Helsinki Ullanlinna - psykiatri syytteessä vaimonsa murhasta 12/2022

Otsikon mukaisesti. Myös onnettomuudet pienistä suuriin. Pohjustamattomat keskustelunavaukset.
Avatar
Skloddi
David Starsky
Viestit: 4561
Liittynyt: Ma Elo 26, 2019 12:20 pm

Re: Henkirikos Helsingin Ullanlinnassa - Lääkäri epäiltynä

Viesti Kirjoittaja Skloddi »

Utelo kirjoitti: Ti Joulu 20, 2022 6:02 pm Kuvitteleeko jengi tosissaan, että Tikkasen mahdolliseen mielentilatutkimukseen osallistuvat psykiatrit, psykologit ja hoitajat eivät ottaisi huomioon sitä, että mies on itse tehnyt 13 vuotta sitten mielentilatutkimuksia? 🤦🏼‍♀️

Varsinkin hoitajissa voi vielä olla henkilöitä, jotka ovat joko työskennelleet Tikkasen kanssa joko Hesperian osastolla 10 tai 7 (jossa oli ymmärtääkseni lääkärinä kympin lopettamisen jälkeen) tai jotka ainakin tuntevat hoitajia jotka ovat työskennelleet tyypin kanssa. Tämä helpottanee feikkaamisen tunnistamista.

Toisaalta voi kysyä, miksi ihmiset olettavat, että Tikkanen on ollut syyntakeinen teon aikana. Eli onko käynyt mielessä, ettei hänen tarvitse edes feikata mitään, jos/kun on pihalla kuin lumiukko?

Tikkasen ammatillinen elämä – joka on ollut hänelle tärkeä, on nyt lopullisesti ohi. Aina löytyy naisia joista tappajan ja perspaatit ovat kiehtovia, mutta kyllä hänet tästä eteenpäin tunnetaan siitä, että vei kahdelta nuorelta ihmiseltä äidin. Aivan varmasti tämä tempaus vaikuttaa myös suhteeseen omiin lapsiin, varsinkin jos prosessin aikana käy ilmi, että lapsille traumaattinen kokemus mereen ajamisesta olikin tahallinen.

Taloudellinen tulevaisuus on myös tuhottu, koska tästä eteenpäin tulotaso tippuu dramaattisesti, juristit maksavat maltaita ja voi joutua maksamaan korvauksia exän lapsille.

En sääli Tikkasta vaan pointtaan, ettei tarvitse pelätä että hän pääsisi jotenkin kuin koira veräjästä. Käytännössä hänen elämänsä on nyt ohi (niin kuin sietääkin olla).
Viekö esimerkiksi syyntakeettomana tehty tappo lääkäriltä luvat pysyvästi, vai voidaanko ne palauttaa, jos joskus katsotaan toipuneeksi? Entä syyntakeisena tehty tappo, kun rangaistus on kärsitty, niin onko luvat mahdollista saada takaisin?

Omiin lapsiin suhde varmasti muuttui tai jopa tuhoutui, sitä voi pitää aika varmana, mutta tuskin hänellä taloudellisestikaan ongelmia ihan hetkeen tulee. Yrityksen tilillä oli +200 000 euroa, ja mitä lie muuta omaisuutta sen lisäksi. Sen voi sijoittaa vankilassa olon ajaksi vaikkapa vuokra-asuntoihin tai rahastoihin, kyllä se ihan mukavasti korkoa varmasti kasvaa, ja odottaa haltijansa vapautumista. Korvaukset omaisille eivät varmaankaan nouse kuin korkeintaan joihinkin kymmeniin tuhansiin, paljon jää vielä sijoiteltavaa.

Jos tuomitaan taposta, ensikertalaisena selviää varmaankin noin neljän vuoden istumisella maksimissaan. Jos syyntakeettomana passitetaan hoitoon, voi selvitä lyhyemmälläkin ajalla.

Valitettavan vähällä tämä näin ainakin teoriassa arvioiden ihmishengen riistosta selviää.
skoone
Ainesta Watsoniksi
Viestit: 4648
Liittynyt: Su Huhti 01, 2007 9:59 pm

Re: Henkirikos Helsingin Ullanlinnassa - Lääkäri epäiltynä

Viesti Kirjoittaja skoone »

Skloddi kirjoitti: Ti Joulu 20, 2022 5:41 pm
skoone kirjoitti: Ti Joulu 20, 2022 5:36 pm
Skloddi kirjoitti: Ti Joulu 20, 2022 3:05 pm ...


Voi saada kieltämättä, mutta uskoisin, että kyseessä on joko toimittajan väärinymmärrys tai poliiisin epäselvästi esittämä asia. On todella kuumottava ajatus jos näin on ollut, ja uhrin muitakin läheisiä on ollut asunnossa perjantaina mahdollisesti pidemmänkin aikaa tekijän kanssa, kun siellä jossain on ollut jemmattuna myös vaimon ruumis. Kellari- tai vinttikomeroon ruumista ei varmaankaan ole välissä piilotettu, sillä sen verran hankalaksi tuo siirtely tekijälle lauantaiaamunakin osoittautui.
Mutta,jos asia olikin niin, että uhri oli ollut esim torstaina pikkujouluissa tai risteilyllä tai yöpynyt "jonkun" luona eikä "jaksanut" / voinut mennä töihin. Jonkun tiedon mukaan tyttärensä oli yrittänyt tavoittaa äitiään ja ei onnistunut siitä ja uhrin exä teki katoamisilmoituksen. Ja epäilty oli hermona kun vaimo ei ole kotona ja juhlatkin pitäs järjestää. Niinpä hän peruu juhlat ja osallistuu etsintään. Ja perjantai-iltana kun poliisit käy katsomassa paikan päällä, uhri ei ole vieläkään tullut kotiin. Hän tulee vasta yöllä ja epäilty on raivona ja ...
Mitä olen tätä itsekin aiemmin spekuloinut, niin olen joka kerta maininnut myös tuon vaihtoehdon, että uhri onkin tullut kotiin vasta lauantain vastaisena yönä ja homma on eskaloitunut tapoksi. Poliisi tuntuu sittemmin kuitenkin olevan vakuuttunut, että surma olisi tapahtunut jo to-pe yönä.

Mistä tuo tieto, että tytär olisi yrittänyt äitiään tavoittaa? Ensimmäistä kertaa törmään tähän väitteeseen.
Olen lukenut tuon tiedon jostain lehtiartikkelista tai sitten täältä. En muista tarkkaan, mutta oli aika alussa tätä ketjua tai ekoissa lehtiuutisissa.
Muista lähdekritiikki!
ArpinLusene
Alokas
Viestit: 5
Liittynyt: Ma Maalis 18, 2013 3:31 pm

Re: Henkirikos Helsingin Ullanlinnassa - Lääkäri epäiltynä

Viesti Kirjoittaja ArpinLusene »

ArpinLusene kirjoitti: Ti Joulu 20, 2022 5:54 pm
Skloddi kirjoitti: Ti Joulu 20, 2022 5:33 pm
fiftynine kirjoitti: Ti Joulu 20, 2022 5:18 pm Helsingin käräjäoikeus jätti 16. elokuuta 2011 tuomitsematta Ior Bockin surmanneen intialaismiehen, koska hän oli tapon tehdessään syyntakeeton....
Eikö tämä Ior Bockin tappanut ollut hänen intiasta roudaamansa kielitaidoton "avustaja", joka oli täysin aivopesty ja alisteisessa asemassa pössyteltyään ja juotuaan spermaa Bockin palvelijana kuukausia vai oliko jopa vuosia, ja sitten lopulta harhat ottivat vallan ja tappoi isäntänsä? Näin ainakin muistelen, että asia aikanaan kuvattiin, joskaan ei välttämättä lehtien sivuilla.
ArpinLusene kirjoitti: Ti Joulu 20, 2022 5:16 pm
Tämä "kummelimainen sähläys" ruumiin hävityksessä voi helposti olla täysin tahallista ja jopa todennäköistä. Tyyppi on mielestäni selvästi halunnut jäädä kiinni ja järkeillyt että se on paras vaihtoehto selvitä mahdollisimman vähällä.
Eikö hän silloin olisi "vahingossa" paljastanut ruumiin kauppareissulla kahdesti kohtaamalleen naapurille eikä jättänyt hommaa sen varaan, että ihan toinen naapuri ehkä hälyttää poliisit havaittuaan ikkunasta, että jotain hämärää tapahtuu, kuten tässä lopulta tapahtui?

Ja mitä noihin spekulaatioihin tulee, että tohtori olisi ollut psykoosissa tappoa tehdessään ja ruumista hävittäessään, niin eikö psykoosit yleensä ota sillai voimakkaammin ihmisen valtaansa, että paljastuisivat kyllä eivätkä keskustelisi rauhallisina mm. naapurin kanssa siivoushommista tai peruisi tuttavien kanssa sovittuja joulujuhlia ns. järjestelmällisesti?
Tätä "vahingossa" möläyttämistä minäki mietin, mutta jos naapuri olisi samoissa hommissa ja sanoisi "vaimon aattelin lumpsauttaa siitä samalta laiturilta mereen, mihin viime vuonna ajoin Volvonki" tms, niin ehkä sitä ei ottaisi ihan tosissaan? Hulluus harvemmin kuitenki tarkoittaa sitä, että ne ois idiootteja.
Toisaalta voi myös ajatella, jos ihan tosissaan olisi tahallaan halunnut jäädä kiinni, miksi vaivautua käärimään ruumista mihinkään mattoon tai säkkiin edes? Asia ei varmasti oo ihan niin yksinkertainen, epäilykset heräisi jo ehkä liikaa viranomaisillaki tuollaisessa tapauksessa.
rumilus
Martin Riggs
Viestit: 615
Liittynyt: Ti Helmi 17, 2015 9:22 am

Re: Henkirikos Helsingin Ullanlinnassa - Lääkäri epäiltynä

Viesti Kirjoittaja rumilus »

Skloddi kirjoitti: Ti Joulu 20, 2022 6:11 pm Korvaukset omaisille eivät varmaankaan nouse kuin korkeintaan joihinkin kymmeniin tuhansiin
Minkä ikäiset olivat uhrin lapset ja mitä tämä arviolta tienasi työelämässä? Kärsimyskorvaukset ovat tässä maassa yleensä vähäisiä, mutta ansionmenetyksistä voi jotain kyllä kertyäkin.
rumilus
Martin Riggs
Viestit: 615
Liittynyt: Ti Helmi 17, 2015 9:22 am

Re: Henkirikos Helsingin Ullanlinnassa - Lääkäri epäiltynä

Viesti Kirjoittaja rumilus »

Kaipa se täällä jo jossakin kohtaa ketjua oli, mutta rikosnimike tässä vaiheessa tutkintaa "tappo"
Helsingin käräjäoikeus vangitsi Roope Bob Tikkasen epäiltynä vaimonsa surmaamisesta. Oikeus vangitsi miehen taposta todennäköisin syin epäiltynä.

Pakkokeinoistunto pidettiin Auroran sairaalassa, jossa sijaitsee Oikeuspsykiatrian poliklinikka. Aiemmin poliisi on kertonut, ettei epäiltyä ole voitu kuulustella. Tämä viittaa yleensä terveydellisiin syihin.
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/f634 ... 1fe57f4990
JanitaSlim
Jessica Fletcher
Viestit: 3296
Liittynyt: Pe Syys 18, 2020 5:51 pm

Re: Henkirikos Helsingin Ullanlinnassa - Lääkäri epäiltynä

Viesti Kirjoittaja JanitaSlim »

ArpinLusene kirjoitti: Ti Joulu 20, 2022 6:20 pm Toisaalta voi myös ajatella, jos ihan tosissaan olisi tahallaan halunnut jäädä kiinni, miksi vaivautua käärimään ruumista mihinkään mattoon tai säkkiin edes? Asia ei varmasti oo ihan niin yksinkertainen, epäilykset heräisi jo ehkä liikaa viranomaisillaki tuollaisessa tapauksessa.
Toisaalta voidaan myös miettiä meraan ajamista Volvolla, että oliko kyseessä oikeasti vahinko? Onko tämä muuten älykäs ja huippumenestynyt mies sitten käytännön asioissa vähän avuton kuten esim. autolla ajaminen, tavaroiden lastaus / kantaminen, siivoaminen, ruuanlaitto jne..

Monet älykkäät ja menestyvät ihmiset ovat älykkäitä melko kapealla osaamisalueella ja voivat vastapainoisesti sitten olla huonoja, tai erittäin huonoja muilla osaamisalueilla.

Se, ettei saa edes pulkan avulla nostettua ruumista ajoneuvonsa ruumaan kertoo jotenkin kyvyttömyydestä toimia normaalien arkisten asioiden parissa.
SuomenColumbo
Neuvoja-Jack
Viestit: 567
Liittynyt: Pe Elo 19, 2011 1:04 pm

Re: Henkirikos Helsingin Ullanlinnassa - psykiatri vangittiin epäiltynä vaimonsa taposta

Viesti Kirjoittaja SuomenColumbo »

Kuva

Mitähän aineita se oli ennen sitä surmaa vetänyt ?

On toi kyllä jo itsestään aika kornia, että psykiatrisen sairaanhoidon lääkäri joutuu itse nyt pöpilään sisään. Mahtaa varmaan karma ja oma lääke maistua melkoisen pahalle tuossa asemassa.

Sillä noi valtion rahoitteiset huumeluolat on pahimmillaan yksiä helvetin esikartanoita.
Mikisu
Martin Riggs
Viestit: 644
Liittynyt: Ti Syys 24, 2013 9:24 pm

Re: Henkirikos Helsingin Ullanlinnassa - psykiatri vangittiin epäiltynä vaimonsa taposta

Viesti Kirjoittaja Mikisu »

Onneksi psykiatrin pää ei hajonnut silloin, kun hän sai lapset silloisen puolisonsa kanssa. Isäksi tuleminen ja vauva-arki voi olla henkisesti erittäin kuormittavaa. Jos olisi kilahtanut silloin, uhreja olisi voinut tulla kerralla enemmän.

Uskon psykoosiin ennemmin kuin psykopaattisuuteen. Sitä osoittaa tekijän läheinen suhde siskoonsakin, jonka luona tekijä on uuden rouvansa kanssa käynyt ilmeisesti useinkin. Kukapa tuntisi toisen paremmin kuin kaksossisar. Jos tekijä olisi psykopaatti, sisko olisi ajat sitten katkaissut välit. Ehkä sisko oli kutsuttu myös lauantaiksi suunniteltuihin pikkujouluihin. Yhteydenpidon tiiviys voi johtua siitäkin, että tekijän mielenterveysongelmat olivat tiedossa, ja häntä haluttiin tukea.

Se, mikä tekijän psykologiassa minua ihmetyttää on, että hän on itse halunnut erota kumppanistaan, lastensa äidistä. Tikkanen ei vaikuta varsinaiselta alfalta, jolla olisi jo uusi katsottuna ja odottamassa, vaan pikemminkin ressukalta, joka jäisi epätoivoisesti roikkumaan naisessa, jos tämä haluaisi erota. Juuri sellaiselta mieheltä, joka kuvittelee tunteiden olevan molemminpuolisia, koska itse tuntee voimakkaasti, ja on varsinainen riesa naisille.

Ex-vaimo ei lausunnossaan iltaskeidalle maininnut Tikkasen olleen mitenkään hankala kumppani, ainoastaan että eroproseduurissa alkoi häntä diagnostisoimaan ja heittäytyi hankalaksi. Se lienee tavallista eroprosessissa.
Mörökolli
Alokas
Viestit: 1
Liittynyt: To Huhti 28, 2022 8:06 pm

Re: Henkirikos Helsingin Ullanlinnassa - psykiatri vangittiin epäiltynä vaimonsa taposta

Viesti Kirjoittaja Mörökolli »

Justiinsa kirjoitti: Ti Joulu 20, 2022 4:39 pm Oikeuslaitoshan on hyvä jos se ei tuomitse ilman näyttöä.
Periaatteessa olen kanssasi samaa mieltä, mutta pelkästään se ettei muista tapahtumasta mitään ei voi olla peruste vapaalle päästämisestä. Tässäkin tapauksessa aika selkeä näyttö epäillyn suuntaan oli.

Noh, se siitä tapauksesta tässä ketjussa.
Vastaajan väite siitä, ettei hän muista mitään, ei tietenkään sellaisenaan ole mikään peruste syytteen hylkäämiselle (syytteen hylkäämisestä varmaan on kyse eikä tutkintavankeudesta vapaaksi päästämisestä).

Tällainen muistamattomuuteen vetoaminen on hyvin tavanomaista henkirikoksissa.

Lainausta korjattu
-NILS-
Kummisetä
Jessica Fletcher
Viestit: 3278
Liittynyt: Ma Joulu 16, 2019 4:52 pm

Re: Henkirikos Helsingin Ullanlinnassa - psykiatri vangittiin epäiltynä vaimonsa taposta

Viesti Kirjoittaja Kummisetä »

Eiköhän tämä virkaheitto psykiatri pääse itse Niuvanniemeen hieman pidemmäksi aikaa ja saa valkoisen takin sijaan paidan jossa hieman totuttua pidemmät hihat..
Knobster:
Äläs nyt sössötä. Tässäkihän äiti on kai siis näitä seonneita "persuuntuneeita" hörhöpuolueissa pyöriviä kristallihippejä. Ja tämä ilmiöhän on Persujen siittämää sekasikiötä. En tosin tiedä paljonko tämä vaikutti itse kuolemaan.
Rousku
Theo Kojak
Viestit: 1135
Liittynyt: Pe Elo 24, 2007 11:29 pm

Re: Henkirikos Helsingin Ullanlinnassa - psykiatri vangittiin epäiltynä vaimonsa taposta

Viesti Kirjoittaja Rousku »

Jarmomurha kirjoitti: Ti Joulu 20, 2022 1:17 am Ja itseäni kiehtoo kovasti epäillyn persoonallisuus.
Lehtijuttujen perusteella kaveri on hanakasti osallistunut kaikkeen mahdolliseen, miss pääsee esille, tai voittamaan
On urheilukisoja ja useita juttuja, joissa hän soittaa tai laulaa. Onpa jopa tunkenut itsensä Lucia-kulkueeseen.
Tämän lisäksi houstannut jonkin radio-ohjelman siskonsa kanssa ja myöhemmin työntänyt itsensä televisioonkin.

Kummasti halunnut skidistä saakka olla esillä.
Minäminämimä-tyyppi??
Jätetty ensin vaille ihan vain syliaikaa, sittemmin tarjottu harrastamiseen ja koulunkäyntiin kaikki mahdollinen tuki ja kehuttu ja oltu vilpittömän iloisia onnistumisista -> ihminen, joka tuntee kelpaavansa vain menestyessään tekemisissään, mutta ei itsenään?

Ehkä tulee vaikutelma myös huithapelista, joka on kyllä lahjakas, mutta ei oikein osaa päättää, mihin keskittyisi. Nopeasti vaihtelevat mielialat, "taiteilijapersoona". Lopputuloksena arvostettu ammatti ja ihan mukavat tienestit, mutta loppujen lopuksi aika tavis elämä verrattuna siihen, mikä nuorena oli toiveissa. Masennus, että tätäkö se olikin, kymmenen minsan vastaanotoilla määrätään nappeja. Keski-ikäisen pettymystä siihen, miten elämä meni. Olisiko ollut parempi keskittyä tutkijanuraan, vaikka se olisi ollut viheliäistä sinnittelyä apurahojen varassa? Tai yrittää laulajaksi, niin olisi ehkä mainetta tullut niinkin? (Aivoissa rassaa kun seinänaapurina kaikkien tuntema kapellimestari, johon verrattuna itse on täysi nobody.)

Perhe tuo monelle elämän täyttymyksen, mutta omien täyttymättömien toiveiden lääkkeeksi se ei riitä. Ensimmäinen avioliitto mennyt pilalle. Nykyinen rouva voi tuttaviensa ja työkaveriensa silmissä olla mukana, iloinen ja auttavainen, mutta onko voinut olla myös kulissin ylläpitäjä, jolle on tärkeää asua Ullanlinnassa ja postata kivaa somesisältöä? Mies, joka on sekä (yhteiskuntamme kriteerien mukaan) menestyjä että sopivasti boheemi, on istunut kuvioon kuin nenä päähän, mutta on nyt plösähtänyt saikulla murjottajaksi. Lauantaiksi on luvattu järkätä ne pirskeet isolle kaveripiirille, miehellähän onkin nyt saikultaan sopivasti aikaa siivota ja käväistä hakemassa sitä ja tätä ruokaa ja tuota juomaa... "siis et sä voi vaan eristäytyä, masentuneelle tekee hyvää tavata muitakin"...

Ja sitten pinna katkeaa. Kaikki on samantekevää, duuni on sitä samaa paskaa, lapsetkin menetetty eksälle, ei jaksa, ihan sama. Ei jaksa niitä kekkereitä. Ihan sama miten käy. Muijaan, joka kannustaa suoriutumaan näiden bileiden järjestelyistä ja sitten vielä seurustelusta siellä, kiteytyy kaikki se, mikä on saanut elämän menemään pieleen.

Kiinni jääminen on helpotus. Jo "siivoillessa" voi tervehtiä naapuria iloisesti, sillä nyt on saatu ainakin aikaan jokin muutos jo. Vaikkei ole vielä ihan selvää, mihin se johtaa.

Tuossa siis kuvitelmaa, miltä on voinut tekijästä tuntua, ja se tietysti vahvasti omien kokemusteni virittämäää.

Sen Valkoinen raivo -dokumentin päähenkilön ei tarvitse olla tämä Roope. Tunne on yleisempi ja sitä on muillakin kuin "Laurilla". Sitä enemmän kiinnostaisikin nähdä ketjun alkupuolella mainittu vuonna 2004 kai esitetty dokumentti lahjakkaasta nuoresta, joka pohti uravaihtoehtojaan, ja jonka päähenkilö tämä Roope saattoikin olla.
Joosua
Jessica Fletcher
Viestit: 3045
Liittynyt: Pe Helmi 15, 2019 11:35 pm

Re: Henkirikos Helsingin Ullanlinnassa - psykiatri vangittiin epäiltynä vaimonsa taposta

Viesti Kirjoittaja Joosua »

JasseHames kirjoitti: Ti Joulu 20, 2022 4:33 pm
ajanpatina kirjoitti: Ti Joulu 20, 2022 3:53 pm
Saaris kirjoitti: Ti Joulu 20, 2022 3:44 pm Kun auto syöksyi mereen kertoi että filmi katkesi, niin siis varmaan nytkin. Ja samalla tavalla tulee esittämään järkyttynyttä.
Suomessa tällaiset filmaamiset menee hyvin lävitse. Onhan psykiatri alansa huippuosaaja ja Suomen ´oikeuslaitos´ lakeineen yhtä järjen ja moraalin vastainen. Pankaas kattoen, vaikka tää psykiatri pitää nyt teatteriaan Auroran sairaalan pöpilässä, niin se tuomitaan syyntakeettomana pakkohoitoon ja vuoden parin päästä se on vapaana ja ottaa Terveystalolla, nimensä vaihtaneena, psykiatrian potilaita vastaan. :shock:
Ei muuten mene helposti läpi. Tässä epäillään henkilöön kohdistunutta vakavaa rikosta ja mitä todennäköisimmin tehdään mielentilatutkimus, joka kestää monta kuukautta ja jossa on erittäin vaikea huijata. Olisi todella hienoa, jos kaikki ymmärtäisivät, että mielentilatutkimuksessa on kyse täysin eri asiasta kuin esimerkiksi 30 sekuntia kestävässä testaa oletko psykopaatti -kyselytestissä https://www.is.fi/terveys/art-2000009111585.html (Fiksut psykopaatit tajuavat kyllä, mihin kysymyksiin kannattaa vastata tietyllä tavalla, jotta psykopaattipisteet minimoituvat.)

Tuskin kyseinen oikeuspsykiatriasta asiantuntemusta omaava epäilty itsekään tietää tarkalleen, mitä mielentilatutkimus kaikkinensa sisältää, mutta vaikka olisi kuullut joltain potilaaltaan tarkemman kuvauksen, niin hän ei voi tietää, mitä osioita painotetaan arvioinnissa (tämän vuoksi mielentilatutkimus kestää niin mielettömän pitkään). Oikeastaan epäilen itse vahvasti, ettei mielentilatutkimuksessa tehtyjä havaintoja arvioida välttämättä kaikilta osin ollenkaan kaavamaisesti.

Rangaistusten pituuksista voidaan sitten olla eri mieltä, mutta jos tässä jätetään tuomitsematta, koska tekijä todetaan täysin syyntakeettomaksi, niin seurauksena on määräämätön aika pakkohoitoa. Tämä pakkohoitojakso voi pahimmassa/parhaimmassa tapauksessa kestää loppuelämän.
Olisi tietenkin hienoa jos kaikki, tai edes pääosa lääketieteellisistä diagnooseista olisi tarkkoja ja oikeita. Mutta koska paljon yksinkertaisemmissakin tutkimuksissa kämmätään yllättävän paljon, on ainakin minun vaikeaa uskoa että mielentilatutkimus olisi jotenkin kaikkivoipa. Ja kun tiedetään että kaikessa minkä ihminen on tehnyt, on mahdollista huijata, manipuloida, vetää välistä tai jotenkin kusettaa niin minusta ei oikein voi ajatella että mielentilatutkimus olisi joku täydellinen menetelmä.
Joosua
Jessica Fletcher
Viestit: 3045
Liittynyt: Pe Helmi 15, 2019 11:35 pm

Re: Henkirikos Helsingin Ullanlinnassa - psykiatri vangittiin epäiltynä vaimonsa taposta

Viesti Kirjoittaja Joosua »

JasseHames kirjoitti: Ti Joulu 20, 2022 4:33 pm
ajanpatina kirjoitti: Ti Joulu 20, 2022 3:53 pm
Saaris kirjoitti: Ti Joulu 20, 2022 3:44 pm Kun auto syöksyi mereen kertoi että filmi katkesi, niin siis varmaan nytkin. Ja samalla tavalla tulee esittämään järkyttynyttä.
Suomessa tällaiset filmaamiset menee hyvin lävitse. Onhan psykiatri alansa huippuosaaja ja Suomen ´oikeuslaitos´ lakeineen yhtä järjen ja moraalin vastainen. Pankaas kattoen, vaikka tää psykiatri pitää nyt teatteriaan Auroran sairaalan pöpilässä, niin se tuomitaan syyntakeettomana pakkohoitoon ja vuoden parin päästä se on vapaana ja ottaa Terveystalolla, nimensä vaihtaneena, psykiatrian potilaita vastaan. :shock:
Ei muuten mene helposti läpi. Tässä epäillään henkilöön kohdistunutta vakavaa rikosta ja mitä todennäköisimmin tehdään mielentilatutkimus, joka kestää monta kuukautta ja jossa on erittäin vaikea huijata. Olisi todella hienoa, jos kaikki ymmärtäisivät, että mielentilatutkimuksessa on kyse täysin eri asiasta kuin esimerkiksi 30 sekuntia kestävässä testaa oletko psykopaatti -kyselytestissä https://www.is.fi/terveys/art-2000009111585.html (Fiksut psykopaatit tajuavat kyllä, mihin kysymyksiin kannattaa vastata tietyllä tavalla, jotta psykopaattipisteet minimoituvat.)

Tuskin kyseinen oikeuspsykiatriasta asiantuntemusta omaava epäilty itsekään tietää tarkalleen, mitä mielentilatutkimus kaikkinensa sisältää, mutta vaikka olisi kuullut joltain potilaaltaan tarkemman kuvauksen, niin hän ei voi tietää, mitä osioita painotetaan arvioinnissa (tämän vuoksi mielentilatutkimus kestää niin mielettömän pitkään). Oikeastaan epäilen itse vahvasti, ettei mielentilatutkimuksessa tehtyjä havaintoja arvioida välttämättä kaikilta osin ollenkaan kaavamaisesti.

Rangaistusten pituuksista voidaan sitten olla eri mieltä, mutta jos tässä jätetään tuomitsematta, koska tekijä todetaan täysin syyntakeettomaksi, niin seurauksena on määräämätön aika pakkohoitoa. Tämä pakkohoitojakso voi pahimmassa/parhaimmassa tapauksessa kestää loppuelämän.
Olisi tietenkin hienoa jos kaikki, tai edes pääosa lääketieteellisistä diagnooseista olisi tarkkoja ja oikeita. Mutta koska paljon yksinkertaisemmissakin tutkimuksissa kämmätään yllättävän paljon, on ainakin minun vaikeaa uskoa että mielentilatutkimus olisi jotenkin kaikkivoipa. Ja kun tiedetään että kaikessa minkä ihminen on tehnyt, on mahdollista huijata, manipuloida, vetää välistä tai jotenkin kusettaa niin minusta ei oikein voi ajatella että mielentilatutkimus olisi joku täydellinen menetelmä.

Ja tuohon hoidon kestoon. Jos henkilö on tahdosta riippumattomassa hoidossa ja hänen todetaan parantuneen, on hoito lopetettava ja henkilö päästettävä pois. Tervettä henkilöä ei voida väkisin pitää mielisairaalassa.
Tällaisia tapauksia on ollut. Ei tällainen ole yleistä, mutta ei myöskään erityisen harvinaista.

Ja kun systeemiin tulee psykiatrian kovan luokan ammattilainen, en usko että hänelle olisi ollenkaan mahdotonta huijata tutkimuksessa. Ja pakkohoitoon jouduttuaan yllättävän nopeasti parantua.
Viimeksi muokannut Joosua, Ti Joulu 20, 2022 7:03 pm. Yhteensä muokattu 3 kertaa.
ArpinLusene
Alokas
Viestit: 5
Liittynyt: Ma Maalis 18, 2013 3:31 pm

Re: Henkirikos Helsingin Ullanlinnassa - psykiatri vangittiin epäiltynä vaimonsa taposta

Viesti Kirjoittaja ArpinLusene »

JanitaSlim kirjoitti: Ti Joulu 20, 2022 6:33 pm
Toisaalta voidaan myös miettiä meraan ajamista Volvolla, että oliko kyseessä oikeasti vahinko? Onko tämä muuten älykäs ja huippumenestynyt mies sitten käytännön asioissa vähän avuton kuten esim. autolla ajaminen, tavaroiden lastaus / kantaminen, siivoaminen, ruuanlaitto jne..

Monet älykkäät ja menestyvät ihmiset ovat älykkäitä melko kapealla osaamisalueella ja voivat vastapainoisesti sitten olla huonoja, tai erittäin huonoja muilla osaamisalueilla.

Se, ettei saa edes pulkan avulla nostettua ruumista ajoneuvonsa ruumaan kertoo jotenkin kyvyttömyydestä toimia normaalien arkisten asioiden parissa.
Olihan se saanut kuitenki laitettua sen ruumiin siihen pulkkaan ja raahattua sen ulos asti suurempaa huomiota herättämättä. Tuntuu oudolta, ettei Volvon perälle ois saanu enää nostettua järkevässä ajassa.

Jotenki tuntuu, että tyyppi kyllä tietää tilanteet, syyt ja todennäköisyyden, milloin siihen mielenvikaisuuteen vetoaminen menee todennäköisimmin läpi. Pelkkää ruumista kiskomalla saattas epäilyt herätä kusetuksesta. Liian helppoa sanoa olleensa järkeä vailla.
Priita
Lauri Hanhivaara
Viestit: 134
Liittynyt: La Kesä 16, 2012 10:41 am

Re: Henkirikos Helsingin Ullanlinnassa - psykiatri vangittiin epäiltynä vaimonsa taposta

Viesti Kirjoittaja Priita »

Avioehdosta:

Pelkkä avioehdon olemassaolo ei vielä takaa, etteikö surmaaja voisi periä puolisoaan rintaperillisten ohella: sen voi nimittäin laatia koskemaan vain avioerotilannetta, ei kuolemaan päättyvää avioliittoa.

Harva kai tohtii laatia ehtoon pykälän, ettei sovelleta henkirikoksen sattuessa.
Vastaa Viestiin