Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Otsikon mukaisesti. Myös onnettomuudet pienistä suuriin. Pohjustamattomat keskustelunavaukset.
Haxxter
Hercule Poirotin viikset
Viestit: 100
Liittynyt: Pe Kesä 24, 2016 1:11 am

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Haxxter »

damfin kirjoitti: Ma Tammi 09, 2023 6:46 pm
Haxxter kirjoitti: Ma Tammi 09, 2023 6:36 pm
Skloddi kirjoitti: Ma Tammi 09, 2023 6:27 pm

Kannattaa ehkä kertauksena lukaista nuo täällä aiemminkin jaetut tohtori Rikanderin näkemykset siitä, mikä kaikki oikeastaan näyttää menneen pieleen.

-> https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/6ca4 ... 7d7537788e
Varmasti näin, mutta ei terve ihminen kuole, jos käsistä viedään lattialle mihin asentoon hyvänsä, eri asia jos kurkusta painetaan ja hapen kulku estyy, sitä ei kai tapahtunut. Ei yleensä kuolla vatsallaan olemiseen, eikä tässä käsittääkseni kuristettu kurkusta. Raajat pidettiin hallintaotteessa, sen ei pitäisi ketään tappaa. Voi 35 vuotiaalla olla synnynnäinen sydänvika etc. jossa sydän voi pettää äärimmäisessä stressitilanteessa.
Ei vatsallaan olemiseen yleensä kuolla, mutta jos vatsallaan olevan kädet on väännetty selän taakse ja häntä painetaan/pidetään maata vasten voi hengitys vaikeutua ja seurata tukehtuminen.

Vaikka näillä vartijoilla alkutilanne ja maahan vienti vielä koulutuksen mukaisesti sitten olisi mennytkin, niin ilmeisesti sen jälkeen kun nainen oli saatu maahan ja raudoitettua oli kai unohtunut että mitä seuraavaksi pitäisi tehdä ja oli jääty miettimään että mitäs nyt pitäisi tehdä, tuleeko opettaja kohta neuvomaan seuraavan vaiheen vai pitäisikö soittaa jollekin ja kysyä että mitä sitten tehdään kun on saatu nainen maihin, pitikö se nostaa ylös vai pitikö sitä pitää paikallaan kunnes se ei enää hengitä... äkkiähän noita miettiessä viisi minuuttia vierähtää.
Totta, ehkä vartijoiden ohjeita pitää muuttaa. Itse olen harrastellut kamppailulajeja, eikä mieleen tule ainoatakaan kuristusta, joka tehdään ns "pelkällä mountilla" eli hallintaotteella. Vaikka miten olet päällä, niin kyllä siellä happi aina kulkee, jos hengitysteitä ei ole estetty. Aina saa senverran asentoa muutettua, että happi kulkee. En usko, että kuoli hapenpuutteeseen, niin nopea vajoaminen tiedottomuuteen tuo oli. Nämä siis omia arvauksia, odotellaan kuolinsyytutkintaa.
Mr Hindsight
Jack Taylor
Viestit: 17
Liittynyt: Pe Kesä 10, 2016 9:47 am

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Mr Hindsight »

En nyt ota kantaa siihen, minkä takia nainen on tohon tilanteeseen joutunut, mutta;

Eikös nyt, varsinkin kun miehiä oli noin paljon ja nainen vaikuttaa olleen melko rauhallisena, eikö kellään oikeasti tullut mieleen seurata että henki kiertää eikä esim. huppu tai kaulahuivi tuki ilmateitä? Tarkkailla naisen hengitystä ja kuntoa sekä mahd. rauhoitella tätä puhumalla, kunnes muut 4 painivat ja pitävät häntä kiinni?

Vaikuttaa siltä, että nyt on vähän huolimattomasti siinä maassa sitten tehty ja oltu, kunnes joku on huomannut minuuttien kuluttua, että "oho, ei se perkele enää hengitä". Eikö vartijoiden koulutus kiinniottotilanteessa, varsinkin tollasessa, edellytä sitä että myös kohteen terveydentilaa seurataa ihan siltä varalta, ettei vaikka satu happi loppumaan?
sikajoakim
Neuvoja-Jack
Viestit: 566
Liittynyt: To Loka 20, 2022 12:54 am

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja sikajoakim »

Alfred J. Kyy kirjoitti: Ma Tammi 09, 2023 6:22 pm
sikajoakim kirjoitti: Ma Tammi 09, 2023 6:10 pm Tämä Alfred J Kwakin käyttäytymismalli on juuri sellainen mikä tuo ongelmia kaikille muille jatkossa. Jatkossakin on gorilla haluamassa reppua nähtäväksi, jos tarpeeksi moni ihminen nöyristelee gorillalle ja antaa hänelle luvan katsella yksityisomaisuutta. Kun tarpeeksi moni pitää kiinni oikeuksistaan niin gorillojen halukkuus nähdä ihmisten reppuihinkin vähenee huomattavasti, kun yritys joka on palkannut gorillat makselee korvauksia tapauksissa, jossa tavallista ihmistä epäillään syyttä ja poliisi on todennut epäilyt paikan päälle kutsuttuna aiheettomiksi.

Oikeastaan tuon vuoksi kannattaisi repussa säilyttää isoa mustaa tekopeenistä niin voisi sillä läpsiä virkaintoista gorillaa poskelle, kun poliisi saapuu, että oletko nyt tyytyväinen.
Niin, tai sitten voi vaan käyttäytyä ihmisiksi. Se että niitä järjestystä ylläpitäviä henkilöitä lätkitään koko ajan sillä mustalla tekopeniksellä ei ole omiaan edistämään sitä asiakaspalveluhalukkuutta tai saamaan alalle fiksuja tyyppejä.

Ja on siis totta että turvallisuusalalla on tapahtunut pahoja ylilyöntejä, vaikka ne Avarnin jutut jotka viime aikoina on noussut pintaan. Alalle sopimattomat yksilöt pitää saada sieltä pois ja rikolliset vastaamaan teoistaan. Mutta se että periaatteen vuoksi kiukuttelee duuniaan tekeville ihmisille ei edistä mitään.
Silloin nimenomaan ei olla tehty vartijan työtä, jos kiusataan syyttömiä ihmisiä kassalla, koska teleskooppipamppu ja pippurisumutin. Jos käyttäytyy asiallisesti täytyy voida luottaa, ettei UggaBugga tule kiusaamaan.
Kurdian lives matters.
Hermione
Alibin Kestotilaaja
Viestit: 5088
Liittynyt: Ma Kesä 22, 2020 6:38 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Hermione »

NeitiEtsivätär kirjoitti: Ma Tammi 09, 2023 4:39 pm Tuli mieleen tuosta epämäräisestä "kuusikuinen" huudosta ja vatsalleen menon estelystä, sekä havannoista, että oli rintava/vatsakas, ettei naisella olisi voinut olla takin sisällä kantorepussa vauva?
Tosin kai tämä olisi jossain silminnäkijähavannoissa kerrottu kun vedetty takki auki deffaa ja elvytystä varten.
.
.
Se tapa miten nainen tuiskahti videon perusteella maahan, näytti siltä kuin tämä olisi yrittänyt suojella juurikin vatsan seutua.

Jostain syystä en lainkaan nyt käsitä miten voi olla, että poliisin tutkintanimikkeenä on ainoastaan kuolemantuottamus. Yleensä poliisi uhrin oikeusturvan vuoksi ottaa kovimmat mahdolliset tutkintanimikkeet epäilyille, ja niitä on help myöpohemmin tarvittaessa lieventää näytön myötä. Tuossa ei kuolema aiheutunut pelkästä pikku huolimattomuudesta, jos uhri on ehtinyt olla vartijoiden alla kliinisesti kuollut niin kauan ettei elintoimintojen palauttaminen enää onnistunut sen jälkeen kun sivulliset lopulta uskalsivat puuttua tilanteeseen.
cossu2
Hetty Wainthropp
Viestit: 475
Liittynyt: Su Kesä 21, 2020 1:56 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja cossu2 »

Purliini kirjoitti: Ma Tammi 09, 2023 6:43 pm En ole huomannut että täällä olisi ollut tätä supersilminnäkijä Miia Auteron haastattelua

https://www.mtvuutiset.fi/video/prog1715317

TLDR(noh TLDW)

1. Nainen saatettiin pois kaupasta. Otettiin kainaloista ja nainen sanoi ettei lähde mihinkään. Nainen laitettiin maahan ja kiljui ja potki minuutin siinä, lisää vartijoita ja nainen raudoitettiin.
2. Autero lähtee pois ja tulee max viiden minuutin päästä takaisin ja näkee että elvytys on jo käynnissä. Huutaa että deffa pitää hakea johon vartija toteaa että on jo käytössä. Tässä välissä on myös naiselta otettu raudat ja reppu pois sekä käännetty selälleen. Vartija elvytti kunnes viiden minuutin päästä tuli kaksi poliisia ja ambulanssihenkilökuntaa.
On tää nyt kumma tapaus. Poliisi kertoo ettei asioinut liikkeissä vaan jotain oli häiritty muualla. SEC Toimari ja tämä silminnäkijä kertoo, että liikkeestä on poistettu.
Ainakaan videolta ei näy mitään kiljumista ja potkimista maahan laitto tilanteessa. On varmaan siten leikattu jonkun edun mukaiseksi.
Ekat silmin näkijät kertoivat että ulkopuoliset elvyttivät ja olivat ammattilaisia. Nyt ne onkin yht äkkiä vartijat.

On tää aikamoista.
Never ride faster than your guardian Angel can fly...
Vareksenpoikanen
Agentti Scully
Viestit: 683
Liittynyt: Su Syys 15, 2013 10:35 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Vareksenpoikanen »

Minulla ei ole tietoa siitä miten kauppakeskuksissa hälytetään vartia(t) paikalle?
Soitetaanko 112? Ja selitetään kauppakeskus "tämä" ja paikka "tämä".
Vaikuttaisi hitusen siltä että hälyttäjällä oli enemmän tietoa hälytyksen tekemisestä kuin minulla!
Alien Alien
Harjunpää
Viestit: 290
Liittynyt: Ma Tammi 09, 2023 5:09 am

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Alien Alien »

Videolla näkyy, miten toisella vartijalla ote irtoaa/irrottaa naisen oikean käden, jolla nainen ottaa lattiasta tukea, kunnes käsi sidotaan uudelleen. Nainen ottaa muutaman konttaavan askeleen lähinnä vasemmanpuoleisen vartijan liike-energian johdosta. Oikeanpuolemmainen vartija tekee nykäisevän liikkeen, jolloin saa oikean käden hallintaan ja olkapään lattiaan, tämän seurauksena näyttäisi, että vasemman puoleinen vartija lentää naamalleen yhdessä naisen kanssa kohtuu vauhdikkaasti. Edelleen ainoa naisen omaehtoinen liike vaikuttaisi olevan oikean käden maahanpaneminen, istuma-asennosta polvilleen nousu, muutama konttaus askel vartijoiden otteessa. Tilanne alkaa siitä, että sekä vasemmanpuoleinen vartija että nainen ovat kummatkin etupainotteisessa asennossa, huonossa tasapainossa, josta sitten mennäänkin polvilleen ja pyllylleen.
H. Solmunen
Harjunpää
Viestit: 322
Liittynyt: Ke Syys 14, 2011 8:30 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja H. Solmunen »

cherryblossom kirjoitti: Ma Tammi 09, 2023 6:31 pm Mikähän todennäköisyys, että 35-vuotias ihminen saa sairauskohtauksen juuri sen 10 minuutin aikana, kun on mahallaan lattialla ja neljä henkilöä pitelee kiinni. Tai siis sellaisen sairauskohtauksen, johon tämä "toimenpide" ei ole myötävaikuttanut. Eikö joku asiantuntija on tämän päivän lööpissä kommentoinut nähtyään kokonaisen videon (jotka ei siis ole missään julkisesti), että naista on pidelty maassa liian pitkään tilanteen stabiloitumisen jälkeen, eli pelastavat toimenpiteet ovat voineet viivästyä.
Todennäköisyys lienee aika pieni, mutta voimankäyttötilanne jonkin verran nostaa sitä. Kuten jo aiemminkin sanoin, ei kannata ajautua painimaan, ettei tule vahinkoja.

"Rikander kertoo, että Euroopan ihmisoikeustuomioistuimesta on käsitelty vastaavia kuolemantapauksia.

– Useat henkilöt ovat ottaneet ihmisen kiinni, ja laittaneet hänen kätensä selän taakse raudoilla ja raudoissa maahan makaamaan mahalleen ja siinä yhteydessä henkilö on saanut sydämenpysähdyksen."

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/6ca4 ... 7d7537788e
Purliini
Nikke Knakkertton
Viestit: 180
Liittynyt: Pe Loka 21, 2022 5:04 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Purliini »

cossu2 kirjoitti: Ma Tammi 09, 2023 6:53 pm
On tää nyt kumma tapaus. Poliisi kertoo ettei asioinut liikkeissä vaan jotain oli häiritty muualla. SEC Toimari ja tämä silminnäkijä kertoo, että liikkeestä on poistettu.
Ainakaan videolta ei näy mitään kiljumista ja potkimista maahan laitto tilanteessa. On varmaan siten leikattu jonkun edun mukaiseksi.
Ekat silmin näkijät kertoivat että ulkopuoliset elvyttivät ja olivat ammattilaisia. Nyt ne onkin yht äkkiä vartijat.

On tää aikamoista.
Securitas toimari ei ole tuollaista todennut. Ainoastaan IS on IL jutun pohjalta olettanut että olisi ollut jossakin liikkessä. Tämä nyt on todettu täälläkin moneen kertaan.
Avatar
Skloddi
Michael Knight
Viestit: 4478
Liittynyt: Ma Elo 26, 2019 12:20 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Skloddi »

Penaalipena kirjoitti: Ma Tammi 09, 2023 6:50 pm
Skloddi kirjoitti: Ma Tammi 09, 2023 6:47 pm
Penaalipena kirjoitti: Ma Tammi 09, 2023 6:23 pm
Jos pohdimme asiaa Occamin partaveitsen avulla, niin kumpi mielestäsi on todennäköisempää?
1) Mies soittaa vartijoille joutuneensa naisen ahdistelemaksi Ompussa paikassa X. Sitten mies poistuu ja vartijat löytävät paikalta naisen, joka on täysin rauhallinen. Vartijat lähtevät poistamaan naista kauppakeskuksesta tunnetuin seurauksin.

2) Mies soittaa vartijalle tai pyytää lähellä olevaa vartijaa paikalle, koska nainen häiritsee häntä Ompussa. Vartijat tulevat paikalle ja nainen totta tosiaan rähjää edelleen. Mies on tilanteessa rauhallinen. Vartijat alkavat selvittää naisen kanssa tilannetta ja jossain vaiheessa mies arvioi tilanteen olevan vartijoilla hanskassa ja hän poistuu paikalta. Vartijat pyytävät naista poistumaan paikalta, mutta hän ei käskyä noudata. Tilanne eskaloituu.
Kumpaakaan esittämistäsi päätelmistä emme voi tiedossa olevilla faktoilla toistaiseksi tehdä.
Siksi kysyinkin, kumpi olisi mielestäsi todennäköisempi skenaario?
Kumpikin, ei kumpikaan, tai vain toinen. Kuten sanottua, näillä tiedossa olevilla faktoilla ihan mahdoton pääteltävä. Palataan asiaan, kun tämä ilmoittajamies on löydetty ja on kuultu, mikä hänen näkemyksensä on. Tai jos häntä ei jostain kumman syystä löydetä lainkaan, niin sekin antaa eväitä asioiden arvioimiseen.

Tuli tosin mieleen yksi vaihtoehto, mikä saattaisi selittää tuota vaikeaa löytymistä. Ehkä tämä mies on huonolla kielitaidolla varustettu ulkomaalaistaustainen ja sellaiseksi myös ulkoisesti tunnistettava, ja ehkä tämä häirintä olikin jotain neekeriksi nimittelyä ja sättimistä? Vaihtoehto sekin, tosin olisiko vartijat noin innokkaasti käyneet vaaleahiuksisen naisen päälle sellaisen seurauksena. Sitä sopii ehkä hieman epäillä.
Viimeksi muokannut Skloddi, Ma Tammi 09, 2023 6:58 pm. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Hudson
Susikoski
Viestit: 38
Liittynyt: La Joulu 03, 2022 9:38 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Hudson »

Kuten täällä on jo aiemmin aihe jo tuotu esiin; JOS uhri oli raskaana, niin vatsallaan olo on kamalin asento mihin voi siinä tilassa joutua. Vauva painaa keuhkoja, palleaa ja hengitysteitä (jo ihan pystyasennossakin). Toivon todella että huhut raskaudesta ei pidä paikkaansa!
Pohkus
Armas Tammelin
Viestit: 83
Liittynyt: Pe Heinä 17, 2020 12:30 am

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Pohkus »

zxcvbnm1932 kirjoitti: Ma Tammi 09, 2023 5:29 pm Minut otettiin yllättäen takaapäin kiinni ja puristi rinnasta/kaulasta. Oli todennut ruudulta että en ollut nostanut kaikkea kassahihnalle. En tosiaan kärryssä oli 9 maitoa ja 5 viiliä, ymv. Onneksi oli kuitti kädessä, asia selvisi heti.
Seuraava vaihe "menin lääkäriin kun kyynnärpää tuli kipeäksi", kysyin vartijalta sovitaanko asia, vai teenkö rikosilmoituksen, Sovittiin.
Olin jo +85v. 168 cm ja hitaasti liikkuva, kyllä oli yllätys.

Meitä on moneen junaan, toisille tämä on ajanvietettä. Mutta jos olisi kyseessä oma äiti muuttuisiko mielipide.

TÄHÄN Ison omenan tapaukseen ajattelen , kun tipoittain tulee uutta tietoa, että voiko kyseessä olla palkkamurha.
Palkkamurha???
Kai vain pilkkaat spekulaatioiden tasoa? ...
Tietoa ei tule tipoitellen. Ihmiset vain keksivät aina uusia ideoita mitä olisi voinut tapahtua. Tietoa on tullut hyvin vähän ja se on tullut poliisilta.
sikajoakim
Neuvoja-Jack
Viestit: 566
Liittynyt: To Loka 20, 2022 12:54 am

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja sikajoakim »

cossu2 kirjoitti: Ma Tammi 09, 2023 6:53 pm On tää nyt kumma tapaus. Poliisi kertoo ettei asioinut liikkeissä vaan jotain oli häiritty muualla. SEC Toimari ja tämä silminnäkijä kertoo, että liikkeestä on poistettu.
Ainakaan videolta ei näy mitään kiljumista ja potkimista maahan laitto tilanteessa. On varmaan siten leikattu jonkun edun mukaiseksi.
Ekat silmin näkijät kertoivat että ulkopuoliset elvyttivät ja olivat ammattilaisia. Nyt ne onkin yht äkkiä vartijat.

On tää aikamoista.
Avarn Securitaksen tapauksessahan oli löytynyt jekkulaatikko missä oli kaikkia maailman huumeita. Voisiko näilläkin Veeteillä olla tarina valmiina, jos asiakkaalle käy huonosti?

Jotenkin uskomattomalta kuulostaa, että lastentarhantäti raskaana ollessaan olisi ensin uhkaillut naista ja sitten vielä jotain miestäkin?
Kurdian lives matters.
Avatar
Skloddi
Michael Knight
Viestit: 4478
Liittynyt: Ma Elo 26, 2019 12:20 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Skloddi »

Hudson kirjoitti: Ma Tammi 09, 2023 6:58 pm Kuten täällä on jo aiemmin aihe jo tuotu esiin; JOS uhri oli raskaana, niin vatsallaan olo on kamalin asento mihin voi siinä tilassa joutua. Vauva painaa keuhkoja, palleaa ja hengitysteitä (jo ihan pystyasennossakin). Toivon todella että huhut raskaudesta ei pidä paikkaansa!
Jos näin on, niin tämän poliisi luultavasti tiedottaa ulos viimeistään sitten siinä vaiheessa, kun oikeuslääketieteellinen ruumiinavaus on suoritettu. Ei mene varmaankaan montaa päivää enää.
tuomittumurhasta
Harjunpää
Viestit: 319
Liittynyt: La Heinä 10, 2021 3:08 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja tuomittumurhasta »

Eikös tuo yhden liikkeen nainen soittanut vartijat, kun oli riitaa mies asiakkaan kanssa? Ei asiakkaat minekkään vartijoille soita, vaan poliisille. Mitä ihmettä te taas keksitte omianne...
Vastaa Viestiin