Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Otsikon mukaisesti. Myös onnettomuudet pienistä suuriin. Pohjustamattomat keskustelunavaukset.
Avatar
da-n7007
Hercule Poirotin viikset
Viestit: 117
Liittynyt: Ma Joulu 05, 2022 5:51 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja da-n7007 »

Voihan ihmisellä olla tullut aikuisiässä vaikka pieni aivovamma, joka on vaikuttanut nykyiseen käytökseen. Kun tutut ovat sanoneet uhrin olleen iloinen ja ystävällinen, välitön, mutta kuitenkin "erilainen" omien polkujensa kulkija, ehkä käytös oli poikkeavaa normiväestön mielestä. Olisiko aikaisemmasta pahoinpitelystä tullut jälkiä aivokemiaan, sekin on mahdollista. Lyönnistä ja potkimisesta oli oikeuden kirjausta.

Oman tuttavapiirin autisminkirjolla olevat ovat laidasta laitaan kaikki erilaisia. On korkeakoulutettua ja on lapsenomaista rakastettavaa hymyilijää, on sosiaalista erakkoa ja nippelitiedon mestaria. He eivät ole kehitysvammaisia, kyseessä on neurologinen ominaisuus. Cp-vammainen tuttavani on taas ääri fiksu "rakettitieteilijä", joka tähtää yliopistoon. Kulkee pyörätuolilla ja tuottaa puheensa koneen kautta. Nämä vain esimerkkinä.

Enivei, mielestäni tässä tapauksessa tulisi tuomion olla kovennettua. Kyseessä oli silminnähden erilainen asiakas, jonka erityispiirre oli varmasti vartijoiden tiedossa. Itseään heikomman kurmotus ja simputus on pahinta mitä olla voi. Siksi, tämä kuolemantuottamus täytyy nähdä isommassa koko yhteiskunnan kuvassa.
- Miä en purematta niele.
Hauki
Agentti Scully
Viestit: 655
Liittynyt: Ma Elo 15, 2011 9:13 am

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Hauki »

Vaikka oma pulssi voi tuntua potilaan pulssia tunnusteltaessa, se on ihan varmasti sellainen automaattinen reaktio ollut tuossakin tapauksessa, ei siitä oikein voi mitään päätellä.
Samaa mieltä, ei ole raskausvatsa tuo, ikävä sanoa, että jo uhrin habitus kielii, että kyseessä voisi olla mielenterveyskroonikko. Tuntuu pahalta näin arvioida ihmistä, mutta tämä vain oma näkemys, mitä en ala sen enempää avaamaan.
Huomaa, että moni ei ole kohdannut psykoottista ihmistä. Se ei ole synonyymi raivokkaalle riehujalle, vaikka psykoosi olisi syväkin. Lisäksi psykoosi ei ole koko ajan saman tasoinen, vaan voi vaihdella hyvinkin paljon aaltomaisesti, yhdessä hetkessä suht asiallinen, toisessa ihan sekaisin. Mutta kuten sanoin, en tiedä todellakaan uhrin diagnoosia, kunhan pohdin.
Avatar
Miss Smilla
Susikoski
Viestit: 43
Liittynyt: Pe Syys 29, 2017 1:00 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Miss Smilla »

Mitä videota ihmiset täällä katselee kun näkyy vatsa, sekä kasvojen ja käden ihon väri?
Onko joku uusi video jossain vai mitäs?
-never give up, never despair-
Vinnåå
Armas Tammelin
Viestit: 88
Liittynyt: La Joulu 31, 2022 4:26 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Vinnåå »

Eipä taida omat ostokseni Ompussa olla vuositasolla muutamaa satasta enempää, mutta nämäkin menevät nyt toistaiseksi muualle.

Jaloilla äänestäminen taitaa olla kuitenkin toimivin keino reagoida.
Lady Manhattan
Aloitteleva Besserwisser
Viestit: 12
Liittynyt: Ma Marras 28, 2022 2:15 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Lady Manhattan »

Nyt kun koko vartijoiden ammattikunta on teilattu tyhmiksi ja alalle ajautuneiksi kun eivät muuhun kykene, niin kyllä minun nuoruudessani moni tuttu 20+ poika teki vartijanhommia esim. ennen opiskeluja tai niiden aikana. Ja ihan korkeakoulusta myöhemmin valmistuivat. Ajattelisin että tuo on tyypillinen ala hyvin monipuoliseen ainekseen: välivuoden viettäjiä, opiskelijoita, alanvaihtajia, lisätulojen hankkijoita. Ja tunnen myötätuntoa noita vartijoita kohtaan - ihan hirveään paikkaan joutuivat, varmasti yrittäessään tehdä työnsä mahdollisimman hyvin. En voi edes kuvitella tunnelmia nyt ja koko loppuelämän. Tämän enempään heillä ei ollut rahkeita, ja siinä vastuu siirtyy mielestäni myös työnantajalle ja alan yleisiin säädöksiin.
Gfh
Armas Tammelin
Viestit: 83
Liittynyt: Su Helmi 28, 2021 9:56 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Gfh »

Cherryblossom miten niin vauvamaha ei heiluisi noin, heiluu sillä jalatkin painellessa. Osa raskaana olevista naista pitää eräänlaista raskaustukivyötä vaatteiden alla vatsaa tukemassa tai raskausalushousuja, joissa on sopivasti tukea raskausmahalle että pysyy kävellessä tukevammin aloillaan. Viiden lapsen äiti sanoi myös raskausmahaksi pitkän videon nähtyään, mutta ehkä sinä tiedät paremmin miten voi vauvamaha heilua tai ei.

Ja muille jotka pahastuivat kun tätä raskausasiaa edelleen epäilen ja spekuloin, mutta viranomaiset eivät ole ilmoittaneet vielä että ei ollut raskaana, olikohan se maanantaina joku poliisin pamppu sanoi ettei hänen tiedossaan ole että olisi ollut raskaana, odotteli vielä kuolinsyytietoja, mutta ei se ehdoton tieto vielä silloin ollut. Eikä vieläkään tiedetä kuolinsyistä tarkemmin.
Avatar
PineBeetle
Susikoski
Viestit: 48
Liittynyt: Su Tammi 08, 2023 9:03 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja PineBeetle »

Como es? kirjoitti: Ke Tammi 11, 2023 9:19 pm
Ihankuinvaan kirjoitti: Ke Tammi 11, 2023 8:46 pm Oikeastaan käy sääliksi myös näitä vartijoita, ovat joutuneet paskaan paikkaan ilman taitoja selvitä siitä ulos ja paska paikka on taas syntynyt vähintäänkin isoksi osaksi täysin riittämättömästä koulutuksesta, siitä taas vastuussa työnantaja. Se on sitten eri asia, jos jollain vartijoista on ollut väkivaltaista taustaa tai jotain vastaavia fantasioita, yritän ajatella ettei.
Samaa mieltä. Työnantajan kertoman mukaan olivat alle kolmekymppisiä ja joku ilmeisesti aloitteleva työssään. Voi olla, että on vähän kokemusta tuollaisista tehtävistä. Tänä työvoimapulan aikana voi olla vaikea löytää työntekijöitä saati sitten sellaisia, joilla on kokemusta.
Uhrin seurakunnan pappi sanoi hyvin: ”Ja lopulta olemme kaikki vain ihmisiä.”
Myös vartijat.
Moniko tulee ajatelleeksi, onko itse toiminut aina työssään täysin oikein, virheitä tekemättä.
Tämä on tärkeä asia pitää mielessä, mutta väkisinkin eri tilanteissa eri tahoilta voi jossain määrin odottaa eri asioita. Mä luulen, että tämä on tässä isossa keskiössä. Vartijoiden / JV:iden on tarkoitus olla turvana, ja varmasti monelle kynnys on kova mennä tekemään minkäänlaista väliintuloa ns. ammattilaisen ollessa kyseessä. Tämän lisäksi heillä on oikeus työnsä puolesta käyttää tarvittaessa voimaa, jonka mukana tulee myös vastuu. Myös alkeelliset EA-taidot tulisi joltain jengistä löytyä, ja vaikka jäätyminen on inhimillistä, on kaikkien tilanteessa olleiden ammattilaisten totaalisen jäätymisen ja tatsin puuttumisen katsominen varmasti meille monelle aika kova paikka. Siinä kun on taho, jota meitä on opetettu pitämään jonkun tason auktoriteettina ja ammattilaisena..
Jos kyseessä olisi ensihoitaja tai lääkäri, ja räpellys tuon näköistä, luulisin metelin olevan vielä astetta kovempaa.
AlmaR
Nikke Knakkertton
Viestit: 151
Liittynyt: Ma Heinä 29, 2019 11:28 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja AlmaR »

Jaakkola kirjoitti: Ke Tammi 11, 2023 6:18 pm
jiitu kirjoitti: Ke Tammi 11, 2023 5:47 pm
AlmaR kirjoitti: Ke Tammi 11, 2023 2:19 pm
Tuossa tarkoitetaan pienestä aineistosta koottua tilastoitua väkivaltaa ja todetaan lisäksi, ettei tekijää ole useimmissa tapauksissa rekisteröity. Pienen otoksen ja piilorikollisuuden takia sukupuolierojen korostaminen tuloksissa tuntuu tarkoitushakuiselta.

Tuhansien iskujen maa -raportissa on toisenlaista tietoa: "Yksi kuudesta 15,6 % miehistä on joutunut kumppaninsa väkivallan kohteeksi täytettyään 15 vuotta. Naisilla vastaava luku on 16,9 %"

https://seura.fi/asiat/tutkivat/parisuh ... -kokemana/
Nämä "naisen eurot" ja "naiset perheväkivallan uhreina" ovat niin sitkeitä myyttejä, ettei niistä koskaan päästä eroon tässä feministisessä yhteiskunnassa.
...
edit: "Terveydenhuollon hoitoilmoitusrekisterin mukaan taas puolison tai partnerin pahoinpitelemien 20–64-vuotiaiden joukossa on ollut hoidettavana noin kaksi kertaa enemmän miehiä kuin naisia. "

https://www.hameensanomat.fi/paikalliset/5226791
Millä perusteella väität, etteivät linkkaamani jutut ole faktoja?

Eihän tuo terveydenhuollon hoitoilmoitusrekisteri vielä kerro todellisesta tilanteesta mitään, se kertoo vain hoitoa hakeneiden ja hoidon syyn kertoneiden tilanteen.

Sinänsä alunperin pointti ei ollut, eikä kuulu tähän keskusteluun, mutta kun joku väitti, etteivät miehet lähtökohtaisesti halua koskea naisiin ja silti lähes joka toinen suomalaisnainen kokenut väkivaltaa miehen taholta. Tässä ristiriita. En ole kuitenkaan sitä mieltä, että naisiin kohdistuva väkivalta vähentäisi miehiin kohdistuvaa väkivaltaa.
En osaa ottaa kantaa Jiitun linkkaamiin tietoihin, mutta yleisesti tutkimustulosten luotettavuuden arvioinnissa on kaksi eri ulottuvuutta: onko perusjoukko ja otos ymmärretty oikein, onko tuloksia kerätty, käsitelty, tulkittu ja kuvattu oikein (reliabiliteetti) ja kuvaako tutkimus toisaalta sitä mitä sen väitetään kuvaavan (validiteetti).

Piilorikollisuus heikentään ainakin reliabiliteettia, koska on yleisesti tiedossa ettei mies voi tunnustaa saavansa naiselta pataan ja koska naisten väkivalta on usein henkistä tai pienempiä vammoja aiheuttavaa. Väärin tai tarkoitushakuisesti valittu otos heikentää myös validiteettia.

Molempiin liittyy usein ongelma kun tutkitaan poliittisia intohimoja herättäviä aiheita (kuten tämä), joissa tutkijalla on kiusaus asettaa tutkimusasetelma siten, että saa haluamiaan tuloksia joita kukaan ei uskalla poliittisesti korrektissa woke-yliopistossa tai mediassa kyseenalaistaa.
Gfh
Armas Tammelin
Viestit: 83
Liittynyt: Su Helmi 28, 2021 9:56 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Gfh »

Tässä nyt vielä tämä pitkä video uudelleen, on jokunen sivu takaperin.

https://www.facebook.com/1775718062/vid ... 0131262748
Alkonost
Susikoski
Viestit: 40
Liittynyt: Ke Helmi 24, 2021 1:35 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Alkonost »

Sissi kirjoitti: Ke Tammi 11, 2023 6:01 pm Pistää ihan helvetisti vihaksi koko ajan enemmän mitä enemmän kauppakeskus, turvafirma, alan kouluttajat ja kaikki keiden intresseissä on tehdä tästä koko tapahtumasta uhrista syyllinen, tai ainakin niin, että kauppakeskus ja sen kauppiaat eivät ole millään tavalla osallisena tai syyllisenä tapahtumaan. Kaivakaa esiin, ottakaa selvää. Älkää uskoko. Miettikää miksi turvafirman johtajan lausunnot on muuttuneet.
Uhri oli kehitysvammainen nainen ja monestakin terveydellisestä syystä hyvin hauras ja heikko ottamaan vastaan sitä kohtelua ja iskuja jotka sai.
Tätä ei kerrota, jollei omaiset tai muut läheiset avaa suutaan. Ketään ei tietysti saisi kohdella niinkuin häntä kohdeltiin mutta kun kyseessä on vielä normiakin heikommassa asemassa oleva henkilö fyysisesti, psyykkisesti ja älyllisesti niin jonkun pitää avata suunsa. Kysykää veljeltä ja seurakunnalta, kysykää niiltä jotka nyt vaikenevat. Kysykää, katsokaa miten asia koitetaan valkopestä.
Kehitysvammainen, kiltti, herttainen nainen kuoli kauppakeskuksessa vartijoiden toimien seurauksena.
Kysykää ja ottakaa selvää mitä tapahtui ja miksi. :?:
Spekulointia: Tästä Sissin viestin tummennetusta kohdasta voi tehdä sen johtopäätöksen, että hänen mukaansa myös kauppakeskuksen intresseissä voisi olla tehdä uhrista syyllinen. Joku täällä jo ehdottikin, että joku kauppakeskuksen pikkupomoista olisi soittanu vartijat koska uhri on ollut ns. julistamassa sanaa kauppakeskuksessa. Voisikohan olla perää.
Avatar
piisfuli
Aloitteleva Besserwisser
Viestit: 12
Liittynyt: Ke Kesä 23, 2021 11:16 am
Paikkakunta: åbo

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja piisfuli »

Runsaasti huhuja ja pötyjä tässä keississä. Luonnollisesti kun tapahtuu äkkiä someryöppynä ja ei tuu virallista tiedotetta tapahtuneesta heti, niin sitä pötypuhetta tulee. Naamakirjan ketjua lueskellesta mulle tuli käsitys uhrista, siirryin seuraamaan tätä ketjua ni sentään täällä katkaistaan siivet ja ihan eri käsitys uhrista.
Emme tiedä, mitä on tapahtunut. Mutta en näe tämän liittyvän mihinkään muuhun kuin siihen, että mies - poika menetti toivonsa. Tämä ei ollut kosto eikä terrorismia.
Rakasti.
VastarannanKiiski
Axel Foley
Viestit: 2445
Liittynyt: La Helmi 08, 2020 6:24 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja VastarannanKiiski »

supohq kirjoitti: Ke Tammi 11, 2023 9:30 pm Mitä videota ihmiset täällä katselee kun näkyy vatsa, sekä kasvojen ja käden ihon väri?
Onko joku uusi video jossain vai mitäs?
Tämä on linkattu tänne aiemmin, olisiko sivu 175

https://m.facebook.com/1775718062/video ... 0131262748
cherryblossom
Vähänniinkuharrastaja
Viestit: 96
Liittynyt: Pe Tammi 22, 2010 6:40 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja cherryblossom »

Gfh kirjoitti: Ke Tammi 11, 2023 9:33 pm Cherryblossom miten niin vauvamaha ei heiluisi noin, heiluu sillä jalatkin painellessa. Osa raskaana olevista naista pitää eräänlaista raskaustukivyötä vaatteiden alla vatsaa tukemassa tai raskausalushousuja, joissa on sopivasti tukea raskausmahalle että pysyy kävellessä tukevammin aloillaan. Viiden lapsen äiti sanoi myös raskausmahaksi pitkän videon nähtyään, mutta ehkä sinä tiedät paremmin miten voi vauvamaha heilua tai ei.

Ja muille jotka pahastuivat kun tätä raskausasiaa edelleen epäilen ja spekuloin, mutta viranomaiset eivät ole ilmoittaneet vielä että ei ollut raskaana, olikohan se maanantaina joku poliisin pamppu sanoi ettei hänen tiedossaan ole että olisi ollut raskaana, odotteli vielä kuolinsyytietoja, mutta ei se ehdoton tieto vielä silloin ollut. Eikä vieläkään tiedetä kuolinsyistä tarkemmin.
Tarkoitin noin hyytelömäisesti. Nää huhut lähti liikkeelle kun ihmiset olivat kommentoineet uhria vatsakkaaksi, onko nykypäivänä tosiaan niin vaikea ymmärtää että on henkilöitä joilla rasvaa kertyy keskivartalon alueelle reippaastikin. Mitään viitteitä ei ole ollut, että uhri olisi ollut raskaana, ja veli tämän jo kielsi.
janita
Jane Marple
Viestit: 1017
Liittynyt: Ke Touko 13, 2009 5:58 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja janita »

Mä uskon, että nainen on ollut jollain tavalla erityinen esim. autismin kirjolla. Meillä asuu autisti (teini) ja hän usein puhuu outoja ja toisinaan häritsee ventovieraita. Hän vasn ei kulje vielä ilman aikuisia ja hänellä on aina siksi joku joka menee tarvittaessa estämään tilanteet ja selittämään käytöstään. Päällepäin etityisyys ei näy millään tavalla. Vain käytös on hetkittäin poikkeavaa, sosiaalisia taitoja ei ole ja kykenee hyvin rajallisiin keskusteluihin ja stressaantuessaan ei mihinkään muuhun kuin hokemaan jotakin. Tuntuu että tuolle meillä asuvalle olisi etenkin isompana voinut käydä noin. Käytöstään niin usein väärintulkitaan vieraiden ihmisten toimesta. Tämä on ihan autisti-autisti eikä vain kirjolainen. Älykkyys täysin normaali, Tuon naisen elämä oli niin itsenäistä, että jos hänellä tällaista etityisyyttä, niin ei yhtä vaikeaa kuin meillä asuvalla. Mutta uskon noiden läheisten ja napurien haastattelujen perusteella että oli jollain tapaa erityisaikuinen, mutta vartijat eivät olleet tunnistaneet (ja minusta se ei olekaan mitenkään helppoa ainakaan autismin kirjolaisten kanssa, kun mikään ei näy päällepäin ja käytöstä voidaan luulla päihteistä johtuvaksi jne).
llewellyn
Sofia Karppi
Viestit: 428
Liittynyt: Ma Elo 04, 2008 2:13 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja llewellyn »

räähkä kirjoitti: Ke Tammi 11, 2023 8:04 pm
llewellyn kirjoitti: Ke Tammi 11, 2023 7:55 pm
räähkä kirjoitti: Ke Tammi 11, 2023 7:52 pm Täällä kun jaksetaan ihmetellä kommenttia "lopeta jos yhtään vastustelee" niin järki hoi... Elvytykseenhän tuo liittyy ja on aivan oikea ohje; puhallus/paineluelvytys täytyy lopettaa heti jos elvytettävä alkaa vastustella, eli alkaa yhtään reagoida, kääntää päätään pois tai huitoa käsillä tai vastaavaa. Miksi tuostakin pitää vääntää jotain negatiivista ihan väkisin?
Niin, juuri noilla sanoillahan sitä asian tietysti ilmaisisi. Ei esim, että lopeta jos alkaa hengittää tai lopeta jos virkoaa. (Koska tietysti tuollainen täytyy erikseen selittää, jos on vähän hitaamman puoleinen sytytys elvyttäjällä.) Vaan tokikin sitä sanoo, että "lopeta jos yhtään vastustelee". Ihmeellistä negatiivisuutta ihmisillä tosiaan!
Se on itse asiassa ensihoidon puolella ihan yleinen sana tuo "vastustaa/vastustelee". Hyvin mahdollista että se ohjeistus tuli hätäkeskuksesta ja puhelimessa ollut vartija toisti sen suoraan sellaisenaan.
Ei hyvää päivää tätä settiä täällä. Joo, ei.
Vastaa Viestiin