Jopa 500 kiloa vaarallista lihaa salaa Suomeen – Tulli: "Kuluttajaturvallisuuden kannalta tapaus on vakava"
Suomen Tulli kertoo tutkineensa kansainvälistä salakuljetusta, jossa Suomeen on tuotu suuri määrä lihaa ilman kylmäkuljetusta sekä laillisia asiakirjoja. Toiminnan tarkoituksena on ollut kiertää veroja ja elintarviketurvallisuusvalvontaa.
500 kiloa lihaa Suomeen ilman kylmäkuljetusta ja salmonellatodistusta
Tapaus paljastui keväällä 2022 Tullin tehdessä tarkastusta Helsingin Länsisatamassa. Epäilty yritti tuoda Suomeen Viron kautta Latviasta henkilöautolla jopa noin 500 kiloa tuoretta naudan ja lampaan lihaa. Viranomaisten mukaan tällainen määrä lihaa ei ole voinut olla tarkoitettu yksityiskäyttöön.
Lihan loppukuluttajat ovat Tullin mukaan olleet vaarassa, sillä lihoja kuljetettiin ilman salmonellatodistusta ja kylmäkuljetusta. Epäilty on myös kertonut tuoneensa Suomeen tuoretta tai pakastettua lihaa aiemminkin.
"Tapaus on vakava"
Tutkinnanjohtaja Juha Havumäen mukaan epäilty on saanut taloudellista hyötyä laiminlyömällä säännöksiä.
– Kuluttajaturvallisuuden kannalta tapaus on vakava. Toiminta on aiheuttanut haittaa sekä kansalaisten terveydelle ja turvallisuudelle että lakia noudattaville elintarvikealan toimijoille, Havumäki toteaa Tullin tiedotteessa.
Tullin mukaan asiaa on tutkittu salakuljetuksena ja terveysrikoksena. Esitutkinta on loppusuoralla, ja asia siirretään syyteharkintaan Etelä-Suomen syyttäjäalueelle.
https://www.mtvuutiset.fi/makuja/artikk ... #gs.2it8c0
Mikäs lampaanlihan kärrääjä tämä on ?
Lisätty uutisen otsikko
-NILS-
500 kiloa vaarallista lihaa Suomeen
-
- Axel Foley
- Viestit: 2040
- Liittynyt: Pe Joulu 09, 2022 8:54 am
Re: 500 kiloa vaarallista lihaa Suomeen
Otsikosta tuli Fatim Diarra mieleen.
soitit 112 vaa kaljarahan perässä
Re: 500 kiloa vaarallista lihaa Suomeen
Hmmm... naudan ja lampaanlihaa...
Aivan taatusti erittäin laadukkaan kebabin raaka-aineita ollut tulossa, oikein hyviä herkkuhetkiä vaan "ravintoloissa" asioiville
Aivan taatusti erittäin laadukkaan kebabin raaka-aineita ollut tulossa, oikein hyviä herkkuhetkiä vaan "ravintoloissa" asioiville
Knobster:
Äläs nyt sössötä. Tässäkihän äiti on kai siis näitä seonneita "persuuntuneeita" hörhöpuolueissa pyöriviä kristallihippejä. Ja tämä ilmiöhän on Persujen siittämää sekasikiötä. En tosin tiedä paljonko tämä vaikutti itse kuolemaan.
Re: 500 kiloa vaarallista lihaa Suomeen
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000468508.html
Vanha kebab skandaali. Ei varmaankaan liity tähän sattumukseen.
16.1.2012 5:54
Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan Turun terveysviranomaiset saivat ensimmäiset vihjeet Lihaliike Agali Oy:n toimintakäytännöistä jo marraskuussa.
Ensimmäinen tarkastus liikkeen tiloihin tehtiin 29. marraskuuta.
- Havaitut ongelmat olivat niin vakavia ja niitä oli niin paljon, että Turun terveysviranomaiset asettivat Lihaliike Agali Oy toimintakieltoon 8.12. selvitysten ajaksi, Eviran elintarvikehygieniayksikön johtaja Auli Vaarala kertoo.
Vaaralan mukaan Evira tiesi Lihaliike Agali Oy:n laiminlyönneistä jo joulukuussa, mutta poikkeuksellisen suuri selvitystyö vei aikaa. Selvitystyön aikana Lihaliike Agali Oy:n kirjanpito ja varastot käytiin läpi.
- Täytyy ajatella myös yrittäjän etua. Yrityksen toimia ei voi sulkea kevyin perustein, Vaarala toteaa.
Tieto julki kaksi viikkoa myöhemmin
Evira sai tiedon Lihaliike Agali Oy:n tuotteiden hygienia- ja laatupuitteista joulukuun 27. päivä. Evira antoi julkisuuteen tiedon lihaa myyvistä ravintoloista kaksi viikko myöhemmin 12.1.2012.
- Miksi he eivät kertoneet ravintoloitsijoille asiasta aikaisemmin. He ovat myyneet lihaa pitkän aikaa tietämättään, ravintoloitsija Kari Vuorinen ihmettelee.
Vuorisen oma ravintola joutui Evira julkaisemalle listalle, vaikkei ravintola käyttänyt Lihaliike Agali Oy:n toimittamaa kebablihaa.
- Miksi virastosta ei otettu yhteyttä näihin 49 ravintolaan, joiden nimet julkaistiin listalla, ja kysytty onko lihaa todella käytetty. Heillä oli kaksi viikkoa aikaa, Vuorinen toteaa.
Vuorisen ravintolan myynti putosi listan julkaisemisen jälkeen yli 40 prosenttia tavanomaisesta perjantaimyynnistä.
Vaarala myönsi sunnuntai-iltana, ettei ravintoloihin otettu yhteyttä ennen listan julkaisemista.
- Listan julkaiseminen oli välttämätöntä. Siinä ei ollut vaihtoehtoja, Vaarala toteaa.
Lihaliike Agali Oy:n tuotteet eivät täytä elintarvikkeille asetettavia vaatimuksia ja on syytä epäillä että niiden turvallisuus ja hygieeninen laatu ovat puutteelliset.
Evira ei perjantaihin mennessä saanut yhteydenottoja kuluttajilta, jotka olisivat syöneet Agalin lihaa. Myöskään ruokamyrkytyksiä ei ole tiedossa.
Vanha kebab skandaali. Ei varmaankaan liity tähän sattumukseen.
16.1.2012 5:54
Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan Turun terveysviranomaiset saivat ensimmäiset vihjeet Lihaliike Agali Oy:n toimintakäytännöistä jo marraskuussa.
Ensimmäinen tarkastus liikkeen tiloihin tehtiin 29. marraskuuta.
- Havaitut ongelmat olivat niin vakavia ja niitä oli niin paljon, että Turun terveysviranomaiset asettivat Lihaliike Agali Oy toimintakieltoon 8.12. selvitysten ajaksi, Eviran elintarvikehygieniayksikön johtaja Auli Vaarala kertoo.
Vaaralan mukaan Evira tiesi Lihaliike Agali Oy:n laiminlyönneistä jo joulukuussa, mutta poikkeuksellisen suuri selvitystyö vei aikaa. Selvitystyön aikana Lihaliike Agali Oy:n kirjanpito ja varastot käytiin läpi.
- Täytyy ajatella myös yrittäjän etua. Yrityksen toimia ei voi sulkea kevyin perustein, Vaarala toteaa.
Tieto julki kaksi viikkoa myöhemmin
Evira sai tiedon Lihaliike Agali Oy:n tuotteiden hygienia- ja laatupuitteista joulukuun 27. päivä. Evira antoi julkisuuteen tiedon lihaa myyvistä ravintoloista kaksi viikko myöhemmin 12.1.2012.
- Miksi he eivät kertoneet ravintoloitsijoille asiasta aikaisemmin. He ovat myyneet lihaa pitkän aikaa tietämättään, ravintoloitsija Kari Vuorinen ihmettelee.
Vuorisen oma ravintola joutui Evira julkaisemalle listalle, vaikkei ravintola käyttänyt Lihaliike Agali Oy:n toimittamaa kebablihaa.
- Miksi virastosta ei otettu yhteyttä näihin 49 ravintolaan, joiden nimet julkaistiin listalla, ja kysytty onko lihaa todella käytetty. Heillä oli kaksi viikkoa aikaa, Vuorinen toteaa.
Vuorisen ravintolan myynti putosi listan julkaisemisen jälkeen yli 40 prosenttia tavanomaisesta perjantaimyynnistä.
Vaarala myönsi sunnuntai-iltana, ettei ravintoloihin otettu yhteyttä ennen listan julkaisemista.
- Listan julkaiseminen oli välttämätöntä. Siinä ei ollut vaihtoehtoja, Vaarala toteaa.
Lihaliike Agali Oy:n tuotteet eivät täytä elintarvikkeille asetettavia vaatimuksia ja on syytä epäillä että niiden turvallisuus ja hygieeninen laatu ovat puutteelliset.
Evira ei perjantaihin mennessä saanut yhteydenottoja kuluttajilta, jotka olisivat syöneet Agalin lihaa. Myöskään ruokamyrkytyksiä ei ole tiedossa.
- H.Moilanen
- David Starsky
- Viestit: 4538
- Liittynyt: Ti Marras 12, 2019 2:30 pm
Re: 500 kiloa vaarallista lihaa Suomeen
Aikoinaan kun oli tuo Lihaliike Agali Oy:n tapaus, tutkiskelin lihaa ostaneiden (?) yritysten nimiä. Siinä oli muistaakseni kebab- ja pizzaravintoloita aika paljon, mutta myös useampi kuin yksi intialais-/nepalilaistyylin ravintola. Ja mikä epämiellyttävintä, viranomaisten julkaisemalla Agalin asiakaslistalla oli ainakin yksi hoivapalveluyritys, joka oli muistaakseni lastensuojelulaitos/perhekoti.
Eli pizza- ja kebabpaikkoja voi vältellä, jos niin tahtoo, mutta valitettavasti sekään ei vielä takaa mitään. Entäs jos näitä lihoja syötetäänkin äidillesi yksityisessä hoivakodissa (vrt. Esperi-vyyhti) ja lapsellesi yksityisessä päiväkodissa (moni muistaa Touhula-kriisin)? Ja varmaan moni muukin ravintola pizza- ja kebabpaikkojen lisäksi voi tehdä sapuskaa mistä sattuu aineksista - valitettavasti.
Eli pizza- ja kebabpaikkoja voi vältellä, jos niin tahtoo, mutta valitettavasti sekään ei vielä takaa mitään. Entäs jos näitä lihoja syötetäänkin äidillesi yksityisessä hoivakodissa (vrt. Esperi-vyyhti) ja lapsellesi yksityisessä päiväkodissa (moni muistaa Touhula-kriisin)? Ja varmaan moni muukin ravintola pizza- ja kebabpaikkojen lisäksi voi tehdä sapuskaa mistä sattuu aineksista - valitettavasti.
Etsivän Keskuspoliisin mukaan Suomeen jääneet emigrantit olivat poliittisesti epäluotettavia. Lisäksi monet olivat juutalaisia, joita Etsivä Keskuspoliisi luonnehti lausunnoissaan ”epämieluisiksi henkilöiksi”.
Aiheesta lisää täällä.
Aiheesta lisää täällä.
Re: 500 kiloa vaarallista lihaa Suomeen
Saattaa käydä vaikka niin että siinä vaiheessa kyseisen laitoksen johtaja rukoilee ettei olisi syntynytkään.H.Moilanen kirjoitti: ↑To Kesä 29, 2023 3:19 pm Aikoinaan kun oli tuo Lihaliike Agali Oy:n tapaus, tutkiskelin lihaa ostaneiden (?) yritysten nimiä. Siinä oli muistaakseni kebab- ja pizzaravintoloita aika paljon, mutta myös useampi kuin yksi intialais-/nepalilaistyylin ravintola. Ja mikä epämiellyttävintä, viranomaisten julkaisemalla Agalin asiakaslistalla oli ainakin yksi hoivapalveluyritys, joka oli muistaakseni lastensuojelulaitos/perhekoti.
Eli pizza- ja kebabpaikkoja voi vältellä, jos niin tahtoo, mutta valitettavasti sekään ei vielä takaa mitään. Entäs jos näitä lihoja syötetäänkin äidillesi yksityisessä hoivakodissa (vrt. Esperi-vyyhti) ja lapsellesi yksityisessä päiväkodissa (moni muistaa Touhula-kriisin)? Ja varmaan moni muukin ravintola pizza- ja kebabpaikkojen lisäksi voi tehdä sapuskaa mistä sattuu aineksista - valitettavasti.
Knobster:
Äläs nyt sössötä. Tässäkihän äiti on kai siis näitä seonneita "persuuntuneeita" hörhöpuolueissa pyöriviä kristallihippejä. Ja tämä ilmiöhän on Persujen siittämää sekasikiötä. En tosin tiedä paljonko tämä vaikutti itse kuolemaan.
Re: 500 kiloa vaarallista lihaa Suomeen
Se agalin listaus aikanaan.
Näistä Kebab-paikoista Evira varoittaa:
Evira pyytää tuotteiden ostajia palauttamaan kebab-tuotteet seuraaviin paikkoihin, joissa Agalin tuotteita on myyty:
Al Medina, Siwaily Import Asia Food, Alan shop, Malmin kebab ja pizzeria, Jalla Jalla, Namaskar, Pallopoika, Al-Amir Oy, Forat kebab pizzeria, Tai Food Market, Kulta kebab pizzeria, Dynameat, Taydo, Saaran kebab pizzeria, Ari kebab pizzeria ravintola, Indian Curry kebab pizzeria, Pih-vipaikka Best, Center kebab pizzeria ravintola, Loimaan pizzeria, Varsinais-Suomen elintarviketukku Oy, Veli kebab pizza, Friendly kebab pizzeria, Kafé Gadolonia kb, Runway Café, Suncity kebab pizzeria, Roseanne pizzeria, New Baan thai restaurant, Habeb Tradin tmi, Kahvila Lahjahovi, Vihreä ravintola, Liha Salam Oy, Pikaruoka Mekong, Sho-resh, Juski Oy, Turun NMKY, Aura kebab pizzeria, Natali kebab pizzeria, Deeqo, Grilli, Ypäjän kebab pizzeria, Turun perheryhmäkoti, Chipo shop, Green Chilli 4 U oriental shop, Ramzi ja Moskea, Ylöjärven pizzaservice, Herkku pizzeria, Asim & Lemy, Goups Oy (lisäksi joitakin pienempiä asiakkaita).
Näistä Kebab-paikoista Evira varoittaa:
Evira pyytää tuotteiden ostajia palauttamaan kebab-tuotteet seuraaviin paikkoihin, joissa Agalin tuotteita on myyty:
Al Medina, Siwaily Import Asia Food, Alan shop, Malmin kebab ja pizzeria, Jalla Jalla, Namaskar, Pallopoika, Al-Amir Oy, Forat kebab pizzeria, Tai Food Market, Kulta kebab pizzeria, Dynameat, Taydo, Saaran kebab pizzeria, Ari kebab pizzeria ravintola, Indian Curry kebab pizzeria, Pih-vipaikka Best, Center kebab pizzeria ravintola, Loimaan pizzeria, Varsinais-Suomen elintarviketukku Oy, Veli kebab pizza, Friendly kebab pizzeria, Kafé Gadolonia kb, Runway Café, Suncity kebab pizzeria, Roseanne pizzeria, New Baan thai restaurant, Habeb Tradin tmi, Kahvila Lahjahovi, Vihreä ravintola, Liha Salam Oy, Pikaruoka Mekong, Sho-resh, Juski Oy, Turun NMKY, Aura kebab pizzeria, Natali kebab pizzeria, Deeqo, Grilli, Ypäjän kebab pizzeria, Turun perheryhmäkoti, Chipo shop, Green Chilli 4 U oriental shop, Ramzi ja Moskea, Ylöjärven pizzaservice, Herkku pizzeria, Asim & Lemy, Goups Oy (lisäksi joitakin pienempiä asiakkaita).
- John Kimble
- Michael Knight
- Viestit: 4124
- Liittynyt: La Helmi 03, 2018 5:19 pm
Re: 500 kiloa vaarallista lihaa Suomeen
Uutisessa jäi tietenkin kertomatta mitkä yritykset näitä lihoja ostivat. Nythän tämä on vähän yhtä tyhjän kanssa. Joku sakkotuomio tulee salakuljettajalle ja homma jatkuu entisellään.
Radiopuhelin kirjoitti: ↑Ma Heinä 30, 2012 2:01 pm Ulkomaalaisia ei tuomita heppoisimmilla perusteilla kuin suomalaisia. Korostuminen raiskaustilastoissa johtuu vain siitä että maahanmuuttajat yksinkertaisesti raiskaavat enemmän.