Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Otsikon mukaisesti. Myös onnettomuudet pienistä suuriin. Pohjustamattomat keskustelunavaukset.
sivullinenvain
Hetty Wainthropp
Viestit: 451
Liittynyt: Ma Tammi 09, 2023 1:54 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja sivullinenvain »

Höppö kirjoitti: La Tammi 14, 2023 4:24 pm
VastarannanKiiski kirjoitti: La Tammi 14, 2023 4:17 pm Voi helvetti tuota raskauspohdintaa. Itselläni oli ihan samanlainen pötsi, kun olin tuhdimmassa kunnossa. Eikö teiltä löydy lähipiiristä ketään paksukaista tai kaljamahaista miestä, jonka voisitte pyytää tarkastelua varten selälleen rötköttämään ja pyöritellä tätä koekaniinia malliksi? Läskiä voi olla nahan alla ja toisaalta myös vatsaontelossa (ns. fiskeraalirasva) jolloin se on lihasten alla ja vatsa on pinkeämpi. Vatsa voi olla turvoksissa muistakin syistä, vaikapa toiminnalliset vatsavaivat.

Koko raskaushomma tuli tähän ketjuun Jenni Ikosen somepostauksesta, jossa hän väitti sisarensa tuntevan uhrin ja tämän olevan raskaana ja 2 lapsen äiti. Siinä puhuttiin ihan eri henkilöstä (joka ei ole kuollut)ja huhu oli muuttunut varmaksi tiedoksi.
Et varmaan huomannut että tässä pohdittiin asiaa ja että on vielä pieniä epäilyksiä josko sittenkin, vaikka alkuperäinen väite olikin puppua. Kukaan ei tässä väitä että asia on tasan näin ja alkuperäinen väite olisi totta. Kannattaa lukea ajatuksella. Koko ketju on muutenkin täynnä pelkkää pohdintaa ja spekulointia, tämä ei ole poliisin virallinen tiedote, joten totta kai tästäkin vielä puhutaan kun mahdollisuus (vaikka (toivottavasti) hyvin pieni) vielä on.
Myös esiintuomasi näkökulma on jo tuotu esille, eli sitä kuorolle saarnausta tässä nyt vähän. Hyvä että tuodaan esille erilaisia mahdollisuuksia.
Olen tästä kommentista samaa mieltä. He jotka raskaudesta ovat hiljattain spekuloineet ovat tehneet sen tässä ihan erillään alkuperäisestä väitteestä.

Mikään tieto ei tietenkään tue spekulaatiota (ellei sellaiseksi lasketa videoarvioita), mutta ei myöskään alkuperäisen lähteen vääräksi osoittuminen poissulje tätä mahdollisuutta. Emme yksinkertaisesti tiedä.
weisses fleisch
Harjunpää
Viestit: 309
Liittynyt: To Loka 20, 2016 5:53 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja weisses fleisch »

elf kirjoitti: La Tammi 14, 2023 4:22 pm
Housut ovat selvästi märät. Katso elvytysvideon kohta 5:30 jossa jalasta pitävä vartija huomaa sen, nostaa naisen hametta ja pälyilee ympärilleen kertoen tästä muille vartijoille. Elvytystilanteessa näkyy ettei kyseessä ole varjo.
Joo, mutta siinä maahankaatovideossa on kyseessä varjo, koska se sijaitsee eri kohdassa kuin elvytysvideon märkä läntti. Kyseessä siis mitä ilmeisimmin hengenlähdön aiheuttama eritteiden purkautuminen, ei lapsivedet eikä esim. päihtymystilan takia kuset housussa kuljeskelu.
Avatar
Dirty_Harry
Nikke Knakkertton
Viestit: 170
Liittynyt: Ke Heinä 25, 2018 1:57 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Dirty_Harry »

Olen toiminut vartijan hommissa kahdeksankymmentäluvun puolivälissä. Silloin vartija oli yksin suurissa liikekeskuksissa ja usein siviilivaatteissa (huomaamaton valvonta). Kiinniotettu tai kiinniotetut vietiin vartijan koppiin tarvittaessa asioiden selvittämiseksi ja odottamaan poliisia. Pärjäsin mainiosti yksin, vaikka joskus sai painia, tai oli useampi vastustaja. Vartijakortilla todistettiin, että on vartija, jos oli tarvis.

Itsepuolustuskouluttajalegenda Auvo Niiniketo tuomitsee sosiaalisen median lynkkaajat.

https://www.helsinginuutiset.fi/paikall ... 7#cxrecs_s

Helsingin Uutiset 9.1.2023

Auvo Niiniketo ja Markku Suonenvirta arvioivat, että kauppakeskuksen vartijat toimivat lauantaina täsmälleen koulutuksen mukaisesti. 35-vuotiaan naisen kuolemaa Niiniketo pitää karuimman mahdollisen sattuman seurauksena.

9.1.2023 13:28 | Päivitetty 10.1.2023 10:46
35-vuotiaan naisen kuolema kauppakeskus Isossa Omenassa ei johtunut turvallisuusalan työntekijöiden ylilyönnistä tai väkivallasta, vaan karuimmasta mahdollisesta tuurista. Tätä mieltä on turvallisuusalan ja itsepuolustuslajien pitkäaikainen ammattilainen ja kouluttaja Auvo Niiniketo, 68, joka on ehtinyt tutustua välikohtaukseen yhden videon kautta.

Poliisi: Ison Omenan kiinniotossa kuoli 35-vuotias nainen – ilmoituksen teki toinen asiakas

Ministeri Mikkonen: Poliisihallituksen selvitettävä, miten poliisi valvoo turvallisuusalaa

Asiantuntijoiden näkemykset vartijoiden toiminnasta Isossa Omenassa menevät ristiin – kuolinsyyn selvitys alkaa

Niiniketo sanoo, että ainakaan hänen näkemänsä videon perusteella vartijat eivät tee mitään sellaista, joka johtaisi kohdehenkilön kuolemaan.

– Korostan, että olen yhden videon varassa. Sitä on ihmetelty, miksi neljä miestä on kiinni pienessä naisessa. Sitä käydään läpi koulutuksessa: jos asiakas laittaa vastaan, on asiakkaan kannalta aina turvallisempaa ja asiakkaan etu, kun useampi on pitämässä henkilöä. Vartijat reagoivat videon tilanteessa henkilöön, joka ei tottele poistumiskäskyä ja joka laittaa vastaan.

– Jos olisi yksi yhtä vastaan, siinä olisi aikamoista kamppailua, voimaa tulisi käyttää enemmän ja riskit teloa itsensä kasvaisivat. Tilanne ei olennaisesti muuttuisi, jos toinen pitäisi toiselta ja toinen toiselta puolelta, jos asiakas laittaa vastaan. Vaikuttaa siltä, että siinä on kohdehenkilön sydän pettänyt, eli on käynyt huonoin mahdollinen sattuma, Niiniketo huokaa.

Niinikedon näkemys saa tukea työuransa poliisina ja poliisikouluttajana tehneeltä Markku Suonenvirralta.

– Ei voi ajatella niin, että asiakas on vaikka pienikokoinen nainen ja siihen pitää sellaisesta syystä suhtautua jotenkin normaalia huolettomammin. Tilanteen kärjistyessä voi tapahtua mitä vaan. Neljällä miehellä jokainen raaja on hallussa, eikä tarvetta kovalle voimalle ole.

Poliisi tutkii tapausta kuolemantuottamuksena. Työuransa alalla tehnyt Suonenvirta sanoo vierastavansa nykymeininkiä, jossa sosiaalisen median kautta mekkala alkaa jo ennen kuin poliisi on tutkintaa saanut aluille.

– Kaikki huutavat kitalaki punaisena, että mitä on juuri hänen mielestään tapahtunut. Poliisi tutkii seuraavaksi ja mikäli poliisitutkinnan jälkeen lähdetään käräjille, asiat käsitellään ja mennään protokollan mukaan eteenpäin. Sosiaalinen media ei kuitenkaan ole tuomioistuin. Hiukan tässäkin asiassa häiritsee sekin seikka, että vastuuta usein siirretään asiakkaalta niille ihmisille, jotka tekevät vain työtään ja yrittävät parhaansa, että asiakas pääsee tilanteesta mahdollisimman vähällä, Suonenvirta puuskahtaa.

Niiniketo ja Suonenvirta ovat seuranneet tarkasti myös Avarn Securityyn liittyviä rikosepäilyjä. Yrityksen useampi työntekijä otettiin kiinni pahoinpitelyistä epäiltynä. Yrityksen työntekijöiden epäillään pahoinpidelleen ihmisiä erityisesti Tikkurilan asemalla, jossa kohdehenkilöitä on viety valvontakamerattomiin hisseihin ja pahoinpidelty siellä. Tekoja on myös videoitu.

– Yksikin tapaus on liikaa ja se on alalle kova mainehaittaa, se on ihan selvä. Ihan älytön juttu! Minkä ihmeen takia niitä on pitänyt vielä kuvatakin? Ei tällaisilla ihmisillä pitäisi olla mitään tekemistä turvallisuusalan kanssa, Niiniketo puuskahtaa.

Hän on omien lähteidensä kautta kuullut, että epäiltyjen joukossa on ihmisiä, joilla on taustallaan pisin mahdollinen eli kahden ja puolen vuoden mittainen turvallisuusalan koulutus. Moni päätyy alalle huomattavasti lyhyemmän koulutuksen jälkeen. Asetelma saa Niinikedon ymmälleen.

– Jotenkin se menisi paremmin jakeluun, että nopeampaa reittiä työhön tulleille sattuisi tällaista. Pitkä koulutus on kuitenkin erittäin laadukas ja vaatii opiskelijalta osaamista ja nuppia, jotta alalle valmistuu, Niiniketo huomauttaa.

Markku Suonenvirta hymähtää mielikuvalle, jonka mukaan vartijoiksi hakeutuu liian usein ihmisiä, jotka eivät pääse läpi poliisikoulun psykologisista testeistä.

– Kun noita uutisia lukee, ei sellaiselta mielikuvalta oikein voi välttyä. Rekrytointivaiheessa pitäisi olla jo tarkkana, ketä alalle otetaan. Ne ongelmatapaukset, jotka pääsevät systeemin läpi kuitenkin jotenkin livahtamaan, romuttavat koko alan uskottavuuden.

Suonenvirta arvioi, että poliisin heikentynyt resurssi vaikuttaa osaltaan tilanteeseen. Hän on vertaillut poliisien määrää Suomessa ja Ruotsissa: Suomessa 7 500 ja Ruotsissa 24 000.

– Silti Ruotsista tulee koko ajan sitä viestiä, että eihän tämä määrä riitä mihinkään. Lähtökohdan pitäisi olla aina se, että poliisi hoitaa perusturvallisuuden.

Suonenvirta sanoo, että turvallisuusvajeella on kuitenkin tapana täyttyä, ja kun yritys tietää, ettei poliisi ehdi auttaa, apua haetaan yksityiseltä puolelta.

– Siinä on sitten omat riskinsä, sillä markkinoilla on monenlaisia toimijoita. Puhutaan matalapalkka-alasta, ja välttämättä kaikkein fiksuimmat eivät hakeudu sinne, hän sanoo suoraan.

Yleisellä tasolla Niiniketo ja Suonenvirta eivät ole huolissaan suomalaisen turvallisuusalan ammattilaisen osaamisesta. On molempien mielestä kuitenkin täysin selvää, että Avarn Securityn kaltaisten kohujen pitää loppua saman tien.

– Varsinkin poliisitoiminnassa on koko ajan laatua. Siitä olen mielissäni, että parantuneen koulutuksen myötä suomalainen poliisi on järkevällä tavalla itsevarma. Se ei pelkää mutta ei myöskään pullistele, ja päänuppi kestää tilanteen kuin tilanteen. Parhaita seurauksia on varmasti se, että hankalatkin tilanteet pystytään hoitamaan suurimmaksi osaksi jotenkin muutenkin kuin asetta apuna käyttäen, viisitoista vuotta Tampereen poliisiammattikorkeakoululla voimankäyttöä opettanut Suonenvirta sanoo.

Tekstiä tiivistetty. Uutisotsikoita tummennettu
-NILS-
Viimeksi muokannut Dirty_Harry, La Tammi 14, 2023 4:34 pm. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Chip Taylorin sanoittamaa, säveltämää, sovittamaa sekä esittämää musiikkia:

https://www.youtube.com/watch?v=kCuoNGM ... cCityRoots
https://www.youtube.com/watch?v=8-aJWGS ... cCityRoots
Pittakos
Alokas
Viestit: 8
Liittynyt: Ti Tammi 10, 2023 11:21 am

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Pittakos »

Yhteyskunnallisesti olisi erittäin hyvä, jos esim valtakunnansyyttäjä ottaisi lisätarkasteluun esiinnousseita turvallisuusalan pahoinpitely-epäilyksiä. Kuten vaikka tämä parkkimaksucase.

Saataisi rotia myös poliisin esitutkintaan jatkossa, jossa vaikuttaa, että uskotaan vain vartioiden sanaa.

Tässä esim ratkaisu, jossa on esitutkintaa määrätty jatkettvaksi.
https://syyttajalaitos.fi/-/pahoinpite-3
Wickeddy
Frank Drebin
Viestit: 393
Liittynyt: Ti Touko 05, 2015 2:20 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Wickeddy »

Lainaus tekstistä joka on tänne keskusteluunkin linkitetty.

Sisko ei ollut veljen mukaan raskaana, kuten sosiaalisessa mediassa kerrottiin heti lauantaina.

Eli eiköhän jätetä nämä raskaushuhut jo pois.
Aikoinaan kortisonikuurilla olleena näytin siltä että olisin juossut maratonin vaikka istuin koko päivän nojatuolissa.
Ei se hikoilu urheilusta johtunut.
Näiden ulkonäöllisten huhujen mukaan tätini 72v on ollut jo vuosia raskaana.
Onnittelen häntä kyllä heti kun lapsi syntyy. Nyt en kehtaa koska saisin varmasti kepistä tai rollaattorista kintuille.
kunnia meni ,mutta maine jäi.
elf
Remington Steele
Viestit: 213
Liittynyt: La Tammi 14, 2023 1:16 am

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja elf »

URSA kirjoitti: La Tammi 14, 2023 3:52 pm
elf kirjoitti: La Tammi 14, 2023 3:34 pm Olenkohan ainoa joka vieläkin epäilee naisen olleen raskaana?

Elvytysvideon perusteella ihmiset olettavat hänen olleen ylipainoinen.

Ei hän tässä videossa näytä ollenkaan ylipainoiselta. Normaalipainoiselta tai jopa hoikalta näyttää tässä takaapäin kuvatussa pätkässä jossa hänet kaadetaan maahan.

https://www.youtube.com/watch?v=TgdVpKE1mCc

Elvytysvideossa hän näyttää reilusti ylipainoiselta kasvoja myöten. Mutta kasvot voivat olla turvoksissa, ja kuolleen/tajuttoman ihmisen kasvojen lihaksisto on veltto. Selinmakuulla hoikankin tajuttoman kasvot, etenkin alaviistosta kuvattuna voivat näyttää paksulta.

Elvytysvideon kohdassa 5:29 jalasta pitävä vartija huomaa naisen pöksyjen kastuneen. Nostaa hametta ja sanoo jotakin muille vartijoille tästä. Lapsivesi?

Kohdassa 6:27 kun naista käännetään toistamiseen selälleen näkyy kyllä aivan selvästi pyöreä raskausvatsa kohdassa jossa vartija on punaisen elvytysvälineen kanssa edessä heilumassa. Ei tuo näytä lihavan ihmisen vatsalta vaan raskausvatsalta, sori vain.

https://www.facebook.com/ylitalo.matti/ ... 131262748/

Eikai nyt vain ole niin, että tämä selitellään lihavuudella ja julkisuudessa valehdellaan ettei hän ollut raskaana, koska sitten vartijoihin kohdistuisi niin suuri lynkkausmieliala että nuoria jannuja pyritään suojelemaan. Se vain tehdään nyt nuoren syyttömän naisen ja hänen lapsensa kustannuksella.

Toivottavasti olen väärässä.
Ei ole mahdottomuus että nainen olisi ollut raskaana, koska raskaaksi tuleminen ei tunnetusti edellytä miehen kanssa asumista. Sitä mahdollisuutta on tärkeää pohtia myös siksi, että nainen olisi hyvin voinut olla raskaana mutta vartijat eivät ole ottaneet sitä mahdollisuutta millään tavalla huomioon käsitellessään naista.

Olen miettinyt että naisen vatsa liikkuu elvytettäessä samaan tapaan kuin jos vatsaontelo on täyttynyt verestä. Se voi hämätä silmää. Istukan repeäminen olisi kai varsin todennäköistäkin jos raskaana olevaa naista viskeltäisiin videolla nähdyllä kierteellä. Ja eihän joku veli ole välttämättä edes tiennyt naisen raskaudesta.

En siis sano että nainen olisi ollut raskaana mutta se on ollut mahdollista ja selittäisi salailun. Suku on saattanut jopa pyytää asian salaamista uskovaisten häpeän takia.
Hyviä huomioita.

Raskausvatsa näkyy selvästi vain parin sekunnin ajan. Mutta mielestäni tuo näyttää kyllä aivan selvästi vieläpä suhteellisen pitkälle edenneeltä pyöreältä raskausvatsalta. Vaiheessa jossa vauva on vielä asettunut suhteellisen korkealle. Vauvahan laskeutuu alemmas vasta raskauden loppuvaiheessa. Tästä tulee helposti mielikuva keskivartalolihavan ihmisen vatsanseudusta. Mutta takaapäin kuvatussa kaatovideossa nainen näyttää jopa hoikalta. Keskivartalolihavalla harvoin myöskään vyötärö on samalla tavoin näkyvissä selkäpuolella samoin kuin tällä naisella.

Tämän videon kohdissa 6:28, 6:29 ja 6:30 kun katsoo tarkasti näyttäisi kyllä nimenomaan raskausvatsalta, valitettavasti.

https://www.facebook.com/ylitalo.matti/ ... 131262748/

Mikä selittäisi naisen haluttomuutta joutua mahalleen, konttaamsta lattialla, ja sitä että hän pyrkii maahan kaatuessaan menemään kyljelleen ja heittää jalkaa ylöspäin suojellakseen vatsanseutuaan.
jmit
Vic Mackey
Viestit: 1929
Liittynyt: Pe Loka 02, 2009 2:55 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja jmit »

'Auvo Niiniketo ja Markku Suonenvirta arvioivat, että kauppakeskuksen vartijat toimivat lauantaina täsmälleen koulutuksen mukaisesti. 35-vuotiaan naisen kuolemaa Niiniketo pitää karuimman mahdollisen sattuman seurauksena.'

Mihin me tarvitsemme oikeuslääkäreitä tai ylipäätänsä lääkäreitä, kun meillä on Auvo Niiniketo ja Markku Suonenvirta?
sivullinenvain
Hetty Wainthropp
Viestit: 451
Liittynyt: Ma Tammi 09, 2023 1:54 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja sivullinenvain »

JanitaSlim kirjoitti: La Tammi 14, 2023 4:29 pmEi se vielä ole asiatonta käytöstä, että vääryyttä kokiessaan asiakas korottaa ääntään ja alkaa kiroilemaan. Osa ihmisistä kiroilee ihan arkikielessäkin ilman mitään konfliktia. Toki kiroilu ei sovi esim. asiakaspalvelijalle, tai lastenhoitajalle, mutta asiakkaan ei tällaisia ammattiin liittyviä käytäntöjä tarvitse noudattaa.

Eihän poliisiakaan voi pistää sen perusteella tonttiin, jos poliisi toteaa, että nyt vittu menet sinne autoon. "Emmä mene, nyt tapellaan, kun kiroilit!!"
Meillä lienee aika eri käsitys asiattomasta käytöksestä, mutta se ei liene Minfo-asia enää sitten.

Siitä olen samaa mieltä, että ei toki pelkkä kiroilu vielä poistoperuste ole, ellei sitten muutu sellaiseksi häiriötekijäksi johon laissakin viitataan. Tässä parkkihallitapauksessahan emme oikeastaan tiedä mitään siitä millainen konflikti on ollut, jos millainenkaan.

Parkkihallitapauksessa on kuitenkin vaikea löytää mitään perusteita asiakkaan kiihtymiseen, jos sellaista olisi tapahtunut. Se ei ole sellainen ilmeinen tapaus, jossa asiakkaan voisi perustella kokeneensa vääryyttä, kuten esimerkiksi huonosti hoidettu reklamaatio tai erimielisyys takuuasiasta vaikkapa voisi olla. Jos maksuvälineet ovat muuttuneet (ja todellakin uskon että asiasta on tiedotettu) ja asiakkaalta asia on vain mennyt ohitse (kuten meiltä monelta menee asiat ohitse), pitäsi kyetä sen verran itsetutkiskeluun että ymmärtää virhe omakseen ja välttää kiihtymistä. Ei siinä silloin olisi perusteita korottaa ääntä tai kiroilla syyttömälle henkilökunnalle.

Mutta emme toki tiedä lainkaan mitä on tapahtunut, joten tämä vain tällaisena yleisenä mielipiteenä asiakaspalvelutilanteissa käyttäytymisestä.
JanitaSlim
Jessica Fletcher
Viestit: 3296
Liittynyt: Pe Syys 18, 2020 5:51 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja JanitaSlim »

Niiniketo sanoo, että ainakaan hänen näkemänsä videon perusteella vartijat eivät tee mitään sellaista, joka johtaisi kohdehenkilön kuolemaan.

– Korostan, että olen yhden videon varassa. Sitä on ihmetelty, miksi neljä miestä on kiinni pienessä naisessa. Sitä käydään läpi koulutuksessa: jos asiakas laittaa vastaan, on asiakkaan kannalta aina turvallisempaa ja asiakkaan etu, kun useampi on pitämässä henkilöä. Vartijat reagoivat videon tilanteessa henkilöön, joka ei tottele poistumiskäskyä ja joka laittaa vastaan.

– Jos olisi yksi yhtä vastaan, siinä olisi aikamoista kamppailua, voimaa tulisi käyttää enemmän ja riskit teloa itsensä kasvaisivat. Tilanne ei olennaisesti muuttuisi, jos toinen pitäisi toiselta ja toinen toiselta puolelta, jos asiakas laittaa vastaan. Vaikuttaa siltä, että siinä on kohdehenkilön sydän pettänyt, eli on käynyt huonoin mahdollinen sattuma, Niiniketo huokaa.

Niinikedon näkemys saa tukea työuransa poliisina ja poliisikouluttajana tehneeltä Markku Suonenvirralta.

– Ei voi ajatella niin, että asiakas on vaikka pienikokoinen nainen ja siihen pitää sellaisesta syystä suhtautua jotenkin normaalia huolettomammin. Tilanteen kärjistyessä voi tapahtua mitä vaan. Neljällä miehellä jokainen raaja on hallussa, eikä tarvetta kovalle voimalle ole.


Poliisi tutkii tapausta kuolemantuottamuksena. Työuransa alalla tehnyt Suonenvirta sanoo vierastavansa nykymeininkiä, jossa sosiaalisen median kautta mekkala alkaa jo ennen kuin poliisi on tutkintaa saanut aluille.
Mielenkiintoisia näkökulmia vartijoiden huipulta ja pitkän työuran tehneeltä poliisilta. On väärin, että videot ovat levinneet julkisuuteen ja ihmiset muodostavat tilanteesta oman näkemyksensä sen sijaan, että uskollisesti odottaisivat poliisin tutkimusten loppuunviemistä ja näkisivät siloitellun raportin.

Ikävä sattuma, että vartijoiden voimankäytön seurauksena asiakas on kuollut. Ikävään paikkaan saanut sydänpysähdyksensä.

Kumpikin on ilmeisesti myös sitämieltä, että tajuttoman/kuolleen ihmisen kiinnipitäminen rautojen laittamisen jälkeenkin on ihan normaali toimenpide häiriötilanteissa. Ei ihmekkään, että asiakkaita sattuu ja välillä käy pahinkin mahdollinen, jos alalla vallitseva näkemys on tuollaista paskaa.
Jackrussel

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Jackrussel »

Haluaisin kiinnityttää huomiota kuvaan, joka aiemmin oli nähtävillä ainakin sivulla 231, sittemmin kai poistettu (kuva on minulla tallessa, mutta en osaa linkittää). Siinä kaksi vartijaa painaa uhrin olkavarsia lattiaa vasten, hymyssä suin, naureskellen, että mukavaa puuhaahan tämä on, meiltähän tämä käy, helppoa kuin heinänteko ! .

Olen taipuvainen uskomaan, että tässä haettiin sopivaa koekaniinia näytösluontoiseen esitykseen ehkä sille uudelle kaverille, kuinka tällainen niputus toimitetaan. Kameroista löytävät yksin kulkevan naisen, tarpeeksi kookkaan (180 cm), jotta voidaan sanoa, että oli tarvetta voimankäyttöön, joukolla sitten lähtevät paikalle (viisi miestä ison kauppakeskuksen yhdessä pisteessä saman aikaisesti !), ehkä jollakulla heistä on tietämystä naisesta, ehkä loivat käsityksensä kuvista näkemästään. Sitten kohdatessa alkavat haastaa ja provosoida, käyvät käsiksi, heittävät, ja vievät näytöksen .. onnettomaan loppuun.

Täällä on kirjoiteltu tästä naisesta yhtä ja toista. Jos naapuri on kertonut, että tykkää halata hänen lastaan, niin hänen arvellaan olevan maaninen lasten halailija. Fb:ssaan hän ei kerro mistään sananjulistamisesta, on itse asiassa hyvin hiljainen sielläkin.
Jos minun pitäisi seurakseni valita joko "hieman omituisehko" ihminen, jolla olisi mahdollisesti joitain toimintarajoitteitakin, tai ammatissaan selvästi väkivaltaisesta toiminnasta nauttiva "normaali" henkilö (kuvassa), niin aivan varmuudella valitsisin ensin mainitun.

Eveliinan fb : "Kannattaa tehdä hyvää loppuun asti", lienee oli hänen mottonsa. - Loppuun asti .
VastarannanKiiski
Axel Foley
Viestit: 2443
Liittynyt: La Helmi 08, 2020 6:24 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja VastarannanKiiski »

Wickeddy kirjoitti: La Tammi 14, 2023 4:35 pm Lainaus tekstistä joka on tänne keskusteluunkin linkitetty.

Sisko ei ollut veljen mukaan raskaana, kuten sosiaalisessa mediassa kerrottiin heti lauantaina.

Eli eiköhän jätetä nämä raskaushuhut jo pois.
MInäkin jättäisin raskaushuhut pois ja palaisin niihin,uudelleen vasta jos ilmenee jotain muuta. Vapaissa seurakunnissa ei avioliiton ulkopuolista seksiä katsota hyvällä, niin jollain tapaa aika loukkavaakin uhria kohtaan levitellä moisia huhuja, jos hän oli hyvin uskonnollinen ihminen.
jmit
Vic Mackey
Viestit: 1929
Liittynyt: Pe Loka 02, 2009 2:55 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja jmit »

'Meillä lienee aika eri käsitys asiattomasta käytöksestä, mutta se ei liene Minfo-asia enää sitten.'

Mutta onhan meillä Korkeimman oikeuden ratkaisu, että jos kävelee kohti poliisiautoa ja näyttää keskisormea, niin poliisilla ei ole kiinniotto-oikeutta. Kyse on ammatinvalinnasta. Jos et rauhallisesti kestä vittuilua ja kykene asettautumaan asian yläpuolelle, niin älä hakeudu vartijaksi tai poliisiksi. Vittuilevia ja törkeästi suutaan soittavia ihmisiä on maailma niin täynnä, että jos niihin kaikkiin pitää yhteiskunnan puuttua, niin tarvitaan enemmän poliiseja kuin mitä maapallolla on ihmisiä.
Dana S
Scooby-Doo
Viestit: 25
Liittynyt: Pe Joulu 16, 2022 9:44 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Dana S »

On aivan täysin käsittämätöntä, ettei polamkin kouluttaja tiedä, että päilläänmakuuttaminen ei ole turvallista. Niuvanniemessä on asia tiedetty, Ruotsissa on tehty tutkimusta jo jotain kymmen vuotta sitten. Voiko näiltä vartijoilta vaatia edes tollasen asian ymmärtämistä, kun koko kulttuuri keskittyy vaan siihen, ettei makuutetulle voi käydä kuinkaan.

Tää on niin hyvä, että nää asiat on nyt tullu ilmi. Nyt asialle on aivan pakko tehdä jotain ja sisäministeriökin on ilmeisesti aloittanut toimet jo asian tiimoilta. Vartijat (ja järkkärit, mutta lyhyesti käytän vain toista tarkoittaessani molempia). On tarpeellisia ja niitä täytyy olla olemassa, mutta on aivan välttämätöntä, että alaan tehdään täysi puhdistus. Alkaen koulutuksesta, taustojen parempaan tutkimiseen ja soveltuvuuskokeisiin, sekä työpaikkojen parempaan esimiestyöhön. Osaako kukaan sanoa, miksi näillä aloilla ei pukukamerat ole käytössä? Siinä rautatieasemakeississä se ilmeisesti Avarnin toimari vaan sanoi, etteivät kamerat ole sallittuja, mutta ei perustellut sitä mitenkään. Eikö se olis kaikkien osallisten (vartija, asiakas, sivulliset jne.) kannalta hyvä, jos sitä videokuvaa tilanteista olisi? Käräjille mentäessä ei olisi pelkästään sana sanaa vastaan. Loppui tollanen perseily.

Onkohan kellään linkkiä siihen koko videoon? Muistelin, että se ketjuun on kyllä laitettu, mutta en löytänyt. On nimittäin aika hurjasti kirvoittanut keskustelua tämä juttu. Mikä ei tietysti ole huono juttu mikäli muistetaan, että on siellä vartijoiden joukossa ihan hyviä ja ammattitaitoisiakin ihmisiä, joille se ensimmäinen ajatus ei ole se tonttiin laitto.
Nml84
Harjunpää
Viestit: 308
Liittynyt: Ke Joulu 21, 2022 10:42 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Nml84 »

Voi miks mä menin katsomaan tuon videon :cry: :roll:

Näyttää mun mielestäni noissa kohdissa myös sellaiselta ylipainoisen raskausvatsalta. Mutta jos olisikin ollut raskaana, niin tuskin olisi asiasta veljelleenkään maininnut uskovaisena.

Jos vatsan seudulla rasvaa paljon valmiina, niin se muuttuu pinkeämmäksi vasta aika loppuvaiheessa raskautta.

Toki voi ihan yhtä hyvin olla myös keskivartalolihavuutta, sitä ei videota katselemalla pysty selvittämään
VastarannanKiiski
Axel Foley
Viestit: 2443
Liittynyt: La Helmi 08, 2020 6:24 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja VastarannanKiiski »

Jackrussel kirjoitti: La Tammi 14, 2023 4:41 pm Haluaisin kiinnityttää huomiota kuvaan, joka aiemmin oli nähtävillä ainakin sivulla 231, sittemmin kai poistettu (kuva on minulla tallessa, mutta en osaa linkittää). Siinä kaksi vartijaa painaa uhrin olkavarsia lattiaa vasten, hymyssä suin, naureskellen, että mukavaa puuhaahan tämä on, meiltähän tämä käy, helppoa kuin heinänteko ! .

Olen taipuvainen uskomaan, että tässä haettiin sopivaa koekaniinia näytösluontoiseen esitykseen ehkä sille uudelle kaverille, kuinka tällainen niputus toimitetaan. Kameroista löytävät yksin kulkevan naisen, tarpeeksi kookkaan (180 cm), jotta voidaan sanoa, että oli tarvetta voimankäyttöön, joukolla sitten lähtevät paikalle (viisi miestä ison kauppakeskuksen yhdessä pisteessä saman aikaisesti !), ehkä jollakulla heistä on tietämystä naisesta, ehkä loivat käsityksensä kuvista näkemästään. Sitten kohdatessa alkavat haastaa ja provosoida, käyvät käsiksi, heittävät, ja vievät näytöksen .. onnettomaan loppuun.

Täällä on kirjoiteltu tästä naisesta yhtä ja toista. Jos naapuri on kertonut, että tykkää halata hänen lastaan, niin hänen arvellaan olevan maaninen lasten halailija. Fb:ssaan hän ei kerro mistään sananjulistamisesta, on itse asiassa hyvin hiljainen sielläkin.
Jos minun pitäisi seurakseni valita joko "hieman omituisehko" ihminen, jolla olisi mahdollisesti joitain toimintarajoitteitakin, tai ammatissaan selvästi väkivaltaisesta toiminnasta nauttiva "normaali" henkilö (kuvassa), niin aivan varmuudella valitsisin ensin mainitun.

Eveliinan fb : "Kannattaa tehdä hyvää loppuun asti", lienee oli hänen mottonsa. - Loppuun asti .
Voi surku Eveliinan kohtaloa!

Asia on varmaan kuten pohdit; haluttiin järjestää näytös uudelle tulokkaalle ja jollain tapaa vihkiä hänet väkivallan salaseuraan. Kuuntelin Yle Areenasta Uutispodcastin, joka vissiin on tännekin linkattu jo. (ke 11.1. https://areena.yle.fi/podcastit/1-64132775 ) ja olipa se masentavaa kuunneltavaa. Entisen vartijan mukaan Tikkurilan ja päärautatieaseman varijaporukoilla oli oikein kisoja kumpi voittaa voimankäyttössä. Olivat pisteyttäneet eri suoritteet ja saldo laskettiin siten yhteen. Kyllähän moinen asenne ja kisaaminen "tonttiin nakkelussa" ilman muuta alentaa kynnystä siihen ja tilanteita hakemalla haetaan.
Onkohan tässä taustalla jotain samanlaista vähintäänkin asennetasolla?
Viimeksi muokannut VastarannanKiiski, La Tammi 14, 2023 4:52 pm. Yhteensä muokattu 2 kertaa.
Vastaa Viestiin