Punavuoren kaksoissurma - Helsinki 1991

Suomessa tapahtuneet vielä selvittämättömät henkirikokset
EuroJR
Jessica Fletcher
Viestit: 3342
Liittynyt: Ma Maalis 26, 2007 7:26 pm
Paikkakunta: Costa del Crime

Punavuoren kaksoissurma - Helsinki 1991

Viesti Kirjoittaja EuroJR »

Alibista lyhentäen:
-------------------

Helsingin Punavuoresta löydettiin surmattuina espoolainen 35-vuotias Veli Juhani Gröhn ja helsinkiläinen 25-vuotias Kari Juhani Tahvanainen. Päivä oli 24. helmikuuta 1992.

Käytettyjen autojen kauppaa harjoittaneet liikemiehet surmattiin todennäköisesti 16. joulukuuta 1991. Uhrien ruumiit löydettiin lukitusta, punaisesta VW-Golf -henkilöautosta joka oli parkkeerattu Telakkakadun varteen Punavuorenkadun päähän Masa-Yardsin telakan ja radan väliselle alueelle. Auto oli vuokrattu pariksi päiväksi 14. joulukuuta. Kun autoa ei palautettu siitä tehtiin varkausilmoitus.

Surman todennäköisenä motiivina pidetään huumerahojen pimittämistä.

Helsingin raastuvanoikeus hylkäsi 35-vuotiaalle yrittäjälle kesäkuun lopussa 1993 luetut syytteet Göhnin ja Tahvanaisen murhista. Poliisin tutkimusten mukaan toisen surmatun matkapuhelimesta oli soitettu surmapäivänä yrittäjälle. Hän omisti myös samanlaisen aseen, jolla Gröhn ja Tahvanainen ammuttiin.

-------------------------------

Muutamia huomioita:
- "veljekset" kävivät myös kännykkäkauppa
- vähän ennen surmahetkeä, kaveruksilla oli todellinen paniikki päällä kerätä rahaa. Kenelle?
- kavereista liikkui aikalailla huhuja ns. "puhaltajina". Tämä nyt kuitenkin koski vielä tavallisia bisneksiä. Oliko niin että meni liian vaarallisten kavereitten kanssa omat ja muitten kassat sekaisin...
- toisella kaveruksista oli venäläinen eukko, toisella aikaisempi huumetuomio
- voisi käyttää kaveruksista termiä "säätöveikot" eli vähän helppoheikkimäisiä bisneksiä oli siellä ja täällä. Kuitenkaan varsinaisia huumerikollisia eivät olleet.
- surmalaukausten epäiltiin tapahtuneen Espoossa, Otaniemessä muistaakseni

Avatar
Marokon Kauhu
Adrian Monk
Viestit: 2548
Liittynyt: Ma Maalis 26, 2007 9:06 pm
Paikkakunta: Rio Grande

Viesti Kirjoittaja Marokon Kauhu »

Tässä tapauksessa tekijä tiedetään: sekä poliiisi että alan piirit tuntevat homman ihan hyvin.

Tekijä on kutenkin erään jengin johtaja, eikä siis paljoa kuulusteluissa puhele.
Todisteita ei aikanaan saatu.
Tekijä istuu tällä hetkellä elinkautista eräästä toisesta henkirikoksesta , jossa tuomio langetettiin tällä kertaa melko heppoisin perustein.

Ilmeisesti tämä vanha tuomion välttäminen vaikutti siihen että uudemmassa tapauksessa hoidettiin mies pois päiväjärjestyksestä vähän säätämällä.
Virkavaltaa ja oikeuslaitosta näet ottaa kovasti päähän jos jollekulle ei tuomiota saada.
Tälläistä he eivät myöskään ihan heti unohda, joten tuomio kyllä säädetään päälle sitten myöhemmin tavalla tai toisella.

EuroJR
Jessica Fletcher
Viestit: 3342
Liittynyt: Ma Maalis 26, 2007 7:26 pm
Paikkakunta: Costa del Crime

Huhuja

Viesti Kirjoittaja EuroJR »

Tuo jengin johtaja on kyllä liitetty kohta jokaiseen ratkaisemattomaan henkirikokseen Suomessa. Hänhän istuu jo elinkautista joten kelpaa kyllä mainiosti "syntipukiksi". Bodom taitaa vielä syntilistaltaan uupua, liian nuori kun on.

Olen muuten samaa mieltä tuosta tuomiosta. Vaikka kaveri ei miltään pulmuselta vaikuta niin aika lailla aihetodisteilla sitä elinkautiseen mentiin. Taisi kyllä kuitenkin lopuksi myöntää tekosensa.

Kuka hemmetti oli muuten tuo (silloin) 35-vuotias yrittäjä? Olin täysin unohtanut hänet. Nyt palaa hieman pät-kit-täin mieleen...

edit: lisäys Gröhn oli saanut yhden huumetuomion aikaisemmin. Mies jolle hän toimitti 200 gr amfetamiinia murhatiin Lahdessa -91. Armas Blomerus ammuttiin Lahden Reppurinkadun puhelikioskiin.

EuroJR
Jessica Fletcher
Viestit: 3342
Liittynyt: Ma Maalis 26, 2007 7:26 pm
Paikkakunta: Costa del Crime

Lisäpäivitystä

Viesti Kirjoittaja EuroJR »

Tahvanainen asui virolaisen avovaimonsa Piritan kanssa. Saivat yhteisen tyttölapsenkin helmikuun 29.1992 eli postuumisti Tahvanaiselle tässä tapauksessa. Tahvanaisen kanssa seurustellut helsinkiläisnainen kertoi että sekä häntä että Piritaa uhkailtiin puhelimessa joulukuun tietämillä.

Molemmat surmatut liikemiehet liikkuivat paljon sellaisten liikekumppaneiden kanssa, joiden toimet eivät kestäneet päivänvaloa. Gröhnillä oli syksyllä 1991 käytössään Ruotsista varastettu loistovene. 11,5 metriä pitkä ja 4,5 metriä leveä kahden 308 hv Volvo Penta-moottorin kaunistus joka palautettiin omistajalleen Upsalaan. Venejupakka ei kuitenkaan poliisin mukaan liity juttuun millään tavalla.

Komisario Haapalan mukan juttuun liittyy hämäriä kauppoja Helsingissä ja sen ympäristössä.

Kun muistetaan että ruumiit löytyivät helmikuun lopussa ja surmien uskotaan tapahtuneen joulukuun puolessa välissä, herää kysymys missä ruumiita säilytettiin tuon ajan?

EuroJR
Jessica Fletcher
Viestit: 3342
Liittynyt: Ma Maalis 26, 2007 7:26 pm
Paikkakunta: Costa del Crime

Yrittäjästä

Viesti Kirjoittaja EuroJR »

Ken itseään auttaa... tässä hieman lisätietoa tuosta yrittäjästä
------------------------------

Ilmeisesti tuo vuokrattu VW oli seissyt Herttoniemen parkkipaikalla ainakin helmikuun. Gröhnin lompakko löytyi keväänä -92 Laajalahden ruovikon rannasta Espoon Otaniemestä. Muutamat ihmiset olivat Otaniemessä kuulleet joulukuun 16. päivän iltana laukauksia muistuttavia ääniä.

30.10.-92 Helsingin raastuvanoikeus vangitsi helsinkiläisen 34-vuotiaan yrittäjän epäiltynä Punavuoren kaksoissurmaan. Epäilty on keskipituinen, hoikka, tuuheaviiksinen ja omaa puolipitkät vaaleanruskeat laineikkaat hiukset. Miestä vaaditaan tilille myös törkeästä kavalluksesta. Sen mukaan hän on marras-joulukuussa 1991 myynyt eteenpäin hultoleasingsopimuksella olleen 120.000 markan arvoisen auton Tahvanaiselle.

Yrittäjällä on ollut luvallinen 38 kaliiberin S&W mutta se on hänen mukaansa varastettu. Keskusrikospoliisin mukaan surma-ase oli todennäköisesti juuri tämänkaltainen. Näitä pistooleja oli tuohon aikaan suomessa n. 600-700 kpl. Yrittäjän asetta tai yhtään sillä ammuttua luotia ei ole voitu vertailla Gröhnistä löydettyyn luotiin

Surmatuilla on ollut yhteyksiä muun muassa 35,5 kilon huumejuttuun jossa on tuomittu vankeusrangaistukseen vankikarkurinakin tunnettu Igor Sergujev.

Tiedetään, että Gröhn ja Tahvanainen olivat 16.12. menossa ostamaan yhden kilon hashiserää. He olivat saaneet illan suussa kahdelta mieheltä 2.500 markkaa, klo 18-19 Helsingin pitäjän kirkon parkkipaikalla tehdystä Gröhnin Peugeot-auton kaupasta 42.500 markkaa ja sen lisäksi heillä oli noin 10 000 markkaa eli yhteensä 57.000 markkaa. Herttoniemen Shellillä he olivat noin kello 20.00 aikoihin. Viimeinen puhelu oli soitettu n. klo 20.30.

Laajalahden rannasta Otaniemestä löydettiin samasta paikasta, josta Gröhnin lompakko löytyi, 29 puhdistusliinaa, jotka ovat samanlaisia kuin ne, joita käytettiin yrittäjän työpaikassa. Niissä, uhrien autossa ja Tahvanaisen vaatteissa oli samanlaisia kuituja kuin yrittäjän työpaikan liinoissa.

Syytetty kiisti syytteet ja oikeusavustajansa mukaan näytto yrittäjää vastaan ei riitä vangitsemiseen saati sitten tuomitsemiseen.

Lopputuloksen tiedämmekin.

--------------
Hmmm..... kysymyksiä.

- ei ole voinut tuota summaa maksaa kilo hashista. Jos heillä oli jo tuon verran rahaa, miksi piti hakea lisärahoitusta noilla 2x2.500 markalla?

- olisiko koko motiivi päinvastainen? Tähän mennessä ollaan vain kuultu kahdesta säätöveikosta jotka jättivät hommia pystyyn. Kyllä 57.000 markkaa on ollut aika iso raha lamasuomen aikana. Varmasti riittävän iso raha jollekin suorittaa kaksoismurha.

kossu
Alokas
Viestit: 9
Liittynyt: Ti Huhti 10, 2007 9:37 pm
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja kossu »

Kiinnostaisi tietää tuon pidätettynä olleen yrittäjän toimiala?
Oliko hän kenties myös Punavuoresta??
Mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa.
Ideo precor beatam Mariam semper Virginem,
omnes Angelos et Sanctos, et vos, fratres,
orare pro me ad Dominum Deum nostrum.

Wagner
Adrian Monk
Viestit: 2639
Liittynyt: Ma Huhti 23, 2007 12:29 pm
Paikkakunta: Uusimaa
Viesti:

Mahdollinen kosto

Viesti Kirjoittaja Wagner »

Eräältä paikalliselta kuulin joskus vuodenvaihteen tietämillä 91-92 sen, että miehiä olisi ollut 3, kaikki samoissa pikkujoulubileissä jossain Espoon Iirismäentiellä sijainneessa talossa. Hashis liittyi jotenkin asiaan ja kolmas uhreista olisi upotettu Kotkan satamaan.

Seuraavana keväänä Kotkan satama-altaasta löytyikin ruumis.

Kertoja oli Seppo H, jolla on käsitykseni mukaan yhteyksiä myös Kotkan alamaailmaan. Poliisille hän ei ole tietojaan kertonut.

8)

Jack the Ripper
Axel Foley
Viestit: 2415
Liittynyt: To Heinä 19, 2007 2:31 am
Paikkakunta: Helsinki

Re: Yrittäjästä

Viesti Kirjoittaja Jack the Ripper »

Ei varmastikaan ole ollut kyse kilosta hasista koska kova olisi 57 markan grammahinta 1000 gramman satsin ostajalle. No tämä ei ole pääasia mutta tekijä on siis yleisesti tiedossa mutta näyttö ei riitä. On se kumma niistä puhdistusliinoista huolimatta mutta toisaalta kellä tahansahan olisi voinut olla samanlaisia liinoja...no laki on laki ja joskus selvän syyllisen on annettava mennä mieluummin kuin syytön tuomittaisiin... :shock: :shock: :roll:
"Olen pessimisti. Tiedän kaiken turhaksi, mutta todennäköisesti olen taas tässäkin väärässä"

Doctor Lecter
James Bond (Pierce Brosnan)
Viestit: 13817
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter »

Mikäli joku aikoo perustaa "Selvittämättömien henkirikosten museon", niin kerrottakoot, että Punavuoren surmien VW Golf -88, BKT-456 on edelleen olemassa. Siitä sitten vaan ostotarjouksia naishenkilölle Savonlinnaan...
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

EuroJR
Jessica Fletcher
Viestit: 3342
Liittynyt: Ma Maalis 26, 2007 7:26 pm
Paikkakunta: Costa del Crime

Viesti Kirjoittaja EuroJR »

marokon_kauhu kirjoitti:Tässä tapauksessa tekijä tiedetään: sekä poliiisi että alan piirit tuntevat homman ihan hyvin.

Tekijä on kutenkin erään jengin johtaja, eikä siis paljoa kuulusteluissa puhele.
Todisteita ei aikanaan saatu.
Tekijä istuu tällä hetkellä elinkautista eräästä toisesta henkirikoksesta , jossa tuomio langetettiin tällä kertaa melko heppoisin perustein.
Tämä "liikemies" oli eräs Late Johansson?!?!?! Herää kysymys, aikooko hän mahdollisesti tunnustaa myös tämän kaksoismurhan?

Doctor Lecter
James Bond (Pierce Brosnan)
Viestit: 13817
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter »

EuroJR kirjoitti: Tämä "liikemies" oli eräs Late Johansson?!?!?! Herää kysymys, aikooko hän mahdollisesti tunnustaa myös tämän kaksoismurhan?
Hmmm... Eikös vasta hiljattain tanssittu niitä Johanssonin nelikymmenvuotisjuhlia. Gröhn ja Tahvanainen surmattiin 1992 ja vahvasti epäilty "liikemies" oli tuolloin 35-vuotias, eli nyt jo viisikymppinen. Late Johansson on about 40.
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

EuroJR
Jessica Fletcher
Viestit: 3342
Liittynyt: Ma Maalis 26, 2007 7:26 pm
Paikkakunta: Costa del Crime

Viesti Kirjoittaja EuroJR »

Doctor Lecter kirjoitti:
EuroJR kirjoitti: Tämä "liikemies" oli eräs Late Johansson?!?!?! Herää kysymys, aikooko hän mahdollisesti tunnustaa myös tämän kaksoismurhan?
Hmmm... Eikös vasta hiljattain tanssittu niitä Johanssonin nelikymmenvuotisjuhlia. Gröhn ja Tahvanainen surmattiin 1992 ja vahvasti epäilty "liikemies" oli tuolloin 35-vuotias, eli nyt jo viisikymppinen. Late Johansson on about 40.
Suatap olla oikeassa. Antakoon täsmennystä tänne hän, ken jotain tietää...

vasikka
Andy Sipowich NYPD
Viestit: 1319
Liittynyt: Ke Huhti 18, 2007 5:05 pm

Viesti Kirjoittaja vasikka »

Minunkin käsitukseni mukaan tämä liikemies oli ihan toinen herra kuin Late.

Hessu52
Watson itse
Viestit: 5695
Liittynyt: To Huhti 26, 2007 7:36 am

Viesti Kirjoittaja Hessu52 »

Minulla on muistikuva näistä tapetuista, että heillä oli tarkoitus tehdä jonkinlainen ennätys Guinesin kirjaan, kiertämällä autolla noepiten maailman ympäri, tai jotain sellaista.

Heistä olisi ollut juttu lehdessä jonkin aikaa ennen surmia, joten siitä tämä hämärä muistikuva.

Tuollainen reuissuhan tarvitsee melkoisesti pääomaa ja kaverit lehtitiedon mukaan, etsivät sponssia itselleen.

Kuinka vakava tarkoitus sitten on ollut, vai onko rahaa haettu muuten vaan, siitähän ei ole tietoa, mutta kuinka tarkkaan tuollaisen reissun jälkeen tulli olisi ratsannut "kuuluisuudet".

Tuliaisinahan olisi saattanut tulla melko suurikin huumelasti.

Tämä vain oma spekulointiani ja se lehti oli muistaakseni Ilta-Sanomat.

EuroJR
Jessica Fletcher
Viestit: 3342
Liittynyt: Ma Maalis 26, 2007 7:26 pm
Paikkakunta: Costa del Crime

Viesti Kirjoittaja EuroJR »

http://uk.youtube.com/watch?v=a7YFD-1SoP0

No johan nyt on markkinat. Tämän mukaan kyllä olisi Late ollut epäiltynä tästäkin.

Mikä on totta, mikä on paskaa, hakkaako poliisi pampulla Jaskaa....

Vastaa Viestiin