Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Tähän osioon onnettomuudet ja muu rikoksiin liittyvä keskustelu.
Ramppa X Rämäpää
Armas Tammelin
Viestit: 74
Liittynyt: To Elo 20, 2020 10:40 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Ramppa X Rämäpää »

Alien Alien kirjoitti: Ma Tammi 15, 2024 2:17 pm
Ramppa X Rämäpää kirjoitti: Ma Tammi 15, 2024 2:08 pm
Alien Alien kirjoitti: Ma Tammi 15, 2024 1:52 pm
Äidin häkesoittosijainti olisi ollut siis 50min aiempaa reitiltä, Taivaskeron- Lehmikeron satulalta, noin 1 km päästä. Sukset menetetty syystä x ( varpaiden palelu/ vaatteiden lisääminen/ jäästä putsaaminen yms.) Samasta syystä sauvat. Kovan nousun jälkeen tauolle ollut kuitenkin selkeä tarve. Välineiden menetyksen jälkeen todettu ajan käyvän vähiin ja pyydetty noutoa. Ei akuuttia hätää siis. Kävellen lähdetty jatkamaan matkaa, minkä vuoksi rinteen viettämistä ei ole havaittu, kuin suksilla liikkuessa ko. kohdassa.
Pelastajat ajaneet soittopaikkaan (alkuperäinen häkesoittopiste saavutettu ja reitti ns. ajettu läpi) yritetty soittaa äidille ei vastausta. Pyydetty uusi hätäsijainti, jolloin julkisuudessa ollut koordinaattipiste. Pelastajat palanneet takaisin tulosuuntaan ja havaittu lumivyöry. Kello 16.00 pelastustehtävä muuttuu etsintätehtäväksi, koska pelastajille selvää, ettei enää tuossa vaiheessa pelastettavaa löydy, ainoastaan vainajia.
Nyt lähtee taas laukalle. Kuten jo tuolla aiemmin on minun ja muidenkin toimesta selitetty, hätäpaikannuksella saa vastaukseksi puhelimen sijaitsevan jossain Pallaksen alueella. Tarkka paikka (ne koordinaatit mikä julkistettiin) saatiin häkepuhelusta.
Mikäli olisit lukenut viestini tarkemmin, olisit huomannut kyseessä olevan ainoan vaihtoehdon, jolloin äiti ei olisi kääntynyt myötätuuleen. On olemassa 2 yhteydenottoa äidin puhelimeen.
1.) äidin soitto häkeen
2.) häken/pelastajien soitto äidin puhelimeen
Kummastakin yhteydenotosta on ollut mahdollisuus saada koordinaatiopisteet sijainnille. Luotettavuus voi olla mitä tahansa vaihteluvälillä 1-10. Koska julkisuudessa ei ole ollut tietoa sijainnin epätarkkuudesta olettakaamme sen olevan hyvä kummassakin tapauksessa.

Vaikka äiti ei vastannut puhelimeen, se hälytti normaalisti. Näin ollen on olemassa kaksi tiedossa olevaa hetkeä, jolloin puhelin ollut yhteydessä verkkoon. Toki muitakin hetkiä löytynee, mutta niistä ei ole tällä hetkellä tietoa.
Se että puhelin hälyttää ei riitä tarkkaan paikannukseen. Puhelimen tekemä paikannus tehdään puhelun aikana. Puhelun aikana tehtävä paikantaminen vielä sitten tarvitsee tuen puhelimelta. Luultavasti äidin puhelimessa oli tuki paikantamiselle häkepuhelun aikana, jos taas ei ollut, niin sitten äiti soitti 112-sovelluksella, joka myös välittää puhelimen tekemän paikannuksen häkeen. Avainasia tässä on kuitenkin se, että tarkka paikannus tapahtuu puhelimen toimesta ja lähetetään häkeen puhelun aikana. Jos puhelu ei ole käynnissä, voi puhelimen paikkaa suuntia tukiasemien avulla ja se on sitten huomattavasti vähemmän tarkkaa.
Avatar
CSI
Perry Mason
Viestit: 3938
Liittynyt: To Tammi 10, 2013 11:04 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja CSI »

Pimeydestä kajastava valohan on ihan eri asia kuin että näkisi sinne asti. Pimeästä voi hyvin kajastaa valoa ja ihminen havaitsee jopa vain 5 luxin kaukaakin ja jonkinlaisen sumun tai myräkän läpi. (Sumu itseasiassa pahin vaimentaja)

Silti ei näe edes 50 metrin päähän, koska näkyvyys on niin heikko. Joko on liian pimeää tai ilmassa on sakeana jotain, joka blokkaa näkyvyyden. Omien valaisimien kuten otsalamppujen käyttökään ei auta koska lumi heijastuu vain lumikiteistä raivokkaasti takaisin. Jokainen, joka on ajanut autoa reippaassa lumimyräkässä tietää mitä tarkoitan. Silti vastaantulevan auton valot yleensä näkee kauempaa kuin mihin omilla lampuillaan näkee maantietä.

Äidiltä on voinut näkemiskyky kadota ihan siitä yksinkertaisesta syystä, ettei ole kestänyt naamataulua tuuleen päin kääntää (koska suojauksen puutteet). Olen itse ollut hieman miedommissakin olosuhteissa ja eteneminen on pitänyt muuttaa koska ei vaan jaksa puskea naama kohmeessa, silmät kipunoiden jääneulasia vastaan.

Äidin käännös myötätuuleen - ja Pyhäkuruun on sinänsä ymmärrettävää koska se on tuntunut helpoimmalta suunnalta pyrkiä pois avotunturista. Hypotermialla arvelen olevan vaikutusta kuten moni muukin on pohtinut. Päätöksentekokyky ja analyyttinen järkeily ei ole ollut enää terävintä. (Siksi ne escape plänit pitää pohtia etukäteen, levänneellä järjellä ennenkuin lähtee matkaan)

Hypotermiassa on itseasiassa aika jännä vaihe sen edettyä riittävän pitkälle: tulee euforinen vaihe. Kipua ei tunneta ja kaikki ongelmat ja huolet haihtuvat. Silloin ollaan vähän kuin aineissa.... (ja ehkä ollaankin, liekö elimistön jotain omia endorfiinejä liikkellä silloin runsainmitoin?)
Pieni Liekki annelistisen rikostutkinnan perusteellisista menetelmistä:
"Minä en ole nähnyt tuomiota, mutta aiheeseen perinpohjaisesti perehtymällä..."
Avatar
CSI
Perry Mason
Viestit: 3938
Liittynyt: To Tammi 10, 2013 11:04 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja CSI »

Ramppa X Rämäpää kirjoitti: Ma Tammi 15, 2024 2:27 pm Se että puhelin hälyttää ei riitä tarkkaan paikannukseen. Puhelimen tekemä paikannus tehdään puhelun aikana. Puhelun aikana tehtävä paikantaminen vielä sitten tarvitsee tuen puhelimelta. Luultavasti äidin puhelimessa oli tuki paikantamiselle häkepuhelun aikana, jos taas ei ollut, niin sitten äiti soitti 112-sovelluksella, joka myös välittää puhelimen tekemän paikannuksen häkeen. Avainasia tässä on kuitenkin se, että tarkka paikannus tapahtuu puhelimen toimesta ja lähetetään häkeen puhelun aikana. Jos puhelu ei ole käynnissä, voi puhelimen paikkaa suuntia tukiasemien avulla ja se on sitten huomattavasti vähemmän tarkkaa.
Jos paikannus oli 112 sovelluksella aikaansaatu, niin tällöin puhelimesta ei häke tai pelastuspartio saa positiota puhelimeen soittaessa vaikka siihen vastattaisiinkin.

AML-tekniikasta en osaa sanoa, osaako se lähettää soittavalle taholla positiosanoman (se lähtee siis ihan tekstiviestinä) silloin kun puhelin on vastaava osapuoli eikä 112:een soittava osapuoli. AML-tekniikassa pitäisi tällöin olla joku tekniikka, jolla häke kertoo olevansa 112-keskus ja "on ihan ok, että puhelin kertoo positionsa sille". Epäilenpä, ettei AML tuollaiseen taivu ja se on ihan tarkoituksellinen rajaus. Google ja Apple ovat aika tarkkoja noista henkilösuoja-asioista ja tuollainen mekanismi avaisi mahdollisuuden urkkia jonkun tarkka positio vain soittamalla sinne ja feikkaamalla olevansa häke. Isot teknologiayhtiöt eivät tuollaiseen lähde. Joku viranomainen voisi noin pöhkön standardin speksatakin ja GDPR:t ja muut tietosuojat olisivat sananhelinää kun virkahenkilö vähän speksailisi....mutta kun Advanced Mobile Location on tietääkseni alan teollisuuden itsensä speksaama, niin siellä ei tuollaisia viranomaiskyösteilyjä oikein siedetä. Puhelimen käyttäjä on heille arvoketjun arvokas asiakas eikä hallintoalamainen, jota saa kyykyttää miten lystää.

Pelastuspartion soitto lienee ollut pelkkä tavallinen gsm matkapuhelu, joten siinä ei ole positiotiedot liikkuneet.

Edit. Jos jollakin ei ole oikeita töitä mitä tehdä tänään, niin tuolta löytyy AML:n tekninen speksi

https://www.etsi.org/deliver/etsi_ts/10 ... 10301p.pdf
Viimeksi muokannut CSI, Ma Tammi 15, 2024 2:46 pm. Yhteensä muokattu 2 kertaa.
Pieni Liekki annelistisen rikostutkinnan perusteellisista menetelmistä:
"Minä en ole nähnyt tuomiota, mutta aiheeseen perinpohjaisesti perehtymällä..."
Avatar
Miss Holmes #1
Javier Pena
Viestit: 1797
Liittynyt: Ke Tammi 27, 2021 3:23 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Miss Holmes #1 »

Lumivyöryalue ei todennäköisesti ainakaan tuossa kelissä ole näkynyt sieltä kesäreitiltä, ja puhelu on tullut paikasta joka on ollut jo sitä lumivyöryaluetta, jossain on kerrottukin että puhelu on paikantunut juuri siihen alueelle mistä lumivyöryt tuolla pyhäkurussa yleensä alkavat.
Jos häkesoittopiste on oikeassa paikassa, vyöry ei ole lähtenyt siitä missä olivat.
Poikkileikkaus kuva ei kerro todellisia muotoja, koska rinne ei ole koko kurun leveydeltä tasainen.

Lumivyöryt ei lähde liikkeelle suht’tasaiselta, jos ihminen voisi istuskella soittelemassa. Vatii sen 25-45 astetta enkä usko, että olisivat valinneet niin jyrkän kohdan turvalliseksi puhelulle/ suksien riisumiselle.

Katsokaa oheinen kuva linkin takaa. Siinä lunta on juuri sopivasti, jotta rinteen muodot erottuvat paremmin.

https://crop.kaleva.fi/Nj1i9OXqXFiuug-V ... -ab469.jpg

IMG_2361.png
IMG_2361.png (162.87 KiB) Katsottu 168 kertaa
Kuvan kokoa kohtuullistettu
-NILS-
Viimeksi muokannut Miss Holmes #1, Ma Tammi 15, 2024 3:28 pm. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
"Kaikkia ihmisiä voi huijata jonkin aikaa,
joitakin ihmisiä voi huijata kaiken aikaa,
mutta kaikkia ihmisiä ei voi huijata kaiken aikaa."
Abraham Lincoln (12.2.1809 – 15.4.1865)
damfin
James Bond (David Niven)
Viestit: 10822
Liittynyt: Ke Elo 10, 2011 1:04 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja damfin »

Alien Alien kirjoitti: Ma Tammi 15, 2024 1:52 pm Keskustelussa on kuitenkin oletuksena ollut, että lumivyöry on lähtenyt tulosuunnan ”nurkasta”, eli olisivat liikkuneet häkekoordinaateista koilliseen ei kaakkoon. Selosteen perusteella ei eksyneitä vaan eteneminen mahdotonta. Ovat aikoneet liikkua eteenpäin, eli myötätuuleen tässä tapauksessa.

Mikäli äidin hypotermia ei ole selittävä tekijä, ainoa miten saan palat osumaan paikalleen on seuraava.

Hätäpuhelun soittopiste ja julkisuuteen ilmoitetut koordinaatit eivät ole samat. Häkeselosteen koordinaatti on viimeisin sijaintitieto, eli se jolloin pelastajat soittaneet äidille ja puhelin hälyttänyt.

Äidin häkesoittosijainti olisi ollut siis 50min aiempaa reitiltä, Taivaskeron- Lehmikeron satulalta, noin 1 km päästä. Sukset menetetty syystä x ( varpaiden palelu/ vaatteiden lisääminen/ jäästä putsaaminen yms.) Samasta syystä sauvat. Kovan nousun jälkeen tauolle ollut kuitenkin selkeä tarve. Välineiden menetyksen jälkeen todettu ajan käyvän vähiin ja pyydetty noutoa. Ei akuuttia hätää siis. Kävellen lähdetty jatkamaan matkaa, minkä vuoksi rinteen viettämistä ei ole havaittu, kuin suksilla liikkuessa ko. kohdassa.
Pelastajat ajaneet soittopaikkaan (alkuperäinen häkesoittopiste saavutettu ja reitti ns. ajettu läpi) yritetty soittaa äidille ei vastausta. Pyydetty uusi hätäsijainti, jolloin julkisuudessa ollut koordinaattipiste. Pelastajat palanneet takaisin tulosuuntaan ja havaittu lumivyöry. Kello 16.00 pelastustehtävä muuttuu etsintätehtäväksi, koska pelastajille selvää, ettei enää tuossa vaiheessa pelastettavaa löydy, ainoastaan vainajia.
Tämä kirjoituksesi nyt meni kyllä monelta kohdin metsään.
Ensinnäkin monta kertaa ja monessa lähteessä on kerrottu että julkisuuteen annettu sijainti on nimen omaan se sijainti josta hätäpuhelu on soitettu.

Lisäksi joidenkin paikallisten mukaan tuo sijainti on juuri se paikka josta lumivyöry tuolla useimmiten laukeaa, eli pahaksi onnekseen nämä äiti ja poika ovat päätyneet juuri siihen pahimpaan mahdolliseen pisteeseen, siinä ei ole sitten ehkä tarvittu muuta kuin muutama hieman voimakkaampi liike tai käännös niin vyöry on lauennut ja vienyt mennessään, todennäköisesti melko pian puhelun jälkeen.

Tässä tuosta paikasta kertoo eräs etsintöihin osallistunut paikallinen:
– En olisi itsekään mennyt, jos ei olisi ollut tuollainen pakottava tilanne. Hengenvaaralliset, Rauhala kuvailee olosuhteita.

Rauhala suuntasi alueelle, josta lumivyöryssä kuollut Eva oli aiemmin päivällä soittanut hätäkeskukseen. Kyseistä kohtaa Rauhala kuvailee tunturin vaarallisimmaksi alueeksi.

Rauhalan mukaan hätäpuhelu oli soitettu niiltä kohdin, josta lumivyöry useimmiten laukeaa.

– Puhelu oli tullut sellaisesta paikkaa, että tuli vain itselle sellainen olo, että kaikki myöhästyy.
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000010117120.html

Tässä vielä kerran julkisuuteen alunperin kerrottu tapahtumien aikajana:
Kuva
Edit. eli puhelu on soitettu suunnilleen tuosta ylemmän kuvan "pyhäkuru" tekstin puolivälin kohdilta

Tässäkin taas tuo mainitsemani, "Pelastuslaitos ajaa äidin ilmoittaman reitin moottorikelkoilla" eli ei menty suoraan niihin puhelun koordinaatteihin, vaan ajettiin se ilmoitettu reitti läpi.

Tässä edelleen sama asia:
Pelastusoperaatio sai alkunsa tiistaina iltapäivällä. Äiti soitti sääolosuhteista johtuneiden ongelmien vuoksi hätäkeskukseen tiistaina 2.1. noin kello 14. Aiemmin on kerrottu, että kaksikko kertoi hätäpuhelussa menettäneensä tuulessa varusteitaan, kuten sauvoja ja suksia.

Pelastuslaitos vastaanotti tehtävän henkilöiden pelastamisesta maastosta ja ajoi moottorikelkoilla äidin puhelussa kertoman reitin, kertoo poliisi. Pelastuslaitos ei kuitenkaan löytänyt hiihtäjiä. Poliisi liittyi tehtävälle tiistaina kello 16. Poliisi käynnisti etsinnät alueella yhdessä Lapin pelastuslaitoksen ja Vapepan kanssa.
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000010099002.html

Sitä en tiedä mistä on lähtenyt se versio että olisi ajettu suoraan niihin hätäpuhelun koordinaatteihin, ilmeisesti siitä että poliisi on kertonut että koordinaateissa käytiin.

Pahoittelut että tästä tuli taas pitkä viesti vanhan kertausta, mutta vanhan kertausta juuri siitä syystä että ei tarvitse kehitellä teorioita jotka eivät sovi julkisuuteen annettuihin tietoihin.
Viimeksi muokannut damfin, Ma Tammi 15, 2024 2:53 pm. Yhteensä muokattu 2 kertaa.
damfin
James Bond (David Niven)
Viestit: 10822
Liittynyt: Ke Elo 10, 2011 1:04 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja damfin »

Miss Holmes #1 kirjoitti: Ma Tammi 15, 2024 2:40 pm
Lumivyöryalue ei todennäköisesti ainakaan tuossa kelissä ole näkynyt sieltä kesäreitiltä, ja puhelu on tullut paikasta joka on ollut jo sitä lumivyöryaluetta, jossain on kerrottukin että puhelu on paikantunut juuri siihen alueelle mistä lumivyöryt tuolla pyhäkurussa yleensä alkavat.
Jos häkesoittopiste on oikeassa paikassa, vyöry ei ole lähtenyt siitä missä olivat.
Tuon paikallisen ja alueen tuntevan henkilön mukaan kyllä vaan näyttäisi hyvin todennäköisesti lähteneen.
– En olisi itsekään mennyt, jos ei olisi ollut tuollainen pakottava tilanne. Hengenvaaralliset, Rauhala kuvailee olosuhteita.

Rauhala suuntasi alueelle, josta lumivyöryssä kuollut Eva oli aiemmin päivällä soittanut hätäkeskukseen. Kyseistä kohtaa Rauhala kuvailee tunturin vaarallisimmaksi alueeksi.

Rauhalan mukaan hätäpuhelu oli soitettu niiltä kohdin, josta lumivyöry useimmiten laukeaa.

– Puhelu oli tullut sellaisesta paikkaa, että tuli vain itselle sellainen olo, että kaikki myöhästyy.
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000010117120.html
Alien Alien
Harjunpää
Viestit: 290
Liittynyt: Ma Tammi 09, 2023 5:09 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Alien Alien »

Äidin eksymättömyys.

Tässä pohdin syitä teorialle, ettei äiti ole kokenut olleensa ja kuitenkin kovaan myötätuuleen kulkeminen tuntunut loogiselta. Listaus ei ole todennäköisyysjärjestyksessä

- Suojanhaku alempaa rinteestä siksakkia tehden
- samaistamisvirhe, kohti hotellin valoja
-tulosuunta rinteeseen ollutkin lounas ja oletettu päämäärä koilinen
- vieraantuminen todellisuudesta kylmäaltistuksen ja energiavajeen johdosta välittömässä menneisyydessä/ vuosia kehittyneen tilan kumuloituminen ko. hetkeen
- tuulen mukana lentäminen/luisuminen
- puutteellinen koulutus/ kokemattomuus suunnistamisessa

Jokainen voi valita itselleen mieleisen lähtökohdan. Mielestäni ei voida kuitenkaan sivuuttaa tosiasiaa, että äiti ei ole kokenut olleensa eksyksissä. Tämä on kummallista, koska tuuli suuntineen on todella selkeästi ollut havaittavissa useamman tunnin ajan. Vaikka tuuli ko. paikassa kieputtaakin, tuulitunneliin vaikutus varsinkin alempana rinteessä on havaittavissa. Jos ei muuten, niin ainakin kinostumien muodosta ja suunnasta.

Nyt pitäisi saada jonkinlainen koherentti yhteisymmärrys äidin taidoista ja kyvyistä. Oliko hänen perustaidot aloittelija-edistynyt- wanna be -kokenut-naparetkeilijä - akselilla missä kohtaa?

On vaikeaa jatkaa keskustelua, jos peruslähtökohta analyysin pohjaksi on kaikilla eri.
Terra
Martin Beck
Viestit: 823
Liittynyt: La Elo 25, 2012 2:49 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Terra »

damfin kirjoitti: Ma Tammi 15, 2024 2:48 pm
...Sitä en tiedä mistä on lähtenyt se versio että olisi ajettu suoraan niihin hätäpuhelun koordinaatteihin, ilmeisesti siitä että poliisi on kertonut että koordinaateissa käytiin
YLEn välittämässä tiedostustilaisuudessa kerrottiin, että ensin on menty koordinateille (kohdassa 8 min) ja sitten vasta ajettu kesäreitti ja käyty autiotuvilla.
Alien Alien
Harjunpää
Viestit: 290
Liittynyt: Ma Tammi 09, 2023 5:09 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Alien Alien »

Alien Alien kirjoitti: Ma Tammi 15, 2024 1:52 pm
kuusenalla kirjoitti: Ma Tammi 15, 2024 1:19 pm
Alien Alien kirjoitti: Ma Tammi 15, 2024 3:27 am
Damfin, kyseessä rikkinäinen puhelin efekti. Tekstistäni aiempi nikki lainasi ainoastaan osan, jolloin siitä katosi konteksti. Kirjoituksen tarkoitus ei ollut pohtia vyöryn lähtöpistettä tai keksiä uutta teoriaa. Keskustelussa puhuttiin tuulen ja valon havainnoinnista ja syystä sen missaamiselle. Jollei ajatella sen johtuvan oletettua vaikeammasta hypotermiasta tai tolloudesta, niin kirjoitin omasta mielestäni ainoan skenaarion, jolloin myötätuuleen ei ole päädytty/ valon suunta ei ole poikennut.

Se on vain yksi spekulaatioista yhtä mahdollinen/mahdoton kuin kaikki muutkin.

Olin ymmärtänyt minfon paikaksi, jossa saa vapaasti ajatella, keskustella ja pohtia erilaisia vaihtoehtoja. Mielikuvani alkaa hiljalleen muuttua ja ikäväkseni huomaan täällä samoja piirteitä kuin muuallakin inhoamassani somessa. Tärkeintä ei ole asia vaan henkilöt. Se kuka huutaa lujempaa ja miten asioista saa ajatella määritetään toisten toimesta.

Foorumin ”omistavat” pitkään olleet nikit, joiden hiekkalaatikolle saa tulla leikkimään vain heidän ehdoillaan ja säännöillään. Ei toki poikkea todellisuudesta mitenkään. Luova ajattelu, innostus ja motivaatio nähdään mahdollisuuden sijaan uhkana ja ne tulee nitistää enemminkin kuin kannustaa. Harmi, olen pitänyt foorumin konseptia todella hyvänä.

By all means, be my guest.
Celsius
Hercule Poirotin viikset
Viestit: 102
Liittynyt: Su Tammi 07, 2024 2:06 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Celsius »

Jos suunnistus on tehty kompassin varassa pelkästään, on eksyminen hyvin todennäköistä, jos eteensä ei meinaa nähdä. Suunnistus kuitenkin tapahtuu kompassin kanssa kiintopisteitä ja luonnon muotoja seuraten ja verraten karttaan.

Onko tuosta pyhäkurulta pitkä matka Pallaksentielle? Jos on ajateltu laskeutua alas ja mennä sitä pitkin / sen varressa eteenpäin kohti luontokeskusta. Tai sitten ajateltu mennä talvireittiä pitkin?

Ensimmäinen yksikkö lienee tullut Raattamasta ja ovatko tulleet ns. takaapäin eli sieltä suunnasta mistä on tultu.

Tässä on hyvä kartta missä näkyy suorin kesäreitti Raattamasta ja muutenkin hyvin nuo reitit.

https://yle.fi/a/74-20067848

Spekuloida voidaan miksi tuossa on merkattu juuri nuo neljä pistettä. Onko ne vain tarkastetut pisteet vai onko äiti kuvitellut heidän palanneen takaisin ja siten ajatellut heidän laskeutuvan kohti Rihmakurun laavua vaikka olivatkin pyhäkurulla? Mehän emme tiedä onko reissussa ensin menty jo Pyhäkurun ohi ja tuulen käydessä mahdottomaksi, käännytty takaisin kohti Rihmakurua. Onkin oltu vasta Pyhäkurulla, kun on lähdetty alaspäin.

Väsymyksen on todettu monessa lähteessä olevan merkittävä tekijä, kun kompassin kanssa tehdään virheitä. Tuohon päälle vielä huono näkyvyys.
Celsius
Hercule Poirotin viikset
Viestit: 102
Liittynyt: Su Tammi 07, 2024 2:06 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Celsius »

Täällä vielä hyvä kertomus retkestä tunturilla, vaikka suunta onkin ollut eri, mutta lainaus tekstistä:

”Jäinen rinne tuntui viettävän hyvin jyrkästi sivulle ja alas tunturista lumivyöryistä kuuluisan Pyhäkurun suuntaan, joten keskityin sivakoimaan ripeästi kohti tasaisempaa maastoa. Pulkan vauhdin hiipuessa se tuppasi lähteä luisumaan väärään suuntaan.”

https://inthewoodsdear.fi/fi/seikkailut ... puistossa/
Avatar
poliisikoiran pentu
Frank Drebin
Viestit: 390
Liittynyt: Pe Elo 03, 2018 9:03 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja poliisikoiran pentu »

"Niiltä kohdin" eli suunnilleen. Itse uskon, että ehtivät lähteä liikkeelle, koska se oli kerran häkelle kerrottu aikomus. Näin löytäminen tulisi vaikeutumaan. Jos joku soittaisi tutulleen ja kutsuisi paikkaan x, mutta lähtisi saman tien livohkaan niin eiköhän se löytäminen vaikeutuisi. Tai tilaisi taksin osoitteeseen x, mutta lähtisi kuitenkin muualle: "Koitahan löytää, ei saa olla liian helppoa." Häkeen soittaminen on tietysti paljon vakavempaa ja sitä suurempi pysyä paikallaan jos ei ole ollut täysin pakko liikkua.

Miss Holmesin teoriassa soittopaikka häkeen oli vielä siedettävän rajoissa. Jos näin oli, sitäkin suurempi syy ja mahdollisuus jäädä sinne odottamaan (vaikka makuupusseissa istuen ahkioiden päällä).

Mutta aivan kuin pelastajien löytämiseen olisi suhtauduttu välinpitämättömästi. Ei se niin tärkeää ollut, löytävätkö lapsen ja hänet. Soitto oli ikään kuin pelkkä muodollisuus...

Aika uuno on se, joka eksyy, mutta tajuaa eksyneensä. Monelle kävisi helposti näin. Kaikkein uunoin on kuitenkin se, joka eksyy eikä edes tajua eksyneensä. Voiko eräopas sitten mennä tähän jälkimmäiseen kategoriaan. (Jotenkin vaikea uskoa.)

Toivottavasti lapsella oli kuitenkin oma kännykkä hätätilanteita varten.

En ymmärrä viikon säätietolappusen (käytetty kirjekuori?) julkaisua. Halusiko julkaisija oikein korostaa, ettei osaa etsiä ajankohtaisia säätietoja netistä...katsokaa nyt, tämmöisiä vaan riipustelen. Jos tulee vaikka kohtalokas myrsky niin syy on se, etten osannut kuin tämmöisiä lappusia tehdä...älkää syytelkö. (Vaikka kokenut konkari somessa oikeasti olikin.)
filosofi aina
Jack Taylor
Viestit: 18
Liittynyt: Pe Tammi 12, 2024 10:00 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja filosofi aina »

Päättelen, ettei pojalla ollut omaa kännykkää. Kommenteissa on kerrottu pojan näyttäneen kuvissa alistuneelta ja pelokkaalta ja järkyttyneeltä. Jos pojalla olisi ollut puhelin, niin ehkä hän olisi soittanut isälle tai jollekin luottohenkilölleen ja kertonut karuista olosuhteista ja näin mahdollisesti saanut apua.
Celsius
Hercule Poirotin viikset
Viestit: 102
Liittynyt: Su Tammi 07, 2024 2:06 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Celsius »

Vielä kellonaikaspekulaatiota:

Alunperin ja tiedotustilaisuudessakin kerrotaan, että klo 18:30 tehtävä muuttui poliisijohtoiseksi. Ylen jutussa, jonka pari viestiä sitten linkkasin, annetaan ymmärtää vyöryn havainnoinnin tapahtuneen poliisin liityttyä mukaan klo 16 aikaan.

Voiko olla, että poliisi on liittynyt tehtävään klo 16:00, mutta ottanut tehtävästä johtovastuun klo 18:30, jolloin vyöry mahdollisesti vasta havaittu / todennettu.
Ramppa X Rämäpää
Armas Tammelin
Viestit: 74
Liittynyt: To Elo 20, 2020 10:40 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Ramppa X Rämäpää »

CSI kirjoitti: Ma Tammi 15, 2024 2:39 pm
Ramppa X Rämäpää kirjoitti: Ma Tammi 15, 2024 2:27 pm Se että puhelin hälyttää ei riitä tarkkaan paikannukseen. Puhelimen tekemä paikannus tehdään puhelun aikana. Puhelun aikana tehtävä paikantaminen vielä sitten tarvitsee tuen puhelimelta. Luultavasti äidin puhelimessa oli tuki paikantamiselle häkepuhelun aikana, jos taas ei ollut, niin sitten äiti soitti 112-sovelluksella, joka myös välittää puhelimen tekemän paikannuksen häkeen. Avainasia tässä on kuitenkin se, että tarkka paikannus tapahtuu puhelimen toimesta ja lähetetään häkeen puhelun aikana. Jos puhelu ei ole käynnissä, voi puhelimen paikkaa suuntia tukiasemien avulla ja se on sitten huomattavasti vähemmän tarkkaa.
Jos paikannus oli 112 sovelluksella aikaansaatu, niin tällöin puhelimesta ei häke tai pelastuspartio saa positiota puhelimeen soittaessa vaikka siihen vastattaisiinkin.

AML-tekniikasta en osaa sanoa, osaako se lähettää soittavalle taholla positiosanoman (se lähtee siis ihan tekstiviestinä) silloin kun puhelin on vastaava osapuoli eikä 112:een soittava osapuoli. AML-tekniikassa pitäisi tällöin olla joku tekniikka, jolla häke kertoo olevansa 112-keskus ja "on ihan ok, että puhelin kertoo positionsa sille". Epäilenpä, ettei AML tuollaiseen taivu ja se on ihan tarkoituksellinen rajaus. Google ja Apple ovat aika tarkkoja noista henkilösuoja-asioista ja tuollainen mekanismi avaisi mahdollisuuden urkkia jonkun tarkka positio vain soittamalla sinne ja feikkaamalla olevansa häke. Isot teknologiayhtiöt eivät tuollaiseen lähde. Joku viranomainen voisi noin pöhkön standardin speksatakin ja GDPR:t ja muut tietosuojat olisivat sananhelinää kun virkahenkilö vähän speksailisi....mutta kun Advanced Mobile Location on tietääkseni alan teollisuuden itsensä speksaama, niin siellä ei tuollaisia viranomaiskyösteilyjä oikein siedetä. Puhelimen käyttäjä on heille arvoketjun arvokas asiakas eikä hallintoalamainen, jota saa kyykyttää miten lystää.

Pelastuspartion soitto lienee ollut pelkkä tavallinen gsm matkapuhelu, joten siinä ei ole positiotiedot liikkuneet.

Edit. Jos jollakin ei ole oikeita töitä mitä tehdä tänään, niin tuolta löytyy AML:n tekninen speksi

https://www.etsi.org/deliver/etsi_ts/10 ... 10301p.pdf
Thanks! Mielenkiintoista aina perehtyä miten asiat oikeasti toimii. Näemmä voi mennä myös https:nä sms:n lisäksi. Joka tapauksessa pikaisella luvulla speksissä puhutaan vain soitosta häkeen, ei siitä että häke soittaisi takaisin. Eikä etenkään, että paikkatieto kulkisi vain soittamalla puhelimeen, joka olisikin sitten jo todella mielenkiintoista yksityisyyden suojan kannalta.
Viimeksi muokannut Ramppa X Rämäpää, Ma Tammi 15, 2024 4:07 pm. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Vastaa Viestiin