Järvenpään sarjamurhaaja (ketju 1)

Suomessa tapahtuneet vielä selvittämättömät henkirikokset
Avatar
devil_doll
Javier Pena
Viestit: 1885
Liittynyt: Su Huhti 04, 2010 5:22 am
Paikkakunta: From Hell

Re: Järvenpään sarjamurhaaja

Viesti Kirjoittaja devil_doll »

^^ Erikoinen, mutta kiinnostava skenaario! Voisiko halu oppia anatomiaa olla ollut jopa motiivi murhille? Lääkärikoulun jäätyä haaveeksi mies olisi alkanut haalia omaa oppimateriaalia puliakoiksi katsomistaan henkilöistä... Ensimmäisellä kerralla pokka petti ennen aikojaan, mutta viimeinen työ viimeisteli "oppitunnin".

Hurja ajatus, mutta toisaalta hyvin systemaattiseen taloudelliseen hyötyyn pyrkivä psykopaatti ja sekopäinen seksuaalimurhaaja eivät yleensä viihdy samassa persoonassa. Eli jos tekijä olisi tämä Laiho, hänellä olisi ollut jokin muu motiivi murhiin, kuin pelkkä seksuaalinen tarve. Enkä usko, että hän olisi kyennyt lopettamaan murhaamista työskennellessään vanhusten ja vakavasti sairaiden parissa, mikäli potisi murhanhimoa.
Sika naiseksi

There's nothing in my dreams, just some ugly memories. Kiss me like the ocean breeze.
hannu hanhi
Axel Foley
Viestit: 2208
Liittynyt: Ma Kesä 14, 2010 6:01 pm

Re: Järvenpään sarjamurhaaja

Viesti Kirjoittaja hannu hanhi »

Lukijana kirjoitti:^ Kaukaa haettua joskin mielenkiintosita pohdintaa! Valelääkäri oli noihin aikoihin hieman alle 30-vuotias. Ehkä päässä oli käkkärätukka ennen kuin kaljuuntuminen iski.
Hyvä assosiaatio tj-eme:ltä, mutta minunkin mielestäni epätodennäköinen. Tässä on Laihon pidätyskuva vuodelta 2001 eli mies on kohtalaisen varhain jo kaljuuntunut päälaeltaan. 90-luvun alussa päälaen on jo täytynyt olla jonkin verran kaljuuntuva ja sen ehkä Hellu olisi muistanut. Hiuksissa on Hellun tuntomerkkeihin sopien toki tummuutta, mutta kiharat puuttuvat.

Kuva
Tampereen Tyttö
Alibin Kestotilaaja
Viestit: 5191
Liittynyt: Su Huhti 01, 2007 8:18 pm

Re: Järvenpään sarjamurhaaja

Viesti Kirjoittaja Tampereen Tyttö »

Jos Laiho käytti silloin tupeeta? 8)
Ystävänsä mainitsee hänen tehneen nuorempana mallinkin työtä. Ehkä oli vielä hiukset tallella..
-Takuulla, sano Tampereenlikka!
tj_eme
Jack Bauer
Viestit: 919
Liittynyt: Ke Helmi 10, 2010 1:22 pm

Re: Järvenpään sarjamurhaaja

Viesti Kirjoittaja tj_eme »

Minusta, jos sarjamurhaajaa haetaan, niin tämän hepun tyyppinen sen pitäisi olla. Tyypillä on selvästi pokkaa aivan tavattomasti ja sitä on tarvinnut Jäken sarjamurhaajakin. Tyyppi pystyy kääntämään mustan valkoiseksi ja kuuman kylmäksi, sekin ominaisuus, joka liittyy herkästi myös tämän tyyppisiin rikoksiin.

Mitä lehdissä on ollut tuttujen tarinoita, tämä mies käsittelee ihmisiä kuin esineitä. Sellainen tyyppi voisi tappaa vain jonkun testin tai muun vastaavan mielteen seurauksena. Siihen tarkoitukseen hän hyvinkin voisi valita syrjäytyneitä/syrjäytyneen oloisia naisia kiinnijäämisriskin pienentämiseen tai vain siksi, että he eivät ole oikein henkilöitäkään hänen näkökulmastaan. Tähän kuvaan sopisi teko teolta täydellistyvä tekotapa. Ja täydellisen teon jälkeen uusiin kuvioihin siirtymisen.

Mies on varmasti ollut kiinnostunut ihmisen anatomiasta jo 1980-luvulla. Se selittäisi tietoa ihmisen tai suuren eläimen anatomiasta. Seikkailut kehonrakennuksen ja nappien maailmassa sopisivat nekin kuin nenä päähän Jäken sarjikselle.

Ulkonäöltään tyyppi on sellainen, että pienellä vaivalla saa monenlaisia variaatioita aikaiseksi. Koosta ei tosin ole ollut puhetta missään ja kuvista on vaikea päätellä sitä.

Nuoruuden ausuinpaikkana Hyvinkää olisi ollut Jäken sarjikselle aivan ihanteellinen. Se selittäisi helposti hiekkakuoppien maaston tuntemisen ja Haantien katoamisen Hyvinkäältä. Hyvinkääläisen metsästyskenttänä Järvenpää olisiollut kuitenkin turvallisempi. Lukkarisen kanssa samanikäinen ja "nopeasti luotettavan vaikutuksen" tekevä olisi voinut päästä juttuun, vaikka ei TL:n mielentila voinut olla kovin otollinen suhteiden solmimiseen.

Tekojen loppumista selittäisi pois muuttaminen ja pääseminen tarpeeksi hyvälle tasolle. Murhaamisen siirtäminen muuhun dominointiin onnistuu lääkärinä aivan ihanteellisesti. Siinähän voi vanhusten parissa silloin päättää elämästä ja kuolemasta ilman, että epäilyksiä herää, ainakaan helposti. Minusta itse asiassa tuntuu, etä hoitoalalle on tullut paljon potentiaalisia sarjamurhajia, jotka tunnsitavat alassa turvallisen paikan toteuttaa taipumuksiaan.

Ehkä ne poliisit kysyvät häneltä huhtikuun 1991 tahtumista tai sitten ei. Minusta kannattaisi vaikka ajankuluksi.
Sirpa
James Bond (George Lazenby)
Viestit: 11961
Liittynyt: Ma Huhti 09, 2007 8:07 pm

Re: Järvenpään sarjamurhaaja

Viesti Kirjoittaja Sirpa »

Olipa mielenkiintoista lukea pohdintoja täällä, kun juuri sattumalta olin kirjoittanut Viiltäjä-Jackiin jotakin samansuuntaista, tosin mieleeni ei tullut kyllä tämä valelääkäriasia siinä vaiheessa, mutta lääkäri tai kirurgi kuitenkin, sekä Ulvilan fileerausveitsiasia. Mielenkiintoista.
Alethes doksa meta logu
hannu hanhi
Axel Foley
Viestit: 2208
Liittynyt: Ma Kesä 14, 2010 6:01 pm

Re: Järvenpään sarjamurhaaja

Viesti Kirjoittaja hannu hanhi »

Laiho on syntynyt vuonna 1961 eli on ollut 29-vuotias Hellun tapauksen aikoihin ja Haantien kadotessa 32-vuotias. Ikä sopii aika hyvin yhteen poliisin profiilin kanssa. Mutta sitten on tämä poliisin profilointi sulkeutuneesta miehestä. Lehtijuttujen perusteella Laiho taas on hyvin sosiaalinen ja vakuuttava lähestyessään muita ihmisiä. Minulle on tullut hänen kohdallaan vaikutelma perinteisestä psykopaatista, joka kykenee helposti luomaan ihmissuhteita, mutta joka lopulta tätä kykyään käyttää vain omaksi hyväkseen.

Tietysti tässä kohtaa tulee mieleen Ted Bundy. Kotoa pois opiskelemaan muutettuaan Bundy tunnettiin epävarmana nysvärinä. Hän sai unelmiensa naiseltakin lopulta pakit, koska nainen oli kiinnostuneempi itsevarmoista miehistä. Tämän trauman jälkeen Bundyn persoonassa tapahtuikin merkittävä muutos. Hän oppi tuon oikeudenkäyntivideoistakin nähdyn ikivirneen, muuttui olemukseltaan karismaattiseksi ja hänestä tuli opiskelijana merkittävä yhteiskunnallinen keskustelija. Bundya jopa pidettiin republikaanipuolueen nousevana tähtenä. Persoonallisuuden muutos ajoittuu pitkän ja julman murhasarjan alkamiseen.

Laihonkin persoonassa on voinut tapahtua muutos. Tietysti ovela psykopaatti voi osata esittää tarpeen tullen jotakin tavallisesta poikkeavaa roolia, jotta tunnistaminen olisi hankalampaa. Miksipä hän ei olisi voinut esittää nysväriä, jos siitä on apua huomaamattomana pysyäkseen.

Laiho on kyllä ilman muuta Latea parempi vaihtoehto.
Inhorealisti

Re: Järvenpään sarjamurhaaja

Viesti Kirjoittaja Inhorealisti »

Keskustelijoilla on selvästi palava into saada tutkimukset etenemään tai aivan liikaa vapaa-aikaa käytettävissään!

Täällä tehdään kolmekymppisestä päihteiden seka- ja väärinkäyttäjästä ynnä psykopaatista mestariaivoa, joka kykenee mitättömin lappusin huijaamaan monia korkeita tahoja loihtien samalla itselleen satojen tuhansien eurojen tulot.

En sano, etteikö tuollainenkin elämänkaari olisi mahdollinen, mutta jotain rationalismia myös kehiin. Jokseenkin arveluttavaa vailla todisteen häivää syyttää väitetysti petokseen syyllistynyttä kaupanpäällisiksi myös sarjamurhaajaksi! Käsittely on vielä kesken. Herätys!!
hannu hanhi
Axel Foley
Viestit: 2208
Liittynyt: Ma Kesä 14, 2010 6:01 pm

Re: Järvenpään sarjamurhaaja

Viesti Kirjoittaja hannu hanhi »

Inhorealisti kirjoitti:Keskustelijoilla on selvästi palava into saada tutkimukset etenemään tai aivan liikaa vapaa-aikaa käytettävissään!

Täällä tehdään kolmekymppisestä päihteiden seka- ja väärinkäyttäjästä ynnä psykopaatista mestariaivoa, joka kykenee mitättömin lappusin huijaamaan monia korkeita tahoja loihtien samalla itselleen satojen tuhansien eurojen tulot.

En sano, etteikö tuollainenkin elämänkaari olisi mahdollinen, mutta jotain rationalismia myös kehiin. Jokseenkin arveluttavaa vailla todisteen häivää syyttää väitetysti petokseen syyllistynyttä kaupanpäällisiksi myös sarjamurhaajaksi! Käsittely on vielä kesken. Herätys!!
Ongelma on juuri siinä, ettei oikeasti ole mitään realismia olemassakaan. Tämä rikossarja on täydellisen pimeä. Jokaiselle on varmasti selvää, että on epätodennäköistä, että Laiho on Järvenpään sarjamurhaaja. Aikaa on kulunut jo niin paljon, että yhtään todennäköistä tekijäehdokasta tuskin löytyykään. Mutta kun keskustelu on aloitettu, niin sitä voi jatkaa. Laiho monilta osin ei sovi poliisin profiiliin kuten jo aiemmin kirjoitin. Tietysti lapsuus ja nuoruus Hyvinkäällä on yksittäinen herkullinen yksityiskohta, mutta eipä sen enempää.

Tietysti nimien heittely on riskaabelia, siinä olet Inhorealisti ihan oikeassa. Toisaalta ymmärrän myös, että jostakin muusta rikoksesta kiinni jääminen herättää mielleyhtymiä. Laiho on osoittautunut häikäilemättömäksi huijariksi, joka on jo Jenkeissä istunut vankilassa. Silti hän on häärinyt sen jälkeen aivan pokalla ilman todistuksia menestyneenä lääkäriyrittäjänä Suomessa. Aina tällöin herää kysymys, että mitä kaikkea muuta taustalta löytyy, kun aletaan kunnolla kaivaa. Varmasti jotakin muutakin löytyy, mutta tuskinpa siis sellaista, joka ratkaisisi tämän rikossarjan.
Avatar
poikani
Telkkaridekkareiden asiantuntija
Viestit: 9987
Liittynyt: Ti Heinä 05, 2011 8:50 pm
Paikkakunta: ?? ???????

Re: Järvenpään sarjamurhaaja

Viesti Kirjoittaja poikani »

jokiolainen kirjoitti:Hei,

Olen uusi täällä minfossa,
Samoin. Tervetuloa.
Hellusta olisi paljonkin sanottavaa. Tällä kertaa puutun kuitenkin vain nimeen, jota olen ihmetellyt alusta saakka. Miksi ”Hellu”? Miksei ”Helena” tai jokin muu nimi, josta lempinimen voi johtaa? Miksi ylipäätään lempinimi? Voisiko tässä olla jokin lisävihje, esim. viitataan todistajan uskonnolliseen taustaan (helluntalainen)?
Mielestäni tärkein syy siihen, että "Hellun" oikeaa nimeä ei koskaan kerrottu, on naisen suojeleminen päällekarkaajaltaan. Etenkin jos tämä ns. Järvenpään sarjamurhaaja todella oli syyllistynyt muihinkin väkivallantekoihin, jopa tappoihin tai murhiin, hän olisi hyvinkin voinut olla valmis tappamaan avaintodistajan. Muita, vähäisempiä syitä nimen salaamiseen olisivat esimerkiksi julkisuuden välttely, asian salaaminen omaisilta, tai mitä nyt näitä keksii.

Edellä kuvatusta syystä poliisi tuskin on vääntänyt Hellun oikean nimen pohjalta kutsumanimeä, vaan on halunnut hämätä ja antaa julkisuuteen erilaiselta kuulostavan lempinimen. Toisin sanoen, Hellun oikea nimi lähes varmasti on jotakin muuta kuin Heli, Hellevi, Helinä, Helena, tai muu sentyyppinen. Sen sijaan mieleeni kyllä tuli Jammu-sedästä kertova, muistaakseni Poliisi kertoo -sarjan juttu, jossa Jammua kutsuttiin nimellä "Hessu". En tiedä kenen kynästä kyseinen väännös on peräisin, eikä se olennaista olekaan, mutta ehkä poliisin tiedottamisesta vastannut sälli on samassa hengessä vääntänyt nimen "Hellu" naisen oikeasta kutsumanimestä. Pointtini tässä on se, että uhri ehkä tunnettiin piireissään nimenomaan lempinimellä ("Ritu", "Pirre") eikä oikealla etunimellä. Poliisi tuskin on käyttänyt tämän asian miettimiseen paljoa aikaa.

En kuitenkaan näe, miten näistä nimipohdinnoista olisi hyötyä rikosten ratkaisemiseksi, sillä poliisillahan uhrin henkilöllisyys on jo tiedossa. Olisi tietysti mielenkiintoista, jos joku täällä osaisi yhdistää tapahtuneen oikeaan henkilöön (uhriin) ja esimerkiksi kertoa, kuinka luotettavana tämän hiekkakuoppatarinaa pitää.

Tuo valelekuri-idea on muuten todella mielenkiintoinen. Hyvin kaukaa haettuhan se on, mutta kun oikein muutakaan ei ole, niin pohditaan nyt vaikka sitä.
????? ?? ??????.
Caracalla
Remington Steele
Viestit: 223
Liittynyt: Pe Elo 01, 2008 5:05 pm
Paikkakunta: Helsinki

Re: Järvenpään sarjamurhaaja

Viesti Kirjoittaja Caracalla »

Näin unta tästä Järvenpään sarjamurhaajajutusta. Siinä mielessä ihmeellistä, etten ole asiaa pohtinut moneen kuukauteen, enkä muutenkaan ollut mitenkään huippuaktiivinen tässä keississä - mitä nyt ketjut olen toki lukenut murha.infossa.

Unessa minulle "paljastui", että Hellu on valehdellut poliisille siksi että on pelännyt tätä miestä. Se "Eipäs onnistunut tällä kertaa" heitto oli unen mukaan täysin keksitty ja todellisuudessa Hellu tiesi miehen henkilöllisyyden. Unen mukaan Hellu ei siksi halunnut mennä hypnoosiin, koska silloin valehtelu ja tieto miehen henkilöllisyyden tuntemisesta olisi paljastunut. Syy valehteluun oli se, että mies uhkaili tappavansa Hellun, jos tämä paljastaisi totuuden poliisille. Lisäksi unen mukaan Hellu myös autoi murhaajaa ja piilottelemalla tämän jälkiä ja johtamalla poliisia harhaan tässä Haantie-tapauksessa.

En usko mihinkään näkyihin. Se sanottakoon selvästi, mutta jokin tuossa Hellu-kuviossa häiritsee silti todella pahasti. Koko ajan minua on ihmetyttänyt tuo tapa jolla murhaaja päästää avuttoman uhrinsa pakenemaan. Siinä ei yksinkertaisesti ole mitään järkeä, ei mitään. Ja jollain tapaa järkevä miehen täytyy olla, kun ei ole vielä jäänyt kiinni.

OT:na voisin vielä mainita, että samassa unessa minulle näytettiin myös, että Raisa Räisäsen ruumis on piilotettuna korkealla kallioisella mäellä olevaan pieneen luolaan tai kallionkoloon. Paikka sijaitsee isolla saarella, johon voi ajaa siltaa pitkin autolla.

Mutta uniahan nämä vain ovat, joten ei tarvitse ottaa sen enempää tosissaan. :)
matlockb
Michael Knight
Viestit: 4476
Liittynyt: Ma Maalis 29, 2010 6:17 am

Re: Järvenpään sarjamurhaaja

Viesti Kirjoittaja matlockb »

Olen itsekin kyseenalaistanut "Hellun" tarinan monta kertaa ja pidän sitä edelleen hyvin kyseenalaisena. Kuitenkaan en koskaan ole miettinyt, että "Hellu" olisi auttanut murhaajaa jotenkin esimerkiksi Haantien tapauksessa noin 3 vuotta myöhemmin, olihan "Hellu" alkoholisoitunut käsittääkseni pahastikin mutta vaikea uskoa että alkoholisoitunut ja nyt jo aikaa sitten edesmennyt "Hellu" olisi kyennyt auttamaan tekijää, kuitenkin uskon hänen tietävän enemmän kuin on kertonut. En itsekään uniin niin usko, mutta mielenkiinnosta aloin miettiä asiaa edellisen spekuloinnin vuoksi.
kurvijor
Sabrina Duncan
Viestit: 357
Liittynyt: Ti Heinä 12, 2011 4:09 pm

Re: Järvenpään sarjamurhaaja

Viesti Kirjoittaja kurvijor »

Minä en ainakaan usko siihen,että Hellu muka valehtelisi tai olisi keksiny jutun.Miksihän ihmeessä hän olisi leikittäny poliisia näinkin vakavalla jutulla.Voi olla mahdollista,että Hellu tietää jotain enemmän,mutta ei ole pelon vuoksi uskaltanu kertoa.Mitenköhän Hellun elämä on murhayrityksen kohteeksi joutumisen jälkeen jatkunut.ON varmasti elänyt pelon vallassa.
villivadelma
Jane Marple
Viestit: 1068
Liittynyt: Ke Huhti 18, 2007 8:14 am

Re: Järvenpään sarjamurhaaja

Viesti Kirjoittaja villivadelma »

Voihan Hellu, Hellu, Hellu.
Tämä Hellu on kyllä kanssa niin mysteeri.

Monet kertovat, että on kuollut aikaa sitten, mutta kukaan ei sitä pysty 100%:sesti kuitenkaan todistamaan.
Kukaan ei tiedä, kuka tämä "Hellu" oikeasti on.

Mielestäni ainoa, mitä on oikeasti kerrottu julkisuudessa tästä "Hellusta" on se, että oli nainen ja että alkoholi maistui.
Tarkkaa ikää ei kaiketi ole kellään tiedossa, asuinpaikasta en nyt muista, että mainittiinko Kadonneissa taikka lehdessä aikoinaan.
matlockb
Michael Knight
Viestit: 4476
Liittynyt: Ma Maalis 29, 2010 6:17 am

Re: Järvenpään sarjamurhaaja

Viesti Kirjoittaja matlockb »

^Muistaakseni kadonneet-ohjlmassa mainittiin että "Hellu" asui ainakin tapahtuma-aikaan Riihimäellä kuten Maarit Haantiekin muistaakseni, mutta "Hellukin" oli kylässä Järvenpäässä ja kuten tiedämme, Haantie oli ravintolassa.
Hellun uskottavuudesta voi tietysti olla montaa mieltä, itsekin pidän kertomustaan toisinaan uskottavana, välillä asiaa miettien se tuntuu sadulta, aika uskomatonta että humalainen, lääkkeissä oleva ja vieläpä puukoniskun päähän saanut nainen pääsisi raakaa murhamiestä karkuun kerrotulla tavalla.
tj_eme
Jack Bauer
Viestit: 919
Liittynyt: Ke Helmi 10, 2010 1:22 pm

Re: Järvenpään sarjamurhaaja

Viesti Kirjoittaja tj_eme »

Hellu oli tietojen mukaan Järvenpään ja Riihimäen välillä asuinpaikkaansa vaihteleva henkilö. Kaikesta päätellen ei täysin spurguasteella, mutta matkalla sinne.

Toi yksi uni oli kuin suoraan kirjoituksistani, pitäisikö alkaa veteleen päikkärit, jos asia sillä ratkeaisi.
Lukittu