Nuorisorikollisuus räjähtämässä käsiin Helsingissä

Tähän osioon onnettomuudet ja muu rikoksiin liittyvä keskustelu.
Paikalla
Oikeus ennen kaikkea
Sherlock John Holmes
Viestit: 8148
Liittynyt: Ti Maalis 30, 2021 2:48 pm

Re: Nuorisorikollisuus räjähtämässä käsiin Helsingissä

Viesti Kirjoittaja Oikeus ennen kaikkea »

”Ryöstävät ja hakkaavat viattomia ihmisiä” – tältä näyttää nuoriso­rikollisuus Helsingissä
– YKSI meidän koulussa oleva, kenet me tiedetään, hakattiin täällä Lauttasaaressa. Häneltä varastettiin kaikki omaisuus, puhelin, kaikki mahdollinen.
Kolmen tytön porukan ei tarvitse kauaa pohtia, kun tiedustelen heiltä, tuntevatko he ketään, joka olisi joutunut nuorisorikollisten uhriksi.
Ryöstön ja pahoinpitelyn uhriksi joutunut nuori on tyttöjen tapaan 15-vuotias. Tekijät sen sijaan ovat kolmikon tietojen mukaan hieman vanhempia, arviolta lukioikäisiä.
Porukka uskoo tekijöiden asuvan jossakin muualla kuin Lauttasaaressa.
– Onhan se aikamoinen shokki, että yhtäkkiä Lauttasaareen tulee henkilöitä, jotka eivät asu täällä, ja ryöstävät ja hakkaavat viattomia ihmisiä, Lauttasaaressa koko ikänsä asuneet tytöt toteavat.

Alle 21-vuotiaiden tekemät ryöstörikokset ja niiden yritykset Helsingissä ovat kasvaneet 17 prosenttia edellisvuodesta: kun alkuvuonna 2022 ryöstörikosten ja niiden yritysten määrä pääkaupungissa oli 183, oli vastaava lukema alkuvuonna 2023 kohonnut 215:een.
Suuri osa nuorten tekemien ryöstö- ja väkivaltarikosten epäillyistä on poikia ja nuoria miehiä. Teot tapahtuvat usein paikoissa, joissa nuoret viettävät muutenkin paljon aikaa – esimerkiksi liikenneasemilla ja niiden lähialueilla sekä kauppakeskuksissa ja niiden ympäristössä. Saaliiksi ryöstäjille kelpaavat muun muassa statussymboleiksi muodostuneet merkkivaatteet ja -asusteet.

PERJANTAI-ILTANA Lauttiksessa on ajankohtaan nähden rauhallista. Vilkkainta tuntuu olevan keskikerroksen ruokakaupoissa, joiden kassoilta ihmiset viilettävät pikaisesti kauppakasseineen viilenevään syysiltaan.
Käytävällä aikaansa viettävän tyttökolmikon jäsenten mielestä liikkuminen nuorten suosimissa paikoissa iltaisin ja viikonloppuisin tuntuu nykyisin jossain määrin pelottavalta.
– Mulla ei esimerkiksi ole paljoa merkkivaatteita, en ole sellainen tyyppi. Musta tuntuu, että kyse on enemmänkin jostakin poikien välisestä, joten itseäni ei pelota ihan kauheasti, yksi porukasta kertoo.
Nuoret naiset kertovat nuorisorikollisuuden olevan heille tuttu ilmiö. Omakohtaista kokemusta ryöstöyrityksistä tai väkivallanteoista kaksikolla ei ole, mutta kaveripiiristä tarinoita löytyy.
– On varasteltu ja tultu puukon kanssa uhkailemaan ja pakotettu antamaan esimerkiksi kengät, 17-vuotias nuori sanoo.
Poliisille rikosten uhrit rohkenevat kertoa kokemastaan vain harvoin, kaksikko arvelee. Heidän mukaansa nuoret pelkäävät saavansa ”vasikan” maineen ja ajautuvansa syvemmälle ongelmiin, jos he ottavat yhteyttä poliisiin.
– Pelottaa, jos on yksin. Jos on kaverin kanssa tai jossain porukassa, ei huoleta niin paljon, Anni jatkaa.

Kello lähestyy kahdeksaa, ja nuoret ovat keskittyneet viettämään viikon viimeisen koulupäivänsä iltaa Columbuksen ja Vuosaaren metroaseman väliselle tasanteelle.
Ilta-Sanomien kyselyyn vastanneiden kertomuksista käy ilmi, että moni on törmännyt epäasialliseen käytökseen ja ryöstöyrityksiin juuri Columbuksen ja metroaseman ympäristössä.
Sisällä kauppakeskuksessa seinän vieressä seisoskelee 18-vuotias Miska tummanpuhuva treenikassi olallaan. Hänen läheinen, samanikäinen, ystävänsä joutui taannoin ryöstöyrityksen kohteeksi.
– Kaveri oli yksin kadulla, ja hänellä oli vähän hienommat vaatteet yllään. Sitten tällainen nuorisojengi kävi hänen päälleen ja sai vietyä ilmeisesti takin yltä. Vartijat tulivat onneksi sitten väliin, hän kertaa tapahtumia.
Miska uskoo nuorisorikollisuuden kumpuavan nuorten kasvatuksesta ja kotioloista. Hän kertoo kuulleensa muutaman läheisensä kautta tapauksista, joissa nuoren kotiolot ovat olleet rajut, ja nuori on päätynyt ”lähtemään kaduille esittämään kovaa jätkää”.
– On lähdetty hakemaan isoa roolia katukuvassa, kun kotona ei ole ollut hyvä olla. En yleistä, mutta monesti voi olla niin, että jos kotiolot eivät ole hyvät, on pakko päästä ulos purkamaan itseään ja omaa oloaan, nuori mies sanoo.
– Nykypäivän nuoret eivät myöskään tunne sääliä muita kohtaan. Kun he tekevät jotakin, he vain tekevät sen armoa tuntematta. Jos jollekin käy pahasti, eivät he välitä. Inhimillisyys on kadonnut kokonaan, hän jatkaa.
Ratkaisuksi ongelmaan Miska ehdottaa sitä, että vanhemmat ottaisivat aikaa kuunnellakseen, mitä sanottavaa heidän lapsellaan todella on.
– Jos vanhemmat ovat alusta lähtien liikkeellä hällä väliä -asenteella, se näkyy nuoressa saman tien. Nuori alkaa sitten ajatella, että kaduilla voi tehdä ihan mitä vain, kun ei vanhempia kuitenkaan kiinnosta, hän päättää.

KELLO lähestyy iltayhdeksää, ja kauppakeskus Triplassa sijaitsevat liikkeet valmistautuvat sulkemaan ovensa asiakkailta. Kun ostosmahdollisuudet hupenevat, alkavat ihmiset suunnata enenevissä määrin kohti ulko-ovia.
Perjantai-iltana nuoria ei kuitenkaan Triplassa juuri näy. Viidenteen kerrokseen johtavat leveät portaat, joilla nuoret tavanomaisesti aikaansa viettävät, ovat täyttyneet lähinnä viereisessä elokuvateatterissa alkavaa näytöstä odottavista nuorista – ja vähän vanhemmistakin – aikuisista.
Pienen matkan päässä portailta istuu Päivi tyttärensä Katjan kanssa. Äiti ja tytär ovat saapuneet Kuopiosta lomailemaan Helsinkiin.
Liikkuminen esimerkiksi nuorten suosimissa ostoskeskuksissa ei pelota Päiviä, mutta tämän 16-vuotiaan pojan kulkeminen yksin ulkona arveluttaa.
– En pidä siitä, että hän lähtee yksin esimerkiksi skuuttiparkille. Ennen kuin lähdimme reissuun, määräsin, mitä hän voi laittaa ulos lähtiessään päälle, ettei tulisi ryöstetyksi, Päivi kertoo.

Kuinka kelkan voisi kääntää ja nuorisorikollisuuden saada jälleen laskusuuntaan?
Päivin mukaan nuoret tarvitsevat mielekästä tekemistä, joka pitää heidät pois pahanteosta. Nuorille tulisi järjestää turvallisessa ympäristössä matalan kynnyksen nuorisotoimintaa, johon he voisivat aikuisten johdolla osallistua, nainen ehdottaa.
– Myös kouluista pitäisi ohjata nuoria tekemisen pariin. Pitäisi olla muuta tekemistä ulkona notkumisen sijaan, hän päättää.

Lisää Iltasanomissa:
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000009859224.html
Carelin
Rico Tubbs
Viestit: 1267
Liittynyt: Su Elo 21, 2011 8:37 am

Re: Nuorisorikollisuus räjähtämässä käsiin Helsingissä

Viesti Kirjoittaja Carelin »

Törkeintä asiassa on se kun jotkut päättäjät ja poliisit vieläkin sanovat, että ei tämä mamuista johdu.
Se johtuu pelkästään maahanmuuton ongelmista. Se on fakta.
Mace73
Remington Steele
Viestit: 249
Liittynyt: Ke Kesä 22, 2016 9:10 am

Re: Nuorisorikollisuus räjähtämässä käsiin Helsingissä

Viesti Kirjoittaja Mace73 »

Ainoa keino pitää homma edes jotenkin hanskassa ja välttää Ruotsin kaltainen kaaos, on rajoittaa voimakkaasti maahanmuuttoa Afrikasta ja Lähi-idästä. Tietyistä maista ei tulisi ottaa tänne porukkaa laisinkaan. Eivät ihmiset luo nahkaansa Välimeren ylityksen aikana. Saman paskan ja kaaoksen he tuovat mukanaan, mikä lähtömaassa on vallalla.
damfin
James Bond (David Niven)
Viestit: 10855
Liittynyt: Ke Elo 10, 2011 1:04 am

Re: Nuorisorikollisuus räjähtämässä käsiin Helsingissä

Viesti Kirjoittaja damfin »

Tuo nimimerkin 'Oikeus ennen kaikkea' lainaama iltasanomien artikkeli on melko pitkä, mutta on siihen uskallettu ottaa mukaan yksi tarkempikin kuvaus siitä millaista tuo rikollisuus enimmäkseen on ja millaisista kotioloista se kumpuaa...
Poikani (14 vuotta) oli alkukesästä ulkopaikkakunnalta junalla ensimmäistä kertaa käymässä Helsingissä kavereidensa kanssa vaateostoksilla kauppakeskus Triplassa. Kauppareissun jälkeen kauppakeskuksen ulkopuolella poikaani ja hänen kahta kaveriaan lähti seuraamaan ulkomaalaistaustaisten nuorten joukko. Nämä nuoret pysäyttivät poikani ja hänen kaverinsa. Saman tien he hajauttivat pojat erilleen (yksi pääsi tilanteesta karkuun).

Pojaltani he veivät uhkailemalla juuri ostetut vaatteet kassista ja iPod-kuulokkeet korvista. Toiselta pojalta varastettiin kengät jalasta sekä kännykkä, ja häntä myös lyötiin kasvoihin. Tämän jälkeen tekijät poistuivat paikalta, ja pojat pakenivat takaisin Triplaan sisälle soittamaan poliisille.

Poliisit kuulivat poikia ja katsoivat valvontakameran nauhoja, jotka vahvistivat poikien puheet todeksi. Viimeisimpien tietojen mukaan tekijät jäivät kiinni, ja juttu on menossa aikanaan oikeuteen. Pojalle jäi tästä luonnollisesti traumoja, koska hän oli ensi kertaa Helsingissä ilman vanhempia, ja heti käy tällaista.
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000009859224.html

Ja ettei taas mene yleistämisen piikkiin yksittäistapauksen perusteella, niin kyllä toki, jengeissä pyörii myös ihan kantasuomalaisia tulevaisuuden toivoja, mutta jos tilastollisesti vaikka jopa puolet jengiläisistä olisi kantasuomalaisia (tuskin on edes 1/3 kantasuomalaisia) niin se ei poista sitä tilastollista faktaa että koko väestöstä kuitenkin ainoastaan alle 10% on ulkomaalaistaustaisia niin sokea sinisilmäinen pässikin tuosta ymmärtää että nuorisorikollisuus kumpuaa enimmäkseen ulkomaalaistaustaisista nuorista, ja jos asiaa selitellään kotioloilla niin sekään ei muuta miksikään sitä että heidän kotiolonsakin ovat ulkomaalaistaustaisia.
Avatar
Villeri
Jessica Fletcher
Viestit: 3100
Liittynyt: Ke Joulu 26, 2018 8:40 am

Re: Nuorisorikollisuus räjähtämässä käsiin Helsingissä

Viesti Kirjoittaja Villeri »

Tämän sivun Ilta-Sanomien juttu on taas erikoinen: media ja poliisi ovat aiemmin jo sanoneet auki, että ryöstäjät ovat pääosin maahanmuuttajia eli kehitysmaamuslimeita, mutta sitten taas pyöräytetään kelloa taaksepäin, ja varotaan sanomasta tekijöistä mitään. Kenelläkään ei vaikuta olevan hajuakaan toimijoista. Miska ja Päivi arvailevat jotain huonoista kotioloista.

Samaa aikamatkaa menneisyteen käydään Lampedusaan tulvivien kehitysmaalaisten kanssa: aina aloitetaan alusta puhumaan pakolaisista, kunnes saadaan kakaistua jotain siirtolaisista, ja pitkällä viiveellä saatetaan puhua vaikkapa sotilaskarkureista.

Noh, tärkeintä toki on, ettei Kallion soijalattepiirissä kukaan voi epäillä rasistiksi.
Lemminkäinen kirjoitti: Pe Touko 03, 2024 4:23 pm Jos kantasuomalainen kuski, niin sairaskohtaus. Jos taas mamu, niin ajovirhe, sillä aiemmin eivät ammattiautoilijat ole tehneet ajovirheitä.
URSA
James Bond (George Lazenby)
Viestit: 11515
Liittynyt: Pe Loka 25, 2013 6:57 pm

Re: Nuorisorikollisuus räjähtämässä käsiin Helsingissä

Viesti Kirjoittaja URSA »

Iltasanomien jutussa Päivi arveli että ongelmaan auttaisi "mielekkään tekemisen järjestäminen" nuorille. En usko että maahanmuuttajanuorilta puuttuisi mielekästä tekemistä, koska hehän käyvät koulua ja heille on järjestetty paljon mahdollisuuksia opiskella, urheilla ja harrastaa. Ne asiat eivät vain kiinnosta, jos ihanne on roadmanit ja helpon rahan tekeminen. Joskus vanhaan hyvään aikaan nuoriso hölmöili samalla kun maleksi julkisilla paikoilla ilman parempaa tekemistä. Nyt on toisin.

Tämäkään ei johdu siitä, ettei olisi kunnon tekemistä:
– Nykypäivän nuoret eivät myöskään tunne sääliä muita kohtaan. Kun he tekevät jotakin, he vain tekevät sen armoa tuntematta. Jos jollekin käy pahasti, eivät he välitä. Inhimillisyys on kadonnut kokonaan, hän jatkaa.
”Ryöstävät ja hakkaavat viattomia ihmisiä” – tältä näyttää nuorisorikollisuus Helsingissä https://www.is.fi/kotimaa/art-2000009859224.html
Olisiko kotona opittu sellaiset arvot, ettei suomalaisilla ja muilla vääräuskoisilla ole mitään merkitystä.

Jutussa nuoret myös kertoivat ryöstelijöiden olevan lukioikäisiä ja ryöstävän nuorempiaan. Mielestäni on aika uusi asia, että teinit joutuvat pelkäämään sen ikäisiä nuoria. Normaalisti sen ikäiset ovat pikemminkin huolehtineet ja vähän katsoneet nuorempien perään. Kyllä tässä on kyse ihan muualta tuodusta kulttuurista.
Yrjö Yrjönpoika
Andy Sipowich NYPD
Viestit: 1495
Liittynyt: Pe Elo 04, 2023 10:05 am

Re: Nuorisorikollisuus räjähtämässä käsiin Helsingissä

Viesti Kirjoittaja Yrjö Yrjönpoika »

▪︎
EI PASKATULIAISIA HELSINKIIN
EI PASKATULIAISIA MINNEKÄÄN
örkki
Sabrina Duncan
Viestit: 358
Liittynyt: Su Touko 30, 2010 10:59 am

Re: Nuorisorikollisuus räjähtämässä käsiin Helsingissä

Viesti Kirjoittaja örkki »

Vielä nuo vihreät ja joku muukin puolue haluaa maahanmuuttajia suomeen.
Miten suuria rikollis tilastoja ne vielä tänne tahtoo, eikö mikään riitä
Kuka täällä missään enää uskaltaa liikkua.
Helsingissä melkein joka toinen vastaan tuleva on maahan muuttaja, jolla on aikaa lorvailla kaduilla,
käyhän sekin työstä, kun ulkomaalainen vetelee suomi poikaa turpiin.
Onko tämä se isänmaa, jota me olemme rakastaneet ja jonka vuoksi isämme taistelivat.
Yxkaksvaan
Martin Riggs
Viestit: 647
Liittynyt: Su Maalis 06, 2022 10:47 am

Re: Nuorisorikollisuus räjähtämässä käsiin Helsingissä

Viesti Kirjoittaja Yxkaksvaan »

Noita värillisiä saa tulla uusia mutta vanhat epäkypsät hedelmät voisi lähettää takaisin.
Paikalla
Oikeus ennen kaikkea
Sherlock John Holmes
Viestit: 8148
Liittynyt: Ti Maalis 30, 2021 2:48 pm

Re: Nuorisorikollisuus räjähtämässä käsiin Helsingissä

Viesti Kirjoittaja Oikeus ennen kaikkea »

Katujengit suuri uhka, väläyttää rikosvastuuta alle 15-vuotiaillekin: "Syytä palauttaa roti ja järjestys"
Sisäministeri Mari Rantasen (ps.) mukaan katujengit ovat yksi akuuteimpia turvallisuusuhkia Suomelle. Rantanen kommentoi asiaa MTV:n Uutisextrassa.
– Itse pidän hyvin huolestuttavana tietoja nuoriso- ja katujengeistä. Tilanne on päässyt pahenemaan viime vuodet, ja on syytä palauttaa roti ja järjestys kaduille ja kouluihin. Tähän täytyy kiinnittää erityistä huomiota, Rantanen sanoo.
Katujengit ovat tunnistettuja, tiettyihin kaupunginosiin leimautuvia ryhmiä, joissa tapahtuu huumekauppaa ja muuta vakavaa rikollisuutta. Poliisi on ollut huolissaan katujengi-ilmiöstä etenkin pääkaupunkiseudulla.

Rantanen puuttuisi ilmiöön muun muassa lisäämällä valvontaa ja poliisin näkyvää läsnäoloa rauhattomilla alueilla. Lisäksi hän ottaisi käyttöön myös uusia keinoja, kuten henkilötarkastukset alueille, joissa on ilmennyt merkittäviä määriä ryöstöjä ja väkivallan tekoja.
– Katsoisin tässä kohtaa myös uusia keinoja. Tämä (henkilötarkastukset) on yksi keino, jolla pyritään kaduilta saamaan pois laittomia aseita ja teräaseita, joita liikkuu paljon kaduilla.
Rantanen nosti henkilötarkastukset esille jo viime viikolla MTV:n haastattelussa.
Rantanen ei usko, että henkilötarkastuksen johtaisivat etniseen profilointiin, eli siihen, että tarkastukset kohdennettaisiin esimerkiksi etnisen taustan perusteella.
– Varmaankin ne kohdennettaisiin sen perusteella, mikä meillä on tieto kyseiseltä alueelta – mitä siellä on tapahtunut, keitä ollut uhreina ja tekijöinä.
– En ajattele, että tästä tulisi suoranainen etnisen profiloinnin malli, mutta ei se myöskään voi toimia niin, että kääntäisimme vaikkapa jonkin vanhuksen laukut tai taskut tilanteessa, jossa vaikkapa nuoriso on tehnyt paljon rikoksia viime aikoina. Siinä ei ole mitään järkeä.

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/sis ... #gs.62y13j

Ops, luin aluksi että, "Syytä palauttaa rotu ja järjestys" :lol:
Blackened
Sofia Karppi
Viestit: 409
Liittynyt: Su Tammi 19, 2020 4:48 pm

Re: Nuorisorikollisuus räjähtämässä käsiin Helsingissä

Viesti Kirjoittaja Blackened »

Suomi on samassa tilanteessa kuin kaikki massamaahanmuuttoa harjoittaneet länsimaat. Mikään monikulttuurinen yhteiskunta ei toimi. Neekerit ja hiekkaneekerit aiheuttavat kaikkialla samoja ongelmia. Surullisin asia? Vaikka emme ottaisi enää ainuttakaan maahanmuuttajaa, tulevaisuudessa neekerien määrä eksponentisoituu. Kantaväestö ei lisäänny. Puolet 35-vuotiaista miehistä on lapsettomia, 35% naisista. Neekerit puolestaan lisääntyvät kuin kaniinit. 10-20 vuoden päästä meillä on tismalleen samat ongelmat kuin Ruotsissa ja Ranskassa.
Avatar
Skloddi
David Starsky
Viestit: 4561
Liittynyt: Ma Elo 26, 2019 12:20 pm

Re: Nuorisorikollisuus räjähtämässä käsiin Helsingissä

Viesti Kirjoittaja Skloddi »

Blackened kirjoitti: La Syys 23, 2023 1:58 pm Suomi on samassa tilanteessa kuin kaikki massamaahanmuuttoa harjoittaneet länsimaat. Mikään monikulttuurinen yhteiskunta ei toimi. Neekerit ja hiekkaneekerit aiheuttavat kaikkialla samoja ongelmia. Surullisin asia? Vaikka emme ottaisi enää ainuttakaan maahanmuuttajaa, tulevaisuudessa neekerien määrä eksponentisoituu. Kantaväestö ei lisäänny. Puolet 35-vuotiaista miehistä on lapsettomia, 35% naisista. Neekerit puolestaan lisääntyvät kuin kaniinit. 10-20 vuoden päästä meillä on tismalleen samat ongelmat kuin Ruotsissa ja Ranskassa.
Alapa lisääntymään siitä nyt sitten, jos niin huolettaa. Kyllä näitä teiniryöstelijöitä on Stadissa aina ollut. Itse tulin teininä ryöstetyksi kerran esiteiniä jo vuosikymmeniä sitten. Se jäi viimeiseksi kerraksi ja olen ainakin yhden teiniryöstön onnistuneesti keskeyttänyt aikuisena myöhemmin. Hyvin harvinaisia juttuja kuitenkin, ei tarvitse pelätä liikkuessa lasten sen enempää kuin aikuisten, vaikka maakuntien internetarmeija sitä yrittääkin tyrkyttää.
blindpedestrian
Poliisikoira Rex
Viestit: 253
Liittynyt: Ma Heinä 18, 2016 9:26 pm

Re: Nuorisorikollisuus räjähtämässä käsiin Helsingissä

Viesti Kirjoittaja blindpedestrian »

Skloddi kirjoitti: Su Syys 24, 2023 1:43 am Alapa lisääntymään siitä nyt sitten, jos niin huolettaa. Kyllä näitä teiniryöstelijöitä on Stadissa aina ollut. Itse tulin teininä ryöstetyksi kerran esiteiniä jo vuosikymmeniä sitten. Se jäi viimeiseksi kerraksi ja olen ainakin yhden teiniryöstön onnistuneesti keskeyttänyt aikuisena myöhemmin. Hyvin harvinaisia juttuja kuitenkin, ei tarvitse pelätä liikkuessa lasten sen enempää kuin aikuisten, vaikka maakuntien internetarmeija sitä yrittääkin tyrkyttää.
Ei suomen väkiluvun tarvi kasvaa ollenkaan. Vihelletään peli poikki ja annetaan ponzi kusetuksen kaatua..
URSA
James Bond (George Lazenby)
Viestit: 11515
Liittynyt: Pe Loka 25, 2013 6:57 pm

Re: Nuorisorikollisuus räjähtämässä käsiin Helsingissä

Viesti Kirjoittaja URSA »

Suomen vankiloissa on istunut tänä vuonna ennätysmäärä lapsivankeja – syynä tyypillisimmin ryöstö tai henkirikos

Julkaistu 48 minuuttia sitten

Vankiloissa on ollut tänä vuonna ennätyksellinen määrä alaikäisiä tutkintavankeina tai suorittamassa rangaistusta. Lapsivankien määrä on kaksinkertaistunut kymmenen vuoden aikana, mutta jyrkintä kasvu on ollut neljänä viime vuotena.

Kuluvana vuonna Suomen vankiloissa on istunut jo tähän mennessä 54 alaikäistä eli 15–17-vuotiasta nuorta. Se on enemmän kuin koskaan aiemmin.

Jos kehitys jatkuu samanlaisena, vuoden loppuun mennessä lapsia on päätynyt vankilaan 68. Harppaus viime vuoteen olisi tällöin puolitoistakertainen.

– Oletan tilanteen johtuvan siitä, että Suomi on polarisoitunut. Jos katsotaan erilaisia tutkimuksia, valtaosa suomalaisista nuorista voi oikein hyvin, Rikosseuraamuslaitoksen pääjohtaja Anna Arola-Järvi sanoo MTV Uutisille.

Arola-Järven mukaan polarisaatio näkyy kuitenkin esimerkiksi kouluterveyskyselyssä. Pieni ryhmällä nuoria on jo elämän alkuvuosista asti kerääntynyt erilaisia haasteita ja pulmia.

– Ja koska yhteiskunnassa ei ole pystytty riittävästi vaikuttamaan tähän, niin meillä on ryhmä nuoria, joka tekee paljon rikoksia ja joilla muutenkin on monenlaisia ongelmia.

Tällä hetkellä 16 lapsivankia

Vielä kymmenen vuotta sitten vuoden 2013 aikana vankiloissa istui 27 alaikäistä vankia. Vuodet eivät ole olleet veljiä keskenään ja lapsivankien määrä on vaihdellut aiemminkin eri vuosina.

Nyt lapsivankien määrä on lisääntynyt usean vuoden ajan huolestuttavasti.

– Vaikka alaikäisten vuosittainen henkilömäärä vankiloissa on suuri, samaan aikaan heitä on vankiloissa suhteellisen pieni joukko, Arola-Järvi kertoo.

– Tällä hetkellä vankiloissa istuu 16 alaikäistä vankia. Heistä kymmenen on tutkintavankeja ja kuusi suorittaa vankeusrangaistusta.

Alaikäinen joutuu Suomessa vankilaan ainoastaan vakavista rikoksista. Arola-Järven mukaan tyypillisimpiä rikoksia alaikäisillä vangeilla ovat ryöstöt ja henkirikokset.

– Valtaosa alaikäisistä vangeista on poikia, tyttöjä on aika vähän. He ovat tulevat meille kaikilta Suomen suunnilta, mutta enimmäkseen suurilta paikkakunnilta, Arola-Järvi kertoo.

Rikosseuraamuslaitos ei tilastoi sitä, mitä etnistä taustaa vangit ovat.

– Meillä ei ole sellaista tilastoa muuten kuin kansalaisuuden perusteella. Ihmiset saattavat olla Suomen kansalaisia, vaikka heillä olisikin monenlaisia etnisiä taustoja.

Uusiminen lisääntynyt

Tilanne on huolestuttava. Entistä useampi nuori näyttää joutuvan vankilaan.

Lisäksi lapsivangit näyttävät uusivan rikoksia entistä useammin, sillä yhä useampi alaikäinen vanki päätyy uudestaan vankilaan saman vuoden aikana.

Viime vuonna joka viides alaikäinen vanki päätyi vankilaan uudestaan saman vuoden aikana. Tänä vuonna joka neljäs vankilaan joutunut alaikäinen on joutunut vankilaan uudestaan.

Kuva
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/suo ... #gs.5tehbe

Sanoisin tilanteen olevan järkyttävä. Alle 15 -vuotiassa on entistä enemmän väkivaltaista porukkaa, joten tilanne vain pahenee lähivuosina.
Yrjö Yrjönpoika
Andy Sipowich NYPD
Viestit: 1495
Liittynyt: Pe Elo 04, 2023 10:05 am

Re: Nuorisorikollisuus räjähtämässä käsiin Helsingissä

Viesti Kirjoittaja Yrjö Yrjönpoika »


▪︎
Kyllähän tälle kehitykselle on alku- ja juurisyy nähtävillä, mutta siitä ei saa puhua edes kuiskaamalla, saatika että lausuisi sen ääneen.

Vaan sanonpa nyt kuitenkin sen verran, että syynä ei.. helvetti vieköön.. ole mikään "rakenteellinen rasismi". :?

Lainaus korvattu nuoliviittauksella
-NILS-
Vastaa Viestiin