitumista omissa maissaan.

”Olen ollut yhteyksissä lukuisiin poliisiviranomaisiin sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa, eikä kukaan tunnista Ruotsissa tapahtuvaa kehitystä”, Rostami sanoo DN:lle.

”Meidän on valitettavasti etsittävä sota-alueita tai maita, joilla on pitkä historia terrorismin parissa, jotta voisimme löytää vastaavaa.”

Rostamin mukaan Ruotsin tilanne on seurausta rikollisjengien väkivallan kierteelle, joka on jatkunut viimeisen 15 vuoden ajan.

”Ensin ammuttiin joitakin laukauksia jalkoihin ja takapuoliin, sitten he alkoivat ampumaan toisiaan, sitten laukauksia tuli enemmän, tehtiin puhtaita teloituksia ja nöyryytettiin uhreja. Nyt räjähdyksiä on erittäin paljon”, kuvailee Rostami tilannetta.

Ruotsin rikostenehkäisyneuvosto Brån mukaan aseellisten kiistojen juurisyyt johtuvat useista eri tekijöistä. Taustalla voi olla muun muassa huumekauppaa, velanperintää, kiristysyrityksiä tai henkilökohtaisia kaunoja.

RÄJÄHDYKSISSÄ on loukkaantunut useita ihmisiä viimeisen vuoden aikana, kertoo DN. Vuoden sisällä kukaan ei ole kuitenkaan kuollut niissä. Ampumistapausten suhteen tilanne on toinen. Tämän vuoden syyskuuhun mennessä ampumatapauksissa oli kuollut 28 ihmistä.

Viime vuonna Ruotsissa ammuttiin kuoliaaksi yli 40 ihmistä. Samana vuonna Ruotsissa tehtiin yhteensä 108 henkirikosta. Väkilukuun suhteutettuna Suomessa tehdään kuitenkin enemmän henkirikoksia kuin Ruotsissa. Viime vuonna Suomessa tehtiin 85 murhaa, tappoa ja surmaa, toissa vuonna 73.

Räjähdyksissä ja ampumisista kertovissa uutisissa otsikoihin nousee usein Etelä-Ruotsissa sijaitseva Malmön kaupunki. Malmön jengiväkivallan uutisoitiin lokakuussa kuitenkin hieman vähentyneen. Ruotsin poliisin tilastojen mukaan tänä vuonna kaupungissa oli elokuun loppuun mennessä sattunut 22 ampumistapausta, kun vuosi sitten ampumisia tilastoitiin 47.



ROSTAMIN mukaan on vaikeaa määritellä, ovatko samat rikollisryhmät ampumisten ja räjähdysten takana. Ampumistapauksista moni jää selvittämättä ja räjähdyksiä on vielä vaikeampi selvittää. Malmön kokoisessa kaupungissa on kuitenkin vain rajallinen määrä rikollisryhmiä, hän sanoo.

”Suurin osa todisteista katoaa räjähtäessään. Aiemmin räjähdyksissä oli usein kyse käsikranaateista ja silloin todistusaineistoa saattoi jäädä, mutta nyt kun räjäytys tapahtuu pommein ja etäältä, on selvitystyö paljon monimutkaisempaa.”

Ampumisten selvitysprosentti Ruotsissa on huono. Tukholmassa poliisi kävi vasta läpi vuosina 2011–2018 kuolemaan johtaneet 61 jengiampumista. Näyttö tuomioon riitti vain joka kuudennessa tapauksessa.

RUOTSIN RIKOLLISUUS on huomattu myös Tanskassa.

Tanska ilmoitti lokakuussa aloittavansa marraskuussa rajatarkastukset Ruotsista saapuville matkustajille. Tarkastusten taustalla on pelko rikollisuuden valumisesta Tanskaan. Syksyllä Kööpenhaminassa on tapahtunut yksi räjäytys ja kaksi murhaa, joiden tekijöillä epäillään olevan ruotsalaiskytkös.
https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006295231.html

Iivis
Perry Mason
Viestit: 3946
Liittynyt: Ti Kesä 23, 2015 11:50 am

Re: Ruotsin maahanmuuttopolitiikka, rikollisuus ja jengit

Viesti Kirjoittaja Iivis »

Ruotsissa yleistyneistä pommi-iskuista paljastui yllättävä yksityis­kohta: räjähteitä laukaistaan Nokian ”kapula­kännyköillä”



Kuva
Ruotsin poliisin löytämissä kotitekoisen pommin aineksissa on käytetty halpoja Nokia-kännyköitä. (KUVA: IS, RUOTSIN POLIISI)
Julkaistu: 5.11. 11:01


Lähes kaiken kestävinä tunnettuja Nokian kännyköitä on Ruotsin poliisin mukaan käytetty kotikutoisten pommien laukaisimina.
Ruotsin poliisin pommiryhmä kertoi viime perjantaina Aftonbladetin mukaan, että maassa on ollut vuoden aikana jopa sata pommi-iskua.

Nyt Malmön poliisi on kertonut julkisuuteen erikoisen yksityiskohdan kyseisistä pommeista. Useissa räjähdyksissä on Aftonbladetin mukaan käytetty Nokian vanhoja kännyköitä pommin laukaisemiseen.

– Aivan kuten voit käyttää puhelinta moniin muihin asioihin, voit avata ja sulkea pommin puhelimella, Malmön poliisipäällikkö Gary Campbell kommentoi Aftonbladetille.

Tunnetusti kovia iskuja kestävät vanhat Nokia-kännykät toimivat ikään kuin pommin laukaisimena. Pommin räjäyttämisessä käytetään kahta kännykkää: ensimmäinen on kiinnitettynä pommiin, ja toisella kännykällä soitetaan siihen. Puhelu laukaisee räjähdyksen.
Lue lisää: Käsikranaatteja ja pommeja – räjähteillä tehdyt rikokset rajussa nousussa Ruotsissa
Ruotsin poliisi on Aftonbladetin mukaan ilmaissut vakavaa huolta pommien yleistymisestä. Viime viikonloppuna uutisoitiin kahdesta eri räjähdyksestä Malmön keskustassa ja lähiössä. Räjähdysten arveltiin liittyvän rikollisten välienselvittelyyn.

Kuva
Poliisi takavarikoi muutama kuukausi sitten tukholmalaisesta autotallista pommintekovälineitä. Mm. dynamiitin ja Nokia-kännykän joukosta löytyi myös ohjeet pommin tekemiseen. (KUVA: RUOTSIN POLIISI)

Joitakin kuukausia sitten Ruotsin poliisi löysi tukholmalaisesta autotallista kilon dynamiittia piilotettuna säkkiin. Pommimateriaalien joukosta löytyi, mitäpäs muutakaan kuin vanhoja Nokian kännyköitä.

Kuva
(KUVA: RUOTSIN POLIISI)

Isis käyttää tiedettävästi Nokioita
Pommeissa käytetyt vanhat Nokiat eivät sinällään ole uusi asia. Nokian 105-mallisen puhelimen on kerrottu olevan terroristijärjestö Isisin suosiossa pommien rakentamisessa.

Vaikka halpoja kapulapuhelimia on lukuisia erilaisia, juuri kyseinen malli on tullut vastaan terroristien pommeissa. NBC:n vuonna 2016 julkaiseman artikkelin mukaan syy kyseisen kännykän käyttöön lienee yksinkertainen: se on helposti ja edullisesti tilattava – sekä kestävä, kuten Nokiat tunnetusti ovat.
Nelli Lapintie
https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006296887.html


Juu todella yllättävää, muistaakseni Areenassa oli dokkari missä räjäyttelyyn käytettiin Nokian puhelinta ihan muutkin kuin isis-tyypit.

Iivis
Perry Mason
Viestit: 3946
Liittynyt: Ti Kesä 23, 2015 11:50 am

Re: Ruotsin maahanmuuttopolitiikka, rikollisuus ja jengit

Viesti Kirjoittaja Iivis »

Radikaali-islamistien karkotus kilpistyi huoleen kohdemaiden turvallisuudesta – imaamit vapaalle jalalle Ruotsissa


Ruotsi päätti keväällä pysäyttää radikaalin islamismin etenemisen. Turvallisuuspoliisi otti kiinni kuusi äänekkäintä imaamia ja miehet päätettiin karkottaa maasta. Imaamien pelättiin kuitenkin joutuvan väkivaltaisesti kohdelluksi kotimaissaan, joten heidät päästettiin vapaalle jalalle.

Suomen Uutiset kertoi keväällä useampaankin otteeseen kohusta, jonka islamisti- ja imaamijahti sai aikaan Ruotsissa. Valtio oli päättänyt estää mahdolliset terrori-iskut ennakolta ja turvallisuuspoliisi Säpo jyräsi vastustamattomasti moskeijasta toiseen. Tunteet kävivät kuumina niin kansan enemmistön kuin kiihkoislamistienkin leireissä.

Turvallisuusuhka telkien taakse
Ensin Säpo otti säilöön maan tunnetuimman, Gävlen imaamin sekä tämän pojan. Häkki heilahti pian myös Uumajan ja Västerosin moskeijan miehille. Porukan lähipiiristä otettiin vielä kiinni kaksi muuta henkilöä, jotka turvallisuuspoliisi oli luokitellut uhkaksi Ruotsin turvallisuudelle.

Sitten tulikin stoppi. Maahanmuuttoviraston juristit ilmoittivat, että on olemassa seikkoja, jotka estävät karkotusten toimeenpanon. Ja hallitus on tähän sitoutunut.

Turvallisuusuhka vapaalle jalalle
Hallitus toki ilmoitti heti, että se työskentelee pontevasti kyseisten esteiden poistamiseksi. Karkotettavat imaamit olisivat siis viraston tulkinnan mukaan olleet hengenvaarassa entisissä kotimaissaan.

– Kyseessä olevilla valtioilla on suuria puutteita oikeusjärjestelmissään. Jotta karkotus voitaisiin panna toimeen, kyseisten valtioiden pitäisi ottaa kukonaskeleita lainsäädäntönsä kehittämiseksi, ja se on tuskin luultavaa lyhyellä tähtäimellä, muotoilee puolestaan yksi imaamien asianajajista.

Niinpä Ruotsi nosti kätensä pystyyn ja radikaali-islamistit päästettiin vapaalle jalalle. Gävlen imaami Abu Raad voi jälleen muistuttaa muslim.se -sivuston päivystävänä neuvonantajana, että muiden kuin muslimien kanssa ei pidä ystävystyä ja seksuaalisesti poikkeavat pitäisi neutraloida.

Islamistien määrä kymmenkertaistunut
Aivan muina miehinä imaamit eivät vapaudessa julista ja tallusta. Terrorismin tutkija näkee tilanteen kuitenkin hankalana:

– He ovat jatkuvan valvonnan alla ja turvallisuuspoliisi seuraa heitä ympäri vuorokauden. Kuuden henkilön vahtiminen on kuitenkin melkoisen monimutkaista, Magnus Ranstorp toteaa.

– Nämä henkilöt otetaan omissa joukoissaan vastaan sankareina ja he tulevat jatkamaan toimintaansa entiseen malliin, koska heillä ei ole mitään menetettävää.

Viimeisten 15 vuoden aikana 19 henkilöä on määritelty uhkaksi Ruotsin turvallisuudelle ja vain kolme heistä on voitu karkottaa. Maassa asuu 800 000 muslimia, joista 2 000 on turvallisuuspoliisin mukaan radikalisoituneita islamisteja. Heidän määränsä on kymmenkertaistunut viimeisten seitsemän vuoden aikana.

SUOMEN UUTISET

https://www.suomenuutiset.fi/radikaali- ... ruotsissa/

Avatar
On Anoi Kaa
James Bond (George Lazenby)
Viestit: 11798
Liittynyt: To Kesä 23, 2011 8:04 pm
Paikkakunta: Syvä joki

Re: Ruotsin maahanmuuttopolitiikka, rikollisuus ja jengit

Viesti Kirjoittaja On Anoi Kaa »

Iivis kirjoitti:
Ma Marras 04, 2019 1:44 pm
Hesarin juttu vielä samaan sysssyyn.
Kriminologi Dagens Nyheterille: Ruotsin räjähdystilanne täysin poikkeuksellinen
Ruotsissa on tapahtunut tänä vuonna 102 sellaista räjähdysiskua, jota poliisin pommiryhmä on hälytetty tutkimaan.//
https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006295231.html
Pari tilastomerkintää lisää, eivät sanomassakaan pysy enää kärryillä...
Räjähdykset jatkuvat Ruotsissa – Malmössä räjähti lauantaina auto, heti perään ampumavälikohtaus

Julkaistu: 10.11.2019 1:20

Minuutteja räjähdyksen jälkeen ilmoitettiin ampumavälikohtauksesta, kahdelle hengenvaarallisia vammoja.

Ruotsissa huolta yleisestä turvallisuudesta aiheuttaneet räjähdykset eivät ota laantuakseen. Myöhään lauantai-iltana Malmössä räjähti auto, kertovat ruotsalaismediat.

Voimakkaasta räjähdyksestä tehtiin heti pelastusviranomaisille lukuisia ilmoituksia. Poliisin tiedottajan mukaan paikalle lähetettiin runsaasti poliiseja ja kansallinen pommiryhmä tutkii räjähdyksen jälkiä, kertoo uutistoimisto TT.

–Kyseessä on keskeinen paikka, jonka ympäristössä liikkuu paljon ihmisiä, poliisin tiedottaja Katarina Rusin kuvaili TT:n mukaan.

Auton räjähdys ei ilmeisesti aiheuttanut henkilövahinkoja. Vain hetki räjähdyksen jälkeen Malmössä oli kuitenkin myös ampumavälikohtaus, jonka jäljiltä kaksi ihmistä joutui sairaalahoitoon, kertoo muun muassa Expressen-lehti. Hälytysten välillä ehti kulua joitakin minuutteja.

Rusinin mukaan poliisi selvittää parhaillaan, onko tapauksilla jotakin yhteyttä toisiinsa.

Ampuminen tapahtui ravintolan edustalla Möllevångin aukion alueella Malmön keskustassa. Yhden ampumisessa haavoittuneen poliisi löysi tapahtumapaikalta, toinen ilmaantui sairaalan päivystykseen hieman myöhemmin, Expressen kertoo.

Molemmat hoidossa olevat ovat miehiä ja heillä on hengenvaarallisia vammoja. Toisen kerrotaan olevan teini-ikäinen, toisen ikä ei ole tiedossa.


Pommiryhmälle jo noin 100 tapausta tänä vuonna

Tänä vuonna Ruotsissa on ollut noin 100 tapausta, joissa pommiryhmä on hälytetty paikalle, kertoi Ruotsin poliisi aiemmin tällä viikolla. Poliisi järjesti keskiviikkona tiedotustilaisuuden rauhoitellakseen räjähdyksistä huolestuneita kansalaisia.

Pommiryhmän tehtävät ovat olleet selvässä kasvussa, sillä viime vuonna vastaavalla ajanjaksolla tapauksia oli 39. Kaikki räjähteisiin liittyvät tapaukset eivät päädy pommiryhmän tutkittaviksi.

Tilaisuudessa kerrottiin, että räjähdyksistä on tullut yhä vaarallisempia ja niitä tapahtuu useammassa paikassa, myös pienemmissä kaupungeissa.

Levottomuuksista kärsineessä Malmössä räjähdysten määrä on kuitenkin ollut laskussa. Poliisin tilastojen mukaan Malmössä tapahtui 58 räjähdystä toissa vuonna. Viime vuonna räjähdyksiä oli 45 ja tänä vuonna 28.

Poliisin mukaan syytä paniikkiin räjähdysten vuoksi ei kuitenkaan ole.

–Teemme kaikkemme, jotta ihmisillä olisi turvallinen olo Ruotsissa, sanoi poliisiylijohtaja Anders Thornberg.

Lokakuussa Tanskan hallitus kertoi, että Ruotsin vastaisella rajalla aloitetaan tarkastukset. Tilapäiseksi tarkoitetun päätöksen taustalla on huoli väkivaltaisen järjestäytyneen rikollisuuden leviämisestä rajan yli.
STT

https://www.is.fi/ulkomaat/art-20000063 ... ml?ref=rss
(Alleviivaus postaajan)
Ironiainjektio: Mitä enemmän injektiot, sitä enemmän infektoit (tuore tutkimus). Tästä syystä virustaudit ja syövät saavat usein vallan boostaamisen jälkeen. Olkaa viisaita ja pysähtykää hetkeksi.

Avatar
On Anoi Kaa
James Bond (George Lazenby)
Viestit: 11798
Liittynyt: To Kesä 23, 2011 8:04 pm
Paikkakunta: Syvä joki

Re: Ruotsin maahanmuuttopolitiikka, rikollisuus ja jengit

Viesti Kirjoittaja On Anoi Kaa »

Tanska ottaa Ruotsin-rajallaan käyttöön tilapäiset rajatarkastukset – syynä huoli järjestäytyneestä rikollisuudesta

Muun muassa Kööpenhaminan elokuisesta räjähdeiskusta epäillään kahta ruotsalaista.

Järjestäytynyt rikollisuus10.10.2019 klo 11.28

Tanska on määrännyt Ruotsin-rajalleen tilapäiset tarkastukset. Syynä on huoli Ruotsin järjestäytyneestä rikollisuudesta.

Asiasta kertoo oikeusministeri Nick Hækkerup.

– Olemme nähneet huolestuttavaa kehitystä Ruotsissa, räjähdyksiä ja lisääntynyttä väkivaltaa, Hækkerup sanoi tiedotustilaisuudessa.

Rajatarkastukset ovat seurausta Tanskassa viime aikoina tehdyistä räjäytyksistä, murhista ja jengiväkivallasta, joissa on ruotsalaisia epäiltyjä. Esimerkiksi Kööpenhaminan veroviraston ulkopuolella elokuussa tehdystä räjähdeiskusta on pidätetty kaksi ruotsalaista.

Rajatarkastukset ovat osa ministerin torstaina ilmoittamaa turvallisuuspakettia. Tanska myös lisää kameravalvontaa sekä tiukentaa rangaistuksia, kertoo Ruotsin televisio SVT.

Ruotsista tulevia aletaan tarkastaa Tanskan rajalla 12. marraskuuta. Kaikkia matkustajia ei senkään jälkeen tarkasteta, ministeri sanoo.

Myös väliaikaisia rajatarkastuksia Saksan rajalla jatketaan puolella vuodella, kertoo Tanskan yleisradioyhtiö DR. Tanska otti Saksan-rajallaan tarkastukset tilapäisesti käyttöön tammikuussa 2016. Niitä perusteltiin turvapaikanhakijatilanteella sekä Tanskaan kohdistuvalla terroriuhalla.

https://yle.fi/uutiset/3-11013709
YLE mainitsi asiasta myös aamun uutisissaan, missä kuitenkin vähättelevät asiaa mm. kertomalla sen liittyvän Tanskan sisäpolitiikkaan (mitä oman maan turvallisuus Tanskassa onkin, toisin kuin mitä oma sisäministerinme ajattelee). Lisäksi toivat esiin pelkästään negatiivisia asioita mitä rajatarkastukset aiheuttavat. Hienoa journalismia taas!
Ironiainjektio: Mitä enemmän injektiot, sitä enemmän infektoit (tuore tutkimus). Tästä syystä virustaudit ja syövät saavat usein vallan boostaamisen jälkeen. Olkaa viisaita ja pysähtykää hetkeksi.

Vastaa Viestiin