Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Tähän osioon onnettomuudet ja muu rikoksiin liittyvä keskustelu.
135piispa
Nikke Knakkertton
Viestit: 191
Liittynyt: Su Heinä 08, 2018 4:49 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja 135piispa »

Alien Alien kirjoitti: La Tammi 06, 2024 4:54 am
uusitma kirjoitti: La Tammi 06, 2024 3:21 am
brainstormy kirjoitti: La Tammi 06, 2024 2:53 am Juu tulee tosta keräyksestä semmoinen fiilis että kun toinen sanoo että "otan osaa" niin siihen leski vastaa "no kuinka paljon".
Etelä-Pohjanmaalla keräys kuuluu kulttuuriin. Se on ett måste onnettomuuden jälkeen. Ihan sama, kuka sen aloittaa, kun kumminkin se pistetään aina pystyyn.
Tiedän muitakin alueita, joissa vastaava kulttuuri. Tosin sillä erotuksella, että keräys aloitetaan lähempänä mahdollista hautajaisajankohtaa ja hoidetaan hienovaraisesti. Yleensä ihmiset haluavat muistaa kukkalaitteiden lisäksi rahalla hautajaiskustannusten kattamiseksi. Mikäli omaiset niin toivovat kukkalaitteiden rahat yleensä heidän toiveestaan annettavaksi hyväntekeväisyyskohteeseen. Näköjään erillaisia tapakulttuureja löytyy.
Kun hautajaisiin tulee paljon kylän väkeä eli koko kylä, ihan oikein että väki osallistuu kustannuksiin. Vielä on yhteishenkeä.
Avatar
Che Guevara II
Vähänniinkuharrastaja
Viestit: 97
Liittynyt: Ke Joulu 07, 2022 12:06 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Che Guevara II »

Edith kirjoitti: La Tammi 06, 2024 9:52 am Kuvitellaanpa kuitenkin hetki, että kyseessä olisivat olleet urheat isä ja poika. Olisiko täälläkään tuotettu tekstiä tällaista määrää, jos isä olisikin ollut poikansa kanssa vaeltamassa tuolla? Väitän, että keskustelun sävy olisi eri. Olosuhteet huononivat yllättäen, kun urhea kaksikko oli talvisodan hengessä voittamassa itseään.
Tämä on juuri tätä vihervasemmiston pakkosyöttämää feministiajattelua. Sitä saa mitä tilaa!
En revolución, los métodos han de ser callados; y los fines, públicos.
minder
Jack Taylor
Viestit: 17
Liittynyt: Ti Helmi 05, 2019 11:28 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja minder »

Niille jotka taivastelevat miten lumivyöry voi syntyä, niin kun talven aikana lunta satelee milloin mitenkin, on märkää lunta, on kuivaa lunta, välissä on pakkasta, välissä lauhaa.. siitä voi kukanenkin mietiskellä miten nämä lumen kerrostumat kertyvät ja kun kyseessä on maasto joka on pohjaltaan epätasaista, on kivikkoa, juurakkoa, mitä tahansa, kaltevuus jne. Siihen ei paljoa tarvi että sellaisen vyöryn saa aikaan jopa pienellä liikehdinnällä vaikka vain jo istuen tai kaatuen.

Luonto on arvaamaton, vaikka olisi kuinka taitava siellä liikuskelemaan. Koskaan ei voi tietää mitä tapahtuu vaikka jokin toiminta tai reitti tai tekeminen olisi ollut tuttua vuosikymmenet. Sinne voi itse lähteä samoilemaan ja toteamaan millaiset olosuhteet kyseisessä paikassa on, voi olla että muuttuisi hyvin pian käsitys aika monella kun kohtaisi itse todellisuuden omin silmin.

Paljon turhaa spekulaatiota ja taivastelua ymmärtämättä sitä että tämä tapahtuma oli valitettavan surullinen eikä sitä tuskin olisi voinut estää.

Muistetaan kunnioittaa uhreja ja heidän omaisiaan asiallisella keskustelulla syyttelemättä heitä ja arvostelematta valintoja ja tekoja.
Tutkija1
Susikoski
Viestit: 48
Liittynyt: Pe Tammi 05, 2024 8:28 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Tutkija1 »

Edith kirjoitti: La Tammi 06, 2024 9:52 am Seitsemänkymmentä sivua on nyt tuotettu tekstiä, josta ehkä pari prosenttia on hyödyllistä (liittyvät siihen, mitä voi oppia tästä surullisesta tapauksesta). Itsekin olen saanut hyödyllistä tietoa siitä, mitä pitää ottaa huomioon, jos lähtee eräretkelle. Kaikki muu jahkailu on järkyttävää mustamaalaamista ja suoraa tai piilotettua naisvihaa (vaginallisista puhuttiin esimerkiksi eräässä viestissä), mikä on ilmeisesti siirtynyt tänne Ylilaudalta.

Olen toki itsekin sitä mieltä, ettei lasta olisi missään tapauksessa saanut viedä noin vaarallisiin olosuhteisiin, vaikka hän olisi itse ollutkin halukas lähtemään (ja ilmeisesti tosiaan oli). Kuvitellaanpa kuitenkin hetki, että kyseessä olisivat olleet urheat isä ja poika. Olisiko täälläkään tuotettu tekstiä tällaista määrää, jos isä olisikin ollut poikansa kanssa vaeltamassa tuolla? Väitän, että keskustelun sävy olisi eri. Olosuhteet huononivat yllättäen, kun urhea kaksikko oli talvisodan hengessä voittamassa itseään.

Mietitään nyt sitten vielä isän kannalta. Eli lapsellahan oli myös isä. Isä "päästi" kaksikon retkelle kahdestaan, tai me emme voi tietää onko yrittänyt toppuutella lähtöä tai kannustanut siihen. Muu perhe myös vastaanotti retkeilijöiden uudenvuodenkuvan, ja voisi kuvitella että tässä yhteydessä on mainittu mikä pakkanen on ollut sillä hetkellä. Jos isä on toiminut Britannian hiihtomaajoukkueen välinehuoltajana, niin olisi outoa että myös isällä ei olisi ollut tietoa että tunturilla sääolosuhteet voivat muuttua ja pahentua hetkessä. Tässä tilanteessa myös isä olisi voinut ottaa kaiken järkensä ja tietämyksensä käyttöön ja painostaa äidin ja poikansa keskeyttämään loppuretken. Noh, sitä emme tiedä oliko hän näin yrittänytkin. Jää muisto todella rohkeasta pojasta. Rauha molempien "sielulle" missä ikinä ovatkaan. Pyhäkuru on nyt eräänlainen pyhä paikka, muistutuksena vaikka ihmisen rohkeudesta ja toisaalta pienuudesta luonnon edessä. Toivotaan, että tapaus saa kaikki huoltajat muistamaan, että heidän tehtävä on suojella lapsiaan, ja pyrkiä välttämään vaarat. Osanottoni omaisille suruun.
Sinitaivas*
Aloitteleva Besserwisser
Viestit: 13
Liittynyt: La Kesä 10, 2023 3:22 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti kuoli, lapsi kateissa

Viesti Kirjoittaja Sinitaivas* »

Raatokärpänen kirjoitti: To Tammi 04, 2024 11:39 am Kuva

Tässä on mielestäni melko todennäköinen skenaario tapahtumasta. Edellinen yö oltu varmaan Nammalassa ja keli muuttunut 404-näkyvyyteen loppuvaiheessa. Vihreällä reitti jota yritetty kulkea. Punaisella minne ehkä kuljettu. Tuolta kun lumilippa romahtaa ja ilman vyöryreppua tms. liikenteessä niin kukaan ei selviä. Jos siellä on 70cm luonnon lunta + ylös kasaantunut tuulen lippa jossa on useita metrejä lunta, niin matikkamiehet voi laskea paljonko kurun pohjalla on lunta jos vyöry on 400mx400m. Voi olla muuten melko syvälläkin viimeinen uhri.

Talvireitti länsi-puolella aukeaa vasta keväällä ja on normaalia hiihtolatua. Tämä kesäreitti on ollut varmasti aivan mahdoton hiihtää, ainakin tuolla tunturissa.
Näin myös uskon sen tapahtuneen. Länsituuli puskenut heitä itään ja kohti kurua :(
Mahdollisesti tuuli ottanut kiinni ahkioon heittäen sen kohti kurua poika mukanaan. Mahtoiko ahkio olla äidissä kiinni🤔
Birgitte
Aloitteleva Besserwisser
Viestit: 14
Liittynyt: Pe Tammi 13, 2023 10:31 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Birgitte »

Vaikuttaisi siltä, että olosuhteet on tosiaan voineet muuttua nopeasti, mikäli tämä uutinen pitää paikkaansa.

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/85e9 ... afc57a010f
TeePeek
Alokas
Viestit: 4
Liittynyt: Pe Tammi 05, 2024 7:01 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja TeePeek »

Lehmäkeron ja taivaskeron välistä reitti vielä nousee (40 m korkeusero) viistosti Taivaskeron ja Pyhäkeron väliseen tasanteeseen. Pyhäkurulle jos ajautuu niin siinä ei nousua tule. Näkyvyys on ollut huono ja suunninstusvälineistä ja mahdollisuuksista niissä olosuhteissa ei ole tietoa, joten vahingossa sinne ajautuminen on toki mahdollista. Toinen vaihtoehto että sinne on päädytty kovan tuulen takia ajautumalla. Vaikea uskoa että sinne suunnitellusti on päädytty.
Avatar
Jasonnn
Christopher Lorenzo
Viestit: 1672
Liittynyt: To Elo 01, 2019 9:17 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Jasonnn »

Birgitte kirjoitti: La Tammi 06, 2024 12:00 pm Vaikuttaisi siltä, että olosuhteet on tosiaan voineet muuttua nopeasti, mikäli tämä uutinen pitää paikkaansa.

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/85e9 ... afc57a010f
Ei ole mikään puolustava seikka. Aikuiselta virhearvio ja liian kokematon vallitseviin olosuhteisiin ja ympäristöön.

Retkeilijän on varauduttava pahimpaan ja varsinkin vaativien tunturi ylitysten kanssa. Aikaa varattava riittävästi ja varautua että matkan teko pysähtyy tunturille liian vaativien sääolosuhteiden takia.
damfin
James Bond (David Niven)
Viestit: 10855
Liittynyt: Ke Elo 10, 2011 1:04 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja damfin »

Birgitte kirjoitti: La Tammi 06, 2024 12:00 pm Vaikuttaisi siltä, että olosuhteet on tosiaan voineet muuttua nopeasti, mikäli tämä uutinen pitää paikkaansa.

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/85e9 ... afc57a010f
Tuo kirkkoherran ottama kuva pallastunturista selventää hyvin myös sitä oliko siellä pimeä vai ei... outoa että jotkut näppäimistösoturit kovasti vannoivat että pimeä siellä on kun aurinkokaan ei nouse ollenkaan, ja sitten valokuvassa on kuitenkin noinkin valoisaa

Kuva
maxi
Rico Tubbs
Viestit: 1289
Liittynyt: La Loka 14, 2017 8:52 am
Paikkakunta: Joulupukin maa

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja maxi »

sukka kirjoitti: Pe Tammi 05, 2024 11:16 pm
Sellaista kirjoitti: Pe Tammi 05, 2024 10:35 pm
sukka kirjoitti: Pe Tammi 05, 2024 10:26 pm

Ei siellä lukenut noin, vaan:

"Tämän päivän yöjuna oli toki jo täynnä ja pohdintojen jälkeen totesimme että tunturiin tulimme ja tunturissa haluamme olla!"
No ihan sama, lopputulema oli että tunturiin jäivät. RIP.
Ei ole ihan sama. Ei ollut heidän toive JÄÄDÄ sinne. Mutta se toive toteutui, että saivat olla tunturimaisemissa ja siellä viimeisessä tuvassa kaksi yötä. Jos olisivat arvanneet miten käy, olisivat varmaan halunneet olla kolmannenkin yön.

Miksi jotkut ovat äidin puolesta vahingoniloisia ja lapsen puolesta pahoillaan? Molemmat joka tapauksessa halusivat tuonne vaeltamaan ja nauttivat matkastaan tuohon traagiseen viimeiseen päivään asti. Minä olen iloinen siitä, että saivat kokea sen vaeltamisen ilon. Moni ei koko elämänsä aikana saa. Murheellinen olen siitä, että loppu meni niin kuin meni.
Kuinka monta yötä sielä nammalakurun tuvalla olisikaan pitänyt olla, että sää selkenee ja pääsee turvallisemmin palaamaan Pallakselle, tätä minä olen pohtinut myös. Keliolosuhteet olivat monta päivää lumivyöryn jälkeenkin hurjat ja tuuli vain yltyi seuraaviksi päiviksi. Oliko äiti atsonut tulevien päivien sää tilannetta tuvalla ja todennut että lähtevät tuolloin kun pahempaa oli luvassa tuulen yltyminen vuoksi seuraavina päivinä.

Itse ole samoilla miettein, että saivat mitä halusivat heille rakkaan lajin parissa ihan viimeisiä kilometrejä lukuunottamatta. Nuoria ihmisiä ja elämää olisi muutoin ollut vielä, mutta nyt tiimalasi valui tyhjäksi niinkuin meille kaikille joskus käy.
Elämä on laiffii
Upponalle
Poliisikoira Rex
Viestit: 259
Liittynyt: Su Joulu 18, 2022 4:31 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Upponalle »

Alien Alien kirjoitti: La Tammi 06, 2024 4:54 am
uusitma kirjoitti: La Tammi 06, 2024 3:21 am
brainstormy kirjoitti: La Tammi 06, 2024 2:53 am Juu tulee tosta keräyksestä semmoinen fiilis että kun toinen sanoo että "otan osaa" niin siihen leski vastaa "no kuinka paljon".
Etelä-Pohjanmaalla keräys kuuluu kulttuuriin. Se on ett måste onnettomuuden jälkeen. Ihan sama, kuka sen aloittaa, kun kumminkin se pistetään aina pystyyn.
Tiedän muitakin alueita, joissa vastaava kulttuuri. Tosin sillä erotuksella, että keräys aloitetaan lähempänä mahdollista hautajaisajankohtaa ja hoidetaan hienovaraisesti. Yleensä ihmiset haluavat muistaa kukkalaitteiden lisäksi rahalla hautajaiskustannusten kattamiseksi. Mikäli omaiset niin toivovat kukkalaitteiden rahat yleensä heidän toiveestaan annettavaksi hyväntekeväisyyskohteeseen. Näköjään erillaisia tapakulttuureja löytyy.
Eikös rahaa kerjätä/kerätä fb mukaan "lasten opintoihin" kypätonni per nassu. Eräoppaaksiko alaikäisinä ja kiiruusti ennen hautajaisia?
Upponalle
Poliisikoira Rex
Viestit: 259
Liittynyt: Su Joulu 18, 2022 4:31 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Upponalle »

Päärynä1 kirjoitti: La Tammi 06, 2024 8:52 am Älytöntä että jaksatte narista tuosta rahankeräyksestä! Perhe voi olla taloudellisesti katastrofin edessä. Toinen maksumies on poissa, on lainaa ja vaarana että talo lähtee alta. Perhettä on kohdannut muutenkin kohtuuton suru. Ovat kriisiavun piirissä ja tunnelin päässä ek näy mitään muuta kuin mustaa. Kuinka kehtaatte kateellisina marista rahasta. Hyväsydämisiä ihmisiä onneksi on, se ei ole teiltä pois. Teidän ei tarvitse antaa euroakaan! Mutta jos joku haluaa auttaa (ja onneksi niitä on), suokaa se niille. Ihan jonninjoutavaa ulinaa täällä! Joskus voisitte mennä itseenne ja pysyä hiljaa! Se että teillä ei ole talolainaa ja pärjäisitte puolisonne kuoltua niinkuin ennenkin on hyvä asia, mutta suurimmalla osalla näin ei ole. Siinä ei paljon leskeneläke lämmitä jos molemmat lyhentävät lainaa vaikka 1000€/kk. Te ette näköjään tajua millaisen kriisin keskellä ihminen tällaisissa menetyksissä on. Ja pahin tulee olemaan vielä edessä, tämä on vasta shokkivaihetta. Tuosta toipuminen vie vuosia ja kaikki ei selviä ikinä.
Yrittäjäisä, jos talous on noin huono, eikä henkilövakuutuksia, niin talo myyntiin ja pienempään muutto. Kaksi on joukosta pois.
maxi
Rico Tubbs
Viestit: 1289
Liittynyt: La Loka 14, 2017 8:52 am
Paikkakunta: Joulupukin maa

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja maxi »

damfin kirjoitti: La Tammi 06, 2024 12:14 pm
Birgitte kirjoitti: La Tammi 06, 2024 12:00 pm Vaikuttaisi siltä, että olosuhteet on tosiaan voineet muuttua nopeasti, mikäli tämä uutinen pitää paikkaansa.

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/85e9 ... afc57a010f
Tuo kirkkoherran ottama kuva pallastunturista selventää hyvin myös sitä oliko siellä pimeä vai ei... outoa että jotkut näppäimistösoturit kovasti vannoivat että pimeä siellä on kun aurinkokaan ei nouse ollenkaan, ja sitten valokuvassa on kuitenkin noinkin valoisaa

Kuva
Kyllä siellä iltapäivän kello neljäntoista jälkeen hämärä on, ei säkkipimeä vaan sellainen jossa hieman näkee, mutta lumen lentäessä tuulen voimasta näkyvyys on kutakuinkin nolla. En tuota kuvaa huomannut milloin se on otettu kellolleen, mutta siinä itse tunturiin on etäisyyttä niin ettei tunturin paikallis säätä pysty arvioimaan. Kuvassa kuitenkin huipun yllä on vaalea huntu mikä voi tarkoittaa tuulta jonka mukana on lumipöllyä.
Elämä on laiffii
-elle-
Scooby-Doo
Viestit: 26
Liittynyt: Ti Marras 05, 2019 8:26 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja -elle- »



Tuosta kuvasta selviää hyvin, ettei siellä ainakaan päivänvaloa ole ollut. Itse katsoin puhelimesta juuri kuvia mitä otettu klo 12-14 välillä abt samoilla korkeuksilla ja samoina päivinä ja ne eivät ole noin kirkkaita enää esim klo 13.30 jälkeen. En tiedä millä ja mihin aikaan nämä kuvat on otettu.
Sää muuttunut hetkessä niin kuin tuosta kuvasta voi päätellä ja tuolla on varmasti ollut todella pahat paikat.
Täällä on puhuttu huonosta tuurista jne paljon.. Itse tuntureissa erittäin paljon aikaa viettäneenä voin sanoa, että tämä onnettomuus olisi voitu välttää yksinkertaisesti sillä, että olisi perehdytty alueeseen paremmin ja lähdetty toista reittiä.
Toivon, että ikinä kukaan ei lähde tuollaiselle reissulle lapsen kanssa kahdestaan.
Mmmr
Aloitteleva Besserwisser
Viestit: 10
Liittynyt: Su Joulu 20, 2020 12:56 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Mmmr »

Mistä nuo keräykset löytää?
Vastaa Viestiin