Nais­pastori ryösti veitsellä uhaten euron 13-vuotiaalta

Tähän osioon onnettomuudet ja muu rikoksiin liittyvä keskustelu.
Omega
Poliisikoira Rex
Viestit: 276
Liittynyt: To Maalis 26, 2009 12:13 pm

Nais­pastori ryösti veitsellä uhaten euron 13-vuotiaalta

Viesti Kirjoittaja Omega »

Nais­pastori menetti pappisviran pysyvästi: oli lyönyt vastaan­tulijaa veitsellä ja ryöstänyt 13-vuotiaan

Pappisviran menettänyt naispastori on syyllistynyt ainakin 26 rikokseen, muun muassa törkeään pahoinpitelyyn. Rikostausta tuli tuomiokapitulin tietoon HS:n selvityksen kautta.

-

Helsingin tuomiokapituli on erottanut 55-vuotiaan naispuolisen pastorin pappisvirasta pysyvästi. Tuomiokapituli teki päätöksen sillä perusteella, että pastori on syyllistynyt useisiin vakaviin rikoksiin.

Tuomiokapitulille asian esitelleen lakimiesasessorin mukaan pastorin vakavat rikokset ”ovat omiaan herättämään kysymyksen siitä, onko hän kykenevä toimimaan pappina kaikissa niissä tilanteissa ja tehtävissä, jotka papille kuuluvat, riippumatta siitä, onko pappi papin virassa vai ei”.

Kurinpitotoimien kohteeksi joutunut pappi ei ollut papin virassa, mutta hänet oli vihitty papiksi vuonna 2002. Pappislupaus papiksi vihkimisen yhteydessä velvoittaa pappia toimimaan elinikäisesti esikuvana seurakunnalle sekä virassa että vapaa-ajalla.

Helsingin tuomiokapituli tuli viime keskiviikkona siihen johtopäätökseen, että naispastori ei voi jatkaa pappisvirassaan. Tuomiokapituli vetosi asiassa kirkkolain viidenteen lukuun, jonka mukaan tuomiokapituli voi määrätä papin menettämään pappisvirkansa, jos pappi ”on tuomittu rikoksesta sellaiseen rangaistukseen, joka osoittaa hänet ilmeisen sopimattomaksi olemaan pappina”.

Tuomiokapitulin päätös tuli voimaan välittömästi.

Pappisviran pysyvä menettäminen rikostuomion takia on äärimmäisen harvinaista. Sen enempää Helsingin ja Espoon tuomiokapituleissa kuin Kirkkohallituksessakaan ei perjantaina osattu kertoa yhdestäkään vastaavasta aiemmasta ratkaisusta.

Rikoksiin syyllistyneen pastorin pappisvihkimys käytännössä mitätöitiin.

Kyseinen tapaus on ollut tuomiokapitulin valmistelussa pitkään.

Pastorin rikostaustat tulivat tuomiokapitulin tietoon Helsingin Sanomien kesällä 2020 julkaiseman selvityksen kautta. HS kertoi tuolloin, että pappien raskaitakin rikoksia on jäänyt käsittelemättä kirkon tuomio­kapituleissa.

Selvityksen mukaan yli 80 prosenttia pappien ja kirkon lehtorien rikoksista ja rikostuomioista oli jäänyt käsittelemättä tuomiokapituleissa, vaikka tekojen pitäisi mennä kirkon kurikoneiston arvioitavaksi.

Helsingin Sanomien selvityksessä tuli esiin kaikkiaan 125 rikosta, joihin evankelis-luterilaisen kirkon papit ja lehtorit olivat syyllistyneet vuonna 2010–2020.

Myös naispastorin lukuisat tuomiot kerrottiin Helsingin Sanomien selvityksessä. Selvityksen mukaan naispastori oli tuomittu pappisvirkansa aikana 26 rikoksesta.

Rikoksista kuusi oli pahoinpitelyjä ja yksi törkeä pahoinpitely. Nainen sai vuoden ja kahden kuukauden ehdottoman vankeusrangaistuksen törkeästä pahoinpitelystä, koska hän oli lyönyt kadulla vastaan tullutta naista fileerausveitsellä poskeen.

Pastori oli myös muun muassa ryöstänyt puukolla uhaten euron 13-vuotiaalta lapselta tämän koulumatkalla.

Helsingin Sanomien selvityksen jälkeen osa tuomiokapituleista alkoi selvittää pappien tuomioita. Ne pyysivät tietoja käräjäoikeuksista ja hovioikeuksista.

Nyt pappisviran menettämiseen johtanut tapaus on ehdottomasti vakavin Helsingin tuomiokapitulin löytämistä tuomioista.

Lain mukaan tuomioistuimen tulisi ilmoittaa papin saamasta syytteestä sille tuomiokapitulille, jonka papista on kyse. Jos pappi tai muu kirkon viranhaltija tuomitaan rangaistukseen, tuomioistuimen on viivytyksettä lähetettävä jäljennös kirkolliselle viranomaiselle.

Käytännössä näin on tapahtunut hyvin harvoin.

Helsingin Sanomien kirjoituksen jälkeen selvisi, ettei tuomioistuimissa aina tiedetty velvollisuudesta ilmoittaa pappien syytteistä ja tuomioista.

”Tuomioistuimille säädetyt ilmoitusvelvollisuudet ovat hajallaan eri laeissa”, sanoo kehitysosaston johtaja Pasi Kumpula tuomioistuinvirastosta.

Pappeihin liittyvää ilmoitusvelvollisuutta koskeva säädös on kirkkolaissa. Kirkkolaki eroaa muista laeista siten, että kirkkolain sisällöstä päättää kirkolliskokous, ei eduskunta. Eduskunta voi ainoastaan hyväksyä tai hylätä lain.

Perustuslain mukaan kirkkolaissa säädetään evankelis-luterilaisen kirkon järjestysmuodosta ja hallinnosta. On kyseenalaista, pitäisikö kirkon edes kyetä antamaan kirkkolaissa tuomioistuimia sitovia määräyksiä.

Eduskunnassa on nyt kesken kirkkolain kokonaisuudistus. Ilmoitusvelvollisuus on lakiesityksessä poistettu kirkkolaista, mutta kokonaan siitä ei haluta luopua. Kirkon pyynnöstä hallitus esittää, että lakiin tuomioistuimen velvollisuudesta ilmoittaa eräistä ratkaisuistaan lisättäisiin nykyisen kirkkolain kirkkolain ilmoitusvelvollisuutta vastaava säännös.

”Vastaava ilmoitusvelvollisuus koskee monia muitakin ryhmiä kuin pappeja, esimerkiksi sotilaita ja terveydenhuollon henkilöstöä, valtion virkamiehiä ja yliopistojen työn­tekijöitä”, Kumpula sanoo.

Helsingin Sanomien selvityksen jälkeen tuomioistuimille annettuja ohjeita ilmoitus­velvollisuudesta päivitettiin.

”Julkisen keskustelun jälkeen täsmennettiin ohjeistusta.”

Keskeisin syy sille, että ilmoituksia jää tekemättä, on se, ettei tuomioistuimella ole tietoa siitä, kuka on pappi.

”Tuomioistuimen pitää tietää, että tuomittu on pappi, jotta ilmoitus edes voitaisiin tehdä.”

Tietoa pappeudesta on vaikea saada, sillä ei ole mitään julkista rekisteriä pappis­vihkimyksistä. Käytännössä tiedon saa kysymällä tuomiokapitulista nimellä, onko henkilö pappi.

Tällaisia kysymyksiä tuomiokapituleihin esittävät viranomaiset muutenkin, etenkin selvitellessään kirkollisia toimituksia, esimerkiksi avioliittoon vihkineen papin oikeutta vihkiä avioliittoon.

Moni pappisvihkimyksen saanut työskentelee aivan toisessa ammatissa. Pappi, jonka Helsingin tuomiokapituli määräsi menettämään pappisvirkansa, ei ole koskaan työskennellyt papin tehtävässä.

”Ei ole mitään takeita siitä, että pappeus nousisi esiin rikostutkinnan alkuvaiheessa, jos ei tutkinnan kohde sitä itse kerro”, Pasi Kumpula sanoo.

Tuomioistuinviraston Kumpula uskoo ilmoitusmenettelyn parantuvan ensi vuonna, kun tuomioistuimissa otetaan käyttöön uusi tietojärjestelmä. Aukotonta järjestelmää ei kuitenkaan ole tulossa.

”Onhan se mahdollista, mutta halutaanko sellaista? Se vaatisi, että on joku rekisteri, jossa on aukottomasti tiedot esimerkiksi kaikista papeista. Poliisilla pitäisi olla yhteys siihen järjestelmään, ja henkilötunnuksella sitten löytyisi yhteydet. Rakentamalla suuri rekistereiden verkosto voitaisiin päästä kaikkien ryhmien kohdalla suurempaan osumistarkkuuteen.”

Tuomioistuinviraston Kumpula sanoo, että pappien rikosten ilmoitusvelvollisuus on historiallinen ja sattumanvarainenkin asia.

“Jos nyt lähdettäisiin alusta, tuskin päädyttäisiin järjestelyyn, jossa tuomioistuinta velvoitetaan tekemään kirkolle ilmoituksia. Tuomioistuimen kannaltahan pappeus asia on aika irrallinen asia. Ei tuomion suhteen ole yleensä mitään merkitystä sillä, onko ihminen pappi vai ei.”

Naispastoria koskeneen päätöksen yhteydessä tuomiokapituli käsitteli myös toisen papin saaman tuomion. Helsingissä pappina työskentelevä 60-vuotias mies oli 18.1.2019 tuomittu Helsingin käräjäoikeudessa 25 päiväsakkoon kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta.

Ajo-oikeudetta ajamisen suhteen tuomiokapituli antoi armon käydä oikeudesta. Näin siitä huolimatta, että sama pappi on tuomittu myös törkeästä kavalluksesta yhden vuoden ehdolliseen vankeuteen.

”Vaikka useampi tuomio sinänsä on omiaan osoittamaan piittaamattomuutta lain säännöksiä kohtaan, on teosta kuitenkin jo kulunut useampi vuosi eikä teko ole liittynyt pappisviran tai papinviran hoitoon eikä myöskään seurakunnan toimintaan”, tuomio­kapitulin päätöksessä sanotaan.

Miehen kavallustuomio oli sen sijaan johtanut kurinpitotoimiin. Helsingin hiippakunnan tuomiokapituli pidätti miehen pappisvirasta kolmen kuukauden ajaksi syksyllä 2019.

Lähde: https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000009273284.html

Joku punavihreä nainen opiskellut papiksi?
Peni
Neuvoja-Jack
Viestit: 571
Liittynyt: La Joulu 17, 2022 2:49 am

Re: Nais­pastori ryösti veitsellä uhaten euron 13-vuotiaalta

Viesti Kirjoittaja Peni »

Voi helvetti sentään papit.Joutuu kadotukseen. Ei ole paljon ajateltu kuoleman jälkeistä elämää.
Somalit on neekereitten mustalaisia.
ManHalen
Poliisikoira Rex
Viestit: 252
Liittynyt: La Huhti 17, 2021 11:19 am

Re: Nais­pastori ryösti veitsellä uhaten euron 13-vuotiaalta

Viesti Kirjoittaja ManHalen »

Papitko kriminaaleja, helppoheikkejä, kusettajia?
Se kenelle tämä tulee yllätyksenä on asunut sitten perunakellarin perukoilla viimeiset 100 vuotta, ämpäri päässään.

Suurin osa USAan tv evankelistoista on huijareita, rahankerääjiä, kaikki ketkä äänekkäämmin vaahtoavat homoista ovat yleensä itse heitä. Suomessa Markku Koivisto Nokia Missionin keulahahmo on parhain esimerkki tästä.
Sitten muutama vuosi oli yksi naispappi kuka keräsi hurjan omaisuuden hyväntekeväisyyden nimissä ja kulutti rahat itse omaan luxus elämäänsä. En muista nimeä nyt mutta oli siirtynyt mainosalalta papiksi, kuinka kätevää.
Mat-Lock
Jack Bauer
Viestit: 910
Liittynyt: La Syys 20, 2008 11:15 am

Re: Nais­pastori ryösti veitsellä uhaten euron 13-vuotiaalta

Viesti Kirjoittaja Mat-Lock »

Peni kirjoitti: La Joulu 17, 2022 3:58 pm Voi helvetti sentään papit.Joutuu kadotukseen. Ei ole paljon ajateltu kuoleman jälkeistä elämää.
Nyt ei uskonnontunnit ole hallussa. :lol: Kristinuskon mukaan taivaaseen pääsyyn riittää
että tunnustaa uskoa. Aivan sama vaikka olisi massamurhaaja.
Peni
Neuvoja-Jack
Viestit: 571
Liittynyt: La Joulu 17, 2022 2:49 am

Re: Nais­pastori ryösti veitsellä uhaten euron 13-vuotiaalta

Viesti Kirjoittaja Peni »

Mat-Lock kirjoitti: La Joulu 17, 2022 5:30 pmNyt ei uskonnontunnit ole hallussa. :lol: Kristinuskon mukaan taivaaseen pääsyyn riittää
Ei varmasti ole eikä tule olemaankaan kun en edes kuulu kirkkoon.

Papitkin voi toimia vastoin lakia,kyllä Jumala siunaa heitä koska he tekee paljon hyvääkin. Eikö ne katoliset papit nai kaikkia pikkupoikia jeesuksen nimissä. Samalla kun islamin uskoiset vuodattaa verta oman herran nimissä.
Pikkupoikien paneminenki katolisesssa kirkossa on täysin tekniikkalaji,jos ei meinaa ottaa eteen,on syytä hankkia pillerit että ottaa eteen kun tilanne menee päälle ja 7 vuotias poika vikittelee sänkyyn.

Mielisairaita kaikki,elävät jossaki mielikuvitusmaailmassa ja uskovat tarinoihin.
Somalit on neekereitten mustalaisia.
Ei mitään hajua
Martin Beck
Viestit: 835
Liittynyt: Ma Marras 21, 2022 12:01 am

Re: Nais­pastori ryösti veitsellä uhaten euron 13-vuotiaalta

Viesti Kirjoittaja Ei mitään hajua »

Onko kenelläkään tiedossa tämän pappisnaisen nimeä?
Knobster
Theo Kojak
Viestit: 1188
Liittynyt: To Loka 08, 2020 10:19 pm

Re: Nais­pastori ryösti veitsellä uhaten euron 13-vuotiaalta

Viesti Kirjoittaja Knobster »

"Pastori oli myös muun muassa ryöstänyt puukolla uhaten euron 13-vuotiaalta lapselta tämän koulumatkalla."

Helvetti että naurattaa.... ei pitäisi mutta minkäs teet. Pitääkö tässä alkaa pelkäämään ns. roadman-papittaria.
Avatar
ruusumaa
Alibin Kestotilaaja
Viestit: 5341
Liittynyt: Ma Elo 31, 2020 5:47 pm

Re: Nais­pastori ryösti veitsellä uhaten euron 13-vuotiaalta

Viesti Kirjoittaja ruusumaa »

Papeista sais olla samanlainen ammattioikeuksien listaus, kuin terveydenhuoltohenkilöstöstä.
Suoraan sanottuna, suurin piirtein, sellaista elämä on.
Avatar
meitzi
Alibin Kestotilaaja
Viestit: 5295
Liittynyt: La Loka 18, 2008 8:17 am

Re: Nais­pastori ryösti veitsellä uhaten euron 13-vuotiaalta

Viesti Kirjoittaja meitzi »

ruusumaa kirjoitti: La Joulu 17, 2022 8:47 pm Papeista sais olla samanlainen ammattioikeuksien listaus, kuin terveydenhuoltohenkilöstöstä.
Melko erilaiset ongelmat. Terveydenhuollon ammattilaisilla ei oleteta olevan uskonnollista vakaumusta.
Työtön hullu ja eläkeläinen - Takkunatsi
Matti Ja Maija
Andy Sipowich NYPD
Viestit: 1336
Liittynyt: Pe Helmi 25, 2022 11:32 am

Re: Nais­pastori ryösti veitsellä uhaten euron 13-vuotiaalta

Viesti Kirjoittaja Matti Ja Maija »

Ajatelkaas jos olisi ollut mies ja imaami, niin lehdessä olisi lukenut vai että henkilöoletettu keikkasi lapsen.

Poliisi ei voi kommentoida yksittäistapausta.
Slava Ukraini! <3
Rousku
Theo Kojak
Viestit: 1135
Liittynyt: Pe Elo 24, 2007 11:29 pm

Re: Nais­pastori ryösti veitsellä uhaten euron 13-vuotiaalta

Viesti Kirjoittaja Rousku »

ManHalen kirjoitti: La Joulu 17, 2022 5:02 pm Sitten muutama vuosi oli yksi naispappi kuka keräsi hurjan omaisuuden hyväntekeväisyyden nimissä ja kulutti rahat itse omaan luxus elämäänsä. En muista nimeä nyt mutta oli siirtynyt mainosalalta papiksi, kuinka kätevää.
Ettet kuitenkin Pirkko Jalovaaraa muistele? Vaikka se toisenlainen tapaus olikin: https://fi.wikipedia.org/wiki/Maria_Jalovaara

Ja täällä: https://www.murha.info/rikosfoorumi/vie ... hp?t=22889
-NILS-


Mieleeni ei tule Suomesta tuollaista papin tekemänä. Kiinnostaisi tietää lisää, jos ei siis kuitenkaan ollut tuo Jalovaaran tapaus.
ManHalen
Poliisikoira Rex
Viestit: 252
Liittynyt: La Huhti 17, 2021 11:19 am

Re: Nais­pastori ryösti veitsellä uhaten euron 13-vuotiaalta

Viesti Kirjoittaja ManHalen »

Rousku kirjoitti: Su Joulu 18, 2022 11:37 am
ManHalen kirjoitti: La Joulu 17, 2022 5:02 pm Sitten muutama vuosi oli yksi naispappi kuka keräsi hurjan omaisuuden hyväntekeväisyyden nimissä ja kulutti rahat itse omaan luxus elämäänsä. En muista nimeä nyt mutta oli siirtynyt mainosalalta papiksi, kuinka kätevää.
Ettet kuitenkin Pirkko Jalovaaraa muistele? Vaikka se toisenlainen tapaus olikin: https://fi.wikipedia.org/wiki/Maria_Jalovaara

Mieleeni ei tule Suomesta tuollaista papin tekemänä. Kiinnostaisi tietää lisää, jos ei siis kuitenkaan ollut tuo Jalovaaran tapaus.
Juuri häntä tarkoitin, keräsi rahaa omiin tarkoituksiinsa ja kusetti muita.
JanitaSlim
Jessica Fletcher
Viestit: 3296
Liittynyt: Pe Syys 18, 2020 5:51 pm

Re: Nais­pastori ryösti veitsellä uhaten euron 13-vuotiaalta

Viesti Kirjoittaja JanitaSlim »

Knobster kirjoitti: La Joulu 17, 2022 8:25 pm "Pastori oli myös muun muassa ryöstänyt puukolla uhaten euron 13-vuotiaalta lapselta tämän koulumatkalla."

Helvetti että naurattaa.... ei pitäisi mutta minkäs teet. Pitääkö tässä alkaa pelkäämään ns. roadman-papittaria.
Parempi kysymys on, että miksi 13-vuotiaalla on rahaa mukanaan koulumatkalla? Nämä ryöstöthän tulevat yleistymään, jos lapset kanniskelevat suuria määriä rahaa mukanaan :shock:
Heinz
Scooby-Doo
Viestit: 24
Liittynyt: Ke Maalis 30, 2022 6:13 pm

Re: Nais­pastori ryösti veitsellä uhaten euron 13-vuotiaalta

Viesti Kirjoittaja Heinz »

JanitaSlim kirjoitti: Su Joulu 18, 2022 3:23 pm
Knobster kirjoitti: La Joulu 17, 2022 8:25 pm "Pastori oli myös muun muassa ryöstänyt puukolla uhaten euron 13-vuotiaalta lapselta tämän koulumatkalla."

Helvetti että naurattaa.... ei pitäisi mutta minkäs teet. Pitääkö tässä alkaa pelkäämään ns. roadman-papittaria.
Parempi kysymys on, että miksi 13-vuotiaalla on rahaa mukanaan koulumatkalla? Nämä ryöstöthän tulevat yleistymään, jos lapset kanniskelevat suuria määriä rahaa mukanaan :shock:
Janita Slim, kai tää sun heitto on vitsi.

Poistettu ltmtxt
-NILS-
VastarannanKiiski
Axel Foley
Viestit: 2443
Liittynyt: La Helmi 08, 2020 6:24 pm

Re: Nais­pastori ryösti veitsellä uhaten euron 13-vuotiaalta

Viesti Kirjoittaja VastarannanKiiski »

Sekopäisistä papeista tulee mieleen ainakin nimi Marjaana Toiviainen. Tämä taitaa kuitenkin olla joku muu?

Herätysliikkeiden paineilla ja saarnamiehillä/naisilla hulluus taitaa olla enemmän sääntö kuin poikkeus, mutta kyllä heitä virallisen muissakin seurakunnissa on.
Vastaa Viestiin