Raisa Räisäsen tapaus vuodelta 1999, Tampere (ketju 2)

Spekulointia kadonneista henkilöistä.
Rico Tubbs
Alokas
Viestit: 3
Liittynyt: Ti Marras 22, 2022 2:29 pm

Re: Raisa Räisäsen tapaus vuodelta 1999, Tampere (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Rico Tubbs »

taotao kirjoitti: Ti Marras 22, 2022 10:17 pm Ainakin vuonna 2000 Patosilta oli käytössä.
Se olisi periaatteessa kaikkein suorin tie Hämeenkadulta Petsamoon. Ja Tammerin ovelta katsottuna näyttää siltä, että tullaan Koskipuistosta. Mutta tämä on minusta vähän sivuseikka, koska en laskisi mitään senaikaisten turvakameroiden varaan - kuten joku jo ketjussa totesi, ne olivat harvemmin digitaalisia siihen aikaan ja kuvien välinen aika saattoi olla hyvinkin pitkä.
Rico Tubbs
Alokas
Viestit: 3
Liittynyt: Ti Marras 22, 2022 2:29 pm

Re: Raisa Räisäsen tapaus vuodelta 1999, Tampere (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Rico Tubbs »

Ouagadougou kirjoitti: Ti Marras 22, 2022 10:19 pm Rico Tubbs, Raisan isähän asui Petsamossa, joten ei olisi ollut Raisan liikkeitä ajatellen outo suunta.

Hypotermian loppuvaiheessa ihmiselle tulee sietämättömän kuuma; kylmä vesi voi houkuttaa. Maailman vesistä on löydetty pohjan rakenteisiin takertuneita ihmisjäännöksiä vuosisatojenkin takaa.

Mutta tervetuloa palstalle! :)
Kiitos!

Juuri näin, ainoastaan se Siukolankadun havainto ei musta täsmää loogiseen reittiin, kaikki muu Hämeenkatu-Lapintie -välillä kyllä.

En tuosta Hypotermiasta menisi takuuseen, ei kuitenkaan niin kylmä ollut, vaikka vähissä vaatteeissa olikin. Ihminen kestää aika paljonkin kylmää ilmaa varsinkin, jos on liikkeessa. Kylmä vesi on sitten asia erikseen.
Ghost hunting
Angus MacGyver
Viestit: 6556
Liittynyt: Ke Elo 16, 2017 3:16 pm
Paikkakunta: aarniometsä

Re: Raisa Räisäsen tapaus vuodelta 1999, Tampere (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Ghost hunting »

Maradoona kirjoitti: Ti Marras 22, 2022 9:47 pm
Firefox69 kirjoitti: Ti Marras 22, 2022 3:13 am Marraskuun 2019 Rikospaikka-ohjelma löytyi myös YouTubesta MTV Katsomon lisäksi.


Mitä tapahtui Raisa Räisäselle? Rikospaikka

https://www.youtube.com/watch?v=Fw_XcIPxyDs
Katsoin tämän jakson taas kertaalleen, ja nyt vasta tajusin että Hervantajärven jenkkiautohavainnosta keskustellessa Tuomiselta kysyttiin jotenkin tähän tapaan että onko mahdollista että jenkkiautoa kuljettanut skandinaavisen näköinen mies olisi naisparilinjan vanhemman naisen, tässä tapauksessa siis Virpi Buttin rikoskumppani, ja Tuominen sanoo että hyvin mahdollista tjsp.

Alan uskoa siihen, että Hyvönen oli jonkin sortin jenkkiautoharrastaja. Niinkuin Renkokin.
Sitä mieltä ollaan oltu, että rikoskumppanilla on ollut jenkkiauto jollakin tapaa, ollut illan kuskina esim. jollekkin porukalle, tässä tapauksessa Virpin porukoille ja Hyvönen kuskina, auton omistaja on joku muu. Autoon tai baariin halluttu kadulta lämpimään.
Maradoona
Scooby-Doo
Viestit: 22
Liittynyt: Su Loka 30, 2022 11:45 am

Re: Raisa Räisäsen tapaus vuodelta 1999, Tampere (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Maradoona »

Rico Tubbs kirjoitti: Ti Marras 22, 2022 10:10 pm Tämä tapaus on ollut nyt niin paljon pinnalla, että oli pakko luoda viimein tunnukset. Koko tapaus on mietityttänyt paljon, sillä siinä on paljon itselleni tuttuja asioita, koska olen tamperelainen ja suunnilleen Raisan ikäluokkaa ja olen vielä Armonkalliolla asunutkin, joskin vuosia tapahtuneen jälkeen. Niinpä koen olevani oikeutettu esittämään omat ajatukseni asiasta.

Ensinnäkin Näsijärvi tuntuu epätodennäköiseltä, koska kuka tahansa tamperelainen tietää, että tuolla kaupungin Nässyn puoleisessa rannassa on aina tolkuttoman kylmää ja tuulista. Jos valmiiksi on vilu, niin se on viimeinen suunta, mihin itse lähtisin.

Naisparilinja on kiinnostava, ainoastaan siinä puuttuva lenkki on Lapintien ja autotallin välinen siirtymä, mikäli tekijä ei ole ollut autolla liikkeellä. Vaikka Butt oli tai on vahva, niin eihän se tuollaista urheilijanuorta väkisin raahaa 200 metriä ylämäkeen ilman kamppailua ja kovaa meteliä. Eikä siinä Lapintiellä voi ruveta ketään suolestamaan, koska siinä on taksitolppa paloasemaa vastapäätä ja sen vuoksi tuollaiseen aikaan satunnaista liikennettä. Enkä oikein usko, että Raisa olisi lähtenyt lämmittelemään Hannibaliin, joka kyllä tunnetaan ns. alan mestana tai luvatun juotavan perässä ärsyttävän muukalaisen matkaan. Varsinkin jos oli kylmissään ja laskuhumalassa, kuten todennäköisesti oli. Tässä koko Butt-hommassa on vähän sellainen maku, että nyt avautui hyvä sauma poliisille tehdä olofpalmet ja todeta syylliseksi sopivasi kuollut ja periaatteessa uskottava kandidaatti, jota kukaan tuskin nousee puolustamaan.

Tuo Koskipuisto-Lapintie olisi looginen reittivalinta kohti Petsamoa paikalliselle, mutta se Tuomiokirkon viereinen havainto ei oikein istu paikallisen kävelijän reittivalintoihin, joten laskisin sen pois. Yritin muistella, oliko Patosilta vielä silloin käytössä, mutta en kyllä muista. Sen yli kulkeminen selittäisi sen, miksei ole Hämeensillan turvakamerassa. Hämeensillan ali pääsee myös, mutta tuskin on viluissaan koukattu Alarannan ja Vuolteelsillan kautta, mitä tuo reitti edellyttäisi. Toki tuota valvontakameran kuvaa katsoessa näyttäisi olevan mahdollista osua sopivasti bussin taakse, jolloin ei näkyisikään kuvassa.

Tampereella on kuuleman mukaan pitkään kiertänyt huhu, että maalliset jäännökset on silloin rakenteella olleen Tampellan alueen rakennuksille hävitetty. Tästä en osaa sanoa muuta, kuin että kuulin tällaisen huhun ja se periaatteessa kuulostaa ihan uskottavalta, mikäli tekopaikka on Armonkallio. Tämä saa itseni kallistumaan lääkärilinjan tai jonkin sentyyppisen puoleen. Lääkäri (tai joku muu vastaantulija) Lapintiellä on napannut autoonsa Raisan tai luvannut kyydin kotiin/Pirkkalaan ja tällä verukkeella on menty autotalliin. Tässä kohtaa sanottakoon, ettei tuo autotalli ole kyllä mikään yleisessä tiedossa oleva paikka, vaan todella random-sijainnissa ja aika sokkeloisella umpikujamaisella mäellä, joten ei tosiaan mikään yleinen cruising-paikka. Eli sen tietäminen vaatii merkittäväsi paikallistuntemusta Armonkalliosta, joka on tosiaan umpikuja eikä minkään loogisen reitin varrella. Itsekään en ollut koskaan kuullut koko autotallista, vaikka asuin aikanaan vähän aikaa Armonkalliolla.

Lopputulemana teoria, johon kirkaisut sopii: Raisa napattu autoon Lapintieltä (ekat kiljaisut) ja viety autotalliin (viimeiset kiljaisut). Tekijänä lääkäri, Hyvönen tai joku randon jenkkiauton kuljettaja. Hyvönen sopisi myös sen puolesta, että oli myöhemmin palanut ratista Hervannassa ja taisi siellä jossain vaiheessa asuakin, joten Hervantajärven havainto sopisi palapeliin.

Ja loppuun jännä havainto, joka ei lähes varmasti liity mihinkään, mutta kannattaapa käydä kurkkaamassa Google Street Viewillä Armonkalliolle, Helenankadun päähän. Mikäs se siellä lepää, ellei vanha, loppusuoralla olevan näköinen Dodge Aspen? Kuva on toki vuodelta 2009, joten kyllä tässä ollaan todennäköisyyksissä nollan pinnassa, mutta oiken kun kääntelee, niin rekkarinkin saa näkyviin.
Kävin kurkkaamassa Google mapsia, ja toden totta ruutuun pärähti jenkkiauto, ja rekkari selkeästi näkyvissä 😄 Mielenkiintoista, kiitos tästä, hieno havainto!
Nostradamus
Alibin satunnaislukija
Viestit: 59
Liittynyt: Ti Loka 08, 2019 3:25 pm

Re: Raisa Räisäsen tapaus vuodelta 1999, Tampere (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Nostradamus »

Routalempi kirjoitti: Ti Marras 22, 2022 1:43 am
Tampereen Tyttö kirjoitti: Ma Marras 21, 2022 9:22 pm
Mcolumbo kirjoitti: Ma Marras 21, 2022 7:36 pm Kiinnostaisi myös tietää onko rotevaa naista haettu keskustan kuvista jos kerran Raisa on niistä myös bongattu ajalta ennen katoamista.. Mä en jaksa usko näitä lässyn lässyn selityksiä.. On muka paljon kuvamateriaalia ja sitten seuraavassa lauseessa sanotaan, että kameroita ei ollut tuohon aikaan juuri mitään kun kaupunki säästi ja laatukin on peestä :evil: Kyllä on pitkä odotus. Joku saisi nyt laittaa töpinäksi. Varmaan eka ollut videokasetilla, siitä sitten joku kokeillut polttaa CD levylle ja nyt onkin jo uudenlaiset digisysteemit :wink: Anna mun kaikki kestää.
Raisaa EI ole näkynyt yhdessäkään kamerakuvassa. Se on poliisin toimesta kerrottu monta kertaa. Kuvista näkyy sen sijaan kolmen hengen porukka, joka kertoi nähneensä toisella puolen katua Raisan oloisen ihmisen. (Ja vartijan päästävän tämän sisälle johonkin rakennukseen.)
Ei yhtään kuvaa Raisasta ole saatu mistään!

Tämä on ihan yksiselitteinen juttu. Jos jokin naispari olisi kävellyt kerrotunlaisen reitin ko. iltana, se olisi tallentunut Hämeensillan kameraan. Kuva on hyvä, siitä voi tunnistaa ihmisiä vaatetuksen perusteella liki sadan metrin päähän, eikä kameraa voi ohittaa katveesta matkalla Koskipuistoon. Malliesimerkkinä kuva Cadillacista. Kamera on osapuilleen Suomen Pankin kohdalla, ja kuvaa jatkuvasti Hämeenkatua länteen, normaalin liikennekameran tavoin.

Niinpä ainut looginen selitys sille on se, että ainakin suurin osa silminnäkijöistä on erehtynyt päivästä. Kaikki tuntuvat liittävän muistikuvansa EU-kokoukseen, eli perjantaihin. Lauantai oli normaali lauantai, etenkin illan osalta - ehkä jopa normaalia hiljaisempi, on kerrottu toisaalla.

On selvää, että jokin naispari on mainittua reittiä kulkenut, he ovat tehneet kerrottuja asioita ja toinen on kaiketi ollut epäilty, tuleva rikollinen, mutta päivä on ollut perjantai, eikä toinen osapuoli ole ollut Raisa.

Myöhäisimmissä vinkeissä on taatusti mukana ns. vahvistusharhaa (confirmation bias), jossa todistus on sekoitus valikoituja muistikuvia. Tässä teoriassa uskomus säilyy, vaikka uskomuksen perusteet olisi osoitettu vääräksi. Vaivaa näemmä hyvin paljon poliisiakin, kun esim. Armonkallion kirkaisut yritetään väkisin mahduttaa naispariteoriaan, vaikka todennäköisimmin niin päivä kuin kellonaikakin ovat vääriä.

Naiset arvioivat huudon ajankohdaksi puoltayötä (sivulle 416 linkattu artikkeli), mutta kun se ei sopinut Tammerin täsmälliseen klo 0.40 havaintoon, eikä formuloiden tv-lähetykseen sunnuntain puolella, annettiin havainnolle kolmen tunnin aikaikkuna, ja johan saatiin sopimaan. Sama koskee tietysti havaintoa Tuomiokirkon kohdalla. Selkeä havainto, mutta aikaikkuna klo 22 - 00, ei sovi mitenkään tähän tapaukseen.
Routalempi kyllä jälleen koko ketjun fiksuin ja loogisin kirjoittelija, peukku siitä :ylos:
Sergio Leone
Hercule Poirotin viikset
Viestit: 113
Liittynyt: Pe Marras 11, 2022 10:10 pm

Re: Raisa Räisäsen tapaus vuodelta 1999, Tampere (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Sergio Leone »

Jos laitetaan nippuun aikajanallisesti luotettavat havainnot naisparista, niin itse asiassa ne päättyvät hotelli Tammerin nurkille. Kirkaisut eivät välttämättä liity asiaan ollenkaan, Tampereen yössä riittää kyllä meteliä.

Se mikä lienee jäänyt aika lailla huomiotta on, että vanhemman naisen ei mainita olleen mitenkään erityisesti humalassa. Jos kyseessä oli VB, niin ihan loogista sillä hän oli tuolloin raskaana. Koska Raisa ei enää vastannut puhelimeen puolenyön jälkeen, niin jotain oli siinä kohtaa jo tapahtunut. Puhelimen uskon olleen loppuun asti Raisalla itsellään tai sitten se vietiin häneltä kun tilanne alkoi.

VB:n kerrotaan olleen selvinpäin ihan mukava mutta muuttuneen kännipäissään aggressiiviseksi eriyisesti miehiä kohtaan. Vaikea uskoa että olisi suht selvinpäin tehnyt Raisalle mitään vastaavaa kuin myöhemmät keissit. Olisiko voinut käydä niin, että ajautuivat tuohon viereiseen puistoon kinastelemaan ja sitten Timantti jyräsi Raisan kaiteen yli Tammerkoskeen? Hotelli Tammer punainen korkeampi rakennus vasemmalla. Jos ihminen katoaa nopeasti jälkiä jättämättä, niin yleensä vesistöön.

https://www.google.fi/local/place/fid/0 ... JRbEI5U2pC

Kun Raisan kaveri yritti soittaa ja Raisa meinasi vastata niin VB nappasi puhelimen Lapintien alkupäässä ja lähti tuonne rantaan päin pakoon ja Raisa tietysti perään. Kamppailun jälkeen Raisa koskeen. Tämäkin on mahdollinen skenaario mitä tapahtui.
Hermione
Alibin Kestotilaaja
Viestit: 5110
Liittynyt: Ma Kesä 22, 2020 6:38 pm

Re: Raisa Räisäsen tapaus vuodelta 1999, Tampere (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Hermione »

pönttö kirjoitti: Ti Marras 22, 2022 6:06 pm Kaipa sillä Buttillakin ollut kännykkä mukana eli joko sillä tai Raisan puhelimella soitettu apuvoimia sen jälkeen kun on tapahtunut jotain peruuttamatonta
Puhelutieto olisi todennäköisesti saatu selvitettyä, kenelle ko. puhelimella olisi soitettu.
Avatar
Firefox69
Sabrina Duncan
Viestit: 369
Liittynyt: Su Marras 13, 2022 11:16 pm

Re: Raisa Räisäsen tapaus vuodelta 1999, Tampere (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Firefox69 »

Routalempi kirjoitti: Ti Marras 22, 2022 4:29 pm

Puhelin kun nousee aika ajoin esiin - ja syystä, niin tartutaan myös siihen.

Itse asiassa puhelin on sellainen hyvä puntari tässä tapauksessa jokaiselle. Jos omatuntosi vakuuttaa, että olet objektiivisesti etsimässä totuutta lennokkaiden tarinoiden keksimisen sijaan, niin tässä vähän mietittävää:

Koko illan tarkin, ja samalla vähäisimmälle huomiolle jäänyt, vihje tulee Teerenpelistä. Sillä reissulla Raisalta varastettiin kaikki irtain omaisuus, mitä todistaa myös havainnot Kuninkaankadulta ja Seurahuoneelta.

No, kaikki eivät tätä tietenkään usko, syystä tai toisesta, ja ymmärtäähän sen. Vaakakupissa on kuitenkin samaan aikaan (klo 22 - 23) tapahtunut virallinen selitys. Molempiin ei voi uskoa, joten se on joko tai. Teerenpelin aika ei ole mikään muu. Ei ennen klo 22, tai klo 23 jälkeen.

Poliisi ei ole enää aikoihin pitänyt kiinni Teerenpelin havainnosta, eikä ole muutoinkaan laittanut sille paljoa painoarvoa. Ymmärtääkseni Teerenpelin tapahtumien olisi pitänyt olla klo 22 - 23 välillä. Kuitenkin ennen yhtätoista (uutisoitu varttitunnin viiveellä klo 22.45 - 23.00) Raisan kaverin tarkistaneen paljonko tolppia eli akkua oli jäljellä Raisan puhelimessa. Silloin puhelin on ollut edelleen Raisalla, eikä varastettu Teerenpelissä.

Ymmärtääkseni seuratessani naisparilinjaa, niin Raisalla on ollut koko ajan päällänsä musta bleiseri. Oletan, että sen Kaksista kasvoista matkalla olleen kolmikon näköhavainto vähäpukeisesta topillisesta tytöstä, tämän tytön mentyä sisälle liikerakennukseen vartijan avattua hänelle alaoven, on jostain toisesta tytöstä kuin Raisasta. Raisaa etsittiin alussa vaaleilla pitkillä hiuksilla, vaikka Raisalla oli katoamishetkellä punaruskeat puolipitkät hiukset. Pitkästä tytöstä pitkine vaaleine hiuksineen on tullut oletettavasti paljonkin vääriä havaintoja.

Olettaisin, että Tampereen humussa on ollut liikkeellä samana iltana muitakin nuoria vaaleita tyttöjä vähissä vaatteissa. Raisan vaatetus ei ole ollut kovinkaan poikkeuksellinen loppujen lopuksi. Raisan katoamisyönä oli median mukaan +4 astetta lämmintä, eikä tuullut. Muistan omasta nuoruudestani kun lähdimme kartsalle ulos kovaan pakkaseen kavelemään keskustaan paljaspäin ja pillifarkuissa, joihin ei edes mahtunut alle välihousuja. Emme olleet silloin menossa minnekään sisätiloihin tai edes autokyytiin. Sitä on tullut värjöteltyä koleassa säässä ja kylmässä viimassa pidempiäkin aikoja. Se oli tavallista menoa 80-luvun alussa.

Samoin Seurahuoneella tanssineesta jäässä olevasta tytöstä oleva havainto saattaa olla myös muusta nuoresta tytöstä kuin Raisasta, koska Seurahuoneelle ikäraja oli 23 vuotta, ellei portsari ole antanut hänen käydä pikaisesti etsimässä kavereitansa sieltä.

Naisparilinja on ainut ja alkuperäinen tutkintalinja tuoreine havaintoineen pian Raisan katoamisesta. Kuuluisa museoautolinja on tullut vasta vuonna 2005. Kun lukee tuoreita uutisia loppuvuodesta 1999, niin muutama havainto naisparilinjasta tuli melko tuoreeltaan Raisan katoamisen jälkeen, jonka jälkeen koitti syvä hiljaisuus. Havainnot loppuivat kuin seinään. Kannatan paluuta vanhoihiin vihjeisiin tuoreempien ja lupaavampien havaintojen sijasta. Poliisikin on palannut tutkimaan vanhoja katoamisen jälkeisiä havaintoja. Oletettavasti poliisituntkintaa on koetettu viedä harhaan ja sivuun tarkoituksellisesti kauemmaksi syyllisistä, jotka ovat Raisan katoamisen takana ja tietävät, mitä Raisalle tapahtui. Tutkintalinjat pitäisi pitää mahdollisimman puhtaina sekoittamatta niihin kaiken maailman vihjeitä ja havaintoja.

Raisan tapauksen on tehnyt sekavaksi vinkit ja havainnot, joita on tullut poliisille tuhansia - muistaakseni kaikkinensa 3000 vihjettä vuosien aikana. Eri tutkintalinjat tulisi myös erottaa selkeästi toisistaan. Poliisitutkinta on palannut takaisin katoamisen alkuun ja lähtötilanteeseen.

Raisan kännykkä on hälyttänyt vielä puolen yön jälkeen hänen kaverinsa koetettua soittaa Raisalle paluumatkalla Huittisten seurahuoneelta. Oletan, ettei Raisa ole kuullut puhelinta tai pystynyt vastaamaan siihen vanhemman naisen talutettua häntä tiukasti ja tiiviisti käsikynkässä. Ehkäpä heidän riitatilanteensa on koskenut Raisan puhelinta Raisan haluttua vastata puheluun tai soittaa kaverillensa takaisin. Yksinkertaisin selitys tapahtumien kulusta on yleensä todenmukaisin.
Köyhän ainoa huvitus on vilkas mielikuvitus
Avatar
Firefox69
Sabrina Duncan
Viestit: 369
Liittynyt: Su Marras 13, 2022 11:16 pm

Re: Raisa Räisäsen tapaus vuodelta 1999, Tampere (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Firefox69 »

Rikospaikka-ohjelmassa Tuomisen mukaan kaksi todistajaahän on tällaisesta autoon laittamisesta City-Sokoksen edessä puhunut.

Oletan toisen näistä todistajista olleen Rami Renko. Hänen alkuperäinen havaintonsa ja kertomuksensa on muuttunut olennaisesti vuosien varrella.


Tämä on YLE:n julkaisemasta uutisesta lokakuulta 2019 museoautoa koskien.

Tätä ennen poliisin tietoon oli tullut mielenkiintoisia vihjeitä, joista uutisoitiin laajasti. Vuonna 2005 tulleen vihjeen mukaan Räisänen olisi pakotettu nousemaan mustaan limuniisinin tyyppiseen museoautoon Hämeenkadulla.

Museoauto nähtiin kello 23:n aikaan Sokoksen lähellä. Tutkittava kulkuneuvo oli autoja harrastavan todistajan mukaan 1950-luvun museoauto.

– Noin 30-vuotias sopusuhtainen, skandinaavin näköinen mies oli nähty ohjaamassa naista takapenkille. Nainen olisi vastustanut hieman tätä, Tuominen sanoo.

https://yle.fi/a/3-11001444


Tässä olettaakseni on kyse samasta havainnosta Sokoksen luota.

Tätä tuki erään autoharrastajan kertomus. Hän oli nähnyt, kuinka kello 23.03 mies oli pakottanut nuoren, kevyesti pukeutuneen vaalean naisen nousemaan mustaan museoautoon.

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006159910.html


Uusista vihjeistä huolimatta auto, johon Räisänen nousi, kiinnostaa Poliisia edelleen. Auto on huomiotaherättävä, amerikkalainen tai venäläinen. Aiemmin etsittiin myös Poliisi-tv:ssä 60-luvun autoa, mutta sen omistaja tavoitettiin. Auto saatiin tutkinnassa poissuljettua, niinpä poliisi toivookin, ettei sellaisen liikkeistä enää ilmoitettaisi.

Auto, jonka liikkeistä poliisi sen sijaan on kiinnostunut, on todennäköisesti 50-luvulta ja museorekisterissä. On mahdollista, että se on niin sanottu yksilamppuinen jenkkiauto, merkiltään kenties Cadillac. Jos auto ei liity katoamiseen, on erikoista, ettei autossa ollut seurue ole vieläkään ilmoittautunut poliisille.

http://vintti.yle.fi/ohjelmat.yle.fi/po ... ikaan.html


Oletettavasti Rami Renkon vihje on tullut vuonna 2005 paloittelumurhien uutisoinnin aikaan. Onkohan maa alkanut polttamaan jalkojen alla tuolloin? Rami Renko on tämä poliisille vuonna 2005 Sokoksen kulmilta havainnon antanut autoharrastaja. Hän tuntee vanhoja autoja ja etenkin jenkkivehkeitä.


Rami Renko sanoo nähneensä Raisa Räisäsen viimeisenä iltana ennen katoamista.

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/4027 ... 3f4c2ef83c


Tällä ylläolevalla videolla Rami Renko kertoo siihen paikalle tulleesta mustasta autosta - mustasta jenkkivehkeestä. Kaksi miestä jäi autoon, kun yksi mies tuli ulos houkuttelemaan Raisaa. Renko näki, kun Raisa lähti autolla ja hän on viimeinen, joka on nähnyt Raisan elossa.


Iltalehden videopätkässä vuodelta 2019 Rami Renko kertoo auton olleen musta jenkkiauto, jonka kyytiin Raisa nousee. Nyt auto onkin sinivalkoinen jenkkiauto, jonka kyytiin Raisa ei nouse Aamulehden jutussa: Onko tämä mies viimeinen, joka näki Raisa Räisäsen ennen katoamista? – ”Raisa lähti siitä Hämeenkatua aseman suuntaan”.

Nämä Rengon antamat näköhavainnot poliisille ja haastattelut medialle ihmetyttävät ja kummastuttavat suuresti. Toki hän saattaa hyvinkin olla viimeinen henkilö joka näki Raisa Räisäsen hengissä. Oletan hänen tietävän enemmän Raisan katoamiseen liittyen kuin antaa olettaa.
Viimeksi muokannut Firefox69, Ke Marras 23, 2022 2:10 am. Yhteensä muokattu 3 kertaa.
Köyhän ainoa huvitus on vilkas mielikuvitus
Mrdr
Armas Tammelin
Viestit: 89
Liittynyt: Ti Marras 10, 2020 12:25 am

Re: Raisa Räisäsen tapaus vuodelta 1999, Tampere (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Mrdr »

Kun Butt julkisuudessakin jo tiedetään yhdeksi ja tällä hetkellä ainoaksi epäillyksi todistetusti median saamien asiakirjojen perusteella, niin miksi poliisi ei voi pyytää suoraan vihjeitä Buttin liikkeistä kyseisen illan aikana? Varmasti moni tunsi/tiesi Buttin ja osaisi kertoa hänen liikkeistään illan aikana. Nuo havainnot voisivat jo kertoa paljon. Mutta ilmeisesti jokin laki estää poliisia edelleenkin nimeämästä Buttia suoraan? Vaikka onkin julkisestikin tiedossa, että hän epäiltynä.
TietoTaito
Scooby-Doo
Viestit: 28
Liittynyt: Su Kesä 19, 2022 5:20 am

Re: Raisa Räisäsen tapaus vuodelta 1999, Tampere (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja TietoTaito »

Nythän se henkilö joka osti Nokia 2010i:n tuohon aikaan Butt/Hyvönen/Renko akselilta, voi tulla tunnustamaan. Enään ei tarvitse pelätä kostoa. Saadaan tämäkin asia lopullisesti selvitettyä. Koska näinhän se on mennyt, toki jos joku Bodari-Petteri tai Hormooni-Sirkka sen on ostanu, ei todennäköisesti ole enää hänkään hengissä. En oikein usko enää Tampereen poliisin puheisiin tässä tapauksessa, lähes kaikki vedetty vihkoon. Joten puhelin on kaikella todennäköisyydellä ollut Raisalla, kunnes BHR-trio on sen häneltä ottanut pois. Oliko Buttilla oikeudenkäynti kuvissa Raisan koru kaulassa? Onkohan poliisi tutkinut tämän koru asian kuuntelemalla jonkun puhelinta? 😏
Viimeksi muokannut TietoTaito, Ke Marras 23, 2022 2:42 am. Yhteensä muokattu 2 kertaa.
Avatar
Firefox69
Sabrina Duncan
Viestit: 369
Liittynyt: Su Marras 13, 2022 11:16 pm

Re: Raisa Räisäsen tapaus vuodelta 1999, Tampere (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Firefox69 »

Tässä vielä viimeisin Aamulehden juttu, jossa myös esille nostetusta naisparilinjasta, joka oli alussa ainoa tutkintalinja Raisan kadottua.


Viime vuonna kuolleen paloittelu­surmaajan puhelimia kuunneltiin yli kuukauden ajan osana Raisa Räisäsen katoamis­tutkintaa

Poliisi ei vahvista, että se olisi epäillyt nimenomaan paloittelusurmaaja Virpi Buttia Raisa Räisäsen katoamisesta.

Raisa Räisäsen katoamisesta tulee yhä muutamia uusia vinkkejä kuukausittain, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jussi Luoto. Luoto on ollut tapauksen tutkinnanjohtajana noin kuukauden verran.

Tamperelainen Raisa Räisänen katosi 16. lokakuuta ja 17. lokakuuta välisenä yönä vuonna 1999. Luodon mukaan vihjeitä tulee edelleen ”yllättävän paljon”, vaikka katoamisesta on jo 23 vuotta.

Tutkinnassa on kolme tutkintalinjaa siitä, mihin Räisänen katosi baari-illan jälkeen. Yksi linja viittaa siihen, että Räisänen olisi noussut tumman museoauton kyytiin Tampereen Hämeenkadulla. Toisen tutkintalinjan mukaan Räisänen olisi mennyt taksissa Multisiltaan. Kolmannessa vinkkaajat olivat nähneet Räisäsen kulkevan itseään vanhemman naisen kanssa.


Yhtä epäiltyä telekuunneltiin 2019

Kun paloittelusurmaaja Virpi Buttin viimevuotisesta kuolemasta uutisoitiin, muun muassa Ilta-Sanomat ja Yle julkaisivat myös artikkelit Buttista Räisäsen katoamisesta epäiltynä.

Tiedot perustuvat keskusrikospoliisin vuonna 2019 hakemiin telekuuntelulupiin. Tuolloin keskusrikospoliisi haki lupia Buttin puhelimien kuunteluun osana Raisa Räisäsen katoamisen tutkintaa. Luvat on haettu kolmeen liittymään: Buttin omalla nimellä olleeseen liittymään, tiettävästi silloisen aviopuolison liittymään sekä bulgarialaiseen liittymään, joka poliisin tietojen mukaan oli Buttin käytössä.

Tutkinnanjohtaja Jussi Luoto ei vahvista Aamulehdelle, onko nimenomaan Virpi Butt ollut epäiltynä tutkinnassa.

”Sen verran voin kertoa, että kuten on uutisoitu, tässä tutkinnassa on kohdistettu telekuuntelua naishenkilöön, joka on ollut epäillyn asemassa tässä rikosasiassa.”

Luoto ei kommentoi epäillyn naisen ikää. Epäily perustuu Luodon mukaan muutamiin silminnäkijähavaintoihin, joista osa on hyvin epävarmoja.

Aamulehti on nähnyt asiaan liittyvät asiakirjat. Niiden mukaan poliisilla on ollut telekuuntelulupaa hakiessa seitsemän todistajaa.

Ovatko havainnot kuinka ristiriitaisia keskenään, tutkinnanjohtaja Jussi Luoto?

”Eivät välttämättä kovinkaan ristiriitaisia. Ehkä enemmän tässä on se, että osa on hyvin epävarmoja havaintoja.”


Tällaisia vihjeet olivat

Asiakirjoista käy ilmi, että seitsemästä todistajasta viisi oli nähnyt kaksi naista kävelemässä Tampereen keskustassa katoamisyönä vuonna 1999.

Yksi todistajista tunsi Virpi Buttin entuudestaan treenattuaan samalla kuntosalilla. Todistaja näki, kun Butt käveli nuoren ”fiksusti” pukeutuneen naisen kanssa Rongankadulla. Nuori nainen oli selvästi Buttia pidempi, mikä voisi viitata Raisa Räisäseen, joka oli yli 170-senttinen. Todistajan mukaan Buttilla ja nuorella naisella näytti olleen sanaharkkaa, ja todistaja sai vaikutelman, että Butt tivasi tytöltä rahaa. Todistaja oli antanut lausuntonsa vasta 2016, eli vasta yli 15 vuotta tapahtuman jälkeen.

Neljän muun todistajan lausuntojen mukaan hekin olivat nähneet pitkän nuoren naisen kävelemässä vanhemman, lyhyemmän naisen kanssa Tampereen keskustassa. Suuri osa luonnehti vanhempaa naista noin 160-senttiseksi ja 30–40-vuotiaaksi, mutta yhden mielestä nainen saattoi olla 40–50-vuotias. Nuorempaa naista pidettiin noin 18-vuotiaana. Todistajien mukaan vanhempi nainen oli pukeutunut vaaleampiin vaatteisiin ja nuorempaa lämpimämmin. Vanhempaa naista kuvattiin rotevaksi ja vantteraksi. Todistajien näkemykset eroavat toisistaan muun muassa siinä, kuinka humalassa nuorempi nainen oli.

Kuudes poliisin kuulema todistaja kertoi ainoastaan heränneensä yöllä kamalaan kirkumiseen Juhannuskylässä sijaitsevassa asunnossaan. Kirkaisuja oli todistajan mukaan kaksi.

Seitsemäs todistaja puolestaan kertoi törmänneensä Virpi Buttiin ja Janne Hyvöseen kadulla ja kysyneensä, olisiko näillä repussaan kaljaa. Todistaja kertoi, että Butt oli vastannut repussa olevan ihmisen pää. Butt esitteli kertojan mukaan hänelle päätä, joka ei ollut verinen. Todistaja kertoi, ettei ollut uskonut pään olevan oikean ihmisen pää ennen kuin kaksikon tekemä paloittelusurma tuli julkisuuteen.

Todistajat ovat kertoneet havainnoistaan vuosina 1999–2016. Vain osa lausunnoista oli annettu pian Raisa Räisäsen katoamisen jälkeen.


Vanhat vihjeet uudelleen tutkintaan

Raisa Räisäsen katoamisen tutkinta jatkuu yhä epäiltynä murhana. Katoamista tutkittiin pitkään tappona, mutta kun tappo rikoksena vanheni 20 vuoden jälkeen, rikosnimikkeeksi vaihdettiin murha.

Luodon mukaan tapauksesta ei ole tullut ratkaisevia uusia tietoja. Tällä hetkellä tarkistetaan vanhoja vihjeitä sen varalta, että jotakin on jäänyt tekemättä tai huomaamatta. ”On muutamia vanhoja vihjeitä, joita tässä arvioidaan vielä uudelleen.”

Mihin tutkintalinjoihin uudelleen arvioitavat vihjeet liittyvät?

”Osa liittyy mahdollisesti näihin kolmeen niin sanottuun päätutkintalinjaan, ja osa on yksittäisiä vihjeitä, joista ei pysty sanomaan, liittyvätkö ne varsinaisesti mihinkään päätutkintalinjaan”, Luoto sanoo.

Myös uudet vihjeet tarkistetaan, kun niitä tulee.

Läpimurtoon vaadittaisiin varteenotettavia vihjeitä, mutta sellaisten saaminen on Luodon mukaan varsin epätodennäköistä, kun aikaa on kulunut paljon.
Köyhän ainoa huvitus on vilkas mielikuvitus
Avatar
Firefox69
Sabrina Duncan
Viestit: 369
Liittynyt: Su Marras 13, 2022 11:16 pm

Re: Raisa Räisäsen tapaus vuodelta 1999, Tampere (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Firefox69 »

taotao kirjoitti: Ti Marras 22, 2022 10:17 pm Ainakin vuonna 2000 Patosilta oli käytössä.
Wikipediasta löytyi tämä tieto: Patosilta on Tampereella Tammerkosken ylittävä kevyen liikenteen silta, joka otettiin käyttöön vuonna 2000.
Köyhän ainoa huvitus on vilkas mielikuvitus
Avatar
Firefox69
Sabrina Duncan
Viestit: 369
Liittynyt: Su Marras 13, 2022 11:16 pm

Re: Raisa Räisäsen tapaus vuodelta 1999, Tampere (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Firefox69 »

Täällä on ollut myös keskustelua Teerenpelin tapahtumista. Kuitenkaan ei ole varmuutta, että nuori nainen olisi ollut Raisa.

Tämä uutinen on toukokuulta vuodelta 2009, jolloin tämä vihje on tullut vajaan kymmenen vuoden kuluttua Raisan katoamisesta ja uutisoitu mediassa. Teerenpelin vihje oli tullut tietoon poliisille kolme kuukautta ennen tämän uutisen ilmestymistä, eli helmikuussa 2009.


AL: Vuonna 1999 kadonneesta Raisa Räisäsestä uusi vihje

Poliisi tutkii uutta vihjettä vuonna 1999 kadonneesta Raisa Räisäsestä, Aamulehti kertoo.

Räisänen katosi 16. lokakuuta vuonna 1999 Tampereen keskustassa kello 23 aikaan. Aamulehden tietojen mukaan poliisi tutkii nyt uutta vihjettä katoamiseen liittyen.

Tämän vuoden helmikuussa poliisille ilmoittautui todistaja, joka kertoi nähneensä Räisäsen tuntomerkkeihin sopivan naisen Tampereella ravintola Teerenpelissä Räisäsen katoamisiltana.

Silminnäkijän mukaan nainen tanssi kello 22 jälkeen ravintolan alakerrassa. Hänen kanssaan tanssilattialla oli isokokoinen, ainakin 190-senttinen tumma afrikkalaistyyppinen, urheilullinen mies. Miehellä oli kapea nenä, ja hän oli lyhyttukkainen tai kalju.

Tanssin jälkeen nainen palasi pöytäänsä ja alkoi kovaäänisesti moittia kahta romaninaista, joiden hän väitti anastaneen häneltä kännykän tai lompakon. Paikalle tulivat 40–50-vuotias romanimies ja järjestyksenvalvoja, joka alkoi selvitellä asiaa.

Lopuksi nainen oli pudottanut jonkun vaatteensa ravintolan portaisiin ja poistunut vihaisena ravintolasta, Aamulehti kertoo.

Sama todistaja oli myös nähnyt saman naisen kulkemassa kohti Keskustoria kello 23 aikaan vähissä pukeissa ja selvästi horjahdellen.


https://www.iltalehti.fi/tampere/a/200905279662447



Tässä vielä lyhyt maininta Aamulehden vuoden 2017 uutisesta koskien ruusunmyyjän tekemiä havaintoja.

Ruusuja kaupitteleva opiskelija näki kello 23.00–24.00 välisenä aikana Raisan näköisen tytön Hämeenkadulla KappAhlin edessä. Ruusukauppiaan mukaan tyttö keskusteli 2–4 nuoren kanssa. Poliisi ei ole tavoittanut silminnäkijän tarkoittamia nuoria. Ruusunmyyjä näki myöhemmin saman tytön kävelevän Kuninkaankatua pohjoiseen.


Muistelisin, että näistä kahdesta havainnosta, joissa nainen kulkemassa kohti Keskustoria kello 23.00 aikaan vähissä pukeissa ja selvästi horjahdellen olisi ollut myös ruusunmyyjän havainto. Kuitenkin tarkistettuani ja verrattuani näitä havaintoja keskenään, Teerenpelin tapahtumien jälkeen tytön nähnyt todistaja vaikuttaisi eri todistajalta kuin ruusunmyyjä, joka näki aiemmin KappAhlin edessä nuorten kanssa jutelleen tytön kävelevän myöhemmin Kuninkaankatua pohjoiseen.

Kello 23.53 tamperelaispariskunta oli palaamassa ravintola Kaksista kasvoista Kauppakadulta, kun he kiinnittivät huomiota nuoreen naiseen tai tyttöön. Kevyesti pukeutunut tyttö käveli nopein askelin Kuninkaankatua pohjoiseen Kauppakadun ja Hämeenkadun välisellä osuudella.


Tämä löytyi Wikipediasta koskien Teerenpelin tapahtumia Raisan katoamisiltana:

Toukokuussa 2009 poliisi alkoi tutkia uutta vihjettä. Siinä silminnäkijä oli nähnyt tuntomerkkeihin sopivan naisen kello 22 jälkeen Tampereella ravintola Teerenpelissä. Nainen oli tanssinut ravintolan alakerrassa. Tanssilattialla hänen seurassaan oli ollut isokokoinen, pitkä ja tumma afrikkalaistaustainen mies sekä mahdollisesti marokkolainen, lyhyempi noin 170–180 senttiä pitkä mies. Tanssin jälkeen nainen oli palannut pöytäänsä ja alkanut sen jälkeen moittia kahta romaninaista lompakkonsa tai kännykkänsä varastamisesta. Tämän jälkeen paikalle saapui 40–50-vuotias romanimies sekä ravintolan järjestyksenvalvoja, joka selvitteli asiaa. Silminnäkijä havaitsi saman naisen uudestaan kello 23 aikaan ylittämässä Hämeenkatua, josta hän oli jatkanut matkaansa Kauppakatua pitkin kohti Keskustoria. Nainen oli ollut vähissä vaatteissa ja kulkenut horjuen.


Poliisi on ilmeisesti saanut suljettua Teerenpelin tapahtumat pois Raisan katoamistapauksesta. Vuoden 2019 Rikospaikka-ohjelmassa ei myöskään mainita mitään ravintola Teerenpelin tapahtumien yhteydestä Raisan katoamiseen.


Eikö Raisan kaveri ollut vielä Raisan seurassa siihen saakka, kunnes nuoret lähtivät ajelemaan Huittisten seurahuoneelle vähän ennen kello yhtätoista (klo 23.00)?
Köyhän ainoa huvitus on vilkas mielikuvitus
Avatar
Firefox69
Sabrina Duncan
Viestit: 369
Liittynyt: Su Marras 13, 2022 11:16 pm

Re: Raisa Räisäsen tapaus vuodelta 1999, Tampere (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Firefox69 »

Löysin Raisan ykkösketjusta tämän ravintola Teerenpeliä koskevan uutisen sivulta 95.


Poliisi etsii tamperelaisravintolan ovella Raisa Räisäsen katoamisiltana ollutta ovimiestä

Tampereen poliisi etsii nyt miestä, joka toimi portsarina Raisa Räisäsen katoamisiltana ravintola Teerenpelissä. Vuorossa ollut ovimies on joku kolmesta miehestä, joiden nimet ovat nyt poliisin tiedossa.

- Emme vielä päivän aikana tavoittaneet ketään heistä, mutta tutkinta etenee. Toivottavasti he muistavat jotakin, tutkinnanjohtaja Paavo Tuominen kertoi eilen.

Poliisin viime viikolla tavoittaman yllätystodistajan mukaan Räisänen oli ennen katoamistaan ajautunut ravintolassa riitaan kahden romaninaisen kanssa, ja lopulta myös portsari oli mennyt selvittämään tilannetta.

Ennen tiistaita poliisilla ei kuitenkaan ollut tiedossa sen enempää ravintolan portsarin kuin romaninaistenkaan henkilöllisyyksiä, minkä vuoksi heitä ei ole päästy kuulemaan.

Portsarien henkilötiedot poliisille antoi eilen Teerenpelin entinen ravintolapäällikkö Samuli Korhonen, joka oli myös itse töissä kyseisenä lauantaina kymmenen vuotta sitten.

- Meillä oli tuolloin ovella tietyt vakikaverit, joiden nimet ovat tiedossani. Vaikka olin silloin itsekin työvuorossa, en millään voi muistaa kymmenen vuoden takaisia tapahtumia, Korhonen toteaa.

Hän sanoo keskustelleensa tapauksesta myös muutaman vanhan työkaverinsa kanssa, mutta heilläkään ei ole Räisäsestä tai illan kulusta erityisiä muistikuvia.

Poliisi on viime viikosta asti pyytänyt vihjeitä isokokoisesta, tummaihoisesta miehestä, jonka kanssa Räisäsen nähtiin tanssivan ennen poistumistaan ravintolasta. Tähän mennessä tarkistetut vihjeet eivät kuitenkaan ole tuottaneet tulosta.

Katoamishetkellään 16-vuotias Raisa Räisänen hävisi jäljettömiin Tampereella 16. lokakuuta 1999.

Viimeinen varma näköhavainto hänestä on Hämeenkadun ja Kuninkaankadun kulmasta kello 12:n jälkeen yöllä.

Räisäsellä oli tuolloin yllään punainen toppi, lyhyt hame ja korkokengät.
Köyhän ainoa huvitus on vilkas mielikuvitus
Vastaa Viestiin