Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Tähän osioon onnettomuudet ja muu rikoksiin liittyvä keskustelu.
Alien Alien
Harjunpää
Viestit: 290
Liittynyt: Ma Tammi 09, 2023 5:09 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Alien Alien »

Tapauksen analysointi ja siihen liittyvien henkilöiden toiminnan tarkasteleminen, ei ole kysymys kyseisten yksilöiden hyvyydestä/huonoudesta. Onnettomuusanalyysin perusteita ovat kysymykset mitä, missä, miksi, milloin ja missä roolissa.

Harvoin onnettomuuden ”nollapiste” on itse tapahtumahetkellä, vaan sitä ennen on useiden tapahtumien ketju, joiden vaikuttavuutta arvioidaan tapahtumahetkeen. Kokonaiskuvan saavuttamiseksi tarvitaan analyysiä useasta erinäkökulmasta, Hexxeterin tekoälyn avulla luoma listaus on oiva esimerkki vaikuttaviin tekijöihin. Kuin rubiikin kuutio. Tapauksen analysointi tarkoittaa pienienkin yksityiskohtien läpikäynti, jotta tilannekuva vastaisi mahdollisimman hyvin todellista tapahtumaa.


Olen ymmärtänyt Minfon olevan juurikin keskustelualustan, jossa tapauksia analysoidaan. Väistämättä tapauksiin liittyy aina oikeita ihmisiä, joiden kohtalo on ollut traaginen. Kysymys ei ole kuitenkaan suoranaisesti kyseessä olevista ihmisistä ihmisinä suoraan vaan mitkä tekijät heidän persoonallisuuspiirteissään, valinnoissan tai heihin liittyvissä olosuhdetekijöissä, johtivat onnettomuuteen. Periaatteessa henkilöt voisivat olla keitä tahansa, jotka edustavat vastaavaa ikää, sukupuolta, rotua jne. Sen takia pyrin pääsääntöisesti viittaamaan Evan ja Sindraan äitinä ja poikana. Ihmisinä en ole heitä tuntenut ja uskon läheisten kuvausten vastaavan todellisuutta. Tässä tapauksessa keskiössä on vanhempi- lapsi, eritoten äiti- poika vaeltajaparin totaalisesti epäonnistunut sydäntalven hiihtovaellus. Mikäli vaellus päättyy tahattomaan kuolemaan on se ollut epäonnistunut täysin, riippumatta siitä kuinkaa upeaa ennen sitä on ollut.

Jotta tapahtuneesta voi jotakin oppia vastuut,valinnat ja virheet on vain paikannettava mahdollisimman tarkoin. Täällä puhutaan paljon mutuilusta. Vastaavasti voitaisiin puhua myös päättelystä. Käytettävissä olevista tiedoista rakennetaan eri teorioita, joista toiset osoittautuvat vääriksi, toiset oikeaksi, kunnes tulee taas lisää uutta tietoa ja kokonaiskuva tarkentuu. Näin tapahtuu myös alan ammattilaisilla.

Moraalinen pöyristyminen ja keskinäinen henkilöön menevä kinailu ei oikeastaan johda muuhun kun yleiseen ärtyneisyyteen, jolloin itse asia uhkaa jäädä sivuosaan. Päättelyistä asiallinen väittely kehittää ajattelua, tyhjästä jankkaaminen vain tylsyttää sitä.

Osa ihmisistä selvästi näkee paljon aikaa ja vaivaa, osa vain heittelee asioita ilmoille, sekoittaen tehokkaasti keskustelua. Ymmärrettävästi turhauttavaa kaikille.

Vastausta kysymykseen mitä ja miksi voi lähteä purkamaan seuraavasti

Todennäköinen primääri kuolinsyy: tukehtuminen, sisäiset/ulkoiset vammat, hypotermia jokin näistä/ kaikki yhdessä
Sekundääri kuolinsyy: lumivyöry
Aiheuttaja: menehtyneet
Motiivi: selviytyminen vaaratilanteesta
Vaaratilanteeseen joutuminen: Hexxterin listauksen 10 kohtaa täyttyvät kaikki.
Vastuuhenkilö: äiti
Uhri: poika
Vastuuhenkilön toiminnan tahallisuus/ tahattomuus: vastuuhenkilö ei pyrkinyt aiheuttamaan kenenkään kuolemaa mutta vakavat laiminlyönnit useassa kohdin turvallisuuden ja riskianalyysin suhteen johtivat uhrin ja vastuuhenkilön kuolemaan.

Lisäselvitettäväksi jää yhteiskunnallisten rakenteiden ja asenteiden vaikutus vastuuhenkilön päätöksentekoon.

On erittäin ihmeellistä, että samaan aikaan kun ihannoidaan fyysistä kovuutta ja ankaruutta, ei kestetä henkisesti kun asioita todetaan kovasti ja ankarasti. Jos edes leikillään tägätään lapsen videoln rule 5, eikö silloin juuri ihannoida kovuutta ja ankararuutta ihmisyydestä, vain heikot ja häviäjät kitisevät ja valittavat. Kyseinen henkilö tuskin olisi pitänyt, että hänet nähdään onnettomana olosuhteiden uhrina. Uskon hänen arvostaneen enemmin näkemystä periksiantamattomana taistelijana, vaikkakin juurikin hänen periksiantamattomuus tappoi heidät molemmat.
Ei mitään hajua
Martin Beck
Viestit: 835
Liittynyt: Ma Marras 21, 2022 12:01 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Ei mitään hajua »

Alien Alien kirjoitti: Ti Tammi 09, 2024 3:46 am Jos edes leikillään tägätään lapsen videoln rule 5, eikö silloin juuri ihannoida kovuutta ja ankararuutta ihmisyydestä, vain heikot ja häviäjät kitisevät ja valittavat.
No tätä juuri aiemmin kanssa sanoin. Vanhemmat voivat leikkiä hästägeillään, mutta mitä miettii 7-vuotias? Kovuutta vaan lisää, älä perkele anna periksi, sano ei raatoautolle... kun lapsi sanoo, että mua väsyttää ja tää on rankkaa.

Emme tietty koskaan pääse äiti-poika -parivaljakon viimeisiin ajatuksiin. Mutta jo aiemmin on tuotu esiin, että saattoi olla, että lapsi olikin ottanut tässä ikään kuin vetäjän ja päätöksentekijän roolin, kun hänelle oli koko pienen ikänsä toitotettu tuota samaa mantraa.... ei saa luovuttaa. Äiti ehkä oli ehdottanut "luottokaverilleen", että pitäisikö kääntyä takaisin, johon lapsi ehkä kommentoinut, että "ei ikinä... eteen päin vaan".
brainstormy
Poliisikoira Rex
Viestit: 274
Liittynyt: Pe Huhti 06, 2018 9:59 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja brainstormy »

Tästä pääsenkin asiaan josta on pitänyt kirjoittaakin aiemmin.
IG storyssä mieleeni painui kohta, jossa äiti on metsässä jossain (ainakin lievässä) nousukohdassa polvillaan maassa ja huohottaa väsyneenä.
Samalla hän kuvaa poikaa kuinka hän puskee kovalla vimmalla hangessa puitten välistä eteenpäin sitä ahkiota perässään raahaten. Aivan kuin ei olisi väsähtänyt lainkaan.
Mulle tuli tuosta semmonen fiilis, että katsokaa nyt kuinka terästä tuo poika on, kun minäkin puuskutan polvillani maassa.
(Tai että poika motivoi äitiään jatkamaan matkaa, kun hänkin jaksaa)

Voi olla väärät vibat, mutta minkäs sille voin.
Alien Alien
Harjunpää
Viestit: 290
Liittynyt: Ma Tammi 09, 2023 5:09 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Alien Alien »

brainstormy kirjoitti: Ti Tammi 09, 2024 2:11 am
Miss Holmes #1 kirjoitti: Ti Tammi 09, 2024 2:06 am
brainstormy kirjoitti: Ti Tammi 09, 2024 12:56 am Mulla tuli myös mieleen että olisivatko sijaintinsa kuultuaan päättänyt lähteä kurua alas (suojaan) ja siitä edelleen tuonne kurun alla kulkevalle talvireitille.
reitit.png
Tuo ei kyllä ahkion kanssa ilman suksia ole mahdollista. Siinä on niin jyrkkiä kohtia, etteivät tuossa kelissä olisi ikinä päässeet alas asti ehjinä. Väsyneinä ja viluisina.

Uskoisin, että alamäkeen on lähdetty luonnonvoimin, tahtomattaan.


Liitän vielä tuon päivän säätiedot Ilmatieteen laitokselta. Nuo eivät ole ennusteita, vaan havaintoja Muonion Laukukerosta 2.1.2024
Siihen minäkin enemmän uskon että tahtomattaan on sinne jouduttu luisuun tai muutoin.
Mutta kävipähän mielessä et jos on epätoivoinen tilanne, eikä ylämäkeen pääse että ei paljon muita vaihtoehtoja ollut jäljellä kun tähdätä alemmas kohti alareittiä.
ja edelleen ihmettelen jos tilanne on ollut ns hallinnassa vielä häkesoiton jälkeen, miksi äiti ei ole soittanut uudelleen varmistaakseen että heidän suuntansa selviää myös pelastajille.
Hyviä karttakuvia ja siihen liittyvää pohdintaa, kuten monella muullakin.

Häkesoittopisteen ja lumivyöryalueen välillä on erikoinen ristiriita. Mikäli kulkeminen satulaan olisi lähtenyt liian alas jo aiemmin kesäreitillä, olisi kuruun päädetty pohjois- ja länsinurkan loivana alkavasta notkelmasta vyörykuvaukset ja ruumiiden sijannit olisivat loogisia (lukuunottamatta Ilta-Sanomien väärässä kurussa olevia palluroita.)
Mutta.
Häkesijainti osoittaa heidän ohittaneen kohdan aiemmin turvallisesti ja päätyneen myöhemmin todella sivuun reitistä ja paljon alemmas. Aivan kun olisivat palanneet tulosuuntaan sivuviistosti. Ja laukaisseet vyöryn, murtumalinjan sijaintiaan ylempää. Takaisinpaluu sopisi ajatuksiin vyörykohdasta.
Kurun pohjalle on voitu pyrkiä tietoisesti tai ehkä enemmin tulisi sanoa rinteestä ja tuulesta pois oikeaoppista tekniikkaa käyttäen. En usko äidin hahmottaneen Kurun olemassaoloa saati vaarallisuutta lainkaan. Muuten olisi varmaan tehnyt kaikkensa sitä vältääkkseen. Toisaalta ehkei tiedosteta, että tunturissa kurut voivat olla vaarallisia paikkoja, eikä vain lumivyöryvaaran takia, kun Lumikurunkiin suinpäin tuiskua paettu toisten matkailijoiden toimesta aiemmin.

Äidin rauhallisuus on voinut hyvinki johtua muustakin syystä, kuin aidosta rauhallisuudesta. Hypotermia on voinut jo tuossa vaiheessa edetä pitemmällä, jolloin olo tuntuu hieman ”pehmeältä” ja raukealta. Samaan aikaan tiedostaa, että pitäisi tuntua ja tuntea skarpimmin ilmiöitä ympärillä muttei oikein jaksa välittää. Adrenaliinivaihe on ohitettu siinä vaiheessa.
Toinen asia mikä tuli mieleen, oli kommunikointi häkeen muulla kuin omalla äidinkielellä. Todennäköisesti puhunut suomea, jolloin riski ymmärtää väärin/ tulla väärinymmärretyksi. Kovassa tuulessa kuulee ja tulee kuulluksi huonommin. Mikäli tuuli sattunut sopivasti puhelimeen on taustamelun kakofonia voinut olla melkoinen kummallekin osapuilleen. On osaltaan voinut vaikuttaa kommunikointiin ja tilannekuvan hahmottamiseen häkessäkin. Ilmiselvä väärinymmärrys on ollut molemminpuolinen sijainnista reitin suhteen ja turvallisesta etenemisestä

Vaihtoehdot paikasta poistumiseen/ eteenpäin liikkumiseen

Paikalleenjääminen

Olisi ollut myös yksi todellinen vaihtoehto. Matkassa on kuitenkin ollut 2 ahkiollista tavaraa MUUTAKIN kun teltta. Routamattoa, makuupussia, vaatekertoja, ruokaa,bensakeitintä, tulta ja palavaa materiaalia, vaikka korvaamaan niitä hätäraketteja. Ahkiot itsessään tyhjänä antavat hyvän tuulensuojan kyljelleen käännettynä jos vain onnistuu ne kääntämään. Telttaa ei ole pakko saada pystyyn jo sekin antaa suojaa tuulelta, jos sen saa kuin viltin selän taakse kiedottua. Tavarasta on osattava päästää irti. Ei ole mitään väliä vaikka osan kalliista asioista menettäisi kun ahkion avaa. Tavaroita raahataan matkassa syystä, eivätkä ne siellä ahkiossa ketään auta. Hätäsuojan rakentaminen vaatii kuitenkin energiaa ja hoksottimia, mitä ja miten tarvikkeita voi hyödyntää. Syväuupuneena kokemus ja harjoitukset mahdollistaa ihmisen toimintakyvyn, sillä aivot ovat lomalla eivätkä hoksottimet pelaa, kuten normaalisti.

Liikkuminen
Ihminen voi liikkua riittävästi vaikka olisi vain paikallaa pysyäkseen lämpimänä. Pelkästään varpaiden kipristely, nilkkojen nostelu ja pyöritelly auttaa paljon. Kaikki mikroliike, jotka supistavat ja rentouttavat lihaksia auttaa lämmöntuotossa, ilman kylmettävää hikeä. Kävely on riskialtista, mikäli ei ole täysin varma maastosta.

Muuta

Naru nostettiin täällä yhtenä apuvälineenä tolppien väliä suunnistaessa. Pitkä naru on itseasiassa tunturissa kulkiessa erittäin hyödyllinen apu ja turvaväline monessakin tapauksessa. Tarvittaessa voi vaikka sitoa sen tolppaan ja kävellä sitä ympäri apua odottaessa. Ei eksy ja pysyy liikkeessä. Sillä ei ole väliä kuinka typeräksi itsensä tuntee, jos vain sen avulla säilyy hengissä avuntuloon asti. Paikantamien ansiosta löytyminen ja avunpyytäminen onnistuu lähes kaikkialla. On olemassa lukematon määrä keinoja selvitä hengissä, eikä tulisi hirttäytyä pelkästään yksiin ja samoihin. Jos jokin ei onnistu, soveltaa. Käyttää tavaroita muuhunkin kuin alkuperäiseen tarkoitukseen.Sen takia poromiehillä on yleensä aina suopungit matkassa ei pelkästään varsinaista käyttötarkoitusta varten. Paikalliset usein köyttävät kuormansa pitkällä narulla, jotta sitä on saatavilla tarvittaessa mihin tahansa muuhunkin tarkoitukseen.

Energiavaje
Ilman riittävää energiaa kylmä vie varmuudella voiton tavalla tai toisella.
Viimeksi muokannut Alien Alien, Ti Tammi 09, 2024 5:30 am. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Alien Alien
Harjunpää
Viestit: 290
Liittynyt: Ma Tammi 09, 2023 5:09 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Alien Alien »

brainstormy kirjoitti: Ti Tammi 09, 2024 4:25 am Tästä pääsenkin asiaan josta on pitänyt kirjoittaakin aiemmin.
IG storyssä mieleeni painui kohta, jossa äiti on metsässä jossain (ainakin lievässä) nousukohdassa polvillaan maassa ja huohottaa väsyneenä.
Samalla hän kuvaa poikaa kuinka hän puskee kovalla vimmalla hangessa puitten välistä eteenpäin sitä ahkiota perässään raahaten. Aivan kuin ei olisi väsähtänyt lainkaan.
Mulle tuli tuosta semmonen fiilis, että katsokaa nyt kuinka terästä tuo poika on, kun minäkin puuskutan polvillani maassa.
(Tai että poika motivoi äitiään jatkamaan matkaa, kun hänkin jaksaa)

Voi olla väärät vibat, mutta minkäs sille voin.
Ihan samat ajatukset ja tunnelmat tuli myös minulle.
Dante69
Lauri Hanhivaara
Viestit: 125
Liittynyt: Ma Huhti 09, 2018 12:00 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Dante69 »

Kun on katsonut noita kuvia ja videoita,niin tulee mieleen että onko tuo poika ollut koko ajan NS. johdossa? Eli olisko käynyt niin että tuo poika mennyt edeltä,ei ole kuullut tuulessa äidin huutoa tai ohjeita,että väärä suunta? Kun joka videossa ja kuvassa poika on menossa metrien päässä äidistä,umpihangessakin. Ja siinä missä äiti on erittäin hengästyneenä ottamassa videota,poika vaan tarpoo eteenpäin. Kuvassa vielä teksti että sindre on viestittää kotiin åt momma(mummo?)äidille että ollaan silti vielä hengissä. Samalla äiti on hyvin hengästynyt ja polvillaan. Tätä ei kukaan ole noteerannut tai huomioinut. Ja tämän takia mietin että onko tuo sindre ollut se joka päättää etenemisen ja suunnan,vaikka vastuu on toki aikuisella aina

Eli jos poika ei olekaan kuunnellut äitiä, ja soiton jälkeen poika lähtenyt etenemään vaikka pelastajia vastaan,ja äiti hetken päästä perään. Tietämättä suuntaa,olettaen et menee oikeaan suuntaan. Äiti lähtenyt myöhemmin perään? Voiko sen vuoksi olla tuo 150 metriä löytöpaikkojen etäisyys. Eli poika mennyt edellä kun äiti on kartasta katsonut minne päin suunnistaa jne,niin onkin poika harhautunut reitistä ja tuuli puskenut sitä sinne väärään paikkaan?

Tämä tunne tulee kun katsoo noita kuvia tai videoita. Toki kaukaa haettu tämä skenaario,mutta en pidä mahdottomana ollenkaan että poika tehnyt latua edeltä ja johtanut ihan väärään suuntaan.
Zorro7
Jane Marple
Viestit: 1000
Liittynyt: La Helmi 05, 2022 7:14 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Zorro7 »

Voiko niistä lopullisista löytöpaikoista kovin tarkkaan päätellä niitä paikkoja mitkä olleet ennen vyöryä?
Varsinkin jos olisivat osan matkaa menneet alas vyöryn mukana, täällä oli siitä kommenttia että se vyöryn nopeus voi olla todella kova siinä alastullessa, eripainoiset (ja pituiset) alastulevat varmaankin käyttäytyvät myös eritavoin ja poika ehkä ajautunut vyöryn reunaan vaikka olisi ollutkin vyöryn alussa toisessa kohtaa?
Viimeksi muokannut Zorro7, Ti Tammi 09, 2024 10:02 am. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
llewellyn
Sofia Karppi
Viestit: 428
Liittynyt: Ma Elo 04, 2008 2:13 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja llewellyn »

Alien Alien kirjoitti: Ti Tammi 09, 2024 3:46 am vaikkakin juurikin hänen periksiantamattomuus tappoi heidät molemmat.
Jos oletetaan, että oheinen huomio paikallisista olosuhteista pitää paikkansa niin ehkä virhe on kuitenkin ymmärrettävä - en mistään valtavasta vastuuttomuudesta syyttäisi, vaikka jälkikäteen asia onkin selvä. Eli näkisin että hieman mahtipontisesti ylianalysoit tuossa.

Tuossa aiemminhan tuli esiin pelastajien maininta että vain alle kilometrin päässä olosuhteet olivat aivan erilaiset, eli että tuo täysin painajaismaisen myrskytuulen alue oli suhteellisen pieni ja mahdollisesti hyvinkin yllättävä, mainitsivat sanan "putki" eli maaston muodot keräsivät pahimman myrskyn kapealle alueelle. Tietysti nämä ovat Lapin luonnon tyypillisiä tilanteita, että tunturissa voi vallita täysin erilainen keli kuin suhteellisen lähelläkin. Mutta ilmeisesti jos olisivat kyenneet pysymään reitillään niin olosuhteet olisivat pian merkittävästi helpottuneet.
damfin
James Bond (David Niven)
Viestit: 10855
Liittynyt: Ke Elo 10, 2011 1:04 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja damfin »

Eräs havainto tuohon täällä oletettuun lumivyöryn alueeseen liittyen...

Tässä arkistokuva Pyhäkurusta 2023 tammikuussa, eli vuosi sitten:
pyhakuru_2023_tammikuu.jpg
pyhakuru_2023_tammikuu.jpg (50.45 KiB) Katsottu 816 kertaa
Ja tässä se kuva lumivyöryn jälkeen keskiviikkona:
pyhakuru_2024_tammikuu.jpg
pyhakuru_2024_tammikuu.jpg (74.55 KiB) Katsottu 816 kertaa
Mielestäni tuosta voi päätellä sen mille rinteelle sitä lumivyöryn mahdollistavaa lumimassaa yleensä kertyy, ja mikä rinne tuuliolosuhteiden vuoksi on puhtaampi lumesta oli sitten tapahtunut lumivyöryä tai ei, eli itse veikkaan edelleenkin että varsinainen lumivyöry on tapahtunut tuolla keskimmäisellä rinteellä, jolle hätäpuhelu on paikannettu.

Veikkaan myös että ne mediassa esitetyt paikkamerkinnät pitävät suurin piirtein paikkansa, myös ne ruumiiden löytöpaikat on minun uskoakseni kuvassa oikeinpäin, tiedotustilaisuudessahan sanottiin että väsymyksen vuoksi sanat voivat mennä sekaisin eli ehkä ne on menneet sekaisin siinä lausunnossa mutta ei kuvassa.

Poika olisi siis hautautunut syvempään koska pysähtynyt lumivyöryn alle aiemmin kohtaan mihin on kertynyt enemmän lunta, ja äiti kulkeutunut pidemmälle kohtaan johon ei ole enää kertynyt niin paksulti lunta.

Ja kuten sanottu, minäkin voin olla väärässä, mutta tuo on oma arveluni varsinkin noiden kahden kuvan perusteella.
Miete
Jack Taylor
Viestit: 18
Liittynyt: To Tammi 27, 2022 3:34 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Miete »

Häke-soitto on tullut pisteestä, joka näyttäisi olevan aivan kurun jyrkimmän osuuden yläpuolella, ei vielä siellä jyrkässä kurussa. Uskoisin että kerran Hesarilla on tarkat koordinaatit olemassa, on ne lyöty johonkin karttapalveluun ja katsottu mihin ne osoittaa. Näemmä hieman 600m korkeuskäyrän yläpuolelle. Kun korkeyskäyrää 600m seuraa maastokartalla, huomaa, että kaikista tiheimpien korkeuskäyrien joukko on juuri sen alapuolella, se alkaa tästä kohdasta. Soitto ei ole siis tullut sieltä niiden seasta, vaan niiden yläpuolelta. Eli soittopaikka on juuri siinä jyrkän osuuden yläpuolella, mutta ei vielä jyrkällä. Todennäköisesti siinä on huomattu kuinka jyrkäksi alkaa mennä ja tehty soitto. Eli täälläkin jaettu kesäkuva tuosta kohdasta, josta on pohdittu kuinka tuonne on voitu ahkioilla mennä... nähdäkseni sinne ei ole mentykään, vaan paikka on juuri siinä reunalla.

Youtubeen on aivan hiljattain ladattu Pyhäkurusta seesteinen lasketteluvideo parin vuoden takaa, jossa näkyy kohdassa 0:53-0:59 poikittaiset moottotikelkan (kai nuo on moottorikelkan jäljet?) rinteessä. Ja tuo kohta on jo aika jyrkkää. Eli kyllä sen ainakin selkeällä kelillä jyrkkyyden puolesta pystyy näemmä ajamaan poikittain kelkalla. En tiedä kaikista jyrkintä kohtaa, mutta jos soittopaikka on tosiaan 600m rajan pohjoispuolella, niin ainakin sen kohdan, tuon videon mukaan. https://www.youtube.com/watch?v=HYaE3GEZZaE

Kiinnitin huomiota myös poromiehen kuvaukseen (se ääniraita YLEn uutisessa), jossa kuvasi kuinka ensimmäinen pelastuspartio pääsi tuohon pisteeseen ja muut eivät, sanamuoto: "pelastuslaitoksen miehet olivat menneet siitä [pisteestä, johon hätäkeskuspuhelu paikantui] läpi."
LuuMurusina
Vähänniinkuharrastaja
Viestit: 92
Liittynyt: La Elo 14, 2021 9:48 am
Paikkakunta: Helsinki

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja LuuMurusina »

Collie kirjoitti: Ma Tammi 08, 2024 11:01 pm Mikä tässä tapauksessa kirvoittaa näin paljon keskustelua?
Ei tämä vielä mitään. Käy katsomassa Rasmus Takaluoman katoamisesta ja löytymisestä käytävää keskustelua. Katosi lapualaisesta kapakasta ja löytyi kuolleena pellolta 20 kilometrin päästä.

Taitaa olla jo viides tai kuudes kierros menossa, jossa pähkäillään miten hän päätyi sinne pellolle. Menikö uimalla, autolla, kaapattuna, elävänä, valmiiksi tapettuna vai miten. Ja onko tämä tai tuo vaihtoehto mahdollinen vai mahdoton. Tätä on pohdiskeltu jo lähes tuhannen sivun verran eikä loppua näy.

Kyllä tämä Pallaksen keikkakin ennen pitkää pääsee samoihin lukemiin.
Celsius
Hercule Poirotin viikset
Viestit: 117
Liittynyt: Su Tammi 07, 2024 2:06 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Celsius »

Paljon katsonut kuvia myös eri talvina sekä eri aikoina ja tuo puusto on kuvasta katsottuna oikealla nähtävillä suht samanlaisena. Epäilen siis myös edelleen vyöryn tapahtuneen kurun ”takaseinällä” kuvasta ja hieman kaapanneen oikealta myös mukaansa, mutta ennen tuota puustoa.

Yritin etsiä kurun mittoja, näistä voisi päätellä jo jonkun verran tapahtumapaikkaa.

Kuuntelin eilen tiedotustilanteen uusiksi ja uusien tietojen valossa soittopaikkatiedot mätsää kyllä hyvin poliisin puheisiin ja siihen, että vyöry on tapahtunut nimenomaan tuossa jyrkässä kohdassa. En siis usko, että soittopaikassa on virhe. Jos tätä epäilette, kannattaa kuunnella uusiksi ne poliisin puheet.

Häkesoitto tullut 14:09 ja pelastajille tieto tullut 14:20. Todennäköisesti pelastajat ovat antaneet häke-päivystäjälle ohjeet välitettäväksi äidille, kun ovat paikan kuulleet. Äitiä on yritetty tavoittaa tuon jälkeen, mutta ehkä vyöry on jo tapahtunut (eli noin 14:15-14:30 välillä)
maxi
Rico Tubbs
Viestit: 1289
Liittynyt: La Loka 14, 2017 8:52 am
Paikkakunta: Joulupukin maa

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja maxi »

damfin kirjoitti: Ti Tammi 09, 2024 10:05 am Eräs havainto tuohon täällä oletettuun lumivyöryn alueeseen liittyen...

Tässä arkistokuva Pyhäkurusta 2023 tammikuussa, eli vuosi sitten:
pyhakuru_2023_tammikuu.jpg

Ja tässä se kuva lumivyöryn jälkeen keskiviikkona:
pyhakuru_2024_tammikuu.jpg

Mielestäni tuosta voi päätellä sen mille rinteelle sitä lumivyöryn mahdollistavaa lumimassaa yleensä kertyy, ja mikä rinne tuuliolosuhteiden vuoksi on puhtaampi lumesta oli sitten tapahtunut lumivyöryä tai ei, eli itse veikkaan edelleenkin että varsinainen lumivyöry on tapahtunut tuolla keskimmäisellä rinteellä, jolle hätäpuhelu on paikannettu.

Veikkaan myös että ne mediassa esitetyt paikkamerkinnät pitävät suurin piirtein paikkansa, myös ne ruumiiden löytöpaikat on minun uskoakseni kuvassa oikeinpäin, tiedotustilaisuudessahan sanottiin että väsymyksen vuoksi sanat voivat mennä sekaisin eli ehkä ne on menneet sekaisin siinä lausunnossa mutta ei kuvassa.

Poika olisi siis hautautunut syvempään koska pysähtynyt lumivyöryn alle aiemmin kohtaan mihin on kertynyt enemmän lunta, ja äiti kulkeutunut pidemmälle kohtaan johon ei ole enää kertynyt niin paksulti lunta.

Ja kuten sanottu, minäkin voin olla väärässä, mutta tuo on oma arveluni varsinkin noiden kahden kuvan perusteella.
Jossain vaiheessa en muista milloin, viranomaiset kertoivat vyöryn tapahtuneen pyhäkurun jyrkimmässä rinnekohdassa, eli suunnilleen mainitsemillasi alueella.
Elämä on laiffii
Tutkija1
Susikoski
Viestit: 48
Liittynyt: Pe Tammi 05, 2024 8:28 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Tutkija1 »

Celsius kirjoitti: Ti Tammi 09, 2024 10:32 am Paljon katsonut kuvia myös eri talvina sekä eri aikoina ja tuo puusto on kuvasta katsottuna oikealla nähtävillä suht samanlaisena. Epäilen siis myös edelleen vyöryn tapahtuneen kurun ”takaseinällä” kuvasta ja hieman kaapanneen oikealta myös mukaansa, mutta ennen tuota puustoa.

Yritin etsiä kurun mittoja, näistä voisi päätellä jo jonkun verran tapahtumapaikkaa.

Kuuntelin eilen tiedotustilanteen uusiksi ja uusien tietojen valossa soittopaikkatiedot mätsää kyllä hyvin poliisin puheisiin ja siihen, että vyöry on tapahtunut nimenomaan tuossa jyrkässä kohdassa. En siis usko, että soittopaikassa on virhe. Jos tätä epäilette, kannattaa kuunnella uusiksi ne poliisin puheet.

Häkesoitto tullut 14:09 ja pelastajille tieto tullut 14:20. Todennäköisesti pelastajat ovat antaneet häke-päivystäjälle ohjeet välitettäväksi äidille, kun ovat paikan kuulleet. Äitiä on yritetty tavoittaa tuon jälkeen, mutta ehkä vyöry on jo tapahtunut (eli noin 14:15-14:30 välillä)
IMG-20240109-WA0000.jpg
IMG-20240109-WA0000.jpg (318.28 KiB) Katsottu 739 kertaa
Minä vertasin myös vielä koordinaatteja ja aiemmin piirtämääni pallukkaa vyöryn lähtöpisteestä ja kun nyt noita kuvia vertaa, niin kyllä näyttää enemmän siltä, että vyöry on lähtenyt Pyhäkurun takaseinämältä, eli joka on Taivaskeroa vasten. Musta viiva on molemmissa kuvissa kesäreitti ja yläkuvan harmaa piste on minun laskujen mukaan paikka josta hätäpuhelu soitettiin ja alakuvan harmaa piste on Bushmasterin kiikarilla arvioima murtumispiste, josta vyörymä lähtenyt A-kirjaimen mallisesti alas. Kartat eivät ole ihan yksi yhteen kuvassa. Ja mittaamani hätäsoittopiste ei ole toki ihan yksi yhteen, mutta pitäisi olla noin 400 m kesäreitiltä. Mittailkaa toki tarkemmin ja korjatkaa jos tuossa väärin.
Kaikella on syynsä.
Tutkija1
Susikoski
Viestit: 48
Liittynyt: Pe Tammi 05, 2024 8:28 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Tutkija1 »

Tutkija1 kirjoitti: Ti Tammi 09, 2024 10:47 am
Celsius kirjoitti: Ti Tammi 09, 2024 10:32 am Paljon katsonut kuvia myös eri talvina sekä eri aikoina ja tuo puusto on kuvasta katsottuna oikealla nähtävillä suht samanlaisena. Epäilen siis myös edelleen vyöryn tapahtuneen kurun ”takaseinällä” kuvasta ja hieman kaapanneen oikealta myös mukaansa, mutta ennen tuota puustoa.

Yritin etsiä kurun mittoja, näistä voisi päätellä jo jonkun verran tapahtumapaikkaa.

Kuuntelin eilen tiedotustilanteen uusiksi ja uusien tietojen valossa soittopaikkatiedot mätsää kyllä hyvin poliisin puheisiin ja siihen, että vyöry on tapahtunut nimenomaan tuossa jyrkässä kohdassa. En siis usko, että soittopaikassa on virhe. Jos tätä epäilette, kannattaa kuunnella uusiksi ne poliisin puheet.

Häkesoitto tullut 14:09 ja pelastajille tieto tullut 14:20. Todennäköisesti pelastajat ovat antaneet häke-päivystäjälle ohjeet välitettäväksi äidille, kun ovat paikan kuulleet. Äitiä on yritetty tavoittaa tuon jälkeen, mutta ehkä vyöry on jo tapahtunut (eli noin 14:15-14:30 välillä)
IMG-20240109-WA0000.jpg

Minä vertasin myös vielä koordinaatteja ja aiemmin piirtämääni pallukkaa vyöryn lähtöpisteestä ja kun nyt noita kuvia vertaa, niin kyllä näyttää enemmän siltä, että vyöry on lähtenyt Pyhäkurun takaseinämältä, eli joka on Taivaskeroa vasten. Musta viiva on molemmissa kuvissa kesäreitti ja yläkuvan harmaa piste on minun laskujen mukaan paikka josta hätäpuhelu soitettiin ja alakuvan harmaa piste on Bushmasterin kiikarilla arvioima murtumispiste, josta vyörymä lähtenyt A-kirjaimen mallisesti alas. Kartat eivät ole ihan yksi yhteen kuvassa. Ja mittaamani hätäsoittopiste ei ole toki ihan yksi yhteen, mutta pitäisi olla noin 400 m kesäreitiltä. Mittailkaa toki tarkemmin ja korjatkaa jos tuossa väärin.
IMG-20240109-.jpg
IMG-20240109-.jpg (103.31 KiB) Katsottu 758 kertaa
Ja tästä torstaina alueelta otetusta kuvasta kun katsoo, niin noiden alemman kuvan punaisten viivojen kohdalla näkyy minusta murtumalinjaa tuon ylemmän viivan kohdalla ainakin. Alempana lumikerrostumaa ehkä.
Kaikella on syynsä.
Vastaa Viestiin