Matti "Volvo" Markkanen

Tähän osioon onnettomuudet ja muu rikoksiin liittyvä keskustelu.
EuroJR
Jessica Fletcher
Viestit: 3334
Liittynyt: Ma Maalis 26, 2007 7:26 pm
Paikkakunta: Costa del Crime

Viesti Kirjoittaja EuroJR »

Samaisesta Hymystä löytyy elokuvaohjaaja, kirjailija Taavi Kassilan kommentit kirjoittamistaan kahdesta Volvoa käsittelevästä kirjasta.
---------------------------

"Tiesin Volvon olevan älykäs henkilö ja minua kiehtoi selvittää,mikä johti hänet rajuun vankilakierteeseen. Volvo oli kirjan tekemiselle myötämielinen, joskin teetti töitä saada hänet avautumaan.

Minusta rikollinen tie juontaa juurensa lapsuuteen. Volvon isä oli sotasensuuripäällikkö ja toimi muun muassa natsiupseerien yhdysmiehenä. Kasvatusmetodit olivat omalaatuisia. Volvo sai penenä leikkiä esimerkiksi natsiupseerien oikeilla aseila. Lapsuus ja nuoruus oli kaikkea muuta kuin normaali.

On epäilty kirjassani kuvaillun Volvon kuuluminen KGB:hen ja ranskalaiseen terroristijärjestöön olevan ainakin osin fiktiota, mutta se ei ole sitä, vaan faktaa. Olen käynyt muun muassa Moskovassa siinä talossa, jossa KGB koulutti Volvoa vakoilutehtäviin. Olen kahlannut läpi suuren määrän asiakirjoja ja eri lähteitä, joista olen voinut tarkistaa tiedot oikeiksi."
EuroJR
Jessica Fletcher
Viestit: 3334
Liittynyt: Ma Maalis 26, 2007 7:26 pm
Paikkakunta: Costa del Crime

Viesti Kirjoittaja EuroJR »

Ohhoh. Hymylehdestä 8/80 löytyy artikkeli, joka ansaitsee tulla referoiduksi ja tänne ikuistetuksi.

--------------------------

VOLVO-MARKKASEN ÄITI ON KATKERA JA PETTYNYT

"Minutkin on yritetty leimata rikolliseksi"


Tuska on raastanut kohta 65-vuotiaan, pienen ruskeasilmäisen äidin olemusta. Murhe on muovannut kasvoihin juonteensa.

- Minut on yritetty leimata joksikin rikolliseksi. Ihmiset kuvittelevat, että äiti on samanlainen kuin poika.


Lähes kymmenen vuotta sitten leskeksi jääneen rouva Markkasen kasvot ovat totiset. Hän huokailee harmin itkua pidätellen.

- Ei se ole äidin syy, eikä vanhempien syy, jos lapsen elämä luisuu väärälle raiteelle. Isä ja minä, me molemmat olemme puhtaita, kummankaan elämässä ei ole mitään rikkeitä.

- Matti tuli tapaamaan meitä silloin Lontoosta. Istuimme, isä, Matti ja minä, Bella Centerissä. Silloin oli kesä, se oli sellainen ulkoilmaravintola. Seuraavan vuoden maaliskuussa Matti pidätettiin Tanskassa, enkä sen jälkeen ole häntä nähnyt. En ole käynyt katsomassa häntä vankilassa enkä ole ollut minkäänlaisessa yhteydessä häneen. Se, se, mitä hän on tehnyt Tanskassa, se oli niin kova isku isälle ja minulle. Matin isä järkyttyi Tanskasta tulleista tiedoista niin, että hän joutui samana yönä sairaalaan. Hän menetti näkönsä pelkästä järkytyksestä.


Matti Volvo-Markkanen syntyi 4. joulukuuta 1937 Lapualla.

- Meillä oli silloin tukikohtana Lappeenranta, mutta halusin mennä synnyttämään Lapualle tutun lääkärin luo. Pääosan varhaislapsuudestaan Matti vietti isovanhempiensa luona Lappeenrannan liepeillä.


Matti jäi Markkasten ainoaksi lapseksi.

- Meidän oli vaikea saada lapsia enkä olisi tehnyt tuota yhtäkään, jos olisin arvannut, millaiselle tielle hän luisuu.


Matin isä työskenteli näyttämöaineiden opettajana Suomen nuoriso-opistossa ja äiti teki kulttitaidetta ja lavasteita. Perhetuttavat olivat pääasiassa kulttuurihenkilöitä.

- Matti oli erittäin lahjakas lapsi. Hänen lempiasentonsa oli loikoa sohvalla ja kuunnella kielilevyjä, joita toimme hänelle. Laitoin hänelle jotain hyvää ja hän mutusteli niitä ja luki. Hän puhui jo hyvin nuorena viittä-kuutta kieltä, hänelle oppiminen oli hyvin vaivatonta.. Kaikki kesät Matti oli kielikursseilla ulkomailla hyvissä perheissä. Hän oli vasta 12-vuotias, kun hän oli ensimmäisen kerran ulkomailla.

- Ajattelimme, että diplomaatin ura sopisi Matille, kun hän oli kielellisesti lahjakas. Toisena vaihtoehtona mietimme hovimestarin uraa. Kielitaitoisena ja sulavakäytöksisenä hänestä olisi tullut ainio hovimestari kansainväliseen hotelliin varsinkin kun hän itse oli kiinnostunut ruuista. Matti oli myös matemaattisesti lahjakas ja hän halusi lukea insinööriksi.
Doctor Lecter
James Bond (Daniel Graig)
Viestit: 17152
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter »

^Kas. Juur löysin Hesarissa olleen Hymy 12/80 mainoksen, jossa Matti Markkasen äiti kertoo; Kadun, että synnytin poikani.

Samaan syssyyn löytyi Markkasen paosta Sörkästä kertova uutinen. Tämä pako oli syyskuussa 1980. Mukana oli kahdesta taposta 16 vuoden tuomiota suorittava Mikko Viljam Salminen. Hänet muistamme ns. Gambina-surmien ukkona. Markkasen tuomio oli sekin 16 vuotta - mutta ryöstöistä.

Markkasen pako sai vankeinhoitoviranomaiset hämilleen ja mm. HS uutisoi siitä pari päivää myöhemmin; Volvo-Markkasen pako jätti vankilan johdon ymmälle. Ylijohtaja K.J. Lång vaati selvitystä... Espoosta varastetulla Volvo Amazonilla kaksikko ajeli pitkin ja poikin Suomea, poiketen mm. Kuhmoisissa. Viimein Markkanen pakeni Multialta varastetulla Volvolla Ruotsiin.

Miten Markkasen tämä karkureissu päättyi - sitä en muista.

Salminen jäi kuitenkin kiinni runsaan kuukauden kuluttua karkaamisestaan Kajaanin torilla.

Lähteenä mm. HS ja Kaleva vuodelta 1980.
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!
Jaakko Terävä
Harjunpää
Viestit: 348
Liittynyt: Ma Joulu 31, 2007 1:16 am
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja Jaakko Terävä »

Joskus sitä sattuu: muistelen, että ainakin kerran Volvo jäi kesämökillä kiinni, paikassa jonka nimi oli - ihan totta - Käpälämäki! :lol:

Tällä hetkellä Volvolla on meneillään kirjaprojekti, hän kirjoittaa nyt itse, ei Kassila eikä kukaan muu. Näin kerrotaan.
Elämässä on mielenkiintoisia asioita enemmän kuin mitä on aikaa niihin perehtymiseen
Draize
Susikoski
Viestit: 41
Liittynyt: To Loka 02, 2008 5:04 pm

Viesti Kirjoittaja Draize »

EuroJR kirjoitti:Sellistäni löytyi paon jälkeen vessanpytystä dynamiittipötköjä. En viitsi kertoa yksityiskohtia siitä kuinka ne sain sisälle. Ne olivat hallussani turvallisuussyistä. Jos vankilassa olisi syttynyt tulipalo, ainoa keino ulos pääsemiseksi olisi ollut räjäyttää ovi palasiksi.
Minua mietityttää, miksi Markkanen on edes ajatellut, että tuolla tavalla täytyy sellistä päästä tarvittaessa ulos. Uskoisin, että tulipalotilanteessa vankeja aletaan evakuoimaan muualle melko nopeasti - näin luulisin. Ei siinä tarvitsisi alkaa sankaroimaan oven räjäyttämisellä, siinä on jo oven toisella puolella olevat melko vaarassa.

Olisiko ollut mielessä jotain muuta käyttötarkoitusta tuolle dynamiitille?
Lars
Alibin satunnaislukija
Viestit: 64
Liittynyt: Su Syys 02, 2007 9:42 pm

Viesti Kirjoittaja Lars »

Doctor Lecter kirjoitti:Mukana oli kahdesta taposta 16 vuoden tuomiota suorittava Mikko Viljam Salminen. Hänet muistamme ns. Gambina-surmien ukkona.
Näistä gambina-surmista kiinnostaisi kuulla lisää, haulla ei löytynyt. Onkos tohtorilla tietoa?
-K-
Scooby-Doo
Viestit: 26
Liittynyt: La Kesä 28, 2008 1:14 am
Paikkakunta: Turku

Viesti Kirjoittaja -K- »

Draize kirjoitti:
EuroJR kirjoitti:Sellistäni löytyi paon jälkeen vessanpytystä dynamiittipötköjä. En viitsi kertoa yksityiskohtia siitä kuinka ne sain sisälle. Ne olivat hallussani turvallisuussyistä. Jos vankilassa olisi syttynyt tulipalo, ainoa keino ulos pääsemiseksi olisi ollut räjäyttää ovi palasiksi.
Minua mietityttää, miksi Markkanen on edes ajatellut, että tuolla tavalla täytyy sellistä päästä tarvittaessa ulos. Uskoisin, että tulipalotilanteessa vankeja aletaan evakuoimaan muualle melko nopeasti - näin luulisin. Ei siinä tarvitsisi alkaa sankaroimaan oven räjäyttämisellä, siinä on jo oven toisella puolella olevat melko vaarassa.

Olisiko ollut mielessä jotain muuta käyttötarkoitusta tuolle dynamiitille?
Varmaan olis ollu muutakin käyttöä,,, mutta montakos vankia paloi aikoinaan selleihinsä köyliön vankila palossa... 16 Venkulaa !!
Aizerbaidzan
Angus MacGyver
Viestit: 6671
Liittynyt: Su Touko 13, 2007 12:22 pm

Viesti Kirjoittaja Aizerbaidzan »

Kuva

Suomen rikoshistorian tunnetuimpiin hahmoihin kuuluva Matti "Volvo" Markkanen on sairastunut vakavasti. Puolitoista kuukautta sitten aivoinfarktin saanut Markkanen on joutunut toistamiseen sairaalahoitoon. Hänen tilaansa kuvataan vakavaksi.

Markkanen pääsi aivoinfarktin jälkeen liotushoitoon noin tunnin kuluessa. Toipuminen HUS:n Meilahden sairaalassa näytti sujuvan melko hyvin, vaikka sairauskohtaus jättikin merkkejä muun muassa häneen puheeseensa.

Markkanen kotiutettiin Meilahdesta neljän viikon jälkeen. Uusi takaisku tuli noin viikko sitten, jolloin hänet löydettiin tajuttomana kotoaan Helsingin Itäkeskuksesta.

Malmin sairaalaan toimitetun potilaan tulehdusarvot ovat korkeat, mikä on johtanut epäilyksiin sairaalabakteerista.

Markkasen vaimo vahvistaa Ilta-Sanomien tiedot.

- Matti on kovin huonossa kunnossa ja hyvin väsynyt.

- Rukoilemme hänen puolestaan. Toivomme, että muutkin lukisivat esirukouksia, jotta hän selviäisi tästä vaikeasta vaiheesta, vaimo huokaa

71-vuotias Markkanen on asunut perheineen viime keväästä lähtien Suomessa. Edelliset seitsemän vuotta hän viihtyi Espanjan Aurinkorannikolla.


http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotim ... id=1628371

Jaksamista Volvolle, vaikka roisto onkin.
jamppa
Andy Sipowich NYPD
Viestit: 1327
Liittynyt: Pe Elo 24, 2007 4:05 pm
Paikkakunta: Korpi pohjoisessa

Viesti Kirjoittaja jamppa »

^Eihän se Matti enään mikään rosvo ole, vanha mies joka on velkansa yhteiskunnalle suorittanut.

Ikävää kuulla Matin olevan noin sairas, mies kumminkin olisi vielä hyvissä voimissa ja jos nyt joku sairaalabakteeri vie niin ikävä homma.
Olette lukinneet itsenne pelon häkkeihin, ja katso, valitatteko nyt vapauden puuttumisesta.
Cotton
Martin Beck
Viestit: 772
Liittynyt: Pe Huhti 25, 2008 5:28 pm
Paikkakunta: Fall River

Viesti Kirjoittaja Cotton »

Kuinkas on?

Volvo-Markkasesta löytyy tarinaa kyllä, mutta entä Dynamiitti-Laineesta?

Volvosta on kuva ihan loppupeleissä fiksusta kaverista jolla on supliikkimiehen luonne ja asialliset jutut. On omassa mielessäni enemmän sankari kuin rosvo varmaan median ansiosta.

Koitin etsiä haulla, mutta vesiperän veti! Olivat molemmat lapsuusajan "sankareita" joilla itseämme nimettiin erilaisissa rosvo ja poliisi- leikeissä...

Tietämättömyys voi selittyä toki liian vaisulla Googletuksella, mutta mutta...
Dynamiitti-Laine?
Alussa on rakkaus, lopussa on naru. (K. Palsa)
Avatar
Mäsä-Masa
Neuvoja-Jack
Viestit: 571
Liittynyt: Ti Joulu 04, 2007 2:33 am

Viesti Kirjoittaja Mäsä-Masa »

Eikös tehdä omia topikkeja Dynamiitti-Laineelle ja Gambina-tappajalle? Siis jos kerran ei löydy haullakaan?
"Moon Leka-Veka, soot Mäsä-Masa", sanoi koulutoveri minulle ennen muinoin.
Scythe

Viesti Kirjoittaja Scythe »

Doctor Lecter kirjoitti: Samaan syssyyn löytyi Markkasen paosta Sörkästä kertova uutinen. Tämä pako oli syyskuussa 1980. Mukana oli kahdesta taposta 16 vuoden tuomiota suorittava Mikko Viljam Salminen. Hänet muistamme ns. Gambina-surmien ukkona. Markkasen tuomio oli sekin 16 vuotta - mutta ryöstöistä.

Markkasen pako sai vankeinhoitoviranomaiset hämilleen ja mm. HS uutisoi siitä pari päivää myöhemmin; Volvo-Markkasen pako jätti vankilan johdon ymmälle. Ylijohtaja K.J. Lång vaati selvitystä... Espoosta varastetulla Volvo Amazonilla kaksikko ajeli pitkin ja poikin Suomea, poiketen mm. Kuhmoisissa. Viimein Markkanen pakeni Multialta varastetulla Volvolla Ruotsiin.

Miten Markkasen tämä karkureissu päättyi - sitä en muista.

Salminen jäi kuitenkin kiinni runsaan kuukauden kuluttua karkaamisestaan Kajaanin torilla.

Lähteenä mm. HS ja Kaleva vuodelta 1980.
Markkanen karkasi Sörkästä yhdessä Salmisen kanssa 6.-7.9. 1980 välisenä yönä. Markkasen pakoretki kesti aina 2.11.1980 asti, jolloin hänet pidätettiin Smoolannin Eksjöstä. Sitä ennen hän oli tehnyt huvilamurron. Markkasen pidätyksen suoritti oikeastaan ruotsalainen poliisikoira, joka iski hampaansa kiinni Markkasen käsivarteen ennenkuin tämä ehti vetää käsiaseen esiin.

Markkanen ja Salminen varastivat Multialla apteekkarin autotallista Volvo 343:n, jolla suuntasivat matkansa Ruotsiin. Alibin mukaan Markkaselta oli jäänyt edellisen Norjaan suuntautuneen pakomatkansa aikana rahoja piiloon johonkin kiven koloon, joita hän oli nyt menossa hakemaan.

Multian apteekkarin auto löytyi 19.9. Ruotsin Byskestä, 30 km Skellefteåsta pohjoiseen. Nyt alla kehräsi "iso kissa" Citroen 2200.

Poliisi ei tiennyt mistä suunnasta vankikarkureita tuli etsiä, mutta pian sekin ongelma selvisi kun Norjan Aurskog-Möldalista hävisi kunnioitettava määrä aseita, ammuksia ja ammattimiehelle hyödyllisiä murtovälineitä.

Parivaljakko siirtyi takaisin Ruotsin puolelle ja ryösti Grythyttanin pikkukylässä pankin. Pankkivirkailija havaitsi toisen ryöstäjän puheessa suomalaisen korostuksen ja yhdisti ryöstäjän heti Volvo-Markkaseksi. Pankkivirkailija totesi myöhemmin, ettei hänestä ryöstäjä ollut ollenkaan niin vaarallisen tuntuinen kuin lehdet olivat antaneet ymmärtää, vaan oli kääyttäytynyt koko ajan virkailijoita kohtaan hyvin ystävällisesti. Ryöstäjä oli vielä lähtiessään heittänyt virkailijoille lentosuukon hyvästiksi.

Pankkiryöstö aiheutti suurhälytyksen. Poliisi kiristi saartorenkaan ryöstäjien ympärille ja ryöstäjien jäljet johtivat lopulta erääseen pienen järven rannalla olleeseen latoon. Latoon iskettiin kyynelkaasulla, mutta sieltä löytyi vain ryöstäjien käyttämä ja edellisenä yönä parinkymmenen kilometrin päästä varastettu auto.

Ryöstäjät olivat siirtyneet ladolta moottoriveneellä Katrineholmin lähistölle. Ryöstäjistä ei kuultu mitään muutamaan päivään, kunnes Smoolannissa alkoi tapahtua huvilamurtoja. Huviloilta ei hävinnyt lainkaan arvotavaroita, murtomiehille kelpasivat ainoastaan elintarvikkeet. Jäljet johtivat jälleen Markkaseen, Salminen oli lähtenyt jo aikoja sitten Suomea kohti, jossa hänet pidätettiin. Salmisen kohtaloksi koitui eräs hänen mieliharratus eli taksilla ajo. Hän jäi kiinni kajaanilaisen nakkikioskin nurkalla.

Markkanen suunnitteli siirtyvänsä seuraavaksi turvallisemmille vesille Tanskaan. Se jäi haaveeksi Markkasen syyllistyttyä huvilamurtoon. 57 päivän pakomatka oli lopulta päättynyt.


Lähde: Alibi 12/1980


Kiinnostaisi tietää enemmän tuosta Markkasen ja Mäen joulukuussa 1975 tekemästä Röykän Osuuspankkiryöstöstä ja sen jälkeisestä pakomatkasta. Siinähän taisi olla laukausten vaihtoakin ja ryöstäjät pidätettiin jossakin kehä III:n lähistöllä?
fellow
Aloitteleva Besserwisser
Viestit: 13
Liittynyt: Ke Elo 27, 2008 4:37 pm

Re: Matti "Volvo" Markkanen

Viesti Kirjoittaja fellow »

Bassossa (siinä lehdessä) oli parisen vuotta sitten aika mielenkiintoinen juttu Volvo Markkasesta. Jäbä kertoo vähän juttuja menneisyydestä ja pohtii silloista elämäntilannettaan. Voisinpa ehkä kopioida/skannata sen joku päivä, jos jengiä kiinnostaa.

Ja sit toinen juttu! Onko kellään tietoo mistä pystys ostamaan noita Markkasen kirjoja? Kiinnostas kovasti lukee ne. Saa tarjota jos joltain löytyy, tai sit vasikoida jonku puljun joka niitä myy. :D
"Oon teini-iässä pukannu humanoidin paksuks, kuumottaa tähtitieteelliset elatusmaksut"
hopo-66
Armas Tammelin
Viestit: 78
Liittynyt: Pe Heinä 27, 2007 9:05 pm
Paikkakunta: ilmajoki

Re: Matti "Volvo" Markkanen

Viesti Kirjoittaja hopo-66 »

multa pitäs löytyy se markkasen kameleontti vai mikä se olikaan..
Kylli
Perry Mason
Viestit: 3546
Liittynyt: Ti Maalis 27, 2007 10:28 pm
Paikkakunta: Helsinki

Re: Matti "Volvo" Markkanen

Viesti Kirjoittaja Kylli »

Viime aikojen kuulumisista saimme pienen tuulahduksen tuosta Paulan ja minun tekemästä jutusta. Sitäpä olikin hauskaa tehdä -lämpöinen kiitos Matille mukavista hetkistä! Tässä vähän enemmän taustoista ja tunnelmista (mm.) Matti Volvo Markkaseen liittyen.

(Etusivun juttuun liittyen: teknisistä syistä yksi kuvista on jäänyt pois, josta syystä yksi kappaleista ei oikein avaudu lukijalle. Yp ilmoittanee mikäli lisääminen jälkikäteen onnistuu...?)
Yö ja aamu jokainen, jollekin on viimeinen. Joka ilta, joka yö, jonkun sydän riemuin lyö. Jonkun sydän riemuin lyö, jonkun osa ikiyö...
Vastaa Viestiin