Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Otsikon mukaisesti. Myös onnettomuudet pienistä suuriin. Pohjustamattomat keskustelunavaukset.
Rousku
Theo Kojak
Viestit: 1127
Liittynyt: Pe Elo 24, 2007 11:29 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Rousku »

VPH kirjoitti: Su Tammi 08, 2023 5:48 pm
Rousku kirjoitti: Su Tammi 08, 2023 5:31 pm Kelasin sen videon moneen kertaan ja myös hidastettuna, enkä vieläkään ole varma, mitä siinä tapahtui. Jos talutettavalla on ollut motoriikka yhtä heikkoa kuin minulla niin on voinut vaikka liukastua ja yrittää pysyä pystyssä. Tai sitten kun viedään maahan, refleksinomaisesti pyrkii kädet ottamaan vastaan ja estämään ettei nyt ihan naama edellä mene, ja tämä sitten tulkitaan rimpuiluksi. Perssilmällä tosin en katsonut; ehkä sillä näyttäisi toiselta.
Nyt laitetaan sitten rimpuilu naisen huonon motoriikan piikkiin. Just just. 99% varmuudella vartijat olisivat osanneet käyttää asiakaspalvelijan pelisilmää tuossa kohtaa. Aiheuttaako huono motoriikka myös pakonomaisia huudahduksia, että "en poistu mihinkään".
Pidän mahdollisena, että videolla näkyvä liikehdintä on kompurointia eikä vastaan rimpuilua.

Ei, ei huono motoriikka aiheuta tuollaisia huudahduksia. En ole niin väittänytkään. Sinä puhui siitä, että henkilö selvästi rimpuilee. Minä puhun vain siitä rimpuilusta tai "rimpuilusta" myös.

Sataprosenttisella varmuudella vartijat eivät tässä tapauksessa nyt osanneet käyttää asiakaspalvelijan pelisilmää ainakaan loppuun asti.
Destiny
Adrian Monk
Viestit: 2582
Liittynyt: La Huhti 14, 2012 2:11 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Destiny »

Oppenheimer kirjoitti: Su Tammi 08, 2023 6:22 pm Helsingin Sanomissa turvallisuusalaan perehtynyt tutkija OTT Jyri Paasonen arvioi voimankäyttöä Ison Omenan tapauksessa. Paasonen tekee arvionsa tapahtumasta otettujen kuvien ja videon perusteella. Video on HS:n jutussa nähtävissä. Paasonen on toiminut itse turvallisuusalan tehtävissä ja kouluttautunut sittemmin juristiksi ja väitellyt tohtoriksi.

Paasosen mukaan vartijoiden voimakeinot näyttävät hallituilta ja he toimivat voimankäyttökoulutuksessa opetettujen tekniikoiden mukaisesti. Voimakeinojen käyttöä Paasonen pitää perusteltuna, sillä videolla näkyy vastarintaa. Vastarinta voi olla fyysistä, aktiivista tai passiivista. Paasonen ei ota kantaa tehtävän tärkeyteen tai kiireellisyyteen eikä henkilön vaarallisuuteen. Paasonen korostaa, ettei hänellä ole tietoa mistä tapahtumat ovat lähteneet liikkeelle ja sitä ettei kuolinsyy ole tiedossa.

https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000009313580.html
Tuossa videossa näkyy selkeästi, että nainen on tehnyt vastarintaa.

Mutta lehdet haastattelevat silminäkijöitä, jotka eivät ole olleet edes liikkeessä paikalla ja justiinsa uskotaan, että ihan rauhallinen oli.

No, odotetaan tutkinnan tuloksia.

Vastarintaa tai ei, tilanteen ei olisi pitänyt johtaa kuolemaan. Kuolinsyy on mielenkiintoista kuulla.
Helvetin kosto kiehuu sydämessäni- Yön kuningatar
sinttuli
Susikoski
Viestit: 37
Liittynyt: La Touko 02, 2015 5:03 am

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja sinttuli »

Kuulin tuttavalta joka on Isossa Omenassa ruokakaupassa töissä, että siellä olisi puhuttu että nainen ei olisi ollut raskaana mutta sen sijaan mahdollisesti juuri loppuvuodesta synnyttänyt. Että joku oli nähnyt että olisi ollut sellaiset synnyttäneiden naisten alushousut jalassa. Tämä voisi selittää vatsakkuutta. Ja että olisi tullut nimenomaan lastenvaatekaupasta, ei Leviksen myymälästä. Tämä siis huhu siellä työpaikalla, itse ei ole ollut näkemässä.

Jos nainen olisi ollut raskaana niin eikö tässä olisi kuollut kaksi ihmistä? Media tai poliisi ei mainitse mitään tällaista. Erikoista jos salaisivat raskautta.
outo ihmettelijä
Alibin satunnaislukija
Viestit: 60
Liittynyt: Ma Helmi 28, 2022 3:07 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja outo ihmettelijä »

Tässä kohdin on mielenkiintoista seurata tilanteen kehittymistä. Toivottavasti asia tutkitaan ihan kaupasta asti. Vaikkakaan myyjän kohdalla kyseessä ei ole juridinen tai moraalinen vika, niin kuitenkin tilanne on lähtenyt eskaloitumaan myyjän toiminnasta. Onko myyjällä ollut taitoa/koulutusta hoitaa tällainen vaativa asiakaspalvelutilanne vai onko vaan päätetty hoitaa asia"helpomman" kautta kutsumalla vartijat poistamaan henkilö? Valitettavasti on totta, kuten täällä jo aiemmin moni on ottanut esille, niin nykyään asiakaspalvelutaidot kaipaisivat hieman parantamista useammassakin liikkeessä. Mielenkiintoinen myös tuo edelleen elävä mielikuva, että liike saa valita asiakkaansa, vaikka meillä on ihan tuomioita tilanteista, joissa tiettyjen henkilöiden pääsy liikkeisiin on estetty tällaisella verukkeella.

Kuitenkin tuo järjestystä ylläpitävien henkilöiden toiminta on tilanteessa ollut erittäin hämmästyttävää. Olen itsekin jonkin verran järkkäri hommia tehnyt ja sen vuoksi myös kuokutuksen hankkinut. Meidän koulutuksessa hoettiin koko ajan, että voimankäyttöä tulee viimeiseen asti välttää. Ainoastaan niissä tapauksissa, joissa selkeästi alkaa olemaan jonkinlaisen vammautumisen vaara. Opeteltiin liikkeet, joillaihminen pidetään riittävän etaisyyden päässä ja näin turvataan oma koskemattomuus. Ja aina tulee pyrkiä hoitamaan tilanne puhumalla, vaikka lähtötilanne olisi kuinka kaaottinen. Eli kuten myös poliisi pyrkii hoitamaan tilanteet. siksi onkin mielenkiintoista seurata miten oikeuslaitos ottaa kantaa tähän. Riippumatta siitä, onko kyseessä "normaali" voimankäyttötilanne, niin lopputuloksena kuitenkin tilanteessa on toimittu liiallisella voimalla tilanteeseen nähden, koska toimien kohde on menehtynyt. Joko liian pitkään tai muuten jätetty huomioimatta tilanteen kehittyminen. Meille opetettiin tuostakin, että kohteen henkitystä tulee tarkkailla, kuten tässäkin kohdin se ns.5. henkilö on se, jonka vastuulla olisi ollut henkilön tarkkailu. Oman osansa tähän myös tuo se, että tilanne tapahtui kauppakeskuksen käytävällä, jonka juridinen asema on oikeasti vartijoiden kannalta hieman ongelmallinen. Vartija ei edelleenkään ole poliisi, eikä heillä ole lähellekään samoja oikeuksia.

Yhtenä ongelmallisena kohtana tulisi myös nostaa esiin se, että poliisi on vuosia suhtautunut erittäin välinpitämättömästi kaikkiin näiden henkilöiden tekemiin ylilyönteihin ja nyt sitten tilanteet alkavat eskaloitumaan, koska kyseiset henkilöt ovat saaneet tehdä mitä vaan ilman pelkoa rangaistuksesta. Tässä taitaa olla suurimpia ongelmallisia kohtia koko alan toiminnassa. Tietenkin myös se, että alalle on aina hakeutunut myös ainesta, joilla on taipumusta saada eroottista tyydytystä vastaava tila väkivallan käyttämisestä. Joukossa on myös aivan hyvin alalle sopivaa porukkaa, mutta valitettavsti kaikkeen aina pääsee myös heikompaa ainesta.

On mielenkiintoista huomata miten jotkut jaksavat jankuttaa, että "tavalliset" ihmiset eivät joudu tekemisiin vartijoiden kanssa. Kuitenkin on tilanteita, joissa vartijat tai vastaavat myös aivan tieten tahtoen kiusaavat tavallisia ihmisiä esimerkiksi vaatetuksen perusteella tai sitten vaan sen vuoksi, että olemuksesi ei miellyttänyt. Myös kommentoijat, keiden mielestä vartijan sanaa tulee aina noudattaa ilman vastaväitettä ovat mielenkiintoisia. Eli jos tulen vartijan asussa asuntosi ovelle ja käsken painumaan pois asunnosta niin tottelet kuuliaisesti. Joo tiedän, että kärjistetty vertaus, mutta kuitenkin antaa kuvaa siitä ettei tilanne aina täytä laillisuuden tunnusmerkkejä ja niistä on oikeus protestoida, eikä se oikeuta ketään kuitenkaan voimakeinoja käyttämään vaikka haluttaisikin. Me emme "toivottavasti vielä" ole vartijavaltio.

Järkeä kannattaa käyttää näiden kanssa asiodessa, vaikka vastapuoli ei aina olisikaan terävin kynä.
MeesteMees
Alibin satunnaislukija
Viestit: 65
Liittynyt: Ke Heinä 24, 2019 9:28 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja MeesteMees »

Jos siis toimivalta loppuu kauppakeskuksen käytävälle niin tämähän on silloin tappo?
blindpedestrian
Remington Steele
Viestit: 247
Liittynyt: Ma Heinä 18, 2016 9:26 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja blindpedestrian »

"died suddenly"
veikkaan, että turvalliseksi todetut rokotteet aiheutui kohtaloksi.
napalanko
Andy Sipowich NYPD
Viestit: 1302
Liittynyt: La Marras 05, 2016 6:52 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja napalanko »

Penaalipena kirjoitti: Su Tammi 08, 2023 6:00 pm
Jessica-Fletcher kirjoitti: Su Tammi 08, 2023 5:56 pm Uhrin nimi?
Ei kuulu meille täällä
Eiköhän se kohta julki tule, jos nyt kerta oli "raskaana oleva perheenäiti"
Neuvostoliitto 💯 1922-2022
Destiny
Adrian Monk
Viestit: 2582
Liittynyt: La Huhti 14, 2012 2:11 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Destiny »

Sergio Leone kirjoitti: Su Tammi 08, 2023 6:25 pm Loppuraskaudessa hengitysvaikeudet ovat normaalistikin yleisiä. Jos uhri oli raskaana ja pidettiin pitkään mahallaan ja laitettiin selkään lisää painetta niin tukehtuminen lienee mahdollinen seuraus, jos jotain astmaa tms. niin pahentaa edelleen tilannetta. Kuuluukohan vartijoiden koulutukseen ettei raskaana olevaa naista saa laittaa pitkäksi aikaa mahalleen eikä ainakaan laittaa painoa selkään??
Mikäli on ylipäätään ollut raskaana. Tästähän ei mitään varmaa tietoa ole.

Oletko ollut joskus raskaana? Minä olen, useammankin kerran, eikä minulla ollut minkäänlaisia hengitysvaikeuksia. Synnyttäminenkin on aika kovaa hommaa ja siihen tarvitaan hengityskapasiteettia. Raskaus ei ole mikään sairaus.

Istuiko joku henkilön selän ja mahdollisen "vauvanahan" päällä? Siinä kuvassa, joka tässä ketjussa on, ei ainakaan istu, vaan takajalkojen ehkä perseen päällä.

Ehkä tuon raskaudenkin osalta on parempi odottaa virallista tietoa. Nyt on vasta huhuja.
Helvetin kosto kiehuu sydämessäni- Yön kuningatar
Jaakkola
Susikoski
Viestit: 41
Liittynyt: Ke Tammi 08, 2020 1:41 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2022: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Jaakkola »

On kyllä ihmeellistä uhrin syyttelyä täällä. Omalla toiminnalla aiheutti kuolemansa??? Kohta päästään siihen, että naiset joutuvat raiskatuksi kun pukeutuvat paljastavasti, ovat humalassa jne. Kuvottavaa uhrin syyttelyä, kun kaikille on varmasti selvää, että ilman näitä vartijoita nainen olisi vielä hengissä.
Peeäm
Jack Taylor
Viestit: 16
Liittynyt: Ti Marras 02, 2010 2:31 am

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2022: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Peeäm »

MeesteMees kirjoitti: Su Tammi 08, 2023 6:34 pm Jos siis toimivalta loppuu kauppakeskuksen käytävälle niin tämähän on silloin tappo?
Tää kommentti on ihan vastaava kun jos sanon et jos toimivalta ei ulotu Finnairin lennolle 932 niin kyseessä on suutelu
Destiny
Adrian Monk
Viestit: 2582
Liittynyt: La Huhti 14, 2012 2:11 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2022: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Destiny »

MeesteMees kirjoitti: Su Tammi 08, 2023 6:34 pm Jos siis toimivalta loppuu kauppakeskuksen käytävälle niin tämähän on silloin tappo?
Millä perusteella toimivalta loppuu kauppakeskuksen käytävälle? :D

Meinaatko, ettei vartijoiden tarvitse suojella asiakkaita riehuvilta ihmisiltä ostoskeskuksen käytävillä? :D
Helvetin kosto kiehuu sydämessäni- Yön kuningatar
Saimaanorppa
Hetty Wainthropp
Viestit: 494
Liittynyt: To Tammi 14, 2021 11:13 am

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2022: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Saimaanorppa »

Sergio Leone kirjoitti: Su Tammi 08, 2023 6:25 pm Loppuraskaudessa hengitysvaikeudet ovat normaalistikin yleisiä. Jos uhri oli raskaana ja pidettiin pitkään mahallaan ja laitettiin selkään lisää painetta niin tukehtuminen lienee mahdollinen seuraus, jos jotain astmaa tms. niin pahentaa edelleen tilannetta. Kuuluukohan vartijoiden koulutukseen ettei raskaana olevaa naista saa laittaa pitkäksi aikaa mahalleen eikä ainakaan laittaa painoa selkään??
Turha tässä alkaa ohjeita JOS ollut raskaana yhtä paljon totta kun että oli Levis myymälässä :mrgreen:
Vinnåå
Armas Tammelin
Viestit: 88
Liittynyt: La Joulu 31, 2022 4:26 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2022: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Vinnåå »

"Sopimattomuus asiakaspalveluun" -argumentilla työnantaja voi purkaa sopimuksen koska haluaa.

Mahdollinen liiton lakimieshän voi oikeudessa hakea korvauksia irtisanomisesta, mutta tosiasiahan on, ettei samaan työhön ole paluuta, jos näin reagoidaan.

Jos myyjän - tai miksei vartijoidenkin - toimien vuoksi menee oikein ihmishenkiä, niin kyllähän tuo sopimattomuus alalle tuli tässä jo itsestään selvästi osoitettua.

Luulisi Securitaten ja Leviksen yrittävän mieluummin pelastaa maineensa kuin korvattavissa olevan työntekijän.

Tosin tämä Levis-kytkentä taitaa olla vielä enemmänkin kuulopuheen asteella.
Avatar
ruusumaa
Alibin Kestotilaaja
Viestit: 5318
Liittynyt: Ma Elo 31, 2020 5:47 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja ruusumaa »

blindpedestrian kirjoitti: Su Tammi 08, 2023 6:35 pm "died suddenly"
veikkaan, että turvalliseksi todetut rokotteet aiheutui kohtaloksi.
Juu, tää on niin järkyttävä juttu kaikkineen, että mitään rokotehäröily tässä ei kaivata!
Suoraan sanottuna, suurin piirtein, sellaista elämä on.
Rouva_Etsivä
Neuvoja-Jack
Viestit: 551
Liittynyt: Pe Huhti 23, 2010 10:58 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Rouva_Etsivä »

Destiny kirjoitti: Su Tammi 08, 2023 6:23 pm
Ison Omenan tapauksesta ei vielä tiedetä, onko kiinniotettu nainen käännetty kylkiasentoon, onko kiinniotto tapahtunut oikeaoppisesti tai mikä on https://yle.fi/a/74-20011841
"Tapahtumasta kuvatulla videolla näkyy, kuinka noin kuuden minuutin kohdalla uhri käännetään kylkiasentoon hengityksen tarkastamista varten. Videolta ei pysty arvioimaan, kuinka kauan hengitys on ollut huonoa tai riittämätöntä"

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/739a ... 6582b318c7

Iltalehdellä on joku video, joka kestää useita minuutteja, ainakin 7 minuuttia. Itse olen nähnyt vain parinkymmenen sekunnin videon, joten en kommentoi muuten tuota Iltalehden haastatteleman henkilön näkemystä videosta, paitsi sen, että hän sanoo näin:

"Minun mielestäni potilas on hyvin reagoimaton koko ajan tässä videolla. Videolta ei kuitenkaan pysty sanomaan, onko hengitys normaalia vai ei."

Tämän perusteella on mahdollista, että nainen on ollut tuon koko 6 minuutin ajan reagoimaton ja/tai tajuton/eloton, ennen kuin hänet on noin kuuden minuutin kohdalla käännetty kylkiasentoon. Lisäksi voi olla, että tuo reagoimattomuus on voinut alkaa jo ennen kuin tuo video on aloitettu kuvaamaan.
Vastaa Viestiin