Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Otsikon mukaisesti. Myös onnettomuudet pienistä suuriin. Pohjustamattomat keskustelunavaukset.
Avatar
Skloddi
David Starsky
Viestit: 4561
Liittynyt: Ma Elo 26, 2019 12:20 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Skloddi »

Joke75 kirjoitti: Ke Tammi 11, 2023 9:55 pm
Totuushan on kuitenkin se, että kaikki esitetyt väitteet, huhut, olettamukset, mutuilut ja muut vastaavat on kerta toisensa jälkeen alas. Tähän mennessä heidän toiminnastaan ei ole löytynyt mitään väärää.
Et näe siinä mitään väärää, että silminnähden harmittoman naisen kiinnioton seurauksena tämä kuolee? Poliisikin on todennut, että vähintään kuolemantuottamusta nyt tutkitaan ja että kiinniotolla on suora syy-seuraus-suhde naisen kuolemaan.

Hyvin te vedätte, ei muuta kuin pomolta pyytämään viikon ylimääräistä palkallista lomaviikkoa ja palkintolippuja Tallinnaan!
Avatar
Pieni liekki
Frank Columbo
Viestit: 9297
Liittynyt: Ke Joulu 25, 2013 10:38 am

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Pieni liekki »

Jos joku on oikeasti julistamassa jotain asiaa jossain, niin yleensä hänellä on jotain materiaalia jaettavanaan niille, jotka sattuisivat tästä kyseisestä asiasta olemaan kiinnostuneita.
Tak
Nikke Knakkertton
Viestit: 189
Liittynyt: Ke Syys 30, 2015 3:27 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Tak »

Auts. Ei hyvältä näytä vartijoiden/järjestyksenvalvojien kannalta. Jotain tällaista todennäköisesti käynyt. .

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000009317395.html
LeaSommer
Neuvoja-Jack
Viestit: 553
Liittynyt: Pe Syys 07, 2012 8:26 am

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja LeaSommer »

Seiska-lehden juttu tältä päivältä:
(en kopioi koko juttua, koska siinä on saman kertausta/toistoa)


Naisella oli ollut elämässään haastavia tilanteita.

Vuonna 2018 hän joutui espoolaismiehen pahoinpitelemäksi. Mies sai tuomion lievästä pahoinpitelystä, ja hänet tuomittiin 12 päiväsakkoon. Tuomio annettiin huhtikuussa 2019.

Tapahtumia edelsi yhteinen illanvietto kaveriporukassa. Kun kaksikko palasi kyläreissulta kävellen, oli mies naisen kertoman mukaan pahoinpidellyt häntä muun muassa potkimalla ja lyömällä.

Mies kiisti väitteen ja puolusti tekoaan naisen käytöksellä ja tämän seurauksena mies oli läpsäissyt naista avokämmenellä suoraan naamalle.

Syyttäjä haki miehelle tuomiota pahoinpitelystä, mutta tämä tuomittiin lievästä pahoinpitelystä.

Käräjäoikeuden mukaan naisen kertomus oikeudessa oli sekava, eikä tapahtumista saatu selkeää kuvaa. Lisäksi naisen saamat vammat eivät tukeneet hänen kertomustaan.

Mies kiisti oikeudessa syytteen teonkuvauksen, mutta myönsi läppäiseensä naista kasvoihin. Oikeuden arvion mukaan miehen kertomus oli koko ajan pysynyt samana.

Näillä perusteilla mies tuomittiin lievästä pahoinpitelystä 12 päiväsakkoon.
Amy
Neuvoja-Jack
Viestit: 562
Liittynyt: Ma Touko 17, 2010 8:40 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Amy »

Joke75 kirjoitti: Ke Tammi 11, 2023 9:55 pm Sitä en kuitenkaan ymmärrä miksi juuri näihin Securitaksen vartijoihin osoitetaan niin paljon vihaa? Totuushan on kuitenkin se, että kaikki esitetyt väitteet, huhut, olettamukset, mutuilut ja muut vastaavat on kerta toisensa jälkeen alas. Tähän mennessä heidän toiminnastaan ei ole löytynyt mitään väärää.

En tiedä, millaisia videoita somessa pyörii, mutta näkemäni 7-8 minuuttia pitkässä videossa toiminta on erittäin johdonmukaista ja järkevää ja juuri annetun koulutuksen mukaista.
Pelottavaa, jos joku pitää tuota nähtyä toimintaa virheettömänä, johdonmukaisena ja järkevänä. :roll: Moni ammattilainenkin on kommentoinut julkisuudessa videoita, että päinmakuulla saa pitää vain välttämättömän ajan ja vointia on seurattava! Toivottavasti et ole alalla.
DeepWithinMe
Hercule Poirotin viikset
Viestit: 117
Liittynyt: To Touko 27, 2021 3:07 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja DeepWithinMe »

Tuo facebookissa ollut video sai minut vihaiseksi ja surulliseksi. En pysty ymmärtämään, että tuollaisen julkiseen jakeluun laittaminen on sallittua. Vaan onko se? Mitään inhimillisyyttä sen julkaisussa ei ainakaan ole. Siinä on kuitenkin ihminen, jolla on läheisiä, vaikkei hän enää itse tuon videon julkaisusta joutuisikaan kärsimään. Pidän hyvin arveluttavana jo tuollaisen kuvaamista, vaikka toki se tässä tapauksessa voi antaa arvokasta tietoa viranomaisille. Kenenkään muun nähtäväksi tuota ei olisi pitänyt laittaa. Eikö ihmiset tosiaan osaa miettiä vastaavaa omalle kohdalle? Jos siinä makaisi oma läheinen. Olisinpa saanut varoituksen ennakkoon, en olisi halunnut tuollaista nähdä. Toivottavasti ei tule itse tai omat läheiset tuolla tavalla kuvatuksi ikinä! Sairasta. Ja mitä hittoa noiden "vartijoiden" päässä liikkui, ei ilmeisesti mitään. Kiinni pidetään aivan elottoman näköistä ihmistä minuuttikaupalla. Järkyttävää touhua.
Tak
Nikke Knakkertton
Viestit: 189
Liittynyt: Ke Syys 30, 2015 3:27 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Tak »

Ei tuo uhri nyt kuitenkaan miltään miehiä pelkäävältä vaikuta mitä ensin annettiin ymmärtää. Todella kiinnostaisi tietää mistä koko juttu sai alkunsa. Tuskin saadaan tietää.
murhajari
Hercule Poirotin viikset
Viestit: 102
Liittynyt: Ti Tammi 10, 2023 9:29 am

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja murhajari »

Joke75 kirjoitti: Ke Tammi 11, 2023 9:55 pm Ymmärrän sinänsä hyvin järjestyksenvalvojiin ja vartijoihin kohdistuvan vihan kun ensin paljastui nämä avarnin tahalliset töhöilyt. Ja ymmärrän sen vihan voimistuneen vielä lisää kun poliisi on tänään tiedottanut päästäneensä kaikki vangitut vapaaksi.

Sitä en kuitenkaan ymmärrä miksi juuri näihin Securitaksen vartijoihin osoitetaan niin paljon vihaa? Totuushan on kuitenkin se, että kaikki esitetyt väitteet, huhut, olettamukset, mutuilut ja muut vastaavat on kerta toisensa jälkeen alas. Tähän mennessä heidän toiminnastaan ei ole löytynyt mitään väärää. Se että joku kirjekurssin suorittanut kerrostalokyttääjä/kyläpoliisi/oman elämän neurokirurgi tai muu vastaava sekopää lausuu jotain muuta, ei tuota faktaa miksikään muuta.

Jos murhan ja yleisesti ottaen somen kanta on se, että vartijoilla ja järjestyksenvalvojilla pitäisi olla samanlainen osaaminen kuin ensihoidon erikoislääkärillä, niin suosittelen sitten vaatimaan sille ensihoidon erikoislääkärille myöskin se miten hankalaa potilasta hallitaan ja pidetään paikallaan jotta saadaan hoitotoimenpiteet tehtyä eikä tarvitsisi niitä "väkivaltaisia" vartijoita paikalle kutsua.

En tiedä, millaisia videoita somessa pyörii, mutta näkemäni 7-8 minuuttia pitkässä videossa toiminta on erittäin johdonmukaista ja järkevää ja juuri annetun koulutuksen mukaista. Eräskin EA-kouluttaja joskus sanoi, että jos ette tästä päivästä mitään muuta muista, niin muistakaa tämä: Älä oleta. Tarkoittaa esim juuri, että nopeesti katotaan että perkeles, eipäs tuo hengitäkkään ja sen enempää miettimättä ruvetaan samantien runnomaan kylkiluita poikki (menee aina elvytyksessä). Siinä menee ihan oikeasti tosielämässä useampi minuutti ennenkuin varsinaiseen elvytykseen päästään. Se ei mene niinkuin elokuvissa.
Huomasitte varmaan myös paikalle tulleen ilmeisesti jonkun tason terveydenhuoltoalan ammattilaisen. Hänenkin otteensa tilanteessa olivat hyvin rauhalliset ja johdonmukaiset juuri kuten pitääkin.

Ja tuo rikosnimike kuolemantuottamuksesta. Sehän on nimikkeenä tosi pahankuuloinen, mutta ihan oikeasti, juuri sinä, joka tätä tekstiä luet voit joutua epäillyksi siitä vielä tänään. Esimerkki: Tarjoudut auttamaan naapurin mummelia liukkaalla kävelytiellä. Kävelette siinä käskynkkää ja juttelette mukavia. Yhtäkkiä kuitenkin mummo kaikista varotoimenpiteistä kaatuu ja kuolee siihen paikkaan. Siinä se oli: olet epäilty kuolemantuottamuksesta jos huonosti käy.
Itse en ainakaan ensiavusta ymmärrä tuon taivaallista, mutta sen älyän että mahalleen maahan heiton idea saada "asiakas" itselleen hankalaan asemaan. Ja tämä tehdään siksi että kohde pitää hallita väkivallan pelossa käyttämällä omaa väkivaltaa. Se että joku ei lähde välittömästi käskystä ulos ei järjen mukaan voi olla syy tuohon. Vaikka laki sen periaatteessa sallisi. Oli miten oli niin tuossa yhdellä videolla nuo miehet yrittävät kaataa "asiakkaan". Kun "asiakkaalle" huudetaan että "MAAHAN!" niin hän myös istahtaa eikä ole lähdössä minnekään. Tämä ei tietysti kelpaa, mikä voi olla hankala ymmärtää jollekin jonka elämään ei kuulu se että nakellaan tonttiin. Jos "asiakas" ei tuossa istuallaan ollut riitävästi hallussa niin sitten on kai pakko olettaa että vartijat/jv:t pelkäsivät että kohde alkaa väkivaltaiseksi tai yrittää karata. Sen ymmärrän että voimankäyttökoulutuksessa neuvotaan että miten "asiakas" saatetaan maahan mahalleen jotta hän ei voi tehdä mitään, mutta jos mitään konkereettista uhkaa ei koskaan ole ollutkaan niin ei kai tuossa voi sanoa että kaikki meni niin kuin piti. Kai vartijakin saa käyttää päätään eikä tarvitse jokaista vastaantulijaa kohdella kuin vankikarkuria? Vai kieltääkö koulutus harkinnan?
Avatar
PineBeetle
Susikoski
Viestit: 48
Liittynyt: Su Tammi 08, 2023 9:03 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja PineBeetle »

Joke75 kirjoitti: Ke Tammi 11, 2023 9:55 pm Sitä en kuitenkaan ymmärrä miksi juuri näihin Securitaksen vartijoihin osoitetaan niin paljon vihaa? Totuushan on kuitenkin se, että kaikki esitetyt väitteet, huhut, olettamukset, mutuilut ja muut vastaavat on kerta toisensa jälkeen alas. Tähän mennessä heidän toiminnastaan ei ole löytynyt mitään väärää. Se että joku kirjekurssin suorittanut kerrostalokyttääjä/kyläpoliisi/oman elämän neurokirurgi tai muu vastaava sekopää lausuu jotain muuta, ei tuota faktaa miksikään muuta.

Jos murhan ja yleisesti ottaen somen kanta on se, että vartijoilla ja järjestyksenvalvojilla pitäisi olla samanlainen osaaminen kuin ensihoidon erikoislääkärillä, niin suosittelen sitten vaatimaan sille ensihoidon erikoislääkärille myöskin se miten hankalaa potilasta hallitaan ja pidetään paikallaan jotta saadaan hoitotoimenpiteet tehtyä eikä tarvitsisi niitä "väkivaltaisia" vartijoita paikalle kutsua.

En tiedä, millaisia videoita somessa pyörii, mutta näkemäni 7-8 minuuttia pitkässä videossa toiminta on erittäin johdonmukaista ja järkevää ja juuri annetun koulutuksen mukaista. Eräskin EA-kouluttaja joskus sanoi, että jos ette tästä päivästä mitään muuta muista, niin muistakaa tämä: Älä oleta. Tarkoittaa esim juuri, että nopeesti katotaan että perkeles, eipäs tuo hengitäkkään ja sen enempää miettimättä ruvetaan samantien runnomaan kylkiluita poikki (menee aina elvytyksessä). Siinä menee ihan oikeasti tosielämässä useampi minuutti ennenkuin varsinaiseen elvytykseen päästään. Se ei mene niinkuin elokuvissa.
Huomasitte varmaan myös paikalle tulleen ilmeisesti jonkun tason terveydenhuoltoalan ammattilaisen. Hänenkin otteensa tilanteessa olivat hyvin rauhalliset ja johdonmukaiset juuri kuten pitääkin.

Ja tuo rikosnimike kuolemantuottamuksesta. Sehän on nimikkeenä tosi pahankuuloinen, mutta ihan oikeasti, juuri sinä, joka tätä tekstiä luet voit joutua epäillyksi siitä vielä tänään. Esimerkki: Tarjoudut auttamaan naapurin mummelia liukkaalla kävelytiellä. Kävelette siinä käskynkkää ja juttelette mukavia. Yhtäkkiä kuitenkin mummo kaikista varotoimenpiteistä kaatuu ja kuolee siihen paikkaan. Siinä se oli: olet epäilty kuolemantuottamuksesta jos huonosti käy.
Aika selvästi voi sanoa, että huolissaan pitää olla jos henkilö vedetään vatsalleen kanveesiin raudoitettavaksi ja jätetään sinne otteeseen minuuteiksi, henkilön jo selvästi ollessa liikkumaton ja jopa elottoman oloinen. Tämä toiminta on straight up virheellistä.

Kukaan ei ole tainnut täällä odottaa, että EA-osaaminen on sitä päivittäin työkseen harjoittavien tasolla, mutta voimaa käyttäviltä vartijoilta ja JV:iltä sitä voi jossain määrin odottaa. Tätä koskien yleinen konsensus kritiikin suhteen on mielestäni suunnannut selvästi systeemiin, eikä suoranaisesti vain Tupuun, Hupuun ja Lupuun.

Videolla toiminta on isoksi osaksi saatanan kaoottista ja toimetonta. Absoluuttisena todisteena menetetty henki.

Naapurin Erja-Marjatan käsikynkkäpyllähdys on kertakaikkisen merkityksetön vertaus tässä. Ellei kyseessä ole sitten lähihoitaja Erja-Marjattaa ulkoiluttamassa.
Kitarisa
Andy Sipowich NYPD
Viestit: 1300
Liittynyt: La Tammi 09, 2021 7:31 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Kitarisa »

Skloddi puhuu kyllä nyt sikäli varsin ytimekkäästä asiasta, ettei tämän saa missään nimessä kallistua siihen tilanteeseen, että onglma kitetyy vuorossa olleisiin vartijoihin ja pääomasijoittajat voivat jatkaa elämäänsä yhä kasvavalla sektorilla hamuten lisää tuulta purjeisiin. En edes haluaisi kuvitella, että se olisi joidenkin turvallisuusalan yritysten ja pääomasijoittajien intresseissä. Siihen ei nyt pidä suostua.

Tämän täytyy kyllä pysäyttää hetkeksi aikaa koko ratas ja pureutua kokonaisuuteen. Kuinka toimia, että ihmisillä olisi tulevaisuudessa turvallisempaa ja ennen kaikkea myös vartiointiliikkeiden ammattitaito tulisi olla ehdottoman paljon korkeammalla tasolla, jolloin myös he voisivat kokea oman työympäristönsä ja ammattitaitonsa turvalliseksi ja arvostetuksi. Joka suhteessa. Lainsäädäntöä on pakostikin johonkin suuntaan ruuvvattava, siitä nyt ei päästä yli eikä ympäri.
sivullinenvain
Hetty Wainthropp
Viestit: 451
Liittynyt: Ma Tammi 09, 2023 1:54 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja sivullinenvain »

Vaikka nähdäkseni on mahdollista, että itse kiinniotto on ollut perusteltu ja toteutettu oikeaoppisesti (alan koulutuksen mukaan), sekä että sairauskohtaus on ollut yllättävä eikä järjestyksenvalvojien/vartijoiden ammattitaidon piirissä... olen samaa mieltä että henkilön pitäminen maassa pitkitetysti ja riittävän seurannan ja reagoinnin puute on tässä nykytiedon valossa selvältä näyttävä puute.

Pallo vaikuttaa tipahtaneen maassa ollessa pahasti, surullisin seurauksin.
meddLe
Alibin satunnaislukija
Viestit: 59
Liittynyt: Pe Loka 02, 2009 1:43 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja meddLe »

Joke75 kirjoitti: Ke Tammi 11, 2023 9:55 pm Tähän mennessä heidän toiminnastaan ei ole löytynyt mitään väärää.
Eli koulutuksessa opetetaan pitämään jo raudoitettua kohdehenkilöä vatsallaan maassa huputettuna ilman minkäänlaista puheyhteyden säilyttämistä?
Joke75 kirjoitti: Ke Tammi 11, 2023 9:55 pm En tiedä, millaisia videoita somessa pyörii, mutta näkemäni 7-8 minuuttia pitkässä videossa toiminta on erittäin johdonmukaista ja järkevää ja juuri annetun koulutuksen mukaista.

Se tässä varmaan ihmisiä huolestuttaakin, jos tuollainen toiminta on koulutuksen mukaista. Miten tämä johdonmukaisuus mielestäsi tuossa videossa näkyy? Eikö johdonmukaista olisi siirtää raudoitettu henkilöä turvallisempaan asentoon ja paikkaan? Miksi henkilön vointia ei seurata mitenkään? Miksi paikallaan, liikkumattomana makaavaa ihmistä painetaan polvella selkään, nilkkoihin yms?
Joke75 kirjoitti: Ke Tammi 11, 2023 9:55 pm Siinä menee ihan oikeasti tosielämässä useampi minuutti ennenkuin varsinaiseen elvytykseen päästään.
Mitä tällä tarkoitat? Jos tosielämässä menisi aina useampi minuutti, olisi henkiinjäämisprosentti lienee melkoisesti nykyistä pienempi.


Ja vielä; ymmärrän koulutuksen vähäisyyden, paniikin, jäätymisen yms, mutten sitä, että tällaista videolla nähtyä toimintaa oikeana puolustetaan. Oma kokemattomuus olisi myös varmasti syytä huomioida, ennenkuin alkaa pistämään ketään maihin. Mikään ei tässä vaiheessa ole antanut sellaista viitettä, ettei tilannetta olisi voinut selvittää täysin puhumalla tai taluttamalla henkilö rauhallisesti ulos kauppakeskuksesta.
Saimaanorppa
Neuvoja-Jack
Viestit: 509
Liittynyt: To Tammi 14, 2021 11:13 am

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Saimaanorppa »

Gfh kirjoitti: Ke Tammi 11, 2023 9:14 pm Olen lukenut tämän koko ketjun läpi ja muualtakin, ja katsonut nuo videot mitä tässä pitkin ketjua on linkattu.

Pitkän tuoreimman videon nähtyäni epäilen kyllä että uhri oli kuin olikin raskaana, ja tämän takia vatsallaanpito raudoissa aiheutti nopeasti kuoleman. Ruumiinrakenne näkyy pitkälllä vodeolla selkeämmin ja on ihan vauvamahan näköinen masu.

Uskon että tämä voisi olla niin järkyttävä asia ettei haluta avata julkisuudessa. Olisi helppo todeta ympäripyöreästi sairaskohtauksesta jos se jonkinsorttinen sellainen olisi, ja sekään ei kertoisi kenellekään mitään liian spesifiä uhrista.

Uhrin veli kertoi juttelevansa puhelimessa siskon kanssa ja hänen mukaan uhri ei ollut raskaana, eikä ollut lapsia, muttei ole nyt niin tavatonta etteikö uhri olisi saattanut lapsirakkaana hankkia lapsen yksin, ja salata raskauden uskovaisena sinkkuna.
Minusta tuota raskausasiaa ei ole ihan täysin ja yksiselitteisesti kiistetty. Joo jokunen pvä sitten joku poliisin edustaja sanoi ettei hänen tiedossaan ole että uhri olisi ollut raskaana, silloin hän odotti vielä tarkempia tietoja. Ja niitä ei nyt meille anneta, eikä tulla antamaankaan jos raskaana oli. Too disturbing.
No naapuritkin ovat sitten sokeita..
taitaa kuotenkin olla ihan rasvavatsa..
Viimeksi muokannut Saimaanorppa, Ke Tammi 11, 2023 10:27 pm. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Avatar
piisfuli
Aloitteleva Besserwisser
Viestit: 12
Liittynyt: Ke Kesä 23, 2021 11:16 am
Paikkakunta: åbo

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja piisfuli »

Jännä et mediassa levällään videoita ja ketjuja, sitkun vertaa nuoren naispostikantajan murhaan, niin siinä heti pyyhitää uhrista kaikki pois ja ei minkäänlaista päivänvalossa olevaa toivetta että tapaus ratkaistaan.
Emme tiedä, mitä on tapahtunut. Mutta en näe tämän liittyvän mihinkään muuhun kuin siihen, että mies - poika menetti toivonsa. Tämä ei ollut kosto eikä terrorismia.
Rakasti.
cracker
Remington Steele
Viestit: 213
Liittynyt: Ke Touko 20, 2009 6:28 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja cracker »

Tämä on varmasti aika epäsuosittu mielipide, mutta haluaisin itse kulkea sitä kultaista keskitietä ja välttää villimmät spekulaatiot (mm. exästä, joka tietoisesti usuttaa järkkärit tappamaan naisen :roll: ).

Mielestäni niistä naapureiden ja veljen kertomista juurikin paistaa rivien välistä se, että naisen käytös ei ollut normaalia. Veli muotoilee sen erityisen nätisti (toki, rakas ihminen), mutta jossain naapurihaastattelussa sanottiin poikkeavasta käytöksestä. Uskoisin myös, että joku "sosiaalinen vamma" hänellä on ollut, on se sitten kehitysvammaa, autismin kirjoa tai muuta vastaavaa.

Oma uskomukseni tilanteen etenemisestä on se, että hän on jollain tapaa käyttäytynyt poikkeavasti, ehkä häirinnyt jotakuta, on sitten ollut uskonto tai muu hieman liian tunkeileva käytös kyseessä ja kyseinen henkilö (tämä jo tavoitettu mies) on ehkä ohimennen huomauttanut infossa tai kohtaamilleen vartijoille, että hei, tuolla käytävällä on hieman erikoisesti käyttäytyvä nainen, tsekkaisitteko onko kaikki ok tai että voisi ehkä katsoa onko hänen käytöksensä sopivaa. Järkkärit ovat jatkaneet siihen suuntaan, mies omille teilleen. Sen jälkeen järkkärit menneet jututtamaan naista, joka ehkä on panikoinut (miespelkoa, puute ilmaista asioita selkeästi tms) ja siitä taas järkkärit ovat tulkinneet hänen vastustavan ja "sekoilevan". Monet nepsyt esimerkiksi ovat aistiherkkiä eli kosketus voi tuntua huomattavasti normaali-ihmistä pahemmalta. Eli molemmat ehkä tulkinneet toisiaan väärin, josta sitten tilanne eskaloitunut. Jos naista on lähdetty ohjaamaan esimerkiksi käsipuolessa, hän on varmasti rimpuillut, ja jos on esimerkiksi heittäytynyt veltoksi jaloistaan, siitä on saattanut syntyä maahanvienti.

Mitä sen jälkeen tapahtuu, näyttäytyy videolta omiin silmiini lähinnä jäätymisenä ja osaamattomuutena/kokemattomuutena. Jalkoja pitelevät sekä videossa oikealla puolella olevat eivät käytännössä tee juuri mitään, vaan lähinnä jähmettyvät paikoilleen, tajuamatta edes että pitelevät jaloista kiinni täysin turhaan. Pääpuolessa vasemmalla oleva ja punaiset hanskat käteen laittava näyttävät kokeneimmilta, mutta heidänkin toimintansa vaikuttaa liian hitaalta.

Olen siis itse siinä käsityksessä, että tämä on onnettomien sattumien summa, joka lähti molemminpuolisista väärinkäsityksistä ja eskaloitui todella järkyttävään lopputulokseen, jossa kärsivät kaikki osapuolet. Pahiten tietysti uhri, mutta uskon että tämä on myös järkkäreille/vartijoille kova paikka, ehkä päättää osan urankin ja jää varmasti mieleen loppuiäksi. Tahallisuutta en näe. Uskon, että merkittävänä ennakkotapauksena tämä tutkitaan perin pohjin, luultavasti jonkunlaiset tuomiot tulee (perusmuotoinen kuolemantuottamus tod näk), mutta koska tahallisuus jää osoittamatta, ei tästä istumista tule.

Vaikka täällä iso osa on sitä mieltä, että vartijat/jv ovat suorastaan alinta ihmiskastia, olen eri mieltä. Joukossa on taatusti mätämunia - ja heitä on jäänyt onneksi nyt kiinnikin - on ensinnäkin joukossa monia järkeviäkin, joista tunnen pari (molemmat tekevät sivutyönä ja ikää on jo reilusti, toisella kohta 60) ja toisekseen alan ongelmiin löytyy isoja syitä olemattomasta koulutuksesta, alan nopeasta kasvusta (otetaan töihin kuka vaan keksii hakea) ja siitä että ilmeisesti mitään päivityskoulutustakaan ei vaadita. Koulutuksen pitäisi ehdottomasti olla pidempi ja syvempi niin voimankäytön kuin ensiavunkin osalta. Pidempi koulutus myös kysyisi parempaa motivaatiota. Lisäksi tuon tapaiseen työhön pitäisi ehdottomasti olla pääsykokeet ja tarkka seula, minkälaisella asenteella mukaan pääsee.
Vastaa Viestiin