Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Tähän osioon onnettomuudet ja muu rikoksiin liittyvä keskustelu.
Korento
Alibin satunnaislukija
Viestit: 61
Liittynyt: Ti Kesä 24, 2014 2:35 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Korento »

smartass kirjoitti: Ke Tammi 24, 2024 11:09 pm
Alien Alien kirjoitti: Ke Tammi 24, 2024 6:09 pm
Omega kirjoitti: Ke Tammi 24, 2024 5:44 pm Tuossa toisessa kappaleessa on myös selkeästi ilmaistu luottamus äitiin ja sanotaan, että hänellä on täydellinen kontrolli ja hän hoitaa tilanteen. Tämä siis, kun huoli on jo kasvanut. Tulee mieleen, että hänet tunteneiden mielestä asiat ovat olleet hänellä yleensä hyvin hallinnassa ja hän tietää, mitä pitää tehdä tilanteissa.
Pistin saman merkille. Herättää vielä enemmän kysymyksiä lopullisesta kuruun päätymisestä kuin vastauksia.
no usein joustavuus voi olla se mitä enemmän tarvitaan, että kykyä muuttaa nopeasti lennosta suunnitelmaa, toisaalta eva ei ole matkaan valmistautuessaan ollut ilmeisestikään kovin pedantti nyt ja aiemminkaan kun tuonut sen eksplisiittisestikin esiin, onko hänellä sitten ollut pyrkimystä kontrollifriikkiydestä eroon, tietoista, että asiat ratkeaa tavalla tai toisella, tai hän itse ratkaisee ne , mikä on ero viisaan suunnitelmallisuuden ja liiallisen kontrollin välillä, että suunnitelmassa etukäteen mietittyjä vaihtoehtoisia tapoja päästä kunnialla maaliin, väljyyttä ennakoimattoman edessä...
https://www.nature.com/articles/s41583-021-00428-w
Yleisellä tasolla puhuttaessa, siihen liialliseen kontrolliin liittyy usein myös vaikeus pyytää apua. Kontrollia ei haluta luovuttaa muille, koska lopulta vain itseensä voi luottaa.

Sisko ei myöskään ole asian suhteen objektiivinen ja koko päivitys on hänen tunteitaan ja ajatuksiaan maalaileva. Ei mikään täydellinen raportointi tapahtumista.
Xyloskalo
Aloitteleva Besserwisser
Viestit: 11
Liittynyt: Ke Tammi 10, 2024 2:22 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Xyloskalo »

Perheenjäsenillä on varmaan ollut tiedossa millä linja-autolla ja junalla E ja S olivat tulossa kotiin. Viestiä onnistuneesti suoritetusta vaelluksesta on varmasti alettu odottaa jo jonkin aikaa ennen linja-auton lähtöä Pallakselta, ja kun mitään ei kuulunut lähtöajan jälkeenkään on huoli alkanut kasvaa. Akkujen tyhjeneminen ehkä selittää ettei bussissa vielä viestitellä, mutta junassa varmaan jo saisi ainakin lainaksi puhelinta joltakulta tai pystyisi lataamaan. Alun huoli jolle ensin keksitään helpottavia selityksiä voi kasvaa nollasta sataan aika äkkiä. Soitellaan ja viestitellään edestakaisin onko kukaan kuullut mitään. Joku tietää että signaaleja on tullut. Elossa siis ollaan.
Kääntäisin ilmauksen ehkä "kun viestejäkin on tullut", se voi tarkoittaa yhtä tai useampaa viestiä tai ping-merkkiä. En tiedä hälytyslähettimistä ja niiden toiminnasta tuon taivaallista joten en arvaile sen enempää millainen se laite tarkalleen olisi voinut olla. Poliisi ei kerro kaikkea eikä tarvitsekaan.

Kaikenkaikkiaan, minusta vaikuttaa että joku viestintäyhteys on ollut perheenjäseniin/-jäseneen eikä se luultavasti ole ollut vapaan tekstin muodossa.
Andra af Snittet
Aloitteleva Besserwisser
Viestit: 14
Liittynyt: To Syys 03, 2020 1:52 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Andra af Snittet »

Eva lähettää signaaleja - Eva ei vastaa, mutta soittaja kuulee, miten puhelin hälyttää? Kun sisar on ollut huolissaan, kai hän on yrittänyt soittaa Evan kännykkään eikä vain odottanut, että Eva soittaisi.
Alien Alien
Harjunpää
Viestit: 290
Liittynyt: Ma Tammi 09, 2023 5:09 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Alien Alien »

Vadelma-Aho kirjoitti: Ke Tammi 24, 2024 7:37 pm Tässä Pallaksen onnettomuudessa menehtyneellä kuvissa näkynyt Inreach on mallia Explorer+. Uudemmat mallit tunnistavat mahdollisia onnettomuuksia silloin, kun ovat paritettuna Garminin sovelluksen omaavaan laitteeseen, eli käytännössä kännykkään, pyörätietokoneeseen tai älykelloon. (EDIT: huonosti kirjoitettu, siis uudemmat mallit eivät itse tunnista ko. tilanteita, vaan sen tekee toisen laitteen sovellus ja ne uudemmat mallit tukevat ko. sovellusta.) Sovelluksesta menee tieto Inreachiin, joka sitten tekee sos-hälytyksen. Explorer+ ei kuitenkaan melko vanhana mallina taivu tähän, eli sitä ei pysty parittamaan ko. sovelluksen kanssa.

Jos laitteeseen on tallennettu hätäyhteyshenkilöt, niin sieltä Jenkkien "hätäkeskuksesta" menee heille tieto sos-painikkeen painamisesta. Samalla menee kyllä tieto myös tapahtumamaan häkeen, eli ei ole mahdollista, että omaiset saisivat tiedon Jenkeistä, mutta häke ei.

Inreach vaatii näköyhteyden taivaalle toimiakseen. Ihan jo pelkkä telttakin on joskus niin ja näin ja esim. tuvilla laite vaatii aina vierailun terassin portailla. Omassani ei ole nyt liittymä aktiivinen enkä raaski pelkän testin takia sitä avata, muuten menisin kokeilemaan kuuluvuuden lumihangessa. Epäilen kuitenkin, että kovin paljoa ei tarvitse olla lunta päällä, että laite kadottaa yhteyden. Sitähän emme toki tiedä, että onko juuri tuo repun olkaviileke sattunut jäämään niin pinnalle, että laite olisikin toiminut, mutta todennäköisempää on, että lunta on ollut sen verran päällä, ettei laite ole voinut muodostaa yhteyttä.
Onko tietoa miten tuo SOS- toiminto jatkaa toimintaa, mikäli lähettäjä ei reagoi kv-häken yhteyden ottoon? Se on selvää, miten kv-häke, kansallinen häke ja ICE- henkilöt saavat tiedon, mutta kiinnostaa tuo yhteydenpito lähettäjään.

Eli laitteesta painettu SOS, viesti kv-häkestä laitteelle, käyttäjä ei kuitenkaan enää vastaa. Mitä tekee Garmin InReach? Jatkaako automaattisesti signaalin lähettämistä, tietyn väliajoin, meneekö mykäksi vai odottaako kuittausta?

Olisi kyllä mielenkiintoista kuulla testin tuloksista lumen syvyydestä.
Ei mitään hajua
Martin Beck
Viestit: 835
Liittynyt: Ma Marras 21, 2022 12:01 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Ei mitään hajua »

Nyt on siskon, siis Åsan IG-tili muuttunut yksityiseksi. Saran IG-tilihän oli yksityinen jo aiemmin...
Alien Alien
Harjunpää
Viestit: 290
Liittynyt: Ma Tammi 09, 2023 5:09 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Alien Alien »

Korento kirjoitti: Ke Tammi 24, 2024 5:13 pm Jonkilainen käännös tekstistä.

Huoli. Mutta se ei lopu. Meillä on hiihtotreenit lasten kanssa, mutta niihin on vaikea keskittyä. Huono tunne, onko jotain oikeasti tapahtunut. Mutta ei Eva hoitaa tietysti tämän, hänellä on aina täydellinen kontrolli. Hän soittaa kohta.

Mutta ei, kello käy. Teen 1000 palan palapeliä ja laitan viestiä kotiin, mutta kukaan ei tiedä paljon mitään. Väsymys ottaa voiton ja pakottaa lopuksi sänkyyn. Missä he ovat? Miksei hän soita? Soita jo! Hätäpuhelin on lähettänyt singnaalin. Eva lähettää oikeita singnaaleja, hän on ainakin elossa. (Niin väärässä voi olla). Kello on yksi ja minä nukun. 2.26 soittaa Sara ja pahauni on totta.
Tässä oli hyvä käännös ja ilmeisesti palstalla äidinkielenään suomenruotsia puhuvia henkilöitä. Kuten täällä mainittiinkin natiivi ja murrevivahteet ymmärtävä henkilö osaa tulkita nyanssit paremmin.

Mietin tuota lausetta, että Eva kyllä lähettää signaaleja. Suomennettuna ymmärtäisin, että oletus on henkilön aktiivisesti lähettävän merkkiä/signaalia, ei niin, että henkilön hallussa oleva laite lähettää signaalia. En tosin tiedä, miten aktiivin ja passiivin erilaisuus kielissä vaikuttaa ilmaisuun, niinpä kysyinkin miten natiivi ymmärtäisi lauseen?
Vadelma-Aho
Alibin satunnaislukija
Viestit: 63
Liittynyt: Ti Tammi 09, 2024 8:13 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Vadelma-Aho »

↑↑↑

Inreach lähettää ensin jonkun aikaa minuutin välein sijaintia sinne kv-häkeen ja sen jälkeen kymmenen minuutin välein. Ei siis mykisty tai "luovuta", ennen kuin akku loppuu tms.
Alien Alien
Harjunpää
Viestit: 290
Liittynyt: Ma Tammi 09, 2023 5:09 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Alien Alien »

damfin kirjoitti: Ke Tammi 24, 2024 11:08 pm
CSI kirjoitti: Ke Tammi 24, 2024 10:06 pm
Anonymous84 kirjoitti: Ke Tammi 24, 2024 9:42 pm Tässä tutkimuksessa oli ilmaistu selkeämmin lumen syvyyksiä joiden läpi signaali oli kulkenut. Lumivyöryolosuhteista kyse.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11990140/


The satellite signals were received with good quality and precise readings up to a burial depth of 1 m. Under 1.5 m of snow the receiver was able to lock on only one satellite, making a positional reading impossible.”
Ok. Gepsi saattaa kyetä laskemaan jonkinlaisella tarkkuudella ei-liian-paksun lumipatjan läpi.

Mitäs tuosta pitäis olla hyötyä kenellekkään?
No kyllä se gps-signaali toimiessaan voi helpottaa huomattavasti etsijöitä löytämään lumeen hautautuneen kun tiedetään edes metrien tarkkuudella mistä etsiä, se on sitten eri asia löytyykö etsittävä elossa vai kuolleena.
Mikäli testauksissa GPS antaa tarkan sijainnin metriin asti, olisiko laite ollut syvemmällä, jolloin vain yksi satelliitti olisi sen havainnut ja siksi etsintäalue summittainen? Olisiko laite voinut olla pojalla? Äiti oli kuitenkin lähempänä pintaa, jolloin laite todennäköisesti olisi voinut tarkkaa sijaintia lähettää.
damfin
James Bond (David Niven)
Viestit: 10855
Liittynyt: Ke Elo 10, 2011 1:04 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja damfin »

Alien Alien kirjoitti: Ke Tammi 24, 2024 11:42 pm Onko tietoa miten tuo SOS- toiminto jatkaa toimintaa, mikäli lähettäjä ei reagoi kv-häken yhteyden ottoon? Se on selvää, miten kv-häke, kansallinen häke ja ICE- henkilöt saavat tiedon, mutta kiinnostaa tuo yhteydenpito lähettäjään.

Eli laitteesta painettu SOS, viesti kv-häkestä laitteelle, käyttäjä ei kuitenkaan enää vastaa. Mitä tekee Garmin InReach? Jatkaako automaattisesti signaalin lähettämistä, tietyn väliajoin, meneekö mykäksi vai odottaako kuittausta?

Olisi kyllä mielenkiintoista kuulla testin tuloksista lumen syvyydestä.
Suomalaisilla sivuilla ei näyttänyt tarkempaa tietoa tuosta olevan, mutta tässä englanninkielinen selitys sos-toiminnosta:
In the event that Garmin Response team receives an SOS from a Garmin device, they immediately load the Latitude/Longitude received with the SOS into the mapping software to view the location and determine the agency to contact to coordinate the rescue. A member of the Garmin Response Team will also send a message to the device requesting the nature of the emergency. The Garmin Response Team immediately begins notifying the rescue agency to inform them of the SOS and provide all known information including Latitude/Longitude, device user information, emergency contact information, etc. The local emergency agency will respond with or without a response from the device. Meanwhile, another member of Garmin Response will attempt to reach the device user by phone at the number(s) provided in their inReach account profile, if by chance Garmin Response can reach them and gather more details regarding the emergency. Any messages received from the device during the active SOS will be relayed to the responding agency.

The Garmin Response center will also call the emergency contacts listed in the profile to inform them of the SOS and request information regarding the device user's whereabouts (itinerary, age, previous medical conditions, number of people in the party, vehicle description, provisions, etc.). Any information that is received will be relayed to the responding agency. Throughout the entire process, the Garmin Response center will continue to send updates to the device (even if the user is unable to respond) and will continue to update the emergency contacts until we receive confirmation that the rescue is complete.

Furthermore, when SOS is active, device tracking follows these rules:

For the first 10 minutes, an updated location is sent every minute.

After the first 10 minutes to conserve battery power, an updated location is sent every 10 minutes.
https://support.garmin.com/en-US/?faq=d ... b0Zh8L4El6

Eli vaikka kukaan ei laitteeseen tai käyttäjän puhelinnumeroon vastaisi hälytysnapin painamisen jälkeen, pyörät lähtevät silti pyörimään ja heti ensimmäiseksi laite paikannetaan, ensimmäisen 10 minuutin ajan laite lähettää sijaintinsa minuutin välein, tämän jälkeen virran säästämiseksi kymmenen minuutin ilmeisesti niin kauan kunnes virta loppuu tai laite löydetään ja hälytys sammutetaan.

Sitä en tiedä millälailla kukin hälytysvirkailija Suomen hälytyskeskuksessa garminilta tuleviin puheluihin reagoi, onko vastaus tyyliin "puhu perkele suomea" vai osataanko suhtautua heti tarpeellisella vakavuudella yhteydenottoon joka tulee toiselta puolelta maailmaa.
Alien Alien
Harjunpää
Viestit: 290
Liittynyt: Ma Tammi 09, 2023 5:09 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Alien Alien »

Vadelma-Aho kirjoitti: To Tammi 25, 2024 12:15 am
Alien Alien kirjoitti: Ke Tammi 24, 2024 11:42 pm
Vadelma-Aho kirjoitti: Ke Tammi 24, 2024 7:37 pm Tässä Pallaksen onnettomuudessa menehtyneellä kuvissa näkynyt Inreach on mallia Explorer+. Uudemmat mallit tunnistavat mahdollisia onnettomuuksia silloin, kun ovat paritettuna Garminin sovelluksen omaavaan laitteeseen, eli käytännössä kännykkään, pyörätietokoneeseen tai älykelloon. (EDIT: huonosti kirjoitettu, siis uudemmat mallit eivät itse tunnista ko. tilanteita, vaan sen tekee toisen laitteen sovellus ja ne uudemmat mallit tukevat ko. sovellusta.) Sovelluksesta menee tieto Inreachiin, joka sitten tekee sos-hälytyksen. Explorer+ ei kuitenkaan melko vanhana mallina taivu tähän, eli sitä ei pysty parittamaan ko. sovelluksen kanssa.

Jos laitteeseen on tallennettu hätäyhteyshenkilöt, niin sieltä Jenkkien "hätäkeskuksesta" menee heille tieto sos-painikkeen painamisesta. Samalla menee kyllä tieto myös tapahtumamaan häkeen, eli ei ole mahdollista, että omaiset saisivat tiedon Jenkeistä, mutta häke ei.

Inreach vaatii näköyhteyden taivaalle toimiakseen. Ihan jo pelkkä telttakin on joskus niin ja näin ja esim. tuvilla laite vaatii aina vierailun terassin portailla. Omassani ei ole nyt liittymä aktiivinen enkä raaski pelkän testin takia sitä avata, muuten menisin kokeilemaan kuuluvuuden lumihangessa. Epäilen kuitenkin, että kovin paljoa ei tarvitse olla lunta päällä, että laite kadottaa yhteyden. Sitähän emme toki tiedä, että onko juuri tuo repun olkaviileke sattunut jäämään niin pinnalle, että laite olisikin toiminut, mutta todennäköisempää on, että lunta on ollut sen verran päällä, ettei laite ole voinut muodostaa yhteyttä.
Onko tietoa miten tuo SOS- toiminto jatkaa toimintaa, mikäli lähettäjä ei reagoi kv-häken yhteyden ottoon? Se on selvää, miten kv-häke, kansallinen häke ja ICE- henkilöt saavat tiedon, mutta kiinnostaa tuo yhteydenpito lähettäjään.

Eli laitteesta painettu SOS, viesti kv-häkestä laitteelle, käyttäjä ei kuitenkaan enää vastaa. Mitä tekee Garmin InReach? Jatkaako automaattisesti signaalin lähettämistä, tietyn väliajoin, meneekö mykäksi vai odottaako kuittausta?

Olisi kyllä mielenkiintoista kuulla testin tuloksista lumen syvyydestä.
Inreach lähettää ensin jonkun aikaa minuutin välein sijaintia sinne kv-häkeen ja sen jälkeen kymmenen minuutin välein. Ei siis mykisty tai "luovuta", ennen kuin akku loppuu tms.
Okei, olisi siis voinut olla se ”Evan lähettämä signaali” . Mikäli signaalia on tullut äidin löytymisenkin jälkeen, kuten voisi ajatella ajoista, olisi laite sitten lentänyt pois tai ollut pojalla.

Kuinka helposti kiinnitys irtoaa? Pystyykö SOS- viestin lähettämään kuinka helposti tasapainon pettäessä/äkillisessä tilanteessa?

Toinen asia, josta kirjoitit aiemmin liittyi valjaisiin. Kuinka paljon kiipeilyvaljaat eroavat vetovaljaista? Kerroit, että vetovaljaat helpompi riisua klipseillä, mutta vaikuttaako ahkion vetämiseen, ahkion hallittavuuteen, käyttömukavuuteen yms.?
Oliko pojallakin reiden ympäri menevät kiipeilyvaljaat? Selittäisi kyllä, miksi ahkioista ei ole luovuttu rinteessä, mikäli takki yms. Pitänyt ottaa pois. Ehkä sukset on otettu pois valjaiden riisumista varten?
damfin
James Bond (David Niven)
Viestit: 10855
Liittynyt: Ke Elo 10, 2011 1:04 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja damfin »

Alien Alien kirjoitti: To Tammi 25, 2024 12:18 am
damfin kirjoitti: Ke Tammi 24, 2024 11:08 pm
CSI kirjoitti: Ke Tammi 24, 2024 10:06 pm

Ok. Gepsi saattaa kyetä laskemaan jonkinlaisella tarkkuudella ei-liian-paksun lumipatjan läpi.

Mitäs tuosta pitäis olla hyötyä kenellekkään?
No kyllä se gps-signaali toimiessaan voi helpottaa huomattavasti etsijöitä löytämään lumeen hautautuneen kun tiedetään edes metrien tarkkuudella mistä etsiä, se on sitten eri asia löytyykö etsittävä elossa vai kuolleena.
Mikäli testauksissa GPS antaa tarkan sijainnin metriin asti, olisiko laite ollut syvemmällä, jolloin vain yksi satelliitti olisi sen havainnut ja siksi etsintäalue summittainen? Olisiko laite voinut olla pojalla? Äiti oli kuitenkin lähempänä pintaa, jolloin laite todennäköisesti olisi voinut tarkkaa sijaintia lähettää.
Onhan tuokin mahdollista, hälytysviestin lähtemiseen riittää ilmeisesti yhteys yhteenkin satelliittiin, mutta kunnollista paikannusta silloin ei saa tehtyä.

Yksi vaihtoehto voi olla myöskin kommunikaatiovaikeudet tai yksinkertaisesti jokin tekninen ongelma yhteydessä ja tieto garminin keskukselta ei ole välittynyt hätäkeskukselle ja sitä kautta etsintöjä johtaville viranomaisille, tai sitten hätäkeskus on kuitannut garminin yhteydenoton kertomalla että asia on hoidossa, sijainti tiedossa, ja etsinnät käynnissä, ja kiittänyt ilmoituksesta.
uusitma
Hetty Wainthropp
Viestit: 462
Liittynyt: La Joulu 29, 2012 12:27 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja uusitma »

Myönnän, että en ole kaikkea ketjusta lukenut, mutta vaivaa yksi asia. Jos oli kaiken maailman Garminit ja älylaitteet käytössä, niin eikö hätäkeskus voinut jo puhelun aikana sanoa, että hei, olette sisussa reitiltä ja matkalla kuiluun. Peruuttakaa.
Omega
Poliisikoira Rex
Viestit: 276
Liittynyt: To Maalis 26, 2009 12:13 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Omega »

Alien Alien kirjoitti: To Tammi 25, 2024 12:13 am Mietin tuota lausetta, että Eva kyllä lähettää signaaleja. Suomennettuna ymmärtäisin, että oletus on henkilön aktiivisesti lähettävän merkkiä/signaalia, ei niin, että henkilön hallussa oleva laite lähettää signaalia.
Itse tulkitsen, että laitteesta on tullut signaaleja, jotka on alkuun tulkittu ihmisen tarkoituksella lähettämiksi. Mutta tämä ei sitten ole ollut todellisuus, joka selviää myöhemmin lainauksessa. Tällöin jäljelle jää laite, joka on lähettänyt signaalia omatoimisesti, eikä sen omistajalla ole ollut mahdollisuutta viestiä muokata tai esim. soittaa tai kirjoittaa teksti ym. viestiä, kun läheiset ovat sitä häneltä varmasti pyytäneet omissa viesteissään hänelle.
Viimeksi muokannut Omega, To Tammi 25, 2024 12:42 am. Yhteensä muokattu 2 kertaa.
Miekinkö
Alibin satunnaislukija
Viestit: 53
Liittynyt: Ma Huhti 26, 2021 3:06 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Miekinkö »

uusitma kirjoitti: To Tammi 25, 2024 12:38 am Myönnän, että en ole kaikkea ketjusta lukenut, mutta vaivaa yksi asia. Jos oli kaiken maailman Garminit ja älylaitteet käytössä, niin eikö hätäkeskus voinut jo puhelun aikana sanoa, että hei, olette sisussa reitiltä ja matkalla kuiluun. Peruuttakaa.
Jos olisit koko ketjun lukenut niin tietäisit, ettei häkellä ole tuollaista paikkatuntemusta.
Alien Alien
Harjunpää
Viestit: 290
Liittynyt: Ma Tammi 09, 2023 5:09 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Alien Alien »

damfin kirjoitti: To Tammi 25, 2024 12:25 am
Alien Alien kirjoitti: Ke Tammi 24, 2024 11:42 pm Onko tietoa miten tuo SOS- toiminto jatkaa toimintaa, mikäli lähettäjä ei reagoi kv-häken yhteyden ottoon? Se on selvää, miten kv-häke, kansallinen häke ja ICE- henkilöt saavat tiedon, mutta kiinnostaa tuo yhteydenpito lähettäjään.

Eli laitteesta painettu SOS, viesti kv-häkestä laitteelle, käyttäjä ei kuitenkaan enää vastaa. Mitä tekee Garmin InReach? Jatkaako automaattisesti signaalin lähettämistä, tietyn väliajoin, meneekö mykäksi vai odottaako kuittausta?

Olisi kyllä mielenkiintoista kuulla testin tuloksista lumen syvyydestä.
Suomalaisilla sivuilla ei näyttänyt tarkempaa tietoa tuosta olevan, mutta tässä englanninkielinen selitys sos-toiminnosta:
In the event that Garmin Response team receives an SOS from a Garmin device, they immediately load the Latitude/Longitude received with the SOS into the mapping software to view the location and determine the agency to contact to coordinate the rescue. A member of the Garmin Response Team will also send a message to the device requesting the nature of the emergency. The Garmin Response Team immediately begins notifying the rescue agency to inform them of the SOS and provide all known information including Latitude/Longitude, device user information, emergency contact information, etc. The local emergency agency will respond with or without a response from the device. Meanwhile, another member of Garmin Response will attempt to reach the device user by phone at the number(s) provided in their inReach account profile, if by chance Garmin Response can reach them and gather more details regarding the emergency. Any messages received from the device during the active SOS will be relayed to the responding agency.

The Garmin Response center will also call the emergency contacts listed in the profile to inform them of the SOS and request information regarding the device user's whereabouts (itinerary, age, previous medical conditions, number of people in the party, vehicle description, provisions, etc.). Any information that is received will be relayed to the responding agency. Throughout the entire process, the Garmin Response center will continue to send updates to the device (even if the user is unable to respond) and will continue to update the emergency contacts until we receive confirmation that the rescue is complete.

Furthermore, when SOS is active, device tracking follows these rules:

For the first 10 minutes, an updated location is sent every minute.

After the first 10 minutes to conserve battery power, an updated location is sent every 10 minutes.
https://support.garmin.com/en-US/?faq=d ... b0Zh8L4El6

Eli vaikka kukaan ei laitteeseen tai käyttäjän puhelinnumeroon vastaisi hälytysnapin painamisen jälkeen, pyörät lähtevät silti pyörimään ja heti ensimmäiseksi laite paikannetaan, ensimmäisen 10 minuutin ajan laite lähettää sijaintinsa minuutin välein, tämän jälkeen virran säästämiseksi kymmenen minuutin ilmeisesti niin kauan kunnes virta loppuu tai laite löydetään ja hälytys sammutetaan.

Sitä en tiedä millälailla kukin hälytysvirkailija Suomen hälytyskeskuksessa garminilta tuleviin puheluihin reagoi, onko vastaus tyyliin "puhu perkele suomea" vai osataanko suhtautua heti tarpeellisella vakavuudella yhteydenottoon joka tulee toiselta puolelta maailmaa.
Kiitos vastauksesta!

Jäin miettimään ihan samaa, että kuinkakohan paljon häkeen tulee viestejä Garminin kv-tiimiltä ja miten paljon koulutusta niihin on tarjolla. Onko tietoa, kauanko toiminto on ollut Suomessa käytettävissä ja tosiaan paljonkohan hälytyksiä sen kautta tullut? Edelleen tuo Garminin käyttö ja kv-häken osallisuus voisi selittää kirjausvirheitä aikaerosta johtuen. Meneekö kaikki Euroopankin SOS-ilmoitukset USAan? Luulisi olevan Euroopassa oma ja jos pohjoismailla vielä oma tiiminsä, niin voisi olettaa sen olevan Norjassa (vanha Nato-maa ja ulkoilu vuorilla.) Jos Euroopassa vain yksi, niin voisi olettaa olevan keski-Euroopassa Alppien takia.

50 minuuttia on pitkä aika odottaa apua. Jos häkeen oltu yhteydessä, voisi olettaa, että Garminin kautta on jotakin apua yritetty omaan tilanteeseen saada lisää. Toki, jos lähes heti soiton jälkeen vyöryyn päädytty, tilanne tietenkin toinen. Luulisi kuiten, että mikäli kv-häkestä otettu yhteyttä ICE- henkilöihin, olisi heistä joku ottanut yhteyttä välittömästi häkeen. Siskon postaus tietämättömyydestä taas toisaalta viittaisi, että ainoa mahdollinen tieto olisi Garminin kautta GPS-signaali. Ei välttämättä aktiivinen SOS- kutsu. Kuinkakohan pian etsinnästä ilmoitetaan yhteyshenkilölle pelastajien toimesta? Etsintöjen alkuvaiheessa ei välttämättä, mutta varmaan suhteellisen pian lisätietojen saamiseksi.
Vastaa Viestiin