Oslo: 2011 ja 2012 tähän asti 71 ilmoitettua raiskausta

Tänne keskustelut seksuaalirikoksista. Muista että henkirikoksille on oma palstansa.
Wincentius
Martin Beck
Viestit: 758
Liittynyt: Su Loka 04, 2009 11:37 am
Paikkakunta: Ubi bene, ibi patria

Oslo: 2011 ja 2012 tähän asti 71 ilmoitettua raiskausta

Viesti Kirjoittaja Wincentius »

Oslossa tehtiin vuonna 2011 55 raiskausilmoitusta. Vuonna 2012 tammikuusta kesäkuuhun vastaavia ilmoituksia on tehty 16 kpl.

Vuoden 2011 osalta syyllinen on saatu kiinni vain kahdeksan kertaa, tämän vuoden osalta kolme kertaa. Yhteensä siis 71 raiskaustapauksesta tekijä on selvitetty ja tuomittu 11 tapauksessa.
Ingen etnisk norske

Alle åtte pågrepne gjerningsmenn i de 55 overfallsvoldtektene i 2011 har ikke vestlig bakgrunn. Det samme er tilfelle for det tre pågrepne i 2012.

- Basert på kvinnenes forklaring mener vi at flertallet av gjerningsmennene har ikke etnisk vestlig bakgrunn. Hudfarge, språk og ting kvinnen har oppfattet underbygger dette, sier hun.

Rohde sier at det felles for mange av sakene er at opplysninger om gjerningsmannen er svært mangelfulle.
Yksikään tekijöistä ei ole etninen norjalainen.

Raiskattujen naisten kertomusten perusteella myös valtaosassa vielä selvittämättömissä tapauksissa tekijöillä ei ole länsimaista taustaa. Ihonväri, kieli ja naisten kokemukset vahvistavat asian, sanoo Hanne Kristin Rohde, Oslon poliisipiirin väkivalta- ja seksuaalirikososaston päällikkö.

Rohde kertoo, että monia tapauksia yhdistää se, että tiedot tekijästä ovat hyvin puutteellisia.


Lähde
Kirjoitan jatkossa laajemmat juttuni pääasiassa paremmin itselleni soveltuvalla alustalla (blogi). Osasyynä hiipuvaan läsnäolooni täällä on se, että asia-, käännös- ja/tai kirjoitusvirheitä ei 1. tunnin jälkeen voi enää korjata.
- WinCentius
Siru83
Adrian Monk
Viestit: 2724
Liittynyt: Su Heinä 12, 2009 9:18 pm

Re: Oslo: 2011 ja 2012 tähän asti 71 ilmoitettua raiskausta

Viesti Kirjoittaja Siru83 »

Eihän tuossa sanota, etteikö yksikään epäillyistä olisi ollut etninen norjalainen, vain että yksikään pidätetyistä 11 henkilöstä ei ollut etninen norjalainen. Käännät sanan "enemmistö" sanaksi "valtaosa".

Aiemmat raportit siitä, että vuoden 2010 Oslon raiskaajista olisivat olleet muslimeja, ovat Oslon poliisin mukaan valheellisia:
Statistics regarding assault rapists:

The Oslo Police District has given a report of rapes in Oslo in 2010. The report shows that for all types of rape, except assault rape, European perpetrators are in the majority, and they are mostly Norwegian. Assault rapes covers only five identified unique person. These have all a foreign origin. The number is however, so low that it does not provide a basis for drawing conclusions with regard to country of origin. Two of them were very young (under 18) and two had severe psychiatric diagnoses and cannot be regarded as representative of their ethnic culture. It is highlighted in the report that generalizations like “Oslo’s rapists are foreigners”, which have been seen in media, are wrong. The report gives no statistics regarding religion of rapists.”

Yours Sincerely,

Grethe Kleivan

Deputy Director General
Eli suurin osa vuoden 2010 Oslon raiskaajista oli eurooppalaisperäisiä ja heistä suuri osa etnisiä norjalaisia.

Oslossa on käsittääkseni suhteellisesti paljon enemmän ulkomaalaisia kuin esim. Helsingissä, joten varmaankin heitä on myös raiskaajien joukossa, ja heidän osuutensa voi vaihdella vuosittain.

Ihmisillä on kuitenkin usein mielikuva, jossa tummat raiskaajat raiskaavat ruotsalaisia ja norjalaisia blondeja. Tosiasiassa kuitenkin osa uhreista on itse ulkomaalaistaustaisia.

Tässä yksi, joka tuli nimellään ja kasvoillaan julkisuuteen, Louiza Loubibi:

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/arti ... d=10023469
Wincentius
Martin Beck
Viestit: 758
Liittynyt: Su Loka 04, 2009 11:37 am
Paikkakunta: Ubi bene, ibi patria

Re: Oslo: 2011 ja 2012 tähän asti 71 ilmoitettua raiskausta

Viesti Kirjoittaja Wincentius »

Siru83 kirjoitti:Eihän tuossa sanota, etteikö yksikään epäillyistä olisi ollut etninen norjalainen, vain että yksikään pidätetyistä 11 henkilöstä ei ollut etninen norjalainen. Käännät sanan "enemmistö" sanaksi "valtaosa".
Niin, en ole käännöksessä (eikä edes alkuperäistekstissä) niin edes väittänyt. Sanaa "valtaosa" ei käsittääkseni voi tulkita sanaksi "kaikki", sen sijaan oma (kieltämättä heikko) suomen kielen kielikorvani tulkitsee sanat "valtaosa" ja "enemmistö" synonyymeiksi, eli vaihtoehtoisiksi ilmaisuksi samalle ilmiölle.

Netistä bongattua:
Sivistyssanakirja: valtaosa
valtaosa

suurin osa, enemmistö. esim. Valtaosa suomalaisista. Valtaosa kaunokirjallisuutta. Valtaosalta, valtaosaltaan kotimainen tuote.

Englannin sanakirja: valtaosa
valtaosa englanniksi

major Major part, majority, bulk.

Valtaosa-lla lla suomalaisista lapsista on oma kännykkä jo 6-7-vuotiaana.

The vast majority of Finnish children already have their own cell phones at the ages of 6-7.
Tuossa mukana myös englanninkielinen käännös lainaamallesi pätkälle (majority = valtaosa).

Lähde

Muuten, kuinka oleellisesti käännöksen sisältö muuttuisi, jos se kuuluisikin seuraavasti:

Raiskattujen naisten kertomusten perusteella myös enemmistössä vielä selvittämättömissä tapauksissa tekijöillä ei ole länsimaista taustaa. Ihonväri, kieli ja naisten kokemukset vahvistavat asian, sanoo Hanne Kristin Rohde, Oslon poliisipiirin väkivalta- ja seksuaalirikososaston päällikkö.
Siru83 kirjoitti:Eli suurin osa vuoden 2010 Oslon raiskaajista oli eurooppalaisperäisiä ja heistä suuri osa etnisiä norjalaisia.
Epäilemättä näin on. Vuoden 2010 osalta. Tosin "suurin osa" ja "suuri osa" eivät ole synonyymejä.

Jos olisit jaksanut lukea otsikon tai edes ensimmäisen kappaleen, olisit kenties huomannut, että ketju/aloitus käsittelee vain vuotta 2011 ja vuoden 2012 ensimmäistä puoliskoa.

Käyttämällesi ilmaisulle "suurin osa" löytyy sillekin synonyymit "enemmistö" ja "valtaosa" ...
Kirjoitan jatkossa laajemmat juttuni pääasiassa paremmin itselleni soveltuvalla alustalla (blogi). Osasyynä hiipuvaan läsnäolooni täällä on se, että asia-, käännös- ja/tai kirjoitusvirheitä ei 1. tunnin jälkeen voi enää korjata.
- WinCentius
Siru83
Adrian Monk
Viestit: 2724
Liittynyt: Su Heinä 12, 2009 9:18 pm

Re: Oslo: 2011 ja 2012 tähän asti 71 ilmoitettua raiskausta

Viesti Kirjoittaja Siru83 »

Wincentius kirjoitti:Niin, en ole käännöksessä (eikä edes alkuperäistekstissä) niin edes väittänyt
Käytit sanaa "tekijät", joka joidenkin mielessä voi viitata kaikkien 71 ilmoitetun raiskauksen tekijään, kun kyse on 11 pidätetystä.
Wincentius kirjoitti:Sanaa "valtaosa" ei käsittääkseni voi tulkita sanaksi "kaikki", sen sijaan oma (kieltämättä heikko) suomen kielen kielikorvani tulkitsee sanat "valtaosa" ja "enemmistö" synonyymeiksi, eli vaihtoehtoisiksi ilmaisuksi samalle ilmiölle.
Enemmistö voi tarkoittaa vaikka 51%, kun taas valtaosa tarkoittaa käytännössä "lähes kaikki" eli esim. yli 90%.
Raiskattujen naisten kertomusten perusteella myös enemmistössä vielä selvittämättömissä tapauksissa tekijöillä ei ole länsimaista taustaa.
Voi ilmaista esim. "suurimmassa osassa".
Wincentius kirjoitti:Jos olisit jaksanut lukea otsikon tai edes ensimmäisen kappaleen, olisit kenties huomannut, että ketju/aloitus käsittelee vain vuotta 2011 ja vuoden 2012 ensimmäistä puoliskoa.
Olen tietoinen siitä. Ottaen kuitenkin huomioon, että vääriä tietoja ulkomaalaisten osuudessa Oslossa tapahtuneista raiskauksista on levitelty aiemmin, asiasta pitäisi saada tarkempia tietoa ennen johtopäätösten tekemistä. V. 2010 suurin osa raiskaajista eurooppalaisperäisiä, paitsi "assault rape"-tyyppisissä raiskauksissa, joita oli vain viisi, mutta joidenkin lähteiden mukaan kaikki Oslon raiskaukset olisivat vuonna 2010 olleet ulkomaalaisten tekemiä. Tässä asiaan vaikuttaa se, että vain 8 tekijää on saatu kiinni, ja se on hyvin pieni prosentuaalinen osuus ilmoitetuista raiskauksista.

Oslon raiskauksia myös käytetään paljon erilaisen propagandan levittämiseen - myös aiemmin levitettyjä valheellisia lukuja vuoden 2010 osalta. Sitä voi verrata Espoon raiskauslukujen käyttämiseen Suomessa. Espoo ja Oslo ovat molemmat hyvin vauraita kaupunkeja, jossa nimenomaan kantaväestö on varakasta, ja joiden rikosluvut lienevät melko alhaisia muutenkin. Harvemmin joku vauraan liikemiehen poika tms. syyllistyy raiskaukseen (Suomesta muistan vain yhden tapauksen, jossa varakas mies ahdisteli naisia rappukäytävissä). Kun katsotaan Norjan tai Suomen tilannetta muuten, luvut ovat aivan toisenlaisia ja Espoon jonain vuonna peräti 70% osuus onkin koko Suomen osalta 30-35%. Samoin lienee myös Norjassa.
Lukijana
Sofia Karppi
Viestit: 422
Liittynyt: Pe Helmi 06, 2009 4:38 am

Re: Oslo: 2011 ja 2012 tähän asti 71 ilmoitettua raiskausta

Viesti Kirjoittaja Lukijana »

Siru83 kirjoitti:Käytit sanaa "tekijät", joka joidenkin mielessä voi viitata kaikkien 71 ilmoitetun raiskauksen tekijään, kun kyse on 11 pidätetystä.

Enemmistö voi tarkoittaa vaikka 51%, kun taas valtaosa tarkoittaa käytännössä "lähes kaikki" eli esim. yli 90%.

Voi ilmaista esim. "suurimmassa osassa".
Siis uskonko mä taas silmiäni vai en... Huhhuh mitä skeidaa. Siru83, se että sä et ymmärä sanan "valtaosa" merkitystä ei tarkoita sitä, että se olisi väärin. Wincentius ei tehnyt tässä mitään virhettä ja voit varmistaa asian keneltä tahansa suomen kielen ammattilaiselta. Kaikki muutkin valituksesi aiheet johtuu omasta tyhmyydestäsi.
Siru83 kirjoitti:V. 2010 suurin osa raiskaajista eurooppalaisperäisiä...
Ei ollut.
In 2010 the proportion of perpetrators with a Norwegian background is 34.9% and the proportion originating from the European continent outside Norway is 13.8%. Together almost half (48.7%) of the perpetrators had a European ethnic background. The proportion of perpetrators with a background in the continent of Africa had sunk to 19.7%, the Middle-East 15.1%, Asia 14.1%, and America 2%.
Myös muuta kiinnostavaa tietoa:
Even though a majority of the registered perpetrators have Norwegian citizenship, a high proportion of them are originally from other countries than Norway.
Oslossa näköjään tilastoidaan näinkin, hienoa. Olisi kiva tietää kuinka monen tilastoissa "suomalaisen" raiskaajan nimi on ulkomaalaisen kuuloinen. Olen kohtalaisen varma, että yli puolet raiskaajista Suomessa on ulkomaalaistaustaisia, vaikka heillä Suomen kansalaisuus olisikin.
Siru83
Adrian Monk
Viestit: 2724
Liittynyt: Su Heinä 12, 2009 9:18 pm

Re: Oslo: 2011 ja 2012 tähän asti 71 ilmoitettua raiskausta

Viesti Kirjoittaja Siru83 »

Selvennettäköön, että en kritisoinut aloittajan kielioppitaitoja mitenkään, vaan ajattelin, että hän on tarkoituksella käyttänyt sanaa valtaosa, joka ei vastannut alkuperäisen tekstin sanaa enemmistö, jotta ulkomaalaisten osuus näyttäisi suuremmalta, kuin se alkuperäisen tekstin mukaan oli.

Engl. kielen sana "vast majority" vastaa sanaa "valtaosa". Vast majority tarkoittaa kirjaimellisesti suurta enemmistöä ja suuri enemmistö taas on sama kuin valtaosa.

Sehän selkenee tästä aloittajan antamasta esimerkistäkin:
Valtaosalla suomalaisista lapsista on oma kännykkä jo 6-7-vuotiaana.

The vast majority of Finnish children already have their own cell phones at the ages of 6-7.
In 2010 the proportion of perpetrators with a Norwegian background is 34.9% and the proportion originating from the European continent outside Norway is 13.8%. The proportion of perpetrators with a background in the continent of Africa had sunk to 19.7%, the Middle-East 15.1%, Asia 14.1%, and America 2%.
No tuostahan ilmenee, että ei-norjalaisia eurooppalaisia ja Lähi-idästä tulleita on melkeinpä yhtä paljon Oslon raiskauksissa. Ottaen huomioon, että Oslossa asuu paljon Afrikasta ja Lähi-idästä tullutta väestöä, ei kummankaan osuus ole mitenkään hätkähdyttävän korkea. Jos tarkasteltaisiin koko Norjaa, afrikkalaisten osuus pienenisi tuosta jo aivan selvästi, ja puhutaan heidän kohdallaan todennäköisesti muutamasta prosentista, jos edes siitä. Aasialaisia, jotka eivät ole arabeja, on lähes yhtä paljon kuin arabeja. Näihin lukeutuu mm. afgaanit, pakistanilaiset, intialaiset, vietnamilaiset, kiinalaiset ym.

35,8% paljon puhutuista Oslon raiskauksista oli siis afrikkalais- ja arabitaustaisten tekemiä, ja näin ollen 64,2% oli muiden eli eurooppalaisten, afgaanien/intialaisten/itäaasialaisten ja amerikkalaisten tekemiä. Siihen nähden, millainen meteli näistä Oslon raiskauksista on nostettu, ja kuinka ne yhdistetään aina vain afrikkalaisiin ja arabeihin, heidän tekemiään raiskauksia v. 2010, josta kohu nousi, oli vähän. Paljon melua tyhjästä voisi sanoa, etenkin kun afrikkalaisten ja arabien asutus Norjassa on keskittynyt juuri Osloon.

Ja miksi maahanmuuttajien osuus sitten juuri Oslossa, joka on kenties yksi Euroopan vauraimpia kaupunkeja, korostuisi, voisi johtua ihan siitä, että öljyrikkaassa Norjassa on paljon ylimääräistä rahaa, ja se kasautuu nimenomaan etnisille norjalaisille. Raha vetoaa naisiin, ja miehet, joilla on rahaa, naisseuraa yleensä saavat muodossa jos toisessa. Köyhät miehet taas jäävät helpommin ilman, ja nimenomaan maahanmuuttajien joukossa on köyhiä enemmän.
Lukijana
Sofia Karppi
Viestit: 422
Liittynyt: Pe Helmi 06, 2009 4:38 am

Re: Oslo: 2011 ja 2012 tähän asti 71 ilmoitettua raiskausta

Viesti Kirjoittaja Lukijana »

Siru83 kirjoitti:Selvennettäköön, että en kritisoinut aloittajan kielioppitaitoja mitenkään, vaan ajattelin, että hän on tarkoituksella käyttänyt sanaa valtaosa, joka ei vastannut alkuperäisen tekstin sanaa enemmistö, jotta ulkomaalaisten osuus näyttäisi suuremmalta, kuin se alkuperäisen tekstin mukaan oli.
No juuri tuota ihmettelen. Täällä puhutaan vakavista rikoksista ja aloittaja on kääntänyt täysin oikein. Sitten tulet jauhamaan ihan uskomatonta paskaa, kun luulet että on aloittaja on tahallaan blaa blaa blaa. Majority on valtaosa. Oikein käännetty.
Siru83 kirjoitti:Ottaen huomioon, että Oslossa asuu paljon Afrikasta ja Lähi-idästä tullutta väestöä, ei kummankaan osuus ole mitenkään hätkähdyttävän korkea.
Onpas. Aivan mieletön yliedustus! Ei saa hyssytellä kun kyseessä on vakava asia. Pahinta on, että muslimit syyllistyy nimenomaan puskaraiskauksiin ja uhrin on hyvin vaikea, peräti mahdoton torjua niitä. Ne tulee kirjaimellisesti puskasta ja luo pelon ilmapiiriä.
Siru83 kirjoitti:Jos tarkasteltaisiin koko Norjaa, afrikkalaisten osuus pienenisi tuosta jo aivan selvästi, ja puhutaan heidän kohdallaan todennäköisesti muutamasta prosentista, jos edes siitä.
Määrä tietysti pienenisi, mutta yliedustus tuskin. Juuri tuon takia maahanmuutto eräiltä seuduilta Eurooppaan pitäisi lopettaa, jotta saadaan määrät pienenemään. Määrien pieneneminen on tapa, millä ongelmasta päästään varmimmin eroon. Integrointitoimet ei tunnu onnistuvan oikein missään päin maailmaa, vaikka niihin annettaisi hirveästi rahaa.
Siru83 kirjoitti:Aasialaisia, jotka eivät ole arabeja, on lähes yhtä paljon kuin arabeja. Näihin lukeutuu mm. afgaanit, pakistanilaiset...
Kyseessä onkin kulttuurikysymys.
Siru83 kirjoitti:Siihen nähden, millainen meteli näistä Oslon raiskauksista on nostettu, ja kuinka ne yhdistetään aina vain afrikkalaisiin ja arabeihin, heidän tekemiään raiskauksia v. 2010, josta kohu nousi, oli vähän. Paljon melua tyhjästä voisi sanoa, etenkin kun afrikkalaisten ja arabien asutus Norjassa on keskittynyt juuri Osloon.
Tietenkään raiskailua ei voi pistää minkään yksittäisen ryhmän syyksi (paitsi puskaraiskaukset), mutta en käsitä miten voit sanoa, että paljon melua tyhjästä. Ei todellakaan ole. Tämä on vakava asia ja sinun asenteellasi tilanne ei ainakaan tule parantumaan.
Siru83
Adrian Monk
Viestit: 2724
Liittynyt: Su Heinä 12, 2009 9:18 pm

Re: Oslo: 2011 ja 2012 tähän asti 71 ilmoitettua raiskausta

Viesti Kirjoittaja Siru83 »

Lukijana kirjoitti:Majority on valtaosa. Oikein käännetty.
Ei ole.
2 käännöstä sanalle valtaosa sanakirjassa suomi - englanti
•bulk Esimerkkilauseet
I might even have worked on bulk carriers.

Apart from that, the bulk of unemployment is structural in nature.

Consequently, the bulk of the action must be taken beforehand.

We also have to take account of the way in which bulk carriers are loaded and unloaded.

It is equally absurd to concentrate the bulk of the available financial resources on military equipment.

vast majority

Esimerkkilauseet
The vast majority clearly treat their animals in a good and humane manner.

The vast majority of them are not members of any party.

The vast majority of my group are still not happy with the proposal.
http://m.ilmainensanakirja.fi/sanakirja ... i/valtaosa
Lukijana
Sofia Karppi
Viestit: 422
Liittynyt: Pe Helmi 06, 2009 4:38 am

Re: Oslo: 2011 ja 2012 tähän asti 71 ilmoitettua raiskausta

Viesti Kirjoittaja Lukijana »

Siru83 kirjoitti:
Lukijana kirjoitti:Majority on valtaosa. Oikein käännetty.
Ei ole.
Mitä helvettiä nyt taas? :D Majority on valtaosa ja synonyymi enemmistölle. Toivottavasti jatkossa muistat tämän.
Punamusta
Susikoski
Viestit: 34
Liittynyt: Ti Touko 25, 2010 8:47 pm

Re: Oslo: 2011 ja 2012 tähän asti 71 ilmoitettua raiskausta

Viesti Kirjoittaja Punamusta »

Siru83 kirjoitti: Ja miksi maahanmuuttajien osuus sitten juuri Oslossa, joka on kenties yksi Euroopan vauraimpia kaupunkeja, korostuisi, voisi johtua ihan siitä, että öljyrikkaassa Norjassa on paljon ylimääräistä rahaa, ja se kasautuu nimenomaan etnisille norjalaisille. Raha vetoaa naisiin, ja miehet, joilla on rahaa, naisseuraa yleensä saavat muodossa jos toisessa. Köyhät miehet taas jäävät helpommin ilman, ja nimenomaan maahanmuuttajien joukossa on köyhiä enemmän.
Siis ihanko tosissasi olet tuota mieltä? Rahakkaat miehet saavat naista ja köyhemmät joutuvat raiskaamaan? Ja että siinä on perustelu maahanmuuttajien korostuneelle osuudelle? Ei hyvää päivää. Oletko koskaan kuullut että raiskauksessa harvemmin on kyse seksin puutteesta? :roll:
Wincentius
Martin Beck
Viestit: 758
Liittynyt: Su Loka 04, 2009 11:37 am
Paikkakunta: Ubi bene, ibi patria

Re: Oslo: 2011 ja 2012 tähän asti 71 ilmoitettua raiskausta

Viesti Kirjoittaja Wincentius »

Siru83 kirjoitti:Käytit sanaa "tekijät", joka joidenkin mielessä voi viitata kaikkien 71 ilmoitetun raiskauksen tekijään, kun kyse on 11 pidätetystä.
Joidenkin mielestä? En voi ottaa vastuuta tai kantaa, jos lukija tulkitsee tekstin väärin. En käyttänyt sanaa "tekijät" vain omasta mielenjohteesta tai omana mielipiteenäni tahi vaihtoehtoisena käännöksenä, vaan alkuperäistekstissä puhuttiin nimenomaan "tekijöistä" tai jos oikein tarkkoja ollaan "rikoksentekijöistä" (gjerningsmennene). Kyseinen sana, "tekijät" tai "rikoksentekijät" tulevat Hanne Kristin Rohde'n, Oslon poliisipiirin väkivalta- ja seksuaalirikososaston päällikön suusta, ei minulta.

Jos Sinulla on parempaa ja oikeampaa tietoa näiden tapauksien taustalta, luulisin Hanne Kristin Rohde'n olevan erinomaisen vastaanottavainen niiden suhteen. Parhaiten hänet tavoittanee Twitteristä. Jos taas epäilet, että ko. artikkelin kirjoittaneet toimittajat, Sissel Kruse Larsen ja Masha Dundic, ovat vääristelleet Rohde'n sanoja, kehoitan Sinua ottamaan yhteyttä Verdens Gang- lehteen asian tiimoilta. Lehden päätoimittaja on Torry Pedersen. Sähköpostiosoitteet lienevät muotoa [email protected], muussa tapauksessa yhteyttä voinee ottaa osoitteen [email protected] kautta.

Kyse ei sitä paitsi ole vain pidätetyistä vaan kaikki kyseiset henkilöt ovat saaneet myös tuomion tekemistään raiskauksista. Kukaan heistä ei ole etninen norjalainen. Koska mitä ilmeisimmin pidät prosenteista, kirjattakoon tähän vielä, että tuomituista raiskaajista 100 % on muita kuin etnisiä norjalaisia.

Mitä tulee yleisellä tasolla käännöksiin, on aivan selvää, että niissä voi olla virheitä. Tekemissäni käännöksissä on ollut virheitä, ja niissä tulee myös olemaan virheitä. En ole koulutukseltani tai ammatiltani kielenkääntäjä tai tulkki, vaikka kielten (tosin myönnettäköön, että vain pohjoismaisten) ja käännösten kanssa olenkin päivittäin tekemisissä. Useimmat käännökseni on sitä paitsi tehty varsin spontaanisti ja nopeasti, kenties jopa hutiloidenkin, enkä aina jaksa/välitä/ehdi selvittää käytettyä terminologiaa lähdekielen tai saati suomen kielen osalta.

Nämä ovat vain nettikeskusteluja, ja minulla ei ole mitään mielenkiintoa/haluja/mahdollisuuksia syventyä asioihin tämän enempää. En ole tekemässä virallisia asiakirjoja tai muita kirjallisia esityksiä näiden pohjalta.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että tietoisesti kääntäisin väärin, pyrin käännöksissäni objektiivisuuten lähdemateriaalin suhteen, en tee omia tulkintoja, enkä yritä lukea rivien välistä. En myöskään käännä sanoja, lauseita tai tekstiä vaan sisällön. Toisinaan ehdin korjaamaan huonon käännöksen, toisinaan en, kiitos palstan idioottimaisen käytännön.
Siru83 kirjoitti:Enemmistö voi tarkoittaa vaikka 51%, kun taas valtaosa tarkoittaa käytännössä "lähes kaikki" eli esim. yli 90%.
Tulkintasi on valitettavasti täysin väärä.

Koska oma, jo valitettavan rappeutunut, kielikorvani ei edelleenkään tee eroa näiden ilmaisujen välillä esittämälläsi tavalla, päätin tarkistaa asian Kotimaisten kielten keskuksesta soittamalla kielitoimiston neuvontapuhelimeen (0295 333 201), jossa Riitta E. ystävällisesti vastasi seuraavasti kysymykseeni ilmaisujen "suurin osa", "enemmistö" ja "valtaosa" eroista. Nitä ei ole, vaikka ilmaisu "suurin osa" olisi suositeltavin.

Merkityseroja näiden välillä ei myöskään ole, sillä niitä ei pystytä kieliopillisesti selvittämään tai perustelemaan. Kaikki ko. ilmaisut kuvaavat määrää puolen ja täyden väliltä. Sekä Nykysuomen sanakirja että Kielitoimiston sanakirja antavat sanalle "valtaosa" synonyymit "suurin osa" ja "enemmistö" ilman aste-eroja näiden välillä.

Kysyin lisäksi erityisesti, voidaanko ilmaisu "lähes kaikki" käsittää samaksi kuin "valtaosa", ja kielitoimiston selkeä yksikäsitteinen vastaus oli, että tälläista tulkintaa ei (perustellusti) voida tehdä.

Jos tulkitset po. termit eri tavalla, on se oma (vaikkakin kovin virheellinen) näkemyksesi, eikä siihen löydy perusteluja suomen kielen kieliopista, sanakirjoista tai Kotimaisten kielten keskuksesta.
Siru83 kirjoitti:Voi ilmaista esim. "suurimmassa osassa".
Toki. Kielitoimiston neuvontapalvelun mukaan tuo onkin suositeltavin muoto. Se ei vaan millään muotoa muuta sitä tosiasiaa, että ilmaisut "enemmistö", "valtaosa" ja "suurin osa" ovat täydellisen samanarvoisia ja toisiaan korvaavia.

Kuullostaako tämä tosiaan jotenkin paremmalta Sinun korvaasi?
Raiskattujen naisten kertomusten perusteella myös suurimmassa osassa vielä selvittämättömissä tapauksissa tekijöillä ei ole länsimaista taustaa. Ihonväri, kieli ja naisten kokemukset vahvistavat asian, sanoo Hanne Kristin Rohde, Oslon poliisipiirin väkivalta- ja seksuaalirikososaston päällikkö.
Siru83 kirjoitti:Olen tietoinen siitä.
Eli aivan tarkoituksella ja täydellä tietoisuudella varta vasten kirjoitat aiheesta, jota otsikko/ketju/avaus ei käsittele. Käsittääkseni se on tällä palstalla noudatettavan säännöstön vastaista.

Ymmärrän toki, että tämän tyyppiset ketjut antavat joillekin tahoille sopivasti lisää perusteluja, miksi maahanmuutto ei ole suotavaa tai on vähintäänkin ongelmallista, mutta sitä keskustelua ei ole syytä käydä tässä ketjussa.

Jos Sinä haluat herättää/käydä keskustelua:
  • a) Oslon vuoden 2010 raiskauksista
    b) Oslon raiskauksista yleisesti
    c) Norjan raiskauksista yleisesti
pyydän Sinua ystävällisesti aloittamaan niistä uudet ketjut. Tässä ketjussa ei niistä keskustella.

Jos haluat sen sijaan jatkaa keskustelua suomen kielen semantiikasta ja kielen merkityksestä/tulkinnasta, kehoitan Sinua tekemään se ketjussa Pohjolan kielipoliisi kertoo.

Jos Sinulla ei ole lisättävää aiheeseen "Oslo: 2011 ja 2012 tähän asti 71 ilmoitettua raiskausta", pyydän Sinua ystävällisesti olemaan kirjoittamatta tähän ketjuun, kiitos.

Omalta osaltani tämä absurdit mittasuhteet saanut metakeskustelu sisällöstä päättyy tähän. Toivon muiden tekevän samoin. Aiheesta "Oslo: 2011 ja 2012 tähän asti 71 ilmoitettua raiskausta" keskustelu sen sijaan jatkukoon.
Kirjoitan jatkossa laajemmat juttuni pääasiassa paremmin itselleni soveltuvalla alustalla (blogi). Osasyynä hiipuvaan läsnäolooni täällä on se, että asia-, käännös- ja/tai kirjoitusvirheitä ei 1. tunnin jälkeen voi enää korjata.
- WinCentius
Siru83
Adrian Monk
Viestit: 2724
Liittynyt: Su Heinä 12, 2009 9:18 pm

Re: Oslo: 2011 ja 2012 tähän asti 71 ilmoitettua raiskausta

Viesti Kirjoittaja Siru83 »

Jos Sinä haluat herättää/käydä keskustelua:


a) Oslon vuoden 2010 raiskauksista
b) Oslon raiskauksista yleisesti
c) Norjan raiskauksista yleisesti
pyydän Sinua ystävällisesti aloittamaan niistä uudet ketjut. Tässä ketjussa ei niistä keskustella.
No ei se näin ole, että jos aloittaa ketjun vuosien 2011-2012 Oslon raiskauksista, niin siinä ei saa keskustella Oslon kaupungin edellisten vuosien raiskauksista tai Norjan raiskauksista. Ne kuuluvat aihepiiriin.

Selkeästi viestissäsi on teesi, että suuri osa Oslon raiskaajista ei ole etnisesti valkoisia, ja sillä on jotain merkitystä. Ainoa suomentamasi kohta koskee raiskaajien etnisyyttä.

Mielestäni tuo selvitettyjen raiskausten määrä kahden vuoden aikan (8) on niin pieni suhteessa siihen määrään, mikä on Oslossa normaalisti selvitettyjen raiskausten määrä, ettei siitä voi tehdä johtopäätöksiä raiskausten tekijöiden etnisestä jakaumasta.

Lähes 600 000 asukkaan Oslossa 181 000 asukasta eli lähes 30% on etnisesti ei-norjalaisia, joten on oletettavaakin, että niin raiskausten kuin muidenkin rikosten tekijöistä merkittävä osa on muita kuin norjalaisia.
Viimeksi muokannut Siru83, Pe Kesä 15, 2012 8:52 pm. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Wincentius
Martin Beck
Viestit: 758
Liittynyt: Su Loka 04, 2009 11:37 am
Paikkakunta: Ubi bene, ibi patria

Re: Oslo: 2011 ja 2012 tähän asti 71 ilmoitettua raiskausta

Viesti Kirjoittaja Wincentius »

^Vaikka lupasinkin olla osallistumasta enää aiheeseen kuulumattomaan keskusteluun, on pakko kommentoida tätä typeryydessään ällistyttävää viestiä.

Sikäli kun nimimerkki Siru83 ei ole sitä huomannut, on käyttämäni lähdemateriaali norjankielinen, ei englanniksi. Oma vajavainen ymmärrykseni ei valitettavasti riitä siihen, että ymmärtäisin sen, miksi tuot englannin käännökset tähän mukaan.
- Basert på kvinnenes forklaring mener vi at flertallet av gjerningsmennene har ikke etnisk vestlig bakgrunn. Hudfarge, språk og ting kvinnen har oppfattet underbygger dette, sier hun.
Heittosi Riitta E:n ammattitaidosta (ja ilmeisesti samalla koko Kotimaisten kielten keskuksen asemasta) on lievästi ilmaistuna ala-arvoinen, ellei peräti halventava. Se kuvastaa lähinnä tekijänsä kyvyttömyyden asialliseen keskusteluun, mikä on tietenkin ymmärrettävissä sitä taustaa vasten, kun jälleen kerran oma argumentointi ei yksinkertaisesti riitä.

Miksi Kotimaisten kielten keskuksessa pitäsi ottaa kantaa siihen, miten jotkut sanat käännetään englannista suomeen? Jos luulet, että se on kielitoimiston tehtävä, olet pahasti hakoteillä. Jos sitä paitsi luulet, että Kotimaisten kielten keskus tekee esim. englanti-suomi-englanti- sanakirjoja, kehoitan Sinua ottamaan asioista selvää, ennen kuin teet itsestäsi täydellisen hölmön.

Tähän loppuun on lisättävä, että jonkinlaisena kielenhuollon ja -käytön semiammattilaisena olen monesti turvautunut Kotimaisten kielten keskuksen apuun (itselle) vieraissa ja vaikeissa ilmaisuissa, kummankin kotimaisen kielen osalta. Olen aina saanut sieltä erinomaisen asiantuntevaa palvelua, josta olen hyvin kiitollinen. Yksi parhaiten toimivia julkisia palveluita.

Jos nimimerkki Siru83 ei tunne Kotimaisten kielten keskuksen asemaa kotimaisten kielten huollon arvostettuna vaalijana, ei voi muuta kuin pahoitella kirjoittajan ns. sivistyksen ohuutta (tai kenties jopa sen puutetta).

EDIT: Ylläolevat kommentit ovat vastauksena viestiin, jota nimimerkki Siru83 on näiden kommenttien kirjoittamisen aikana/jälkeen muuttanut.
Kirjoitan jatkossa laajemmat juttuni pääasiassa paremmin itselleni soveltuvalla alustalla (blogi). Osasyynä hiipuvaan läsnäolooni täällä on se, että asia-, käännös- ja/tai kirjoitusvirheitä ei 1. tunnin jälkeen voi enää korjata.
- WinCentius
Wincentius
Martin Beck
Viestit: 758
Liittynyt: Su Loka 04, 2009 11:37 am
Paikkakunta: Ubi bene, ibi patria

Re: Oslo: 2011 ja 2012 tähän asti 71 ilmoitettua raiskausta

Viesti Kirjoittaja Wincentius »

Tuota noin, mitenhän tämän nyt ilmaisi noin suurin piirtein korrektisti. Tunnen erittäin harvoin, tuskin koskaan, myötähäpeää jonkun kanssakirjoittelijan keskustelupalstojen kirjallisista uroteoista, jokainen on mielestäni lähinnä oman onnensa seppä kykyjensä ja taitojensa puitteissa.

Kuitenkin ihminen, joka onnistuu kirjoittamaan:
Siru83 kirjoitti:Mielestäni tuo selvitettyjen raiskausten määrä kahden vuoden aikan (8)
herättää minussa ehkä myötähäpeääkin enemmän vain sääliä. Miten voi henkisesti ihminen, joka onnistuu tulkitsemaan avauksessa olevat tosiasiat näin väärin? Yksikään rationaalisesti ajatteleva ja toimiva henkilö ei tuohon pystyisi.

Nimimerkki Siru83 lienee hyvin rikkinäinen ihminen, joka ottaa muiden todellisuudessa esiintyvät tosiasiat omaan ulottuvuuteensa, muokkaa niitä siellä haluamakseen, kunnes palauttaa ne uudessa muodossa tänne normimaailmaan, ja jatkaa keskustelua uudestaan omien "asiatietojensa" pohjalta.

Kutakuinkin näin:

Kuva

Jospa taas kerrattaisiin jo avauksessa mainittuja tosiasioita, kun semantiikasta ei tarvinne enää jankata, eikä myöskään kyseenalaistaa Hanne Kristin Rohde'n, Oslon poliisipiirin väkivalta- ja seksuaalirikososaston päällikön, käyttämiä termejä.

Ilmaisu, jota nimimerkki Siru83 haluaa käytettävän, "suurimmassa osassa" tarkoittaa kielitoimiston(kin) mielestä määrää puolen ja täyden valiltä, esim.

Koodi: Valitse kaikki

50 % < arvo < 100 %
Avauksesta:
Wincentius kirjoitti:Oslossa tehtiin vuonna 2011 55 raiskausilmoitusta. Vuonna 2012 tammikuusta kesäkuuhun vastaavia ilmoituksia on tehty 16 kpl.

Vuoden 2011 osalta syyllinen on saatu kiinni vain kahdeksan kertaa, tämän vuoden osalta kolme kertaa. Yhteensä siis 71 raiskaustapauksesta tekijä on selvitetty ja tuomittu 11 tapauksessa.
Koska alkuperäisessä artikkelissa Hanne Kristin Rohde ei tee eroa näiden vuosien osalta, käsittelen seuraavassa niitä yhtenä kokonaisuutena siltä varalta, ettei joku tarkkaavainen keskustelija pääsisi sanomaan, ettei Rohde puhu erikseen vuoden 2011 ja vuoden 2012 tekijöistä.

Ajanjaksolla 2011.1.1 - 2012.05.31 (puolitoista vuotta) on siis tehty 71 raiskausilmoitusta, joista on tuomittu 11 tekijää ts. 15 % tapauksista selvitetty, kaikki tuomitut tekijät muita kuin etnisiä norjalaisia.

Ketjussa jo esille tulleet seikat paljastavat sen tiedon, että vähintään puolet selvittämättömistä raiskaustapauksista on tehnyt joku muu kuin etninen norjalainen. Selvittämättömiä tapauksia on mainitulla ajanjaksolla 60 kappaletta, joista puolet on siis 30 kpl.

Jo tuomion saaneiden 11:n lisäksi siis vähintään 30 muuta raiskausta on tehnyt joku muu kuin etninen norjalainen. Kokonaismäärä alarajalla on näin ollen 41 kpl, ts. 58 % kaikista ilmoitetuista raiskaustapauksista tekijä on joku muu kuin etninen norjalainen.

Ylärajallahan tuo lukema on karvan (voiko tätä sanaa käyttää nyt tässä yhteydessä?) alle 100 %.

Yhteenveto:

Mikäli lähdemateriaalin tiedot pitävät paikkansa, eivätkä toimittajat ole tulkinneet Rohde'n sanoja väärin, tarkoittaa edellä oleva siis sitä, että vaihteluvälillä 58 % - 100 % vuosien 2011 ja 2012 (ensimmäinen vuosipuolisko) raiskaustapauksista tekijä on joku muu kuin etninen norjalainen.

Pelkästään alarajalla maahanmuuttajataustaisten määrä on kaksinkertainen verrattuna heidän osuutensa koko väestöstä (olettaen nimimerkin Siru83 ylempänä ilmoittaman tiedon olevan oikea).

Ero on tilastollisesti hyvin merkittävä.
Viimeksi muokannut Wincentius, La Kesä 16, 2012 5:46 pm. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Kirjoitan jatkossa laajemmat juttuni pääasiassa paremmin itselleni soveltuvalla alustalla (blogi). Osasyynä hiipuvaan läsnäolooni täällä on se, että asia-, käännös- ja/tai kirjoitusvirheitä ei 1. tunnin jälkeen voi enää korjata.
- WinCentius
Siru83
Adrian Monk
Viestit: 2724
Liittynyt: Su Heinä 12, 2009 9:18 pm

Re: Oslo: 2011 ja 2012 tähän asti 71 ilmoitettua raiskausta

Viesti Kirjoittaja Siru83 »

Wincentius kirjoitti:Ketjussa jo esille tulleet seikat paljastavat sen tiedon, että vähintään puolet selvittämättömistä raiskaustapauksista on tehnyt joku muu kuin etninen norjalainen. Selvittämättömiä tapauksia on mainitulla ajanjaksolla 60 kappaletta, joista puolet on siis 30 kpl.
Selvittämättömien tapausten määrällä ei ole mitään merkitystä, koska niistä voi osa - tai peräti kaikki - olla keksittyjä, vääriä ilmoituksiä. On mahdotonta tietää, kuinka moni näistä poliisin tietoon tulleista tapauksista on keksittyjä.

Nyt puhutaan kaupungista, jonka asukkaista 30% on etnisesti ei-norjalaisia. Oslossa on pelkästään Somalian kansalaisia 3x enemmän kuin koko Suomessa yhteensä, ns. pakeja (pakistanilaiset) on 21 000, srilankalaisia 7000. Näiden, Lähi-idän maiden ym. kansalaisten lisäksi vielä kaikki etniset ei-norjalaiset, niin saadaan 181 000 ihmistä 600 000 asukkaan kaupungissa.

Mitäköhän kertoo 11 raiskaustapausta kaupungin 181 000 etnisestä ei-norjalaisesta? Vastaus on ilmeinen: EI YHTÄÄN MITÄÄN.
Vastaa Viestiin