Avoparin surma Kemissä v.1989

Suomessa tapahtuneet henkirikokset.
Makepeace
Alokas
Viestit: 6
Liittynyt: Pe Elo 15, 2008 7:33 pm
Paikkakunta: Pääkaupunkiseutu

Avoparin surma Kemissä v.1989

Viesti Kirjoittaja Makepeace »

Vuonna 1989 Kemissä mies surmasi avoparin heidän kotonaan.
Surmaaja oli avoparin (ainakin miehen) tuttava. Hän oli soittanut ja pyytänyt päästä juttelemaan myöhään illalla tai yöllä.
Sisälla asunnossa hän surmasi ampumalla ensin miehen ja sen jälkeen naisen. Teon jälkeen hän soitti isälleen ja poliisit (tai isänsä hälyytti poliisit) paikalle. Noin muistelen tapauksen menneen.

Löytyykö joltakin enempää tietoa tästä tapauksesta, motiivia, millainen tuomio tapauksesta annettiin jne.

Surmansa saanut nainen, Tiina (n. 24 v. tuolloin) oli tuttuni ja kirjeenvaihtoystäväni teinivuosista saakka. Siksi tapaus kiinnostaa.
Makepeace
Alokas
Viestit: 6
Liittynyt: Pe Elo 15, 2008 7:33 pm
Paikkakunta: Pääkaupunkiseutu

Viesti Kirjoittaja Makepeace »

Eikös keneltäkään löydy tietoja tähän tapaukseen liittyen? Muistelen,
että tästä olisi mahdollisesti kirjoitettu aikanaan Alibissa tai vastaavassa lehdessä.
EuroJR
Jessica Fletcher
Viestit: 3334
Liittynyt: Ma Maalis 26, 2007 7:26 pm
Paikkakunta: Costa del Crime

Viesti Kirjoittaja EuroJR »

Löytyi: Otsikolla "Katkaistu haulikko ärjyi Kemissä" - Matti Paloaro
Alibi 5/89
------------------------------

Kemiläisten nukkuessa sikeintä untaan vapistiin Hotelli Palomestarissa omistajan asunnossa kauhusta. Tuttava, nimeltään Jesse (28), oli tullut kylään katkaistun haulikon kanssa. Hän laukaisi aseensa vuorotellen suoran Tiina Onkalon (22) ja Juha Päivärinnan (30) päähän.


Puolitoista vuotta sitten pidettiin uudistetun Hotelli Palomestarin ja sen yhteydessä olevan hampurilaisravintolan avajaiset. Hotellivieraiden vastaanottopöytä täyttyi kukista; nuoret omistajat Juha Päivärinta ja Tiina Onkalo poseerasivat onnellisina valokuvaajille ja hymyilivät vieraille. Kaiken piti olla kunnossa. Nuorilla oli edessään mielenkiintoinen, mutta raskas työ.

Juha Päivärinta oli toiminut useita vuosia Kemin VPK:n palopälikkönä, joten Palomestari oli hänen yritykselleen osuva nimi. Tiina Onkalo oli hänen nuorikkonsa. Tiistaina, maaliskuun 7. päivä muutti kaiken . Noin kello 03.30 soi heidän yksityisasunnossaan puhelin.

- Jesse täällä... saanko tulla juttelemaan... vielä kerran...
- Mitä se nyt enää... jauhaa samaa asiaa, ajatteli Juha kenties, mutta lupasi avata oven.

Jessen sisimmässä syövereissä oli kiehunut jo kauan mustasukkaisuuden helvetti, joka oli sumentanut mielen ja järjen. Tässä vaiheessa emme vielä tiedä, mistä mustasukkaisuus oli saanut alkunsa. Jesse ja Juha olivat olleet kavereita. Molemmat olivat puuhanneet innostuneesti samassa palokunnassakin. Oliko Jessellä ja Tiinalla ollut joskus suhde? Jos oli joskus näin, niin enää ei ollut. Tiina oli asunut Juhan kanssa jo kauan, olihan Hotelli Palomestarikin ollut heidän yhteisenä yrityksenään jo puolitoista vuotta.

Jesse oli hankkinut jostain haulikon ja sahannut sen lyhyeksi. Hallussapitolupaa hänellä ei ollut. Katkaistun haulikon pitäminen on nykyisin myös rikos, mutta se ei näytä hillitsevän aseen käyttämistä rikoksien tekemiseen.

Jesse oli laukaissut haulikon vajaan puolen tunnin "jutustelun" jälkeen melko läheltä kaksi kertaa, molemmat piiput peräkkäin. Haulit repivät molempien päät riekaleiksi ja kuolema seurasi silmänräpäyksessä. Jesse poistui asunnosta, soitti isälleen ja kertoi verityöstään. Sen jälkeen hän soitti poliisille ja kertoi, mistä hänet saa hakea. Hän tunnusti tekonsa heti, vaikka ei silloin osannutkaan sitä sen paremmi selittää.

Tuttavat tiesivät kertoa mustasukkaisuudesta. Näin juttelivat kemin nuoret kartsalla:

- Ei me oikeastaan tiedetä enempää, mutta tässä se pyöri iltaisin toisten samanikäisten kanssa. Ei sillä mitään rikoksia ennestään tilillään ole.
- Palokunnassahan ne Juhan kanssa molemmat.


Kemin triangelidraamassa oli outoja piirteitä. Alustavien tietojen mukaan pariskunnan ampuneella Jessellä ei ole ennestään rikoksia tilillään. Onko mustasukkaisuus jälleen näyttänyt käsitämättömän voimansa?
EuroJR
Jessica Fletcher
Viestit: 3334
Liittynyt: Ma Maalis 26, 2007 7:26 pm
Paikkakunta: Costa del Crime

Viesti Kirjoittaja EuroJR »

Perskutarallaa, löytyy PPK -89 ja -91, mutta -90 puuttuu! Annas kun mä arvaan että löytyy pitkäkin stoori tästä siellä! :twisted: :evil:

Kukas viitsis tarkistaa?
Doctor Lecter
James Bond (Daniel Graig)
Viestit: 17152
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter »

EuroJR kirjoitti:Perskutarallaa, löytyy PPK -89 ja -91, mutta -90 puuttuu! Annas kun mä arvaan että löytyy pitkäkin stoori tästä siellä!
En havainnut että tuosta ikävästä tapauksesta olisi ollut mainintaa saati kertomusta vuoden 1990 kirjassa. Toisinaan jutut tulevat ao. kirjaan muutaman vuoden viiveellä, joten kenties myöhemmissä kirjoissa on tapauksesta oma artikkeli.
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!
susanna61
Alokas
Viestit: 9
Liittynyt: Ma Elo 25, 2008 12:13 pm

Hei, olen uusi käyttäjä ja

Viesti Kirjoittaja susanna61 »

oli pakko rekisteröityä, kun nin tämän aiheen, liippaa nimittäin tosi läheltä.
Asuin silloin kemissä kun tämä kaksoismurha tapahtui ja tunsin tämän murhaajan. Hän kävi luonani aina silloin tällöin ja mm. soitteli mulle kitaraa. Hän oli minusta jotenkin ressukka ja en ikinä olisi uskonut tätä taphtumaa hänen tekemäksi. Jälkikäteen muistan että usein sanoi minule surullisena että kuinka hyvin minulla oli asiat (vaikka ne ei minulakaan häävisti olleet omat asiat, olin yh), ja kuinka hyvin selvisin elämässä, toista on hänen, hän on mennyttä. Nuo sanat saivat aivan uuden merkityksen teon jälkeen.
Teon jälkeen en enää koskaan tavannut kyseessä olevaa henkilöä, muutin paikkakuntaakin, en edes muista mikä oli tuomio, mutta vuosia sai varman paljon, nyt on jo vapaa mies, aikaa on kulunut niin paljon.
Makepeace
Alokas
Viestit: 6
Liittynyt: Pe Elo 15, 2008 7:33 pm
Paikkakunta: Pääkaupunkiseutu

Viesti Kirjoittaja Makepeace »

Susanna61, kerroit tuntevasi tekijän. Tiedätkö, oliko hän Tiina ex-poikaystävä? Tuossa Alibin tekstissä kun puhutaan mustasukkaisuuden olleen motiivina.
Asuimme Tiinan kanssa eri paikkakunnilla (välimatkaa 300 km) eli emme juurikaan tavanneet sen kesän jälkeen kun nuorina tyttösinä ystävystyimme samassa kesätyöpaikassa. Kirjeitä vaihdoimme tiuhaan tahtiin hänen kuolemaansa saakka. En muista hänen koskaan maininneen minulle Jesse-nimistä kaveria.
Sain tietää tapahtumasta puhelimitse, Juhan omainen soitti minulle. Järkytys oli sitä luokkaa etten silloin pystynyt seuraamaan tapausta lehdistä tm. Oikeudenkäynnistäkin ehkä jossakin kirjoitettiin, mutta silloin sitä en halunnut seurata. Nyt pitkän ajan jälkeen tapaus pulpahtaa aina silloin tällöin mieleen ja kiinnostaa mitä oikein tapahtui ja miksi. Osaako joku asioihin enemmän perehtynyt kertoa, onko esim. oikeudenkäyntiasiakirjoja mahdollista saada jotain kautta luettavaksi ja jos niin mistä, miten ja mitä tietoja pyytäjällä pitää olla?
Lapinmies84
Alokas
Viestit: 8
Liittynyt: Ti Marras 13, 2007 5:50 am

Viesti Kirjoittaja Lapinmies84 »

Voin koittaa kattoa josko paikallisen kirjaston lehtiarkistoista löytyis jotain tietoa kyseisestä jutusta.
Doctor Lecter
James Bond (Daniel Graig)
Viestit: 17152
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re:

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter »

Lapinmies84 kirjoitti:Voin koittaa kattoa josko paikallisen kirjaston lehtiarkistoista löytyis jotain tietoa kyseisestä jutusta.
Jo vain yli 9 vuotta odotin, mutta laitetaan sitten itse:
Pohjolan Sanomat.
Pohjolan Sanomat.
Kemi_Kaksois2.jpg (132.25 KiB) Katsottu 4899 kertaa
Kuva ja teksti Alibi 5/1989.
Kuva ja teksti Alibi 5/1989.
Kemi_draama.jpg (106.88 KiB) Katsottu 4899 kertaa
Talo missä uhrit asuivat on jo purettu ja sen tilalle on rakennettu kerrostalo. Hotelli toimii edelleen samassa rakennuksessa.

Mikä oli tämän "Jessen" tuomio, siitä en löytänyt mainintaa.
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!
Alida
Sofia Karppi
Viestit: 421
Liittynyt: Su Touko 14, 2017 10:04 am

Re: Avoparin surma Kemissä v.1989

Viesti Kirjoittaja Alida »

Tuskin tekijällä on mitään seurustelusuhdetta tähän Tiinaan ollut. Ehkä on ollut yksipuolisen ihastunut tai kadehtinut tätä pariskuntaa.
Jälkikäteen muistan että usein sanoi minule surullisena että kuinka hyvin minulla oli asiat (vaikka ne ei minulakaan häävisti olleet omat asiat, olin yh), ja kuinka hyvin selvisin elämässä, toista on hänen, hän on mennyttä.

Tästä tulee kuva ihmisestä, jolla on ollut epärealistinen käsitys siitä, kuinka hyvin muilla menee häneen verrattuna. On varmaankin ajatellut uhreista samalla tavalla, että heillä menee paljon paremmin ja nämä kuvitelmat ovat aiheuttaneet katkeruutta, mikä on johtanut tekoon.

Miksi muuten ketjussa ei mainita tekijän oikeaa nimeä?
Vastaa Viestiin