Hautausmaat

Parapsykologia, PSI, rajatieto, kummitukset, salaliitot.

Valvoja: Moderaattorit

Mäki
Alibin satunnaislukija
Viestit: 50
Liittynyt: Su Heinä 24, 2011 11:09 pm

Re: Hautausmaat

Viesti Kirjoittaja Mäki »

jansku- kirjoitti:Täälläkin yksi kuka tykkää käydä hautausmailla :)

Samoja ajatuksia mullakin liikkuu päässä, miksi kuollut nuorena yms. Ja hautausmaalla todellakin saa olla rauhassa, monta kertaa kulunut koko ilta ihan hujauksessa!

Hämeenlinnan suunnalla kävin jollain vanhalla hautausmaalla ja löysin sieltä pienen tytön hautakiven, jossa tyttö oli kuollut ennen syntymäänsä.. en tarkkaa päivää muista mutta tähän tyyliin siinä luki:
" k. 1.6.2000 ja s. 6.6.2000 "
Jäi mietityttämään, oliko mahdollisesti kuollut äidiin kohtuun vai mitä on tapahtunut. Ja miten edes menetellään jos lapsi syntyy kuolleena (normaali hautausko vai)? Mielessä kävi tietenkin että jos on tullut virhe, mutta nekin taitaa olla aika harvinaisia. Pitäisi varmaan käydä kyseisellä hautausmaalla uudestaan katsomassa, kunhan saa ensiksi tutulta hautausmaan nimen taas selville kun unohtunut ajan kuluessa :D
Kyllä nuo kuolin- ja synnyinpäivät ovat varmasti ihan oikein. Olen törmännyt erilaisissa perhelehdissä juttuihin joissa kerrotaan lapsensa menettäneistä perheistä. Vanhemmat joiden lapsi kuollut kohtuun käyttävät juuri tuota tapaa merkitä päivämäärät. Kuolinpäivän haarukoivat siihen päivään, kun esim sikiön liikkeet lakanneet tuntumasta tai ultraäänellä todettu ettei sikiö enää elä. Synnytystä ei välttämättä pystytä käynnistämään heti, vaan vasta esim. seuraavana päivänä, kiirehän siinä ei enää lapsen kuoltua ole. Mutta ei sitä äitiä kyllä viittä päivää pidetä kuollut lapsi kohdussaan, eli tuossa kyseisessä tapauksessa päätelleet jonkin muun kuin tutkimuksen perusteella kuolinpäivän. Olen myös nähnyt lehdessä kuolleena syntyneiden kuolinilmoituksia ja päivämäärät juuri noin.
Täysiaikaisena kuolleena syntynyt haudataan aina normaalisti, myös aiemmilla raskausviikoilla kuolleena syntyneet vanhemmat saavat haudata. Tarkkaa raskausviikkoa en tiedä mistä jako menee. Abortithan tehdään yleensä ennen raskausviikkoa 12, liekö niin että ennen tuota raskausviikkoa luonnollisesti keskenmenneet sikiötkin "hävitetään" sairaalan riskijätteenä.
Zara
Sabrina Duncan
Viestit: 354
Liittynyt: Ma Elo 08, 2011 11:15 pm

Re: Hautausmaat

Viesti Kirjoittaja Zara »

^Raskausviikosta 22 (tai vaihtoehtoisesti kun sikiön/vauvan paino väh 500g) lähtien jos vauva syntyy, sitä yritetään pelastaa ja hoitaa kaikin tilanteen vaatimin tavoin ja myöskin se merkataan syntyneeksi eli vanhemmilla oikeus pitää oikeat hautajaiset/siunaus jne. Alle tuon rajan syntyneet ovat keskenmenoiksi luokiteltavia.
" Toto, I've got a feeling, we're not in Kansas anymore.."
Samantha Bones
Jack Taylor
Viestit: 19
Liittynyt: Ke Elo 03, 2011 11:12 am

Re: Hautausmaat

Viesti Kirjoittaja Samantha Bones »

Itse asiassa myös aiemmin syntyneet saa ihan virallisesti halutessaan haudata.
Ne vauvan tai sikiön kokoon tai ikään liittyvät määreet ovat ohjeellisia hautaamisen suhteen.
Kirkkohallitus on 15.1.1991 antanut yleisohjeen, jonka mukaan yli 12-viikkoisen sikiön hautaaminen voidaan toimittaa, jos synnyttäjä niin tahtoo.
MEG
Adrian Monk
Viestit: 2618
Liittynyt: La Huhti 07, 2007 2:01 pm

Re: Hautausmaat

Viesti Kirjoittaja MEG »

Pohjoissavossa 1920-luvulla syntynyt kertoi minulle käytännöstä, jonka hänen viikon ikäisenä kuollut sisaruksensa koki. Pappi kieltäyi noin nuoria hautaan siunaamasta, jolloin omaiset kävivät yön pimeydessä hautaamassa vauvan "siunattuun maahan". Tämä oli yleinen tapa tuolloin.
Ailar
Jessica Fletcher
Viestit: 3284
Liittynyt: Ti Kesä 26, 2007 3:25 pm

Re: Hautausmaat

Viesti Kirjoittaja Ailar »

Luin Nykypostista 9/84 Köyhien hautausmaasta, joka sijaitsee Yläneen Ristinummella. Onkohan tällainen hautausmaa nykyisin minkälaisessa kunnossa?

Tälle hautausmaalle haudattiin 1800-luvun lopulla ns. "huonompaa väkeä", kuten itsemurhantekijöitä ja kunnanelättejä. Lehdessä kirjoitetaan, että hautausmaa on rehevöitynyt lähes umpeen ja muutama kallellaan oleva hautakivi törröttää siellä täällä, puuristit ovat vuosien saatossa lahonneet. Seurakuntaa ei kiinnosta hoitaa aluetta.
Ristinummelle haudattiin satoja ihmisiä. Myöhemmin paikkaa käytettiin eriuskostein ja varattomien hautausmaana, kertoo Yläneen srk:n taloudenhoitaja Kalevi Maanpää.
Seurakunta oli sentään uusinut hautausmaan portin, muutoin sitä ei hevin hautausmaaksi uskoisikaan. Tämän portin uusimisen jälkeen, jotkut kirkkoon kuulumattomat ovat halunneet haudata omaisensa tälle vanhalle hautausmaalle.
Lehdessä Hugo Aaltonen -niminen mies kertoo, että hautausmaalle haudattiin ihmiset, jotka eivät muualle kelvanneet, kuten kunnanelätit, itsemurhan tehneet, ihmiset, joilla ei ollut maksumiehiä, jne. Aaltosen mukaan ei voida puhua mistään hautausmaasta, vaan vainajien kaatopaikasta.
-Ihmiset kuopattiin pois toisten silmistä, Aaltonen sanoo.

Onko joku minfolaisista käynyt tällä hautausmaalla?
Minsku
Susikoski
Viestit: 37
Liittynyt: Pe Joulu 28, 2012 11:45 am
Paikkakunta: Keski-Suomi

Re: Hautausmaat

Viesti Kirjoittaja Minsku »

Itseäni kiinnostaa myös erittäin paljon hautausmaat, mitä vanhempia hautoja, sen kiinnostavampaa. Olen käynyt mm. näillä: Oulun vanha hautausmaa, Jyväskylän vanha hautausmaa, Kirkkonummen vanha hautausmaa, Taivassalon vanha hautausmaa, Turun vanha hautausmaa... Olen myös ottanut valokuvia hienoimmista haudoista, harmillisesti olen hukannut sen valokuva-albumin :( Olen myös ostanut muutamia hautausmaita käsitteleviä kirjoja (hautaaminen eri aikakausina, luuhuoneet, talvihaudat jne...) On mielenkiintoista lukea ihmisten ammatteja hautakivistä, tai todeta että kaikki perheen lapset ovat kuolleet nuorina, kuvitella heidän elämäänsä... Ja sitten nämä ihmiset jotka ovat kuolleet omana syntymäpäivänään (siis aikuisena tai muutaman vuoden toki eläneinä). Nuorempana kävin säännöllisesti erään tuntemattoman pojan haudalla, joka oli kuollut 1950-luvulla omana syntymäpäivänään 9-vuotiaana. Muutenkin tuli vietyä joskus kynttilä sellaiselle haudalle, jossa ei kukaan käynyt. Julkkisten haudat ei niinkään kiinnosta.
TecDec
Armas Tammelin
Viestit: 82
Liittynyt: La Joulu 01, 2012 5:58 pm

Re: Hautausmaat

Viesti Kirjoittaja TecDec »

Kotini sijaitsee 400 metrin päässä hautausmaasta. Kesällä oikaisen usein hautuumaan kautta. Olemme tehneet kävelelenkkejä nuorimmaisen lapseni kanssa sinne, linnut laulaa ja oravia voi syöttää.
Katselen vainajien nimiä, ja myös syntymä-kuolinaikoja ja mietin silloin mikähän on kuolinsyy jos on nuorena kuollut.
Olen kuullut muilta että olen omituinen, kun viihdyn siellä eväiden kera kesällä. Hautausmaat ovat kauniita ja hyvinhoidettuja.
Kun vien läheiseni haudalle kukkia, saatan laittaa viereiseenkin hautaan jonkun kauniin luonnonkukan, jossa kukaan ei käy.
"totuus on harvoin puhdas eikä koskaan yksinkertainen"
wingless
Alokas
Viestit: 1
Liittynyt: Ke Touko 09, 2012 1:50 pm
Paikkakunta: Keski-Pohjanmaa

Re: Hautausmaat

Viesti Kirjoittaja wingless »

Täälläkin löytyy hautausmaita "kiertelevä" henkilö.

hautuumailla on juuri tuo rauhan tunne. on todellakin mielenkiintoista katsella hautakiviä ja miettiä, kuinka ihmiset ovat eläneet, tunteneet ja kuolleet.
Samuli
Martin Riggs
Viestit: 642
Liittynyt: To Marras 22, 2012 11:43 pm

Re:

Viesti Kirjoittaja Samuli »

Mäsä-Masa kirjoitti:aatelisten Amellien sukuhautausmaa jossakin korvessa Pertunmaan ja Mäntyharjun pitäjien rajaseutuvilla.
Tuolla onkin tullut muutamia kertoja käytyä, aika jännä pikkuinen "pyöreä hautausmaa" keskellä metsää, suuret kuuset ympäröivät sen, joten se on ihan tiedettävä mistä sitä etsii, vahingossa sinne ei eksy. Itse kartano on jonkun matkan päässä tien toisella puolella. Kuulema siellä kummittelee, tosin tarinankertojat tuntien jutut lienevät peräisin henkilöiden vilkkaammanpuoleisesta mielikuvituksesta...

Itsekin tykkään hautuumaiden tunnelmasta, vanhempien siis, uudet ei viehätä missä kivet on vatupassin kanssa luotisuoraan sijoiteltu. "Omalla" hautausmaallamme (jossa siis on meidän sukuhauta), on yksi kivi, jossa on vain kahden pojan ensimmäinen etunimi, lienevät kaksoset, olisivatko sitten synnytyksessä kuolleet. Sukunimeäkään ei ole eikä päivämääriä, mutta kivi on korkeintaan muutaman vuoden vanha. Paljon tulee kivien tekstejä ja päivämääriä katseltua.

Toisella puolella pitäjää (Mäntyharjua siis) on myös pieni hautausmaa Käävänkylässä, siellä en ole vielä käynyt, kesää odotellessa... Orilammenmajalta lähtevät risteilyt muuten kesäisin poikkeavat myös saaressa, jossa on pikkuinen kirkko ja se loppusaari on sitä hautausmaata. Saaren nimeä en muista, pienenä joskus siellä kävin. Voihan toki olla, että ovat jättäneet sen pois reitiltään.
Johnny_B
Nikke Knakkertton
Viestit: 169
Liittynyt: Pe Tammi 23, 2009 12:05 pm
Paikkakunta: Varsinais-Suomi

Re: Hautausmaat

Viesti Kirjoittaja Johnny_B »

Ailar kirjoitti:Luin Nykypostista 9/84 Köyhien hautausmaasta, joka sijaitsee Yläneen Ristinummella. Onkohan tällainen hautausmaa nykyisin minkälaisessa kunnossa?

Onko joku minfolaisista käynyt tällä hautausmaalla?
Minä kävin ko. hautausmaalla tänään. Jännä paikka, hautakiviä ja rautaristejä pystyssä siellä täällä keskellä metsää. Muutama polku halkoo aluetta. Jos paikalla haluaa käydä, voi auton ajaa talojen 58 ja 62 välissä olevien kivipylväiden muodostamasta portista niin ei mene kenenkään pihalle. Kovin pitkälle ei kylläkään kannata ajaa. Hautausmaalla on geokätkö joten talojen asukkaat ovat kyllä tottuneet vierailijoihin, mutta en silti menisi keskellä yötä paikalle ainakaan autolla.

Tässä on kuva portista nykykunnossaan:

Kuva
Ailar
Jessica Fletcher
Viestit: 3284
Liittynyt: Ti Kesä 26, 2007 3:25 pm

Re: Hautausmaat

Viesti Kirjoittaja Ailar »

Kiitos Johnny_B! Siis tuo hautausmaa on entistä heikommassa jamassa nykypäivänä, noin metsittynyt. On outoa, ettei seurakunta mitenkään huolla tätä aluetta.
Milloinkahan tuonne on viimeisin vainaja haudattu?
Johnny_B
Nikke Knakkertton
Viestit: 169
Liittynyt: Pe Tammi 23, 2009 12:05 pm
Paikkakunta: Varsinais-Suomi

Re: Hautausmaat

Viesti Kirjoittaja Johnny_B »

Käsittääkseni viimeinen hautaus on tehty vuonna 1982 ja sekin vainajan omasta pyynnöstä.
Talontytär
Remington Steele
Viestit: 224
Liittynyt: To Tammi 17, 2008 12:55 pm

Re: Hautausmaat

Viesti Kirjoittaja Talontytär »

Hautausmaiden kivissä viehättää niiden tekstit, jotka aukeavat joskus karmaisevalla tavalla. Vantaan Pitäjällä eräässä kivessa on vaimo ja lapsi, jota kaipaa tuskaisesti mies. Teksti saa aika karseen fiiliksen, kun huhun mukaan ero oli samaan tyyliin kuin viime päivien jutut, tosin ilman epäilyjä tai en ole niihin törmännyt tai osannut yhdistää.
Samalla alueella kuusikon puolella sitä on monta kertaa pysähtynyt kolmikon haudan eteen, joka kuoli kesäkuussa helluntaina vuonna 1960. Kesätöissä sitä mietti monesti, kuinka neljännen kävi. Kyllä se pysäytti, vaikka tapahtuneesta oli vuosikymmeniä. Sitä mietti, että pystyykö puhumaan, onko elossa, mihin kuntoon jäi etc. Eipä tarvitsisi tänä päivänä noita kysymyksiä esittää, kun tietää elävän, puhuvan ja selvinneen jne.
Optimum et pessimum in homine est lingua.
Nemesia
Neuvoja-Jack
Viestit: 574
Liittynyt: Su Loka 12, 2008 5:54 pm

Re: Hautausmaat

Viesti Kirjoittaja Nemesia »

Tässä lähellä eräällä hautausmaalla on yksi hauta, johon on haudattu äiti ja lapsi, jotka ovat kuolleet samana päivänä ( äiti +30v ja lapsi 1v ) ja monesti ohi kulkiessa oon miettinyt mikä heidän kohtalonsa oli. Molempien kuolinvuosi oli 90-luvun alkupuolella.
BloodSucker
Poliisikoira Rex
Viestit: 271
Liittynyt: Ma Helmi 16, 2009 3:06 pm

Re: Hautausmaat

Viesti Kirjoittaja BloodSucker »

Mie muutin vasta viime vuonna tähän nykyiselle paikkakunnalleni ja noh, miulla on juurikin tämä hautausmaa "harrastus" eli tykkään käydä hautausmailla pyörimässä vaikka siellä ei olisi tuttuja ruumiita. Täällä miun paikkakunnalla on kyllä yksi kauneimmista hautausmaista missä olen ikinä käynyt. Siellä hämärässä silmä lepää hautoja tuijotellessa ja ajatuksiaan miettiessä. Etenkin "keskusta" siinä hautausmaassa on todella upea, ja juuri etenkin hämärässä kynttilöiden palaessa. Siinä mennään tietyt portaat alas pitkän matkaa ja alhaalla on vanhoja puupenkkejä missä voi istua ja ympärillä on reilusti yli 50 hautaa ja suurimmissa osissa niissä palaa kynttilät ja on kukkia. Kaunis paikka kertakaikkiaan :)
~ Some crimes are so brutal. That if you survive, your only option is revenge. ~
Vastaa Viestiin