Eläinsuojelurikoksia

Tähän osioon onnettomuudet ja muu rikoksiin liittyvä keskustelu.
Oikeus ennen kaikkea
Sherlock John Holmes
Viestit: 8232
Liittynyt: Ti Maalis 30, 2021 2:48 pm

Re: Eläinsuojelurikoksia (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Oikeus ennen kaikkea »

Siivottomassa kennelissä kymmeniä eläimiä
KENNELIÄ pitänyt nainen sai tuomion törkeästä eläinsuojelurikoksesta. Varsinais-Suomen käräjäoikeus määräsi hänelle lisäksi pysyvän eläintenpitokiellon, joka koskee kissoja ja koiria.
Rikoksen tekoaika ulottuu vuodesta 2012 vuoteen 2022. Tapahtumapaikka on Salo. Valvontaeläinlääkäri kävi naisen luona useita kertoja eläinsuojelutarkastuksilla. Nainen sai huomautuksia ja sanktioita, mutta riittävää muutosta ei tapahtunut.
Syyttäjä vaati naiselle rangaistusta toimista, joiden kohteena oli kerralla enimmillään noin 70 koiraa, 20 kissaa ja 28 lintua.

Nainen piti Suvikasteen-nimistä kenneliä omakotitalossa ja erillisessä sivurakennuksessa. Nainen kasvatti muun muassa kääpiövillakoiria, chihuahuoita ja venäjäntoyta. Syyttäjän mukaan nainen oli myynyt pentuja ja tavoitellut rahallista hyötyä. Nartuilla tehtiin pentuja aika ajoin perättäisistä juoksuista. Nainen myi myös kissoja.

KÄRÄJÄOIKEUS katsoi, että nainen oli menetellyt syyttäjän teonkuvauksessa kertomalla tavalla. Teko oli vuosien varrella kohdistunut satoihin eläimiin. Oikeus katsoi naisen tavoitelleen taloudellista hyötyä ja saaneen sitä yli 200 000 euron arvosta myymällä koiria ja kissoja.
Oikeus katsoi, että naisen harjoittama eläinten hoidon laiminlyönti oli pitkäkestoista, moninaista ja varsin vakavaa. Naisen teoista aiheutui eläimille tarpeetonta kärsimystä, kipua ja tuskaa. Käräjäoikeus päätyi pitämään tekoa törkeänä.
Oikeus tuomitsi naisen törkeästä eläinsuojelurikoksesta seitsemän kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Lisäksi hän sai pysyvän kiellon pitää kissoja ja koiria. Naisen omistamat tai hänen hallussaan olevat kissat ja koirat tuomittiin valtiolle menetetyksi. Nainen sai kolme kuukautta aikaa myydä eläimet tai luovuttaa ne pois.
Käräjäoikeuden tammikuussa antama tuomio on lainvoimainen.

https://www.hs.fi/kotimaa/turku/art-2000010132341.html

Suvi Kasteen Kissat ja Koirat Ky
Elina Eeva Kaarina Virtanen Äänetön yhtiömies
Kaija Liisa Virtanen Yhtiömies
Oikeus ennen kaikkea
Sherlock John Holmes
Viestit: 8232
Liittynyt: Ti Maalis 30, 2021 2:48 pm

Re: Eläinsuojelurikoksia (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Oikeus ennen kaikkea »

Pirkanmaalaiselle maatalous­yrittäjälle tuomio: Kymmenet lehmät kärsivät, lantaa jopa eläinten mahaan asti
Käräjäoikeus määräsi miehelle viisi kuukautta ehdollista vankeutta ja pysyvän eläintenpitokiellon.

PIRKANMAALAINEN maatalousyrittäjä tunnusti Pirkanmaan käräjäoikeudessa törkeän eläinsuojelurikoksen. Syy noin 80 nautaeläimen kärsimykseen oli miehen mukaan voimavarojen loppuminen. Hän sanoi, että ei ollut ymmärtänyt hakea tilanteeseen apua. Hän oli myös aiemmin laiminlyönyt eläimiä karjatilallaan.
Lehmien pitopaikassa oli marraskuussa 2022 paksua lantaliejua jopa lehmien mahaan asti, mikä esti tarkastuksen tekemistä. Valvontaeläinlääkäri oli käynyt paikalla myös maaliskuussa 2022.
Nuoren karjan pitopaikassa havaittiin korvamerkitön raato ja toinen pihalla.
Tilalta oli aiemmin teurastettu nautoja, joiden laatuluokka oli heikko ja rasvaton. Laiminlyöntien vuoksi mies oli määrätty lopettamaan välittömästi kolme sairasta nautaa, minkä hän oli tehnyt.

Tuomio lainvoimainen
Puutteita oli havaittu jo alkuvuonna 2022, mutta oikeuden mukaan syytteessä kuvatun kaltaiseksi tilanne kehittyi lantakoneen rikkouduttua.
Oikeus arvioi miehen aiheuttaneen naudoille tarpeetonta kärsimystä, kipua tai tuskaa. Käräjäoikeus määräsi miehelle viisi kuukautta ehdollista vankeutta. Tammikuussa annetun tuomion koeaika päättyy marraskuussa 2026. Mies määrättiin pysyvästi eläintenpitokieltoon. Tuomio on lainvoimainen.
Miehen maatalousyrityksen toimiala on muuttunut Asiakastiedon tietojen mukaan tammikuun alussa kasvinviljelyksi.

https://www.aamulehti.fi/rikos/art-2000010149430.html
Oikeus ennen kaikkea
Sherlock John Holmes
Viestit: 8232
Liittynyt: Ti Maalis 30, 2021 2:48 pm

Törkeä metsästysrikos Juuassa

Viesti Kirjoittaja Oikeus ennen kaikkea »

Poliisi on käynnistänyt Juuassa 9.2.2022 tapahtuneeseen epäillyn törkeän metsästysrikoksen esitutkinnan. Esitutkinnan aikana kolme paikkakuntalaista henkilöä on ollut pidätettynä tai vangittuna.

Esitutkinnan perusteella on syytä epäillä, että susi on tapettu moottorikelkalla yli ajamalla. Poliisi on käynnistänyt esitutkinnan omien toimenpiteidensä perusteella.

Törkeään metsästysrikokseen syyllistyy, jos metsästysrikoksessa tapetaan ahma, ilves, karhu, metsäpeura, saukko tai susi taikka vahingoitetaan sitä ja rikos on myös kokonaisuutena arvostellen törkeä, rikoksentekijä on tuomittava törkeästä metsästysrikoksesta vankeuteen vähintään neljäksi kuukaudeksi ja enintään neljäksi vuodeksi.
Törkeästä metsästysrikoksesta tuomittava on samalla määrättävä metsästyskieltoon vähintään kolmeksi ja enintään kymmeneksi vuodeksi. Lisäksi tulee huomioida, että jos riistaeläin on metsästetty vastoin metsästyslain säännöksiä, tuomitaan eläin tai sen arvo valtiolle menetetyksi. Aikuisen suden ohjeellinen arvo on 6 100–9 100 euroa ja nuoren yksilön arvo on 4 500 euroa. Lisäksi tekovälineenä moottorikelkka tai sen arvo tuomitaan valtiolle menetetyksi.

Poliisi jatkaa asian esitutkintaa ja tiedottaa siitä seuraavan kerran esitutkinnan valmistuttua.

https://poliisi.fi/-/torkea-metsastysrikos-juuassa
Cadi John
Jack Bauer
Viestit: 905
Liittynyt: Ma Kesä 12, 2023 3:05 pm

Re: Törkeä metsästysrikos Juuassa

Viesti Kirjoittaja Cadi John »

Helvetti mitä kuspäitä. Miksei voida reilusti ampua heti eikä jahdata ja ajaa päälle. Jotain metsämökissä kasvaneita juntteja taas kyseessä.
Oikeus ennen kaikkea
Sherlock John Holmes
Viestit: 8232
Liittynyt: Ti Maalis 30, 2021 2:48 pm

Järkyttävä eläinrääkkäystapaus porilaisella nautatilalla

Viesti Kirjoittaja Oikeus ennen kaikkea »

Porilaiselle naiselle vaaditaan pysyvää tuotantoeläimiä koskevaa eläintenpitokieltoa törkeästä eläinsuojelurikoksesta
Nainen on syytteen mukaan aiheuttanut omistamilleen 37 naudalle tarpeetonta kärsimystä, kipua tai tuskaa.
Syytteessä kuvataan useita kohtia eläinten huonosta hoidosta. Eläimet on muun muassa jätetty ilman kunnollista ravintoa, eikä niiden pitopaikkaa ole siivottu. Eläimillä ei ole ollut tarjolla kuivaa makuupaikkaa. Eläintilassa on ollut upottavaa ulosteliejua noin metrin paksuudelta, mikä on vaikeuttanut huomattavasti nautojen liikkumista.
Kolme isoa nautaa ja vasikka oli kuollut ja osittain hautautunut ulosteliejuun. Kolme muuta ulosteliejuun uponnutta nautaa oli ollut erittäin heikossa kunnossa, ja ne oli jouduttu lopettamaan. Eläinten pitopaikassa oli ollut myös rottia, jotka olivat syöneet muun muassa kuolleen vasikan raatoa.
Rikosten tekoaika on joulukuu 2020 – helmikuu 2022. Joulukuussa 2020 naiselle oli annettu määräys eläinten olosuhteiden laittamisesta kuntoon. Helmikuussa 2022 läänineläinlääkäri oli tehnyt tilalle tarkastuksen, jolloin paljastui naisen jättäneen määräyksen huomioimatta.
Pysyvän eläintenpitokiellon lisäksi naiselle vaaditaan ehdollista vankeutta.
Satakunnan käräjäoikeus antaa tuomion asiasta maaliskuun alussa.

https://yle.fi/a/74-20073386
Svimba
Neuvoja-Jack
Viestit: 573
Liittynyt: Pe Maalis 30, 2018 4:54 pm

Re: Järkyttävä eläinrääkkäystapaus porilaisella nautatilalla

Viesti Kirjoittaja Svimba »

On siinä eläinlääkärillä ollut kiire kun yli vuoden päästä mennyt tarkastuskäynnille!
Pitäisi toi eläinlääkärikin pistää syytteeseen.
jee, MV-LEHTI on taas hengissä!!
Oikeus ennen kaikkea
Sherlock John Holmes
Viestit: 8232
Liittynyt: Ti Maalis 30, 2021 2:48 pm

Re: Eläinsuojelurikoksia

Viesti Kirjoittaja Oikeus ennen kaikkea »

Kolme eteläpohjalaista luovutti hevosensa hoitoon karmein seurauksin – "Itketti ja oksetti", sanoo olot paljastanut nainen
Kauhavalla paljastui viikonloppuna vakava hevosten kaltoinkohtelutapaus. Paikallisella tallilla hoidossa olleista neljästä hevosesta yksi piti lopettaa, toinen kuoli siirron jälkeen ja kaksi muuta ovat erittäin huonossa kunnossa. Hevosten omistajien mukaan eläimet olivat olleet lian keskellä ilman ruokaa ja juomaa. Hevosten vointi putosi rajulla tavalla lyhyessä ajassa.

Hevoset vietiin tallille kesän ja syksyn aikana. Huonot olot paljastuivat perjantaina, kun kaksi hevostaan tallille myynyt lapualainen Heidi Hirvelä lähti hakemaan eläimiä pois, koska ostaja ei ollut maksanut hevosista osamaksuja.
Hirvelä oli yrittänyt sopia hevosten hakemisesta jo aiemmin useita kertoja, mutta tallille se ei ollut sopinut. Talli oli myös koko ajan vakuuttanut, että hevoset maksetaan. Lopulta Hirvelä ei enää yrittänyt sopia, vaan ilmoitti tulevansa paikalle.
Hirvelä kertoo huomanneensa tallilla heti, että hevoset olivat erittäin laihoja ja että olosuhteet olivat surkeat. Hirvelää itketti ja oksetti, mutta hän yritti koota itsensä, jottei paljastaisi hevosten hoitajalle järkytystään.
– En osaa edes kuvailla olosuhteita. Hevoset olivat sairaalloisen laihoja.

Omistaja ei ollut tunnistaa hevostaan
Hevosista huonokuntoisin oli kauhajärveläisen Marco Ojaluodon Kauhavalle lokakuussa toimittama Oskari-hevonen. Hirvelä ja talli olivat aiemmin keskustelleet mahdollisuudesta, että Hirvelä vaihtaisi toisen hevosistaan Oskariin. Sillä verukkeella hän sopi, että vie Oskarin omaan talliinsa.
Hirvelän luona Oskari romahti. Se jouduttiin vetämään traktorilla sisälle. Hevonen joi yhdellä kertaa 90 litraa vettä eikä enää noussut jaloilleen. Hoidoista huolimatta Oskari kuoli lopulta sunnuntaina.

Hoitopaikka oli aluksi vakuuttava
Kaikki kolme hevosten omistajaa kertovat, että hoitopaikka ja sen ihmiset tekivät heihin aluksi erittäin hyvän vaikutuksen.
Ojaluodon mukaan paikka vaikutti onnellisen perheen omistamalta. Hän itse ei enää voi pitää hevosia reissutyönsä takia, mutta kauhavalaistalli vaikutti luotettavalta paikalta. Hevosen piti myös vaihtaa omistajaa, mutta se oli edelleen Ojaluodon nimissä.

Hirvelä piti tallin väkeä jopa ystävinään. Hän sai tallilta aluksi kuvia hevosistaan. Myöhemmin hänelle vain vakuutettiin, että kaikki on hyvin.
Eläinten kunto on omistajien mukaan romahtanut muutamassa kuukaudessa. Hoidon laiminlyönti on siten haastateltujen mukaan ollut talven aikana totaalista.
Ojaluoto sanoo, että mies, jolle hän hevosen vei ja aikoi myydä, on muuttanut tilalta pois ja sanoo, että hevoset eivät ole enää hänen vastuullaan.
Hevosia on hoitanut kolmikon mukaan naishenkilö.
– Eläimet olivat tallilla laihtuneet useita satoja kiloja. Ne ovat olleet sisällä, emmekä yhtään tiedä milloin niitä on käyty viimeksi ruokkimassa tai juottamassa, Lähdemäki sanoo.

Marco Ojaluodon Oskari-hevonen kuvattuna perjantaina heti sen jälkeen, kun se oli tuotu Heidi Hirvelän talliin Lapualle toipumaan kauhavalaistallin oloista. Hoito ei auttanut, vaan hevonen kuoli sunnuntaina.Kuva: Heidi Hirvelä
Hevosparka.jpg
Hevosparka.jpg (197.71 KiB) Katsottu 1669 kertaa
https://ilkkapohjalainen.fi/uutiset/kol ... nut-nainen
Taikalihapulla
Alokas
Viestit: 4
Liittynyt: Su Maalis 19, 2023 8:24 pm

Re: Eläinsuojelurikoksia

Viesti Kirjoittaja Taikalihapulla »

https://www.uusimaa.fi/paikalliset/6610009

Valitettavasti juttu on maksulinkin takana, mutta otsikko kertoo.

Viime viikot on somessa kerätty näille koirille tukea, että kaikkien koirien eläinlääkärikulut saataisiin katettua. Koirilla on haavoja, ne on aliravittuja, hampaissa ongelmia. Koirat olleet niin kamalassa kunnossa että kaikki on otettu huostaan. Yksi on lopetettu.
Koirien matkaa voi seurata fasessa ja instassa Malinois rescue finland sivujen kautta.
Koirat on belgianpaimenkoira malinoiseja sekä hollanninpaimenkoiria. Koiria on ollut pennusta aikuisiin.

Tähän järkyttävään tapauksen takana on "kasvattaja" joka kasvattaa koiria Malinator´s kennelnimellä, myös tekijän nimi löytyy googlettamalla, samoin kun hieman infoa. Toki, hän on poistunut fasesta, poistanut videoita netistä. Mutta kyllähän sen nimen saa kaveltua ja toivon että tämä ihminen ei enää koskaan saa yhtään eläinta ja Kennelliitto ottaa kaikki oikeudet häneltä pois :x
kissafani2
Remington Steele
Viestit: 222
Liittynyt: Su Loka 21, 2018 11:04 am

Re: Eläinsuojelurikoksia

Viesti Kirjoittaja kissafani2 »

Uudenkaarlepyyn Munsalassa ilmeisesti asuu tämä ed viestien "koirankoulutus" yrityksen omistaja ja kasvattaja.
Samassa osoitteessa joku ekotila jonka omistaa eri sukunimen omaava henkilö.
Epäluotettavaksi valehtelevaksi sanotaan tätä naista keskustelupalstalla.
Epäpätevä koirien kanssa ja koirat kuulema purreet mm lapsia useasti.
Mikäköhän mennyt pieleen?
Ehkä liian suuret luulot omista kyvyistään ja välinpitämättömyys eläimiä ja jopa omia lapsiaan kohtaan. T.E olisi nimmarit ja ruotsinkielinen tietysti noilla seuduilla. Jos löysin oikean.
Taikalihapulla
Alokas
Viestit: 4
Liittynyt: Su Maalis 19, 2023 8:24 pm

Re: Eläinsuojelurikoksia

Viesti Kirjoittaja Taikalihapulla »

kissafani2 kirjoitti: To Maalis 07, 2024 11:28 pm Uudenkaarlepyyn Munsalassa ilmeisesti asuu tämä ed viestien "koirankoulutus" yrityksen omistaja ja kasvattaja.
Samassa osoitteessa joku ekotila jonka omistaa eri sukunimen omaava henkilö.
Epäluotettavaksi valehtelevaksi sanotaan tätä naista keskustelupalstalla.
Epäpätevä koirien kanssa ja koirat kuulema purreet mm lapsia useasti.
Mikäköhän mennyt pieleen?
Ehkä liian suuret luulot omista kyvyistään ja välinpitämättömyys eläimiä ja jopa omia lapsiaan kohtaan. T.E olisi nimmarit ja ruotsinkielinen tietysti noilla seuduilla. Jos löysin oikean.
Joo, sama tyyppi kyseessä. Että löysit ihan oikean. On tosiaan tarjonnut ihan koulutuspalveluita omalla nimellään.

Osa koirista on tuontikoiria, rekattujakin vielä. Joten täytyy ihmetellä miten kummassa näkee vaivaa tuoda koiria tommonen määrä, pitää ne pienissä häkeissä. Malinoisin aktiivisuus on sitä luokkaa, että on aivan järkyttävää millaisissa oloissa ja millä hoidolla nämä on olleet.

Mutta tässä näkee sen rahanahneuden mihin kummaan se voi johtaa. Sietäisi saada kunnon muistutuksen tästä ja kukaan ei koskaan ottaisi tuollaiselta koiraa.
Oikeus ennen kaikkea
Sherlock John Holmes
Viestit: 8232
Liittynyt: Ti Maalis 30, 2021 2:48 pm

Re: Eläinsuojelurikoksia (ketju 2)

Viesti Kirjoittaja Oikeus ennen kaikkea »

Rotat söivät kuollutta vasikkaa ulosteen peittämässä navetassa – iäkkäälle naiselle ehdollinen vankeustuomio
Iäkäs nainen väitti nautojensa joutuneen myrkytetyiksi. Oikeuden mukaan kuolleet eläimet menehtyivät nälkään ja janoon.

Porilainen iäkäs nainen on saanut puolen vuoden ehdollisen vankeustuomion törkeästä eläinsuojelurikoksesta.
Yle kertoi syytteestä helmikuun alussa. Naisella oli navetassaan 37 nautaa, joiden hoidon hän oli oikeuden mukaan laiminlyönyt.
Eläimet olivat metrin korkuisen ulostekerroksen peitossa, ja neljä eläintä oli kuollut. Navetassa oli rottia, jotka pyörivät varsinkin kuolleen vasikan raadolla.
Loputkin eläimet olivat huonossa kunnossa. Ulostelieju oli upottavaa, ja nautojen liikkuminen siinä oli hyvin vaikeaa.
Rikosten tekoaika oli joulukuun 2020 ja helmikuun 2022 välillä.

Oikeus ei uskonut tuomitun selitystä
Nainen puolustautui väittämällä joutuneensa vuosikymmenten ajan muun muassa poliisin vainoamaksi. Hänen näkemyksensä mukaan kuolleet eläimet oli myrkytetty.
Nainen oli jo aiemmin saanut sakot eläinsuojelurikoksesta saman navetan ongelmien takia.
Tarkastuseläinlääkäri arvioi oikeudelle, että tilalla oli liikaa eläimiä. Eläinten kuolemantapaukset johtuivat nälästä ja janosta, kun ne eivät päässeet liikkumaan liian ulosteen takia.
Tuomittu joutuu myös tuotantoeläimiä koskevaan eläintenpitokieltoon. Hän saa kuitenkin pitää vuohet, kukon ja kissan, joiden kanssa hän kertomansa mukaan asuu 1700-luvulla rakennetussa talossaan ilman juoksevaa vettä.

https://yle.fi/a/74-20078311
Taikalihapulla
Alokas
Viestit: 4
Liittynyt: Su Maalis 19, 2023 8:24 pm

Re: Eläinsuojelurikoksia

Viesti Kirjoittaja Taikalihapulla »

Nyt on sitten ihan kaikille luettavissa oleva teksti, eikä maksumuurin takana :evil:

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/bce0 ... YQ1VtPq9EQ
Kylmäkkö
Alibin satunnaislukija
Viestit: 60
Liittynyt: La Elo 13, 2022 11:45 pm

Re: Eläinsuojelurikoksia

Viesti Kirjoittaja Kylmäkkö »

kissafani2 kirjoitti: To Maalis 07, 2024 11:28 pm Uudenkaarlepyyn Munsalassa ilmeisesti asuu tämä ed viestien "koirankoulutus" yrityksen omistaja ja kasvattaja.
Samassa osoitteessa joku ekotila jonka omistaa eri sukunimen omaava henkilö.
Epäluotettavaksi valehtelevaksi sanotaan tätä naista keskustelupalstalla.
Epäpätevä koirien kanssa ja koirat kuulema purreet mm lapsia useasti.
Mikäköhän mennyt pieleen?
Ehkä liian suuret luulot omista kyvyistään ja välinpitämättömyys eläimiä ja jopa omia lapsiaan kohtaan. T.E olisi nimmarit ja ruotsinkielinen tietysti noilla seuduilla. Jos löysin oikean.
Tanja Eriksson on nimi, niin ei tarvitse näitä ainaisia nimikirjainarvuutteluita..
Kansi kiinni ja kirves poikki.
Sienisalaatti
Axel Foley
Viestit: 2006
Liittynyt: Ma Huhti 12, 2021 5:34 pm

Re: Eläinsuojelurikoksia

Viesti Kirjoittaja Sienisalaatti »

Turkistarhausvyöhykkeen eläinmyönteisyys oikein loistaa jälleen, olkoonkin eri asiasta kyse. Samaa paskaa aina tuolta junttilanperältä.

Uutinen lainattuna alle, ei ollut vielä täällä. Linkin takaa kipeitä kuvia.

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/bce0 ... 77e6bd0e33
Yllätystarkastus kenneliin paljasti raa’an näyn Pohjanmaalla – Kuvat eivät sovi herkille

Susanne Strömberg
perjantai 8.3.2024 klo 17:29 (päivitetty tänään klo 14:00)

Pohjanmaalla Pedersören alueella toimivan Ympäristöterveys Kallan valvontaeläinlääkärit ja työsuojeluviranomainen tekivät viime kuussa ennalta ilmoittamattoman tarkastuksen Uudessakaarlepyyssä sijaitsevaan kenneliin. Käynnillä paljastui niin järkyttävä näky, että kaikki koirat otettiin huostaan kiireellisesti.

Kennelinomistajan eläinten olosuhteita oli tarkastettu jo neljä kertaa kolmen vuoden aikana. Ensimmäinen kerta oli heinäkuussa 2022. Valvontaviranomainen on tuona aikana useita kertoja yrittänyt turvata koirien elinolosuhteita monin eri keinoin.

Kennelinpitäjää on myös aiemmin epäilty törkeästä eläinsuojelurikoksesta. Sen esitutkinta vuodelta 2022 on valmis. Se on ollut syyttäjällä marraskuusta 2023 lähtien.

Jutussa kuvaillut asiat käyvät ilmi julkisesta valvontaeläinlääkäreiden tarkastusraportista ja viranhaltijanpäätöksestä.
Ystävänpäivän pelastusoperaatio

Valvontaeläinlääkärit tekivät neljännen ja viimeisen tarkastuksensa uusikaarlepyyläisen kennelinpitäjän luona 14. helmikuuta, ystävänpäivänä.

Kennelissä oli tuolloin 23 koiraa: 15 narttua, yksi uros ja seitsemän pentua. Koirat olivat neljää eri rotua.

Kennelinomistajalla oli myös kanoja, pupuja, akvaariokaloja ja kilpikonna. Niiden olosuhteisiin viranomaiset eivät puuttuneet.

Samaisella kennelinomistajalla on myös ollut seitsemän hevosta, jotka huostaanotettiin valvontaeläinlääkärin mukaan jo tammikuussa 2024.
Niskaan vakavasti purtu koira

Ystävänpäivänä aikaisin aamulla yllätyskäynnille tulleita valvontaeläinlääkäreitä ja työsuhdeviranomaista kohtasi lohduton näky talon sisällä.

Ahtaassa kuljetushäkissä riutui malinoisnarttu, jolla oli vakava toisen koiran aiheuttama puremavamma. Nartulla oli niskassa syvä seitsemän sentin pituinen haava, jossa oli tikkejä. Purema oli niin vakava, että siihen oli pitänyt panna dreeni. Päivää ennen tarkastusta kennelinomistaja oli ottanut dreenin pois. Koiran jalkoja oli myös pitänyt tikata.

Pienessä makuuhuoneessa pidettiin neljää koiraa. Siellä oli vain pieni tila käytävällä liikkumiseen.
Kellarissa ämpäri täynnä ulostetta

Kellarista löytyi narttu pentueineen. Ilmanlaatu oli huono ja ulosteen haju oli vahva. Lattialla oli ämpäri täynnä koirien jätöksiä. Kahdessa koirien kuljetushäkissä oli myös ulostetta ja virtsaa.

Kennelinomistajan mukaan kyseisissä häkeissä oli pidetty samanaikaisesti kahta koiraa viimeistä tarkastusta edeltävänä yönä.

Valvontakertomuksesta käy myös ilmi, että kuljetushäkkejä käytettiin koirien pitkäaikaisena säilytystilana.

Kuljetushäkit, joissa koiria oli pidetty öisin, olivat olleet liian pieniä. Niissä koirat eivät olleet pystyneet seisomaan tai vaihtamaan vaikeuksitta asentoa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Ulkotarhoissa sojotti metallipiikkejä

Kennelin pihalla valvontaeläinlääkärit näkivät monien koirien aggressiivista käytöstä toisiaan kohtaan. Se oli heidän mukaansa selvästi stressiperäistä. Tarhojen pinta oli liukas, mikä vaikeutti selvästi koirien liikkumista. Tarhoissa sojotti paikoitellen teräviä metallipiikkejä.

Lisäksi yhden tarhan katto oli niin matala, että koirien hyppiessä ne löivät päänsä siihen. Todennäköistä on myös, että useiden koirien hampaiden ja suun huono kunto oli perua kaltereiden puremisesta.

Kennelinomistaja on valvontaeläinlääkäreiden mukaan merkittävällä tavalla ja useaan otteeseen vaarantanut koirien hyvinvointia kolmen vuoden aikana.

Kennelissä on toistuvasti tavattu laihoja koiria. Jotkut eivät lääkärien mukaan ole saaneet tarpeeksi ruokaa.

Valvontaeläinlääkäreiden raportissa lukee, että puutteet ovat aiheuttaneet koirille pitkäaikaista kärsimystä ja toistuvia loukkaantumisriskejä.
Viimeinen niitti

Valvontaviranomaisen mukaan omistaja harjoitti kennelissään ammatillista toimintaa. Hän ei kuitenkaan ollut viime aikoina itse toiminut aina aktiivisesti hoitaakseen koiriaan päiväsaikaan. Apulaisia oli ollut. Kennelinomistaja oli muissa töissä toisella paikkakunnalla.

Lain mukaan kennelinpitäjällä on lopullinen vastuu siitä, että koirilla on tarpeeksi hoitajia ja resursseja.

Kennelinpitäjää kuultiin 14. helmikuuta 2024 paikan päällä suullisesti. Hän sanoi yrittäneensä parantaa eläintenpitoaan ja vähentää koirien määrää.

Kennelinomistajan mukaan koirien käytöskään ei ollut epänormaalin aggressiivista. Kyse oli hänen mukaansa luonnollisista konflikteista ja leikeistä.

Valvontaeläinlääkärit olivat toista mieltä. He päättivät heti viimeisen tarkastuksen jälkeen 14. helmikuuta kiireellisesti huostaanottaa kaikki koirat.
Koirat lunastettiin aluehallintovirastolta

Aluehallintovirasto (avi) toimitti koirat Pohjanmaalla Pedersöressä sijaitsevaan Tuhnulan koirahoitolaan, jossa on myös löytöeläintoimintaa. Sieltä koirat saatiin lunastaa avin kautta uusiin hyviin koteihin.

– Jos koiria ei olisi saatu uusille omistajille, jotka tunsivat ennestään rodun, ne olisivat päätyneet lopetettaviksi. Ja sitähän emme halunneet, sanoo Tuhnulan koirahoitolan yrittäjä Saija Sillanpää, joka alkoi etsiä uusia koteja koirille.

Kaikki koirat ovat nyt saaneet uuden kodin. Vain yksi on jouduttu lopettamaan kovien kipujen vuoksi. Useilla koirilla oli vammoja, vakaviakin. Niillä oli myös puuttuvia hampaita, lohkeamia, murtumia, tulehduksia ja irronneita kynsiä. Eläinlääkärilaskut ovat tunnetusti kalliita.
Pienkeräyslupa eläinlääkärikuluja varten

Vapaaehtoiset koiraharrastajat panivat nopeasti rattaat pyörimään. Anniina Nikulan johdolla Malinois rescue -tiimi anoi ja sai poliisilta pienkeräysluvan kyseisten koirien eläinlääkärikuluihin. Pienkeräyslupa on voimassa 1. huhtikuuta 2024 asti.

Pienkeräysluvalla voi kerätä korkeintaan 10 000 euroa. Enimmäismäärä on saatu kerättyä maanantaina 11. maaliskuuta, Malinois rescuesta kerrotaan Iltalehdelle.

Tiimin kotisivuilta löytyy tarkempaa tietoa koirista ja pienkeräyksestä. Keräyksessä saatujen varojen käyttö raportoidaan poliisille keräyksen loputtua.

– Ihmiset ovat olleet ihania ja halunneet auttaa, mutta vielä taloudellista apua tarvitaan. Minusta on hienoa, että olemme vapaaehtoisvoimin saaneet pelastettua lopetusuhan alla olevia kehityskelpoisia koiria, sanoo Nikula.

Yksi pelastettu koira on malinois-rotuinen Caro. Kyseinen koira on sama, jota oli purtu niskaan.

......
......
Oikeudesta viis, kunhan laki säilyy! Eikä mitään henkilökohtaista ketään kohtaan, asiat vain asioina täällä.
Salanimiparasnimi
Jack Taylor
Viestit: 17
Liittynyt: Ma Loka 07, 2019 5:42 pm

Re: Eläinsuojelurikoksia

Viesti Kirjoittaja Salanimiparasnimi »

Juttu näyttää paisuvan. Hevosurheilu sanoo, että sieltä on otettu myös 9 hevosta.
https://ratsastus.hevosurheilu.fi/uutis ... hjanmaalla
Vastaa Viestiin