Kauhajoen koti- ja laitostalousoppilaitoksen ammuskelu (ketju 1)

Suomessa tapahtuneet henkirikokset.
Katjushka
Theo Kojak
Viestit: 1166
Liittynyt: Ma Kesä 11, 2007 9:17 pm

Viesti Kirjoittaja Katjushka »

Kai nyt ensimmäinen askel olisi tehdä kouluammuskelun suunnittelu rikokseksi. Käsittäkseni Suomessa ainoa rikos, jonka pelkkä suunnittelu on laitonta on huumerikos.
Tällöin poliisilla olisi epäilyn (nettivideo, kuulustelu) jälkeen mahdollisuus hankkia etsintälupa. Kyllä tuollaisen syrjäytyneen nörtin koneelta varmasti löytyisi sitten todisteita, jos tuollaista suunnittelisi. Ja jos saataisiin tuomio suunnittelemisesta, kutsuisi pakkohoito.
Tässähän on kuitenkin nyt epäilty tätä tekijää jo etukäteen. Video huomattiin ja siihen jotenkin reagoitiin. On ollut edes potentiaalinen mahdollisuus estää tämä.
***
EDIT
Joo, sen verran otan takaisin, että murhaa saa suunnitella, mutta terrorismia ei. Kai tuo kouluammuskelu vertautuu terrorismiin. Toivottaavasti.
http://www.parlement.fi/faktatmp/utatmp ... 07_p.shtml
I wonder sometimes about the outcome of a still verdictless life.
Am I living it right?
John Mayer
MONDEO
Remington Steele
Viestit: 211
Liittynyt: La Loka 20, 2007 2:54 pm

Viesti Kirjoittaja MONDEO »

Wuulffi kirjoitti:Minusta poliisin pitäisi ehdottomasti ottaa sellainen käytäntö, että jos nettiin ilmestyy mitä tahansa ampumavideoita tai -kuvia, olivatpa kuinka asianmukaisella ampuraradalla otettuja tahansa tai ei, niin heti ase ja aselupa hyllylle.
Mistähän nuo resurssit poliiseille valvoa netissä kaikkia videoita??? ja voihan aseen ostaja heti seuraavana päivänä(aseen ostosta) mennä ampumaan muita läheisiään.

Ja aseitakaan ei voi täysin kieltää koska. aina jollekkin jää jokin vanha ase...

Jonkun olisi pitänyt miettiä asiaa tarpeeksi kun kehitteli ensimmäisen aseen sotakäyttöön. Tuskin kukaan keihäällä menee huomaamatta riehumaan esim. kouluun. IHMENEN OS SITTEN JOSKUS NIIN SAIRAAN AJATTELEMATON.
Laitkin ovat ihmisten laatimia. Luonnon laki on elinehto.
I´am HOT, drugs are not.
...
ShipWreck
Martin Beck
Viestit: 789
Liittynyt: Ma Elo 06, 2007 11:58 pm

Viesti Kirjoittaja ShipWreck »

Hieman huvittaa, miten täydellistä Auvisen kopiointi oli. Jopa ampujan kuolema toteutui samalla tavalla, eli ampuja ei kuollut heti omaan laukaukseensa. Tosin Auvinen sentään sinnitteli elävien kirjoissa pidempään. No, toki käytännössä molemmat kuolivat tapahtumapaikalla (eli eivät tajunneet mitään maailmasta itsemurhayrityksen jälkeen).

Valitettavasti sekopäät saivat jälleen uuden ihailun kohteen. Toivottavasti tällaisten tekojen ihailijat saadaan hoidon pariin jo kauan ennen kuin ryhtyvät moisia edes leikillään suunnittelemaan.
Kirsi
Neuvoja-Jack
Viestit: 540
Liittynyt: Ke Elo 06, 2008 10:37 am

Viesti Kirjoittaja Kirsi »

Katjushka kirjoitti:Kai nyt ensimmäinen askel olisi tehdä kouluammuskelun suunnittelu rikokseksi. Käsittäkseni Suomessa ainoa rikos, jonka pelkkä suunnittelu on laitonta on huumerikos.
Tällöin poliisilla olisi epäilyn (nettivideo, kuulustelu) jälkeen mahdollisuus hankkia etsintälupa. Kyllä tuollaisen syrjäytyneen nörtin koneelta varmasti löytyisi sitten todisteita, jos tuollaista suunnittelisi. Ja jos saataisiin tuomio suunnittelemisesta, kutsuisi pakkohoito.
Tässähän on kuitenkin nyt epäilty tätä tekijää jo etukäteen. Video huomattiin ja siihen jotenkin reagoitiin. On ollut edes potentiaalinen mahdollisuus estää tämä.
***
EDIT
Joo, sen verran otan takaisin, että murhaa saa suunnitella, mutta terrorismia ei. Kai tuo kouluammuskelu vertautuu terrorismiin. Toivottaavasti.
http://www.parlement.fi/faktatmp/utatmp ... 07_p.shtml
Hyviä pointteja. Nettivideoiden perusteella voitaisiin pidättää, epäillä ja jopa syyttää suunnitelmasta. Loistavaa ideointia, itseasiassa! Tässä ratkaisu hra Neben aiemmin keskustelussa hahmottelemaan ongelmaankin. Tällä saataisiin karsittua sitä ylimääräistä mediajulkisuutta, joita näiden pienokaisten tuottamat etukäteisvideot (joiden he tietävät pääsevän teon myötä kaikkien silmille) tuovat, ja siten heidän julkisuudenhakumotivaatiotaan saataisiin estetyksi.
Viimeksi muokannut Kirsi, Ke Syys 24, 2008 9:45 am. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Nettie
Scooby-Doo
Viestit: 22
Liittynyt: Ti Syys 23, 2008 4:51 pm

Viesti Kirjoittaja Nettie »

ShipWreck kirjoitti: Valitettavasti sekopäät saivat jälleen uuden ihailun kohteen. Toivottavasti tällaisten tekojen ihailijat saadaan hoidon pariin jo kauan ennen kuin ryhtyvät moisia edes leikillään suunnittelemaan.
Aamen.

Jos nyt muistan aivan oikein, niin eilen MTV3 uutisissakin puhuttiin noista poliisivartioista ja minulle päällimmäiseksi kuvaksi jäi että poliisit vartioivat ampujaa. Eiköhän tuossa kuitenkin ollut kyse siitä, että katseet oli suunnattuna ulospäin, sillä voisin kuvitella olemassa olevan montakin ihmistä, jotka olisivat ilokseen käyneet varmistamassa ampujan hengenlähdön omakätisesti.

Henkilökohtaisesti suorastaan rukoilin että hänet saadaan pelastettua ja vielä mielellään jossain ymmärryksen tilassa. Harmittaa että tällaiset onnistuvat tekemään idioottimaiset tekonsa ja sitten viimehetkellä pakenemaan vastuuta ampumalla itsensä.
Kirsi kirjoitti: Tällä saataisiin karsittua sitä ylimääräistä mediajulkisuutta, joita näiden pienokaisten tuottamat etukäteisvideot (joiden he tietävät pääsevän teon myötä kaikkien silmille) tuovat, ja julkisuudenhakumotivaatiota saataisiin estetyksi.
Mutta ongelmiksi jäisi se, että kuka niitä videoita etsisi ja valvoisi. Sekin saattaisi aiheuttaa melkolailla vaivaa, että ellei video/muu tietopaketti toisi suunnitelmaa täysin selvästi esille, rajanvedot olisivat käytännössä mahdottomia. Kuka sitten päättäisi mikä kotivideo on "uhkaus" tai minkä rakennuksen pohjapiirrosten hallussapitoa voitaisiin pitää "suunnitelmana"?
Viimeksi muokannut Nettie, Ke Syys 24, 2008 9:49 am. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
"Kustannusleikkausten vuoksi on tunnelin päässä näkyvä valo tilapäisesti sammutettu."
Wuulffi
Lauri Hanhivaara
Viestit: 148
Liittynyt: Ma Heinä 30, 2007 7:38 pm
Paikkakunta: Susimetsä

Viesti Kirjoittaja Wuulffi »

MONDEO kirjoitti:Mistähän nuo resurssit poliiseille valvoa netissä kaikkia videoita???
Jostain se resurssi tuli tässäkin tapauksessa, koskapa poliisit olivat tietoisia ampujan videosta jo viime viikolla. Ja ampuja kuulustelussa maanantaina.
MONDEO kirjoitti: ja voihan aseen ostaja heti seuraavana päivänä(aseen ostosta) mennä ampumaan muita läheisiään.
Niin voi. Mutta näissä kouluampumatapauksissa näyttää olevan tämä kuvio, että ampuja haluaa näytellä itseään ampumassa etukäteen netissä. Minusta näissä koulutapauksissa medioilla on juuri erittäin ratkaiseva vaikutus. Tälläkin hetkellä varmaan monessa sairaassa päässä raksuttaa vain tämä suuri huomio, minkä ampuja on saanut. Kuinka moni häiriintynyt juuri nyt ajattelee: Minäkin voisin päästä lööppeihin! Ja kun siitä huomiosta ei voi "nauttia" jälkeenpäin, niin siitä yritetään saada hiukan itselle julkaisemalla näitä videoita, kuvia jne. netissä etukäteen. Siksi poliisin pitäisi mielestäni reagoida heti, kun sellaisia ilmestyy nettiin, ja ottaa ase + lupa hyllylle.
Viimeksi muokannut Wuulffi, Ke Syys 24, 2008 9:49 am. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Kirsi
Neuvoja-Jack
Viestit: 540
Liittynyt: Ke Elo 06, 2008 10:37 am

Viesti Kirjoittaja Kirsi »

Nettie kirjoitti:Henkilökohtaisesti suorastaan rukoilin että hänet saadaan pelastettua ja vielä mielellään jossain ymmärryksen tilassa. Harmittaa että tällaiset onnistuvat tekemään idioottimaiset tekonsa ja sitten viimehetkellä pakenemaan vastuuta ampumalla itsensä.
Mun täytyy myöntää, että mä suorastaan rukoilin, että hän ei selviä, sen jälkeen kun varmistettiin, ettei hän tule selviämään ainakaan vakavasti vammautumatta. Säästyi suuri määrä yhteiskunnan varoja (oikeudenkäynti teemana 10 murhaa tai tappoa) ja inhimillistä kärsimystä (tekijän ja uskoakseni myös joidenkin omaisten, oikeudenkäyntiä ajatellen)
Annie W
Harjunpää
Viestit: 325
Liittynyt: Pe Loka 12, 2007 5:58 pm

Viesti Kirjoittaja Annie W »

TAYSsiin hoitoon kuljetetun naisen tila on vakaa YLE:n mukaan.

Keskusrikospoliisin tiedottajan Tuula Kyrenin mukaan poliisilla on käsitys, että Kauhajoen kouluammuskelun uhrit olivat ampujan kanssa samalla luokalla tai samalla vuosikurssilla. Poliisi on tehnyt päätöksen, että uhrien nimiä ei anneta julkisuuteen ainakaan tässä vaiheessa.

Uhrien kuolinsyyt varmistuvat lopullisesti vasta ruumiinavauksessa. Eli vielä ei tiedetä kuolivatko kaikki uhrit luoteihin vai kuoliko ihmisiä myös oppilaitoksessa syttyneessä tulipalossa.

Tutkinnanjohtaja Jari Neulaniemi totesi eilen illalla, että poliisilla ei ole viitteitä siitä, että tekijällä olisi rikoskumppania.

Krp:n tiedottajan mukaan tutkinnassa ei ole vielä edetty siihen asti, että olisi ryhdytty tutkimaan kuvasiko joku toinen henkilö ampujasta netissä esitettyjä videoita.

Haavoittuneen tila vakaa

Kauhajoen ammuskelussa haavoittunut nuori nainen on leikattu yön aikana, kertoo Tampereen yliopistollisen sairaalan johtajaylilääkäri Matti Lehto.

Nainen on tajuissaan, ja hänellä ei ole välitöntä hengenvaaraa.

- Kriittisiä päiviä on vielä edessä, mutta tällä hetkellä tilanne on vakaa, Lehto kertoo.

Uhrin tilasta ei enää aiota antaa päivityksiä. Hänen lisäkseen muita uhreja ei enää ole sairaalohoidossa.

Kauhajoen terveyskeskuksessa on hoidettu tiistaipäivän aikana kymmenen ihmisen vammoja.

- Kyse on ollut nyrjähdyksistä ja lasinsirpalevammoista, ylilääkäri Kirsti Kähärä kertoo.

Kaikki loukkaantuneet ovat päässeet kotiin tiistain aikana.

YLE Uutiset
Misery is almost always the result of thinking.
Katjushka
Theo Kojak
Viestit: 1166
Liittynyt: Ma Kesä 11, 2007 9:17 pm

Viesti Kirjoittaja Katjushka »

Wuulffi kirjoitti: Jostain se resurssi tuli tässäkin tapauksessa, koskapa poliisit olivat tietoisia ampujan videosta jo viime viikolla. Ja ampuja kuulustelussa maanantaina.
Jossain liikkui huhu, että oliko nyt joku koulun opettajan tuttu Vietnamista nähnyt videon ja ilmoittanut siitä opettajalle, ja siitä sitten poliisille. Yritin etsiä linkkiä mutten löytänyt.
ShipWreck
Martin Beck
Viestit: 789
Liittynyt: Ma Elo 06, 2007 11:58 pm

Viesti Kirjoittaja ShipWreck »

Wuulffi kirjoitti:Jostain se resurssi tuli tässäkin tapauksessa, koskapa poliisit olivat tietoisia ampujan videosta jo viime viikolla. Ja ampuja kuulustelussa maanantaina.
Se, että se resurssi tuli yksityishenkilön toimesta tässä tapauksessa, ei tarkoita sitä, että lähellekään kaikkia videoita pystyttäisiin valvomaan. Ja kuten mainittua, ampujahan laittoi ne kaikkein rajuimmat videonsa/kuvansa nettiin vasta hetkeä ennen toteutusta.
Viimeksi muokannut ShipWreck, Ke Syys 24, 2008 9:56 am. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Avatar
Hippopotamus
Armas Tammelin
Viestit: 81
Liittynyt: Ke Kesä 18, 2008 9:23 am

Viesti Kirjoittaja Hippopotamus »

Onko tuo kuva muka aito? vähän epäilen että on ollut lapaset kädessä jos välillä joutunut lipastamaankin uudestaan :roll:

Mitä tulee tuohon poliisiin jonka haastattelussa Saari on ollut, niin mielestäni häntä ei pidä syyllistää. Saari on varmaan käyttäytynyt ihan asiallisesti ja ollut normaalin oloinen. Sillä hetkellä tiedossa olleet ampumaratavideot ja laulun sanat eivät kyllä riitä mihinkään toimenpiteisiin.

Aivan turhaa keskustella aseluvista ylipäätänsä tälläisen tapauksen yhteydessä. Jos joku haluaa oikeasti tappaa ihmisiä niin se ase varmasti löytyy muutakin kautta kuin kaupasta ostamalla, ei se mistään luvansaannista ole loppujen lopuksi kiinni.
When I'm thinking, I get thirsty (Chief Inspector Morse)
Kirsi
Neuvoja-Jack
Viestit: 540
Liittynyt: Ke Elo 06, 2008 10:37 am

Viesti Kirjoittaja Kirsi »

Nettie kirjoitti:Mutta ongelmiksi jäisi se, että kuka niitä videoita etsisi ja valvoisi. Sekin saattaisi aiheuttaa melkolailla vaivaa, että ellei video/muu tietopaketti toisi suunnitelmaa täysin selvästi esille, rajanvedot olisivat käytännössä mahdottomia. Kuka sitten päättäisi mikä kotivideo on "uhkaus" tai minkä rakennuksen pohjapiirrosten hallussapitoa voitaisiin pitää "suunnitelmana"?
Tavallinen, mutta sellaisenaan massiivinen nettikansa voisi tehdä ilmiantoja poliisille, poliisien omat resurssit tuntien. Yksityiskohdat ja käytäntö lain tulkinnasta muodostuisivat sitten ajan oloon tehtävien esitutkintojen, syytteiden ja ratkaisujen kautta kuten lainmuutoksissa aina. En väheksyisi ko. lain nimenomaan ennaltaehkäisevää vaikutusta. Esim. nettipalstat ovat mun käsittääkseni jonkinverran kautta linjan siistiytyneet, kun muutama henkilö on marssitettu oikeuden eteen vastaamaan "anonyymeista" postauksistaan herjauksina ja kunnianloukkauksina, kun kirjoittajien identifioiminen reaalihenkilöksi on nykyään ainakin viranomaisille kai suht helppoa. Tiedän tietotekniikasta yhtä paljon kuin ydinfysiikasta, mutta näin olen ollut ymmärtävinäni.
MONDEO
Remington Steele
Viestit: 211
Liittynyt: La Loka 20, 2007 2:54 pm

Viesti Kirjoittaja MONDEO »

Nettie kirjoitti: .....sillä voisin kuvitella olemassa olevan montakin ihmistä, jotka olisivat ilokseen käyneet varmistamassa ampujan hengenlähdön omakätisesti.
Mutta taytyy muistaa että jos vastaa väkivaltaan väkivallalla niin on itse yhtä "säälittävä" kuin esim tässä tapauksessa tämä koulumurhaaja.

Niin kauan kuin väkivaltaan vastataan väkivallalla tulee väkivaltaa olemaan.

Meidän kaikkien pitäisi suhtautua asiaan niin että väkivallasta tulisi epämielekästä tekijän kannalta. Esimerkiksi itse halveksin murhaan/tappoon syyllistyneitä ja niitä ihmisiä jotka pitävät väkivaltaa ainoana keinona ratkaista vaikeat tilanteet.
Laitkin ovat ihmisten laatimia. Luonnon laki on elinehto.
I´am HOT, drugs are not.
...
Wuulffi
Lauri Hanhivaara
Viestit: 148
Liittynyt: Ma Heinä 30, 2007 7:38 pm
Paikkakunta: Susimetsä

Viesti Kirjoittaja Wuulffi »

ShipWreck kirjoitti:Se, että se resurssi tuli yksityishenkilön toimesta tässä tapauksessa ei tarkoita sitä, että lähellekkään kaikkia videoita pystyttäisiin valvomaan. Ja kuten mainittua, ampujahan laittoi ne kaikkein rajuimmat videonsa/kuvansa nettiin vasta hetkeä ennen toteutusta.
Ei tietenkään pystytä.
Mutta jos poliisin tietoon tulee, että netissä on video, jossa melkoisen tuore aseenomistaja paukuttelee (vaikka kuinkakin maltillisesti), niin olen edelleen sitä mieltä, että pelkkä poliisin tekemä kuulustelu ei tässä riitä, vaan ase + lupa heti pois.

Onko muuten siitä tietoa, miten poliisikuulustelu on vaikuttanut Kauhajoen ampujaan? Jos hän vasta sen jälkeen laittoi rajut videot nettiin, niin toimiko tuo kuulustelu sytykkeenä tai nopeuttajana tälle teolle?
Avatar
PorcelainDoll
Vähänniinkuharrastaja
Viestit: 93
Liittynyt: Ti Syys 23, 2008 2:04 pm

Viesti Kirjoittaja PorcelainDoll »

Tulipahan tässä mieleen kun täälä puhutaan tuosta aseen hankkimisesta ja suomalaisten omistamista aseista.

Esim. Isälläni on useampi ase (varmaan joku 5)vaikka ei metsästä tai harrasta ampumista, mutta kyseiset aseet ovat lähinnä joko sukuaseita tai jotain erittäin vanhoja ns. keräily ja ovat asekaapissa lukojen takana. Mutta kyllä meidän perheessä jokainen tietää missä kyseisen asekaapin avain on. Joten sekään ei estä aseen saamista jos asetta ei itse omista. Ja jotenkin tuntuu että maaseudulla aika monessa perheessä on jonkinlainen ase yksi tai useampi.

Ja mitä taas tulee Kauhajoen ja Tampereen matkaan, katselin tiehallinnon sivulta että Kauhajoelta Tampereelle 110km/h kestää 1h ja 35minuuttia eli kun lisätään tuohon vielä se 30kilsaa tunnissa niin voi ajaa sen 140-150kilometriä tunnissa. Lisäksi ilmeisesti ambulanssi on tullut Parkanon kautta ja kyseinen tie on aika suoraa, joten lujaa kyllä pääsee.
Nothing Lasts Forever
Lukittu