Kouluampuminen Vantaan Viertolassa 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Otsikon mukaisesti. Myös onnettomuudet pienistä suuriin. Pohjustamattomat keskustelunavaukset.
Micoz
Alibin satunnaislukija
Viestit: 60
Liittynyt: Ti Syys 28, 2021 3:10 pm

Re: Vantaa: Ampumavälikohtaus Viertolan koululla 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja Micoz »

dazu kirjoitti: Pe Huhti 05, 2024 9:30 am Täällä on ollut keskustelua siitä, että miten kiusaamiseen voisi puuttua. Olen tästä aikaisemminkin kirjoittanut, että Suomeen tarvittaisiin kokonaisvaltainen lainsäädännön uudistaminen siten, että lainsäädäntöön otettaisiin mukaan "saalistajamainen" muoto kaikista rikostyypeistä koventamisperusteeksi ja, että tätä "saalistajamaisuutta" jatkettaisiin sitten rikostyyppien lisäksi myös mm. työpaikkakiusaamiseen ja koulukiusaamiseen, sekä esimerkiksi politiikan tekemiseen.
Eli, jos mä nyt väännän rautalangasta, niin rikoslainsäädännössä tulisi olla esim. törkeän pahoinpitelyn rinnalla saalistajamainen törkeä pahoinpitely, missä eroavaisuutena on se, että tekijän voidaan katsoa valinneen uhrinsa saalistajamaisesti siten, että tekijällä on ensin ollut päässään rikos ja hän on sitten etsinyt uhrin, johon tämän rikoksen voisi kohdistaa. Sama homma raiskausrikoksissa ja henkirikoksissa. Tämä voitaisiin sitten laajentaa kiusaamisiin, jossa lainsäädännössä määriteltäisiin kiusaaminen "saalistajamaiseksi" toiminnaksi. Jos tämä saalistajamaisuus koskisi myös esim. vakavaa koulukiusaamista, niin vakavan koulukiusaamisen tapauksissa voitaisiin lainsäädäntöön vedoten ottaa kiusaaja, tai kiusaajat laitokseen.

Mitä tulee väkivaltaisiin lapsiin, niin kyllähän se on tiedossa, että etenkin, jos joku alle kouluikäinen pikkulapsi käyttää kovasti väkivaltaa ja toimii tunnekylmästi ja huiputtaa toisia lapsia, niin ne ovat niitä klassisia psykopatian merkkejä.
Monilla kommentoijilla on täällä mennyt todellisuus ja ääriliberaalit poliittiset seksifantasiat sekaisin. Semmoisia, kuin heikot sosiaaliset taidot omaavia kiusaajia ei tosielämässä juurikaan ole. Kiusaajat, etenkin psykopaattiset kiusaajat, ovat sosiaalisesti äärimmäisen taitavia ja yleensä kykenevät manipuloimaan aikuisiakin mennen tullen.
Meidän kulttuurissa on jo pitkään ollut sellainen sairaus, että normaalit ja empaattiset lapset kuvataan "sosiaalisesti jälkeenjääneiksi" ja psykopaattisia, tällaisia jotain Juha Valjakkalan tyyppisiä henkilöitä esitetään oikeanlaisiksi liberaalisen yhteiskunnan ihmisiksi. Valjakkalan kykyä siittää yli 30 naista elämänsä aikana voidaan sitten pitää standardina ja kaikkea sen alle menevää incelinä, sosiaalisesti vajavaisena ja joukkoampumisuhkana.

Yleensä, kun puhutaan kovasta väkivallasta vaikkapa 12-vuotiailla lapsilla, niin väkivallan tekijä on sosiaalisesti äärimmäisen taitava, ikätasoaan kymmenen kertaa taitavempi, psykopaattinen kiusaaja, joka on kulmakunnan suosituin lapsi. Aikuisina nämä ovat niitä, joille tulee facebook-julkaisuihin satoja tykkäyksiä.
Tällaisille paskoille kiusatun tökkiminen puukolla on mukavaa huvia. Ja ei, näiden kohdalla se puukolla tökkiminen ei kerro pahoinvoinnista, vaan siitä, että he tykkäävät tehdä sellaista. Ihan sama juttu on myös vaikka terveyskeskuslääkäreillä, kun he täysin tietoisesti jättävät syöpäpotilaan tutkimatta tietäen, että potilas kuolee kituen kotiinsa. Ei se terveyskeskuslääkäri siinä pahoin voi, vaan se saa A) vallantunnetta ja B) seksuaalista tyydytystä ja C) kiitosta aluehallinnolta siitä, että on toteuttanut säästötoimia käytännön tasolla. Aivan sama juttu on niiden poliisien kanssa, jotka sanovat joukkoraiskatulle 16-vuotiaalle tytölle, että "hei kuule tässä on viiden miehen sana sinun sanaa vastaan, että sinä itse halusit sitä seksiä, niin ei me voida tätä tutkia".
Kaikki ihmiset eivät pyri pohjimmiltaan hyvään, vaan noin 15% ihmisistä pyrkii menestymään toisten ihmisten kustannuksella. Juuri näiden tyyppien takia tarvitaan sen lainsäädännön uudistaminen, jossa otetaan huomioon saalistajamainen käyttäytyminen.

Jos ajatellaan sitä, että mikä on todennäköisyys sille, että psykopaattinen, sosiaalisesti äärimmäisen taitava ja kiero lapsi, joka käyttää täysin ilman kynnystä ja huvikseen erittäin raakaa väkivaltaa, joutuisi kiusatuksi, niin sanoisin, että todennäköisyys lähentelee nollaa.
Sen sijaan tiedän, että tällainen lapsi reagoi hyvin voimakkaalla väkivallalla, jos häntä jollain tavalla vastustaa, tai vaihtoehtoisesti hän pyrkii valehtelemalla ja manipuloimalla saamaan opettajat laittamaan kiusaamansa uhrit kuriin.

Voisiko sitten pahasti kiusattu 12-vuotias ryhtyä tällaiseen ampumiseen, niin mielestäni voisi ja onhan tällainen tapaus nähtykin Raumalla 1989. Tällöin kuitenkin kyseessä pitäisi olla todella ahdistava ja painostava ja myös pitkään jatkunut erittäin väkivaltainen kiusaaminen, kuten Rauman tapauksessa. Tällöin myöskin uhreiksi oli rajoittunut vain ne tietyt kiusaamiseen syyllistyneet tyypit. Tässä Vantaan tapauksessa tekijä on uhitellut myös täysin sattumanvaraisille vastaantulijoille kadulla.
Jokin tässä Vantaan jutussa nyt haisee, mutta en vielä tiedä, mikä se on. Jokatapauksessa pidän selvänä, että tässä ei ole Rauman keissin kaltainen juttu kyseessä, vaan, että tämä 12-vuotias on saanut toiminnalleen mallin muista kouluampumisista. Pidän myöskin selvänä, että tekijä ei ole ollut tällaisen painostavan väkivallan uhrina tässä uudessa koulussaan. Ehkäpä saamme lähitulevaisuudessa tietää enemmän.
Arvioisin, että tämä 12-vuotias on triggeröitynyt Vaasan tapauksesta, jossa 23-vuotias nainen saatiin kiinni joukkomurhan suunnittelusta.

Sekin voi olla mahdollista, että tämä poika on päättänyt tehdä tämän teon, saatuaan tällaiseen tekoon mallin ja hän on sitten käyttänyt jonkinlaista kevyempää kiusaamista aasinsiltana teon tekemisessä.
Erityislasten ja -nuorten kanssa töitä tehneenä voin ainakin osittain vahvistaa tuon käsityksen tyypillisestä psykopatiapiirteisestä lapsesta. Haluaisin itse korostaa yhtä varoitusmerkkiä, joka oman kokemukseni mukaan vain harvoin johtaa harhaan: tuollainen lapsi valehtelee. Usein, taitavasti ja vailla mitään omantunnon tuskia. Ja usein ihan vain huvikseen, ilman mitään hyödyn tavoittelua. Kiinni jäämiseen hän ei reagoi oikeastaan mitenkään, kohauttaa olkiaan ja jatkaa samaa rataa. Vaikka lapsilla ei voida diagnosoida psykopatiaa, niin kyllähän tietyt varoitusmerkit ja käyttäytymisen piirteet ennakoivat aika luotettavasti tulevaa kehitystä siihen suuntaan. Tuo patologinen valehtelu on mahdollista tunnistaa jopa leikki-ikäisillä.

Siksi suhtaudun lähtökohtaisesti epäilevästi rikollisten kertomuksiin omista motiiveistaan, myös lasten ja nuorten. Ja eiköhän poliiseillakin ole asiasta kokemusta. Moni asiantuntijakin kyllä tuntuu sokaistuvan, kun kyseessä on lapsi, joita meidän kulttuurimme jostain syystä pitää automaattisesti viattomina. Jos ei ole riittävästi kokemusta tuollaisista lapsista, saattaa olla vaikea suhtautua riittävän kriittisesti heihin ja heidän tarinoihinsa.

Haluan nyt vielä korostaa, että en väitä, että tämän rikoksen tekijä olisi psykopatiaan taipuvainen lapsi. En tiedä hänestä yhtään mitään. Kommentoin asiaa vain yleisellä tasolla. Seuraan tätä aihetta mielenkiinnolla ja jonkinlaisella kauhulla juuri entisen ammattini takia ja samalla olen äärettömän kiitollinen siitä, että en enää joudu tekemään töitä lasten ja nuorten parissa.
Hurjimus
Axel Foley
Viestit: 2242
Liittynyt: La Helmi 22, 2020 10:41 pm

Re: Vantaa: Ampumavälikohtaus Viertolan koululla 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja Hurjimus »

Noinpa juuri, Rauman meren tapaustakin alkuun kiusaamisena kirjoitettiin.
Kyllä pääsyy oli lapsen persoonan hajoamisesta.
Tästä ei vielä tiedetä kaikkea, mutta epäilen, ettei kiusaaminen ole tässäkään lopulta se pohjimmainen syy.
siiantaika
Andy Sipowich NYPD
Viestit: 1396
Liittynyt: Su Loka 18, 2020 6:58 pm

Re: Vantaa: Ampumavälikohtaus Viertolan koululla 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja siiantaika »

Matemaatikko kirjoitti: Pe Huhti 05, 2024 10:35 am Kun yhteiskunta ei pysty käsittelemään sitä, että lapsi toimii näin, halutaan hysteerisesti saada teolle joku selitys. Nyt kiusaaminen. Toivottavasti tästä keskustelusta seuraa jotakin hyvää ja asennemuutos uusine ideoineen kiusaamisen torjuntaan, vaikka se ei tässä tapauksessa olisikaan taustalla.
Minä taas tulin tänne päivittelemään juuri sitä, että mediassa tunnutaan voivottelevan yleisesti lasten mielenterveyttä ja kuinka pitäisi saada resursseja oireiden hoitoon sen sijaan, että hoidettaisiin itse ongelman juuri eli olettamani kiusaaminen. Sitten luin tästä ketjusta, että tekijä onkin joku matu ja että koko juttu taitaa olla matujen keskinäistä kahinaa. On se ongelman juuri silti jossain muualla kuin jälkioireiden hoidossa.
Micoz
Alibin satunnaislukija
Viestit: 60
Liittynyt: Ti Syys 28, 2021 3:10 pm

Re: Vantaa: Ampumavälikohtaus Viertolan koululla 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja Micoz »

neiti_etsivä kirjoitti: Pe Huhti 05, 2024 9:18 am
TosiJees kirjoitti: Pe Huhti 05, 2024 6:59 am
neiti_etsivä kirjoitti: To Huhti 04, 2024 11:06 pm Muutama huomio:

Alle 15-vuotias ei ole rikosoikeudellisessa vastuussa teiostaan siksi että on lapsi. Hänellä ei ole vastuuta kuten ei valtaakaan siksi ettei ymmärrä tekojensa seurauksia riittävällä tasolla. Aivot eivät ole vielä kehittyneet riittävästi. Siksi huoltajat ovat vastuussa lapsistaan.
Ehkä joskus 1930 ollu näin. Nykyään ja sillon ku ite olin teini, niin kylllä tällle ”alle 15 v.” Hommallle nauretttiin ja tiedettiin sekä ymmärrettiin kyllä tasan tarkkaan tekojen kannattavuus ja ”seuraukset” ja nimenomaan alaikäisyyden näkökulmasta. Tämä 12 v on kyllä siinä rajamailla - lakia olisi syytä päivittää 2020-luvulle ja laskea nykyinen 15->13 vuoteen.
Varmasti alle 15-vuotias voi olla tietoinen siitä ettei saa rangaistusta teostaan muttei se muuta sitä tosiasiaa ettei ymmärrä tekojensa seurauksia muille ihmisille eikä itselleenkään. Kansainväliset kokemukset eivät tue rikosvastuuikärajan alentamista rikollisuuden ehkäisyn keinona: https://yle.fi/a/74-20081799.
Rikollisuuden ehkäisy ei ole rangaistusten ainoa eikä edes ensisijainen tarkoitus, joten tuon jutun perustelut ovat siinä mielessä yhtä tyhjän kanssa. Minusta 60-lukulainen, tekijöitä paapova kriminaalipolitiikka joutaisi jo romukoppaan.
Sverdlov
Andy Sipowich NYPD
Viestit: 1443
Liittynyt: Pe Marras 11, 2016 9:28 am

Re: Vantaa: Ampumavälikohtaus Viertolan koululla 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja Sverdlov »

dazu kirjoitti: Pe Huhti 05, 2024 9:30 am
Jokin tässä Vantaan jutussa nyt haisee, mutta en vielä tiedä, mikä se on.
Viesti Kirjoittaja Sverdlov » To Huhti 04, 2024 8:51 am
Miten nyt taas albanialais-kosovolainen on muuttumassa "ihan tavalliseksi suomalaislapseksi", jolla on vain jotakin balkanilaista juurta? Onko näitten muitten osallistujien rodusta tai kansallisuudesta mitään tolkkua? Entä koko muu luokka? Millainen se on ollut? Eiväthän nämä vainajat ja haavoittuneet välttämättä olleet juuri niitä "kiusaajia", he sattuivat vain kohdalle.

Tämä tarina haisee voimakkaasti.
Anteeksi nimimerkkini, mutta en tiedä mihin päin sen pitäisi viitata?
morningsun
Hercule Poirotin viikset
Viestit: 119
Liittynyt: Pe Huhti 09, 2021 9:05 am

Re: Vantaa: Ampumavälikohtaus Viertolan koululla 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja morningsun »

Matemaatikko kirjoitti: Pe Huhti 05, 2024 10:35 am Muistatteko tapauksen, jossa lapset menivät koululakkoon erään häirikön takia. Tämän jälkeen lapsi siirrettiin toiseen kouluun.....tuli vain mieleen.

Suhtautuisin vielä skeptisesti tähän kiusaamisasiaan. Tiedot siitä ovat olleet jokseenkin epämääräisiä.

Kun yhteiskunta ei pysty käsittelemään sitä, että lapsi toimii näin, halutaan hysteerisesti saada teolle joku selitys. Nyt kiusaaminen. Toivottavasti tästä keskustelusta seuraa jotakin hyvää ja asennemuutos uusine ideoineen kiusaamisen torjuntaan, vaikka se ei tässä tapauksessa olisikaan taustalla.
Muistan! Se oli turussa ja siitä ei ole edes kauaa aikaa. Tuli aivan sama itselle mieleen mutta olisiko perhe muuttanut näin nopeasti aivan toiselle paikkakunnalle, vaihtaneet työpaikan ja hankkineet asunnon. Toki jos töitä ei ole ja sama se on missä asuu niin helpostihan sitä kuntarajojen yli menee vaikka vähän pidemmällekin asumaan.
Winchester
Armas Tammelin
Viestit: 84
Liittynyt: Pe Tammi 22, 2021 8:26 pm

Re: Vantaa: Ampumavälikohtaus Viertolan koululla 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja Winchester »

Vaikka syytetty lapsi olisikin koulukiusattu veikkaan, että taustalla on oltava jotain muita mielenterveydellistä häiriöö. Vaikka kuinka kävisi kiusaaminen ahdistavaksi, ei kukaan normaali ihminen ratkaise sitä ampumalla toisia.
Nyky maailma tosin on yhtä fantasiassa elämistä, kakarat pelaa 24/7 jotain tappopelejä, siinä voi mieleltään heikommalla mennä pasmat sekasin, et hei onkos mää ny pelimaailmassa vai tosielämässä…
Toinen on tiktokki, johon vastuuttomat vanhemmat antaa kakaroiden liittyä ja kattella kaikkee sekopäistä. Kunhan vanhempi itse pääsee helpommalla, lapsi on hiljaa ja omissa oloissaan ruudun ääressä!
siiantaika
Andy Sipowich NYPD
Viestit: 1396
Liittynyt: Su Loka 18, 2020 6:58 pm

Re: Vantaa: Ampumavälikohtaus Viertolan koululla 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja siiantaika »

Micoz kirjoitti: Pe Huhti 05, 2024 10:49 am
neiti_etsivä kirjoitti: Pe Huhti 05, 2024 9:18 am Varmasti alle 15-vuotias voi olla tietoinen siitä ettei saa rangaistusta teostaan muttei se muuta sitä tosiasiaa ettei ymmärrä tekojensa seurauksia muille ihmisille eikä itselleenkään. Kansainväliset kokemukset eivät tue rikosvastuuikärajan alentamista rikollisuuden ehkäisyn keinona: https://yle.fi/a/74-20081799.
Rikollisuuden ehkäisy ei ole rangaistusten ainoa eikä edes ensisijainen tarkoitus, joten tuon jutun perustelut ovat siinä mielessä yhtä tyhjän kanssa. Minusta 60-lukulainen, tekijöitä paapova kriminaalipolitiikka joutaisi jo romukoppaan.
Ei ihmistä voi laittaa syyntakeettomana vankilaan. Lapsen paikka ei ole muutenkaan vankilassa. Itselleen tai muille vaaralliset lapset joutuvat laitoshoitoon. Ei tätä tappajaa kadulle lasketa takaisin ihan hetkeen. Toivottavasti.
Avatar
meksi
Sofia Karppi
Viestit: 400
Liittynyt: Su Tammi 18, 2015 12:04 pm

Re: Vantaa: Ampumavälikohtaus Viertolan koululla 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja meksi »

URSA kirjoitti: To Huhti 04, 2024 11:13 pm Ihmettelin myös suruliputusta koska en muista muulloin suruliputetun tällaisia tapahtumia. Alkaa mennä hysterian puolelle vain siksi, että ampuja ja uhrit ovat tavallista nuorempia. Eikö vuosien ajan ole kuitenkin hoettu lapsien kypsyvän aiempaa nuorempina. Saman asian kääntöpuoli.
Minäpä virkistän muistiasi:

https://www.kaleva.fi/valtakunnassa-sur ... ia/2208526
- Val­ta­kun­nas­sa su­ru­li­pu­tus Jokelan surmien takia. Suomessa järjestetään tänään suruliputus Tuusulan Jokelassa eilen sattuneiden surmien vuoksi. Suruliputus alkaa aamukahdeksalta ja päättyy auringon laskiessa. (08.11.2007)

https://yle.fi/a/3-6112509
- Suruliputus Kauhajoen kouluammuskelun vuoksi. Suomessa on pidetty keskiviikkona suruliputus Kauhajoen eilisen ampumavälikohtauksen vuoksi. (24.09.2008)

https://www.ksml.fi/paikalliset/2375635
- Koko maassa tänään suruliputus Kuopion väkivallanteon vuoksi. Suomessa järjestetään tänään suruliputus Savon ammattiopistolla Kuopiossa tiistaina tapahtuneen kouluhyökkäyksen johdosta. (03.10.2019)

Tässä nyt jokunen esimerkkinä, eli ei ole mitään hysteriaa tai muutakaan vastaavaa ilmassa. Oli myös joku toinen kritisoinut, että miksikäs ei suruliputeta perhesurmien yms uhreja. Vaikkakin nämä ovat myös yhteiskunnallisesti merkittäviä, niin silti perustavanlaatuinen oletus (ja oikeus) jokaiselle lapselle on, että kouluympäristö on turvallinen paikka. Turvalliset aikuiset, turvallinen ympäristö. Koulusurmien yhteydessä tämä turvallisuuden tunne järkkyy ja koskettaa jokaista oppivelvollista, sekä heidän vanhempiaan.

Perhesurmat ovat kauheita, hyvin valitettavia, mutta ei se vaikuta ihmisten perustavanlaatuiseen turvallisuuden tuntuun niin radikaalisti.
Inehmo
Remington Steele
Viestit: 202
Liittynyt: Su Joulu 18, 2022 5:09 pm

Re: Vantaa: Ampumavälikohtaus Viertolan koululla 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja Inehmo »

Opettajille myös annettava lisää valtuuksia kurinpitoon. Opettajien koulutukseen lisättävä kurssi tehokkaasta kurinpidosta. Kännykkäkielto kouluihin.
URSA
James Bond (George Lazenby)
Viestit: 11515
Liittynyt: Pe Loka 25, 2013 6:57 pm

Re: Vantaa: Ampumavälikohtaus Viertolan koululla 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja URSA »

Poliisin vahvistama tieto, että ampuja kävi aiemmin koulua jossakin "pääkaupunkiseudun ulkopuolella" sopisi siihen koululakon aiheuttaneeseen lapseen. Joko poliisi peittelee yhteyttä tai sitten ampuja on vain muuttanut Vantaalle joltakin pieneltä paikkakunnalta. Silloin olisi vielä oudompaa, että ampujan lähipiirissä on säilytetty asetta huolimattomasti, jos ampujalla olisi tuollainen Suomessa epätavallinen tausta, ettei aiemmassa koulussa ole uskallettu päästää lapsia kouluun hänen takiaan.

Kiitos tiedosta että on ennenkin suruliputettu kouluampumisia. Hysterialla viittasin yleiseen keskusteluun, kun monet kertovat ahdistuneensa tapauksesta ja nyt pohditaan yleisesti nuorisoon kohdistuvia tukitoimia, vaikka kyse on selkeästi yksittäistapauksesta. Ei 12 -vuotiaat yleisesti ole alkaneet ampumaan toisiaan, vaikka yksi sai otettua aseen mukaansa kouluun ja ampui luokkakavereita.
Inehmo
Remington Steele
Viestit: 202
Liittynyt: Su Joulu 18, 2022 5:09 pm

Re: Vantaa: Ampumavälikohtaus Viertolan koululla 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja Inehmo »

Hank Voight kirjoitti: Pe Huhti 05, 2024 2:05 am Ei pitänyt enää ottaa osaa tähän ketjuun, mutta otetaas nyt kuitenkin kiinni yhdestä argumentista, joka kummallisen usein pomppii esiin kun tämän kaltaisia juttuja veivataan.

Eli, tässäkin ketjussa on jo muutamaan otteeseen mainittu kiusatun koulun vaihdosta. Onko tuo joku urbaani legenda tai jotain kuulopuheita 70-luvulta? Vai onko jollain omakohtaista kokemusta asiasta? Jos on, niin saa kertoa.

Itselleni noita lapsia on siunaantunut ja aika lailla kaikkea on koettu, nähty ja kuultu. Myös kiusaaminen ja häiriökäyttäytyminen on tuttuja juttuja, kuten myös se, että miten niitä hoidetaan. Tulokset vaihtelee ja liian usein ei tunnu tulevan tuloksia ensinkään, mutta koskaan ikinä en ole kuullut, että kiusaamisen kohteena ollut olisi vaihtanut koulua. Kyllä kun joku on lähtenyt, niin lähtijä on ollut se perseilijä. Se vaan ei tarpeeksi nopeasti käy sekään, mutta se on sitten toinen juttu se.

Ja ei, en väitä, etteikö kiusatutkin olisi joskus kouluja vaihtaneet. Kiusaamisen takia siis. Mutta jos noin on ja joku täälläkin varmuudella tietää, niin kertokaa ihmeessä mullekin. Koska ja missä päin Suomea? Onko tosiaan jossain asiat niin päin vittua, että vielä tämän vuosituhannen puolella olisi kiusattu ollut pakotettu vaihtamaan koulua?
Tänään just oli uutisissa (Iltasanomat?) että poliisi on sanonut että ampuja on vaihtanut koulua ja tullut muualta kuin pääkaupunkiseudulta.
Sellaista
Armas Tammelin
Viestit: 73
Liittynyt: To Tammi 04, 2024 1:53 pm

Re: Vantaa: Ampumavälikohtaus Viertolan koululla 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja Sellaista »

hallussa on kirjoitti: Pe Huhti 05, 2024 2:15 am Jos asian syynä on kiusaminen, niin mikä olisi ollut oikea lähestymistapa?
Siis sellainen joka olisi saanut kiusaamisen loppumaan?
Millä tavalla kiusaajille voisi painottaa, että teoilla voi olla arvaamattomia seurauksia. Jopa ikäviä sellaisia.
Suurin syy mielestäni kiusaamiselle on luotu olosuhde: inkluusio ja "kiva koulu, meillä ei kiusata".
Asenne on aikuisen aikaan saama, täysin väärä sellainen, lähes harhainen. Ja tätä toitotetaan suuresti?
Kiusattu väistää ja vaihtaa kouluai?
Kiusattu syyllistetään vanhempien ja opettajien puolesta liian helposti?
Kiusattu ei pysty, jaksa pitää puoliaan, se on hyvin raskas tie. Tarkoituksella tehty vaikeaksi?
Kiusatulle tarjotaan usein mielenterveysapua, mutta kiusaamisen jatkamista ei haluta lopettaa?
Kiusaamisen lopettamisessa on niin paljon vaivaa, helpompi on kiusattu laittaa ruotuun ja prosessiin.
Kiusaajat saavat käyttää väkivaltaa, se on yleisesti hyväksyttä?
Mutta jos kiusattu käyttää väkivaltaa, se on ankarasti tuomittua?
Kiusatuksi tuleminen ei oikeuta väkivaltaa, mutta voi lopettaa kiusaamisen.
Tehty teko on mielestäni täysin tuomittava, mutta kaikki vaikuttimet ja asianhaarat täytyy tuntea ennen tuomiota.

Jaksamista kaikille osallisille ja mukana oleville.
Niin, onhan kiusaaminen todella surullista ja tarpeetonta. Se pitäisi luokitella rikokseksi, niin pahoja ja kauaskantoisia seurauksia sillä on kiusattuun. Seurasin vuosia sitten koulukiusaamisen uhria ja itse olen saanut kokea karvaasti työpaikkakiusaamista. Aikuiset älyttömät ihmiset viitsivätkin sortua siihen. Kiusaaminen jättää todella ikäviä traumoja. Ja hulluinta on juurikin se, että kiusatulle ehdotetaan aina avun hakemista. Kiusaajat ne ovat kieroutuneita ja pitäisi ohjata pakkohoitoon.
Hurjimus
Axel Foley
Viestit: 2242
Liittynyt: La Helmi 22, 2020 10:41 pm

Re: Vantaa: Ampumavälikohtaus Viertolan koululla 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja Hurjimus »

Hyvänen aika lehdet on "täynnä" näitä juttuja, jossa kiusattu on vanhempien mukaan joutunut vaihtamaan koulua.🤔
Waslisa
Alokas
Viestit: 1
Liittynyt: Pe Huhti 05, 2024 9:57 am

Re: Vantaa: Ampumavälikohtaus Viertolan koululla 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja Waslisa »

Turun seudun tyypit huomio, onko lakot aiheuttanut lapsi vielä alueella? Joku jo mainitsikin, tämä yhteys olisi potentiaalinen vaihtoehto. Ihan pienestä häiriöstä ei perheet lakkoile, ala-asteelainen oli vakavasti häiriköinyt jo pitkään. Syksyllä lehdessä kirjoitettiin, että ovat päättäneet vaihtaa koulua. Alkoiko uusi elämä Vantaalla?

Ampujan toiminta on ollut niin kylmää, että historia tapahtumille tulee väkisin kauempaa, eikä voi suoranaisesti liittyä uhreihin. Ehkä uhrien toiminnassa oli viimeinen pisara, mutta varsinainen syy ei voinut olla.
Vastaa Viestiin