Kouluampuminen Vantaan Viertolassa 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Otsikon mukaisesti. Myös onnettomuudet pienistä suuriin. Pohjustamattomat keskustelunavaukset.
uusitma
Hetty Wainthropp
Viestit: 462
Liittynyt: La Joulu 29, 2012 12:27 am

Re: Kouluampuminen Vantaan Viertolassa 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja uusitma »

Onhan se ihan ymmärrettävää, että opettaja alkoi puhutuksen, kun ei ne opettajatkaan luotia nopeampia ole, joten ainut keino selvitä oli puhuttaa tekijää lopettamaan. Tuossa kohdassa karkuun pääseminen on jo niin epävarmaa. Mietin tuota toisen luokan opettajaa, kun kerrottiin, että ampujan luokan opettaja haki hänet, mutta sen verran pauketta kuitenkin oli jo, että olishan tuo ittekin saattanut pärähtää paikalle.
Opettajat luultavasti olisivat menneet enemmän sokkiin vammojen järkyttävyyten takia, jos ase olisi ollut kivääri tai haulikko. Tuollaisesen pienikaliberisen aseen osumasta ei välttämättä tule verta yhtään.
QwertyKeyboard
Agentti Scully
Viestit: 697
Liittynyt: To Huhti 25, 2019 4:05 pm

Re: Kouluampuminen Vantaan Viertolassa 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja QwertyKeyboard »

uusitma kirjoitti: Su Touko 12, 2024 10:03 am Onhan se ihan ymmärrettävää, että opettaja alkoi puhutuksen, kun ei ne opettajatkaan luotia nopeampia ole, joten ainut keino selvitä oli puhuttaa tekijää lopettamaan. Tuossa kohdassa karkuun pääseminen on jo niin epävarmaa. Mietin tuota toisen luokan opettajaa, kun kerrottiin, että ampujan luokan opettaja haki hänet, mutta sen verran pauketta kuitenkin oli jo, että olishan tuo ittekin saattanut pärähtää paikalle.
Opettajat luultavasti olisivat menneet enemmän sokkiin vammojen järkyttävyyten takia, jos ase olisi ollut kivääri tai haulikko. Tuollaisesen pienikaliberisen aseen osumasta ei välttämättä tule verta yhtään.
Itseasiassa se on päinvastoin turvallisinta tuossa tilanteessa olisi syöksyä nopeasti ulos luokasta, koska nopeasti liikkuvaan kohteeseen on vaikea osua. Lisäksi siinä voi käyttää hyödyksi sitä, että ampujan huomio on muualla kuin opettajassa. Lisäksi vaikka ampuja jostain syystä päättäisikin ampua opettajaa jos opettaja nopeasti singahtaa ulos luokasta ampujalla on aikaa ampua vain 1-2 sekuntia kunnes opettaja on jo poistunut tulilinjalta kulman taakse. Jos taas opettaja seisoo paikallaan puhuttamassa ampujaa opetteja tekee itsestään helpon maalin ampujalle samalla kun puhuttamalla opettaja siihen päälle vielä kiinnittää vielä ampujan huomion itseensä.

Ainakin Jokelassa ja Kauhajoella edellisissä kouluampumisissa useampikin opettaja ja yksi rehtori menetti henkensä sen takia kun yritti puhuttaa ampujaa ja teki itsestään helpon maalin kouluampujalle.
Edith
Susikoski
Viestit: 36
Liittynyt: Ma Touko 04, 2015 4:46 pm

Re: Kouluampuminen Vantaan Viertolassa 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja Edith »

https://www.vantaansanomat.fi/paikalliset/6753053

Aina uudelleen tällä palstalla herätellään omituisia spekulaatioita liittyen erityisesti opettajiin. Toivoisin, että kaikki lukisivat vielä huolella viimeisimmät tiedot tapahtumista.

"Tapahtumat luokkahuoneessa kestivät 1–2 minuuttia. Poliisi kertoo, että opettajan rooli tapahtumien kulussa oli merkittävä. Opettaja sai tekijän poistumaan koulusta.

Tekijä on kertonut suunnitelleensa tekoaan kahdesta kolmeen viikkoon. Kertomusta vahvistavat tekijän käytössä olleisiin tietoteknisiin laitteisiin tehdyt laite-etsinnät.

Tekijä on ollut jo kuukausien ajan kiinnostunut kouluampumisiin ja vastaavanlaisiin tekoihin liittyvistä sivustoista. Sen lisäksi hän on ollut kiinnostunut aseista ja niiden toimintaan liittyvistä videoista."

Tapahtumat luokkahuoneessa kestivät siis 1-2 minuuttia. Siinä ajassa jokainen reagoi täysin perstuntumalla. Loppuelämän ajan tapahtumat kuitenkin todennäköisesti pyörivät kaikkien ampumisen nähneiden mielissä.
Jokunen
Jack Taylor
Viestit: 18
Liittynyt: Pe Huhti 05, 2024 11:20 pm

Re: Kouluampuminen Vantaan Viertolassa 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja Jokunen »

QwertyKeyboard kirjoitti: Su Touko 12, 2024 12:08 pm Ainakin Jokelassa ja Kauhajoella edellisissä kouluampumisissa useampikin opettaja ja yksi rehtori menetti henkensä sen takia kun yritti puhuttaa ampujaa ja teki itsestään helpon maalin kouluampujalle.
Tähän sellainen, että hieman eri asia yritää puhutella 18v tai 22v henkilöä kuin 12v, vaikka mielentila olisi tekijöillä sama.

Mutta valitettavasti nuo on tilanteita, mistä ei tiedä etukäteen mikä on paras tapa toimia. Ikinä voi 100% varmuudella sanoa mitä toinen tekee (vaikka näin tv sarjoissa ja elokuvissa tuntuu olevan).
Avatar
Francis Munkki
Remington Steele
Viestit: 219
Liittynyt: La Touko 11, 2013 1:14 pm

Re: Kouluampuminen Vantaan Viertolassa 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja Francis Munkki »

K9Wifey kirjoitti: Su Touko 12, 2024 12:22 am En yhtään ihmettele, vaikka myös sukulainen saatettaisiin tästä vastuuseen; onhan hän alunperin tutustuttanut tekovälineen ja tekijän keskenään.
Tekovälineen ja tekijän tutustuttaminen joko on ollut rikos sillä hetkellä kun se on tapahtunut, tai sitten ei ole. Kenenkään vähänkin laajemmin asiaa ajattelevan oikeustajuun ei mene se, että tällainen sinänsä laillinen ja harmiton teko muuttuisi jonkin myöhemmän tapahtuman perusteella rikolliseksi. Paitsi jos on syytä ajatella, taas kerran, että tutustuttajalla oli tiedossa, että hänen toiminnastaan seuraisi varmasti tai suurella todennäköisyydellä se, mitä myöhemmin tapahtui.

Tuollainen pakkomielle saada päitä vadille hinnalla millä hyvänsä ja kaikesta oikeudesta ja kohtuudesta välittämättä ei kerro muuta kuin että ei oikeasti olla moraalisesti mitenkään ammuskelijaa korkeammalla tasolla. Tai ehkä sinulla on tässä toimivana logiikkana se, että niin kauan kuin olet edes marginaalisesti parempi, niin kaikki on hyvin. Jotain henkilökohtaista juttua laista, kohtuudesta tai yleisestä oikeustajusta välittämättä se ammuskelijakin oli tuolla hoitamassa.
K9Wifey kirjoitti: Su Touko 12, 2024 12:22 am Vaikka ase olisi lukitussa kaapissa niin onhan se nyt hiddo vieköön huolehdittava myös siitä, ettei avaimia siihen ole saatavilla, tai muutoinhan tuo koko laki on susi.
Kyse voi olla myös siitä, että miten paranoidi aseita omistavaa henkilöä voidaan velvoittaa olemaan. Mutta mikään laki ei toimi sillä tavalla, koska todellisuus ei toimi sillä tavalla, että jostain asiasta olisi mahdollista määrätä jonkinlainen "onnistumisen pakko". Tällaisten asioiden ehkäiseminen toimii vähän kuin "best effort" periaatteella. Ruumiita tulee väistämättä joskus. Meistä kaikista.
K9Wifey kirjoitti: Su Touko 12, 2024 12:22 am Multa ei heru sympatioita. Onkohan kolmannen uhrin ainoa kohtalo vain odottaa, milloin omaiset päättävät elintoimintojen päättämisestä? Aivan järkyttävää.
Kukaan ei ole sinulta mitään sympatioita pyytänyt. Minä korkeintaan toivon, että vouhottamalla ei asiaa ratkaistaisi. Siitä ei ole mitään hyötyä eikä iloa kenellekään. Kenenkään henkilökohtainen tunnereaktio asiaan ei selitä tapahtunutta muille tai anna siitä muille mitään lisätietoa.
K9Wifey kirjoitti: Su Touko 12, 2024 12:22 am EDIT: Ja onhan sillä sukulaisella vaikka voinutkin olla joku 'idea' tekijän ajatusmaailmasta, jos vaikka ampuessa on puhutellut kohdettaan henkilönä tai jotenkin rinnastanut tarkkuusammunan ihmisen/ihmisten ampumiseen. Itse ainakin joskus teininä (metsästyskorttia varten) tarkkuusammuntaa harjoittaessani puhuin vain taulusta. Tiedä näistä nykyteineistä sitten...
Niin siis nykyaikana on muotia, että ihmiset saavat kenkää töistä tai joutuvat jopa pahoinpitelyn, tapon yrityksen tai tuhopolton kohteeksi sen perusteella, miltä heidän sanansa tai toimintansa on jonkun mielestä saattanut näyttää, vaikka ei kenenkään mielestä oikeasti olekaan näyttänyt. Mutta sinä siis keksit tässä ihan tyhjästä ilmasta tällaisia juttuja, mitä on ehkä saattanut tapahtua. Joku on pakko lynkata, ja se on ilmeisesti nyt tämä sukulainen. Syyllinen on tiedossa, syyte vain tarvitaan.

Yhden asian voin esittää veikkauksena. Oli ampujan kokemus kiusatuksi tulemisesta tai syrjään jäämisestä tai erimielisyydestä uhriensa kanssa todellinen tai kuviteltu, tahallinen tai sattumaa, niin on joka tapauksessa todennäköisempää (vaikka siitä ei ole mitään varmuutta), että hänen uhrinsa olivat tarkoittaneet hänen kokevan itsensä yksinäiseksi, kuin se, että tämä sukulainen oli tarkoittanut antaa ampujalle sellaisen käsityksen, että ihmisten ampuminen on kivaa, harmitonta, vitsailun aihe tai hyvä tapa ratkaista ongelmia (vaikka siitäkään ei ole mitään varmuutta).

On mahdollista toki, että uhrit eivät ajatelleet ampujasta mitään, hyvää eivätkä pahaa, eivätkä ikinä voineet arvata, että heillä mitään syytä saati velvollisuutta siihen olisi ollut, ja että sukulainen vitsaili pojan kanssa ihmisten ampumisesta. Mutta on todennäköisempää se, että näillä lapsilla oli jotain kitkaa keskenään, kuin se, että sukulainen oli (edes sattumalta ja vasta jälkikäteen ymmärrettynä) tullut yllyttäneeksi ampujaa tähän tekoon.

Eli jos kannatat sukulaisen mielivaltaista rankaisemista siksi, että jonkun pää on helpotus ja hienoa saada vadille, niin vielä helpommin voi kannattaa sitä, että lapset selvittävät välinsä paukuttelemalla luokassa. Sukulainenhan voi osoittautua täysin vastuuttomaksi roistoksi yhtä paljon kuin herttaiseksi hahmoksi, joka noudatti kaikkia sääntöjä, eikä millään voinut arvata, että mitään tällaista olisi tekeillä. Mutta ehkä tämä poikakin ampui nämä luokkatoverinsa varmuuden vuoksi tai varoittavaksi esimerkiksi tai sijaiskärsijöiksi, eikä mistään jo ilmenneestä tai juuri heitä koskeneesta syystä?

Minä ainakin olen sitä mieltä, että mielivalta tai varoittavien esimerkkien tai sijaiskärsijöiden tekeminen ovat itsessään ongelmallisia tapoja toimia. Enkä ajattele niin, että ne voisivat tilanteesta riippuen olla joskus erittäin väärin ja joskus erittäin oikein.
Anoteus
Jack Bauer
Viestit: 950
Liittynyt: Su Tammi 20, 2019 8:12 pm

Re: Kouluampuminen Vantaan Viertolassa 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja Anoteus »

Se on aivan sama, miten monen lukon taakse ampumatarvikkeet jemmataan, niin kyllä nuoret keinot keksii. Itsekin nuorena pöllin isäni panoksia, että saatiin ruutia anarkistin käsikirjan pommikokeiluja varten. Aivan turhaan syyllistätte aseen omistajaa, ainut keino olisi omistajan kantaa asetta koko ajan mukana, jotta tietää missä se on
damfin
James Bond (David Niven)
Viestit: 10832
Liittynyt: Ke Elo 10, 2011 1:04 am

Re: Kouluampuminen Vantaan Viertolassa 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja damfin »

Ellei ole keinoja tai halukkuutta säilyttää asetta niin että 12 vuotias ei pysty sitä saamaan huomaamatta haltuunsa, niin silloin ei pidä omistaa asetta, eikä varsinkaan säilyttää sitä tiloissa jonne 12 vuotias pääsee.
Anoteus
Jack Bauer
Viestit: 950
Liittynyt: Su Tammi 20, 2019 8:12 pm

Re: Kouluampuminen Vantaan Viertolassa 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja Anoteus »

^
Mutta kun se ei kaikilla auta, itse opettelin tiirikoinnin, että pääsin kaikkeen "kiellettyyn" käsiksi.
damfin
James Bond (David Niven)
Viestit: 10832
Liittynyt: Ke Elo 10, 2011 1:04 am

Re: Kouluampuminen Vantaan Viertolassa 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja damfin »

Anoteus kirjoitti: Ti Touko 14, 2024 7:40 am ^
Mutta kun se ei kaikilla auta, itse opettelin tiirikoinnin, että pääsin kaikkeen "kiellettyyn" käsiksi.
Olisiko sinulla ollut 12-vuotiaana taitoa ja rohkeutta tiirikoida itsesi jonkun sukulaisesi asuntoon ja siellä olleelle asekaapille asetta anastamaan silloin kun sukulaisesi ei ollut kotona?
Anoteus
Jack Bauer
Viestit: 950
Liittynyt: Su Tammi 20, 2019 8:12 pm

Re: Kouluampuminen Vantaan Viertolassa 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja Anoteus »

damfin kirjoitti: Ti Touko 14, 2024 8:12 am
Anoteus kirjoitti: Ti Touko 14, 2024 7:40 am ^
Mutta kun se ei kaikilla auta, itse opettelin tiirikoinnin, että pääsin kaikkeen "kiellettyyn" käsiksi.
Olisiko sinulla ollut 12-vuotiaana taitoa ja rohkeutta tiirikoida itsesi jonkun sukulaisesi asuntoon ja siellä olleelle asekaapille asetta anastamaan silloin kun sukulaisesi ei ollut kotona?
Enkö minä juuri selittänyt että tein juuri tuollaisia typeriä juttuja sen ikäisenä? En ole ylpeä tekosistani, mutta en myöskään koskaan vahingoittanut ketään eikä semmoinen tullut edes mieleen vihapäissäkään.
Kyllä se kaikki syy on siellä tekijän päässä, aivan turhaan haet jotain helpottavaa tekijää ulkopuolisista
damfin
James Bond (David Niven)
Viestit: 10832
Liittynyt: Ke Elo 10, 2011 1:04 am

Re: Kouluampuminen Vantaan Viertolassa 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja damfin »

Anoteus kirjoitti: Ti Touko 14, 2024 8:28 am
damfin kirjoitti: Ti Touko 14, 2024 8:12 am
Anoteus kirjoitti: Ti Touko 14, 2024 7:40 am ^
Mutta kun se ei kaikilla auta, itse opettelin tiirikoinnin, että pääsin kaikkeen "kiellettyyn" käsiksi.
Olisiko sinulla ollut 12-vuotiaana taitoa ja rohkeutta tiirikoida itsesi jonkun sukulaisesi asuntoon ja siellä olleelle asekaapille asetta anastamaan silloin kun sukulaisesi ei ollut kotona?
Enkö minä juuri selittänyt että tein juuri tuollaisia typeriä juttuja sen ikäisenä? En ole ylpeä tekosistani, mutta en myöskään koskaan vahingoittanut ketään eikä semmoinen tullut edes mieleen vihapäissäkään.
Kyllä se kaikki syy on siellä tekijän päässä, aivan turhaan haet jotain helpottavaa tekijää ulkopuolisista
Varmasti teit typeryyksiä ja kolttosia, niin minäkin tein... kysymys kuuluikin olisiko sinulla 12 vuotiaana ollut taitoa ja rohkeutta tiirikoida kunnollisella hyväksytyllä lukolla varustettu sukulaisen asunto ja siellä oleva lukittu asekaappi auki?

Eihän tuota helpottavaa ulkopuolisista tekijää tarvitse mistään hakea, helpottava tekijä on ollut sukulaismies joka on säilyttänyt asettaan niin että pojalla on ollut mahdollista saada se haltuunsa sukulaismiehen huomaamatta aseen puuttumista, ei tuota asiaa tarvitse mistään hakemalla hakea.
Edith
Susikoski
Viestit: 36
Liittynyt: Ma Touko 04, 2015 4:46 pm

Re: Kouluampuminen Vantaan Viertolassa 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja Edith »

damfin kirjoitti: Ti Touko 14, 2024 1:29 pm
Anoteus kirjoitti: Ti Touko 14, 2024 8:28 am
damfin kirjoitti: Ti Touko 14, 2024 8:12 am

Olisiko sinulla ollut 12-vuotiaana taitoa ja rohkeutta tiirikoida itsesi jonkun sukulaisesi asuntoon ja siellä olleelle asekaapille asetta anastamaan silloin kun sukulaisesi ei ollut kotona?
Enkö minä juuri selittänyt että tein juuri tuollaisia typeriä juttuja sen ikäisenä? En ole ylpeä tekosistani, mutta en myöskään koskaan vahingoittanut ketään eikä semmoinen tullut edes mieleen vihapäissäkään.
Kyllä se kaikki syy on siellä tekijän päässä, aivan turhaan haet jotain helpottavaa tekijää ulkopuolisista
Varmasti teit typeryyksiä ja kolttosia, niin minäkin tein... kysymys kuuluikin olisiko sinulla 12 vuotiaana ollut taitoa ja rohkeutta tiirikoida kunnollisella hyväksytyllä lukolla varustettu sukulaisen asunto ja siellä oleva lukittu asekaappi auki?

Eihän tuota helpottavaa ulkopuolisista tekijää tarvitse mistään hakea, helpottava tekijä on ollut sukulaismies joka on säilyttänyt asettaan niin että pojalla on ollut mahdollista saada se haltuunsa sukulaismiehen huomaamatta aseen puuttumista, ei tuota asiaa tarvitse mistään hakemalla hakea.
https://yle.fi/a/74-20088397

Näitä tapauksia, joissa alaikäinen on saanut aseen haltuunsa, tuntuu nyt ilmaantuvan. Iisalmessa poliisi otti kiinni alle 15-vuotiaan pojan epäiltynä ampumisesta. Uutisen mukaan tuolla "oli ammuttu kiväärillä useita laukauksia omakotitalosta ulospäin". Olikohan tämäkin poika vain metsästystä harjoittelemassa (vai suunnittelemassa ihmisten murhaamista)? Tästä Iisalmen tapauksesta on jo oma ketju, mutta tapaus liittyy tämän ketjun asejankkaukseen.

Ihmettelen kovasti, miten näitä aseita ja niiden patruunoita säilytetään siten, että alaikäiset pääsevät niihin käsiksi.
Yrjö Yrjönpoika
Andy Sipowich NYPD
Viestit: 1451
Liittynyt: Pe Elo 04, 2023 10:05 am

Re: Kouluampuminen Vantaan Viertolassa 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja Yrjö Yrjönpoika »

Edith kirjoitti: Ti Touko 14, 2024 2:39 pm Ihmettelen kovasti, miten näitä aseita ja niiden patruunoita säilytetään siten, että alaikäiset pääsevät niihin käsiksi.

Taitaa kuulua suomalaiseen vanhaan perinteeseen. Tuskinpa nykyiset aseiden omistajat olisivat lähteneet faijansa aseella räiskimään esim jonnekin koululleen. Löyhät tavat ovat sitten vain jatkuneet ajan mukana normaalina käytäntönä tänne internet-sukupolvien aikaan saakka.
Avatar
Mymmeli77
Lauri Hanhivaara
Viestit: 140
Liittynyt: Ti Tammi 17, 2023 3:11 pm

Re: Kouluampuminen Vantaan Viertolassa 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja Mymmeli77 »

Mä en nyt ymmärrä, mistä nää omaisen kotiin tiirikoimiset ja asekaapin murrot sun muut on alkaneet? Onko jossain uutisessa kerrottu tällaisesta?

Tämä ampujahan oli sillä sukulaisellaan pääsiäislomalla ja tämä ampuminen tapahtui heti pääsiäisen jälkeen. Ampuja on voinut esim nähdä, missä asekaapin avainta säilytetään ja vaikka käydä sukulaisen nukkuessa aseen sieltä kaapista salaa hakemassa, ja palauttanut sitten avaimen samaan paikkaan.
Ei siinä mitään tiirikointia tai murtoja välttämättä ole.

Poliisin mukaan omainen oli huomannut aseen katoamisen. Sitä ei kerrottu milloin huomasi, mutta pian tuon sukulaisvierailun jälkeen tämä ampuminen tapahtui, mahdollisesti heti seuraavana päivänä.
Time you enjoy wasting is not wasted time
Edith
Susikoski
Viestit: 36
Liittynyt: Ma Touko 04, 2015 4:46 pm

Re: Kouluampuminen Vantaan Viertolassa 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja Edith »

Mymmeli77 kirjoitti: Ti Touko 14, 2024 4:17 pm Mä en nyt ymmärrä, mistä nää omaisen kotiin tiirikoimiset ja asekaapin murrot sun muut on alkaneet? Onko jossain uutisessa kerrottu tällaisesta?

Tämä ampujahan oli sillä sukulaisellaan pääsiäislomalla ja tämä ampuminen tapahtui heti pääsiäisen jälkeen. Ampuja on voinut esim nähdä, missä asekaapin avainta säilytetään ja vaikka käydä sukulaisen nukkuessa aseen sieltä kaapista salaa hakemassa, ja palauttanut sitten avaimen samaan paikkaan.
Ei siinä mitään tiirikointia tai murtoja välttämättä ole.

Poliisin mukaan omainen oli huomannut aseen katoamisen. Sitä ei kerrottu milloin huomasi, mutta pian tuon sukulaisvierailun jälkeen tämä ampuminen tapahtui, mahdollisesti heti seuraavana päivänä.
Tällaisesta tiirikoinnista ei tosiaan ole puhuttu missään. Laitetaan nyt vielä kerran tuo uutinen, jonka mukaan poika on harjoitellut pääsiäisenä ampumista sukulaisen luona ja ottanut lähtiessään aseen mukaan.

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/ae62 ... 93b8be58be

"Tiistaiaamuna 2. huhtikuuta uutisissa kerrottiin järkyttävästä tilanteesta: Vantaan Viertolan koulussa on tapahtunut ampumavälikohtaus. Samalla yhden oppilaan sukulainen alkoi pelätä pahinta.

Hän tarkasti lukitun asekaappinsa ja huomasi, että hänen pienoisrevolverinsa on kadonnut. 12-vuotias sukulaispoika, joka kävi Viertolan koulua, oli viettänyt hänen luonaan juuri pääsiäispyhiä.

Pääsiäinen oli sujunut täysin tavanomaiseen tapaan. Pääkaupunkiseudun ulkopuolella asuva sukulainen oli opettanut poikaa ampumaan aseella, kuten kerran aiemmin edellisvuonna.

Sukulainen ilmoitti kadonneesta aseesta poliisille samana päivänä. Nyt häntä epäillään ampuma-aserikoksesta.

Poliisin mukaan ampumisen harjoitteluun ei ollut liittynyt ”dramatiikkaa tai mystiikkaa”. Harjoittelu oli tapahtunut ulkotiloissa, ilman tarkkaa kohdetta.

Se, että poika ihannoi koulusurmia tai suunnitteli sellaista, ei tiettävästi ollut lähisukulaisen – tai kenenkään muunkaan – tiedossa.

– Tämä on tullut täytenä yllätyksenä ja sokkina kaikille, tutkintaa johtava rikoskomisario Marko Särkkä kertoo Iltalehdelle."
Vastaa Viestiin