Uniper

Sana on vapaa jos netiketti on hallussa.

Valvoja: Moderaattorit

Avatar
Tarkastaja Levisi
Angus MacGyver
Viestit: 6858
Liittynyt: La Heinä 18, 2020 4:44 pm

Uniper

Viesti Kirjoittaja Tarkastaja Levisi »

Kurikasta on tulossa hyvä tyyppiesimerkki kehnohkosta kaupungin taloudenhoidosta.
Kaupunki on Fortumin 7. suurin osaomistaja.
Osakkeiden arvo on tällä hetkellä noin 76,1 miljoonaa euroa.
Kukahan Fortumin osakkeet on aikoinaan Kurikan kaupungille kaupannut.
Onko jollainen rymähdys kaupungille luvassa.
Onko osakkeiden pikkukaupungille myynnin taustalla poliittista kähmintää?


https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/e ... 649126ef90

Fortum on ollut Kurikalle rahasampo – ”Ei tässä nyt aivan heti olla konkurssiin menossa”
Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Olavi Kandolin (kesk): ”Isoin huoli tässä on ollut se, osaako meidän omistajaohjaus ja Fortumin johto olla riittävän kova neuvotteluissa saksalaisten kanssa.”


20.7.2022 17:43

Eteläpohjalaisessa Kurikan kaupungissa on seurattu silmä kovana Fortumin saksalaisen tytäryhtiön Uniperin kujanjuoksua eikä ihme. Kurikka on Fortumin suuromistaja, ja Fortum omistaa Uniperista 78 prosenttia.

– Isoin huoli tässä on ollut se, osaako meidän omistajaohjaus ja Fortumin johto olla riittävän kova neuvotteluissa saksalaisten kanssa, Kurikan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Olavi Kandolin (kesk) kommentoi Iltalehdelle keskiviikkona.

Kandolin uskoo, että Saksassa ymmärretään se, etteivät suomalaiset ole neuvotteluissa aivan aseettomia.

– Kyllä Suomella pitäisi olla riittävästi puristusvoimaa, sillä Saksa haluaa, että kotitaloudet ja teollisuus saavat kaasua. Saksalla ei ole varaa päästää Uniperia konkurssiin. Se on kylmä totuus. Ja heillä on valta antaa Uniperin nostaa kaasun hintaa, Kandolin sanoo.

– Ei se nyt niin voi mennä, että Saksa ottaa Uniperin haltuunsa ja sen jälkeen antaa yhtiölle luvan nostaa kaasun hintaa, Kandolin jatkaa.

Kurikassa vallitsee sama henki kuin maan hallituksessa ja Fortumissa: ei enää penniäkään lisää rahaa Saksaan.

Kandolinin mukaan luotto Fortumin toimitusjohtajaan Markus Rauramoon on edelleen ”kova”.

– Uskon, että ratkaisu löydetään. Iskua tässä varmasti kaikki ottavat nyt kovasti vastaan, mutta me uskomme, että hyvään lopputulokseen päästään.

Kurikan kaupunki on Fortumin 6. suurin omistaja 0,7 prosentin omistusosuudella ja Nesteen 6. suurin omistaja 0,6 prosentin omistusosuudella.

Tiistain päätöskursseilla laskettuna osakepotin arvo oli 289 miljoonaa euroa. Siitä Fortumin osuus oli vajaat 76,1 miljoonaa euroa.

Kurikan Fortum- ja Neste-omistus juontaa juurensa kaupungin omistuksessa olleeseen Jyllinkosken Sähköön. Kunnan sähköyhtiö fuusioitiin 90-luvulla paimiolaiseen Lounais-Suomen sähköön. Uuden yhtiön nimeksi tuli Länsivoima Oy, joka listattiin pörssiin.

Otsikko yksinkertaistettu
-NILS-
– Touhumme eteni yhä pitemmälle, ja kun aloimme suoraan sanoen nussia lauteilla sylikkäin, Kari Tapio räjähti, Frederik muistelee kirjassa.
Oppenheimer
Andy Sipowich NYPD
Viestit: 1360
Liittynyt: To Syys 26, 2013 5:27 pm

Re: Kurikan kaupungilla on 76,1 miljoonaa euroa kiinni Fortumin osakkeissa - miten käy Uniper-sotkussa?

Viesti Kirjoittaja Oppenheimer »

Tarkastaja Levisi kirjoitti: Ke Heinä 20, 2022 6:13 pm Kurikasta on tulossa hyvä tyyppiesimerkki kehnohkosta kaupungin taloudenhoidosta.
Kaupunki on Fortumin 7. suurin osaomistaja.
Osakkeiden arvo on tällä hetkellä noin 76,1 miljoonaa euroa.
Kukahan Fortumin osakkeet on aikoinaan Kurikan kaupungille kaupannut.
Onko jollainen rymähdys kaupungille luvassa.
Onko osakkeiden pikkukaupungille myynnin taustalla poliittista kähmintää?
Kyllähän tuo ilmeni artikkelista. Kukaan ei ole kaupannut Fortumin osakkeita kaupungille. Kaupungilla on ollut aikojen alussa oma voimayhtiö Jyllinkosken Voima. Tämä yhtiö on erinäisten fuusioiden jälkeen tullut osaksi IVO:a ja Kurikan kaupunki sen osakkeenomistajaksi. IVO:sta tuli taas Fortum, joka on ollut aina erinomainen osingonmaksaja. Kurikka on siis elänyt pitkälle Fortumin osingoilla ja palvelutaso kaupungissa on ollut korkeampi kuin muissa vastaavissa kaupungeissa.
Solttuetsivä
Adrian Monk
Viestit: 2510
Liittynyt: La Maalis 19, 2016 1:22 pm

Re: Kurikan kaupungilla on 76,1 miljoonaa euroa kiinni Fortumin osakkeissa - miten käy Uniper-sotkussa?

Viesti Kirjoittaja Solttuetsivä »

Aika huonosti uutisoitu Iltalehdessä.
Ilkka-Pohjalaisessa Kurikan kaupunginhallituksen puhennjohtaja kuvaa tilannetta kun huolestuneet kuntalaiset ottivat yhteyttä Iltalehden
kirjoituksen jälkeen.

Suuromistajat Kurikka ja Kauhajoki ovat kuivilla, vaikka Fortum sukeltaa – "Salkku sisältää yllätyksen, joka on kuntalaisille positiivinen järkytys"
https://ilkkapohjalainen.fi/uutiset/suu ... 3%A4rkytys

– Olen saanut kuntalaisilta paljon yhteydenottoja. Monelle on tullut yllätyksenä ja positiivisena järkytyksenä se, että kaupungin salkun arvo on tällä hetkellä noin 300 miljoonaa euroa. Siitä reilut 70 prosenttia eli yli 200 miljoonaa on Neste Oil Oy:ssa.
- Kurikalla ei ole tappioriskiä Fortumin osakkeiden suhteen.
Taustalla vaikuttaa se, että Kurikka on Fortumin pitkäaikainen, niin sanottu ankkurisijoittaja.

– Kaupungin taseessa on sellainenkin yllätys, että Fortumin osakkeet on reippaasti aliarvostettu, eikä tilannetta ole lähdetty korjaamaan.
Vaikka pörssisalkun arvo on noin 300 miljoonaa, on osakkeet kaupungin taseeseen merkattu vain noin reilulla miljoonalla.

– Se tarkoittaa sitä, että jos nyt myisimme kaikki osakkeet ja ostaisimme ne heti takaisin, kaupungin tase olisi lähes 300 miljoonaa plussalla.
Ainahan niitä kyselyitä tulee, miksi emme myy. Se on sitä jälkiviisautta, mistä ihmiset pitävät. Missään nimessä emme myy.
Even Steven kirjoitti: Pe Touko 17, 2024 4:02 pm Esim. Zelensky julisti sodan Venäjää vastaan - 21 ja sitten ihmetellään miksi joku hyökkää niin laittomasti.
Kummisetä
Jessica Fletcher
Viestit: 3278
Liittynyt: Ma Joulu 16, 2019 4:52 pm

Re: Kurikan kaupungilla on 76,1 miljoonaa euroa kiinni Fortumin osakkeissa - miten käy Uniper-sotkussa?

Viesti Kirjoittaja Kummisetä »

Sijoittamiseen liittyy aina riski.
Mitä suurempi on tuotto-odotus niin sitä suurempi on myös riski tappioihin.
Itse olen aina suosinut hieman maltillisempaa tuottoa ja pienempää riskiä ja toistaiseksi se on toiminut ihan mukavasti.
Knobster:
Äläs nyt sössötä. Tässäkihän äiti on kai siis näitä seonneita "persuuntuneeita" hörhöpuolueissa pyöriviä kristallihippejä. Ja tämä ilmiöhän on Persujen siittämää sekasikiötä. En tosin tiedä paljonko tämä vaikutti itse kuolemaan.
Varvikello
Poliisikoira Rex
Viestit: 277
Liittynyt: Ke Elo 26, 2009 11:26 pm

Uniper

Viesti Kirjoittaja Varvikello »

On se kumma kun nyt on tehty muka hyvä sopimus ettei energiayhtiö vallan kaadu mut emoyhtiö ja valtio maksaa silti saksalaisten kaasua.
Mikä siinä on että valtio pääomistajana ei saa noita ruotuun. "Antaa tehdä kauppaa kun ne on yhtiöitä".
Kolme miljardia syydetään vielä lokakuuhun mennessä ja senkin jälkeen saadaan kaasun markkinahinnasta vain 90%.
Ennen oli maanpetos laissa, nykyään nimeltään valtiopetos. Fortumin Rauramokin on sitä mieltä että voihan tää maksaa mut silti kokonaisuudessaan halpaa.
Onhan noita pankkeja ja energiayhtiöitä ennenkin mennyt nurin mut miksei mitään opita? Ostot, korot ja markkinaheilahtelut pitää ottaa huomioon. Niihin on ennenkin osattu varautua.
Olisiko syytä tehdä edes tutkintapyyntö, onko asiassa toimittu oikein myös takavuosina.
Suurimmalla osakkeenomistajalla on oikein ministerikin ohjaamassa omistusta mut nyt vaan koitetaan minimoida tappioita, annetaan edelleen saksaan halpaa energiaa. Mielestäni pitäisi selvittää kuka on tehnyt mitäkin. Nyt annetaan ulkovaltiolle ja sen kansalaisille aiheetonta hyötyä.
Varvikello
Poliisikoira Rex
Viestit: 277
Liittynyt: Ke Elo 26, 2009 11:26 pm

Re: Uniper

Viesti Kirjoittaja Varvikello »

Hmm, Tytillä on vasta sivuaineina valtio-oppi ja sosiologia. Valtio-oppi sinänsa jees. Pääaineena kuitenkin germaaminen filologia. Eissa...na, tolla hoidetaan valtiontaloutta.
Anoteus
Jack Bauer
Viestit: 959
Liittynyt: Su Tammi 20, 2019 8:12 pm

Re: Uniper

Viesti Kirjoittaja Anoteus »

Voidaanko mekin nyt maksaa energiasta ulkomaille alle markkinahinnan, kun se on niin kallista ja kansakin pian alkaa kärsii?
Ihmeellisiä etuoikeuksia tuntuu olevan muilla valtioilla EU:ssa. Joko sitä seuraavalla rahoituskierroksella Suomi saisi EU:lta enemmän kun se sinne laittaa? Ja koska se edellisen rahoitusmekanismin hyödyt alkaa näkyä? Viimeksi kun luin politiikkaa, niin taas oli hallitus ottamassa lisää velkaa
Lurkkeri
Armas Tammelin
Viestit: 82
Liittynyt: Su Tammi 24, 2010 2:24 am

Re: Uniper

Viesti Kirjoittaja Lurkkeri »

Perskekohallituksen jälkiä tässä korjataan veronmaksajien rahoilla. Kiitos vaan, Sipilä.
"Luulekko ettei löyvy?"
Avatar
Säde-Sisko
Axel Foley
Viestit: 2251
Liittynyt: Ke Kesä 03, 2020 4:50 pm

Re: Uniper

Viesti Kirjoittaja Säde-Sisko »

Ans kattoo mihin tää lopulta johtaa. Alunpitäen koko fortumin uniper kauppa haisi tosi pahalta kaikkeen muuhun nähden kun saksassa fossiilisilla vedetään ihan täyttä häkää ja ydinvoima on olevinaan ihan nou nou. Minkäänlaisia kriisejä ei oteta liioin huomioon mikä vaikuttaa vahvalta oikeistovihreältä mallilta. Uusklassista taloustiedettä kun markkinoidaan julkisuuden kautta läpimenneille päättäjille niin on helppo nähdä tulos. Oman etupiirin lyhytnäköinen päätöksen teko näkyy lopputulemassa.
”En ole puolesta, enkä vastaan, pikemminkin päinvastoin”
VonBiden
Neuvoja-Jack
Viestit: 595
Liittynyt: La Touko 21, 2022 4:05 pm

Re: Uniper

Viesti Kirjoittaja VonBiden »

Onkohan mitään sopimusta edes saatu tehtyä vai onko Uniperin sopimukset solmittu 6kk:deksi kerrallaan ja päättyvät tuohon lokakuun alkuun? :roll: Miten yleensäkkään voidaan tehdä kaasusta kiinteitä sopimuksia? Täytyyhän kaasun seurata markkinahintoja siinä missä öljynkin? Molemmat kulkee putkia pitkin.. :roll:
VonBiden
Neuvoja-Jack
Viestit: 595
Liittynyt: La Touko 21, 2022 4:05 pm

Re: Uniper

Viesti Kirjoittaja VonBiden »

Toisaalta Uniperin konkurssi olisi jättänyt saksalaiskodit ilman lämpöä ja aiheuttanut mittavia ongelmia teollisuudelle, joten liittovaltiossa ei ollut epäilystäkään siitä, etteikö keskeiselle energiayritykselle heitettäisi pelastusrengasta.
Melko huonon sopimuksen neuvotteli Suomen valtio edustajistoineen. Ketä siellä nyt olikaan? Kaikki narut käsissä, mutta maksetaan lisää vaan. Uniper maksoi Suomella ostettuna 10mrd:n verran. Nyt on työnnetty jo 13mrd. lisää rahaa yritykseen. Jotenkin haisee valtiopetokselta.
Avatar
Säde-Sisko
Axel Foley
Viestit: 2251
Liittynyt: Ke Kesä 03, 2020 4:50 pm

Re: Uniper

Viesti Kirjoittaja Säde-Sisko »

Eletään kyllä mielenkiintoisia aikoja energiantuotannossa missä välttämättä todellisuudella ei ole enää niinkään merkitystä taikka kansallisella energian tuotannolla kun ollaan pörssissä ja kaikki on sidottu kansainväliseen kysyntään vesi ja tuulivoimaa myöden. Aivan loistava keino hämärryttää markkinoita ja hilata hintoja eksponentiaalisesti ylöspäin.
”En ole puolesta, enkä vastaan, pikemminkin päinvastoin”
Avatar
Taakibörsta
Harjunpää
Viestit: 311
Liittynyt: To Touko 11, 2017 3:21 pm

Re: Uniper

Viesti Kirjoittaja Taakibörsta »

Tämä uniper sotku on suomen historian isoin puhallus kautta aikojen. Tässä jää soneran menetetyt miljardit ja eu-tukipaketti mirjardit kevyesti kakkoseksi. Veikkaisin että nyt puhutaan kymmenistä miljardeista veronmaksajien rahaa kun jos joku uskaltaa laskea loppu summan tulevaisuudessa.

Tässä sotkussa meni ilmeisesti suht nopeasti tuo 8 miljardia jotka oli uniperille lapioitu ja syynä se että uniper osti jostain kaasua moninkertaiseen hintaan ja myi saksalle 50 miljoonan tappiolla joka PÄIVÄ!
Tästä herääkin kysymys että keneltä uniper osti tuota kaasua ja mihin hintaan verrattuna venäjän vastaavaan kaasuun?
Kuka kääri nuo miljardit itselleen kaasukaupoista? Toinen asia mitä mieleen tulee että miksi uniper yleensäkkään osti tuota ylikallista kaasua, vai onko tossa joku saksan laki taustalla? Saksan lakiinhan on kirjattu että kaasun hintaa ei voi nostaa, mutta onko laissa jokin pykälä että sitä pitää myös toimittaa tietty määrä tietyllä aikavälillä?

Tässä on nyt vedätetty suomea oikein huolella :D

Eikö tämän jupakan voisi nostaa ajankohtaisiin? Kuitenkin suomen kannalta tämä on historiallinen sotku.
VonBiden
Neuvoja-Jack
Viestit: 595
Liittynyt: La Touko 21, 2022 4:05 pm

Re: Uniper

Viesti Kirjoittaja VonBiden »

damfin kirjoitti: Ma Heinä 25, 2022 7:37 am Eli miksi vastasit laten kirjotukseen halvasta venäläisestä öljystä esittelemällä brent öljyn hintoja?

Toki virhe tuossa laten esittämässä venäläisen öljyn hinnassakin on...
Urals has been trading at record-lows in recent weeks, with some deals being done at discount of almost $40/b to the Platts Dated Brent crude oil benchmark.
Eli venäläinen öljy on ollut lähes 40$ barrelilta halvempaa kuin brent öljy, ei sentään 40$ barrelilta hintaista.
Koska me emme voi Suomessa enää käyttää venäläistä öljysekoitusta. Siksi. Sitä mitä me emme voi käyttää on myöskään turhaa ottaa hintavertailuun? Ymmärrät varmaankin.

Suomen olisi kannattanut pitäytyä neutraalina. Kaasu olisi ollut normaalihintaista ja Uniper ei olisi Fortumin typerien sopimusten vuoksi tuottanut veronmaksajille 20mrd. + tappioita tänä vuonna.
VonBiden
Neuvoja-Jack
Viestit: 595
Liittynyt: La Touko 21, 2022 4:05 pm

Re: Uniper

Viesti Kirjoittaja VonBiden »

Fortumin ja sen saksalaisen tytäryhtiön Uniperin pörssikurssit ovat jatkaneet jyrkkää alamäkeään osakemarkkinoilla maanantaina.

Kello 12.06 aikaan Fortumin osake oli 7,4 prosentin laskussa 10,52 eurossa. Perjantaina osake halpeni 8,4 prosenttia.

Uniperin osake oli samaan aikaan 5,4 prosentin laskussa 7,06 eurossa. Perjantaina Uniperin osake romahti vajaat 30 prosenttia.

Uniperin pelastuspaketti julkistettiin viime perjantaina. Kurssireaktioiden perusteella pelastuspaketti ei ole ollut sijoittajien mieleen.

Vielä vuodenvaihteessa Fortumin osakkeesta maksettiin runsaat 27 euroa ja Uniperin osakkeesta runsaat 40 euroa.

Fortum omistaa Uniperista 78 prosenttia. Fortumin Uniper-omistuksen arvo on nykyhinnalla enää vajaat 2 miljardia euroa. Yhtiö on sijoittanut Uniperin osakkeiden hankintaan vajaat 7 miljardia euroa.
Kyllä perus-kokoomus-keskusta osaavat nämä hommat, jotka liittyvät Suomen talouden tuhoamiseen.
Vastaa Viestiin