Työpäällikkö ”kuittasi ylitöitään” moottori­kelkoilla ja veneillä Imatralla

Tähän osioon onnettomuudet ja muu rikoksiin liittyvä keskustelu.
Avatar
Heisenberg420
Neuvoja-Jack
Viestit: 518
Liittynyt: Ti Elo 27, 2019 5:03 pm

Työpäällikkö ”kuittasi ylitöitään” moottori­kelkoilla ja veneillä Imatralla

Viesti Kirjoittaja Heisenberg420 »

Yhden tuomitun mukaan jopa Destian toimitusjohtaja olisi todennut, että ”kyllä te tiedätte, miten nämä ylityöasiat yhtiössä hoidetaan”.

IMATRANKOSKEN vesivoimalaitoksen patotyömaata johtanut päällikkö päätyi tekemään ylitöiden hoitamisesta tulkinnan, joka johti lopulta petostuomioon.

Päällikkö junaili aliurakoitsijan kanssa järjestelyn, jonka avulla hän kuittasi valtavaa ylityösaldoaan omin lupineen hankkimalla työnantajansa rahoilla muun muassa veneen ja moottorikelkan.

JUTUN päätekijä, vuonna 1968 syntynyt Destian työmaa- ja työpäällikkö tunnusti oikeudessa hyväksyneensä Destialle toimitettuja, perusteettomia laskuja yhteensä 203 000 euron arvosta.

Oikeuden mukaan laskut lähetti aliurakoitsija, joka taas teki laskuista saaduilla rahoilla erilaisia hankintoja päällikön piikkiin ja myös työskenteli tämän yksityisillä työmailla. Oikeus katsoi, että päätekijä sai 101 876 euron suuruisen rikoshyödyn.

Kuva
Imatran vesivoimalaitos Vuoksessa Imatralla on Suomen suurin vesivoimalaitos.

TAPAUS sai alkunsa siitä, että työpäällikön mukaan patotyömaalla ei ehditty pitää lomia ja useiden työntekijöiden ylityötunnit olivat tulleet täyteen. Hänelle itselleen niitä oli kertynyt yli 4 000.

Käräjäoikeus totesi miehen tehneen väärän ratkaisun ja sopineen aliurakoitsijana toimineen rakennusliikkeen kanssa, että ylityöt korvattaisiin siten, että aliurakoitsija laskuttaisi Destialta ylimääräisiä summia.

Vuonna 1957 syntynyt aliurakoitsija suostui tähän siksi, että Destia oli hänen yrityksensä merkittävä asiakas ja Destian työpäällikkö päätti, keiltä aliurakoitsijoilta urakoita tilataan. Destian patotyömaa muodosti vuonna 2017 noin puolet yhtiön laskutuksesta ja vuonna 2018 noin kaksi kolmasosaa. Aliurakoitsija pelkäsi töiden loppuvan, jos ei suostuisi.

TAPAUS tuli ilmi, kun aliurakoitsija otti yhteyttä Destian sisäiseen tarkastukseen.

Se tapahtui hänen mukaansa sen jälkeen, kun kuvio oli ”menossa villiksi” päätekijän otettua puheeksi autojen hankkimisen samalla laskutusmenettelyllä. Rakennusliike oli jo maksanut päätekijän tilaamat kaksi 33 879 euron venettä, kaksi moottorikelkkaa ja liikelahjoiksi tilattuja, 4 000 euron arvoisia kaiverrettuja puukkoja.

Lisäksi rakennusliikkeen työntekijät työskentelivät päätekijän ehdotuksesta yksityisillä työmailla ja laskuttivat töistä Destiaa. Rakennusliike teki töitä useilla päätekijän kiinteistöillä ja asunnoilla, hänen sukulaisensa kiinteistöllä ja jutussa tuomitun, Destialla töissä olleen vuonna 1985 syntyneen miehen omakotitalo­työmaalla.

Hän oli pyytänyt päätekijältä kahden kuukauden lomaa omakotitaloprojektiinsa, mutta päätekijä oli kieltäytynyt. Sen sijaan hän ehdotti, että aliurakoitsijan työntekijät hoitaisivat myös tämän työmaan ja sillä kuitattaisiin miehen tekemät yli 1 000 tunnin ylityöt.

Mies kiisti, että olisi tiennyt järjestelyn olevan laiton tai vastoin Destian käytäntöä. Hänen mukaansa jopa Destian toimitusjohtaja oli vieraillut työmaalla ja tälle ilmoitettiin ylityöongelmasta. Toimitusjohtajan kommentti oli ollut ainoastaan, että ”kyllä te tiedätte, miten nämä ylityöasiat yhtiössä hoidetaan”.

Mies tunnusti, että rakennusliike teki hänen omakotitalossaan vesikatteen purkutyön ja rakensi katon uudelleen. Lasku työstä meni Destialle. Työtunteja kertyi noin 900. Petoksen taloudellinen arvo oli oikeuden mukaan 98 000 euroa, josta mies itse hyötyi hieman alle 50 000 euroa, kun arvonlisävero otetaan huomioon.

ETELÄ-KARJALAN käräjäoikeus tuomitsi neljä vyyhtiin kytkeytynyttä miestä vankeus­rangaistuksiin vuosina 2017–2019 tapahtuneista petosrikoksista. Käräjäoikeus antoi tuomionsa kesäkuussa. Se on lainvoimainen.

Tuomiosta kertoi tuoreeltaan muun muassa paikallislehti Uutisvuoksi.

Päätekijänä tuomittu työpäällikkö sai puolentoista vuoden mittaisen ehdollisen vankeus­rangaistuksen törkeästä petoksesta. Ehdollisen vankeus­rangaistuksen lisäksi oikeus määräsi 80 tuntia yhdyskuntapalvelua.

Rangaistusta lievensi se, että mies edisti asian selvittämistä, myönsi menettelynsä heti esitutkinnassa ja sitoutui korvaamaan aiheuttamansa vahingon. Toisaalta oikeus piti erityisen moitittavana sitä, että miehellä oli merkittävä rooli teon suunnittelemisessa ja toteuttamisessa. Lisäksi mies hyötyi siitä huomattavasti ja hyväksikäytti vastuullista asemaansa Destialla.

ALIURAKOITSIJAN oikeus tuomitsi avunannosta törkeään petokseen ja määräsi kymmenen kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen.

Oikeus huomioi lieventävänä seikkana sen, että vyyhti alkoi purkautua sen jälkeen, kun aliurakoitsija otti yhteyttä Destiaan.

Kolmas mies taas sai törkeästä petoksesta 7 kuukauden vankeustuomion.

Lisäksi juttu tuomittiin myös neljäs mies, joka oli päätekijänä tuomitun työpäällikön pitkäaikainen ystävä. Hän ei osallistunut petollisen laskutusmenettelyn toteuttamiseen, mutta hyötyi siitä noin 37 000 euron arvosta. Hänen tuomiokseen tuli 6 kuukautta ehdollista vankeutta.

Lisää https://www.is.fi/kotimaa/art-2000009961670.html
"Nauru pidentää ikää, ellei sitten satu nauramaan väärälle henkilölle."
Mukava valkku
Sofia Karppi
Viestit: 432
Liittynyt: Su Touko 16, 2021 11:22 pm

Re: Työpäällikkö ”kuittasi ylitöitään” moottori­kelkoilla ja veneillä Imatralla

Viesti Kirjoittaja Mukava valkku »

Heisenberg420 kirjoitti: To Marras 02, 2023 7:12 am
Mies kiisti, että olisi tiennyt järjestelyn olevan laiton tai vastoin Destian käytäntöä. Hänen mukaansa jopa Destian toimitusjohtaja oli vieraillut työmaalla ja tälle ilmoitettiin ylityöongelmasta. Toimitusjohtajan kommentti oli ollut ainoastaan, että ”kyllä te tiedätte, miten nämä ylityöasiat yhtiössä hoidetaan."
Niin ei kai se ole mikään salaisuus että projektin aikana kertyneet lomat ja ylityöt on tapana pitää vapaana projektin valmistumisen jälkeen.

Pitkät vapaat eivät näytä houkuttelevan kaikkia, koska niissä on se negatiivinen kääntöpuoli että samalla joutuu pitämään taukoa myös aliurakoitsijoiden kuppaamisessa.

Heisenberg420 kirjoitti: To Marras 02, 2023 7:12 am Petoksen taloudellinen arvo oli oikeuden mukaan 98 000 euroa, josta mies itse hyötyi hieman alle 50 000 euroa, kun arvonlisävero otetaan huomioon.
Kärjätuomarit eivät ole koskaan olleet tunnettuja matemaattisesta osaamisestaan, mutta voi tietysti olla että tämä on pelkästään toimittelijan taidonnäyte.
– Minä olen ihminen ja kaipaan joskus iloa, valoa ja hauskuutta
Hank Voight
Javier Pena
Viestit: 1791
Liittynyt: Pe Tammi 13, 2023 9:34 pm

Re: Työpäällikkö ”kuittasi ylitöitään” moottori­kelkoilla ja veneillä Imatralla

Viesti Kirjoittaja Hank Voight »

4000 euron kaiverretut puukot? :shock:
possu kirjoitti: To Maalis 21, 2024 1:29 am HANK the hunk
Avatar
meitzi
Alibin Kestotilaaja
Viestit: 5288
Liittynyt: La Loka 18, 2008 8:17 am

Re: Työpäällikkö ”kuittasi ylitöitään” moottori­kelkoilla ja veneillä Imatralla

Viesti Kirjoittaja meitzi »

Voi vitun vittu saatana. Arviolta parin vuoden sisään tulee vastaan vesikaton uusiminen, ja tämän uutisen mukaan se on muutamaa tonttua vaille sadan tuhannen paukku. Kovasti on kattoremppojen hinnat nousseet vajaan viiden vuoden aikana, kun ei noi tavallisesti ole materiaaleineenkaan kuin alle parin kympin juttuja isommankaan katon kohdalla.
Työtön hullu ja eläkeläinen - Takkunatsi
Tessu
Christopher Lorenzo
Viestit: 1643
Liittynyt: La Tammi 05, 2013 2:51 am

Re: Työpäällikkö ”kuittasi ylitöitään” moottori­kelkoilla ja veneillä Imatralla

Viesti Kirjoittaja Tessu »

No sellasta se taloyhtiöissä on,omassa tönössä velä kalliimpaa kaikki kokoajan
Vastaa Viestiin