Koiratappeluiden järjestäjät syytteeseen ja tuomiolle

Tähän osioon onnettomuudet ja muu rikoksiin liittyvä keskustelu.
Samarina
Martin Beck
Viestit: 802
Liittynyt: Ti Touko 22, 2007 6:19 pm
Paikkakunta: Pohjanmaa

Viesti Kirjoittaja Samarina »

ABC kirjoitti:Koira on lajina syntynyt ihmisen osoittamia tehtäviä varten, siis työeläimeksi. Vaikka useimmat koirat ovat nykyisin lemmikkejä, se ei poista sitä tosiasiaa, että kunkin rodun ominaisuudet ovat edelleen määräytyneet etupäässä niiden entisen pääkäyttötarkoituksen mukaan.

Pitbull-tyyppiset rodut ovat siitä ongelmallisia, että ne on alunperin nimenomaan tarkoitettu taistelukäyttöön. Siinä mielessä ne voitaisiin kieltää ilman haittaa työkoirien tarvitsijoille, mutta varsinainen ongelma eli taistelukoirien pito siirtyisi vain mixeihin ja muihin rotuihin. Lisäksi koirien pito siirtyisi maan alle, ja niistä tulisi entistä selkeämmin alamaailman suosimia rotuja. Melkein kaikissa hyökkäystapauksissa koira on hyökännyt sisällä talossa, ja on ollut oman tai naapurin perheen koira. Eli vika on tosiaan siellä narun toisessa päässä, ja ennemminkin jonkinlainen "koiranajokortti" olisi aiheellinen vaatimus.

Mielestäni pitbull-tyyppisten koirien käyttötarkoitus tulisi määritellä uudelleen ja alkaa viemään niiden jalostusta vartiointityypiseen käyttäytymiseen, koska niitä nyt jo käytetään sellaiseen toimintaan. Jos tämä ei näiden rotujen harrastajille käy, voitaisiin rodut kieltää, koska mielestäni koirarodun hyödyn ja vaarallisuuden tulee olla tasapainossa (eli hyökkäävä luonne voidaan hyväksyä vain, jos sitä tarvitaan koiran käytössä). Tietysti bullit voitaisiin jalostaa vain seurakoiriksi, mutta itse en pahemmin kannata seurakoirarotujen lisäämistä, ensiksikin koska niillä näyttelykeskeisyys aiheuttaa aina vain lisää terveysongelmia, ja toiseksi koska monet työkoirarodut ovat jo nyt saaneet liikaa seurakoiraominaisuuksia eikä pennun ostaessaan voi tietää onko siitä edes työhönsä vai ei eli seurakoirat olkoon mielellään omat, jo valmiiksi määritellyt rotunsa.
Asiaa ABC. Jos ajattelen asiaa oman rotuni näkökulmasta, joka on metsästyskoira ja jolle vielä löytyy käyttöä siitä työstä mihin se on jalostettu. Jos nyt kuitenkin kävisi niin, että linnunmetsästys kiellettäisiin lailla, henkilökohtaisesti toivoisin ennemmin, että rotu kuolee sukupuuttoon kuin että se jalostuisi seurakoiratarkoitukseen. Tämä siksi, että osa niistä piirteistä, jotka tekevät siitä hyvän metsästyskoiran mm. miellyttämishalu, halu yhteistyöhön ja koulutettavuus, tekee niistä samalla myös mukavan perhekoiran. Ja jos jalostuksessa ei näitä piirteitä oteta huomioon ja vaalita, toisinsanoen jalostuksen tavoite on kaunis koira joka menoon, tottakai nämä piirteet, jotka ovat edelletys metsästyskäytölle, ajan myötä katoavat ja tuloksena saattaa olla koira, joka ei olekkaan enää niin kiva ja jolla ei välttämättä tee yhtään mitään.
foobar
Aloitteleva Besserwisser
Viestit: 14
Liittynyt: La Elo 11, 2007 9:41 pm

Viesti Kirjoittaja foobar »

Samarina kirjoitti:Foobar: Mulla ei ole tapana provoilla. Autojen virittelyhän on harrastus, siinä missä koiratkin. Kai siitä jotain tilastoja on, paljonko viritetyistä autoista tai moottoripyöristä on aiheutunut onnettomuuksia?

Kuten sanoin, itse en mitään menetä vaikka nuo rodut kiellettäisiin. Mutta jos esimerkiksi saksanpaimenkoira noiden tilastojen perusteella kiellettäisiin Suomessa, kyllä mä näkisin, että sillä jonkin verran vaikutusta olisi poliisilaitokselle, puolustusvoimille ja rajavartiolaitokselle.
No autojahan varten on laadittu säännöt, ja autojen ajamiseen vaaditaan lisenssi (ajokortti), jota ei koiran omistamiseen vaadita. Lisäksi myöskin sääntöjen noudattamista valvotaan, ja niiden rikkomisesta rangaistaan, toisin kuin koirien kanssa, joissa taitaa olla hyvin harvinaista, että ylipäätänsä mitään tehdään.

No lähinnä voisi kieltää nämä rodut jotka aiheuttavat ongelmia, ja niillä ei ole mitään hyötykäyttöä. Kiinnostavaa olisi kyllä tietää mikä on ollut koirapopulaatioiden verrannolliset koot noina aikoina kaikilla noista koirista.
hyeena
Alibin satunnaislukija
Viestit: 65
Liittynyt: Ti Elo 14, 2007 6:36 pm

Viesti Kirjoittaja hyeena »

Marsalkka kirjoitti:
hyeena kirjoitti: Pitaa ihan kysya oletko tietoinen miten maaritellaan rotukoira?
Rotukoira on kahden rekisteroidyn rotukoiran (samaa rotua olevien) rekisteroity jalkelainen.
Nyt tiedän. Kiitos! Mutta miten määritellän ihmisrotu?
Sellainen ero pitaa viela etta rotu maaritellaan rotumaaritelman mukaan.
Niin koirilla kuin ihmisillakin. Myos dna tutkimuksella voidaan sijoittaa tiettyyn rotuun. Mutta ollakseen rotukoira tai rotuihminen pitaa naista pitaa rekisteria johon on kirjattu kuuluminen johonkin rotuun joka taasen on perintona vanhemmilta. Ihmisten kohdalla tallainen rekisteri on nykyisella lainsaadannolla laiton. Myoskin koska tallaista rekisteria ei ole ollut niin toimivan rekisterin luominen kestaisi useita sukupolvia.

Ihmisten kohdalla rotupohjaista tuomitsemista pidetaan vaarana, koirien kohdalla hyvaksyttavana. Tosiasiassa elinoloihin perustuva jaottelu on tilastollisesti toimivampi. Kasvuymparisto ja yksilolliset perintotekijat (hieman huono ilmaisu mutta ajanee asiansa?) ohjaavat kaytosta.
foobar
Aloitteleva Besserwisser
Viestit: 14
Liittynyt: La Elo 11, 2007 9:41 pm

Viesti Kirjoittaja foobar »

hyeena kirjoitti: Eli jos koira on rekisteroimaton (eli paperiton) niin se on sekarotuinen, vaikka vanhemmat olisivat puhdasrotuisia.
Jos oma rotuni kiellettaisiin niin sen jalkeen en vain rekisteroisi pentuja, eli kyseessa olisi sekarotuiset pennut eli ei kiellettyja. (tosin oma rotuni on tunnettu rauhallisuudestaan ja pienen ihmismaaran harrastama joten todennakoisyys rodun kieltamiseen on pieni)
Yleensähän noi lait ovat tahallaan tehty niin, että ne kieltävät tietyn tyyppiset koirat, eivätkä mitään tiettyä rekisteröityä rotua, koska juuri sinun kaltaiset ihmiset, joille ei tunnu lain henki ja tarkoitus menevän perille koittaisivat venkoilla selkeän asian kanssa.

Esimerkki:
http://www.franklincountyohio.gov/commi ... itbull.cfm
Viimeksi muokannut foobar, Su Syys 02, 2007 7:58 pm. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Avatar
Marsalkka
Horatio Caine
Viestit: 6317
Liittynyt: To Elo 30, 2007 3:27 pm

Viesti Kirjoittaja Marsalkka »

"Luokitteluperusteet eri rotuihin samoin kuin käsitteen "rotu" eri määritelmät ovat hyvin kirjavia. Kaikki tutkijat eivät pidä ihmisrodun käsitettä tarpeellisena, ja monien mielestä se ei ole biologisesti perusteltu."
Cicero:en ol epahemminkehuskellut saavutuksillani ja vaadittiin linkkiä minulla ei sitä ollut, suoraan en voi sanoa missä työskentelen joten piti kiertotietä kirjoittaa...marsalkka on alusta asti ollut tökerö jossain vaiheessa menee pinna kenellä tahansa.
hyeena
Alibin satunnaislukija
Viestit: 65
Liittynyt: Ti Elo 14, 2007 6:36 pm

Viesti Kirjoittaja hyeena »

Piti lainailla paria edeltanytta kirjoittelijaa mutta langan sailyttaminen toi vahan vaikeuksia.. (viitaten siis foobarn, Samarinan ja ABCn kirjoituksiin)

Koiran "ajokortti" olisi mielestani huomattavasti toimivampi tapa kuin tietyn rodun kieltaminen (kuten aiemmin selvensin, on rotuun kuuluminen pelkkaa paperia). Rajoittamalla kasvatuksen kennelnimen omaaviin (kennelnimen saadakseen taytyy kayda kasvattaja kurssi) ja maarittamalla etta kennelnimi voidaan poistaa jos luovuttaa koiran "ajokortittomalle".
Koiran vaarinkaytoksesta (elainsuojelulliset asit jne) kortti pois ja koira takaisin kasvattajalle.
Autoissahan on kortin lisaksi myos maarayksia mita niiden kuuluu tayttaa jotta niita saa kayttaa liikenteessa.

Omalla rodullani on laaja kayttoskaala alunperin; Seurakoira, vartija(eikos suurin osa roduista ole ollut sivutoimisia vartijoita...), metsastaja ja sota (tarinoiden mukaan myos roomalaiset ovat kayttaneet naita areenoilla, tosin naiden tarinoiden mukaan ei toisiaan vastaan).
Suomen lainsaadanto on rajoittanut kayton lahinna ensimmaiseen.
Metsastys perintoa pidetaan ylla maastojuoksukilpailuissa.
Suuressa mailmassa nailla viela metsastetaankin.

Nayttelytoiminnasta loytyy, IMHO, aivan liikaa ihmisia joilla on mopo karannu kasista. Koiranayttelyt olivat alunperin jalostustarkastuksia, joissa siis tarkistettiin etta koira tayttaa rodun maaritelman (vaikka vanhemmat ovatkin puhtaita voi pentu silti jaada tayttamatta maaritelman). Sairas koira ei mielestani tayta yhtakaan maaritelmaa.
Voittajan ei kuulu olla isoin tai ryppyisin tms. vaan kyseisen koiraryhman kaikkein tarkimmin rotumaaritelman tayttava, liioitellun ei siis pitaisi olla voittaja. Erirotujen valiset kilpailut (moni rotu nayttelyn paras tms.) ovat IMHO myoskin huuhaata koska silloin verrataan koiria siina kuinka hyvin ne tayttavat eri maaritelmat. Nayttelyssa merkitykselliset tulokset ovat hyvaksytty ja hylatty. Muilla ei ole merkitysta.

Toivottavasti tastakin sepustuksesta sai jotain selvaa, hankala kirjoittaa pitkia litanioita kun samalla seuraa mita penska ja koira touhuuvat..
Merope
Hetty Wainthropp
Viestit: 491
Liittynyt: Pe Touko 25, 2007 12:04 pm

Viesti Kirjoittaja Merope »

^ jonkinlainen "ajokortti" voisi tosiaan olla hyvä idea. Myös ylipäänsä kasvattajien tarkempi tarkkailu voisi olla hyväksi, niin koirien kunnon kuin muunkin toiminnan kannalta. Myös kasvattajien oma valveutuneisuus ei olisi pahitteeksi. Tiedän joitakin koirankasvattajia, jotka eivät kasvattamansa rodun jonkin "vaikean" ominaisuuden vuoksi edes anna koiriaan ihan kenelle tahansa, vaan usein vaatimuksena on mm. aikaisempaa kokemusta koiriesta, eli ensimmäiseksi koiraksi eivät anna ollenkaan. Vaikealla ominaisuudella nyt voidaan tarkoittaa vaikka mitä yliaktiivisuudesta agressiivisuuteen, arvaamattomuuteen, tai mitä tahansa. Minusta tällainen olisi hyvä tapa ihan yleisemminkin, ehkä sitten saataisiin vältettyä ainakin muutaman häirikkökoiran ja huonon kasvattajan tapaus.
So I took the shotgun off the wall and I fired two warning shots...
into his head.
Samarina
Martin Beck
Viestit: 802
Liittynyt: Ti Touko 22, 2007 6:19 pm
Paikkakunta: Pohjanmaa

Viesti Kirjoittaja Samarina »

Marsalkka kirjoitti:
"Luokitteluperusteet eri rotuihin samoin kuin käsitteen "rotu" eri määritelmät ovat hyvin kirjavia. Kaikki tutkijat eivät pidä ihmisrodun käsitettä tarpeellisena, ja monien mielestä se ei ole biologisesti perusteltu."
Eli ihmiset voitaisiin luokitella eri rotuihin "yhteisen geneettisen perimän, maantieteellisen alkuperän tai jaettujen ulkoisten tunnusmerkkien perusteella", mutta sitä ei ole nähty tarpeelliseksi. Eikö? Lue pitemmälle, niin siellä on esimerkkejä. Periaatteessa samoin perustein koiratkin on jaettu eri rotuihin, lisättynä käyttöominaisuuksilla. Mutta tämä menee jo ohi varsinaisen aiheen...
Mother_North
Roger Murtaugh
Viestit: 898
Liittynyt: La Huhti 28, 2007 1:13 pm

Viesti Kirjoittaja Mother_North »

Jenkeissä(vai oliko jossain euroopan maassa) on tietyissä osavaltioissa käytössä "koira ajokortti" Ihmisiä varten ketkä haluavat pitää ns vaarallisia rotuja. Koiran pitää läpäistä tietty testi ja ihmisen käydä tyyliin pällilekurilla joka toteaa hänen olevan täyspäinen pitämään koiraa. Ellen nyt ihna väärin muistele..Misähän siitä oli juttua.. Koiramme lehti tai sitten netissä joskus luin.
Vielä tohon,että nää koirat tulis ottaa käyttöön vartio koiriksi jne. No mitenkäs on kun osalla roduista ei ole miellyttämisen halua joka on tärkeää silloin kun aletaan kouluttamaan vartio koiraa/ vastaavaan tehtävään. Miten "halitset" koiraa joka ei halua miellyttää ja pakottamalla ja pieksämällä siitä et saa sitä vähääkään irti.
Avatar
ABC
Michael Knight
Viestit: 4320
Liittynyt: To Touko 31, 2007 2:23 am

Viesti Kirjoittaja ABC »

^ Esim. laumikset ovat vartiokoiria, ja vähemmän miellyttämisenhaluisia piskejä saa hakea :wink: Tarun mukaan Suomessa on joskus ollut 1 sarplaninac, joka oppi tokon, mutta tämä on vain tarua... 8)
Every ship must sail a world.
Avatar
Marsalkka
Horatio Caine
Viestit: 6317
Liittynyt: To Elo 30, 2007 3:27 pm

Viesti Kirjoittaja Marsalkka »

jamppa kirjoitti:Olihan se Marsalkka edes jossain samaa mieltä vaikka rotu määritelmät ei kelvanneetkaan.
Niin. Ihmisten kieltäminen voisi joka tapauksessa olla vaikeampaa kuin koirarotujen kieltäminen.
Cicero:en ol epahemminkehuskellut saavutuksillani ja vaadittiin linkkiä minulla ei sitä ollut, suoraan en voi sanoa missä työskentelen joten piti kiertotietä kirjoittaa...marsalkka on alusta asti ollut tökerö jossain vaiheessa menee pinna kenellä tahansa.
Samarina
Martin Beck
Viestit: 802
Liittynyt: Ti Touko 22, 2007 6:19 pm
Paikkakunta: Pohjanmaa

Viesti Kirjoittaja Samarina »

Marsalkka kirjoitti:
jamppa kirjoitti:Olihan se Marsalkka edes jossain samaa mieltä vaikka rotu määritelmät ei kelvanneetkaan.
Niin. Ihmisten kieltäminen voisi joka tapauksessa olla vaikeampaa kuin koirarotujen kieltäminen.
Voihan niiden pääsyä maahan rajoittaa. Esimerkiksi somali raiskaa naisen => kaikki somalit leimataan raiskaajiksi => somalipakolaisia ei vastaanoteta Suomeen eikä oleskelulupia myönnetä. Ja ennen kuin kukaan vetää herneitä nenän täyteen: Huom! tämä oli vain esimerkki.
Avatar
Marsalkka
Horatio Caine
Viestit: 6317
Liittynyt: To Elo 30, 2007 3:27 pm

Viesti Kirjoittaja Marsalkka »

Samarina kirjoitti: Voihan niiden pääsyä maahan rajoittaa. Esimerkiksi somali raiskaa naisen => kaikki somalit leimataan raiskaajiksi => somalipakolaisia ei vastaanoteta Suomeen eikä oleskelulupia myönnetä. Ja ennen kuin kukaan vetää herneitä nenän täyteen: Huom! tämä oli vain esimerkki.
Niin joo. Kyse ei siis ollutkaan roduista, vaan kansallisuuksista...
Cicero:en ol epahemminkehuskellut saavutuksillani ja vaadittiin linkkiä minulla ei sitä ollut, suoraan en voi sanoa missä työskentelen joten piti kiertotietä kirjoittaa...marsalkka on alusta asti ollut tökerö jossain vaiheessa menee pinna kenellä tahansa.
Samarina
Martin Beck
Viestit: 802
Liittynyt: Ti Touko 22, 2007 6:19 pm
Paikkakunta: Pohjanmaa

Viesti Kirjoittaja Samarina »

Marsalkka kirjoitti:
Samarina kirjoitti: Voihan niiden pääsyä maahan rajoittaa. Esimerkiksi somali raiskaa naisen => kaikki somalit leimataan raiskaajiksi => somalipakolaisia ei vastaanoteta Suomeen eikä oleskelulupia myönnetä. Ja ennen kuin kukaan vetää herneitä nenän täyteen: Huom! tämä oli vain esimerkki.
Niin joo. Kyse ei siis ollutkaan roduista, vaan kansallisuuksista...
Jaotteluhan voidaan tehdä millä perusteella vaan, yhden kansalaisuuden, rodun tmv. perusteella voidaan leimata, esim. esimerkkitapauksessa kaikki tummaihoiset. Jos nyt halutaan saivarrella, ei pitbull-tyyppinenkään ole rotu. Englannissa, jossa näitä kieltoja on jaettu, muistaakseni (korjatkaa jos olen väärässä) kiellettiin myös dogo argentino. Dogo argentinohan ei ole taistelukoira vaan Cordoban taistelukoirasta edelleen jalostettu (sekoittaen mm. bokseria, pointeria, irlanninsusikoiraa, pyreneittenkoiraa) metsästyskoira villisian ja puuman metsästykseen ja vahtikoiraksi. Se vain pahaksi onnekseen sattuu olemaan pitbullin näköinen.

Ja jos pelkästään pitbull rotuna kielletään, onko siitä edes hyötyä? Vai muuttuvatko ne vain amstaffeiksi?
Minney Magia
Martin Riggs
Viestit: 609
Liittynyt: To Elo 16, 2007 9:33 am
Paikkakunta: Hämeenlinna

Viesti Kirjoittaja Minney Magia »

Kyllä se on ihmisestä/omistajasta kiinni, millaisen koiran itselleen kasvattaa. Poikkeuksena tietysti sairaat koirat, jotka oireilevat esim. hyökkäämällä ja puremalla, kun eivät muulla tavoin pysty kipuaan osoittamaan.

Löysin tällaiset sivut:http://www.sathy.fi/
Kaikki selviää joskus! Jos jokin ei ole selvinnyt,
kysymyksessä ei olekaan loppu.
Vastaa Viestiin