Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Otsikon mukaisesti. Myös onnettomuudet pienistä suuriin. Pohjustamattomat keskustelunavaukset.
Rousku
Theo Kojak
Viestit: 1127
Liittynyt: Pe Elo 24, 2007 11:29 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Rousku »

Bisser kirjoitti: Ti Tammi 10, 2023 12:11 am
MissMaapl kirjoitti: Ma Tammi 09, 2023 11:03 pm Mitä tämä menehtynyt nainen huusikaan siinä videolla? Ei tainnut olla mitään kuusikuisesta sittenkään.
Sanoo selkeesti "mul on kuuskuutonen".
No mutta sehän onkin tarkoittanut metabolista oireyhtymää! ICD-10 -luokituksen mukaan. Tai jotain muuta lihavuutta. Ei kuitenkaan vauvavatsaa.
Kliina
Neuvoja-Jack
Viestit: 508
Liittynyt: Pe Joulu 27, 2013 3:12 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Kliina »

Sissi kirjoitti: Ma Tammi 09, 2023 9:00 pm
Penaalipena kirjoitti: Ma Tammi 09, 2023 8:55 pm
Sissi kirjoitti: Ma Tammi 09, 2023 8:51 pm
https://yle.fi/a/74-20011892

"Vartijoiden kiinnioton yhteydessä kuollut 35-vuotias nainen ei asioinut ennen tapahtumasarjan alkua kauppakeskuksen myymälöissä, Länsi-Uudenmaan poliisi tiedottaa(siirryt toiseen palveluun).

– Siellä on syntynyt kiinniotto- ja poistamistilanne, mikä on johtanut voimankäyttötilanteeseen. Sen lopuksi nainen on menehtynyt tilanteessa, tutkinnanjohtaja Jyrki Kallio kertoo.

STT uutisoi, että poliisin mukaan vartijat oli pyytänyt paikalle kauppakeskuksessa asioinut mies. Mies oli sanonut naisen kohdistaneen häneen jonkinlaista häirintää.

Poliisin mukaan nainen ei ollut asioinut kauppakeskuksen myymälöissä eikä mikään niistä liity tapaukseen."
Kuten arvelin, soittamisesta ei ollut mitään mainintaa.
Mitä muita keinoja on saada vartijat paikalle suuren kauppakeskuksen ihmisvilinässä?
Sekin pistää silmään, että oikein kahdesti on tarpeellista mainita ettei nainen ole asioinut kauppakeskuksen liikkeissä. Miten sen voi tietää? Ei mitenkään. :roll:
Tässä kohtaa on varmasti nauhat jo hallussa. Niistä voitu katsoa, ettei henkilö asioinut missään kaupassa. Aiemmin spekuloitu, että olisi voinut vartijat nähdessään mennä johonkin kauppaan ns. pakoon. Pelkkää spekulaatiota on ilmoilla.
AlmaR
Nikke Knakkertton
Viestit: 151
Liittynyt: Ma Heinä 29, 2019 11:28 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja AlmaR »

uusitma kirjoitti: Ti Tammi 10, 2023 12:05 am
Meni entistä pahemmaksi vartijoiden kannalta, jos uhri ei ole muuta tehnyt, kuin uskoaan levittänyt. Se tuskin on kiellettyä, eikä se ole mikään kiinnioton peruste. Onhan meillä sananvapaus.
“There is freedom of speech, but I cannot guarantee freedom after speech.”
― Idi Amin

Ei ole mitään varmaa tietoa, että nyt olisi kaivettu esiin oikea henkilö, yhtä vähän tietoa on kuvitellun häiriökäyttäytymisen syystä.
EarleneXX
Alokas
Viestit: 6
Liittynyt: To Kesä 16, 2022 4:14 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja EarleneXX »

Entä jos häirinnäksi laskettu olikin uskonnollista puhetta eikä mielenterveysongelma tai kehitysvamma? Tuli vaan oma kokemukseni mieleen. Itselläni on kävelykeppi käytössä ja olen uhria vähän vanhempi nainen. Kerran muutama vuosi takaperin Citykäytävässä eräs englantia puhuva nuori mies pysäytti minut, ja kysyi mikä minulla oli. Kerrottuani hän sanoi tulleensa juuri lähetysmatkalta jostain Afrikan maasta ja halusi rukoilla jumalalta minulle parannusta. No, annoin rauhassa rukoilla, oli ihan kunnon jenkkiparannusta ja -meininkiä. Entä jos nainen pysäytti jengiä ja halusi rukoilla?

Edit. Luin nyt ketjua taaksepäin ja moni muukin tätä mietti. Ehkä tuo rukoilemalla parantaminen tms. olisi voinut ahdistaa liikaa ja koeta häiritseväksi, ei vain yleinen uskonnollinen lappujen jako yms? Itseäni asia lähinnä vain nauratti ja ajattelin, että saanpahan sanoa lääkärille, ettei rukouskaan kipuja vienyt. :roll: :lol:
Viimeksi muokannut EarleneXX, Ti Tammi 10, 2023 12:43 am. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Alien Alien
Harjunpää
Viestit: 290
Liittynyt: Ma Tammi 09, 2023 5:09 am

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Alien Alien »

Vivienne kirjoitti: Ma Tammi 09, 2023 10:23 pm Olen opiskellut aikanaan vartijaksi ja suorittanut myös järjestyksenvalvojan koulutukset. Niitä hommia teen välillä vieläkin. Itselle ei mene tuollainen omavaltainen käytöa jakeluun. Kaiken lisäksi tuolla nöyryytetään ihmisiä fyysisestä koskemattomuudesta puhumattakaan. Itse koin jo opiskeluaikana voimankäytön harjoitukset ja kokeet kaikista vastenmielisimmäksi. Olen niitä ihmisiä jotka koittaa ratkaista asiat puhumalla. Ja kuuntelemalla. Tärkeimpänä oppina jäi mieleen, että meidän tehtävämme on suojata omaisuutta,ihmisen terveyttä sekä henkeä. Tämänkin naisen kohdalla varmasti puhumalla olisi selvitty pitkälle. Olkoon millainen sekopää tahansa. Ei helvetti. Neljä kurahousua painaa yhtä naista maahan?! Jopa voimankäytössä opetettiin että edes patukalla ei saa lyödä tiettyihin alueisiin selässä koska sisäelimet.. Jos painetaan polvella tiettyyn kohtaan niin totta hitossa hengitys lamaantuu.
Täysin järjenvastaista toimintaa

Tälläkin naisella oli varmasti läheisiä jotka häntä jäävät kaipaamaan. Toivottavasti he saavat edes jonkunlaista oikeutta..
Tuo henkilökohtaisen koskemattomuuden ja nöyryytyksen kokeminen, yhdistää sekä fyysisen että henkisen väkivallan. Mikäli henkilöllä aiemmin vahvoja kokemuksia niihin liittyen, voi vastareaktiokin olla hallitsemattoman vahva. Aiemmin mainitut liskoaivot ottavat vallan ja tilanne voi eskaloitua nopeasti. Siksi voimankäytön koulutuksissa painotetaan puhumisen merkitystä. Fyysisen koskemattomuuden rikkominen voi avata todellisen Pandoran lippaan.
Mbu
Harjunpää
Viestit: 300
Liittynyt: Su Elo 02, 2020 3:35 am

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Mbu »

MissMaapl kirjoitti: Ma Tammi 09, 2023 11:24 pm
Sitähän minäkin mietin, että jonkinlainen uskonnollissävytteinen psykoosi ehkä, vähän kuten sillä Esplanadin mersukuskilla kolarin jälkeen. Ehkä vartijoiden väliintulo kiihdytti vielä ja huuteli jotain raamatullista. Mietin vaan, mistä joku kuuli sen huutavan jotain "mul on kuusikuinen", kun en itse saa selvää siitä.
Eihän me tiedetä, huusiko juuri tämä nainen kuusikuisesta yhtään mitään. Ilmeisesti paikalla ollut enemmänkin väkeä kun silminnäkijöitäkin on useampia. Ihan hyvin voi olla jonkun ohikulkevan huudahdus eikä liity itse tapahtumaan millään tavalla.
Joosua
Jessica Fletcher
Viestit: 3017
Liittynyt: Pe Helmi 15, 2019 11:35 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Joosua »

uusitma kirjoitti: Ti Tammi 10, 2023 12:05 am
Rousku kirjoitti: Ma Tammi 09, 2023 11:15 pm
Pureva puheenjohtaja kirjoitti: Ma Tammi 09, 2023 10:49 pm Tää vartijoiden ruotiminen ja solvaaminen täällä on aivan älytöntä. Mitä ilmeisemmin ovat tilanteen ampuneet yli, mutta eivät voineet olettaa että perus maahanviennissä ja kiinnipidossa näin kävisi.
Eikö se pitäisi aina ymmärtää ja muistaa, että kaikki ei ole mitään perusterveitä nuoria? Ja tosiaan jos pidetään ihmistä maassa niin seurailla sen elintoimintoja. Eikö se ole ihan perus juttu sekin?
Meni entistä pahemmaksi vartijoiden kannalta, jos uhri ei ole muuta tehnyt, kuin uskoaan levittänyt. Se tuskin on kiellettyä, eikä se ole mikään kiinnioton peruste. Onhan meillä sananvapaus.
Jos on neljä miestä niin kyllä saa rauhoitettua ilman maahanvientiäkin. Varsinkin fyysisesti alivoimaisen henkilön kuten naisen. Ei maahanvienti mikään automaatio ole. Ja tässä tapauksessa vastarinta ei ole ollut erityisen vaarallista tai voimakasta, jolloin maahanvienti on perusteltua.
Aika usein ihminen rauhoittuu kun pidetään kiinni ja keskustellaan ja kerrotaan että henkilön on ihan oman edun takia hyvä poistua paikalta. Siis ihan pystyasennossa.
Virkatehtävissä tuli oltua töissä sellaisissa paikoissa että halutessa olisi varmasti saanut kymmenen myllyä joka työvuorossa aikaiseksi. Ei ne niin kivoja ole että niitä olisi erityisemmin hakenut.

Mutta tässäkin pätee sellainen asia että halvalla ei saa hyvää. Ei ainakaan usein. Vartijoiden palkka on niin pieni että ei siihen hommaan kovin fiksut hakeudu.
H. Solmunen
Harjunpää
Viestit: 322
Liittynyt: Ke Syys 14, 2011 8:30 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja H. Solmunen »

cherryblossom kirjoitti: Ma Tammi 09, 2023 11:55 pm
Rousku kirjoitti: Ma Tammi 09, 2023 11:50 pm
poliisikoiran pentu kirjoitti: Ma Tammi 09, 2023 11:37 pm Itse en usko, että uhri olisi ollut mitenkään yksinkertainen, jos on käynyt Kuninkaantien lukiota. Nykyisin keskiarvoraja siellä on 9 ja menneinä vuosinakin ihan kohtalainen.
Okei. Miltähän ajalta tuo lukion käyminen on? Mielenterveyden ongelmat toinen vaihtoehto sitten. (Omissa tutuissa ollut kaksikin kpl hyvin, jopa erinomaisesti koulussa pärjääviä tyyppejä, joille puhjennut skitsofrenia - ja kumpikin sitten sekoillut uskonnon kanssa myös. Ajoittain käytös järkevää ja ajoittain tolkutonta.)
Jos syntynyt 87 niin aloittanut lukion vuonna 2003. Ite tuli mieleen joku neurokirjolaisuus.
Vahvistuu ajatus, että olisi voinut olla jotain sydänvikaa. Usein jos on jotain poikkeavuutta niin on muutakin terveydellisistä haastetta. Tunnen parikin tapausta joilla synnynnäinen sydänvika ja lisäksi muuta pientä kehityshäiriötä. Normaalit koulut käyneitä ja elämä mennyt ihan mukavasti vanhempien tukemana lukioikään asti, mutta aikuistuminen, työelämä, parisuhteet ja muut arjen haasteet ovat olleet aika kova vuori kiivettäväksi. Helluntaiseurakunta ja miksei muutkin uskonnolliset yhteisöt tulevat usein kuvioon mukaan. Se voi olla näiden ihmisten pelastusrengas tai sitten tuho tapauksesta riippuen. Tämä nainen kohtasi loppunsa nyt näin, lähipäivinä varmaan kuullaan oliko se loppu tulossa joka tapauksessa terveydellisistä syistä. Ja oliko tajunnan taso sellainen, että ymmärsi täysin mitä vartijoiden vastustelusta voi seurata. Aika kamalaa jos ei oikein tajunnut.

Näköjään hysteeriset perheenäidit katosivat forumilta, kun ei ollutkaan tavallinen perheenäiti kyseessä.
Amatimies
Alibin satunnaislukija
Viestit: 61
Liittynyt: Ma Tammi 09, 2023 6:09 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Amatimies »

sivullinenvain kirjoitti: Ti Tammi 10, 2023 12:04 am
Amatimies kirjoitti: Ma Tammi 09, 2023 8:46 pm Vartijaa ei voi asettaa vastaamaan yleisestä järjestyksestä. Kauppakeskus voi tehdä sopimuksen vartioinnista omaisuutta koskien mutta tässä tilanteessa ei ilmeisesti ollut kyse omaisuuden suojaamisesta vaan järjestyksen, joten ei, vartija ei voi suorittaa poistoa. Isossa omenassa oli ainakin ennen erikseen kauppakeskuksella sopimus järjestyksenvalvonnasta ja liikkeillä erikseen vartijoinnista. Kaksi eri sopimusta, kahdet eri oikeudet ja toiminta-alueet.
Iso-Omenassa on toki sekä järjestyksenvalvojia että vartijoita. Mutta korjasin virheellistä käsitystä, että vartijat eivät voisi lainkaan poistaa henkilöitä kauppakeskuksen yleisistä sisätiloista. Kyllä voivat. Ketjussa oli pidempiaikainen väärinymmärrys, että vartijan poisto-oikeus lakkaisi sisäkäytävälle, jonka koin aiheelliseksi korjata. Se sitten täyttyykö vartijalla olevat poistamisen edellytykset muuten on avoimempi näyttöasia, kuten tuossa muutama nimimerkki on ihan asiallisesti pallotellut.

Toisaalta tässä tapauksessa poliisi on ilmeisesti kertonut tilanteessa olleen sekä järjestyksenvalvojia että vartijoita, joten on tosiaan vieläkin todennäköisempää, että poisto-oikeus sisäkäytävältä on kyllä ollut olemassa tässä tapauksessa. (Mikä ei tietenkään oikeuta tekemään poistamista väärin, enkä sellaista puolustelekaan.)
Kyllä voivat poistaa, se pitää paikkaansa, mutta ei samoista syistä kuin JV. Tapauksesta saatujen tietojen valossa vaikuttaisi että tässä nimenomaisessa tapauksessa vartijan poisto-oikeutta ei ole ollut mutta sillä ei sinänsä ole merkitystä koska jv on kuitenkin ollut paikalla. Suurimmalla osalla väkeä vaan ei tunnu olevan mitään hajua vartijan ja jv:n eroista, valitettavasti ei noissa kauppakeskuksissa työskentelevillä vartijoilla itselläänkään ole aina ihan hallussa nuo lakipykälät (Moni vartijana toimivista kun ei jv koulutusta edes ole käynyt.)
Mitään epäselvää tässä ei mielestäni ole sen suhteen etteikö lain puitteissa olisi toimittu ihan oikein, voimankäyttötilannekin näyttää menneen ihan koulutusten mukaisesti, kysymysmerkiksi jää lähinnä oliko maassa pitäminen tarpeellista jatkaa noin pitkään ja miten tilanteen aikana puhutettiin naista ja tarkkailtiin tämän vointia. Aina voi spekuloida olisiko tilanne voitu hoitaa ilman voimakeinojen käyttämistä. Itse suuntaisin tässä katsetta voimankäyttökoulutuksen suuntaan ja mitä siellä opetetaan maassapitämisestä ja raudoituksen jälkeisistä toimenpiteistä. Joka päivä on samanlaisia kiinniottoja joissa pidetään kohdehenkilöä maassa poliisin tuloon asti koska se on usein se turvallisin tapa sekä kohdehenkilön itsensä, henkilöstön että sivullisten näkökulmasta. Neljään pekkaan olisi kyllä saatu tuossakin siirrettyä kiinniottotilaan mutta rimpuileva henkilö helposti satuttaa siinä itsensä + se on ihan järkyttävän näköistä meininkiä kun aikuista ihmistä kannetaan pitkin kauppakeskuksen käytäviä..
Jamesii
Armas Tammelin
Viestit: 78
Liittynyt: Ti Touko 05, 2015 8:56 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Jamesii »

EarleneXX kirjoitti: Ti Tammi 10, 2023 12:19 am Entä jos nainen pysäytti jengiä ja halusi rukoilla?
Ehkä tässä on kuitenkin uhrin osalta vähän häiritsevämpää toimintaa kuin joku rukoilu tai lappujen jakaminen taustalla. Jos on aiemminkin kohdannut väkivaltaakin (samantyyppisestä asiasta?). Ei nyt ihan tavanomaista kuitenkaan ole, että näitä julistajia pahoinpideltäisiin.

Tiedän esim. yhden autistin, joka voi olla todella uhkaava tummaihoisia kohtaan, koska "ei pidä niistä", joten tuo homofobia tms. ei välttämättä ole kaukaa haettu. Nämä voivat olla myös sellaisia terveydellisiä asioita, joita ei koskaan tulla kertomaan julkisuudessa, ellei sitten asia etene vartijoiden osalta oikeuteen asti.
barracuda
Armas Tammelin
Viestit: 86
Liittynyt: Ma Helmi 29, 2016 11:12 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja barracuda »

105 sivua ja suurin osa väittelyä ja muuta jauhantaa :(

Mutta spekuloitavia kysymyksiä.
Miksi ei raudoituksen jälkeen nostettu istumaan, annettu rauhoittua ja siirrytty kiinniottotilaan odottamaan poliisia?
Kuitenkin ilmeisesti poliisia odotettu kun ei raudoituksen jälkeen "tapahtunut mitään".
Oliko jossain niin että poliisi saapui ennen ensihoitoa?
Jos näin niin lähtötiedot ovat olleet hyvin tiedossa...

Oma veikkaus on että kuoli sisäiseen verenvuotoon, esim "Reisiluun varren murtumaan voi liittyä huomattavaa verenvuotoa, joten on varauduttava myös verenvuotosokkiin".
Saimaanorppa
Hetty Wainthropp
Viestit: 494
Liittynyt: To Tammi 14, 2021 11:13 am

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Saimaanorppa »

Erikoinen luonne sanoo naapurit
niin yllätys yllätys täällä se on jo joku vajakki.
XDE
Aloitteleva Besserwisser
Viestit: 10
Liittynyt: Ma Kesä 21, 2021 1:41 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja XDE »

Yhtä hullu kun tää tapaus joka vitutti aikoinaan ihan huolella https://www.youtube.com/watch?v=iAGTKYfbCF8
Avatar
Skloddi
Michael Knight
Viestit: 4478
Liittynyt: Ma Elo 26, 2019 12:20 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Skloddi »

AlmaR kirjoitti: Ti Tammi 10, 2023 12:18 am
Ei ole mitään varmaa tietoa, että nyt olisi kaivettu esiin oikea henkilö, yhtä vähän tietoa on kuvitellun häiriökäyttäytymisen syystä.
Ilta-Sanomien mukaan on somensa perusteella ainakin kiinnostunut Espoon helluntaiseurakunnasta, ja vahvistus saatu ainakin naapureilta, että ovat oikean henkilön kotitalolla.
IS:
"Sosiaalisen median tilillään nainen on ilmaissut kiinnostusta muun muassa Espoon seudulla sijaitsevia kauppakeskuksia ja helluntaiseurakuntaa kohtaan."
-> https://www.is.fi/kotimaa/art-2000009315503.html
Viimeksi muokannut Skloddi, Ti Tammi 10, 2023 12:34 am. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Pureva puheenjohtaja
Hercule Poirotin viikset
Viestit: 102
Liittynyt: Ke Syys 28, 2022 8:10 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Pureva puheenjohtaja »

Amatimies kirjoitti: Ti Tammi 10, 2023 12:26 am Neljään pekkaan olisi kyllä saatu tuossakin siirrettyä kiinniottotilaan mutta rimpuileva henkilö helposti satuttaa siinä itsensä + se on ihan järkyttävän näköistä meininkiä kun aikuista ihmistä kannetaan pitkin kauppakeskuksen käytäviä..
Älä nyt, täällähän minfon asiantuntijat monta kertaa ovat tuoneet esiin neljän vartijan paikallaolon olevan osa voiman väärinkäyttöä. Minfon asiantuntijoiden mukaan yksi mies vartija olisi riittänyt naisen kiinnipitoon ja ilmeisesti siirtämiseen. Että älä nyt hassuja puhu että olisi järkyttävä näky kuinka neljä vartijaa hallitusti ihmistä kantaa kun kyllähän nyt yksi vartija sen hoitaisi. Mikä ei taas näyttäisi yhtään järkyttävältä, ei ollenkaan.
Viimeksi muokannut Pureva puheenjohtaja, Ti Tammi 10, 2023 12:38 am. Yhteensä muokattu 2 kertaa.
Vastaa Viestiin