Vartijan työ

Sana on vapaa jos netiketti on hallussa.

Valvoja: Moderaattorit

Yökiitäjä
Frank Drebin
Viestit: 394
Liittynyt: To Maalis 29, 2007 7:22 am
Paikkakunta: Kallio

Viesti Kirjoittaja Yökiitäjä »

Surma kirjoitti:Eikös tuossa ammatissa väkivaltarikoksetkin ole plussaa?
Ehkä joku hämärä pikkufirma voi nähdä sen olevan "plussaa", mutta laillisesti et ainakaan voi toimia vartijan työssä jos taustalla on väkivaltarikoksia. Tarvitset poliisin myöntämän vartijakortin, voidakseksi tuota työtä tehdä. Kortin saaminen tai suorittaminen on läpihuutojuttu, joten sen merkitys on se että poliisi voi tarkistaa hakijan taustan ja siten kieltää tarvittaessa kys. henkilöitä tekemästä tuota työtä.

Liialliset voimankäytön tilanteet päätyvät oikeuteen, missä sitten päätetään että oliko vai eikö tälle tilanteelle jokin oikeutus. Jos päädytään siihen että kyseessä on vartijan suoritama pahoinpitely, niin se työ ja ura päättyy sitten siihen.
DonHessu
Rico Tubbs
Viestit: 1204
Liittynyt: Pe Touko 18, 2007 11:43 pm
Paikkakunta: City 17, Eastern Europe.

Viesti Kirjoittaja DonHessu »

Ite oon vartijaksi ryhtymässä :)
What you do... Makes you who you are.
Loka
Alibin Kestotilaaja
Viestit: 5207
Liittynyt: Ti Kesä 12, 2007 10:28 pm
Paikkakunta: On The Edge

Viesti Kirjoittaja Loka »

Kuis Hessun vartijanopinnot edistyy?
katupoika
Theo Kojak
Viestit: 1170
Liittynyt: Ma Kesä 11, 2007 6:05 pm
Paikkakunta: päihdehelvetti

Viesti Kirjoittaja katupoika »

Vieläköhän metrovartijat myy turpaanvetopalveluitaan metrokuskeille ja muulle henkilökunnalle? Kuulemma kommandopipot päässä käydään vähän taputtelemassa jengiä jos tarvetta on :lol:

Vaikka yhden steven hyvin tunnenkin, niin pakko sanoa, että keskimääräisesti aika vitun säälittävää lössiä nää meidän vartijamme. Kynnys käyttää väkivaltaa tilanteessa kuin tilanteessa tuntuu olevan aivan olematon. Kaikkein raukkamaisinta ja halveksuttavinta vartijoilta on kodittomien ja lasten hakkaaminen. Se on jotain niin vitun raukkamaista.
Eppu74
Hetty Wainthropp
Viestit: 492
Liittynyt: Ke Elo 29, 2007 2:41 am
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja Eppu74 »

Mihin metrokuskit tarvitsevat ko. palveluja?
Avatar
ABC
Michael Knight
Viestit: 4320
Liittynyt: To Touko 31, 2007 2:23 am

Viesti Kirjoittaja ABC »

Aloittelevan vartijan palkka on vähän yli 6e/h. Vaarantaisitko juuri sinä henkesi ja terveytesi sellaisesta summasta, jos vaihtoehtoja vain on?

No sitähän minäkin.
Every ship must sail a world.
Mickey
Sabrina Duncan
Viestit: 361
Liittynyt: To Heinä 19, 2007 10:56 pm

Viesti Kirjoittaja Mickey »

Olen ollut entisessä elämässä vartijana. Asematunnelin kaupoissa, ritsaajia useita päivässä, tehtiin lopulta silleen ettei päästetty sisälle tunnettuja ritsaajia.

Metrossa, surkeaa hommaa 4kk jaksoin ja lopetin.

Piirivartijana Helsingin keskustassa, ihan jees kiertelyä autolla. Paljon haamuhälyjä. Muutama murto. Poliisit sanoi, ettei sulle niin paljoa makseta, että kannattee silloin perään mennä. Ooteltiin ulkona virkavaltaa.

Surkea palkka ja vittuilun kuuntelu miinusta. Mutta paljon plussaakin. Romanien kanssa sovittiin, että kauppaan yksi kerrallaan tai ei ollenkaan ja hyvin toimi molemmat tyytyväisiä.

Teínit kaikista pahimpia uhoa ja uhkailua, mutta kun huumori paras apu.
Painimaan joutu asematunnelissa usein. Ja pippurikaasua muutaman kerran. PS. muistakaahan ensiapu myös sumutettuanne.

Kyllä silloinkin -90 luvun alussa, tuli nähtyä vaikka millaista vartjaa. Ramboista hiiriin, ite luokittelisin itseni hyväjätkä vartijaksi. Huumorilla mutta hommat hoitaen.
TooToo
Sofia Karppi
Viestit: 442
Liittynyt: Ti Tammi 08, 2008 1:28 am
Paikkakunta: Stadi

Viesti Kirjoittaja TooToo »

ABC kirjoitti:Aloittelevan vartijan palkka on vähän yli 6e/h. Vaarantaisitko juuri sinä henkesi ja terveytesi sellaisesta summasta, jos vaihtoehtoja vain on?

No sitähän minäkin.
Onko tuollaisia paskapalkkoja nykyisin edes olemassa? Miten helvetissä tuolla tulee toimeen?
Eppu74
Hetty Wainthropp
Viestit: 492
Liittynyt: Ke Elo 29, 2007 2:41 am
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja Eppu74 »

Mysteerimikitin
Jack Taylor
Viestit: 19
Liittynyt: Ma Marras 16, 2020 2:43 pm

Re: Vartijan työ

Viesti Kirjoittaja Mysteerimikitin »

Nirvan kampus mainittu, kouluttajalle terveisiä.

Joka ikinen firma on helvetin tarkka noista korttiasioista. Paskan määrä olisi armoton, jos käry kävisi. Varsinkin Securitaksen kokoinen pulju ei voi ruveta spedeilemään tommosen homman kanssa.

Lisäksi PoRa-JV toiminta kiinnostaa poliisin olematonta valvontaa enemmän kuin vartiointi tai perus ravintoloiden jv-toiminta. Johtuen juurikin sen laajalti perusoikeuksiin puuttuvasta luonteesta. Yrityksille vartiointi ja pora-jv homma, varsinkin isoissa kauppakeskuksissa on näyteikkuna yrityksen toimintaan ja palveluun. Jos leviäisi tietoa, että henkilöillä ei ole riittävästi hyväksyntöjä...

Ja btw ne olkapäässä olevat poletit kertovat muistaakseni työvuosista Seculla. 1 raita, 2v töissä. 2 raitaa, 5v ja 3 raitaa esimies. Eivät kerro mitään käydyistä koulutuksista.
Avatar
Juliet Jones
Axel Foley
Viestit: 2419
Liittynyt: La Elo 23, 2008 10:40 pm
Paikkakunta: Little Stempington

Re: Vartijan työ

Viesti Kirjoittaja Juliet Jones »

Mitä eroa on järjestyksenvalvojalla ja vartijalla? Asiantuntija listaa keskeiset erot
Sekä vartijan että järjestyksenvalvojan tehtävässä on yksi yhteinen piirre: ihmisten auttaminen.

Kauppakeskuksen tiloissa oleskelevat nuorisoporukat saattavat olla monille närkästyksen aihe. Jos desibelit nousevat ja mekkalointi häiritsee, joku saattaa käydä näreissään kertomassa asiasta vartijalle tai järjestyksenvalvojalle: hänhän voisi puuttua asiaan ja paimentaa nuoret tiehensä?

Mutta millaisessa tilanteessa vartijalla on oikeus puuttua peliin? Entäpä milloin vastuu on järjestyksenvalvojalla? Useimmille eroavaisuudet järjestyksenvalvojan ja vartijan välillä ovat epäselvät. Tässä jutussa Iltalehti kertoo, mitkä ovat näiden kahden nimikkeen keskeisimmät erot.

Laki erittelee tehtävät
Sekä vartijat että järjestyksenvalvojat toimivat saman yksityisten turvallisuuspalveluiden lain alla.

– Karkeasti jaoteltuna voidaan todeta, että nimikkeen mukaisesti vartija vartioi omaisuutta, järjestyksenvalvoja valvoo järjestystä, tiivistää oikeustieteen tohtori ja poliisioikeuden dosentti Henri Rikander.

Vartijan ja järjestyksenvalvojan tehtäviin vaaditaan aina poliisin hyväksyntä.

– Yksityisen turvallisuuslain säädös on kaksiosainen: ensin tulevat vartijasäännökset ja toisena järjestyksenvalvojien säännökset.

Molemmille tehtäville on eritelty omat lukunsa lakiin. Siksi toimivaltuuksissa, edellytyksissä sekä velvollisuuksissa nimikkeiden välillä on eroja.

– Kansalainen ei näitä eroja välttämättä hahmota. Keskeistä hänelle on, että hän tietää, että alueella suoritetaan turvaamistehtäviä, Rikander arvioi.

Vartija vastaa omaisuuden turvaamisesta
Yksityisen turvallisuuslain mukaan vartijan ensisijainen tehtävä on suorittaa vartioimistehtäviä. He toimivat määrätyillä vartioimisalueilla, esimerkiksi teollisuusalueilla.

Jos vartijalle tullaan jonkun toimesta ilmoittamaan äänekkäästä nuorisojoukosta, ei hänellä ole toimivaltaa poistaa heitä alueelta mölyämisen takia.

Vartijalla ei ole oikeutta estää pääsyä tai poistaa henkilöä järjestyslain määrittelemältä yleiseltä alueelta. Tällaisiin paikkoihin lukeutuvat esimerkiksi tiet, puistot tai muut vastaavat alueet, jotka ovat vapaasti yleisön käytettävissä.

– Ulkopuolinen ei voi komentaa turvallisuushenkilöä tekemään tai toimimaan. Se on valvojan arvioitava, onko toimenpiteille tarvetta, Rikander muistuttaa.

Vartija voi kuitenkin tietyin ehdoin poistaa henkilön alueelta, jos tilanne niin vaatii. Uhkaavaksi tulkittavat puheet ja käytös, selkeä oleskeluoikeuden puutos tai poistumiskehotuksen noudattamatta jättäminen voivat oikeuttaa vartijan poistamaan alueelta.

– Arvioidaan yleisiä periaatteita. Toimitaan oikein ja tasapuolisesti.

Järjestyksenvalvoja varmistaa turvallisuuden
Järjestyksenvalvojalla on osittain erilaiset toimivaltuudet kuin vartijalla. Ne riippuvat osittain siitä, millä laissa säädetyllä toimialueella järjestyksenvalvoja toimii. Toimialueita voivat olla esimerkiksi yleisötapahtumat, kuten konsertit, tai ravintolat ja baarit.

– Järjestyksenvalvojan tehtäviä ovat järjestys ja turvallisuus, Rikander sanoo.

Rikanderin mukaan turvallisuuden ja järjestyksen määritelmä vaihtelee tilannekohtaisesti.

– Se on oikeudellinen käsite. Siihen ei ole varsinaista mittaria olemassa. Järjestys on esimerkiksi erilainen perjantai-iltana Helsingin Kampissa kuin se on sunnuntaiaamuna Pieksämäen torilla, Rikander selittää.

Jos nuorisojoukko pitää paimentaa muualle, on se lain mukaan järjestyksenvalvojan asia. Hän muistuttaa, että toiminnan arviointi riippuu tilanteesta.

– Jos katsotaan tuota meluavan nuorison esimerkkiä, niin tilanne on erilainen sen tapahtuma-ajasta riippuen. Se, mikä koetaan aikaan ja paikkaan soveltuvana toimintana, on liukuvaa. Sen määrittely on järjestyksenvalvojan ja vartijan tehtävä.

VARTIJAN JA JÄRJESTYKSENVALVOJAN EROT PÄHKINÄNKUORESSA
PÄÄTEHTÄVÄ


Vartija: Vartioi omaisuutta tai suojaa henkilön koskemattomuutta

Järjestyksenvalvoja: Ylläpitää järjestystä ja turvallisuutta, ennaltaehkäisee häiriöitä

KOULUTUS

Vartija: Koulutusta yhteensä 120 tuntia, josta 40 tuntia väliaikaisen vartijan koulutusta ja 80 tuntia vartijan koulutusta

Järjestyksenvalvoja: Koulutusta yhteensä 40 tuntia, tilapäisenä järjestysvalvojana toimivalta koulutusta ei vaadita

TOIMIVALTUUDET

Vartija

SAA: Poistaa tai estää pääsyn vartioimisalueelle rikosepäilyn syistä tai ilmeisestä oleskeluoikeuden puutteesta.

EI SAA: Poistaa henkilöä järjestyssyistä tai silloin, jos vartioimisalue on järjestyslaissa erikseen mainitulla yleisellä paikalla (esimerkiksi puistot, tiet, uimarannat)

Järjestyksenvalvoja

SAA: Poistaa tai estää pääsyn alueelle järjestys- tai turvallisuussyistä tai oleskeluoikeuden puutteesta yleisölle suljetulla alueella

EI SAA: Oikeutta henkilön kiinniottamiseen yleisessä kokouksessa ei ole.

VOIMAKEINOT

Molemmat: Voimakeinojen käyttö edellyttää aina toimenpiteen kohteen vastarintaa.

VOIMANKÄYTTÖVÄLINEET

Molemmat: Vain voimankäyttövälineiden koulutuksen käynyt saa käyttää ja kantaa niitä. Molemmilla sallitut välineet ovat kaasusumutin, käsiraudat ja enintään 70 cm pitkä patukka. Tilapäisessä tehtävässä toimivat eivät saa kantaa voimankäyttövälineitä lainkaan.

Vartija: Saa kantaa ampuma-asetta, jos vartioimistehtävän olosuhteet sitä edellyttävät.

Järjestyksenvalvoja: Järjestyksenvalvontatehtävässä ei saa kantaa voimankäyttövälineitä tarpeettomasti.

Voimankäyttö pohdittava tarkkaan
Viime aikoina vartijoiden ja järjestyksenvalvojien voimankäyttökeinoja on kyseenalaistettu erityisesti pinnalle nousseiden väkivalta- ja väärinkäyttötapausten takia.

LUE MYÖSSuomen Vartioliikkeitten liitto tiukkana: voimankäytön valvontaan liittyvät prosessit arvioitava
Rikander muistuttaa, että lähtökohtaisesti voimakeinojen käyttö on aina viimeinen mahdollinen ratkaisu.

– Voimankäyttökeskusteluissa ovat nousseet esiin yleiset periaatteet. Voimankäyttö on se niin sanottu viimeinen vaihtoehto. Tasapuolisuus, sovinnollisuus, neuvot, kehotukset ja käskyt ensin. Toimitaan vähimmän haitan periaatteen kautta.

Hän painottaa, että kaikkien toimenpiteiden pitää olla järkevässä suhteessa tilanteeseen.

– Toimenpiteet eivät saa aiheuttaa suurempaa vahinkoa kuin on välttämätöntä. Voimankäyttö ei koskaan saa olla liiallista, Rikander sanoo.

Vaikka nimikkeissä on eroavaisuutensa, ensisijainen tarkoitus sekä vartijan että järjestyksenvalvojan tehtävässä on täysin sama: ihmisten auttaminen.

Vuoden 2022 lopulla yksityiseen turvallisuusalaan liittyviä lupia oli voimassa noin 65 000, joista järjestyksenvalvojia yli 36 000. Vartijoita löytyi miltei 17 000 sekä lähes 1 000 elinkeinolupaa

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/e23e ... 0490ded68c
Tänään klo 11:01
Jussi hki
Nikke Knakkertton
Viestit: 162
Liittynyt: Su Marras 27, 2022 7:58 pm

Re: Vartijan työ

Viesti Kirjoittaja Jussi hki »

^
Ihan mielenkiintoinen ja asioita selkiyttävä juttu. Faktat väännettiin rautalangasta aiheeseen perehtyneen oikeustieteen tohtorin suulla.
........
KOULUTUS

Vartija: Koulutusta yhteensä 120 tuntia, josta 40 tuntia väliaikaisen vartijan koulutusta ja 80 tuntia vartijan koulutusta

Järjestyksenvalvoja: Koulutusta yhteensä 40 tuntia, tilapäisenä järjestysvalvojana toimivalta koulutusta ei vaadita.
.......
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/e23e ... 0490ded68c
Tuo järjestyksenvalvojan 40h on kyllä naurettava työn valtuuksiin ja vastuisiin nähden. Homma siis huonoimmillaan menee niin, että käyt lyhyen kurssin (esm vkonloppu), ja sen jälkeen pääset kurssin perusteella tekemään poliisille hakemuksen jv-kortista. Jos ei rikosrekisterissä näy mitään (kuten ei nuorella useinkaan, eikä alaikäisenä tehtyjä pahoinpitelyitä tms lasketa), poliisi myöntää kortin. Ja tämän muodollisen JV:n pätevyyden perusteella pääset sitten (hurjasta työvoimapulasta kärsivän) turvafirman palkkalistoille, ja sinun nimesi laitetaan pitkään jonoon odottamaan pääsyä erilaisiin vartijan koulutukseen kuuluviin osioihin. Odotellessa pääset kauppakeskukseen tekemään enemmän tai vähemmän näyttäviä maahanvientejä. Oman harkinnan perusteella.

Jännä, ettei tohtori/dosentti puhu mitään PoRa-järjestyksenvalvojista ja heidän pätevyysvaatimuksistaan. Pitäisikö tästä päätellä, että ne ovat alan toimijoiden keskuudessa pelkkä vitsi?

Tämä ja kaksi edellistä viestiä siirretty Kauppakeskus Omena-ketjusta
-NILS-
Katso video, Securitaksen "järjestyksenvalvojat" kaatavat naisen professionaalisti https://i.ylilauta.org/de/8e/de8e325d19e27ed3.mp4

Ns. Kiinnipitovideo https://www.facebook.com/ylitalo.matti/ ... 131262748/
Normitolkku
Alibin satunnaislukija
Viestit: 66
Liittynyt: La Loka 22, 2016 10:38 am

Re: Vartijan työ

Viesti Kirjoittaja Normitolkku »

Jussi hki kirjoitti: Ti Helmi 21, 2023 4:19 pm ^
Ihan mielenkiintoinen ja asioita selkiyttävä juttu. Faktat väännettiin rautalangasta aiheeseen perehtyneen oikeustieteen tohtorin suulla.
........
KOULUTUS

Vartija: Koulutusta yhteensä 120 tuntia, josta 40 tuntia väliaikaisen vartijan koulutusta ja 80 tuntia vartijan koulutusta

Järjestyksenvalvoja: Koulutusta yhteensä 40 tuntia, tilapäisenä järjestysvalvojana toimivalta koulutusta ei vaadita.
.......
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/e23e ... 0490ded68c
Tuo järjestyksenvalvojan 40h on kyllä naurettava työn valtuuksiin ja vastuisiin nähden. Homma siis huonoimmillaan menee niin, että käyt lyhyen kurssin (esm vkonloppu), ja sen jälkeen pääset kurssin perusteella tekemään poliisille hakemuksen jv-kortista. Jos ei rikosrekisterissä näy mitään (kuten ei nuorella useinkaan, eikä alaikäisenä tehtyjä pahoinpitelyitä tms lasketa), poliisi myöntää kortin. Ja tämän muodollisen JV:n pätevyyden perusteella pääset sitten (hurjasta työvoimapulasta kärsivän) turvafirman palkkalistoille, ja sinun nimesi laitetaan pitkään jonoon odottamaan pääsyä erilaisiin vartijan koulutukseen kuuluviin osioihin. Odotellessa pääset kauppakeskukseen tekemään enemmän tai vähemmän näyttäviä maahanvientejä. Oman harkinnan perusteella.

Jännä, ettei tohtori/dosentti puhu mitään PoRa-järjestyksenvalvojista ja heidän pätevyysvaatimuksistaan. Pitäisikö tästä päätellä, että ne ovat alan toimijoiden keskuudessa pelkkä vitsi?

Tämä ja kaksi edellistä viestiä siirretty Kauppakeskus Omena-ketjusta
-NILS-
Kyllä tätä on yritetty rautalangasta asiaa vääntää useaankin otteeseen asiasta selkeästi jotain tietävien toimesta, mutta tahtotila asian ymmärtämiseen ei tahdo ilmeisesti riittää. Tai sitten jotkut vaan tykkäävät paasaamisesta ja perusteettomien epäilysten kylvämisestä tai sitten ei vaan ylipäätään kiinnosta, mitä muut palstalla kirjoittelee, varsinkin jos se riitelee oman näkemyksen kanssa.

En tiedä minkälaisissa hommissa olet ollut, jos olet ollut, kun lähtökohtasi on ettei elinkeinonhaltijana lakeja ja asetuksia tarvitse noudattaa, tai että niihin voi suhtautua vähintäänkin joustavasti. Jos 'päätelmäsi' odottelusta ja epäpätevänä toimimisesta pitäisivät paikkaansa tai olisivat edes lähellä totuutta, olisi se etusivun juttu ja pian maassa olisi yksi vartiointiliike vähemmän turvaamassa sinunkin päivittäistä asiointiasi.

Jv- kurssin pituus on kurssipäivissä 5-7 toteutustavasta eli päivän pituudesta riippuen, tuntimäärän ollessa 40h kokonaisuudessaan. Voimankäyttöön uhrataan käytännön tasolla 8h. Sama vartijakurssilla. Hätäensiapuun suunnilleen samat.

Vartija- ja jv-kursseja ei tarvitse tosiaankaan odotella jonossa, niitä järjestetään jatkuvalla syötöllä.
Koulutuksen pituudesta voidaan tosiaan olla montaa mieltä. Kuukausi (tiivistettynä) on melko lyhyt aika opiskella uutta ammattia, mutta jos olet normaali oppimiskykyinen ja -haluinen ihminen, ei työssä kunnialla suoriutumiselle ole esteitä. Tosissaan alalle aikovat omaksuvat asiat aivan eri tavalla kuin esimerkiksi työkkärin kursseille pakottamat.

Poliisilla lienee käytössään muitakin työkaluja kuin pelkkä rikosrekisteri, esim. tuoreet merkinnät toistuvista putkaöistä, tappeluista, baaririehumisista tai näpistyksistä todennäköisesti ovat omiaan estämään lupien myöntämisen.
Vastaa Viestiin