Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Tähän osioon onnettomuudet ja muu rikoksiin liittyvä keskustelu.
Avatar
CSI
Perry Mason
Viestit: 3938
Liittynyt: To Tammi 10, 2013 11:04 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja CSI »

Kookapu kirjoitti: La Tammi 20, 2024 10:06 am Tuosta vielä koulutuksia niille, jotka omaa turvallisuuttaan (ja paikallisten mielen/terveyttä) uhmaten päättävät lähteä sinne tunturiin. https://www.ski.fi/lumivyory/koulutuskalenteri/
Huono suositus jälleen kerran sieltä maallikko-osastolta. Ei tuo koulutus kata kuin ehkä lumivyöryriskin vähentämisen. Lumivyöryn riski nyt kuitenkin - uberalles - on aika pieni riski ja siihen voi vaikuttaa hyvinkin tehokkaasti reittivalinnoillaan.

Avotunturissa white-outissa vaeltaessa on paljon muitakin, korkeampia riskejä, joita tuo koulutus - eikä oikeastaan mikään koulutus opeta poistamaan koska niiden riskien ainoa oikea käsittelytapa on poistua avotunturista. EXIT AVODUNDRUS. Ei jatkaa vaeltamista white-outissa.

On se muuten kumma, ettei tämä yksinkertainen prinssiippi vaan mene kalloon vaan edelleen haetaan jotain silver bullettia, jonka varassa voitaisiin jatkaa idiotismia avotunturissa? Noinko kova on eteläläisten hinku alistaa Mother Nature? Osoittaa, että etelän ihminen on voimakkaampi, vahvempi...? Kova on teillä otsaluu kyllä. Pannbensträning vai mikä se ER:n termi oli tuolle idiotismin muodolle.
Pieni Liekki annelistisen rikostutkinnan perusteellisista menetelmistä:
"Minä en ole nähnyt tuomiota, mutta aiheeseen perinpohjaisesti perehtymällä..."
kuusenalla
Armas Tammelin
Viestit: 81
Liittynyt: Ti Tammi 09, 2024 9:00 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja kuusenalla »

CSI kirjoitti: La Tammi 20, 2024 3:25 am
kuusenalla kirjoitti: Pe Tammi 19, 2024 4:38 pm Pitääkö Hetta-Pallakselle tai Kilpisjärvelle sitten varautua kuin lähtisi naparetkelle Etelämanteereen tai Grönlannin jäätiköille? Mielestäni ei.
Tuo on minun heittämäni ajatus, jota ehdit jo vääristellä vähän. Sanoin, että JOS kerran sinne avotunturiin pitää painaa kelistä välittämättä keskellä kaamosta, pitää varusteiden ja valmistautumisen olla naparetken tasoa. Jos oppia ja kokemusta haetaan, niin leppoisan kevätretken sijasta naparetki on oikeampi verrokki, mistä ammentaa tietoa.
Tietysti, jos on pakko mennä -22 C / 15-20 m/s kelissäkin vain eteenpäin, sitten varusteiden pitää nuo olosuhteet kestää. Myös niin, että tuossakin säässä kyetään navigoimaan. Kaamos ei sinänsä ole muuten este, mutta aikaikkunat ovat lyhyempiä ja säät usein raaempia.

Täällä on nyt pohdittu aika paljon sitä, miten reitiltä eksyminen pääsi tapahtumaan. Oliko liian liukas rinne, vai ei huomattu rinnettä ollenkaan, vai jotain muuta. Oli tuo syy mikä tahansa, yhden nyrkkisäännön näin talvivaellusta itse tehneenä haluaisin antaa: jos et tiedä enää missä olet, silloin ei pidä jatkaa yhtään minnekään. Arvailemaan ei saa tunturissa eikä muuallakaan talvella ryhtyä.

On huono selitys, että navigointi puhelimella tai Garminilla (jos se nyt olisi ollut käytössä) olisi ollut hankalaa. Sellaisiin olosuhteisiin ei vain pidä mennä, joissa navigointi muuttuu ihan mahdottomaksi. Oma eteneminen, reitin valinta ja keskeyttäminen pitää sovittaa tähän reunaehtoon.
Avatar
CSI
Perry Mason
Viestit: 3938
Liittynyt: To Tammi 10, 2013 11:04 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja CSI »

Hauskaa, että kokeneen lumivyöryexpertin neuvot lumivyöryjen varalta sisältää samaa viisautta kuin lapinmiehen ajatukset tunturiretkeilystä: suunnitelmien muutosjoustavuus. Tarkkoja suunnitelmia ei oikeastaan ole. On vain ideoita, joista pannaan toteutukseen se, minkä olosuhteet sallii.

Det viktigaste rådet är: var beredd att ändra dina planer. De flesta planerar långt på förhand vilka toppar de ska bestiga och vilka sluttningar de ska åka. Men välj nästbästa alternativet om du känner minsta tvivel.

– Risken kan vara tusen gånger större om du väljer fel, den står inte i någon proportion till upplevelsen.

http://gamla.vastranyland.fi/nyheter/20 ... lavindoden
Pieni Liekki annelistisen rikostutkinnan perusteellisista menetelmistä:
"Minä en ole nähnyt tuomiota, mutta aiheeseen perinpohjaisesti perehtymällä..."
Avatar
poliisikoiran pentu
Sofia Karppi
Viestit: 415
Liittynyt: Pe Elo 03, 2018 9:03 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja poliisikoiran pentu »

Kiitos minultakin Saimaanrannanmaalarille kirjoituksesta sivulla 209. Sanoitti hyvin ja kokoavasti tätä kaikkea, olen samaa mieltä. Ehdin jo huolestua, hukkuuko tässä ketjussa lapsen ääni nyt lopullisesti johonkin kaoottiseen, epätodellisen sokeriseen äidinrakkausvyöryyn. Mutta onneksi ei.

Asiasta toiseen. Etelän ihmisten leimaaminen on minusta turhaa, koska monet ihmiset ovat nykyisin asuneet etelässä, pohjoisessa ja muissakin ilmansuunnissa. Liikkuvassa maailmassa ei ole mitään selvää kategoriaa "etelän ihmiset". Lisäksi halveksuva suhtautuminen voisi johtaa yhä enemmän tähän, etteivät "etelän ihmiset" saa niin helposti apua häkestä pohjoisessa. Katsotaan heti ensimulkaisulla helpommin ei-kiireelliseksi: selviytykööt itse, omaa syytä. Nyt kun pitäisi olla, että "kyllä raatoautolle" eikä niin, että avun pyytämistä pitäisi vihoviimeiseen asti välttää.

Riskiturismiin voisi kyllä kiinnittää enemmän huomiota, kouluttaa henkilökuntaa sen tunnistamiseen ja laatia ohjeita, mitä sen kanssa pitäisi tehdä. Erityinen hälytysmerkki olisi, jos retkikunnassa on alaikäisiä lapsia. Riskiturismi on kuitenkin eri asia kuin ihan tavallinen turismi (missä ihmisillä on yleensä tervettä järkeä ja itsesuojelua).
Saimaanrannanmaalari
Jack Taylor
Viestit: 17
Liittynyt: Pe Tammi 19, 2024 5:03 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Saimaanrannanmaalari »

Nyt kun ensimmäinen psykologin käynti täällä on suoritettu ja suurinta pahaa oloa purettu pois, voisin tiedustella ja kommentoida asiaakin:

Onko häke-puhelun koordinaatit annettu jossain? Jos on, niin olisiko mahdollista saada ne tähän ketjuun?

Itse olen hahmotellut pistettä kartalle HS:n kuvan ja korkeuskäyrätietojen perusteella ja kurun muodon perusteella. HS:n kuvassa piste ei ole mielestäni ainakaan tarkasti siinä, mihin korkeustiedot viittaavat. Puhelun korkeustieto 613 m ja piste lähellä 600 m korkeuskäyrää. Puhelu lienee soitettu kuitenkin likipitäen rinteen pinnasta maastoutuneena. Ei iso heitto, mutta heitto kuitenkin ja herää kysymys, onko sijainti toimittajan kartalle hahmottelemana "jossain siellä päin" vai oikeasti sijoitettu koordinaattien perusteella kartalle. Jos olisi tiedossa tarkka sijainti ja omani on tällä hetkellä siellä päinkään, en yhdy näkemykseen, että pisteeseen voisi päätyä helposti huomaamattaan. Samalla ilmoittaen häkeen, ettei tässä mitään hätää ole ja jatketaan kyytiä odotellessa. Partionjohtaja on ollut aivan pihalla yleisesti ottaen luonnollisesti koko vallitsevasta tilanteesta eikä ole oltu varsinkaan kartalla. Korkeusprofiili tuonne soittopisteeseen poikkeaa ainakin minun mielestäni melkoisen selkeästi kesäreitin profiilista. Täällä oli tuossa aiemmin jonkun nimimerkin hahmottelema kuva, jossa oli katkoviivalla luonnosteltu mahdollista harhautumisreittiä ja pidettiin sitä ehkä muidenkin toimesta mahdollisena. Siinä soiton summittainen piste on kuitenkin huomattavasti pielessä korkeuskäyriin nähden. Oli paljon ylempänä kuin pitäisi olla. Mielestäni noin 665 m korkeudella. Oikea piste on noin 50 m alempana ja ollaankin jo sen verran luiskassa, että huhheijakkaa. Mielestäni sinne ei päädy huomaamatta. Karsastan myös ajatusta, jossa Pyhäkurua olisi ajateltu tietoisesti enemmän tai vähemmän fiksuna pakoreittinä tunturista. Miksi puhelussa ilmoitettaisiin olevan pyrkimässä luontokeskuksen suuntaan, jos ollaan jo kurussa pulkkamäessä?

Tunturissa kuruineen on yleisesti ottaen korkeuskäyrää niin mielettömästi, että tasopintaista maastokarttaa tuijottamalla harhautuminen ei välttämättä vaikuta selkeältä, mutta 3D:nä asia valkenee ainakin minulle paremmin. Kokisin, että vaeltajan kannattaisi hyödyntää vieraaseen paikkaan mennessään kaikki nykytekniikan luomat mahdollisuudet, mikäli riskejä on ja riskienhallinta ylipäätään kiinnostaa. En sano, että niitä käyttämällä joutaa maalaisjärki narikkaan, mutta minä ainakin pystyn näkemään niiden avulla millaiseen tavoitetilanteeseen ollaan menossa selkeälläkin kelillä. Ja mahdollisesti tekniikan avulla voi tunnistaa vaaranpaikkoja ja varautua niihin. Asennevammainen ei hyödynnä saatavilla olevaa tietoa vaikka olisi tietoa tiedon olemassa olosta ja osaisi.

Lisättäköön vielä se, että luulenpa, ettei äidille olisi riittänyt, että selvitetään kesäreitin haasteet, päästään alamäkeen ja turvallisesti kohti hotellia, vaan vielä tunturiin nousua tuulessa tehdessä on ollut alun perin yksi tärkeä checkpoint Taivaskeron huipulla. Se kun on siinä "vieressä". Niin vahva oli vietti huipulle ja maksimisuoritukseen, vaikka se johtaisi vaaraan. Tuollainen luonne ei helpolla peräänny, nöyrry pakon edessä ja totea, että ehkä toisella kertaa sitten.
Avatar
CSI
Perry Mason
Viestit: 3938
Liittynyt: To Tammi 10, 2013 11:04 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja CSI »

poliisikoiran pentu kirjoitti: La Tammi 20, 2024 2:00 pm Lisäksi halveksuva suhtautuminen voisi johtaa yhä enemmän tähän, etteivät "etelän ihmiset" saa niin helposti apua häkestä pohjoisessa. Katsotaan heti ensimulkaisulla helpommin ei-kiireelliseksi: selviytykööt itse, omaa syytä. Nyt kun pitäisi olla, että "kyllä raatoautolle" eikä niin, että avun pyytämistä pitäisi vihoviimeiseen asti välttää.
Tuohon se tulee kuitenkin menemään, jos tämä kaamosmatkailu ja extremen haku on joku nouseva trendi kuten tuolla facen vaellusryhmissä vähän ounasteltiin.

Saatte eteläläiset ihan keskenänne räpistellä siellä avotunturissa myrskyssä ja "nauttia". Avustusyritys ei lähde turvallisuussyistä paikalle.

Opittepahan. Ratkeaa se asia näinkin, että jos ette kykene oppimaan tästä keskustelusta olennaisia asenteita ja ajattelutapaa terveemmälle pohjalle niin sitten Mr Darwin opettaa ne teille. Kovimman kautta. Kun riittävästi idiootteja on karsittu darwin menetelmällä, niin eiköhän se oppi mene vähitellen perille....tai jos ei mene, niin karsinta jatkuu kunnes ei ole enää karsittavaa.
Pieni Liekki annelistisen rikostutkinnan perusteellisista menetelmistä:
"Minä en ole nähnyt tuomiota, mutta aiheeseen perinpohjaisesti perehtymällä..."
Saimaanrannanmaalari
Jack Taylor
Viestit: 17
Liittynyt: Pe Tammi 19, 2024 5:03 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Saimaanrannanmaalari »

damfin kirjoitti: Pe Tammi 19, 2024 10:33 am Kun nyt oli pohdintaa siitä että on laskeuduttu niin jyrkkää rinnettä alaspäin että ei siihen häkesoittopisteeseen ole voitu vahingossa päätyä eikä ole voitu kuvitella olevansa lähelläkään oikeaa reittiä, niin vaikka nyt miten noita korkeuskäyriä tuijottaisin niin olen silti sitä mieltä että tuulen kasaaman kinostuman/lumilipan päällä 5 metrin näkyvyydellä pienestä lumisokeudesta kärsien pidän tuota edelleen mahdollisena.

Kun nuo kuvat on niin pop täällä ketjussa, niin piirsin tuohon karttapaikan karttapohjaan jälleen kerran oman käsitykseni siitä mitä reittiä tuonne on voitu ihan vahingossa harhautua, joutumatta mitenkään jyrkkään laskuun missään vaiheessa, eli yksi kesäreitin mutka on jäänyt huomaamatta ja jatkettu siitä kohdalta suoraan...
maanmittauslaitos.jpg

Ympyrän sisällä on käsittääkseni suunnilleen se paikka josta hätäkeskukseen on soitettu, tuohon jos on sopivasti sitä lumilippaa niin tuossa kohdalla on voinut olla lähes tasainen alue, jos katsoo aluetta kesäreitin (sinisellä korostettu) samalla kohdalla niin on melko vastaavaa rinnettä.
Tähän skenaarioon siis viittaisin sillä, että korkeuspiste on oikeasti paljon alempana, eikä tuonne voi mielestäni päätyä vahingossa. Pisteeni on sijoitettu 613 m korkeuteen, josta HS:n mukaan puhelu soitettiin. On toki koordinaattien puuttuessa täysin suuntaa-antava sijoitus. Korjatkaa jos kuvani on ihan pielessä, mutta kuvaan on sijoitettu avoimesta datasta ladatut korkeuskäyrät ja sijoitus tehty sen ja saatavilla olleiden valokuvien perusteella. Mieluusti sijoittaisin tarkastikin, mikäli tieto on saatavilla. Kuvassa myös valkoisella vaellusreitti, sekin avoimen datan aineistoa.

Muoks.

Lisätty linkki: https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000010105781.html

En ihmettele yhtään, jos tuon paikan tietoon saatuaan pelastajilla tulee tunne, että myöhästytään eikä ehditä auttaa. Siitä omatoiminen nosto C->A Luulen, että joku kelkkapartio on tiedot saatuaan ajanut suoraan tuonne kurun pohjalle "vastaan" ja todennut 16 aikoihin alueella tapahtuneen massiivisen lumivyöryn.
Liitteet
Häkepiste4.JPG
Häkepiste4.JPG (288.67 KiB) Katsottu 482 kertaa
Häkepiste3.JPG
Häkepiste3.JPG (263.01 KiB) Katsottu 482 kertaa
Häkepiste1.JPG
Häkepiste1.JPG (227.67 KiB) Katsottu 482 kertaa
Edith
Susikoski
Viestit: 39
Liittynyt: Ma Touko 04, 2015 4:46 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Edith »

Saimaanrannanmaalari kirjoitti: La Tammi 20, 2024 2:49 pm
damfin kirjoitti: Pe Tammi 19, 2024 10:33 am Kun nyt oli pohdintaa siitä että on laskeuduttu niin jyrkkää rinnettä alaspäin että ei siihen häkesoittopisteeseen ole voitu vahingossa päätyä eikä ole voitu kuvitella olevansa lähelläkään oikeaa reittiä, niin vaikka nyt miten noita korkeuskäyriä tuijottaisin niin olen silti sitä mieltä että tuulen kasaaman kinostuman/lumilipan päällä 5 metrin näkyvyydellä pienestä lumisokeudesta kärsien pidän tuota edelleen mahdollisena.

Kun nuo kuvat on niin pop täällä ketjussa, niin piirsin tuohon karttapaikan karttapohjaan jälleen kerran oman käsitykseni siitä mitä reittiä tuonne on voitu ihan vahingossa harhautua, joutumatta mitenkään jyrkkään laskuun missään vaiheessa, eli yksi kesäreitin mutka on jäänyt huomaamatta ja jatkettu siitä kohdalta suoraan...
maanmittauslaitos.jpg

Ympyrän sisällä on käsittääkseni suunnilleen se paikka josta hätäkeskukseen on soitettu, tuohon jos on sopivasti sitä lumilippaa niin tuossa kohdalla on voinut olla lähes tasainen alue, jos katsoo aluetta kesäreitin (sinisellä korostettu) samalla kohdalla niin on melko vastaavaa rinnettä.
Tähän skenaarioon siis viittaisin sillä, että korkeuspiste on oikeasti paljon alempana, eikä tuonne voi mielestäni päätyä vahingossa. Pisteeni on sijoitettu 613 m korkeuteen, josta HS:n mukaan puhelu soitettiin. On toki koordinaattien puuttuessa täysin suuntaa-antava sijoitus. Korjatkaa jos kuvani on ihan pielessä, mutta kuvaan on sijoitettu avoimesta datasta ladatut korkeuskäyrät ja sijoitus tehty sen ja saatavilla olleiden valokuvien perusteella. Mieluusti sijoittaisin tarkastikin, mikäli tieto on saatavilla. Kuvassa valkoisella vaellusreitti.

Lisätty linkki: https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000010105781.html

En ihmettele yhtään, jos tuon paikan tietoon saatuaan pelastajilla tulee tunne, että myöhästytään eikä ehditä auttaa.
Kiitos havainnollisesta kuvasta. Tuosta tietenkin puuttuu lumipeite. Itselläni ei ole paikasta mitään kokemusta, joten kysyn tietäviltä. Onko mahdollista, että tuohon kohtaan olisi kasautunut lunta niin paljon, että varsinkaan lumimyräkässä ei tajua, että on astelemassa kuruun? Yhtäkkiä tuo lumimassa sitten sortuu jalkojen alta.
Avatar
CSI
Perry Mason
Viestit: 3938
Liittynyt: To Tammi 10, 2013 11:04 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja CSI »

Saimaanrannanmaalari kirjoitti: La Tammi 20, 2024 2:49 pm Tähän skenaarioon siis viittaisin sillä, että korkeuspiste on oikeasti paljon alempana, eikä tuonne voi mielestäni päätyä vahingossa. Pisteeni on sijoitettu 613 m korkeuteen....

Nyt ei ymmärretä (jälleen kerran) riittävästi sitä teknologiaa, jonka tuottaman informaation perusteella tehdään (liian) tarkkoja pohdintoja.

Veikkaan HS:n siteeraman korkeustiedon olevan GPS-järjestelmän laskema "altitude". Joka on AINA paljon epätarkempi kuin itse xy-positio tasokartalla (mikä on se pelastustakin kiinnostava tieto).

Jos xy-paikannuksen keskimääräinen CEP on 11 metriä uutisen mukaan, niin silloin korkeustiedon virhe on 11 x 1.5 = +-16,5 metriä.

Siten "korkeus 613 metriä" ei ole eksaktisti tuo vaan ehkäpä teille pitäisi ilmoittaa asia vaihteluvälinä: Hätäpaikannuksen korkeustieto on ollut 95% todennäköisyydellä vaihteluvälillä 596,5 - 629,5 metriä.

Taitaa sinun pohdinnoilta nyt pudota pohja kokonaan pois, mutta noin tuo gepsi vaan sattuu toimimaan. Kyseessä on satellittipaikannuksen toimintatavasta johtuva fysikaalinen fakta.
Pieni Liekki annelistisen rikostutkinnan perusteellisista menetelmistä:
"Minä en ole nähnyt tuomiota, mutta aiheeseen perinpohjaisesti perehtymällä..."
Kookapu
Alibin satunnaislukija
Viestit: 52
Liittynyt: Su Tammi 07, 2024 10:07 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Kookapu »

CSI kirjoitti: La Tammi 20, 2024 1:26 pm
Kookapu kirjoitti: La Tammi 20, 2024 10:06 am Tuosta vielä koulutuksia niille, jotka omaa turvallisuuttaan (ja paikallisten mielen/terveyttä) uhmaten päättävät lähteä sinne tunturiin. https://www.ski.fi/lumivyory/koulutuskalenteri/
Huono suositus jälleen kerran sieltä maallikko-osastolta. Ei tuo koulutus kata kuin ehkä lumivyöryriskin vähentämisen. Lumivyöryn riski nyt kuitenkin - uberalles - on aika pieni riski ja siihen voi vaikuttaa hyvinkin tehokkaasti reittivalinnoillaan.

Avotunturissa white-outissa vaeltaessa on paljon muitakin, korkeampia riskejä, joita tuo koulutus - eikä oikeastaan mikään koulutus opeta poistamaan koska niiden riskien ainoa oikea käsittelytapa on poistua avotunturista. EXIT AVODUNDRUS. Ei jatkaa vaeltamista white-outissa.

On se muuten kumma, ettei tämä yksinkertainen prinssiippi vaan mene kalloon vaan edelleen haetaan jotain silver bullettia, jonka varassa voitaisiin jatkaa idiotismia avotunturissa? Noinko kova on eteläläisten hinku alistaa Mother Nature? Osoittaa, että etelän ihminen on voimakkaampi, vahvempi...? Kova on teillä otsaluu kyllä. Pannbensträning vai mikä se ER:n termi oli tuolle idiotismin muodolle.
Okei. Kiitos CSI tarkkanäköisyydestäsi. Olisi todella pitänyt lisätä tuohon vielä erikseen disclaimer, että ko. koulutus ei varmasti ole millään muotoa riittävä kokonaisuuden kannalta eli älkää nyt vaan kukaan kuvitelko, että noita koulutuksia käymällä olisitte valmiita talvivaelluksille tai ylipäänsä millekään vaellukselle. Tai offareille. Mutta ajattelin, että ehkä ihmiset tämän itsekin ymmärtävät. Vihkoon meni!

Vilpittömästi ajattelin, että tuosta tiedosta voisi olla hyötyä jollekulle sijainnista riippumatta. En etsinyt mitään silver bullettia, älä ylitulkitse. Enkä ymmärrä tätä tarvetta vastakkainasetteluun etelä-pohjoinen.
Viimeksi muokannut Kookapu, La Tammi 20, 2024 3:56 pm. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Saimaanrannanmaalari
Jack Taylor
Viestit: 17
Liittynyt: Pe Tammi 19, 2024 5:03 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Saimaanrannanmaalari »

Edith kirjoitti: La Tammi 20, 2024 3:17 pm
Kiitos havainnollisesta kuvasta. Tuosta tietenkin puuttuu lumipeite. Itselläni ei ole paikasta mitään kokemusta, joten kysyn tietäviltä. Onko mahdollista, että tuohon kohtaan olisi kasautunut lunta niin paljon, että varsinkaan lumimyräkässä ei tajua, että on astelemassa kuruun? Yhtäkkiä tuo lumimassa sitten sortuu jalkojen alta.
Ei ole kokemusta paikasta kuin kesäoloista eikä silloinkaan tehnyt mieli mennä häke-pisteeseen.

Lippa muodostuu varmasti helposti tuollaiseen paikkaan. Jos ajaudutaan korkeuskäyrillä ~150 m tavoitteen alapuolelle kuitenkin suhteellisen lyhyellä matkaa ja matka olisi lumen ansiosta tuossa profiilissa edes lähellekään tasainen, kaksikko olisi löytynyt tai siis jäänyt löytymättä kymmenien metrien syvyydestä lumesta. Tuossa häkepisteessä voi olla lippa, muttei matkalla sinne, niin että harhautuminen tapahtuisi huomaamatta. Jos lunta olisi todella paksu kerros lipalla jolta soitetaan, tämä vaikuttaa myös siihen, että soittopiste menee kartalla vieläkin alemmas kuruun. 613 m kohta on siis entistä alempana. Talvivaeltajat voivat vastata tietoon perustuen.
Avatar
poliisikoiran pentu
Sofia Karppi
Viestit: 415
Liittynyt: Pe Elo 03, 2018 9:03 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja poliisikoiran pentu »

CSI kirjoitti: La Tammi 20, 2024 2:34 pm
poliisikoiran pentu kirjoitti: La Tammi 20, 2024 2:00 pm Lisäksi halveksuva suhtautuminen voisi johtaa yhä enemmän tähän, etteivät "etelän ihmiset" saa niin helposti apua häkestä pohjoisessa. Katsotaan heti ensimulkaisulla helpommin ei-kiireelliseksi: selviytykööt itse, omaa syytä. Nyt kun pitäisi olla, että "kyllä raatoautolle" eikä niin, että avun pyytämistä pitäisi vihoviimeiseen asti välttää.
Tuohon se tulee kuitenkin menemään, jos tämä kaamosmatkailu ja extremen haku on joku nouseva trendi kuten tuolla facen vaellusryhmissä vähän ounasteltiin.

Saatte eteläläiset ihan keskenänne räpistellä siellä avotunturissa myrskyssä ja "nauttia". Avustusyritys ei lähde turvallisuussyistä paikalle.

Opittepahan. Ratkeaa se asia näinkin, että jos ette kykene oppimaan tästä keskustelusta olennaisia asenteita ja ajattelutapaa terveemmälle pohjalle niin sitten Mr Darwin opettaa ne teille. Kovimman kautta. Kun riittävästi idiootteja on karsittu darwin menetelmällä, niin eiköhän se oppi mene vähitellen perille....tai jos ei mene, niin karsinta jatkuu kunnes ei ole enää karsittavaa.
Äh. Nyt tuli olkiukkoilua. Mutta en halua kertoa olenko etelästä, pohjoisesta, idästä vai lännestä.

Sulla on hyvää tietoa ja nasevia oivalluksia tässä ketjussa, jatka sillä linjalla. Mutta jätä nuo etelän ihmisten runttaamiset, siinä ei ole enää mitään mieltä. Varsinkin kun ei edes tiedetä, keitä nuo paheksuttavat "etelän ihmiset" loppujen lopuksi ovat.

Ja Lappi tarvitsee turismia, se elää sillä. En toivo pohjoiseen yrityskuolemia. Joukossa on sitten vaan näitä riskituristeja - se on oma ilmiönsä, surkeaa jos on vielä kasvamaan päin.
135piispa
Nikke Knakkertton
Viestit: 191
Liittynyt: Su Heinä 08, 2018 4:49 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja 135piispa »

Itäkairan Kehveli kirjoitti: La Tammi 20, 2024 1:02 pm Sitä tulin vain sanomaan,
että niin sanottu kaamosvaellusinnostus on levennyt epidemian lailla, eikä tuolla palstoilla varoittelu ei enää nykyisin toimi.

Varoittaja saa herkästi palautetta negatiivisuudesta. On suorastaan pelottavaa toimia ilonpilaajana.

Kokeneemmat vaeltajat ovat retkeilybuumin myötä aikaa väistyneet, koska ovat väsyneet antamaan ohjeita porukalle, joka odottaa valmiita vastauksia kysymyksiinsä päivästä toiseen, ja siksi reippaasti kärjistäen facen ryhmissä tällä hetkellä monet kokemattomat neuvovat monia tietämättömiä.

Tyyppiesimerkki on se, kun ensikertalaisia sumeilematta rohkaistaan sellaisiin paikkoihin kuten Urho Kekkosen laaja puistoalue kuuleman mukaan "selvine polkuineen". Tästä nousee aina karvat pystyyn, kun on vierestä sattunut seuraamaan sieltä tapahtuneita noutoja, osa kohtalokkaitakin.

Näin kyllä puheena olevan ilmoituksen Hiihtovaeltajissa, ja minulle oli ihan selvää, että lapsen kanssa hiihtoon ollaan menossa, mutta pidin sitä jotenkin epätodellisena. Joulunaluskiireistä huolimatta uskoin, että joku ehtisi kyllä kertomaan heille, että umpihangessa kuljetaan esim 1km/3h.

Kohdekohtaisia neuvoja ei itselläni olisi muutenkaan ollut antaa, koska en ole hiihtänyt Pallastunturien yli.

Sitä kyllä kovasti ihmettelen, että niin moni ajatteleekaan kesäreittien hiihtämistä vaativaan vuodenaikaan, sati lähtee sinne.

Luontopalveluiden ohjeet, luokitukset ja reititykset perustuvat kuitenkin asiantuntijoiden punnitsemiin tosiasioihin.
Olisi hyvä, että lähtökohtaisesti luetaan annettuja ohjeita, luokituksia ja reitityksiä, ja suunnitellaan matkanteko niiden mukaisesti oma osaaminen huolella huomioon ottaen. Ei oikotietä onneen.
Asiallinen kirjoitus. Vain idiootti lähtee vaellukselle tammikuussa ja vielä helmikuussa. Jos kompassiin ja karttaan ei voi luottaa ei pidä lähteä ollenkaan. Ensikertalaisen pitää kouluttautua laturyhmissä tai muussa vastaavassa.
Kookapu
Alibin satunnaislukija
Viestit: 52
Liittynyt: Su Tammi 07, 2024 10:07 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Kookapu »

CSI kirjoitti: La Tammi 20, 2024 2:34 pm
poliisikoiran pentu kirjoitti: La Tammi 20, 2024 2:00 pm Lisäksi halveksuva suhtautuminen voisi johtaa yhä enemmän tähän, etteivät "etelän ihmiset" saa niin helposti apua häkestä pohjoisessa. Katsotaan heti ensimulkaisulla helpommin ei-kiireelliseksi: selviytykööt itse, omaa syytä. Nyt kun pitäisi olla, että "kyllä raatoautolle" eikä niin, että avun pyytämistä pitäisi vihoviimeiseen asti välttää.
Tuohon se tulee kuitenkin menemään, jos tämä kaamosmatkailu ja extremen haku on joku nouseva trendi kuten tuolla facen vaellusryhmissä vähän ounasteltiin.

Saatte eteläläiset ihan keskenänne räpistellä siellä avotunturissa myrskyssä ja "nauttia". Avustusyritys ei lähde turvallisuussyistä paikalle.

Opittepahan. Ratkeaa se asia näinkin, että jos ette kykene oppimaan tästä keskustelusta olennaisia asenteita ja ajattelutapaa terveemmälle pohjalle niin sitten Mr Darwin opettaa ne teille. Kovimman kautta. Kun riittävästi idiootteja on karsittu darwin menetelmällä, niin eiköhän se oppi mene vähitellen perille....tai jos ei mene, niin karsinta jatkuu kunnes ei ole enää karsittavaa.
No kyllä siellä tunturissa saa apua jatkossakin, ihan turhaan uhoat. Vai meinaatko, että jatkossa häkeen soittaessa kysytään ekana kotiosoitetta? Ja sitten vastauksesta riippuen joko tarkistetaan koordinaatit, toivotetaan onnea matkaan tai lyödään luuri korvaan. :lol:

Jos poromies ei halua vapaaehtoisena pelastustehtäviin lähteä, se on hänen valintansa. Luulen kyllä, että moni lähtee silti.
Avatar
Modesty_Blaise
Sofia Karppi
Viestit: 421
Liittynyt: Ke Joulu 02, 2015 9:05 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Modesty_Blaise »

Lumivyöryn riski ei ollut tuttu juttu tunturissa. Olisivat ottaneet oppinsa oravilta ja pysytelleet hotellin lähellä. Oravanpesässä on lämpötila 21 astetta plusalla vaikka 40 asteen pakkasilla! Orava ei lähde kauaksi pesästään kovilla pakkasilla. Vaikka oravilla on pienemmät aivot, niin ne toimivat paremmin kuin ihmisapinoilla.
Viimeksi muokannut Modesty_Blaise, La Tammi 20, 2024 3:59 pm. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Hevosen pää minun, pirun pää hevosella, minun pää pirun.
Vastaa Viestiin