Thaimaalainen marjanpoimija katosi Sallassa

Selvinneet tapaukset ja tuntemattomat löydetyt.
apollo
Christopher Lorenzo
Viestit: 1587
Liittynyt: La Heinä 14, 2007 4:09 am

Re: Thaimaalainen marjanpoimija katosi Sallassa

Viesti Kirjoittaja apollo »

Kyllikki S kirjoitti:Ei kun meinasin, että onkohan passi ollut miehellä mettässä mukana vai onko se jäänyt majailupaikkaan muitten tavaroitten kanssa.
Aaah, minä oon ihan mettässä. Kaiken järjen mukaan passilla ei tee mitään lakkametsässä. Sieltähän tuo kuva on voitu sitten kopsata yleiseen jakeluun.

On tää kyllä ihme tapaus koko katoaminen. Nopsaan ajateltuna voisin arvata, että mies on vain yksinkertaisesti eksynyt paetessaan tuota "koiraa".
Laahkana
Jack Taylor
Viestit: 15
Liittynyt: Su Elo 01, 2010 10:04 pm

Re: Thaimaalainen marjanpoimija katosi Sallassa

Viesti Kirjoittaja Laahkana »

Mun piti kirjautua sisään ihan tämän Kursun tapauksen vuoksi ja oikeastaan siksi, että olen kotoisin Sallasta ja Kursukin on tuttu paikka. Ikävä kyllä mulla ei silti ole sisäpiirin tietoa.

Mua oikeastaan kiinnostaisi tietää tarkemmin tuo katoamispaikka. Kun Kursuhan on kuitenkin kohtuu vilkas kylä. Oman villin veikkauksen mukaan siellä on satoja asukkaita ja se on kuitenkin kohtuu tiheästi asutettu. Lehdissä on kerrottu, että katoamispaikka (eli sankon löytymispaikka) on Kursuntien varressa. Onko jossain mainittu tarkemmin tuota paikkaa, eli siis missä kohtaa Kursuntietä se on? Koska Kursuntiehän on useamman kilometrin pitkä ja paikoin se on hyvinkin tiheään asuttu. Taloja on siis ihan sadan tai jopa viidenkymmenen metrin välein. Jossain toki vähän harvemminkin taloja. Mutta että jotenkin vaikea uskoa, että siinä nyt sitten ainakaan eksyisi.

Joku puhui, että katoamispaikka olisi lähellä kirkkoa. Onko tämä mututuntumaa, vai faktaa? Koska kirkkohan on ihan on vähän eri suunnalla, eikä niinkään Kursuntien varressa.
Rigo Mort
Susikoski
Viestit: 33
Liittynyt: Pe Loka 30, 2009 10:59 pm

Re: Thaimaalainen marjanpoimija katosi Sallassa

Viesti Kirjoittaja Rigo Mort »

Minun muistini mukaan lehdissä oli viime vuonna tietoa, että myöskin Thaimaassa toimivalla välittäjäorganisatiolla oli niin pahoja henkilöristiriitoja, että siellä joku tuli ammutuksi. Että jos on niin, että mies on poimijaorganisation "yläpäästä", niin siinä voisi olla motiivia.
Toki marjanpoiminta-alueilla Suomessakin on ollut kovaa vääntöä paikallisten asukkaiden ja vierasmaalaisten välillä.
Vastíkään marjanpoimijoiden järjestö julkaisi omat toimintaehdotuksensa sovun säilymiseksi ja pelisääntöjen kehittämiseksi. Tunteet käyvät myöskin kuumina siinä suunnassa ja asioista käydään vähintäänkin vilkasta keskustelua. Alkukesästä kerrottiin löydetyn kylttejä, joissa ulkomaalaisia oli kielletty poimimasta. Mitenkäs se menikään "Kätkäläisessä": "Hengenlähtö lähellä !"
Saataisihan olla mahdollista, että mies on mennyt jonkun asukkaan pihapiirin tuntumaan ja sieltä on lähtenyt koira jäljittämään poimijaa. Sen jälkeen paikalliset ovat polkeneet poimijan "jänghään" noin niinkuin opastukseksi ja ojennukseksi muille.
MissHolmes
Ben Matlock
Viestit: 8828
Liittynyt: Ti Syys 11, 2007 2:19 pm
Paikkakunta: Etelä-Suomi

Re: Thaimaalainen marjanpoimija katosi Sallassa

Viesti Kirjoittaja MissHolmes »

^Ei yhtään huonempi idea.

Minusta on kuitenkin mahdoton kuvitella, että kylän miehet olisi joukolla lähtenyt thai-miestä liitsimään.
Pari naapurusta ehkä voisikin, mutta että useampi, niin empä tiiä.

Voihan se olla, että on sattunut ihan vahinkokin: on pitänyt koiralla pelotella ja vähän töniä, mutta onkin sitten kaatunut ja lyönyt päänsä....

mistä sitä ikinä tietää.

Jotenkin kuitenkin uskoisin enempi sisäisiin ristiriitoihin, kuin kyläläisten lahtausmentaliteettiin.
Nuotio & Äreät Tiput
MissHolmes
Ben Matlock
Viestit: 8828
Liittynyt: Ti Syys 11, 2007 2:19 pm
Paikkakunta: Etelä-Suomi

Re: Thaimaalainen marjanpoimija katosi Sallassa

Viesti Kirjoittaja MissHolmes »

Thaipoimijan katoamisen oudot yksityiskohdat

Keskiviikko 4.8.2010 klo 04.36

IL listasi marjanpoimijan katoamisen oudot yksityiskohdat.

Katoaminen mysteeri

* Thaimaalainen 38-vuotias perheenisä saapui Suomeen vajaa viikko ennen katoamistaan. Hän poimi hilloja Sallan Kursussa.

* Mies oli noin viiden hengen ryhmän johtajana, ja he liikkuivat omalla autolla. Illan tullen ryhmä eksyi eikä löytänyt autoaan.

* Mies alkoi järjestää korvaavaa kyytiä paikalle, mutta erkani omasta ryhmästään. Hänet nähtiin viimeksi Kursuntien ja Kemijärventien risteyksessä.

* Marjanpoimijat etsivät miestä omin voimin maanantai-iltana. Poliisi sai tiedon asiasta yöllä kahden aikaan.

* Etsintöjä jatkettiin perjantaihin asti, mutta ne jouduttiin lopettamaan tuloksettomina.

* Poliisi tutkii asiaa kadonneen henkilön etsintänä. Toistaiseksi ei ole mitään syytä epäillä, että tapaukseen liittyisi rikos.

Thaimaalainen marjanpoimija Somchai Poonsab on ollut kateissa jo reilun viikon. Hillasoilta lisätienestejä hankkinut 38-vuotias perheenisä nähtiin viimeisen kerran viime viikon maanantaina noin kello 21.15.

Poliisi lopetti miehen aktiiviset etsinnät viikonloppuna tuloksettomina. Katoamisessa on yhä monia outoja piirteitä, jotka herättävät kysymyksiä.

Puhelu

Ennen katoamistaan mies oli soittanut yhteyshenkilölleen. Tuon puhelun aikana kävi ilmi, että mies luuli ilmeisesti koiran seuraavan häntä. Poliisin mukaan hän oli ollut peloissaan ja nähnyt parhaaksi katkaista puhelun.

Seuraaja

Puhelussa mies puhui koirasta, mutta tiettävästi yhtään koiraa ei ollut irti kyseisenä iltana. Jos paikalla olisi käynyt suurpetoja, lähitalojen kotieläimet olisivat luultavasti vauhkoontuneet. Sellaista ei kuitenkaan ilmennyt.

Jäljet

Jos mies olisi lähtenyt hädissään pakoon, hänen pakenemisestaan ja mahdollisesta seuraajasta olisi täytynyt jäädä joitakin jälkiä. Risteys, jossa mies on viimeksi nähty, on ollut kuitenkin miltei koskematon.

Nouto

Mies oli johtajana poimintaryhmässä, joka oli eksynyt ajoneuvostaan. Ennen katoamistaan hän järjesteli ryhmälle kuljetuksen lähelle risteystä, jossa viimeinen näköhavainto on tehty. Kun kuljetus saapui, muut poimijat tulivat noutopaikalle, mutta miestä ei näkynyt missään.

Suunta

Miksi mies olisi poikennut metsään, jos kukaan ei ole seurannut häntä? Jos hän on jatkanut matkaa tietä pitkin, miksi kukaan ei ole nähnyt häntä? Ja miksi mies olisi ylipäänsä lähtenyt pois risteyksestä, jos kyyti on ollut tulossa?

Etsinnät

Kadonnutta etsittiin viime viikolla viitenä päivänä viranomaisten, vapaaehtoisten ja varusmiesten voimin. Myös Rajavartiolaitoksen helikopteri sekä pelastushelikopteri Aslak osallistuivat etsintöihin. Silti miehestä ei ole löytynyt jälkeäkään.

Vaatteet

Risteyksen lähettyviltä löytyi hillasanko ja vaatteita, jotka kuuluivat kadonneelle miehelle. Poliisi epäilee, että miehen poimijatoverit ovat tuoneet vaatteet paikan päälle helpottaakseen etsintöjä. Miehellä oli katoamishetkellä yllään ilmeisesti musta takki, tummansiniset farkut, ruskeat kumisaappaat ja kirkkaansininen paksu pipo, jonka voi muuttaa ns. kommandopipoksi. Mukanaan hänellä on musta reppu ja musta vyölaukku.

Silminnäkijät

Poliisilla on pari silminnäkijähavaintoa siitä, että kadonnut mies on ollut Kursuntien ja Kemijärventien risteyksessä viime viikon maanantaina iltayhdeksän aikaan. Havainnot eivät täysin varmista sitä, että kyseessä on ollut juuri kadonnut mies.

Rauhallisuus

Silminnäkijän mukaan mies on käyttäytynyt normaalisti ennen katoamista ja ilahtunut saatuaan reittiohjeita. Silminnäkijä uskoi miehen ymmärtäneen reittiohjeet, joten olisiko hän edes voinut eksyä suurelta tieltä?

Kuulustelut

Poliisin toimintaa hankaloittaa se, että marjanpoimijat ovat thaimaalaisia. Kuulusteluissa on käytetty apuna tulkkia, mutta thai-kielen kääntämisessä on väärinymmärryksen vaara.

TUUKKA MATILAINEN
Nuotio & Äreät Tiput
Rigo Mort
Susikoski
Viestit: 33
Liittynyt: Pe Loka 30, 2009 10:59 pm

Re: Thaimaalainen marjanpoimija katosi Sallassa

Viesti Kirjoittaja Rigo Mort »

Ykkösen aamu-TV:ssä puhelinhaastateltiin tänään etsinnöistä vastaavaa komisariota. oikeastaan mitään uutta ei tullut esiin ja etsinnät on lopetettu. Komisario mainitsi vain, että myöskin omaehtoinen katoaminen saattaa olla mahdollista vaikka sellaisesta ei ole mitään merkkejä. Eikä mikään kuulemma viittaa rikokseenkaan.
Jos ei mies ole eksynyt eikä loukkaantunut, ei joutunut toveriensa tai sallalaisten aggression kohteeksi, eikä tehnyt suicidia, niin mitä jää tutkintalinjoiksi ? Ufot siepanneet ?
Komisarion muistaman mukaan tämä on ensimmäinen tämänkaltainen tapaus ulkomaalaisten marjanpoimijain keskuudessa.
Ailar
Jessica Fletcher
Viestit: 3284
Liittynyt: Ti Kesä 26, 2007 3:25 pm

Re: Thaimaalainen marjanpoimija katosi Sallassa

Viesti Kirjoittaja Ailar »

Kun tämä Poonsab on ollut johtajana omassa poimintaryhmässään, ovatkohan toiset ryhmäläiset olleet tyytymättömiä hänen johtamistapoihinsa. Ukko kenties valinnut itselleen parhaat mättäät ja toiset saaneet surkeat jämät. Ehkäpä jollakin poimijalla on kilahtanut siinä vaiheessa, kun porukka on vielä eksynyt autostaankin. Ryhmä on päättänyt suorittaa johtajavaihdoksen. Poonsabia on kumautettu jollain karahkalla nuppiin ja upotettu suohon.

Eihän se välttämättä ole edes siinä puhelimessa Poonsab itse ollutkaan. Joku muu soittanut sille yhteyshenkilölle hänen puhelimestaan ja järjestänyt kuljetuksen. Mahtoiko se kadonnut auto löytyä kuinkakin kaukaa?

Tämän Poonsabin taustoistakaan ei ole ilmoitettu muuta kuin että on perheenisä. Oliko rikollistaustaa tms.? Onkohan perhe kuitenkin Thaimaassa vai onko vaimo ollut mukana marjanpoimintareissulla?
MissHolmes
Ben Matlock
Viestit: 8828
Liittynyt: Ti Syys 11, 2007 2:19 pm
Paikkakunta: Etelä-Suomi

Re: Thaimaalainen marjanpoimija katosi Sallassa

Viesti Kirjoittaja MissHolmes »

Tämä on kyllä aika uskomaton juttu.

Onkohan se hukkaan joutunut auto löytynyt?
Mistä se löytyi?
_______________

Minusta vaihtoehtoja on kaksi:

a) johtajapoimija, joksi kai voimme Poonsabia nimittää, on tahallisesti siirtänyt autoa päivän aikana ja lähtenyt itse autolla livohkaan jätettyään muut risteykseen odottamaan korvaavaa kyytiä. (ja mahdollisesti hylännyt auton myöhemmin) Johtajapoimija on päätynyt aloittamaan uuden paremman elämän suomessa/ruotsissa/norjassa väärien paperien turvin oman marjanpoimintaorganisaationsa ykkös-huippu-johtajana, joka ainoastaan hoitaa poimijat paikalle, muttei poimi yhtään marjaa. Ei yhtään.

tai

b) johtajapoimija on päätynyt huonon johtamisensa seurauksena mättään alle. ja poimijaryhmä pysyy vaiti kuin muuri.
Nuotio & Äreät Tiput
Teleksi
Vic Mackey
Viestit: 1971
Liittynyt: Ma Elo 13, 2007 3:45 pm

Re: Thaimaalainen marjanpoimija katosi Sallassa

Viesti Kirjoittaja Teleksi »

Jos minä tätä yhtään oikein ymmärsin, niin mies oli metsässä 4 muun esimiehenä ja sitten he eivät löytäneet autoaan jolla piti palata kämpille. Joten esimiehenä tämä ihminen soitti jollekulle ja hommasi kyydin koko porukalle.

Sitä en ymmärtänyt, että jos kerta marjan poiminta oli siltä päivältä ohi ja odotettiin kyytiä, niin miksi tämä jannu oli siinä sitten yksin. Missä muut olivat?
Petrus
Harjunpää
Viestit: 340
Liittynyt: Ma Elo 18, 2008 10:45 am

Re: Thaimaalainen marjanpoimija katosi Sallassa

Viesti Kirjoittaja Petrus »

Jotkut raggarit pöllineet sen auton, Poonsab nähnyt ne sattumalta auton kanssa ja menny juttusille, raggarit otti kyytiin ja sitä rataa... Mutta se ei kyllä selitä sitä puhelua :roll:
Munch
Poliisikoira Rex
Viestit: 255
Liittynyt: Pe Loka 16, 2009 6:43 pm
Paikkakunta: Savo

Re: Thaimaalainen marjanpoimija katosi Sallassa

Viesti Kirjoittaja Munch »

Jospa se on eksynyt ja uponnut suohon...tuokin on täysin mahdollista. Voi olla että miestä ei koskaan löydetä.
MissHolmes
Ben Matlock
Viestit: 8828
Liittynyt: Ti Syys 11, 2007 2:19 pm
Paikkakunta: Etelä-Suomi

Re: Thaimaalainen marjanpoimija katosi Sallassa

Viesti Kirjoittaja MissHolmes »

Tai sitten muumioituneena vuosien tai vuosikymmenten jälkeen ;)

Minua tässä nyt askarruttaa eniten se, että millaisella etäisyydellä katoaminen lähimmästä asutuksesta on tapahtunut?
Kuinka kauan johtajapoimija on ollut etäällä muista poimijoista ja miksi? Hänhän järjesteli heille kaikille kyytiä.

Mistä löytyi tuo eksyksiin mennyt auto?

Millaiset välit poimijaryhmässä oli? Oliko ryhmiä useita?
Nuotio & Äreät Tiput
varma
Alokas
Viestit: 4
Liittynyt: Su Elo 01, 2010 8:31 pm

Re: Thaimaalainen marjanpoimija katosi Sallassa

Viesti Kirjoittaja varma »

Ihan tämän tapauksen vuoksi piti tehdä tunnukset tänne. :) Jos katoamispaikka on se ristaus, joka iltalehden/sanomien kuvassa näkyy, niin asutukseen on alle 200m. Ristauksen läheisyydessä on soramonttu, joka on varmaan tutkittu aika hyvin, kun se sattuu siihen etsitylle alueelle.

Itse ajattelisin että etsitty mies on lähtenyt kävelemään junarataa pitkin jompaan kumpaan suuntaan, jos häntä ei mistään löydy. Ajatuksena hänellä "aina nämä jonnekin vievät." Hän voi olla kaukanakin tuupertuneena. Tielläliikkujat voisivat katsella hieman missä päin korppeja ja variksia pyörii, kun nehän ovat tunnetusti raadonsyöjiä.

Kyläläiset eivät ole minun tiedon mukaan sekaantuneet asiaan, eikä koiria ole ollut irti tapahtuma-aikana.. Mutta olisko se ollut susi joka hänen perässään on kulkenut.. Päivää tai kahta myöhemmin susi oli Auttin kylässä, ja suden matkavauhdin huomioonottaen on ihan mahdollista, että susi olisi kerinnyt niinkin kauas. Yleensähän ne itärajan takaa tulevat..
Laahkana
Jack Taylor
Viestit: 15
Liittynyt: Su Elo 01, 2010 10:04 pm

Re: Thaimaalainen marjanpoimija katosi Sallassa

Viesti Kirjoittaja Laahkana »

Petrus kirjoitti:Jotkut raggarit pöllineet sen auton, Poonsab nähnyt ne sattumalta auton kanssa ja menny juttusille, raggarit otti kyytiin ja sitä rataa... Mutta se ei kyllä selitä sitä puhelua :roll:
Mä voin kertoa, ettei noilla poimijoilla ole mitkään luksusautot. Ne autot on just sellaisia, että ei paljon haittaa, jos metsätiellä rikki menevät. Eli tuskin kukaan on autoa pöllinyt ;)
MissHolmes kirjoitti:Tai sitten muumioituneena vuosien tai vuosikymmenten jälkeen ;)

Minua tässä nyt askarruttaa eniten se, että millaisella etäisyydellä katoaminen lähimmästä asutuksesta on tapahtunut?
Kuinka kauan johtajapoimija on ollut etäällä muista poimijoista ja miksi? Hänhän järjesteli heille kaikille kyytiä.

Mistä löytyi tuo eksyksiin mennyt auto?

Millaiset välit poimijaryhmässä oli? Oliko ryhmiä useita?
Tuo Kursuntiehan yhtyy molemmista päistä Kemijärventiehen. Kuten tuolla jo aiemmin kirjoittelinkin, niin Kursuntie on yllättävän tiuhaan asutettu. Nyt on näköjään valunut tietoja, jonka mukaan poimija on ollut Kursuntien ja Kemijärventien risteyksessä. Sitäpä en tiedä, kummassa päässä Kursuntietä. Kursuntien Keminjärven puoleisessa päässä ei ihan risteyksessä ole taloja, mutta siinä hyvin lähellä on joka tapauksessa esim. leipomo ja vanha meijeri, joka edelleen taitaa olla paikoin asutettu (meijeri ei enää toiminnassa). Samoin Kursuntien Sallan puoleisessa päässä ei ihan lähellä ole taloja, mutta noin 0,5 km päässä kuitenkin.

Noi poimijathan on sellaisia käsittääkseni että ne poimii aina tietyllä alueella, eli jotkut poimii pelkästään Kursussa ja toiset pelkästään Pohjois-Sallassa jne jne. Sallassahan on välimatkat aika pitkiä, joten ihan 100 km päähän ei kannata päiväksi mennä marjaan. Joten veikkaisin kaiken kaikkiaan, että poimijat jo tuntevat Kursun jotenkin, vaikka olisivat olleetkin siellä vasta joitain päiviä.

Meillä kävi kerran mökin pihalla noita thai-poimijoita. Ne ajoivat metsätietä, ja kun huomasivat, että tien päässä onkin mökki, niin lähtivät heti pois. Eli heille on varmasti ohjeistettu, että kenenkään pihaan ei saa mennä ja mielestäni muutenkin kunnioittavat ihan hyvin noita sääntöjä.

Minä en jaksa uskoa, että porukalla olisi syntynyt erimielisyyksiä, joiden seurauksena tämä kadonnut olisi poljettu suohon. Hän on kuitenkin tullut vasta muutama päivä sitten, joten ei kai hän parissa päivässä saa itseään noin vihatuksi. Ja toisaalta, en usko että tämä "ryhmänjohtaja" on sellainen, että hän saa määrätä kaikesta. Epäilen enemmin, että hänen tehtävänä on porukan kasassa pitäminen ja vastaavien asioiden koordinoiminen.
Petrus
Harjunpää
Viestit: 340
Liittynyt: Ma Elo 18, 2008 10:45 am

Re: Thaimaalainen marjanpoimija katosi Sallassa

Viesti Kirjoittaja Petrus »

Miksi kukaan eksynyt lähtisi autotieltä umpimetsään?! No ainoa syy minkä keksin on se että metsässä on puita jonne voi kiivetä sutta karkuun.. Muut syyt ei kyllä ole loogisia. Itse pysyttelisin tiukasti autotiellä eksyneenä.
Vastaa Viestiin