Mustalaiset

Sana on vapaa, jos uskaltaa...
Millavaan
Christopher Lorenzo
Viestit: 1601
Liittynyt: Su Elo 28, 2022 8:31 am
Paikkakunta: Tampere

Re: Mustalaiset

Viesti Kirjoittaja Millavaan »

Ei tuli vaan mieleen kun puhuin mun veljelle yhdestä tamarasta ja selvensin että se on mustalainen niin mun veli sano että en olis arvannutkaan. Muutama päivä sitten puhuin yhdestä tinosta joka kans on mustalainen niin silloinkin se sano että en olis arvannutkaan
Avatar
Ifigeneia
Andy Sipowich NYPD
Viestit: 1311
Liittynyt: La Helmi 18, 2023 7:16 pm

Re: Mustalaiset

Viesti Kirjoittaja Ifigeneia »

Bonafides kirjoitti: Pe Touko 17, 2024 4:59 pm
Jösse Kalapää kirjoitti: Pe Touko 17, 2024 3:48 pm
Täytekakku Koskinen kirjoitti: Ma Touko 13, 2024 6:28 pm Taitaa olla tämä kaveri. Tuttu Mersukin on ilmeisesti kuvissa. Nyt on vaan hieman paremmin ilmastoitu.

https://www.facebook.com/rstenroth/?locale=fi_FI
Mä en vittu kuolemaksenikaan tajua et mistä näiden tyyppien fyrkat tulee ja vielä enemmän et millä helvetillä ne saa ne pestyä?
Tälläkin tyypillä muutama mersu vaikkei sieltä kalleimmasta päästä kuitenkaan, mut silmään pistää yli 300 neliöinen omari jolla hintaa melkein 900k ”uuden tieltä pois” kun olis vaihtamassa puhelinta..

Vaikea uskoa et raviohjastajan palkoilla ja palkkioilla tuo onnistuu, saati flippailemalla mersuja.

Se on yks saatana kun ite marssii pankkiin muutaman tonnin käteistukun kanssa kun pistäny autotallista työkalut ja harrastusvehkeet autotalli myyjäisillä kiertoon, niin pankissa alkaa kolmannen asteen kuulustelut et mistäs vitusta nämä on peräisin ja rahanpesulaki velvoittaa..
lippulappujen ja pitkän vänkäämisen jälkeen pankki lopulta otti fyrkat vastaan kun uskoivat lopulta kun tilille oli tullut muitakin ”tavallisuudesta poikkeavia suorituksia” kun osa jengistä oli maksanut romuja paypalillä tai tilisiirrolla.

Millä vitulla ne noita miljoonakämppiä ostelee?
Edes autoa ei mistään itseään kunnioittavasta liikkeestä saa käteisellä elle kyse ole jostain ruostekasasta joka maksaa alle tonnin.

Ja miten nää selittää nämä pankille?
Kuninkuusraveissa voitin vähän?

No, tuskinpa tuoltakaan mitään korvauksia peritään kun uhri ei mitään uskalla toiselta mannerta vaatia ja lakimieskin varmasti valtion varoista, samoin kun muut oikeudenkäyntikulut…
Vähän luulen että nämä luistelee yhteiskunnassa miten tykkäävät, koska kukaan ei yksinkertaisesti jaksa eikä halua lähteä näiden kanssa asioista jankkaamaan. Terveydenhoitoalalla työskennellyt äitinikin sitä on ihmetellyt, miten miltei jokaisen täysi-ikäisyyden saavuttaneen romanin ammattina on järjestelmässä "eläkeläinen".

Muu väestö saa käydä aikamoiset taistelut, että pääsee työkyvyttömyyseläkkeelle, vaikka olisi miten pahasti sairas.
Jos sen hameen kanssa menee selkä paskaksi. Eikä taida kengätkään järin ortopediset olla. Miehistä en sitten tiedä. Skolioosi pistoolin kannosta?

Siirretty lainauksineen Turun ampumistapaus-ketjusta
-NILS-
Millavaan
Christopher Lorenzo
Viestit: 1601
Liittynyt: Su Elo 28, 2022 8:31 am
Paikkakunta: Tampere

Re: Mustalaiset

Viesti Kirjoittaja Millavaan »

Saako autokaupassa maksaa käteisellä? Jos meet ostaan vaikka 20t mersun niin voitko vaan lyödä käteisen pöytään? Entä verottaja kun sehän on sitten sun omaisuutta vai kenen nimiin se laitetaan?
Paikalla
canis lupus
Vic Mackey
Viestit: 1920
Liittynyt: Pe Tammi 10, 2020 11:35 pm

Re: Mustalaiset

Viesti Kirjoittaja canis lupus »

Millavaan kirjoitti: Su Touko 19, 2024 2:08 pm Kertokaa mulle perinteisiä mustalaisnimiä siis naisen, ite keksin vaan tamaran ja Teresan.
Marita. Äitini nimi. Minä oivalsin tämän vasta noin viikko sitten, äidin nimi kun on liian tuttu että kilikellot soisivat. Isoäitini nimi oli Rosita.
Mens malus in corpore sano
Jösse Kalapää
Armas Tammelin
Viestit: 74
Liittynyt: Su Huhti 28, 2024 11:46 pm

Re: Mustalaiset

Viesti Kirjoittaja Jösse Kalapää »

Millavaan kirjoitti: Su Touko 19, 2024 3:38 pm Saako autokaupassa maksaa käteisellä? Jos meet ostaan vaikka 20t mersun niin voitko vaan lyödä käteisen pöytään? Entä verottaja kun sehän on sitten sun omaisuutta vai kenen nimiin se laitetaan?
No kyllä sitä nykyään karsastetaan kun isommista summista kyse. Vielä 20 vuotta sitten käteisostajia ei niin kieroon katottu, ja jos yksityiseltä ostaa niin siinä on vielä mahkuja, ja nekin rahat voi tallettaa pankkiin esittämällä kauppakirjan myydystä autosta, mutta yrityksiä koskee erilaiset velvoitteet. Kaverilla autoliike joka tuo muun muassa autoja ulkomailta ja ostaa/myy kotimaassa.
Just eilen kysyin juuri tämänkin asian vuoksi että tekeekö paljon käteiskauppaa, niin vastasi että yhden auton on myynyt viimeisen 3 vuoden aikana ja kyseessä oli joku vaihdossa tullut romu jota ei edes olisi halunnut, mutta kauppa olisi muuten jäänyt tekemättä ellei asiakas olisi pääsyt vanhasta eroon niin hyvitti siitä 500€ ja myi samaan hintaan tutulle jobbarille joka tuli samantien hakemaan ja maksoi käteisellä.
Kaikki muut kaupat menneet joko rahoitusyhtiön kautta, tai ne missä ei rahoitusta ole ollut, on mennyt sitten laskulla siten että fyrkat näkyvissä tilillä auton luovutushetkellä.

Mustalaisten kanssa ei käy kauppaa ollenkaan kun ollut joskus huonoja kokemuksia.

Nuo mustalaisten autot ovat yleensä milloin kenenkin nimissä ja jättävät kovin usein rekisteröinti-ilmoituksen kokonaan tekemättä.
Jos ne jonkun nimissä on, niin yleensä jonkun sellaisen jolla on suht puhdas ulosottorekisteri, jottei vouti pääse autoon käsiksi. Auton todellinen omistaja papereissa korkeintaan haltijana jos ulosotossa saatavia on.
Millavaan
Christopher Lorenzo
Viestit: 1601
Liittynyt: Su Elo 28, 2022 8:31 am
Paikkakunta: Tampere

Re: Mustalaiset

Viesti Kirjoittaja Millavaan »

Vissiin nuorlla romaneilla ei kun siis mustalaisilla kun täällä sitä sanaa saikin käyttää, romeo ja natasa on yleisiä kun mun pojan mielestä ne on yleisimmät kun taas tamarasta hän ei ollut ikinä kuullutkaan mikä on uskomatonta.
Avatar
McCall
Neuvoja-Jack
Viestit: 586
Liittynyt: Ma Kesä 25, 2007 9:35 pm

Re: Mustalaiset

Viesti Kirjoittaja McCall »

Muistelisin, että tästä oli aikoinaan oma ketjunsakin täällä.
Hämeen Sanomat 22.5.2024 / https://www.hameensanomat.fi/uutissuomalainen/6784798

Poliisilaitoksen vartija käski liikuntarajoitteisen romaninaisen ulos – hovioikeus hylkäsi syytteen syrjinnästä

Helsingin hovioikeus hylkäsi Helsingin poliisilaitoksen vartijan syytteet, jotka koskivat liikuntarajoitteisen romaninaisen epäiltyä syrjintää.

Syyttäjän mukaan mies syyllistyi syrjintään ja virkavelvollisuuden rikkomiseen käskettyään naisen poistumaan poliisitalon tuulikaapista. Tapaus sattui maaliskuussa 2021, jolloin koronarajoitusten takia tilaan pääsi kerrallaan vain kuusi ihmistä. Syyttäjän mukaan kävelykeppiä käyttänyt, romaniasuun pukeutunut nainen tuli sisälle vammaisille merkitystä ovesta. Vartija kehotti naista poistumaan tuulikaapista ja vaati tätä kovaäänisesti ja nöyryyttävästi siirtymään jonon viimeiseksi, syyttäjä katsoi.

Syyttäjän mukaan vartija asetti naisen eriarvoiseen tai muita olennaisesti huonompaan asemaan etnisen alkuperän, vammaisuuden tai terveydentilan ja sukupuolen perusteella.

Vartija kiisti syytteet käräjillä ja hovissa ja vetosi toiminnassaan siihen, että oli kuullut naisen ohitelleen.

Todistaja: Vartijan käytös oli aggressiivista

Käräjä- ja hovioikeudessa kuullun todistajan mukaan vartija huusi naiselle aggressiivisesti ja syytti tätä etuilusta. Mies kertoi sanoneensa vartijalle, että päästää naisen edelleen jonossa, mutta vartija oli kieltänyt häntä. Mies katsoi vartijan käytöksen johtuneen naisen romaniasusta ja kertoi "jäätyneensä" itse vartijan aggressiivisesta käytöksestä.

Hovioikeus päätyi käräjäoikeuden tavoin hylkäämään syytteet. Sen mukaan ei voitu pitää poissuljettuna, että vartija käskytti naisen ulos sen vuoksi, että käsitti tämän ohitelleen jonossa.

– Asiassa on tullut käräjäoikeuden toteamin perustein näytetyksi, että aulavartijoiden yleisenä käytäntönä on ollut käskeä jonossa etuilleet henkilöt jonon viimeiseksi. Hovioikeus katsoo, että (naista) ei siten ole kohdeltu epäsuotuisammin kuin niitä vastaavassa tilanteessa olleita henkilöitä, jotka myös ovat aulavartijan käsityksen mukaan etuilleet jonossa, hovioikeus toteaa tuomiossaan.

Eriävä kanta: Poliisilaitoskin hyvitysvelvollinen

Yksi asian ratkaisseista hovioikeudenneuvoksista jätti eriävän mielipiteen. Hän katsoi, että vartija tulisi tuomita syrjinnästä ja virkavelvollisuuden rikkomisesta rangaistukseen ja maksamaan asianomistajalle korvauksia.

– Lisäksi katson, että Helsingin poliisilaitos tulisi velvoittaa suorittamaan (asianomistajalle) yhdenvertaisuuslain mukaista hyvitystä. Oikeasuhtaisena korvauksen määränä pidän vaatimuksen mukaista 4 000 euroa ottaen huomioon asiaan soveltuvat kaksi eri syrjintäperustetta sekä sen, että syrjintään syyllistynyt virkamies on edustanut poliisia, eriävässä mielipiteessä sanotaan.

Hovioikeudenneuvoksen mukaan oikeudessa kuulluista ihmisistä ainoastaan vartija väitti naisen etuilleen. Todisteena esitetty videotallenne tuki hänen mielestään enemmänkin todistajana kuullun miehen ja asianomistajan kertomusta siitä, että ulkona oli käyty rauhassa keskustelua siitä, missä järjestyksessä paikalle oli saavuttu.

Hovioikeudenneuvos katsoi vartijan kohdelleen naista eri tavalla kuin muita väitetysti jonossa etuilleita. Hänen mukaansa asiassa ei jäänyt epäilystä siitä, että naisen kohteluun vaikutti hänen etninen taustansa.
Avatar
Tarkastaja Levisi
Angus MacGyver
Viestit: 6858
Liittynyt: La Heinä 18, 2020 4:44 pm

Re: Mustalaiset

Viesti Kirjoittaja Tarkastaja Levisi »

Romani_IL.jpg
Romani_IL.jpg (75.93 KiB) Katsottu 1572 kertaa


Iltalehdessä muurin takana juttu romanikulttuurin poskettomista säännöistä.

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/3a96 ... 01e2cd90cf


Sääntöjen kahleissa
Nuoret romanit Tino ja Mirella kertovat nyt rehellisesti oman kulttuurinsa säännöistä. Lapsi ei saa kutsua vanhempiaan äidiksi ja isäksi, eikä se ole pahinta. Harva tietää näitä asioita romanien elämästä.
Doctor Lecter
James Bond (Daniel Graig)
Viestit: 17152
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Mustalaiset

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter »

Lainaukset IL:n artikkelista:
Mirellan ja Tinon nimet on muutettu, sillä romanikulttuurin tabuista ei saa puhua. He haluavat korostaa, että jokaisessa romaniperheessä on omat tapansa, ja he voivat kertoa vain omasta näkökulmastaan. Jokainen romani on kasvanut omassa perheessään ja saanut omanlaisensa kasvatuksen.
Paskekulttuurin tabuista ei myöskään saa puhua mediassa negatiiviseen sävyyn. Mut hei, mikä tää "omanlaisensa kasvatuksen" juttu nyt on? Jokainen heistä on saanut samanlaisen kasvatuksen, jossa pyritään siirtämään 1700-luvun typerät tavat jälkikasvulle, sekä opettamaan heitä kusettamaan ja pahoinpitelemään julleja ja marisemaan rasismista. Omanlaisensa... Pyh!
Heidän kokemuksensa mukaan romanikulttuurissa moni asia on muuttunut. He nostavat esiin esimerkiksi päihteiden käytön, joka on lisääntynyt räjähdysmäisesti, ja nuorten pahoinvoinnin.
Mutta mikä asia mustalaiskulttuurissa muka on muuttunut? Yhtä lailla he olivat jo 60-luvulla samanlaisia ylimielisiä ja röyhkeitä paskeita.
- Aivan, nyt on tosiaan tämä valepoliisijuttu ollut tiiviisti osa paskekulttuuria jo yli kymmenen vuotta.

Mustalaisnuorten pahoinvointi?! Hmmm... johtuisiko se just tästä kulttuurista ja kasvatuksesta; opetetaan halveksimaan kantaväestöä, vieroksumaan työntekoa, varastamaan vanhuksilta, pahoinpitelemään ohikulkijoita, pysäköimään invapaikoille, käyttäytymään röyhkeästi, kantamaan terä- ja/tai tuliasetta, pukeutumaan tietyn typerän kaavan mukaan, noudattamaan aikansa eläneitä sääntöjä, kuppaamaan yhteiskuntaa, yhtymään sisariinsa ja serkkuihinsa, vihaamaan tiettyjä mustalaissukuja, hautomaan verikostoa, käskyttämällä kuka suku saa missäkin asua, ottamalla lapset mukaan ryöstöretkille...

Miksi juurikin mustalaisista kasvaa väkivaltaisia, matalan ärsyyntymiskynnyksen omaavia kusipäitä? Onko vika yhteiskunnassa, joka sallii vähemmistöille aina vaan enemmän ja ymmärtää loputtomiin. Vai onko vika kantaväestössä, joka on kuulemma ihan hirrrveän rasistinen.
- Vai olisiko se vika sittenkin heidän omissa toimissaan ja naurettavassa kulttuurissaan?
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!
Voimamies lahest
Harjunpää
Viestit: 317
Liittynyt: Ke Touko 04, 2022 6:53 pm

Re: Mustalaiset

Viesti Kirjoittaja Voimamies lahest »

Siskonsa tai veljensä kanssa nussiva emäsika saa aikaan vammaiskierteen, kierosilmä pitkakoipi apinat pitäisi kuohita ja vasta sen jälkeen tappaa.
Mäntyharjun ihmemies
Avatar
Ifigeneia
Andy Sipowich NYPD
Viestit: 1311
Liittynyt: La Helmi 18, 2023 7:16 pm

Re: Mustalaiset

Viesti Kirjoittaja Ifigeneia »

Tarkastaja Levisi kirjoitti: Pe Touko 24, 2024 9:41 am Romani_IL.jpg



Iltalehdessä muurin takana juttu romanikulttuurin poskettomista säännöistä.

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/3a96 ... 01e2cd90cf


Sääntöjen kahleissa
Nuoret romanit Tino ja Mirella kertovat nyt rehellisesti oman kulttuurinsa säännöistä. Lapsi ei saa kutsua vanhempiaan äidiksi ja isäksi, eikä se ole pahinta. Harva tietää näitä asioita romanien elämästä.
Pystyisikö joku laupias sielu heittämään tekstin esille kokonaisuudessaan?
Doctor Lecter
James Bond (Daniel Graig)
Viestit: 17152
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Mustalaiset

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter »

Kuka muistaa Ylivieskan helluntaiseurakunnan järjestämät mustalaispäivät syyskuussa 1987?

Heti tilaisuuden alussa kun maallikkosaarnaaja (kuten on mm. verikostoampuja Vartti Isberg) joutui kokemaan kun 7,65 kaliberinen käsiase yskähteli mustalaiskulttuurin perinnettä. Ampuja oli vuonna 1944 syntynyt alavutelainen hevosmies, joka pakeni paikalta muun seurueen autolla.

Henkilövahinkoja ei sattunut vaikka kahdesti ammuttiin.

Tapauksesta oli aikoinaan lehdissä. Niih, että mitä sää nyt niitä vanhoja tässä muistelemaan. Niinhän se muisteli ampujakin.

Mut miten käy epäonnistuneen verikoston tekijälle? Kulkeeko hän lopun ikänsä nimellä Verikoston ryssinyt emänsä nussija?
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!
viivahattu
Javier Pena
Viestit: 1790
Liittynyt: Ti Touko 02, 2023 10:10 am

Re: Mustalaiset

Viesti Kirjoittaja viivahattu »

Mustalaisia on Suomessa osapuilleen saman verran kuin jossain Kankaanpäässä tai Lapualla on asukkaita. Jos Kankaanpäässä tai Lapualla tapahtuisi yhtä paljon rikoksia kuin mustalaisyhteisössä, niin kenelläkään tuskin olisi mitään ongelmaa sanoa, että paikkakunnan kulttuurissa on jotain todella pahasti pielessä, varsinkin kun otetaan huomioon kaikki mustalaisten parissa tapahtuva, tutkan alle jäävä piilorikollisuus kuten juuri nämä emänsä nussimiset, vapaudenriistot, varkaudet ja sen sellaiset, joista ei todellakaan ulkopuolisille mitään huudella.
Gaikowski
Alibin satunnaislukija
Viestit: 66
Liittynyt: To Maalis 31, 2016 10:01 pm

Re: Mustalaiset

Viesti Kirjoittaja Gaikowski »

Oulussa oli kaupan pihalla taas auto täynnä 30v romaaneja invapaikallla.Mielenkiintoista olisi kuunnella mitä heillä päässä liikuu, kai sen täytyyy joku provo olla mutta olisihan se hienoa jos kaikki toimisi samoin tai kuten samalla paikalla n.70v romanimuori joka heitteli roskat ikkunasta mutta ehkä he ovat kunnon kansalaisia omissa piireissään.
Pesukarhu
Armas Tammelin
Viestit: 73
Liittynyt: To Helmi 23, 2023 12:26 pm

Re: Mustalaiset

Viesti Kirjoittaja Pesukarhu »

Ifigeneia kirjoitti: Pe Touko 24, 2024 11:39 am
Pystyisikö joku laupias sielu heittämään tekstin esille kokonaisuudessaan?
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/3a96 ... 01e2cd90cf
Vähän leikkelen ettei riko sääntöjä:

– Romanikulttuurin tavat ovat ristiriitaiset. Tämä kaikki on kuin näytelmää. On keksitty hirveä sääntöviidakko, jonka mukaan pitää näytellä, sanoo Tino, 25.

Tino ja Mirella, 31, ovat nuori romanipariskunta, jolla on 4-vuotias tytär. He edustavat nuorten romanien sukupolvea, joka haluaa uudistaa kulttuurin sääntöjä. Lapsi ei saisi kutsua vanhempiaan äidiksi tai isäksi, missä ei ole Tinon ja Mirella mielestä järkeä. Teini-iässä poika ei saisi olla äitinsä lähellä tai tyttö isänsä.

– Ajattele, millaisen jäljen se jättää lapseen, Mirella sanoo.

[...]

Romanikulttuuriin on aina kuulunut vanhempien ihmisten kunnioittaminen. Mirella ja Tino kertovat, etteivät esimerkiksi saa käydä vessassa tai suihkussa vanhempien ollessa kotona. Seurustelu- tai intiimiasioista ei saa keskustella vanhempien tuttujen kanssa.

– Nämä ovat järjestelykysymyksiä. Jos meillä olisi esimerkiksi jommankumman vanhemmat kylässä, he tajuaisivat lähteä aamulla talosta asioille, Tino sanoo.

Miehellä on oltava suorat housut ja naisella röijy sekä hame. Muuten taloa pidetään likaisena, eivätkä vanhemmat ihmiset saisi syödä tai juoda siellä.

– Asu on tosi epämukava ja se painaa kymmenen kiloa. Olemme puhuneet mieheni kanssa siitä, että olisi kiva olla kotona miten haluaa. Tämä on meidän kotimme. Emme kuitenkaan ole harkinneet sitä vakavissaan, Mirella sanoo.

Tinon kanssa samalla kuntosalilla käy vanhempi romanimies. He sopivat aina keskenään aikatauluista, jotta eivät kohtaa kuntosalilla verkkareissa.

Jos romanilla on aikuisia lapsia, häntä on kunnioitettava vanhana, vaikka hän olisi luonteeltaan kuinka nuorekas. Mirella on kolmekymppinen, mikä on tavallaan vaikea ikä: hän pystyisi olemaan nelikymppisten kaveri, mutta toisaalta nelikymppisillä voi olla jo parikymppisiä lapsia.

– Joskus saattaa tulla tilanne, jossa joudun sanomaan kaverille, että meidän on pidettävä enemmän väliä. Että voin polttaa kyllä tupakan kanssasi, mutta emme voi mennä saunaan, Mirella kertoo.

[...]

Aina kun Mirella menee vanhempiensa luo, hän siivoaa koko talon ja laittaa ruokaa, on apuna muutoissa ja mukana lääkärikäynneillä.

Ongelmallista taas on, että esimerkiksi kuukautisista ei saa puhua edes oman äitinsä kanssa. Kun Mirellan kuukautiset aikoinaan alkoivat, hän kysyi neuvoa serkuiltaan. Hän on suunnitellut, että laittaa tyttärensä kaappiin valmiiksi kuukautissuojia.

– Kuukautisten alkaminen on kuitenkin iso juttu. Olen ajatellut, ettei minun tarvitse välttämättä jutella niistä lapsen kanssa, mutta voin kertoa, että siellä on sellainen paketti. Silloin Tino ei saa mennä lapsen kaapille.

On myös sääntöjä, että isä ja tytär eivät voi mennä kahdestaan kylille, tai istua edes samassa autossa, ellei äiti ole mukana. Nämä lukeutuvat niihin sääntöihin, joiden mukaan Tino ja Mirella eivät tulevaisuudessa haluaisi kasvattaa omaa tytärtään.

– Olen miettinyt, että olisi kiva mennä vaikka pyöräilemään tai lenkille oman tyttäreni kanssa. Haluaisin tehdä tuollaisia asioita. Siksi toivomme, ettei hän ottaisi puolisoa romanikulttuurista, Tino sanoo.

Jos tytär ottaisi puolison romanikulttuurista, vanhemmat eivät voisi olla samalla tavalla lapsensa elämässä läsnä – etenkään, jos tuleva puoliso haluaisi noudattaa tarkasti romanikulttuurin sääntöjä.

(Kuvateksti: Romani-isät eivät saa nähdä tyttäriensä kuukautissuojia lainkaan)

Kun romaninainen tulee raskaaksi, se on salaisuus. Viimeisillään raskaana ei saa nähdä ketään, ja kuukauden ajan synnytyksen jälkeen nainen on likainen. Silloin ei saa tavata ihmisiä. Mirella haluaisi olla mukana tyttärensä elämässä, kun tämä esimerkiksi menee naimisiin tai saa lapsen.

– Eikö olisi aika hienoa, kun saisi kertoa vanhemmille odottavansa lasta? Ei hänen tarvitse kertoa mistään synnytyksestä, mutta voisin mennä heti auttamaan lapsen kanssa. Minä en halua missata tuollaisia asioita, Mirella kertoo.

Vanhemmat eivät saisi olla paikalla, kun lapsi menee naimisiin. Mirella tahtoisi. Hän haluaa myös mennä katsomaan, jos hänen lapsensa saisi lapsen.

Pariskunta haluaisi, että tulevaisuudessakin lapsi voi syödä heidän kanssaan samassa ruokapöydässä tai mennä isän kanssa kylille syömään. He kuitenkin pelkäävät, että toiset alkaisivat kiusata.

Romanikulttuurissa lapset kutsuvat vanhempia etunimillä. Vasta kun vanhemmat ovat kuolleet, sanotaan “äitivainaa” tai “isävainaa”. Usein läheisyys ja silittäminen on sallittua vasta sitten, kun läheinen on jo sairasvuoteella.

Mirella ei halua jättää asioita tekemättä, jotta hän ei joudu katumaan mitään, kun hänen vanhempansa aikanaan kuolevat.

– Äitini on kertonut, ettei hän ole nuorena edes jutellut hirveästi isänsä kanssa. Se oli siihen aikaan niin tarkkaa. Minä otan aina isää kaulasta kiinni, silitän ja sanon, että heippa. En koe, että siinä olisi mitään väärää ja haluan opettaa niin myös omalle lapselleni, Mirella sanoo.

(Kuvateksti: Olen miettinyt, että olisi kiva mennä vaikka pyöräilemään tai lenkille oman tyttäreni kanssa, 25-vuotias Tino pohtii.)

Yleensä miehet saavat puhua seurustelu- tai intiimiasioista toisille miehille ja naiset puolestaan toisille saman ikäisille naisille. Tilanne muuttuu, kun pariskunta menee naimisiin. Silloin vaimosta tulee miehelle ikään kuin pyhä.

– Miehet eivät enää avioliitossa puhu naisesta muille. Minulla on kuitenkin pari parasta kaveria, joiden kanssa juttelemme keskenään kaikesta, Mirella sanoo.

Kotona nainen siivoaa, laittaa ruokaa, pyykkää ja hoitaa kodin. Miehen tehtävä on elättää ja tehdä kaikki merkittävät päätökset. Asioista kyllä keskustellaan yhdessä, mutta mies sanoo viimeisen sanan.

Tino auttaa joskus siivoamisessa, kun vaimo ei pysty. Romanikulttuurissa ajatellaan, että se tekee miehestä vähemmän miehen. Tino ei halua ajatella niin, vaan he laittavat joskus myös ruokaa yhdessä.

Mirella toivoo, että hänen tyttärensä menee aikoinaan töihin, jotta tämä näyttää omalle lapselleen mallia. Mirellan äiti oli kotiäiti, joten hän ei koskaan ole nähnyt työssä käyvän naisen mallia.

– Ei nykymaailmassa pärjää, jos ei käy töissä.

Kun romaninuoret menevät yhteen, heidän pitää karata. Mirella ja Tino menivät muutamaksi päiväksi hotelliin. Sillä aikaa sukulaiset tai kaverit ilmoittavat vanhemmille, että nämä kaksi ovat nyt karanneet. Vanhemmat pohtivat, voivatko nuoret seurustella.

– Jotkut joutuvat karkaamaan kuusi tai seitsemänkin kertaa. Este seurustelulle voi olla esimerkiksi jo olemassa olevat perheet tai sukujen välinen kauna, joka ylettyy muutaman sukupolven taakse, Tino kertoo.

– Eikö kuulosta hullulta ulkopuolisen korviin? Mirella kysyy.

Samalla tavalla kuin valtaväestössä, jokainen perhe on erilainen. Moni romani tahtoo elää nykyään omannäköistä elämää.

– Mutta tietenkin kaikki soveltavat kulttuuria omalla tavallaan, Mirella sanoo.
Vastaa Viestiin