Tulilahti 1959 (ketju 2)

Suomessa tapahtuneet vielä selvittämättömät henkirikokset
skoune
Martin Riggs
Viestit: 635
Liittynyt: Ti Heinä 18, 2023 12:09 pm

Re: Tulilahti 1959 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja skoune »

Cohle kirjoitti: La Syys 23, 2023 10:08 pm ...
Kuitenkin teon kokonaisuutta ja tiettyjä yksityiskohtia pohtien kallistun paikalliseen syylliseen/syyllisiin.

Tulilahti on aikansa "kolmen suuren" (Kyllikki Saari, Tulilahti, Bodom) vaikeatulkintaisin. Bodom on selvä tapaus, ja K. Saari lähes.
...
Ykköslihavoinnista olen samaa mieltä.

Ja vaikka Bodom ja Kyllikki Saari ei tähän paikkaan kuulukaan kommenntoitavaksi, niin ihmettelen, että miten Bodom on selvä tapaus? Siis se on selvä ratkaisemattomuutensa suhteen? Ja sama pätee myös Kyllikki Saaren surmaan, melkein ?
Cohle
Susikoski
Viestit: 45
Liittynyt: Ke Elo 23, 2023 8:51 pm

Re: Tulilahti 1959 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Cohle »

skoune kirjoitti: La Syys 23, 2023 10:23 pm Niinpä, miksiköhän hän ensin kertoi ja sitten perui puheensa ?

Vähän sopis miettiä tätä!
Ensimmäisenä ajattelen sitä ilmeisintä, eli syyllisten suojelu. Linnea Kauhanen kertoi "havaintonsa" vajaat kaksi viikkoa surmien jälkeen, ja on jotenkin epäuskottavaa, että tuossa ajassa olisi kehittynyt tuollainen valemuisto.

Koikkalainen oli kertonut saman "havainnon" jo ennen Linneaa, mutta myöhemmin selvisi, että hän ei ollut edes kotona aamuna 28.7. Mainittakoon, että Koikkalaista en epäile syylliseksi. Olisiko vain päivät menneet sekaisin. Toki sama on mahdollista Linnean kohdalla.
skoune kirjoitti: La Syys 23, 2023 10:30 pm Ja vaikka Bodom ja Kyllikki Saari ei tähän paikkaan kuulukaan kommenntoitavaksi, niin ihmettelen, että miten Bodom on selvä tapaus? Siis se on selvä ratkaisemattomuutensa suhteen? Ja sama pätee myös Kyllikki Saaren surmaan, melkein ?
Täällä ilmeisesti moderaattorit heristävät sormea, jos väärän otsikon alla keskustellaan? Voin joskus tuonne Bodom-osioon esittää näkemykseni. Mutta yhtä lailla selvä kuin Ulvilan surma.

Joo, perun vähän puheitani tuossa Saaren kohdalla. Tulilahteen verrattuna kuitenkin selvempi.
Der Fanhder
Sabrina Duncan
Viestit: 358
Liittynyt: Ti Helmi 05, 2019 12:42 am

Re: Tulilahti 1959 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Der Fanhder »

Postaamieni US:n juttujen perusteella voidaan siis mopedistien alibia pitää kohtuullisen varmana, mikäli heidän Liperiin saapumisensa tarkka päivämäärä 28.7. on voitu todentaa esim. taksikuitista. Tällöin he ovat viettäneet murhayön Liperissä. Edelleen heidän ilmoittamansa lähtöpäivä Heinävedeltä 29.7. Varkauteen sopisi tuohon haavojen ompeluun ko. päivänä. Tässä tapauksessa Elina H:n aamulla 30.7. Tulilahden tietämissä(Pennanen s.268), ja uudelleen matkalla Varkauteen, näkemät epäsiistit ja epäilyttävät mopedistit on täytynyt olla joku toinen mieskaksikko.

Kuten Holger Strömberg kuitenkin osuvasti totesi jo aikoinaan, ei meillä ole tiedossa edes tyttöjen tarkkaa kuolinaikaa. Tyttöjen pääteltiin tulleen surmatuiksi 28. päivän vastaisena yönä pääasiassa sen perusteella, että aamulla 28.7. leirirantaan uimaan tulleet Kauhasen ja Pellikäisen tytöt kertoivat alueen olleen täysin autio tuolloin. Myöhemmin he vetivät kertomuksensa takaisin, korjaten päivämääräksi 27.7. -ja tytöthän tulivat vasta ko. päivän iltana.
Mies joka tiesi liikaa
Der Fanhder
Sabrina Duncan
Viestit: 358
Liittynyt: Ti Helmi 05, 2019 12:42 am

Re: Tulilahti 1959 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Der Fanhder »

^Korjauksena edelliseen vielä, että he saapuivat siis todennäköisesti Liperiin 27.7. ja Heinävedelle 28.7. -meinaa tässä itsekin jo seota näissä päivämäärissä :D .
Mies joka tiesi liikaa
Renault
Hetty Wainthropp
Viestit: 496
Liittynyt: Ma Loka 07, 2019 10:13 pm

Re: Tulilahti 1959 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Renault »

Kai se nyt aika varmaa on milloin tytöt surmattiin, sanoi asianajaja sitten mitä tahansa. Miksi he olisivat jääneet sinne Heinäveden camping-alueelle toiseksi yöksikin, kun olivat menossa joka tapauksessa Varkauteen sukulaisiin?
Jos tytöt olisivat jääneet pidemmäksi aikaa, he olisivat melko varmasti menneet kylille pyörimään uudestaan ja nähty siellä...
Der Fanhder
Sabrina Duncan
Viestit: 358
Liittynyt: Ti Helmi 05, 2019 12:42 am

Re: Tulilahti 1959 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Der Fanhder »

Joo, pidän itsekin todennäköisenä että heillä oli tarkoitus jatkaa matkaa heti aamulla.
Mies joka tiesi liikaa
Cohle
Susikoski
Viestit: 45
Liittynyt: Ke Elo 23, 2023 8:51 pm

Re: Tulilahti 1959 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Cohle »

Der Fanhder kirjoitti: Ma Syys 25, 2023 7:33 pm ^Korjauksena edelliseen vielä, että he saapuivat siis todennäköisesti Liperiin 27.7. ja Heinävedelle 28.7. -meinaa tässä itsekin jo seota näissä päivämäärissä .
Jep, näin se on kerrottu Keskisarjan ja Pennasen opuksissa. Pennasen kirjan perusteella otaksun, että Huttusen ja Karvisen kertomusten paikkansapitävyyttä oli kohtuu huolella tarkastettu.
Taksikuitista emme ilmeisesti voi päätellä mitään, koska miehet eivät matkaansa uutisen mukaan koskaan maksaneet :) olivat luvanneet maksaa sitten, kun maksukykyä löytyy. Näköjään maksutapakäytännöt olivat tuohon aikaan erilaiset..
Der Fanhder kirjoitti: Ma Syys 25, 2023 12:16 am Tässä tapauksessa Elina H:n aamulla 30.7. Tulilahden tietämissä(Pennanen s.268), ja uudelleen matkalla Varkauteen, näkemät epäsiistit ja epäilyttävät mopedistit on täytynyt olla joku toinen mieskaksikko.
Ilmeisesti näin. Mulle ei nyt ole selvää, milloin Elina H ensimmäisen kerran kertoi poliisille tästä 30.7. mopedistikohtaamisestaan. Onko sinulla? Käräjillä Elina siitä kertoi, mutta ei kovin vakuuttavasti.
Elinan kuvaus yöllisestä keskustelusta on vilpitön ja olennainen osa palapeliä. Siitä onkin jo keskusteltu täällä paljon.
Der Fanhder kirjoitti: Ma Syys 25, 2023 12:16 am Kuten Holger Strömberg kuitenkin osuvasti totesi jo aikoinaan, ei meillä ole tiedossa edes tyttöjen tarkkaa kuolinaikaa. Tyttöjen pääteltiin tulleen surmatuiksi 28. päivän vastaisena yönä pääasiassa sen perusteella, että aamulla 28.7. leirirantaan uimaan tulleet Kauhasen ja Pellikäisen tytöt kertoivat alueen olleen täysin autio tuolloin. Myöhemmin he vetivät kertomuksensa takaisin, korjaten päivämääräksi 27.7. -ja tytöthän tulivat vasta ko. päivän iltana.
Miten tuo kuvio meni? Siis Aili Kauhasen ja Ritva Pellikaisen kertomuksen korjaaminen. En nyt pikaisesti löytänyt mainintaa Pennasesta, ja Keskisarjan teosta ei enää ole käsillä.

Eikös se mennyt niin, että 29.-30.7. Tulilahdella oli yöpynyt porilaisperhe, joskin viettivät yön autossaan? Kuitenkin ymmärsin, että Einestä ja Riitasta ei tuolloin näkynyt enää jälkeäkään.
Der Fanhder
Sabrina Duncan
Viestit: 358
Liittynyt: Ti Helmi 05, 2019 12:42 am

Re: Tulilahti 1959 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Der Fanhder »

Cohle kirjoitti: Ma Syys 25, 2023 8:59 pm Taksikuitista emme ilmeisesti voi päätellä mitään, koska miehet eivät matkaansa uutisen mukaan koskaan maksaneet olivat luvanneet maksaa sitten, kun maksukykyä löytyy. Näköjään maksutapakäytännöt olivat tuohon aikaan erilaiset..
Taksimatkan varsinainen tilaaja ja maksumieheksi jäänyt Vornanen on kuitin hyvinkin saattanut saada, ja kai taksiyrittäjäkin jonkinlaista kirjaa matkoistaan piti.
Cohle kirjoitti: Ma Syys 25, 2023 8:59 pm Ilmeisesti näin. Mulle ei nyt ole selvää, milloin Elina H ensimmäisen kerran kertoi poliisille tästä 30.7. mopedistikohtaamisestaan. Onko sinulla? Käräjillä Elina siitä kertoi, mutta ei kovin vakuuttavasti.
Käsittääkseni Elina on tämän maininnut jo kuulusteluissa elokuun lopussa. Myös miehensä Veikko näki kyseiset mopedistit. Huomiota herättää se, että öisestä keskustelusta Elina ei maininnut enää mitään kesän -60 oikeudenkäynnissä. Myös Leiritien risteyksessä asunut Nivalaisen pariskunta näki mielestään varmuudella tyttöjen perässä ajaneen kaksi mopoaan polkenutta miestä(Pennanen s. 63) -keitä sitten lienevätkään olleet.
Cohle kirjoitti: Ma Syys 25, 2023 8:59 pm Miten tuo kuvio meni? Siis Aili Kauhasen ja Ritva Pellikaisen kertomuksen korjaaminen. En nyt pikaisesti löytänyt mainintaa Pennasesta, ja Keskisarjan teosta ei enää ole käsillä.
Kuten varmaan oletkin jo huomannut tästäkin on ristiriitaista tietoa. Kuitenkin useamman lukemani vanhan lehtijutun mukaan he todella muuttivat havaintojensa päivämäärää -Linnea Kauhanenhan oli jo sitä ennen perunut kaikki havaintonsa :D . Myös kesän -60 oikeudenkäynnissä muistaakseni kertoivat myöskin tämän uuden päivämäärän(27.7.) uintireissulleen.
Mies joka tiesi liikaa
Cohle
Susikoski
Viestit: 45
Liittynyt: Ke Elo 23, 2023 8:51 pm

Re: Tulilahti 1959 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Cohle »

Der Fanhder kirjoitti: Ma Syys 25, 2023 9:35 pm Taksimatkan varsinainen tilaaja ja maksumieheksi jäänyt Vornanen on kuitin hyvinkin saattanut saada, ja kai taksiyrittäjäkin jonkinlaista kirjaa matkoistaan piti.
Totta!
Der Fanhder kirjoitti: Ma Syys 25, 2023 9:35 pm Huomiota herättää se, että öisestä keskustelusta Elina ei maininnut enää mitään kesän -60 oikeudenkäynnissä.
Näinkö se meni? Pennasen kirjan perusteella en tulkitse asiaa noin.
Der Fanhder kirjoitti: Ma Syys 25, 2023 9:35 pm Kuten varmaan oletkin jo huomannut tästäkin on ristiriitaista tietoa. Kuitenkin useamman lukemani vanhan lehtijutun mukaan he todella muuttivat havaintojensa päivämäärää -Linnea Kauhanenhan oli jo sitä ennen perunut kaikki havaintonsa . Myös kesän -60 oikeudenkäynnissä muistaakseni kertoivat myöskin tämän uuden päivämäärän(27.7.) uintireissulleen.
Aivan :)

Onhan tämä Tulilahden penkominen siitä turhauttavaa, että kaikki on kertomusten ja profiloinnin varassa. Eipähän lopu spekulointi ja tarinointi kesken. Ainoa jäljellä oleva keino lienee lähteä kiertämään Heinävettä ovelta ovelle.

Muistaako joku palstan grand old man, mistä legenda Teuvo Kauhasen partaterien syönnistä sai alkunsa?
Paikalla
Haudankaivaja
Lauri Hanhivaara
Viestit: 125
Liittynyt: Ti Syys 11, 2018 7:07 pm

Re: Tulilahti 1959 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Haudankaivaja »

Eikö siinä ollut silmin näkijä nuori teini tyttö joka kirjoitteli täällä joskus? Enyjotain??
Der Fanhder
Sabrina Duncan
Viestit: 358
Liittynyt: Ti Helmi 05, 2019 12:42 am

Re: Tulilahti 1959 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Der Fanhder »

Cohle kirjoitti: Ma Syys 25, 2023 10:08 pm Der Fanhder kirjoitti: ↑Ma Syys 25, 2023 9:35 pm
Huomiota herättää se, että öisestä keskustelusta Elina ei maininnut enää mitään kesän -60 oikeudenkäynnissä.
Näinkö se meni? Pennasen kirjan perusteella en tulkitse asiaa noin.
Kyllä se juuri näin muistaakseni meni. Runarin asianajaja Strömberghän varsin suoraan vihjasi poliisin vaikuttaneen laimentavasti Elinan kertomukseen; syyttäjän narratiiviin Runarin syyllisyydestä öinen keskusteluhan ei sovi mitenkään.
Cohle kirjoitti: Ma Syys 25, 2023 10:08 pm Onhan tämä Tulilahden penkominen siitä turhauttavaa, että kaikki on kertomusten ja profiloinnin varassa. Eipähän lopu spekulointi ja tarinointi kesken. Ainoa jäljellä oleva keino lienee lähteä kiertämään Heinävettä ovelta ovelle.

Muistaako joku palstan grand old man, mistä legenda Teuvo Kauhasen partaterien syönnistä sai alkunsa?
Näinhän se on -ja kertomukset ovat turhauttavan ristiriitaisia.

Itse olen Heinävedellä tänä kesänä jo kahteen kertaan kierrellyt -en tosin ovelta ovelle :D

Muistaakseni aikalainen paikkakunnalta, nimimerkki Anyone mainitsi tästä ykkösketjussa -oli kertomansa mukaan itse nähnyt. Jos tuo pitää paikkansa on Kauhasen täytynyt olla melkoinen fakiiri.
Mies joka tiesi liikaa
Avatar
ABC
Michael Knight
Viestit: 4320
Liittynyt: To Touko 31, 2007 2:23 am

Re: Tulilahti 1959 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja ABC »

Suuret kiitokset Der Fahnderille lehtijutuista!

Kyllä se nyt siltä näyttää, että sotkamolaisten alibi piti kutinsa. Kuten tuossa yhdessä leikkeessä lukee, he itse väittivät kohdanneensa toisen mieskaksikon maisemissa, mikä myös Elina H:n havaintojen perusteella olisi ihan mahdollista. Mutta mikä yhteys näillä miehillä sitten olisi ollut paikkakuntaan, jotta heidän kannatti alkaa kätkemishommiin? Meillä ei varmasti ole tietoa kaikista mahdollisista tekijäkandidaateista Heinävedellä/lähikunnissa, vaan joudumme koko ajan keskittymään vain poliisin aikoinaan esille kaivamiin epäiltyihin.

Minusta tuon uintireissun päivämäärän muuttuminen on outoa, sillä muistelen - minulla ei ole nyt kirjoja kylläkään esillä - että Kauhasen tyttö ystävineen olisi tuolloin havainnut rannassa jotain asiaan liittyviä tavaroita, vai muistanko väärin?

Tuokkospoikien osalta tilanne ei näytä nyt yhtään hyvältä, kun sotkamolaiset raakattiin pois. Minua kiinnostaa myös kesän 1958 tapaus: kuka oli se paikkakuntalainen hörhö, joka oli alusvaatteisillaan mesonnut rannassa häiriten retkeilijöitä? Olin ajatellut, että jos Otto Karvinen oli epävakaa tapaus, kyseessä olisi voinut olla hän, mutta en pidä Koikkalaistakaan mahdottomana tässä.
Every ship must sail a world.
Der Fanhder
Sabrina Duncan
Viestit: 358
Liittynyt: Ti Helmi 05, 2019 12:42 am

Re: Tulilahti 1959 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Der Fanhder »

ABC kirjoitti: Ma Syys 25, 2023 10:55 pm Suuret kiitokset Der Fahnderille lehtijutuista!
Eipä kestä!
ABC kirjoitti: Ma Syys 25, 2023 10:55 pm Minusta tuon uintireissun päivämäärän muuttuminen on outoa, sillä muistelen - minulla ei ole nyt kirjoja kylläkään esillä - että Kauhasen tyttö ystävineen olisi tuolloin havainnut rannassa jotain asiaan liittyviä tavaroita, vai muistanko väärin?
Näin muistelen muuten itsekin -jotain laiturille jääneitä astioita. Se kyllä viittaisi nimenomaan päivämäärään 28.7. :? .
ABC kirjoitti: Ma Syys 25, 2023 10:55 pm Tuokkospoikien osalta tilanne ei näytä nyt yhtään hyvältä, kun sotkamolaiset raakattiin pois.
Tuohilipoista puheenollen: muistan Uudesta Suomesta lyhyen jutun, joka käsitteli pelkästään näitä lippoja. Siinä muistaakseni todettiin, että lipot olisi tuotu kätköönsä vasta paljon myöhemmin. Tätä perusteltiin muistaakseni sillä, että lipot ja niissä ollut kuulakärkikynän muste ei olisi maan alla säilynyt niin hyvänä lähes kuukautta -siinähän oli ukkosmyrskyjäkin pyyhkäissyt välissä yli. Jos vielä löydän sen, voin postata tänne.
Viimeksi muokannut Der Fanhder, Ti Syys 26, 2023 12:12 am. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Mies joka tiesi liikaa
Der Fanhder
Sabrina Duncan
Viestit: 358
Liittynyt: Ti Helmi 05, 2019 12:42 am

Re: Tulilahti 1959 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Der Fanhder »

ABC kirjoitti: Ma Syys 25, 2023 10:55 pm Kuten tuossa yhdessä leikkeessä lukee, he itse väittivät kohdanneensa toisen mieskaksikon maisemissa, mikä myös Elina H:n havaintojen perusteella olisi ihan mahdollista. Mutta mikä yhteys näillä miehillä sitten olisi ollut paikkakuntaan, jotta heidän kannatti alkaa kätkemishommiin?
Hyvä että toit tämän esille -itseltäni pääsi unohtumaan. Siellä on hyvinkin voinut olla joku toinenkin mieskaksikko.
Mies joka tiesi liikaa
Renault
Hetty Wainthropp
Viestit: 496
Liittynyt: Ma Loka 07, 2019 10:13 pm

Re: Tulilahti 1959 (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Renault »

Se on siis Kyösti Nivalaisen talo joka on/oli siellä aivan maantien risteyksessä (Pennanen, siv. 63). Peruskarttaan (tällä foorumilla) sivulla 93 siihen risteyksessä olevan talon kohdalle kirjoitettu on kirjoitettu että se olisi Kauhasten talo, eli asuivatko Kauhaset sittenkin toisessa talossa maantien suunnasta katsoen oikealla puolella tietä?
Sitä vaikuttaa, koska Pennanen kertoo kirjassaan Nivalaisesta: "aivan leirialueelle johtavan tien ja maantien risteyksessä asunut Kyösti Nivalainen".
Mikä lie miehiään tämä Kyösti, en ainakaan muista pahemmin törmänneet hänen nimeensä näissä kuvioissa?!
Vastaa Viestiin