Pelson vankilasurma ja -pako vuonna 2004

Suomessa tapahtuneet henkirikokset.

Valvojat: Raid, Moderaattorit

Samarina
Matlock
Viestit: 821
Liittynyt: Ti Touko 22, 2007 6:19 pm
Paikkakunta: Pohjanmaa

Pelson vankilasurma ja -pako vuonna 2004

Viesti Kirjoittaja Samarina » La Loka 27, 2007 6:48 pm

Helmikuussa 2004 kaksi vankia surmasi vartijan ja yritti surmata myös toisenkin henkilön. Tekonsa jälkeen vangit varastivat auton ja pakenivat Oulun suuntaan. Matka päättyi Muhokselle, jossa poliisit nappasivat kaksikon. Syyte rapsahti murhasta ja murhan yrityksestä.

Tapaus oli aikoinaan paljon puhuttu ja sai paljon julkisuutta lehdistössä. Itsekin tuli tapausta seurattua, kun sattui liippaamaan melko läheltä omaa kotiseutua. Muistaako joku tarkempia yksityiskohtia jutusta?

Doctor Lecter
Agentti Mulder
Viestit: 12824
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter » La Loka 27, 2007 6:51 pm

Tämä oli hyvinkin mielenkiintoinen tapaus ja on useastikin ollut mielessä kirjoittaa siitä jotakin. Hyvä kun sait aloitettua, katsotaan saadaanko mitään lisätietoja. Voin itse yritellä jotain illan aikana.
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

Katrina

Viesti Kirjoittaja Katrina » La Loka 27, 2007 7:05 pm

Ainoa, mitä tiedän asian tiimoilta on, että kuollut vartija sai päähänsä kirveestä. Mistä sitten tuo kirves oli sinne ilmaantunut, siitä en tiedä. Sukulaisen tuttu sattui paikalle seuraavana näiden kahden henkilön jälkeen, ei ollut hirveän kaunista kerrottavaa, mitä se sanoi siellä nähneensä. :?

Turun sanomat, 25.2.2004

Pelson vankilasta maanantaina väkivaltaisesti paenneet kaksi vankia saivat ilmeisesti apua muilta vangeilta. Tutkinnanjohtajan rikosylikomisario Eero Klemetin mukaan avustamisesta epäiltynä on pidätetty yksi vanki. Klemetin mukaan toisella karkurilla on yhteyksiä rikollisryhmään.

Karkureiden epäillään tappaneen vanginvartijan ja pahoinpidelleen rakentajakurssilla työnopettajana toimineen miehen paetessaan Pelson vankilasta maanantaina. Vangit saatiin kiinni pian paon jälkeen.

Poliisin mukaan paon yhteydessä vakavasti loukkaantuneen 51-vuotiaan miehen tila oli tiistaina edelleen kriittinen. Miestä päästään todennäköisesti kuulemaan vasta kuukausien päästä. Surmansa saaneelle 47-vuotiaalle vanginvartijalle tehtiin oikeuslääketieteellinen ruumiinavaus tiistaina Oulussa. Kumpaakin uhria lyötiin päähän mahdollisesti kirveellä ja muilla rakennustyökaluilla.

- Opetustilassa oli paljon erilaisia pahoinpitelyyn sopivia välineitä: työkaluja, jotka ovat ehdottoman välttämättömiä rakennustyön oppimisen kannalta. Käsityksemme mukaan molemmissa pahoinpitelyssä on käytetty ainakin kirvestä, Klemetti sanoo.

Klemetin mukaan molempien karkureiden epäillään osallistuneen tekoon.
Molemmilla pitkät tuomiot


Klemetin mukaan paon motiivia ei ole saatu selville. Toinen karkureista olisi vapautunut ensi lokakuussa ja toinen vuonna 2005, molemmilla on istuttavanaan useiden vuosien tuomiot. Oulusta ja sen lähikunnasta kotoisin olevilla noin 25- ja 35-vuotiailla vangeilla ei ole aikaisempaa yhteistä rikostaustaa, mutta he ovat olleet epäiltyinä samoista rikoksista.

Pelson vankilassa istuessaan miehet eivät ole Klemetin mukaan aiheuttaneet vakavia häiriöitä, pienempiä kylläkin.

Toisen vangin rikosrekisterissä on muun muassa tapon yritys, molemmilla väkivalta-, huume- ja omaisuusrikoksia. Klemetin mukaan toisella miehellä on yhteyksiä epämääräiseen ja vielä järjestäytymättömään rikollisryhmään.

- Ryhmä ei kuulu mihinkään tunnettuihin kerhoihin. Se on aivan oma pieni porukka, johon hän pyrki mukaan, Klemetti sanoo.
Piikkimatto pysäytti pakomatkan


Veriteon jälkeen vangit pakenivat opettajan omistamalla henkilöautolla, joka saatiin pysäytetyksi piikkimatolla noin 70 kilometrin päässä Muhoksella. Pakomatkan tarkkaa reittiä selviteltiin vielä tiistaina. Samoin tutkittiin, olivatko karkurit heittäneet matkan aikana autosta pakoon liittyviä tavaroita.

Kiinniotetut karkurit vietiin Oulun poliisivankilaan, jossa heitä on kuulusteltu. Klemetin mukaan miehet eivät ole olleet yhteistyöhaluisia.

Veri- ja virtsanäyttein pyritään selvittämään, olivatko vangit tapahtumahetkellä esimerkiksi huumaavien aineiden vaikutuksessa.

Jutun vangitsemisvaatimus tulee esittää torstaina kello 12 mennessä.

Aizerbaidzan
Fitz ratkaisee
Viestit: 6432
Liittynyt: Su Touko 13, 2007 12:22 pm

Viesti Kirjoittaja Aizerbaidzan » La Loka 27, 2007 8:05 pm

Turun Sanomat, julkaistu 25.5.2005 4:01:11

Kahdelle elinkautinen
vanginvartijan murhasta


Pudasjärveltä lähtöisin olevat Toni Kristian Heikkilä ja Mikko Antero Moilanen on tuomittu elinkautiseen vankeusrangaistukseen Pelson vankilan vartijan murhasta ja vankien opettajan murhan yrityksestä. Oulun käräjäoikeus antoi kansliapäätöksen asiassa tiistaina.

Vanginvartija kuoli ja vankien kirveskurssin opettaja loukkaantui hengenvaarallisesti, kun miehet karkasivat Oulun läänissä sijaitsevasta Pelson vankilasta Vaalassa väkivaltaisesti kesken puutyökurssin viime vuoden helmikuussa. Veritekojen jälkeen kaksikko pakeni paikalta varastetulla autolla, mutta jäi pian kiinni lähikunnasta Muhokselta.

Oikeus katsoi, että 25-vuotias Heikkilä ja 35-vuotias Moilanen toimivat yhdessä ja yksissä tuumin murhatessaan vanginvartijan erityisen raa'alla ja julmalla tavalla.

He käyttivät useita eri tekovälineitä, muun muassa järeää vasaraa ja kirveen teräpuolta. Surmatyö kohdistui vanginvartijaan, joka oli virkansa puolesta ylläpitämässä järjestystä ja turvallisuutta.

-------------------------------------------------------------------------------------

HS 18.3.2006

Hovioikeus ei muuttanut Pelson vankilapaon tuomioita

Rovaniemen hovioikeus on pitänyt ennallaan Pelson vankilassa Vaalassa toissavuonna sattuneen verisen vankilapaon tuomiot. Oulun käräjäoikeus tuomitsi Toni Kristian Heikkilän ja Mikko Antero Moilasen elinkautiseen vankeuteen Pelson vanginvartijan murhasta ja vankien opettajan murhan yrityksestä. Tuomitut olivat valittaneet Oulun käräjäoikeuden päätöksestä hovioikeuteen, koska heidän mielestään elinkautinen vankeusrangaistus on liian kova. He olivat tyytymättömiä, että kär. . .

Samarina
Matlock
Viestit: 821
Liittynyt: Ti Touko 22, 2007 6:19 pm
Paikkakunta: Pohjanmaa

Viesti Kirjoittaja Samarina » La Loka 27, 2007 8:23 pm

Tuli jotenkin epäuskoinen ja outo olo, kun luin noiden miesten nimet. Toisella on täysin sama nimi kun naapurin pojalla. Hän kyllä on ihan kunnon poika ja todistettavasti vapaalla jalalla :lol: .

Pimentoon jäänyt motiivi olisi kyllä mielenkiintoista tietää. Kakkua kun ei kummallakaan ollut enää pitkästi jäljellä, miksi hankkia uusi tuomio päälle?

Aizerbaidzan
Fitz ratkaisee
Viestit: 6432
Liittynyt: Su Touko 13, 2007 12:22 pm

Viesti Kirjoittaja Aizerbaidzan » La Loka 27, 2007 9:05 pm

Samarina kirjoitti:Kakkua kun ei kummallakaan ollut enää pitkästi jäljellä, miksi hankkia uusi tuomio päälle?
Mahtaa ottaa päähän, kun aivan tuomion loppupuolella lätkähtää määrittämättömän ajan kestävä elinkautinen.

Doctor Lecter
Agentti Mulder
Viestit: 12824
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter » La Loka 27, 2007 10:44 pm

Aizerbaidzan kirjoitti:
Samarina kirjoitti:Kakkua kun ei kummallakaan ollut enää pitkästi jäljellä, miksi hankkia uusi tuomio päälle?
Mahtaa ottaa päähän, kun aivan tuomion loppupuolella lätkähtää määrittämättömän ajan kestävä elinkautinen.
Minusta olisi oikein hyvä jos kumpaakin vituttaa suunnattomasti. Ja istuvat vähintään 15 vuotta.

Tuo pahoin loukkaantunut opettaja on autettavassa kunnossa loppuikänsä. Vammautui siis loppuiäkseen.

Mietin, että mihin he olisivat päässeet pakoon ja kuinka pitkäksi aikaa? Piiloon määräämättömäksi ajaksi jonkun tuntemansa naisen kerrostalokaksioon. Vau! Mistä rahat elämiseen? Kynnys tehdä jotain vastaavaa väkivaltaa esimerkiksi ryöstön yhteydessä olisi varmaankin ollut matala. Onneksi jäivät heti kiinni, uskon jonkun ihmisen terveyden säästyneen sen vuoksi.

Onkohan Toni Heikkilällä sekä Mikko Moilasella mitään tuntemuksia sen invalidiksi piestyn opettajan kohtalosta?

Tuossa olikin jo mainitaa heidän aikaisemmista rikoksistaan. Onko kenelläkään mitään tietoa missä päin nämä aiemmat hölmöilyt on tehty? Pikainen haku ei tuottanut tulosta.
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

Samarina
Matlock
Viestit: 821
Liittynyt: Ti Touko 22, 2007 6:19 pm
Paikkakunta: Pohjanmaa

Viesti Kirjoittaja Samarina » Su Loka 28, 2007 10:16 am

Veikkaan, että tarkoitus oli ehkä jatkaa matkaa ulkomaille Ruotsin kautta. Ei ihan viimeisen päälle loppuun asti mietitty pako, vaikka ilmeisesti sitä oli jonkin verran suunniteltu koska apureitakin löytyi yksi (?) kappale.
Mahtaa ottaa päähän, kun aivan tuomion loppupuolella lätkähtää määrittämättömän ajan kestävä elinkautinen.
Peesaan tohtoria eli sietää ottaakin. Kai heillä oli tiedossa jo ennen pakoyritystä, että jos kiinni jää, kakku pitenee. Tai ainakin viimeistään siinä vaiheessa kun löivät vartijan hengiltä kirveellä..

Tampereen Tyttö
6 miljoonan dollarin mies
Viestit: 4487
Liittynyt: Su Huhti 01, 2007 8:18 pm

Viesti Kirjoittaja Tampereen Tyttö » Su Loka 28, 2007 12:15 pm

Olin kerran vähällä aloittaa vanginvartijan koulutuksen. Koulutusaika on lyhyehkö ja ainakin osittain palkallinen. Lisäksi kaikki koulutetut työllistetään.
Tarkemmin kun ajattelee, niin onhan siinäkin ammatissa varjopuolensa...
Ei nyt henkeä yleensä uhata, ainakaan noin konkreettisesti, mutta psykologista silmää ja korvaa se vaatii. Samoin hyvää itsekuria ja maalaisjärkeä.

Kyllä pitää todellisuudentajun pahasti heittää, kun lähtee noin typerään ja huonosti suunniteltuun vankilapakoon!
Mutta en ihmettele, en. Tuollaisia sällejä löytyy pilvin pimein, äly on jäänyt alakóululaisen asteelle, viisautta ei ole senkään vertaa. Maailma ja elämä yleensäkin nähdään vähän "erilaisessa valossa". PRKL. :evil:
-Takuulla, sano Tampereenlikka!
Pahuus on hirvein mielensairaus.

CrissAngel
Nikke Knattertton
Viestit: 885
Liittynyt: Pe Heinä 20, 2007 9:12 am
Paikkakunta: Tajukankaalla, Pannuhuoneessa, Iisakin Kirkossa!

Viesti Kirjoittaja CrissAngel » Ma Loka 29, 2007 9:29 am

Mitä minä tiedän, ja olen lukenut ALIBISTA,niin toinen näistä häiskistä oli ollut kauan jo rundissa(ERISTYKSESSÄ),ja kertoi että alkoi vaan vituttaa se rundi-juttu,ja kun Pelson lekuri ei antanut sellasia lääkkeitä kuin halusi niin se vain lisäsi vitusta.
Sitten kun pääsi pois rundista niin alkoivat tehä kiljua sen toisen häiskän kanssa,vai oliko se toinen jo tehnyt valmiiksi??
Anyway...sitä kiljua joivat ja vetivät jotain nappeja nassuun että voimistas päihtymyksen vaikutusta.
He olivat ilmottautuneet ko kurssille,jossa tehdään puutöitä,joissa tarvitaan esim.vasaraa,kirvestä yms työkaluja.
Tuona päivänä,kun he murhasivat vartijan ja vammauttivat opettajan,he olivat päättäneet että tänään otetaan ns."hatkat" eli paetaan!!
Odottivat vain tilaisuutta kun vartija kävi jossain niin toinen häiskä asettui oven taa piiloon venttaan vartijaa,kirves kädessään.
Kun vartija tuli niin veti heti kirvellä päähän.
Samalla toinen häiskä aloitti opettajan telomisen vasaralla.
Sitten telottiin kirveellä,puukolla ja vasaralla yhtäaikaa molempia.
Sitten päättivät että nyt lähettiin!!!
Unohtivat siinä lähtörytäkässä vain vartijan auton avaimet.
Toinen palasi hakemaan,ja hän huomasi että vaik' oli antanut kirvestä yms kunnolla niin et vartija elää vielä!!
Otti puukon ja veti ns."lutkut auki" eli kurkun viilsi auki.
Samalla anasti auton nyklat ja vartijan kännyn.
Sitten menoksi,ja loput te näytätte tietävän jo.
Tämä juttu kosketti vartijoita,ympäri suomea,kaikissa vankiloissa tietenkin.
Yllättävää oli se että myös ympäri suomea lusivat vangit tuomitsivat teon järjettömänä yms.
Kahden idiootin tekemä hässäkkä kun vaikuttaa *KAIKKIIN SUOMESSA ISTUVIIN VANKEIHIN*!!
Ruvetaan harkitsemaan että uskaltaako tällaisia kursseja tms järkätä enää kun tällasta tapahtuu jne.
Muistan ainakin yhden Pelson vartijan kertoneen:"NIILLÄ HÄISKILLÄ EI OO MITN ASIAA TÄHÄN TALOON!!!"
Tuskin oisivat nuo häiskät edes halunneet ko "taloon" koska ois pikkusen saattanut sattua vahinkoja-niin vartijoitten kuin vankienkin taholta.
Rosiksessa toinen häiskistä totesi asianajalleen:"TAAS ON YKSI SIKA VÄHEMMÄN!!!"
As.ajaja oli kehottanut päämiestään pitämään nyt päänsä kiinni.
Eihän nämä kaksi idioottia välittänyt mistään mitn,kun tiesivät että *VAIN* "ympäripyöreä" eli EK on tulossa. :evil:
Child Of Scythe

Doctor Lecter
Agentti Mulder
Viestit: 12824
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter » Ma Loka 29, 2007 10:05 am

Vaikka jossakin yhteydessä moitin CrissAngelin kirjoitustyyliä, niin se, että hän innokkaasti kertoo tietojaan ja tuntojaan - kuten tässä(kin) tapauksessa on hieno homma.

Jatka samaan malliin.

Täytyy selvitellä kaksikon tekemiä juttuja ennen otsikon tapausta. Mennäkseni vankilahierarkiaan, niin nämä kaverit ovat joidenkin mielestä ehdotonta eliittiä, koska syyllistyivät murhaan ja yhteen törkeään pahoinpitelyyn. He ovat raiskaajien yläpuolella - mielenkiintoista sikälikin, että onko näillä kaveruksilla niin korkea moraali raiskausten suhteen, että sellaiseen eivät syyllistyisi. Entä jos vartija ja uhri olisivat olleet naisia. Olisiko heidät siitä huolimatta surmattu ja/tai piesty invalideiksi?

Entä jos raiskaa ja sitten surmaa. Pääseekö sitten mille tasolle? No, näistä jo puhuttiinkin jossain osiossa ja Musta Nuoli ansioitui viestissään siinä jälleen kerran erinomaisesti.
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

CrissAngel
Nikke Knattertton
Viestit: 885
Liittynyt: Pe Heinä 20, 2007 9:12 am
Paikkakunta: Tajukankaalla, Pannuhuoneessa, Iisakin Kirkossa!

Viesti Kirjoittaja CrissAngel » Ma Loka 29, 2007 10:13 am

Doctor Lecter kirjoitti:Vaikka jossakin yhteydessä moitin CrissAngelin kirjoitustyyliä, niin se, että hän innokkaasti kertoo tietojaan ja tuntojaan - kuten tässä(kin) tapauksessa on hieno homma.

Jatka samaan malliin.

Täytyy selvitellä kaksikon tekemiä juttuja ennen otsikon tapausta. Mennäkseni vankilahierarkiaan, niin nämä kaverit ovat joidenkin mielestä ehdotonta eliittiä, koska syyllistyivät murhaan ja yhteen törkeään pahoinpitelyyn. He ovat raiskaajien yläpuolella - mielenkiintoista sikälikin, että onko näillä kaveruksilla niin korkea moraali raiskausten suhteen, että sellaiseen eivät syyllistyisi. Entä jos vartija ja uhri olisivat olleet naisia. Olisiko heidät siitä huolimatta surmattu ja/tai piesty invalideiksi?

Entä jos raiskaa ja sitten surmaa. Pääseekö sitten mille tasolle? No, näistä jo puhuttiinkin jossain osiossa ja Musta Nuoli ansioitui viestissään siinä jälleen kerran erinomaisesti.
Kiitosta taas.
Et ole ainut joka on kritisoinut kirjoitustyyliäni yms.
En minä jaksa kantaa murheita pikkujutuista. :D
-Se on rautaa kun joskus ottaa turpaan
Se on rautaa aivan pohjaan-
APULANTA:Ihmemaa.
Child Of Scythe

Samarina
Matlock
Viestit: 821
Liittynyt: Ti Touko 22, 2007 6:19 pm
Paikkakunta: Pohjanmaa

Viesti Kirjoittaja Samarina » Ma Loka 29, 2007 10:49 am

Onko tietoa miten tuon avustaneen vangin laita on? Epäiltiin avunannosta, mutta tuliko syytettä?

CrissAngel
Nikke Knattertton
Viestit: 885
Liittynyt: Pe Heinä 20, 2007 9:12 am
Paikkakunta: Tajukankaalla, Pannuhuoneessa, Iisakin Kirkossa!

Viesti Kirjoittaja CrissAngel » Ma Loka 29, 2007 12:20 pm

Samarina kirjoitti:Onko tietoa miten tuon avustaneen vangin laita on? Epäiltiin avunannosta, mutta tuliko syytettä?
Mulla ei oo ainaskaa mitn hajua. :?
Child Of Scythe

McAbre
Ran-tan-plan
Viestit: 376
Liittynyt: Ti Heinä 03, 2007 9:57 pm
Paikkakunta: Väli-Suomi

Viesti Kirjoittaja McAbre » Ma Loka 29, 2007 1:06 pm

Olikos niin että kaksikko kuului (kuuluu) pudasjärveläislähtöisenä pidettyyn (vankila)jengiin nimeltään Veljesliitto? Oulun Peppers-baarissa kosketuslaukauksella satunnaisen kiistakumppaninsa pari vuotta takaperin surmannut mies ilmeisesti samaa ryhmää?

edit. Niinhän se oli: Hietamäki on jäsen pudasjärveläistaustaisessa rikollisjengissä, joka tunnetaan Veljesliiton nimellä. Samaan jengiin kuuluvat kaksi miestä surmasivat vankilapaon yhteydessä Pelson vankilan vartijan ja pahoinpitelivät hengenvaarallisesti työnopettajaa vuoden 2004 keväällä.
Toinen heistä istuu elinkautista murhasta Turun vankilassa ja toinen Kylmäkoskella.

http://www.kaleva.fi/plus/index.cfm?j=534884&mode=print
"Rahaa on tullut ja sitä on myös mennyt"
-Albert Järvinen-

Vastaa Viestiin